21.04.2020

Region Midtjylland og Aarhus Kommune har gennem en fælles indsats over de seneste uger opsøgt udsatte borgere i Aarhus på forsorgshjem og væresteder og tilbudt dem test for COVID-19. Aarhus Universitetshospital har stået for testen.

Næsten 300 udsatte og hjemløse i og omkring Aarhus har taget imod et tilbud fra Aarhus Kommune og Region Midtjylland om at blive testet for sygdommen der følger med coronavirus. Alle blev testet negative for COVID-19. Negativ er i denne sammenhæng en god nyhed, der betyder, at ingen af de testede er smittede. 

- Vi har set en stor interesse blandt de udsatte borgere for at blive testet. Det viser, at man tager ansvar for sig selv og hinanden, og det er godt, for vi taler om nogle af de mest sårbare over for sygdommen. Vi har 18 coronapladser på vores forsorgshjem, som står klar, hvis nogle bliver syge, men heldigvis har vi ikke haft brug for dem endnu. Med dagens melding om, at alle er testet negative, kan vi sige, at vi lige nu har styr på COVID-19 i Aarhus, også i udsattemiljøet, og vi bliver ved med at følge situationen, siger Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse. 

Hurtig indsats

Tilbuddet til socialt udsatte borgere blev til på meget kort tid i et smidigt samarbejde mellem Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital.

- Vi har et særligt ansvar for hjemløse og udsatte borgere, der ikke altid har de samme muligheder for at efterleve Sundhedsstyrelsens råd om at beskytte sig selv og andre mod smitte, som for eksempel hyppig håndvask og brug af håndsprit. Vi har haft et godt samarbejde med Aarhus Kommune, og fik organiseret hele indsatsen på tre dage, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Særligt sårbar gruppe 

Udsatte og hjemløse borgere er en særlig sårbar gruppe, når det gælder smitte og sygdom med COVID-19, fordi de har en særlig risiko for at blive meget syge, hvis de bliver smittet. De venter ofte meget længe med at gå til læge, og de har stor risiko for at smitte hinanden. 

- De udsatte borgere har ofte dårligt behandlede sygdomme, fx lungesygdom, og de kan have et dårligt fungerende immunforsvar. De opsøger ikke selv sundhedsvæsenet, og derfor er væsentligt at finde ud af, om der florerer COVID-19 smitte i den gruppe, siger Christian Wejse, der er afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Center for Global Sundhed på Aarhus Universitet. 

Test bliver gentaget 

Når der ikke blev fundet nogen COVID-19-smittede blandt de udsatte borgere i Aarhus, skyldes det nok især, at udsatte borgeres rejseaktivitet og kontakt med rejsende generelt er begrænset, men det spiller også ind, at der ikke er ses ret meget COVID-19 smitte i Aarhus, og at den seneste måneds nedlukning af Danmark har begrænset smittespredningen. 

Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital har aftalt at gentage indsatsen overfor byens udsatte borgere og tage ud og tilbyde test på forsorgshjem og væresteder igen senere i epidemien. 

Yderligere information:

  • Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune, tlf. 4043 1213 / kristianw@aarhus.dk 
  • Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), tlf. 2360 2768 / kuhnau@rr.dk 
  • Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital og lektor i Global Sundhed, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, tlf. 5194 4519 / CHRWEJ@rm.dk 
  • Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer