Vand er allerede i dag en stor udfordring i Danmark, bl.a. her på Svostrup Kro ved Gudenåen i Silkeborg, der flere gange har kæmpet med oversvømmelser. Billedet er fra 2020. Foto. Region Midtjylland.
Fakta
- Region Midtjylland har fået lavet en analyse af de konsekvenser, det vil have, hvis ekstremnedbørhændelser rammer store danske vandoplande som Gudenåen i Midtjylland.
- Baggrunden er den hændelse, der i 2021 skabte store skader og kostede menneskeliv i Tyskland i sommeren 2021.
- Analysen slår fast, at lignende hændelser ikke kan udelukkes i Danmark samt at selv ekstremnedbør med mindre udbredelse vil kunne få katastrofale konsekvenser.
- Derudover viser analysen, at klimatilpasningsindsatsen savner langsigtet helhedsplanlægning. Bl.a. i forbindelse med planlægning af nybyggeri.
- Rapporten er lavet som en del af regionens arbejde med klimatilpasning i det EU Life støttede regionale partnerskab Coast to Coast Climate Challenge samt i det landsdækkende samarbejde DK2020 Klimatilpasningsplaner for hele Danmark.
- Store dele af Danmark oplever allerede jævnligt oversvømmelser, og ifølge Det Europæiske Miljøagentur er Danmark det EU-land, der har haft de næststørste omkostninger fra klimaskader målt pr. indbygger. Kun Luxembourg har flere.
- Tidligere beregninger lavet for Danske Regioner viser, at ca. 470.000 bygninger i Danmark vil blive oversvømmet ved en 100-års- regnvandshændelse og et scenarie med 2 m havniveaustigning.
- En rapport fra Epinion viser samtidig, at 68 pct. af befolkningen ønsker, at der investeres i helhedsorienteret klimatilpasning, hvor der arbejdes på tværs af fagligheder, geografi og hvor klimaindsatsen tænkes i sammenhæng med fx biodiversitet og trivsel.
Flere oplysninger
- Kontorchef Klima og Ressourcer, Region Midtjylland, Rolf Johnsen, tlf. 2962 0830, Johnsen@ru.rm.dk