11-04-2011Befolkningstallet på Endelave stiger med 20 procent den 2. maj. Den dag kommer Regionsrådet for Region Midtjylland med formand Bent Hansen i spidsen til øen for at overrække Endelave By regionens landsbypris. Og de 150.000 kroner, der følger med prisen.


Det er ikke uden stolthed, at de 197 beboere på den lille Kattegat-ø Endelave om få uger modtager Regionsrådet for Region Midtjylland som gæster for en dag.
Mandag, den 2. maj skal regionsråds¬formand Bent Hansen overrække regionens landsbypris til Endelave By, og han får følgeskab af det samlede regionsråd, der har valgt at henlægge en af deres årlige såkaldte besigtigelsesture til øen.
Meget passende vil de fleste øboer blive hjemme på øen netop den dag, som Videnskabsministeriet har udnævnt til den første nationale hjemmearbejdsdag.
”Vi glæder os til at opleve, hvordan det er lykkedes for endelavitterne at vende udviklingen”, siger Gert Schou, medlem af regionsrådet og formand for det rådgivende udvalg for regional udvikling.

Et godt eksempel
”Trods alle odds kan endelavitterne fremvise stigende antal indbyggere og arbejdspladser, og de har lagt store planer for de kommende år. Endelave By er simpelthen et godt eksempel for andre små samfund i regionen”, siger Gert Schou.
I forbindelse med prisoverrækkelsen 2. maj skal regionsrådet besøge en række af de foretagsomme endelavitter - de erhvervsdrivende, lægen og sundhedsplejersken i lægeklinikken, de mange frivillige brandmænd på brandstationen, skolen og lægeurtehaven. Og naturligvis kommer de også til at opleve Endelave Kro og Gæstgiveri, som længe var truet af lukning, men som i dag er nyistandsat og drives af et anpartsselskab af øboere plus en lang række frivillige, der på skift tager opvasken.

Aktiv Ø-ferie
Derudover kan de høre om et hav af aktiviteter, der er planlagt. En af dem er Aktiv Ø-ferie, der udspiller sig hen over tre uger i sommerferien og er særlig henvendt til børn og unge samt børnefamilier. Øens idrætsforening inviterer både fastboende og turister på sejlads, vandsport, teater i det fri, fodboldskole, overnatning på en herregård, staldbesøg, klatring, ridning, vikingeaktiviteter og meget andet.

Taler og musik
Overrækkelsen af landsbyprisen - det omfatter både et diplom og 150.000 kroner - kommer til at foregå på kroen. Her vil regionsrådsformand Bent Hansen, Horsens’ viceborgmester Hans Bang-Hansen, formand for Småøernes LAG Claus Jensen samt formanden for Endelave Beboerforening Bent Hindrup holde tale, mens øens børneorkester Endelavitos Bandidos samt et voksenorkester vil stå for underholdningen.

11 kandidater
Endelave By var i konkurrence med 10 andre midtjyske landsbyer og landsbysamfund om landsbyprisen i år. Det var Vorgod – Barde (Ringkøbing-Skjern Kommune), Glyngøre (Skive), Ramme – Lomborg (Lemvig), Feldballe – Tåstrup (Syddjurs), Asferg (Randers), Gludsted (Ikast-Brande), Nim (Horsens), Skjoldelev (Favrskov), Resenbro (Silkeborg) samt Ølby – Fousing (Struer).

Pressen velkommen
Repræsentanter for pressen er velkomne til at deltage i overrækkelsen af regionens landsbypris den 2. maj 2011.
Tilmelding er dog nødvendig - til annalise.vesterby@ru.rm.dk
Der er afsejling fra Snaptun færgehavn klokken 9:00.
Afsejling fra Endelave Havn klokken 13:45 - ankomst Snaptun Færgehavn 14:45.

Se regionsrådets program for dagen

Billedtekst: Endelave By har tidligere været på vej til at sygne hen. Men nu har øens beboere ved sammenhold og hårdt arbejde skabt nyt liv i byen, og det indbringer dem Region Midtjyllands landsbypris 2011. Foto: Lars Juul. Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.


 På Endelave er der hverken store bakker eller høje træer til at tage udsigten til de smukkeste solnedgange. Her fra Endelave Havn.
Foto: Anders Møller Olsen 

   

 Det er nemt at samle øboerne - både når der skal arbejdes, og når der skal hygges til lokale musikudøvere.
Foto: Lars Juul

   Flere oplysninger:

  Bent Hansen
formand for Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 8728 5010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk
  Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 8728 5122
annalise.vesterby@ru.rm.dk


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne