Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 8. september 2010 kl. 09:00
i


Sagnr.: 1-01-76-14-09

1. Godkendelse af referat af Vækstforums møde den 23. juni 2010

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af møde den 23. juni 2010.

 

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-76-3-09

2. Gensidig orientering - herunder økonomi

Resume

Punktet er en status for den økonomi, som på nuværende tidspunkt er til rådighed i forbindelse med iværksættelse af nye initiativer.

Sagsfremstilling

Økonomi - midler til erhvervsfremme

Af Region Midtjyllands midler til erhvervsfremme resterer der på nuværende tidspunkt 142,7 mio. kr. for perioden 2010-2013.

 

EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen udgør 36 mio. kr. for hvert år. Der resterer på nuværende tidspunkt 66,3 mio. kr. af Regionalfonden og 182,8 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2010-2013.

 

Af de regionale erhvervsfremmemidler indstilles der i alt for 42,9 mio. kr. til bevilling på mødet den 8. september 2010, hvoraf 42,9 mio. kr. kommer fra tidligere reservationer. Der tilbageføres i alt 23,3 mio. kr., som dels vedrører projekt "Søvejen mod Vest", som har fået afslag på ansøgning til "Fornyelsesfonden" og dels projekt "Program for Vidensamarbejde", hvor den endelige indstilling om bevilling er mindre end den oprindelige reservation. Der indstilles reservation for 31,5 mio. kr.

 

Fra Regionalfonden indstilles der i alt for 5 mio. kr., hvoraf de 5 mio. kr. kommer fra tidligere reservation. Til mødet indstilles der endvidere reservation af 28,2 mio. kr. fra Regionalfonden og 34,5 mio. kr. fra Socialfonden.

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 126,2 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsfremmemidler i perioden 2010-2013.

 

Af EU's Mål 2 midler vil der restere 38,1 mio. kr. af Regionalfonden og 148,3 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2010-2013.

 

Økonomioversigten er både vedhæftet som bilag og fremsendt med dagsordenen.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning med bemærkning om, at eksisterende reservationer og bevillinger skal gennemgås grundigt med henblik på en opgørelse af om og i hvilken udstrækning, der er uforbrugte midler, der kan frigøres.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-09

3. Drøftelse af udkast til Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 3. marts 2010, at der til mødet den 8. september skulle foreligge et 1. udkast til en kommende erhvervsudviklingsstrategi. Strategien skal, med udgangspunkt i anbefalinger fra det tidligere Vækstforum, Danmarks Vækstråd og den nye Europa 2020-strategi, bidrage til at skabe rammer for udvikling og vækst i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter 1. udkast til erhvervsudviklingsstrategien og

 

at Vækstforum drøfter den videre proces for færdiggørelse af erhvervsudviklingsstrategien.

Sagsfremstilling

Vækstforum har ifølge Lov om erhvervsfremme 4 konkrete opgaver:

 

    • udarbejde en regional erhvervsudviklingsstrategi og handlingsplan

    • overvåge de regionale og lokale vækstvilkår

    • indstille til Regionsrådet om anvendelse af dets midler til erhvervsudvikling

    • indstille til Økonomi- og Erhvervsministeriet (Erhvervs- og Byggestyrelsen) om anvendelse af EU’s Mål 2 midler.

 

På det konstituerende møde den 3. marts 2010 besluttede Vækstforum, at der til mødet den 8. september 2010 skulle foreligge et 1. udkast til en kommende erhvervsudviklingsstrategi for Region Midtjylland.

 

Erhvervsudviklingsstrategien er udarbejdet på baggrund af anbefalingerne fra det tidligere Vækstforum, anbefalingerne fra Danmarks Vækstråd, og den kommende EU 2020-strategi.

 

Anbefalingerne fra det tidligere Vækstforum fokuserer på følgende:

    • Strategisk fokus - herunder at fortsætte arbejdet ud fra OECD's vækstmotorer, de regionale styrkepositioner og sammenhængen herimellem. De strategiske indsatsområder skal baseres på analyserer og med aktiv involvering af partnerskabets aktører.

    • Fokuseret og målrettet indsats - det anbefales, at mindst 80 % af erhvervsudviklingsmidlerne prioriteres i forhold til de strategiske indsatser, og at der opsættes klare mål for de enkelte indsatsområder og deres udmøntning.

    • Strategiske partnerskaber og alliancer - det anbefales, at den kommende erhvervsudviklingsstrategi i øget omfang før brug af regionale, nationale og internationale partnerskaber, f.eks. Regeringens "Grøn Vækst", partnerskabsaftalen med regeringen, tværregionale samarbejder og europæiske programmer.

