26-02-2013Nørager på Djursland bliver den femte modtager af Region Midtjyllands landsbypris. Regionsrådet besluttede på sit møde onsdag at vælge Nørager blandt ti kandidater.

I Nørager gør de tingene i fællesskab. Således var borgerne også kaldt til fælles samling i cafeteria ”Futten” for at følge regionsrådsmødet onsdag, hvor punktet om Landsbyprisen 2013 stod allerførst på dagsordenen.
Op mod 100 var mødt frem, og stor var jubelen, da Nørager uden diskussion få minutter efter klokken 14 blev udpeget som modtager af regionens landsbypris og de medfølgende 150.000 kroner – i konkurrence med ni andre midtjyske landsbysamfund.
”Sådan en pris er jo en anerkendelse af, at vi har stillet os rigtigt an her i Nørager. Den skal nok sprede glæde og give os ny energi”, siger Bjarne Knudsen, der i en årrække har stået i spidsen for landsbyens beboerforening og været med til at stifte det lokale udviklingsselskab.
Og han er vild med sin landsby.

Det bedste vejr
”25 minutter efter vi er taget hjemmefra, kan vi checke ind i lufthavnen, efter 35 minutter kan vi blande os med bykulturen. Og fra Nørager har vi bare fem minutter ud til Ægge-Kaj, der sælger de bedste æg.
Vi bor et af de bedste steder i verden – med vores egen vækstrate. Vi har arbejdspladser, og vores fabrikker har nok at lave. Og så har vi det bedste vejr, og husene koster det halve”, opsummerer Bjarne Knudsen.
Ved siden af sin indsats for landsbyudvikling er Bjarne Knudsen indehaver af maskinfabrikken BK Teknik, som er en af Nøragers flere end 30 virksomheder. Netop det relativt store og levende erhvervsliv og virksomhedernes engagement i deres lokalområde har været med til at skaffe Nørager Landsbyprisen.

Byen vokser
Derudover har Regionsrådet lagt vægt på, at Nørager har formået at vende en nedgang i indbyggertal til fremgang. Mens byen i 2005 havde 273 indbyggere, har den i dag 286.
Gennem de seneste år har Nørager Udviklingsselskab, Nørager Børnehave og Nørager Vandrehjem set dagens lys, og så er det lykkedes indbyggerne at bevare deres købmandsbutik og endda at udvide den i 2012.
I år får Nørager en multihal, der ligeledes er resultatet af borgernes fælles indsats. Således har de skaffet støtte fra Norddjurs Kommune, LAG Djursland, det lokale erhvervsliv og private donorer, lige som de selv har lagt mindst 2.000 timers frivilligt arbejde i projektet. Drift og vedligehold skal klares af frivillige, og hallen kommer hele byen til gode.

Tidligere modtagere
Landsbyprisen er en del af Region Midtjyllands indsats for en region i balance. Med prisen får landsbyer, som kan skabe fremdrift og vækst, både anerkendelse og opmærksomhed, så de kan være til inspiration for andre.
Det er femte gang, at prisen uddeles. De forrige år er den gået til Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune samt Rødding i Skive Kommune - i nævnte rækkefølge.
Overrækkelsen af dette års pris vil foregå ved et festligt arrangement for alle Nøragers borgere i løbet af foråret.


Billedtekster:
Nørager Vandrehjem/Ferielejligheder har både skabt nye job og trukket turister til området. Stedet er fuldt belagt
i skolernes sommerferie og fint belagt uden for højsæsonen. (øverste foto)
Nørager Udviklingsselskab købte den gamle skole, og her har borgerne etableret den selvejende institution Nørager Børnehave. Den tager dagligt imod 45 børn. (nederste foto)
Begge fotos er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få dem i høj opløsning ved at klikke på dem.Flere oplysninger:

Bent Hansen
formand for Regionsrådet i Region Midtjylland
Telefon: 7841 0010 / 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk


Anna Lise Vesterby, udviklingskonsulent
Regional Udvikling
Region Midtjylland
Telefon: 7841 1713
annalise.vesterby@ru.rm.dkKontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer.


Se Video:
http://www.tv2oj.dk/artikel/154959:Norddjurs--Jubel-i-Noerager