02.09.2020

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet tilbyder patienter smittet med COVID-19, der ikke er indlagt på et hospital, at være med i afprøvning af et lægemiddel mod sygdommen.

Birgitte Dockner fra Aarhus blev testet positiv for corona-virus i maj måned. Heldigvis fik hun kun relativt milde symptomer og blev ikke indlagt på hospitalet. Det skyldes måske, at hun deltog i afprøvningen af et ny lægemiddel – Camostat Mesilat – som i øjeblikket testes for, om det kan bruges i behandlingen af COVID-19.

Forsøget med Camostat Mesilat er stadig åbent. Og forskerne bag projektet leder efter flere voksne, der er smittet med corona – men ikke hospitalsindlagt – som har lyst til at deltage i projektet.

Kan måske reducere infektionen

Lægemidlet hedder Camostat Mesilat og kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor det i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. International forskning tyder på, at behandlingen også kan være gavnlig for COVID-19-patienter. I marts viste et tysk forsøg nemlig, at det japanske lægemiddel i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Nu håber forskerne, at lægemidlet har samme effekt på mennesker.

- Lige nu findes der ikke nogen behandling for COVID-19, som kan gives til folk, der er syge, men ikke indlæggelseskrævende, siger Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

- Vi ved, at Camostat Mesilat tåles godt af COVID-19 patienter, og vi har en formodning om, at lægemidlet kan reducere sværhedsgraden og varigheden af infektionen.

Hvem kan være med i forsøget?

I samarbejde med hospitaler rundt omkring i landet kører Aarhus Universitetshospital allerede test af Camostat Mesilat på indlagte COVID-19-patienter.

Dette forsøg er blevet udvidet, så voksne med en positiv test for COVID-19, som ikke er indlagt, også kan deltage. Man kan deltage i forsøget uanset hvor i landet, man bor.

For at kunne teste lægemidlets effekt tidligt i sygdomsforløbet, må deltagerne højest have haft symptomer på COVID-19 i 5 dage. 

Hvordan foregår forsøget?

For den enkelte deltager varer forsøget 30 dage. Folk der efter podning får besked om, at de er COVID-19 positive, kan kontakte projektgruppen i Aarhus og blive henvist til nærmeste hospital der er med i forsøget. Her vil de kunne få mere information og aftale en tid til yderligere info omkring studiet.

Deltagere i forsøget får behandling med projektmedicin i form af tabletter, der tages 3 gange dagligt i 5 dage. De skal ligeledes hver dag under behandlingen udfyldes et kort spørgeskema elektronisk eller over telefonen.

Hvad kigger forskerne efter?

I alt skal 400 patienter være med i forsøget. Deltagerne bliver delt i to tilfældige grupper. Den ene gruppe (200 personer) vil få det aktive lægemiddel Camostat Mesilat, og den anden gruppe (200 personer) får kalktabletter (placebo). Hverken patienterne eller projektpersonalet ved, hvilken gruppe, patienterne kommer i.

Ved at sammenligne de to grupper kan forskerne derfor se, om på Camostat Mesilat får et mildere sygdomsforløb end dem, der får placebo.

Vil du vide mere?

Patienter, der vil være med i forsøget, kan søge mere information og melde sig her 

 

Yderligere oplysninger

  • Ole Schmeltz Søgaard, læge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, tlf. 2721 5985 / olesoega@rm.dk
  • Mads Fuglsang Kjølby, læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, tlf. 6086 6653 / mads@dandrite.au.dk