    • Langsigtet strategi - det anbefales, at den kommende strategi omfatter perioden 2010-2020 og som minimum revideres i hver Vækstforum-periode.

 

Anbefalinger fra Danmarks Vækstråd

Vækstforaene anbefales at fokusere på følende i de kommende erhvervsudviklingsstrategier:

 

  • Sammenhæng mellem national og regional vækstpolitik

  • Mere tværregionalt samarbejde

  • Større satsninger

  • Styrket fokus på mål og effektmåling

  • Uddannelse

  • Nye vækstvirksomheder

  • Forskning, udvikling og innovation

  • Grøn økonomi

  • Velfærdsteknologi/arbejdskraftbesparende teknologi

 

Europa 2020-strategien

Europa 2020-strategien indeholder en vision for Europas sociale markedsøkonomi i de kommende ti år og er baseret på tre sammenhængende og gensidigt forstærkende prioriteter:

    • intelligent vækst, der fører til udvikling af en viden- og innovationsbaseret økonomi

    • bæredygtig vækst, der fremmer en kulstoffattig, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi

    • inklusiv vækst, der afstedkommer en økonomi med høj beskæftigelse og social og geografisk samhørighed.

 

Udkast til den kommende "Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 - En globalt konkurrencedygtig region" er udarbejdet på denne baggrund og indeholder følgende strategiske indsatsområder:

 

Generelle indsatsområder
Særlige fokus områder
Uddannelse og kompetenceudvikling
Klima og energi
Iværksætteri og forretningsudvikling
Fødevarer
Innovation
Velfærdsinnovation
Den digitale økonomi
Turisme
Internationalisering
 
 
 
Tværgående hensyn
 
Bedre vilkår for erhvervslivet i landdistrikter og yderområder
 

 

Indsatsområderne tager udgangspunkt i en række udfordringer:

 

  • Værdiskabelse og produktivitet - den enkelte medarbejder og virksomheds produktivitet/værdiskabelse skal øges.

  • Globalisering - konkurrencekraften skal styrkes, så fodfæstet på de globale markeder kan fastholdes og udbygges på den anden side af krisen.

  • Forandring og fornyelse - flere virksomheder skal være innovative og der skal genereres mere omsætning fra nye produkter og ydelser.

  • Fremtidssikret arbejdsstyrke - Arbejdet med at udvide arbejdsstyrken skal påbegyndes og kompetenceniveauet i arbejdsstyrken skal løftes i f.t. at udføre nye funktioner og honorere ændrede kompetencebehov.

 

Der er udarbejdet et 1. udkast til en publikation "Tal og tendenser", som nu og fremover skal danne grundlag for arbejdet med erhvervsudviklingstrategi og handlingsplaner . Publikationen er vedhæftet i form af et arbejdspapir, som vil blive færdiggjort og publiceret sammen med erhvervsudviklingsstrategien og fremover blive udgivet en gang om året.

 

Den videre proces for færdiggørelse af erhvervsudviklingsstrategien

Administrativ styregruppe foreslår, at 1. udkast til erhvervsudviklingsstrategien sendes til høring blandt partnerskabet bag Vækstforum efter Vækstforums møde den 8. september, og at eventuelle bemærkninger fra høringsrunden og endeligt udkast til strategien fremlægges for Vækstforum på mødet den 3. november, sammen med 1. udkast til handlingsplan for 2011-2012.

 

Vedhæftet som bilag er de kommentarer til udkastet, som er indkommet fra de faglige råd nedsat af Vækstforum, sekretariatet og den administrative styregruppe.

Beslutning

Vækstforum drøftede udkast til erhvervsudviklingsstrategi.

 

I det endelige udkast til strategien tydeliggøres:

 

  • globaliseringens betydning for alle indsatsområder, herunder i forhold til international arbejdskraft

  • hvordan vil landdistrikters og yderområders særlige vilkår blive håndteret i de enkelte indsatsområder

  • at indsatsområdet om den digitale økonomi handler om digitalisering som drivkraft for vækst og effektivisering. Indsatsområdet omdøbes til digitalisering.

  • den rolle som offentlig-privat innovation og samarbejde kan spille for udviklingsmulighederne inden for flere indsatsområder, skal inddrages

  • at produktion stadig er et vigtigt fundament for vækst i regionen – også som grundlag for serviceerhvervene.

 

Vækstforum godkendte, at 1. udkast til erhvervsudviklingsstrategien sendes til høring blandt partnerskabet bag Vækstforum, og at eventuelle bemærkninger fra høringsrunden og det endelige udkast til strategien fremlægges for Vækstforum på mødet den 3. november, sammen med 1. udkast til handlingsplan for 2011-2012.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-4-10

4. Drøftelse af udkast til Partnerskabsaftale mellem Regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland 2010

Sekretariatet indstiller,

at Vækstforum drøfter Regeringens forhandlingsudspil til "Regional partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling for Region Midtjylland 2010" og

 

at Vækstforum bemyndiger formandskabet til at drøfte grundlaget for en ny partnerskabsaftale med Regeringen på baggrund af Vækstforums møde den 8. september.

