21.12.2020

En målrettet indsats og en ambition om at blive landets mest bæredygtige Fødeafsnit har givet resultater på Fødeafsnittet på Regionshospitalet Viborg. I løbet af et år har Fødeafsnittet blandt andet sparet ikke mindre end 1 ton plastik.

- Fremtiden begynder hos os - derfor giver det god mening, at vi også er med til at passe godt på den, siger chefjordemoder Katrine Kildedal om baggrunden for, at Fødeafsnittet i Viborg har valgt at sætte fokus på bæredygtighed.  

Gennem en målrettet indsats har afsnittet blandt andet reduceret sit forbrug af lejepapir, skraldeposer, plastikunderlag, engangsplastikkrus, sugerør og affaldssorteret over 200 kilo blødplast – og dermed på et år sparet miljøet for 1 ton plastik.

- Det er virkelig godt gået. På den måde har Fødeafsnittet banet vejen for en mere bæredygtig fødsel – til gavn for netop de børn, de hver dag tager imod på fødestuerne. Der er ingen tvivl om, at vi alle skal blive endnu dygtigere til at finde de mest miljørigtige løsninger fremover, og projektet på Fødeafsnittet kan fungere som god inspiration for andre, siger hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen.

Indsatsen på Fødeafsnittet falder samtidig godt i tråd med Region Midtjyllands indsats for en ny bæredygtighedsstrategi, som blandt andet er med til at sikre, at de gode ideer til miljøvenlige løsninger bliver spredt ud til kolleger andre steder i regionen.

Væk med det overflødige

Ambitionen på Fødeafsnittet har været at reducere forbruget over en bred kam – lige fra plastikvarer over mad og til el og vand. I den forbindelse er både arbejdsrutiner, hjælpemidler, indretning og ikke mindst skabe og skuffer blevet kigget grundigt igennem.

Foto af et badekar på en fødestue på Regionshospitalet Viborg. I badekarret ligger en  masse plastik.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt. 

- Vi har forholdt os til hver enkelt ting ud fra spørgsmålene: Er det her smart – og er det nødvendigt? Hvis svaret er nej, skal vi måske bare skille os af med det, fortæller jordemoder Sandra Theibel Dahl, som sammen med sin kollega Kirsten Nordby har været tovholder på bæredygtighedsindsatsen.

På den måde har Fødeafsnittet blandt andet sagt helt farvel til plastikkrus, plastikbelagt lejepapir og engangsmedicinbægere og –sutteflasker, ligesom forbruget af affaldsposer, sugerør og plastunderlag er faldet markant. Samtidig er også afsnittets medicinaffald reduceret, mængden af vasketøj faldet og affaldssorteringen steget.

- Vi har blandt andet haft medicin og depotvarer i skabene, som vi måske kun bruger en gang om året, og som derfor bliver for gamle og må smides ubrugte ud. Det er jo regulært spild, når vi lige så godt kan hente det hos de kolleger, der jævnligt bruger det, hvis det skulle blive nødvendigt, forklarer Kirsten Nordby.

Sideløbende har Fødeafsnittet indrettet sine fødestuer med bæredygtige korkmøbler, naturtapeter og farver, så natur og bæredygtighed også bliver en synlig del af afsnittet. 

Bæredygtighed uden kompromis

For chefjordemoder Katrine Kildedal og kollegerne på Fødeafsnittet i Viborg har det været helt afgørende, at bæredygtighedsindsatsen ikke sker på bekostning af kvalitet og de fødendes oplevelse.

- Vi har fra begyndelsen stået fast på, at vi ikke vil gå på kompromis med den faglige kvalitet, ligesom indsatsen ikke må forringe medarbejdernes arbejdsmiljø. Og samtidig har vi sagt, at løsningerne skulle være omkostningsneutrale, fortæller Katrine Kildedal.

Hun påpeger, at de gode resultater i høj grad skyldes, at alle kolleger har bakket op. Og selv om der nu er gjort status, slutter indsatsen ikke. Ud over at holde fast i de første mange initiativer, er planlægningen af nye bæredygtighedstiltag allerede i fuld gang. 

 

Faktaboks:

Bæredygtig fødsel i Viborg

Gennem en målrettet indsats har Fødeafsnittet i Viborg på årsplan blandt andet sparet:

  • 425 kg plastbelagt lejepapir
  • 68 kg grå affaldsposer
  • 42 kg engangs plastikbægere
  • 5,5 kg plastikbægere med låg
  • 4 kg engangssutteflasker
  • 1,75 kg sugerør
  • 15 kg isterningebægere
  • 237 kg blå stykker (plastikunderlag)
  • 3,6 kg madamposer

 

Yderligere oplysninger

  • Chefjordemoder Katrine Kildedal, Kvindesygdomme og Fødsler, Hospitalsenhed Midt, tlf. 7844 5703
  • Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen, Hospitalsenhed Midt, tlf. 7844 1002