07.07.2017

Fynsk landmand blæser til kamp for overgangsaldre uden svedpletter og skøre knogler. Det sker i samarbejde med Aarhus Universitetshospital og Region Midtjylland, der bringer erfaringerne videre i stor europæisk satsning på fødevare-innovation. 

Svedeture, ubehag og risiko for knogleskørhed er ubehagelige følger af kvinders overgangsalder, som medicinalindustrien i generationer har forsøgt at bekæmpe. Nu leverer en innovativ tilgang til fødevareproduktion et nyt våben i kampen i form af den gamle foderplante rødkløver, der har så gode forhold i Danmark, at regeringen i 1936 udnævnte den til nationalblomst. 

I samarbejde med Aarhus Universitetshospital og med støtte fra Region Midtjyllands "Future Food Innovation" har den fynske øko-landmand Michael Mohr Jensen nemlig udviklet et kosttilskud baseret på rødkløver, som forskningen viser, kan have gavnlig effekt på ubehag ved overgangsalder, og det betyder grobund for vækst.

Rødkløver

Arbejder på ny tilgang til virksomheder

Samarbejdet er et eksempel på succesfuld koordinering mellem det politiske, det administrative og det reelt udførende niveau – og dermed på fremtiden for satsningen på fødevare-innovation i Region Midtjylland, der lige nu deltager i EU-projektet "STRING" for netop at skærpe samarbejdet med innovative virksomheder.

- STRING handler om at udvikle bedre modeller for vores arbejde med fødevareerhvervet, så vi understøtter udviklingen af nye stærke virksomheder. Her bygger vi blandt andet på erfaringerne fra tidligere succesfulde virksomhedsforløb, siger Udviklingskonsulent i Region Midtjylland Peter Astrup.

Han er ansvarlig for Regionens deltagelse i STRING-projektet, hvor en række partnere i syv EU-lande arbejder for at udvikle effektive metoder til at understøtte vækst baseret på fødevareindustrien.

Udvikler på tværs af grænser

Her kommer Michael Mohr Jensen og hans virksomhed "Herrens Mark" ind i billedet som et eksempel på, hvordan en region kan samle og udnytte sine styrker og samarbejde på tværs af administrative grænser. Herrens Mark ligger nemlig i Region Syddanmark.

Midtjyllands styrker tæller blandt andet forskning på området, lang erfaring med fødevare-iværksætteri samt Regionens overordnede politiske satsning på at udvikle en klynge, der skaber værdi både lokalt, regionalt, nationalt og globalt.

- Herrens Mark er en dansk virksomhed, der har fundet den optimale hjælp til sin udvikling i Midtjylland og dermed fundet en vej ind på et nyt marked – endda med et revolutionerende produkt – der på sigt kan sælges i hele verden. Den type forløb skal vi have mange flere af i fremtiden – både i Danmark og i resten af EU, siger Peter Astrup.

Håber på hurtigere udbetaling

Derfor var Michael Mohr Jensen også inviteret som en af hovedtalerne, da STRING i juni skød projektet i gang i Bologna. Her fortalte han både om sine gode erfaringer og om de udfordringer, der kan være ved at søge støtte til udvikling i offentlige pengekasser, der i dagens virkelighed ofte inkluderer midler fra EU-puljer.

- Jeg har i Region Midtjylland mødt dedikerede medarbejdere og et system, hvor jeg hurtigt er kommet i kontakt med de rigtige personer, men der er udfordringer i forhold til den tid der går fra, at man får EU-støtte, og til at den udbetales. Det gør det svært for nystartede virksomheder at kopiere mit forløb, siger Michel Mohr Jensen, der håber STRING kan være med til at strømline systemet.

Fra økolog til "medicinmand"

Herrens Mark er et økologisk landbrug, der har produceret urteekstrakter siden 2010. Blandt andet med fokus på rødkløver som det lykkedes at gøre et forskerhold på Aarhus Universitetshospital med lektor Per Bendix Jeppesen i spidsen opmærksomme på. Siden blev Region Midtjylland og dermed Future Food Innovation involveret, og der blev i juni 2017 udgivet en videnskabelig artikel om forskningen bag. Nu er Herrens Mark i fuld gang med at udvikle og forfølge markedspotentialet.

- Vi oplever interesse fra flere lande i Europa. Samtidigt arbejder vi videre sammen med forskerne for på sigt at udvikle produkter, der kan bruges til decideret behandling, siger Michael Mohr Jensen, der har fået sit produkt på hylderne i Tyskland og har måttet investere mange penge i at mangedoble produktionen.

Fakta

  • En række forskningsprojekter har vist, at rødkløver kan have gavnlig effekt på ubehag samt kan forebygge risiko for knogleskørhed i forbindelse med overgangsalder
  • Det økologiske landbrug Herrens Mark har de seneste år arbejdet tæt sammen med Future Food Innovation, der er finansieret af Region Midtjylland, om at gøre forskningsresultaterne til en god forretning.
  • Det arbejde indgår nu i et stort EU-projekt, STRING, der skal skærpe Regionens tilgang til erhvervsfremme på fødevareområdet
  • STRING er et såkaldt Interreg projekt, der finansieres af EU's regionalfond og skal bidrage til at opfylde EU2020-mål om intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst.

Læs mere om STRING (engelsk).

Læs mere om samarbejdet mellem Herrens Mark og Future Food Innovation på Future Food Innovations hjemmeside.

Læs mere om rødkløver http://denstoredanske.dk

Læs artikel om rødkløvers gavnlige effekt på ubehag i forbindelse med overgangsalder i det videnskabelige tidsskrift Plos One: "Combined Red Clover isoflavones and probiotics potently reduce menopausal vasomotor symptoms"

Flere oplysninger

Udviklingskonsulent i Region Midtjylland, Peter Astrup, tlf. 2135 8784

Direktør Herrens Mark Aps, Michael Mohr Jensen, tlf. 6478 1052 / mob. 2621 3638