Sagsfremstilling

Vækstforum for Region Midtjylland indgik i 2007 den første partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling med Regeringen med følgende temaer:

  • Uddannelse og arbejdskraftudbud

  • Bedre vækstvilkår for nye og mindre virksomheder

  • Innovation

  • Videnspredning

  • Markedsføring af Danmark – tiltrækning af investeringer og turisme

  • Energi

  • Landdistrikter og yderområder

 

I 2008 og 2009 indgik Vækstforum tillægsaftaler med Regeringen.

 

Formålet med partnerskabsaftalen er at sikre et godt samspil mellem de lokale, regionale og nationale initiativer og at styrke rammerne for vækst og erhvervsudvikling i hele landet, hvor der samtidig tages hensyn til særlige regionale forhold og udfordringer.

 

Partnerskabsaftalen kan derved understøtte den regionale erhvervsudviklingsstrategi og bidrage til at skabe sammenhæng mellem den nationale og den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling. Partnerskabsaftalen indgås inden for de eksisterende økonomiske rammer.

 

Formandskabet for Vækstforum for Region Midtjylland drøftede på sit møde den 3. september et udspil, som ud over de ovennævnte temaer, indholder følgende 5 regionale fokusområder, som beskrives i det vedhæftede notat: 

  • Region Midtjylland skal være pilotregion for samarbejde mellem regioner og staten om udvikling, etablering og anvendelse af de grundlæggende strukturer for innovation og erhvervsfremme.

  • Regeringen og Vækstforum vil indgå et samarbejde om en regional forankring af Vækstfonden i Region Midtjylland

  • Regeringen og Vækstforum vil sikre bedre rammer for etablering af internationale uddannelsesmuligheder i Region Midtjylland

  • Regeringen og Vækstforum vil arbejde for at de midtjyske styrkepositioner inden for energi og miljø og fødevarer danner grundlag for etablering af testfaciliteter inden for biomasse og –bioraffinering ”GreenLab” og et nationalt center for fødevareudvikling ”Mad X”.

  • Parterne er enige om, at digitale højhastighedsforbindelser er en af de helt nødvendige forudsætninger for bl.a. virksomhedernes konkurrencekraft.

 

Regeringen har efterfølgende udsendt sit forhandlingsudspil til en aftale for 2010.

 

Forhandlingsudspillet indeholder 4 fokusområder:

 

  • Risikovillig kapital

  • Styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv

  • Satsning på fødevareområdet

  • Etablering af Center for Kystturisme

 

Forhandlingsudspillet for 2010 vil blive gennemgået på Vækstforums møde den 8. september 2010.

Beslutning

Vækstforum drøftede Regeringens forhandlingsudspil og bemyndigede formandskabet til at indgå en ny partnerskabsaftale.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-54-08

5. Bevilling til erhvervsudvikling inden for Biomasse til Energi

Resume

"Erhvervsudvikling inden for Biomasse til Energi" er et strategisk fokusområde under Vækstforums megasatsning på energi og miljø. Formålet med programmet er at skabe forretningsudvikling og teknologisk innovation på biomasseområdet, hvor Region Midtjylland har en særlig erhvervsmæssig styrkeposition.

 

Programmet forankres hos Innovationsnetværket for Biomasse (det tidligere CBMI), som får ansvaret for at udvikle og igangsætte markante og sammenhængende projekter med fokus på bæredygtig udnyttelse af biomasse til energi. Der igangsættes et eller flere projekter inden for hvert af følgende områder:1) Bioraffinaderier, 2) Teknologier til udnyttelse af biomasse og 3) Erhvervsudvikling koblet på Grøn Vækst.

 

Der søges om en bevilling fra Region Midtjylland på 15 mio. kr. til medfinansiering af konkrete udviklings- og demonstrations- og markedsmodningsprojekter med et samlet budget på minimum 60 mio. kr. Ansøgningen ligger inden for rammerne af Vækstforums handlingsplan for energi og miljø, og anbefales af Rådet for Energi- og Miljøteknologi.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der under megasatsningen på energi og miljø bevilges et tilskud på 15 mio. kr. til igangsætning af konkrete udviklings- og demonstrationsprojekter på fokusområdet "Erhvervsudvikling inden for biomasse til energi".

