Den indflydelsesrige Māori-ejede Wakatū-koncern er stærkt engageret i klimaløsninger og bæredygtighed. Den samarbejder med byen Nelson og regionen på den sydlige hovedø på begge områder. Det var Wakatū, der i sin søgen efter nye klimaløsninger i 2018 besøgte Klimatorium i Lemvig sammen med repræsentanter for Nelson og regionen.
Wakatū-koncernen tjener penge på at få land tilbage til de oprindelig Māori-ejere. De dyrker arealerne og har familieaktier – 20.000 mennesker. En familieejet virksomhed – og de er en vigtig spiller. Ift. beslutninger i samfundet er der en tradition for, at man også altid spørger Māorierne, hvis man skal spørge newzealænderne.
Wakatū ejes af 4.000 Māori-familier, der stammer fra de oprindelige jordejere på nordspidsen af Sydøen. Wakatū blev oprettet for at repræsentere interesserne for sine Māori-jordejere og for at sikre en forsvarlig forvaltning af dets arealer og andre aktiver. De dyrker arealerne, driver fiskefarme og er en vigtig stemme i samfundet, hvor de fungerer som et talerør for māorierne.
Nelson er en by på den østlige bred af Tasman-bugten øverst på Sydøen i New Zealand. Byen, der er New Zealands næstældste, har cirka 53.000 indbyggere og dækker et landområde på 422 km2. Byen styres af Nelson City Council, der fungerer som både lokalt og regionalt styre, med ansvarsområder indenfor såvel miljø og levering af lokale tjenester. Regionen har ca. 150.000 indbyggere.