15.04.2019 

Ortopædkirurger på Aarhus Universitetshospital kan nu tilbyde operation med en ny type søm til benforlængelser, der kan klare langt større belastning end tidligere. Det betyder, at patienter som 15-årige Maria kan støtte på det opererede ben med det samme og derved komme sig hurtigere. 

15-årige Maria Thomsen er en af de første patienter, som er blevet opereret i underbenet med en ny type forlængelsesmarvsøm. Sømmet kan klare en vægtbelastning på 70-114 kilo afhængigt af tykkelsen, og det betyder, at Maria kan støtte med hele sin vægt på benet fra dag ét. Før kunne det tage flere måneder, fordi knoglen gradvist skulle blive stærkere, men med de nye muligheder kan benet genoptrænes langt hurtigere. 

- Det er en fantastisk og banebrydende mulighed for vores patienter, som kan fortsætte deres liv som hidtil efter en kort hvileperiode. Patienternes genoptræning og rehabilitering kommer til at foregå væsentligt hurtigere, fortæller Jan Duedal Rölfing, som er læge ved Ortopædisk Rekonstruktion, Aarhus Universitetshospital. 

Sidste efterår gennemgik Maria den første af i alt fem operationer, der skal gøre hende 10 centimeter højere, så hun kommer til at være 150 centimeter høj. Den første operation var i venstre underben, og dengang var det kun muligt at bruge søm med en vægtbelastning på 11-22 kilo. Hun kan tydeligt mærke forskellen i dag, hvor hun har fået indopereret den nye type søm med en højere vægtbelastning i det højre underben. 

- Sidste gang var jeg hele tiden bange, når jeg trådte ned på foden. Nu ved jeg, at jeg kan gøre, som jeg vil, og jeg har været hurtigere oppe at gå. Det er rigtig dejligt, fortæller Maria Thomsen. 

Ortopædkirurger på Aarhus Universitetshospital kan nu tilbyde operation med en ny type søm til benforlængelser, der kan klare langt større belastning end tidligere. Det betyder, at patienter som 15-årige Maria kan støtte på det opererede ben med det samme og derved komme sig hurtigere. Foto: Tonny Foghmar

Maria Thomsen og det tværfaglige team fra Ortopædkirurgisk Rekonstruktion på Aarhus Universitetshospital, der varetager hendes behandling. Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital  

Maria Thomsen er normalt en aktiv pige, der både spiller fodbold og teater, og derfor kan det være hårdt at skulle rive to år ud af sit liv, hvor både skole og fritidsaktiviteter i længere perioder sættes på pause. Men allerede nu, hvor første etape er overstået og Maria er blevet fire centimeter højere, føler hun en stor forskel i hverdagen. 

- To år med mange operationer kan føles som lang tid, men jeg prøver at tænke på, at det er en forandring, der vil vare resten af mit liv. Jeg kan allerede passe mere tøj, og jeg kan bedre nå de ting, der står højt oppe på mit værelse, fortæller Maria. 

Udover patienter som Maria kan ortopædkirurgerne også behandle patienter med benlængdeforskel, genoprettelse af fejlstillinger som følge af knoglebrud, medfødte lidelser og knogletab på grund af åbne benbrud og kræft. Ved hjælp moderne behandlingsteknikker er det muligt at danne helt op til 1,5 centimeter ny knogle på 15 dage.

- Til sammenligning er væksten i lårbenet i voksealderen hos et menneske omkring 1,5 centimeter om året. Kroppens helingsevne er utrolig, siger Jan Duedal Rölfing.