Sagsfremstilling

Til megasatsningen på energi og miljø er der for årene 2007-2012 af regionale erhvervsfremmemidler i alt reserveret 107,3 mio. kr. Heraf er 15 mio. kr. reserveret til Navitas Park og 1,8 mio. kr. til forberedelse af megasatsningen. Herudover er der til øvrige projekter under megasatsningen indtil videre bevilget 38,8 mio. kr., hvorved der pt. resterer 51,7 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler.

 

Ansøger:

Innovationsnetværket for Biomasse (det tidligere Center for Bioenergi og Miljøteknologisk Innovation (CBMI)).

 

Innovationsnetværket for Biomasse er dannet af konsortieparterne Agro Business Park, Risø-DTU, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen i Århus, AgroTech, Aalborg Universitet og Teknologisk Institut. Innovationsnetværket har sekretariat i Agro Business Park, Forskningscenter Foulum.

 

Innovationsnetværket har knap 500 medlemmer, heraf er ca. 200 små og mellemstore virksomheder.

 

Formål:

Programmet "Erhvervsudvikling inden for Biomasse til Energi" er et strategisk fokusområde under Vækstforums megasatsning på energi og miljø. Formålet med programmet er at skabe forretningsudvikling og teknologisk innovation på biomasseområdet, hvor Region Midtjylland har en særlig erhvervsmæssig styrkeposition.  

Programmet forankres hos Innovationsnetværket for Biomasse, hvor der kan skabes synergi til innovationsnetværkets øvrige aktiviteter og trækkes på det store netværk af virksomheder og videninstitutioner. Innovationsnetværket har netop modtaget en større bevilling fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen (FI) til udvikling og medfinansiering af projekter på biomasseområdet.

 

Innovationsnetværket for Biomasse får ansvaret for, at der i perioden 2010-2012 udvikles og igangsættes 3-7 nye markante projekter inden for en veldefineret faglig og økonomisk ramme. Projektudvikling finansieres af bevillingen fra FI, og tilskuddet fra Vækstforum/Region Midtjylland anvendes alene til medfinansiering af konkrete udviklings- og demonstrationsprojekter.

  

Mål og effekter:

Målet med programmet er at udvikle og gennemføre nye markante projekter af høj kvalitet og med en høj grad af virksomhedsinvolvering. Effekten heraf vil være styrket koordinering og samarbejde på tværs af sektorer og mellem virksomheder og vidensinstitutioner, forbedrede muligheder for erhvervslivet for at udvikle, demonstrere og markedsmodne nye teknologiske løsninger samt jobskabelse og vækst indenfor erhvervsklyngen biomasse og miljøteknologi i Region Midtjylland.

 

Programmet forventes i sig selv at generere 30-50 arbejdspladser som en direkte følge af de projektaktiviteter, der igangsættes, og ved at tiltrække aktiviteter i regi af Grøn Vækst til regionen. Den langsigtede effekt på beskæftigelsen forventes at være betydeligt større i kraft af øget omsætning og forbedrede eksportmuligheder hos de deltagende virksomheder.

 

Mål og effekter sikres dels gennem en hovedresultatkontrakt, dels gennem specifikke kontrakter på hvert af de konkrete projekter. I hovedkontrakten vil der blive stillet krav til antallet af udviklingsprojekter, kvaliteten af projekterne, inddragelsen af et relevant udsnit af virksomheder i de enkelte projekter samt krav til redegørelse for de deltagende virksomheders udbytte med hensyn til tværgående samarbejder, innovationsresultater, markedsmodning og vækstmuligheder. Det vil blandt andet være et resultatkrav, at der genereres projekter med et samlet budget på minimum 60 mio. kr. I de specifikke kontrakter på de enkelte projekter vil der blive stillet krav om konkrete innovationstiltag, gennemførelse af demonstration i praksis, dokumentation og offentlig formidling af resultater.

 

Aktiviteter:

Tilskuddet fra Region Midtjylland anvendes til medfinansiering af konkrete udviklings-, demonstrations- og markedsmodningsprojekter på følgende områder:

 

1. Bio-raffinaderier

Bio-raffinaderier dækker over en bred vifte af fremtidens teknologier til at udnytte indholdsstoffer og energi i biomasse til en række formål. Der kan være tale om bioethanol, biodiesel, biomaterialer, foder og fødevarer. Med baggrund i et nyt initiativ fra Klima- og Energiministeriet arbejder en række af de store danske virksomheder og vidensinstitutioner på at etablere såkaldte "Green Labs" på området. Det indgår således i denne ansøgning, at der i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og DONG m.fl. etableres testfaciliteter inden for bioenergi.

