30-08-2011Med Hedensted Kommunes ja til at støtte Aarhus’ kandidatur som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 er der nu opbakning fra Region Midtjylland og samtlige 19 kommuner i regionen. Dermed vil de bruge 200 mio. kroner på at løfte kulturlivet i de kommende år.

Efter tirsdagens byrådsmøde i Hedensted Kommune står det nu klart, at Region Midtjylland og samtlige regionens 19 kommuner vil arbejde for, at Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2017.
I løbet af de seneste to måneder har spørgsmålet om Aarhus 2017 været behandlet i de 19 byråd og regionsrådet, og de har nu tilsammen besluttet at støtte projektet med 200 mio. kroner.
Heraf kommer op mod 55 mio. kroner fra Region Midtjylland, 100 mio. kroner fra Aarhus Kommune og 45 mio. kroner fra de øvrige kommuner.
Derudover skal der hentes 200 mio. kroner fra staten samt midler fra EU, fonde og sponsorater, så det samlede budget for Aarhus 2017 bliver en halv milliard kroner i perioden 2013-18.

Udbytte til alle
”Jeg er rigtig glad for, at alle bakker op og tror på gevinsterne ved at være en del af Aarhus 2017”, siger Bent Hansen, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland. Et enigt regionsråd sagde for en uge siden ja til at støtte Aarhus’ kandidatur.
”Aarhus 2017 er et gigantisk samarbejdsprojekt, og udsigten til det har allerede sat noget i gang ude i kommunerne. Det er, som om flere tør tænke lidt større og lidt vildere”, siger Bent Hansen med henvisning til de kulturprojekter, som vil indgå i Aarhus’ ansøgning – eksempelvis oplevelsesområdet North Sea Living i Thyborøn og Havets Hus i Grenaa.
Han tilføjer, at der for nylig er sat gang i forskellige kulturprojekter hen over kommunegrænserne – projekter, som også er udsprunget af samarbejdet om Aarhus 2017.
Eksempelvis deltager de seks kommuner Syddjurs, Randers, Holstebro, Horsens, Viborg og Silkeborg i et projekt for udvikling af lokale platforme for kreative erhverv, der skal bindes sammen og styrkes gennem et tværkommunalt netværk.

To kandidater
Bidragene til Aarhus 2017 er bevilget på betingelse af, at Aarhus løber med titlen som kulturhovedstad. Dette forbliver dog uvist, indtil en jury i november 2012 har valgt enten Aarhus eller Sønderborg.
Ansøgningsfristen er den 30. september.
I Midtjylland koordineres det tværkommunale kulturhovedstadsprojekt af en regional styregruppe for Aarhus 2017, der har fungeret siden foråret 2009, og som dette forår blev udvidet med repræsentanter fra samtlige kommuner. Sammensætningen sikrer det tværkommunale engagement, der er afgørende for at indfri ambitionerne om et vellykket kulturhovedstadsprojekt.


Se mere på www.2017.dk

Billedtekst:
Et af de spændende midtjyske kulturprojekter er oplevelsescentret North Sea Living i Thyborøn, som Region Midtjylland støtter med 2,7 mio. kroner. Her er det skitseret af arkitektfirmaet Vilsbøll og Poulsen A/S, Lemvig. Illustrationen er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få den i høj opløsning ved at klikke på den.


Flere oplysninger:

  Bent Hansen, formand for
Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dkKontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne