Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Gødstrupklyngen
den 23. oktober 2023 kl. 13:30
i Rådhuset i Herning, lokale A1.158 – Broen

 


Sagnr.: 1-31-72-446-22

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

Anders Kühnau, Regionsrådsformand (A) (regional formand)

Niels Viggo Lynghøj, regionsrådsmedlem (A)

Susanne Buch, regionsrådsmedlem (F)

Anne Marie Søe Nørgaard, regionsrådsmedlem (V)

Dorte West, borgmester Herning Kommune (V) (kommunal formand)

H.C. Østerby, borgmester Holstebro Kommune (A)

Ib Lauritsen, borgmester Ikast-Brande Kommune(V)

Erik Flyvholm, borgmester Lemvig Kommune (V)

Hans Østergaard, borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune (V)

Mads Jakobsen, borgmester Struer Kommune (V)

Susanne Krogsgaard, PLO-Midtjylland, praktiserende læge i Ringkøbing-Skjern Kommune

Henrik Idriss Kise, PLO-Midtjylland, praktiserende læge i Silkeborg Kommune


Henning Voss, kost. hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup

Tina Ebler, hospitalsdirektør, Psykiatrien

Kristine Lindeneg Drejø, konst. kontorchef, Sundhedsplanlægning

Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune

Louise Berg, direktør, Ikast-Brande Kommune

Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune

Lotte Junker Pedersen, direktør Struer Kommune

Yelva Bjørnholt Jensen, direktør Holstebro Kommune

Anette Ørbæk Andersen, direktør Ringkøbing-Skjern Kommune

Karin Locander, stabschef Herning Kommune (sekretariat)

Leanne Hejlskov, AC-fuldmægtig Sundhedsplanlægning (sekretariat)


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

2. Den regionale budgetaftale 2024

Det indstilles,

at orienteringen om den regionale budgetaftale 2024 tages til efterretning og
at Gødstrup-klyngen drøfter konsekvenserne af lukning af akutlægebiler samt ændret åbningstider i akutklinikkerne.

Sagsfremstilling

Den 5. september 2023 vedtog et flertal af regionsrådets medlemmer budgetaftalen for 2024. Budgetaftalen kan læses dette link: www.rm.dk/om-os/organisation/okonomi/publikationer/budget-2024/


Udgangspunktet for budgettet er blandet andet, at Region Midtjylland står over for en økonomisk ubalance inden for områderne tilskudsmedicin, praksisområdet og hospitalerne. Derfor har det i budgetaftalen været nødvendigt at finde besparelser, for at sikre økonomisk balance i budgettet. Der er syv overordnede temaer for besparelserne, som er samlet i et Politisk Sparekatalog 2024. Af sparekataloget fremgår de elementer der som minimum skal undersøges nærmere samt retningen for arbejdet. Udmøntningen af besparelserne, som indgår i det Politiske Sparekatalog 2024 vil blive udmøntet på regionsrådsmødet den 20. december 2023.


Forligspartierne er bevidste om, at nogle af besparelserne vil medføre øget ventetid, og at nogle patienter får længere afstand til udredning og behandling. Region Midtjylland vil fortsat have fokus på at understøtte både geografisk og social lighed i sundhed. Der er dog også behov for at sikre balance i regionens økonomi og ressourcer.

Anders Kühnau vil på mødet orientere om budgetaftalen 2024, herunder arbejdet med det Politiske Sparekatalog 2024 og konsekvenserne for Gødstrup-klyngen. Orienteringen vil særligt omhandle reduktionen i akutlægebiler samt ændret åbningstider i akutklikkerne.

På baggrund af orienteringen, vil Gødstrup-klyngen kunne drøfte konsekvenserne af de foreslåede besparelser i Region Midtjyllands budgetaftale.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

3. Fælles indsatser for børn og unge i psykisk mistrivsel

Det indstilles,

at Sundhedssamarbejdsudvalgets anbefalinger til fælles indsatser målrettet mental sundhed og forebyggelse af psykisk mistrivsel hos børn og unge drøftes

Sagsfremstilling

Børn og unge med dårlig mental sundhed og psykisk mistrivsel er i stigning. Det er forbundet med store omkostninger for børnene og de unge og deres familier, samtidig med at det lægger et stort pres på kommunerne og psykiatrien. Derfor har Sundhedssamarbejdsudvalget samlet fire anbefalinger til arbejdet med børn og unge i psykisk mistrivsel.


Anbefalingerne til fælles indsatser målrettet mental sundhed og forebyggelse af psykisk mistrivsel hos børn og unge tager afsæt i klyngernes tilbagemeldinger på arbejdet med børn og unge i psykisk mistrivsel på mødet i Sundhedssamarbejdsudvalget den 8. maj 2023, inspirationskataloget, som Sundhedssamarbejdsudvalget sendte til klyngerne tidligere i år, samt anbefalinger fra Bjørn Holstein, professor emeritus Statens Institut for Folkesundhed, præsenteret ved oplæg til Sundhedssamarbejdsudvalget den 8. maj.


Anbefalingerne er et supplement til klyngernes øvrige arbejde med børn og unge i psykisk mistrivsel.


På mødet orienterer formandsskabet mundtligt om Sundhedssamarbejdsudvalgets behandling af anbefalingerne den 29. september 2023, da referatet fra Sundhedhedssamarbejdsudvalgets møde først foreligger efter udsendelsen af dagsordenen for dette møde i Gødstrup-klyngen.


De fire anbefalinger

  1. Styrk indsatsen for børn og unge i risikogrupper med en regionsdækkende samarbejdsaftale.
  2. Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sundhedsplejen og styrk arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats
  3. Brug skærm med omtanke - følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger til skærmbrug
  4. Implementer virkningsfulde forebyggende indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel.


Styrket indsats for børn og unge i risikogrupper

En styrket indsats for børn og unge i risikogrupper, såsom børn og unge med erkendte psykiske problemer, børn med kronisk somatisk sygdom og børn, og unge der er pårørende til forældre eller søskende med sygdom, kan bidrage til øget livskvalitet og bedre mental sundhed. Målrettet støtte og intervention hjælper til at mestre udfordringer, udvikle mestringsstrategier og forbedre trivslen. Systematisk screening og opsporing muliggør tidlig indsats, som er vigtig for at undgå forværring.


Styrk arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats

Tidlig opsporing og indsats på tværs af sundhedsplejen, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), almen praksis, daginstitutioner og skoler spiller en afgørende rolle i forebyggelsen og håndteringen af psykisk mistrivsel blandt børn og unge. Ved at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger kan vi sikre en systematisk og struktureret tilgang til identifikation og intervention hos parterne. Dette kan være med til at sikre tidlig indsats med en passende støtte og behandling, som kan forebygge forværring og fremme trivslen samt den mentale sundhed.


Brug skærm med omtanke - følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger for skærmbrug

Antallet af børn og særligt unge, som desværre ikke er i mental trivsel, stiger. Samtidigt ses en stor stigning i skærmforbruget hos den samme gruppe. Brug af skærme og digitale medier er en integreret del af børn og unges liv og hverdag, hvorfor alle fagprofessionelle med kontakt til børn og unge bør kende til, og så vidt muligt følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn, unges og forældres brug af skærm. Det er væsentligt, at borgerne mødes af de samme generelle sundhedsfaglige anbefalinger på tværs af sundhedsvæsenets aktører og at vi i fællesskab hjælpes ad og støtter børn og unge i at få etableret gode skærmvaner.


Implementer virkningsfulde forebyggende indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel

Flere sundhedsklynger ønsker, at der sker en ensretning af tilbud på tværs af klynger, og alle ønsker at fokus ligger på implementering af virkningsfulde indsatser. Ved at vælge evidensbaserede indsatser, øger vi sandsynligheden for positive resultater og trivsel blandt børn og unge. Herved sikre vi også, at de investerede ressourcer i forebyggelse af psykisk mistrivsel, har en reel og målbar effekt.


De fire anbefalinger er udfoldet i vedlagte notat.


På baggrund af anbefalingerne fra Sundhedssamarbejdsudvalget drøftes det, hvordan der i Gødstrup-klyngen kan arbejdes med anbefalingerne.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

4. Drøftelse af datapakken for Gødstrup-klyngen

Det indstilles,

at Gødstrup-klyngen drøfter datapakken og de foreslåede fokusområder

Sagsfremstilling

Det er Sundhedsklyngernes opgave, at samarbejde om de borgere/patienter, som kommuner, almen praksis og hospitaler er fælles om.


Det vil især sige:

• ældre medicinske borgere

• borgere med kronisk sygdom

• borgere med psykiske lidelse

Det er Sundhedsklyngernes opgave løbende at drøfte udfordringer og behov, for eksempel ved at følge og drøfte centrale nøgletal og data for populationen i sundhedsklyngen, så data understøtter det tætte samarbejde.


Direktør Søren Liner Christensen, Herning Kommune, vil på mødet fremlægge forslag til 5 strategisk-politiske hovedtemaer, hvor Klyngen ud fra brug af data kan arbejde med udgangspunkt i 3 indsatser.



På baggrund af oplægget drøfter Gødstrup-klyngen fokusområderne, med udgangspunkt i det fælles populationsansvar og klyngens arbejdsområde, hvorvidt der er mulige fælles indsatsområder.


På seneste møde i Gødstrup-klyngen blev det administrative niveau anmodet om at forholde sig til områder i datamaterialet fra Sundhedsdatastyrelsen, hvor Gødstrup-klyngen adskiller sig væsentligt fra landstal.

Seneste datapakke for Gødstrup-klyngen er vedlagt som bilag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

5. Fokusområde - forebyggelse

Det indstilles,

at orienteringen om arbejdet med fokusområdet forebyggelse tages til efterretning, og
at sagen drøftes

Sagsfremstilling

Gødstrup-klyngen har tidligere udpeget forebyggelse som fokusområde for klyngens arbejde.


En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Struer og Herning Kommuner samt Regionshospitalet Gødstrup har efterfølgende arbejdet med udviklingen af et fremtidig koncept for forebyggelse på tværs af aktører og partnerskaber.


Direktør Søren Liner Christensen, Herning Kommune vil på mødet give en status for arbejdsgruppens arbejde med et fælles koncept herunder en orientering om et konkret projekt i forhold til forebyggelse og multipel sclerose.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

6. Drøftelse af træning frem for operation - håndtering af høst-så-problematikker

Det indstilles,

at Gødstrup-klyngen drøfter, om det ønskes at gå videre med denne type løsninger, og
at Gødstrup-klyngen drøfter, hvordan høst-så-problematikker fremadrettet kan håndteres

Sagsfremstilling

Træning frem for operation samt drøftelsen af de dertil hørende høst-så-problematikker er dagsordenssat efter ønske fra Holstebro Kommune.


I februar 2023 kom KL, Gigtforeningen og Hjerteforeningen med et fælles udspil til, hvordan fremtidens behandling af mennesker med kronisk sygdom skal se ud.


Et udvalgt eksempel er den kroniske sygdom slidgigt i knæet. 270.000 danskere lider af sygdommen og 8-10.000 personer bliver hvert år opereret. Kun en tredjedel af de patienter, der var henvist til sygehusbehandling, blev dog først tilbudt træning hos en fysioterapeut. Noget, Sundhedsstyrelsen ellers anbefaler, og som kan udskyde eller helt overflødiggøre en operation.

Hjerteforeningen, Gigtforeningen og KL foreslår derfor, at alle borgere med slidgigt i knæet fremover skal have information og tilbud om træning og patientuddannelse, før de bliver henvist til operation. Derudover skal kommunernes forebyggende tilbud styrkes.


Dette vil medføre en merudgift for kommunerne og lette presset på operationskapaciteten hos Regionen. Med andre ord vil kommunerne have udgiften ved at 'så', hvorimod Regionen vil kunne 'høste'. Uden sammenligning i øvrigt lidt som en parallel til projektet omkring udbud og indkøb af stomi-produkter.


Høste-så-problematikker opstår, hvor omkostninger og gevinster falder ujævnt, for eksempel at gevinsten falder i en anden sektor eller i en anden institution end der, hvor indsatsen er udført. Det kan være med til at bremse udbredelse af indsatser, som samlet set kan medføre store gevinster for samfundet og den enkelte borger.


Det indstilles, at Gødstrup-klyngen drøfter, om man ønsker at arbejde videre med projekter, hvor der i højere grad end i dag satses på oplysning og forebyggelse frem for udredning og operationer. Dette holdt op imod den potentielle usikkerhed der er forbundet med, at sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger afventes, samt ny lovgivning på ældreområdet.


Såfremt klyngen ønsker ændringer for eksempel på området for slidgigt, indstilles det at klyngen drøfter håndteringen af de høst-så-problematikker, der er forbundet hermed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-74-14-23

7. Orientering om proces vedr. patienter med dobbeltdiagnoser

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Punktet vil blive indledt med en orientering fra Tina Ebler om processen vedrørende patienter med dobbeltdiagnoser.


I Økonomiaftalen 2023 mellem regioner, kommuner og staten blev det besluttet, at der fra januar 2024 og frem til 2026 skal påbegyndes en trinvis ibrugtagning af et regionalt, integreret behandlingstilbud for patienter med dobbeltdiagnose.


Konkretiseringen af de nationale rammer har imidlertid været udskudt ad flere omgange, hvilket blandt andet har medført manglende klarhed ift. økonomi, den overordnede organisering samt den præcise målgruppeafgrænsning.


I Økonomiaftale 2024 er det aftalt, at datoen for etablering af et regionalt integreret dobbeltdiagnose tilbud fremrykkes til d. 1. september 2024, og at perioden for den trinvise ibrugtagning forlænges til 2027.


Planlægning på nationalt niveau

Visitationsretningslinje

Sundhedsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen har efter konsultation med KL, Danske Regioner samt Region Hovedstaden og Region Nordjylland udarbejdet en visitationsretningslinje, som sætter rammen for:

  • den overordnede organisering af et nyt integreret tilbud til patienter med dobbeltdiagnose
  • visitationskriterierne for tilbuddet
  • den overordnede beskrivelse af målgruppen.


Retningslinjen blev offentliggjort i september 2023.


Målgruppen for tilbuddet defineres i retningslinjen som mennesker med psykiske sygdomme af moderat til svær grad, som har et psykiatrisk behandlingsbehov og samtidig rusmiddelproblematik. Derudover er funktionsevnen samtidig påvirket i en sådan grad - og den enkeltes hverdag så kompleks og kaotisk - at den enkelte ikke vurderes at kunne følge eller profitere af behandling i et parallelt behandlingstilbud.


Økonomiaftale 2024

I økonomiaftalen 2024 er målgruppestørrelse og tilhørende økonomi netop blevet forhandlet og fastsat.


Heraf fremgår vedr. etablering af dobbeltdiagnose tilbud i regionerne, at

  • målgruppen for tilbuddet på landsplan i alt vil omfatte ca. 9.200 borgere
  • samtlige regioner over hele perioden (2024-2027) i alt tildeles 323 mio. kr. til etablering af det integrerede behandlingstilbud
  • kommunernes bloktilskud reduceres med 17 mio. kr. i 2025 og 124 mio. kr. i 2026 og 162 mio. kr. i 2027 og frem som følge af opgavebortfald svarende til den del af den kommunale misbrugsbehandling, som overgår til de nye tilbud


Tværregionalt arbejde - fællesregionalt behandlingstilbud

Der er nedsat en fællesregional arbejdsgruppe bestående af fagpersoner, der skal konkretisere et fælles behandlingstilbud på tværs af regionerne med inddragelse af KL og patient- og pårørenderepræsentanter med afsæt i beskrivelserne fra visitationsretningslinjerne.


Inden sommerferien blev det første udkast til en forløbsbeskrivelse for det integrerede, ambulante forløb udformet på baggrund af et forberedende arbejde i den nationale planlægningsgruppe for dobbeltdiagnose samt et event over to arbejdsdage den 25. og 26. maj med inddragelse af alle regioner, KL, Danske Regioner samt patienter og pårørende.


