10.09.2018

En hidtil ukendt effekt af metformin, verdens mest anvendte diabetesmedicin, er med bidrag fra Aarhus-forskere netop dokumenteret i et banebrydende studie i Nature Medicine. Det skaber helt nye muligheder for at udvikle mere målrettet og effektiv diabetesmedicin med færre bivirkninger.

Mere end 400 millioner mennesker på verdensplan lever i dag med diabetes og tager dagligt medicin mod den livstruende sygdom. Ofte er det nødvendigt at kombinere flere forskellige slags medicin, og her er det vigtigt at kende effekterne af den enkelte medicin for at sikre en optimal behandling med så få bivirkninger som muligt. 

Men i mange tilfælde ved vi reelt ikke, hvorfor og hvordan den enkelte medicin præcis virker.
Det er blandt andet tilfældet ved metformin, verdens mest anvendte medicin til behandling af type 2-diabetes.

Ukendt nøgleeffekt dokumenteret

- Vi ved, at metformin har en positiv effekt i forhold til at sænke blodsukkeret, når vi måler på, hvor godt det går for vores patienter på lang sigt. Men indtil nu har vi ikke vidst præcis, hvorfor netop denne medicin virker, og det begrænser vores muligheder for at optimere brugen af den.

Det fortæller Niels Jessen, der er forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus på Aarhus Universitetshospital.

Niels Jessen har sammen med Elias Sundelin fra Aarhus Universitet været en del af et internationalt forskerteam, som har påvist en hidtil ukendt men central virkningsmekaniske af metformin.

Det nye videnskabelige studie, som netop er publiceret i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, dokumenterer, at metformin nedsætter leverens produktion af sukker ved at ramme et energifølsomt protein i leveren.

Mere målrettet og effektiv diabetesmedicin

Den nye viden kan have stor betydning for behandling af patienter med type 2-diabetes, der for manges vedkommende har problemer med, at netop leveren producerer så meget sukker, at det kan give et utilsigtet højt blodsukkerniveau.

- Studiet er en milepæl for vores forståelse af metformin. Som læger og forskere vil vi rigtig gerne forstå, hvorfor den medicin, vi udskriver, virker, som den gør. Jo mere viden vi har om, hvordan vores medicin præcis virker, jo bedre er vi også rustet til at behandle vores patienter og udvikle langt mere målrettede og effektive udgaver af medicinen med færre bivirkninger, afslutter Niels Jessen.

Fakta om diabetes

  • Mere end 400 millioner mennesker på verdensplan har i dag diabetes. I Danmark har mindst 252.750 danskere diabetes. Heraf har cirka 80 procent type 2-diabetes.
  • Ved type 2-diabetes er kroppens evne til at udnytte hormonet insulin nedsat, og/eller der produceres ikke nok insulin i forhold til, hvad kroppen har behov for. Det resulterer i en stigning sukkerindholdet i blodet.

Fakta om studiet

Foto


Vedhæftede fotos kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af nyheden med følgende kreditering: Foto1 Niels Aage Skovbo / Foto2: Privatfoto

Kontakt 

Forskningschef Niels Jessen
E-mail: nieljess@rm.dk
Mobil: 2859 6352
Steno Diabetes Center Aarhus
Aarhus Universitetshospital