03.11.2021

Et forskningsprojekt i Region Midtjylland viser, at patienterne er tilfredse med at udfylde spørgeskemaer om deres symptomer og livskvalitet som led i deres behandling. 

En række patienter i Region Midtjylland med kronisk nyresygdom er, som et led i deres ambulante behandling, blevet bedt om at svare på en række spørgsmål om deres helbred. Spørgsmålene bliver brugt af patienter, læger og sygeplejersker som forberedelse til samtaler på hospitalerne.

Nu viser et nyt forskningsprojekt, at patienterne er tilfredse med spørgeskemaerne og synes, de er brugbare i deres behandling.

- Vi ville gerne finde ud af, om det overhovedet giver mening for patienten at svare på en lang række spørgsmål om deres sygdom; det vi kalder Patientrapporterede Oplysninger. Vi ville også sikre os, at de data, læger og sygeplejersker får, viser et troværdigt billede af, hvordan patienten egentligt har det, fortæller sygeplejerske og ph.d.-studerende Birgith Engelst Grove, der står bag forskningsprojektet. 

Patientens svar bliver brugt til at fokusere samtalen på det vigtigste for patienten. Derfor er det af stor betydning, at svarene viser patientens reelle tilstand og giver mening for patienten. 

- Vi kunne se, at spørgeskemaet var relevant og forståeligt for patienterne, og at resultaterne viste troværdige og stabile resultater. På sigt regner vi med, at brugen af spørgeskemaet kan gøre patienterne bedre i stand til at håndtere deres sygdom. Samtidig kan det styrke patienternes involvering i de kliniske beslutninger om deres behandling, siger Birgith Engelst Grove.

I alt 160 patienter har deltaget i forskningsprojektet, der er støttet med 700.000 kr. fra Trygfonden.

Forskningsresultaterne er netop blevet udgivet i det internationale tidsskrift Journal of Patient-Reported Outcomes.

Flere oplysninger

  • Birgith Engelst Grove, Phd.-studerende, AmbuFlex: 2890 4835

Læs artiklen her