Fakta om DIGI-LINGO
- DIGI-LINGO er et pilotprojekt, som i første omgang involverer fem skoler i Region Midtjylland samt 3-5 skoler i henholdsvis Norge, Belgien og Spanien, men ambitionen er, at resultaterne skal kunne benyttes på uddannelsesinstitutioner på tværs af hele EU.
- Projektet er støttet af EU's Erasmus+ med ca. 3 mio. kr. og forløber fra januar 2022 til december 2024.
- Projektets partnerskab består af belgiske Het Gemeenschapsonderwijs (GO!), spanske Kristau Eskola, norske Vestland Fylkeskommune, European Schoolnet, der er et europæisk netværk med kontor i Bruxelles, og Region Midtjylland.
- De løsninger, som projektet munder ud i, skal testes på Bjerringbro Gymnasium, Horsens Gymnasium og HF samt Tradium og Paderup Gymnasium i Randers.
Fakta: Fremmedsprogenes udfordringer i Region Midtjylland
- Der er sket et markant fald i søgningen til sprogfagene på ungdomsuddannelserne. Fra 2005 til 2016 faldt antallet af studenter med tre eller flere sprog fra op mod 40 procent helt ned til fire procent i 2016.
- En fjerdedel af de adspurgte elever på STX havde ikke mulighed for at vælge de fremmedsprog, de gerne ville have.
- Der uddannes et meget lavt antal tysk- og franskundervisere til grundskolen og ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland. I 2017 pegede skoledere i Region Midtjylland på, at tysk er det fag i grundskolen, hvor der forventes den største mangel på undervisere i fremtiden.
- Analysen fra Det Regional Sprogudvalg viser, at der ikke udbydes fransk i grundskolens 9. klasse i 14 ud af 19 midtjyske kommuner. Årsagen er blandt andet, at aldersgennemsnittet for fransklærere er højt, hvilket gør at tilbuddet om fransk ofte lukkes i grundskolen, når læreren går på pension.
- Det er en meget stor udfordring at opretholde de små sprogfag og de små sproghold på alle niveauer i uddannelseskæden. Årsagerne er, at der er økonomiske risici forbundet med små sproghold, og derudover presses udbuddet også af gymnasiereformerne fra 2005 og 2017.