 

I det aktuelle program vil der blive udviklet et eller flere projekter, som sikrer, at midtjyske virksomheder vil få adgang til at bruge disse "Green Labs" og andre testfaciliteter til at afprøve deres idé, teknologi eller proces og derigennem skabe ny innovation. Der vil blive igangsat aktiviteter, som understøtter, at midtjyske virksomheder sikres mulighed for at bidrage som underleverandører til fremtidige satsninger på bioraffinaderiområdet med delkomponenter, processer, serviceydelser og innovation.

 

2. Teknologier til udnyttelse af biomasse restprodukter
Der findes en række restprodukter fra skov og landbrug, men også fra fødevare- og anden industri, samt husholdningsaffald, der i øjeblikket ikke udnyttes optimalt. Der er erhvervsmuligheder i at udvikle mere bæredygtige alternativer inden for forbehandling, forgasning og efterbehandling af restfraktioner samt genbrug af næringsstoffer i jordbruget.

I det aktuelle program vil der blive udviklet et eller flere projekter, som sætter fokus på at skabe nye forretningsmodeller for genanvendelse af restprodukter. Som eksempel på et konkret projekt arbejdes der på at etablere et udviklings- og demonstrationsprojekt i forbindelse med et nyt slamforbrændingsanlæg i Herning, hvor en række kommuner skal levere op til 50.000 tons slam årligt. Her vil der blive sat fokus på at kunne lave forretning og innovation omkring genanvendelse af næringsstofferne i asken, specielt fosfor.  

 

3. Erhvervsudvikling koblet på Grøn Vækst

Regeringens Grøn Vækst plan har bl.a. til mål at 10-doble biogasproduktionen ved at behandle 50 % af husdyrgødningen. Efterspørgslen efter biogasteknologier forventes derfor at stige markant. Med en øget produktion af biogas opstår der ligeledes nye erhvervsmuligheder koblet til de grønne gassers anvendelse. Region Midtjylland har allerede flere meget velfungerende biogasfællesanlæg f.eks. i Lemvig og Thorsø, som kan fungere som demonstrationsværter, og verdens største biogasanlæg er på vej i Måbjerg.

 

I det aktuelle program vil der blive udviklet et eller flere projekter, som sætter fokus på at udvikle nye erhvervsmuligheder i forbindelser med produktion og anvendelse af de grønne gasser. Som eksempel vil der blive arbejdet for, at det første fuldskala demonstrationsanlæg til opgradering af biogas til naturgasnettet etableres i Region Midtjylland.

 

Organisering og rollefordeling

Vækstforum godkender og igangsætter programmet på det strategiske niveau. Vækstforum orienteres løbende om resultater og effekter i forbindelse med de halvårlige statusopfølgninger. Vækstforums Råd for Energi- og Miljøteknologi vil endvidere følge fremdriften af programmet, og programmets konkrete projekter vil blive forelagt Rådet.

 

Økonomi

Bevillingen fra Region Midtjylland anvendes til medfinansiering af konkrete udviklings- og demonstrationsprojekter.

 

Indikativ finansierings model (mio. kr):

 

Region Midtjylland
15
Private virksomheder og fonde
15
Vidensskabsministeriet/VTU
9
Andre Kilder
6
Internationale midler, fx. EU
15
I alt
60

 

Projekterne udvikles og igangsættes i perioden 2010-2012 og kan løbe frem til 2014.

 

Indikativt budget for udbetaling af midlerne fra Region Midtjylland:

 

År
2010
2011
2012
2013
2014
I alt
Mio. kr.
1,3
3,6
3,6
3,6
2,9
15,0

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-54-08

6. Bevilling til gennemførelse af kommunal klimaindsats

Resume

Skive Kommune søger om støtte til den danske del af et dansk-svensk-norsk projekt, som har til formål at gennemføre en målrettet kommunal klimaindsats.

Fra dansk side deltager Skive Kommune, Samsø Kommune, Lemvig Kommune, Samsø Energiakademi og CBMI (Innovationsnetværk for Biomasse, Foulum). 

Det er formålet med projektet at udvikle og anvise virkemidler til nedbringelse af udledningen af drivhusgasser og at anvende disse virkemidler i praksis i de deltagende kommuner. De lokale og regionale virksomheder vil blive involveret i at gennemføre de konkrete klimatiltag med deraf følgende udviklingsmuligheder.

 

De 3 deltagende kommuner fra Regionen vil således gennem projektet blive foregangskommuner på klimaområdet til inspiration for andre kommuner.

 

Budgettet for det samlede nordiske projekt er på ca. 30 mio. kr., hvortil der søges 50% støtte fra EU's Interreg. pulje for Kattegat-Skagerrak området. Vækstforum søges om 3,1 mio. kr. som tilskud til den danske del af projektet, som beløber sig til ca. 13,4 mio. kr.

