25-10-2011



Vejen tilbage til vækst og tro på fremtiden er ikke uden ujævnheder. Efter en periode med langsomt stigende optimisme skruer virksomhederne en smule ned for deres forventninger til omsætningen, viser Region Midtjyllands kvartalsundersøgelse blandt de små og mellemstore midtjyske virksomheder.

Siden november 2009 er det ellers kun gået fremad. De små og mellemstore virksomheder i Midtjylland var langsomt i gang med at genvinde troen på øget omsætning og beskæftigelse efter finanskrisen, men nu tøver de igen.
Det viser en undersøgelse blandt 500 små og mellemstore midtjyske virksomheder. Da de blev spurgt i foråret, troede 50 procent af dem på øget omsætning i det følgende kvartal. Nu er det kun 39 procent.
Samtidig tror 19 procent på faldende omsætning, hvor det i foråret kun var 12 procent.
De resterende 41 procent forventer uændret omsætning – mod 37 procent i foråret.

Større beskæftigelse
Når det gælder forventningerne til beskæftigelsen, er tendensen knap så tydelig. 21 procent venter flere ansatte mod 25 procent i foråret, mens 19 procent siger færre ansatte – mod 20 procent i foråret.
Samlet set kan der dog ventes en øget beskæftigelse. De største af virksomhederne er nemlig markant mere optimistiske end de små med hensyn til at ansætte flere, og deres (flere) ansættelser vil derfor veje tungere i den samlede beskæftigelse end de små virksomheders eventuelle afskedigelser.

Bedst at være b2b
Af undersøgelsen fremgår desuden, at de mest pessimistiske virksomheder findes blandt dem, der har forbrugerne som direkte kunder (b2c), mens business-to-business-virksomheder (b2b) er anderledes håbefulde. Eksempelvis tror 42 procent af b2b-virksomhederne på øget omsætning i kommende kvartal, hvor det tilsvarende kun er 29 procent for b2c-virksomheder.
Branchemæssigt er det industrivirksomhederne, der ser lysest på situationen. Over halvdelen (51 procent) tror på støtte omsætning, mens 20 procent venter flere ansatte.
I bygge- og anlægsbranchen, der har været hårdt ramt under krisen, tror 40 procent nu på øget omsætning og 27 procent på flere ansatte.
Detailhandelens forventninger til antallet af ansatte ligger derimod i bund – kun 5 procent tror på flere ansatte, mens 17 procent venter færre.

Illustrationen er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få den i høj opløsning ved at klikke på den.

Se hele undersøgelsen
Læs om Det midtjyske Vækstlag


Flere oplysninger:

Søren Tranberg, udviklingskonsulent
Regional Udvikling, Region Midtjylland
Telefon: 2148 0844
soeren.tranberg@ru.rm.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne