Foto: Søren Juul Eriksen / Holstebro Kommune

18.04.2016

Fredag den 15. april tog næstformand i regionsrådet, Bente Nielsen (SF) sammen med Holstebros borgmester første spadestik til områdets nye Center for Sundhed. Se her, hvilke ord spadestikket fik med på vejen.

1. næstformand Bente Nielsens (SF) tale ved første spadestik til Center for Sundhed i Holstebro, fredag den 15. april 2016:

(Det talte ord gælder)

 

"Det er en rigtig glædens dag i dag her i Holstebro, når vi om lidt tager det første spadestik til det nye sundhedscenter.

Et sundhedscenter der i sin arkitektur og indhold rækker mod stjernerne. Det vil blive et markant tilbud til fremtidens brugere. Og det er et bevis på, at vil vi samarbejde, så kan vi også.

Overskriften for samarbejdet mellem region, kommuner og almen praksis i Region Midtjylland er 'Mere Sundhed i det nære på borgerens præmisser'. Det har vi aftalt i sundhedsaftalen.

Vi er enige om, at vi vil have et sundhedsvæsen, som bygger på inddragelse af borgeren og de pårørende, og hvor borgeren aktivt deltager i eget behandlings- og rehabiliteringsforløb.

Vi vil give borgeren det bedste forløb med integrerede sundhedsløsninger tæt på borgerens hverdag. Og hvor vi udfordrer vanetænkning, og ikke mindst tager afsæt i at:

- Størstedelen af borgerens kontakt med sundhedsvæsenet foregår lokalt, derfor er der god fornuft i at samle de fleste aktører her under samme tag.

- Der skal udvikles innovative og progressive sundhedsløsninger her i Holstebro, hvor der er fokus på samarbejde og sammenhæng med opbygning og deling af viden.

- Vi skal skabe et levende, spændende og fleksibelt center, hvor der er fokus på borgernes evne til at mestre egen sundhed.

Samarbejdet har indimellem stillet store krav til os. Og dette kan være, at det for nogle medarbejdere vil blive vemodigt at sige farvel til noget, man synes er godt.

Men samtidig er det spændende at være med til at skabe et helt nyt center for sundhed, som begynder ved første jordemoderkonsultation, og som følger borgeren resten af livet med tilbud som tandpleje, genoptræning og psykiatri.

Noget kan man ikke selv ændre, men langt det meste kan man selv påvirke. Og det er her sundhedscentret skal vise sit værd.

Ved at tænke sundhed ind i alle livets forhold kan vi undgå, at borgeren bliver til patienten.

Det stiller andre krav til personalet, og der er stadig brug for sundhedspersonalets faglige viden.

At begive sig ud på ukendt område, har da også ind imellem været en udfordring. Det har vi i fællesskab løst. Det vil jeg gerne på regionsrådets vegne kvittere for her i dag.

I får med dette Sundhedshus mulighed for at gå forrest i forhold til udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Skabe nye løsninger, som andre kan lære af.

Center for Sundhed er et spændende hus, hvor der også er tænkt nøje over arkitektur og indretning, der understøtter værdierne og visionerne for arbejdet i huset.

Der skabes helt nye rammer for at stimulere til inddragelse, bevægelse og aktivitet og det er rigtig spændende, at der er indtænkt en dråbe af kultur i alt – et særligt varemærke og kendetegn for Holstebro.

Jeg er sikker på, at der i dette nye spændende hus kan skabes nye gode sundhedsløsninger til stor gavn for borgerne og jeg glæder mig til at følge det fremover."