Vækstforums Råd for Energi- og Miljøteknologi anbefaler projektet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af reservationen til megasatsningen på energi og miljø bevilges 3,1 mio. kr. (fordelt med 975.000 kr. i 2011, 975.000 kr. i 2012 og 1,15 mio. kr. i 2013) til projektet under forudsætning af, at den øvrige finansiering tilvejebringes.

Sagsfremstilling

Mange kommuner, herunder også i Region Midtjylland, har vedtaget strategier, mål og handlingsplaner på klimaområdet. F.eks. har Skive Kommune vedtaget en ambitiøs klima- og energistrategi, som indebærer, at Skive Kommune som geografisk område skal være CO2 neutral i 2029. Hovedelementerne i strategien er:

 

  • Energibesparelser ved renovering af den ældre boligmasse.

  • Biogas i energiforsyningen.

  • Inddragelse af borgere og erhvervsliv og sikring af kompetencer og arbejdspladser.

 

Samsø Kommune ønsker at udbygge sine gode resultater som Vedvarende Energi-Ø ved at gennemføre energirenoveringer i bygninger samt ved etablering af biogasanlæg. I Lemvig Kommune findes et stort og meget velfungerende biogasanlæg, som har potentiel mulighed for yderligere at bidrage til energiforsyningen i kommunen. Kommunen ønsker i øvrigt, at energirenoveringer af bygninger og andre energieffektiviseringer skal bidrage til et bedre klimaregnskab og til udvikling af kommunens erhvervsliv.

 

De 3 nævnte kommuner har indgået et samarbejde med 6 svenske (Lysekil, Melleruds, Åmåls, Bengtfors, Färgelanda, Dals Eds) og 4 norske kommuner (Sarpsborg, Frederiksstad, Moss, Rackestad) samt videninstitutioner i de 3 lande. Fra dansk side deltager i samarbejdet Samsø Energiakademi og CBMI (Innovationsnetværk for Biomasse, Foulum) med bl.a. ekspertise på henholdsvis involvering af lokalsamfundet og på bioenergiområdet.

 

De danske, svenske og norske kommuner har alle visioner om at gennemføre en målrettet klimaindsats med positive sideeffekter på erhvervsudvikling og miljø.

 

Formål og mål

Formålet med projektet er at udvikle og anvise virkemidler og processer til en effektiv klimaindsats samt at gennemføre disse i praksis i de deltagende kommuner. Samtidigt mobiliseres de lokale og regionale virksomheder med deraf følgende udviklingsmuligheder.

 

Projektet vil fokusere på følgende områder, hvor der i de deltagende kommuner er en fælles udfordring:

  • Fremstilling og anvendelse af biogas i energiforsyningen.

  • Energieffektivisering i den eksisterende bygningsmasse.

 

De konkrete mål for projektet vil ud fra en regionalt synsvinkel være følgende:

  • Der udarbejdes for hver af de 3 deltagende kommuner fra Region Midtjylland realisérbare, konkrete planer for klimaprojekter.

  • Planerne skal involvere regionale virksomheder med henblik på erhvervsmæssig vækst.

  • Projektets resultater skal formidles til inspiration for andre kommuner og aktører i Regionen.

 

Erhvervsmæssige effekter

På landsplan satses der på en massiv udbygning med biogasanlæg og andre vedvarende energianlæg, og i den eksisterende bygningsmasse er der et stort potentiale for energibesparelser og -effektiviseringer. Ud over positive effekter på klimaregnskabet og miljøområdet vil dette projekts satsning på disse områder give udviklingsmuligheder for lokale og regionale virksomheder, som leverandører af udstyr, løsninger og entreprenørydelser.

I kraft af de deltagende kommuners ønske om at gå foran på klimaområdet, vil de lokale og regionale virksomheder, som inddrages i de praktiske løsninger, også kunne komme et skridt foran med afsætningsmuligheder for klima- og energiløsninger nationalt og internationalt til følge.  

 

Aktiviteter

Som udgangspunkt for en prioritering af klimaindsatsen i de deltagende kommuner udarbejdes opdaterede klimaregnskaber for hver kommune. Klimaregnskaberne opdateres igen i slutningen af projektet ud fra de klimatiltag, som enten er eller planlægges gennemført som led i projektet.

 

Erfaringer med gennemførelse af klimatiltag fra de deltagende parter og fra anden side vil blive inddraget, ligesom der vil blive gennemført de analyser og undersøgelser, der er påkrævet for at vælge de optimale klimaløsninger ud fra energi-, miljø-, økonomi- og finansieringsmæssige samt organisatoriske forhold mv.

