31.05.2019   

Kultur, bæredygtighed og innovation var nøglen til hæder, da Den Midtjyske Kulturpris i aften, fredag d. 31. maj 2019, blev uddelt ved åbningen af Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG på kunstmuseet ARoS i Aarhus.

Med en kontant belønning på i alt 100.000 kr. valgte juryen at tildele Den Midtjyske Kulturpris til Skulpturlandsby Selde ved Skive, den aarhusianske Virtual Reality-virksomhed MANND og Teater Katapult i Aarhus. Juryen fremhæver, at de tre projekter i særlig grad har formået at sætte fokus på vigtige temaer under FN’s verdensmål. 

vindere_kulturpris-7_Selde_SoMe.jpg

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) t.v. og rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) fra Aarhus Kommune overrakte på vegne af region og kommuner hovedprisen "Partnerskab for Handling" på 50.000 kr. tili Skulpturlandsby Selde her repræsenteret af Gunhild Juhr og Marianne Jørgensen. Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland. 

- Skulpturlandsby Selde er et internationalt forbillede for samskabelse, borgerinvolvering og kunstnerisk kvalitet. Projektet er indbegrebet af bæredygtigt, generøst og forpligtende partnerskab, lød det blandt andet i juryens begrundelse for valget af skulpturlandsbyen som modtager af hovedprisen og 50.000 kroner. 

Kultursamarbejde virker 

Priserne blev uddelt ved åbningsfesten for Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG på kunstmuseet ARoS i Aarhus. Temaet for åbningsfesten var FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og her kunne publikum opleve kunst, musik, teater, performances og live-koncerter med de aarhusianske rock-søstre i Velvet Volume og det dansk-islandske folk-talent Kajsa Vala. 

- Jeg synes, det er fantastisk at opleve den kreativitet, de visioner og det fællesskab, som fylder ARoS i aften. Jeg er meget stolt af, at det er lykkedes en region og 19 kommuner at finde en model for kultursamarbejde, der virker, og som hver dag er med til at gøre vores region til et spændende og dejligt sted at være, siger regionsrådsformand Anders Kühnau, Region Midtjylland. 

Kunst og verdensmål 

Den Midtjyske Kulturpris bygger på tre af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og går til kunstnere, kulturinstitutioner, projekter eller værker, der har haft særlig betydning for hvert af de tre mål. Det kan for eksempel være ved direkte eller indirekte at sætte fokus på temaet eller skabe debat, nytænkning eller forandring inden for feltet.

Virtual Reality-virksomheden MANND modtog prisen “Klimaindsats” (verdensmål nr. 13) for VR-dokumentaren “X-Ray Fashion” om vilkårene og de miljømæssige konsekvenser i tøjproduktionen.

Teater Katapult blev hædret med prisen “Mindre ulighed” (verdensmål nr. 10) for deres levendegørelse af det nationale udstillingsprojekt “100 % Fremmed?” med flygtningehistorier.

Skulpturlandsby Selde løb med hovedprisen “Partnerskaber for handling” (verdensmål nr. 17) for det bæredygtige samarbejde mellem kunstnere og landsbyboere i Selde.

- Vi har valgt at sætte fokus på verdensmålene, fordi kunsten har nogle helt særlige muligheder for at åbne vores øjne for verden, skabe debat og sætte tankerne i gang. Når Virtual Reality nærmest kan få os til at mærke tøjindustriens konsekvenser på egen krop, eller når flygtninge fortæller deres historier fra virkeligheden i teatrets lyttende rum, så rykker det noget i os, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad.

Læs mere på www.genopdag.dk