Gå til stort kort med kandidater til Landbyprisen 2016

Det spirer og gror ude i de midtjyske landsbyer. I hvert fald i de 11, som er indstillet til Region Midtjyllands Landsbypris 2016.

Det gode liv i en landsby kommer ikke af sig selv. Det kan man læse i indstillingerne til regionens landsbypris. Det gode landsbyliv er altid et resultat af gode ideer, nøje planlægning og masser af hårdt arbejde. 

Det er de lokale aktionsgrupper, LAG’erne, eller kommunerne, der har indstillet årets kandidater. Og det er Barrit, Feldballe, Feldborg, Gjerrild, Gudum, Kjeldbjerg, Lyne, Nr. Søby, Thorsminde, Tørring eller Uggelhuse.

Mølle maler igen

I de 11 landsbyer, som nu kandiderer til prisen, har borgerne skabt et grønt udrykningshold, der fjerner ukrudt og slår græs, reddet en skrantende købmandsbutik ved at sætte den på folkeaktier, bygget en BMX-hal eller sænket varmeudgifterne ved at sætte solfangere på fjernvarmeværket. Andre har startet en sommerhøjskole for lokale og turister, byggemodnet grunde til tilflytterfamilier, og et sted har de genåbnet et gammelt mølleri. Bare for at nævne nogle eksempler. Se en kort beskrivelse af hver kandidat herunder.

150.000 kroner

Alle disse initiativer har bragt de 11 kandidater væk fra landsbydøden og bidraget til at skabe levedygtige små samfund, som kan inspirere andre. Og de er netop meningen med Region Midtjyllands Landsbypris, der nu skal uddeles for ottende gang.

Det er regionsrådet, der på baggrund af en indstilling fra et ekspertpanel udpeger prismodtageren. Prisen overrækkes til foråret og ledsages af 150.000 kroner. Pengene kan anvendes til fælles glæde for borgerne.

Tidligere modtagere

Region Midtjyllands Landsbypris blev i maj i fjor uddelt for syvende gang. De tidligere modtagere er (i kronologisk rækkefølge) Idom-Råsted i Holstebro Kommune, Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune, Endelave By i Horsens Kommune, Rødding i Skive Kommune, Nørager i Norddjurs Kommune, Ølstrup i Ringkøbing-Skjern Kommune samt Glyngøre i Skive Kommune.

Kriterier

For at komme i betragtning til Landsbyprisen skal landsbyen eller gruppen af landsbyer højst have 2.000 indbyggere. Det overholder samtlige kandidater til fulde i år. Flest indbyggere har Nr. Søby (1.384), mens resten ligger pænt under 1.000 med Tørring som den mindste (160).

Derudover skal kandidaterne kunne vise fremgang eller et bremset fald i antal indbyggere og have gennemført eller igangsat større projekter og initiativer, der viser nye veje.

Deres udvikling kan ofte tilskrives en planlagt udviklingsindsats, et stærkt engagement og samarbejde mellem borgerne samt en stor frivillig indsats og ofte også private pengebidrag.


Billedtekst:
De 11 kandidater er spredt over hele regionen – nu er det op til ekspertpanelet og regionsrådet at finde den bedste.
Illustrationen er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen. Få den i høj opløsning på www.ru.rm.dk

Flere oplysninger


Poul Erik Christensen, formand for regionsrådets rådgivende udvalg for regional udvikling, Telefon: 2496 9630

Karsten Bækgaard, kontorchef, Regional Udvikling, Region Midtjylland, Telefon: 7841 1702