 

Realistiske planer for klimaprojekter opstilles, og disse planer føres ud i livet i det omfang, det er realistisk inden for projektperioden på 3 år. Planerne indeholder som minimum projekter vedr. fremstilling og anvendelse af biogas samt energieffektivisering af den eksisterende bygningsmasse.

 

Der udarbejdes ud fra tidligere erfaringer planer for inddragelse af borgere, virksomheder og lokalsamfundet i øvrigt, og disse planer føres ud i praksis i hver af de deltagende kommuner.

 

Endelig gennemføres den nødvendige kommunikations- og formidlingsindsats, som gør det muligt for andre kommuner og aktører at drage nytte af de erfaringer, som er opsamlet og udviklet i projektet.

 

Økonomi (den danske del af det nordiske projekt) 

Budget 1.000 kr.

 
2011
2012
2013
I alt
Dansk projektledelse (Skive kommune)
 500
 550
 550
1.600
Deltagende kommuner
 3000
 3000
 3000
9.000
Samsø Energiakademi
 400
400
600
1.400
CBMI
 350
350
450
1.100
Bidrag til nordisk projektledelse
 100
100
100
300
I alt
 4350
 4350
 4700
13.400

Finansiering 1.000 kr. 

 
2011
2012
2013
I alt
EU's KASK program
 2175
2175
 2350
6.700
Deltagende kommuner
 1200
1200
1200
3.600
 
 
 
 
 
Region Midtjylland
975 
975 
1150 
3.100
 
 
 
 
 
I alt
 4350
 4350
 4700
13.400

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Vækstforum besluttede desuden, at det er en forudsætning, at der involveres en betydelig grad af virksomheder og at dette fremgår af resultatkontrakten.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-20-07

7. KOMPETENCEmidt forlængelse af projekt mm.

Den administrative styregruppe indstiller,

at projektet indstilles forlænget til udgangen af 2011,

at det indstilles til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at budgettet i Socialfondsbevillingen justeres med henblik på at muliggøre gennemførelse af primært rotationsprojekter, hvor opkvalificerede ledige indgår i praktikforløb, når de eksisterende medarbejdere deltager i efteruddannelse,

at Vækstforum godkender revideret kommissorium for Kompetencerådet.

Sagsfremstilling

Målet med KOMPETENCEmidt om en markant styrkelse af virksomhedernes uddannelsesplanlægning og øgning af efteruddannelsesindsatsen bl.a. gennem etablering og udvikling af en organisation med 6 kompetencecentre, hvor alle uddannelsesinstitutioner, jobcentre og erhvervsservicecentre i dækningsområdet indgår i et konsortium, har været en kompliceret proces. Én indgang til efteruddannelsessystemet er således blevet en realitet i Region Midtjylland. Men det har taget længere tid end forventet. I 2009 er det fulgt op af en egentlig lovgivning, hvor de 6 kompetencecentre samles i 3 VEU-centre.
 
Som det fremgår af den seneste statusrapport for KOMPETENCEmidt er aktivitetsniveauet nu på et højt niveau. Det har vist sig, at det indledningsvist var meget sværere at få lavet aftaler med virksomhederne end forventet – formentlig p.g.a. højkonjunkturen. Den seneste økonomiafrapportering har således vist, at en forlængelse af projektet til udgangen af 2011 vil kunne holdes inden for det oprindelige budget. Der vil samtidig være behov for at justere budgettet inden for en ramme på 5 mio. kr. under Socialfondsbevillingen på oprindeligt 30 mio. kr. Der er et stærkt ønske om muligheden for, at aktiviteterne under KOMPETENCEmidt også kan omfatte rotationsprojekter mv., hvor ledige kan indgå.
 
I foråret 2010 er der som nævnt blevet etableret 13 VEU-centre (Voksen- og efteruddannelsescentre), hvoraf de 3 er placeret i Region Midtjylland. VEU-centrene er en samling af alle de uddannelsesinstitutioner, der er godkendt til at udbyde offentlig efteruddannelse. En af uddannelsesinstitutionerne er leadpartner og juridisk ansvarlig i forhold til Undervisningsministeriet.
 
Formålet med centrene er at styrke det opsøgende arbejde over for virksomhederne og skabe en større koordinering og overskuelighed på VEU området i Danmark.
 
Der er nedsat et centerråd for hvert VEU-center, som består af bestyrelsesrepræsentanter fra de deltagende uddannelsesinstitutioner.
 
Det er forudsat i lovgivningen, at VEU-centrene skal indgå i et samarbejde med Vækstforum og Det Regionale Beskæftigelsesråd.
 
