28.04.2022
(opdateret 05.05.22 m link til dagsordenspunkt og analyse)

En ekstern analyse anbefaler, at Region Midtjylland skal behandle flere karkirurgiske patienter hurtigere end hidtil

Kapaciteten til at behandle (karkirurgiske) patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene er for lav i Region Midtjylland. Det viser en ekstern analyse bestilt af direktionen og hospitalsledelserne på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg. De to hospitaler deles om behandlingen af karkirurgiske patienter fra hele regionen.

- Jeg beklager dybt den situation vi står i. Analysen viser helt tydeligt, at karkirurgien skal have et løft. Den dagsorden er jeg klar til at tage op med regionsrådet. Med analysen har vi et godt fundament for hvordan regionsrådet kan løfte karkirurgien fremover, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Kvaliteten er generelt i orden

Analysen vurderer, at kvaliteten af de operationer, der udføres på udposninger og bristninger på den store blodåre i maven (aorta) generelt er i orden. Samt at åreknudeklinik og sårklinik i Viborg er velfungerende.

- Vi kan ikke behandle patienterne hurtigt nok, det er jeg utrolig ked af. Vi skylder patienterne at behandle flere hurtigere og styrke samarbejdet mellem hospitalerne. Det arbejde er sat i gang sammen med hospitalsledelserne og karkirurgerne. På længere sigt er det afgørende at styrke den faglige udvikling, for at kunne rekruttere flere medarbejdere til karkirurgien, siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Nogle patienter får et uhensigtsmæssigt behandlingsforløb med behandling på to hospitaler, fordi dele af deres behandling kun kan ske på Aarhus Universitetshospital.

Analysen anbefaler derfor, at flere karkirurgiske operationer på længere sigt kan udføres på begge hospitaler.

Brev på vej til udvalgte patienter

Analysen viser også, at behandlinger for at forebygge amputation generelt udføres sent i et karkirurgisk behandlingsforløb på Aarhus Universitetshospital. Og at risikoen for efterfølgende amputation derfor øges.

Hovedparten af de amputerede er formentlig amputeret af god grund.

- Vi kan desværre ikke udelukke, at nogle kunne have undgået amputation eller udsat tiden til amputation. Derfor orienterer vi nu karkirurgiske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben indenfor de seneste år, om deres erstatnings- og klageadgang, siger Ole Thomsen.

Øvrige patienter, der er behandlet på karkirurgiske afdelinger og er utrygge ved deres behandlingsforløb, er velkomne til at kontakte afdelingen for at få en samtale om deres behandling.

Analysen anbefaler også en ledelsesmæssig styrkelse af karkirurgien på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg.

Analysens anbefalinger vil indgå i regionsrådets arbejde med en kommende kapacitetsudbygningsplan for karkirurgien.

Fakta

  • Karkirurgiske patienter behandles på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg.
  • En ekstern analyse viser, at kapaciteten til at behandle karkirurgiske patienter er for lav i Region Midtjylland.
  • Analysen vurderer, at kvaliteten af de operationer, der udføres på udposninger og bristninger på den store blodåre i maven (aorta) generelt er i orden.
    Samt at åreknudeklinik og sårklinik i Viborg er velfungerende
  • Karkirurgiske patienter, der har fået benet amputeret ved hofte, lår, knæ eller underben indenfor de seneste år, orienteres om deres erstatnings- og klageadgang
  • Den eksterne analyse anbefaler ændringer af karkirurgien indenfor ledelse, organisering og aktivitet.
  • Analysens anbefalinger vil indgå i regionsrådets arbejde med en kommende kapacitetsudbygningsplan for karkirurgien.

Analyse af karkirurgien drøftes på Hospitalsudvalgets møde 9. maj 2022.

Se Hospitalsudvalgets dagsordenspunkt om karkirurgien her

Analyse af karkirurgien i Region Midtjylland findes her