Den nationale planlægningsgruppe arbejder videre med at skabe en større sammenhæng mellem ressourcer og indsats/forløbsbeskrivelse for det integrerede, ambulante behandlingsforløb, hvorefter det forelægges til godkendelse i Psykiatridirektørkredsen – forventeligt i løbet af efteråret.


Herudover skal der etableres en klinisk database. Hvornår dette arbejde opstartes, afventer fortsat afklaring, men det er foreløbigt sat til ultimo 2023.


Videre proces

Det er planlagt, at det tværsektorielle arbejde med den nye faglige visitationsretningslinje i Region Midtjylland, påbegyndes i regi af Sundhedsstyregruppen, hvor emnet dagsordenssættes til november 2023. Der vil her desuden blive sat fokus på det parallelle behandlingsforløb.


Sundhedsklyngerne vil herefter blive inddraget.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

8. Fælles model for patientinddragelse i de politiske klynger

Det indstilles,

at orienteringen om fælles model for patientinddragelse i de politiske klynger tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Patientinddragelse sikrer værdifulde input til udviklingen af sundhedsvæsenet. Rammerne for patientinddragelse i de politiske klynger er fastsat i bekendtgørelsen om sundhedsklynger. For at understøtte klyngernes arbejde med patientinddragelse er der udviklet en fælles model, der skal bidrage til at sikre patientinddragelse, hvor det giver mening. Samtidig understøtter modellen, at vi imødekommer formalia i bekendtgørelsen. Sundhedssamarbejdsudvalget har den 6. oktober 2023 skriftligt godkendt den fælles model for patientinddragelse i de politiske klynger.


Den fælles model for patientinddragelse består af fire dele:

  • årligt dialogmøde mellem Sundhedssamarbejdsudvalget og Patientinddragelsesudvalget
  • én gang i løbet af valgperioden inviteres sundhedsklyngernes politiske niveau og Patientinddragelsesudvalget samlet til et møde, hvor der både vil være plads til fælles indlæg og mulighed for dialog om udvalgte emner i de enkelte klynger. Mødet kan fx foregå i forlængelse af et kontaktudvalgsmøde, hvor borgmestrene og regionsrådsformanden i forvejen er samlet. Det kan også overvejes at invitere øvrige relevante patient/pårørendegrupper til dette møde
  • løbende orientering til de politiske klyngemøder om status på patientinddragelse i klyngen
  • ved nedsættelse af arbejdsgrupper og igangsættelse af indsatser i klyngeregi inviteres repræsentanter fra Patientinddragelsesudvalget, hvor det giver mening. Det kan også overvejes at invitere øvrige relevante patient/pårørendegrupper.


Modellen muliggør, at klyngerne lokalt kan inddrage øvrige relevante patient/ pårørendegrupper fx ældreråd, brugerråd mv. efter behov.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

9. Mødeplan 2024

Det indstilles,

at orienteringen om mødeplan for 2024 tages til efterretning

Sagsfremstilling

Der holdes to møder i Gødstrupklyngen i 2024 på følgende datoer:

  • 1. marts 2024, kl. 10.00-12.00 i Herning
  • 3. oktober 2024, kl. 13.00-15.00 i Herning
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

10. Orientering om møder i Sundhedssamarbejdsudvalget

Det indstilles,

at orienteringen fra de seneste møder i Sundhedssamarbejdsudvalget tages til efterretning

Sagsfremstilling

Siden sidste møde i Gødstrup-klyngen den 12. april 2023 har der været afholdt to møder i Sundhedssamarbejdsudvalget, henholdsvis den 8. maj 2023 og 29. september 2023.


Anders Kühnau og Dorte West orienterer om de to møder.


Dagsorden og referater fra møderne Sundhedssamarbejdsudvalget kan findes på dette link: www.sundhedsaftalen.rm.dk/modefora/politiske-udvalg/.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

11. Eventuelt

Tilbage til toppen