Kompetencerådet og repræsentanter fra de 3 VEU-centre har drøftet etableringen af den fortsatte samarbejdsstruktur.  
Der er en klar opbakning til at fortsætte det frugtbare samspil mellem de uddannelses-, erhvervs- og beskæftigelsespolitiske områder, som Kompetencerådet har udviklet og varetaget under KOMPENCEmidt.
 
Et samspil, der er påkrævet, hvis de store udfordringer for regionens arbejdsstyrke skal imødekommes.
 
Kompetencerådet skal derfor sikres en organisatorisk bredde, der sikrer deltagelse fra de centrale parter på erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesområdet.
 
Kompetencerådet har på denne baggrund udarbejdet et revideret forslag til kommissorium til Vækstforums godkendelse. De væsentligste ændringer i forhold til det tidligere kommissorium er sammensætningen af rådet, idet antallet af medlemmer er øget fra 12 til 17. Baggrunden herfor er et ønske om at have alle tre VEU centre repræsenteret, og følgende heraf får kommunerne, erhvervsservicesystemet og beskæftigelsesrådet hver yderligere en repræsentant i forhold til tidligere.
 
Kompetencerådets sammensætning:

  • 1 formand for Kompetencerådet (Formanden udpeges af Vækstforum)

  • 6 repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter (3 fra hhv. arbejdstager- og arbejdsgiverside)

  • 2 repræsentanter fra Det Regionale Beskæftigelsesråd

  • 3 repræsentanter for VEU-centrene

  • 2 repræsentanter for kommunerne

  • 2 repræsentanter for Erhvervsservicesystemet

  • 1 repræsentant for Region Midtjylland

 

Som en overbygning på KOMPETENCEmidt projektet, dvs. til udvidelse af aktivitetsområdet heri og til yderligere udvikling af samarbejdet mellem de 6 kompetencecentre, samspillet med virksomhederne, etablering og facilitering af netværk, udvikling af værktøjer mv. er der opnået støtte på knap 30 mio. kr. over en 3-årig periode fra EU’s Interreg Kattegat-Skagerak program. Tilsvarende samarbejder i svenske og norske regioner er en del af projektet sammen med grænseoverskridende aktiviteter.
 
I Region Midtjylland er der, som et initiativ i dette KASK-projekt, opnået støtte til et modelprojekt vedr. metodeudvikling mv. til beskrivelse af fremtidige kompetencebehov, som kan danne grundlag for især VEU-centrenes kursusudvikling mv. Det vil også medvirke til en betydelig styrkelse af analysegrundlaget for Vækstforums og Det Regionale Beskæftigelsesråds arbejde.
 
Det forudsatte samarbejde mellem VEU-centrenes, Vækstforums og Det Regionale Beskæftigelsesråds analysesamarbejde forventes herigennem udviklet og gjort konkret anvendelsesorienteret. Kompetencerådet forventes at være omdrejningspunkt i dette samarbejde.
 
Analysearbejdet gennemføres i 3 faser:

  • Fase 1: En fremskrivning af den forventede udvikling i ressourceområderne samt i regionen samlet.

  • Fase 2: Et antal scenarier, der beskriver den forventede udvikling i et antal ressourceområder samt samlet for industrien i Region Midtjylland med særligt fokus på arbejdskraftbehovet. Der gennemføres en scenarioproces for fremtidens personaleanvendelse i Region Midtjylland, hvor der udvikles specifikke scenarier for udvalgte ressourceområder. De tre megasatsningsområder og fremstillingserhvervene er foreløbigt udvalgt som analysefelter. Øvrige ressourceområder kan inddrages på mere overordnet niveau således, at der opnås et samlet bud på regionens fremtidige kompetencebehov.

  • Mellemfase: Et antal eksemplariske show-cases, som beskriver fremtidens kompetenceefterspørgsel i de midtjyske virksomheder. Show-casene skal beskrive centrale jobprofiler og centrale kompetencekrav på baggrund af virksomhedsbesøg og være afsæt for i projektets tredje fase at kvalificere arbejdet med at sikre især de kortuddannede de nødvendige kompetenceløft.

  • Fase 3: Implikationer for uddannelsesinstitutionerne. At gennemføre et forløb, som kvalificerer VEU-centrenes arbejde og tilvejebringer konkrete forslag til relevante uddannelsesforløb, der imødekommer og påvirker virksomhedernes behov.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-125-07

8. STARTmidt Accelerator

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 23. juni 2010, at der på baggrund af den positive evaluering af STARTmidt programmet skulle udarbejdes et oplæg til et nyt iværksætterprogram, som skal være en videreudvikling og fortsættelse af de gode resultater fra det eksisterende program. Indholdet i det nye iværksætterprogram er således fastlagt med afsæt i evalueringens konklusioner samt på baggrund af en række anbefalinger fra den nedsatte arbejdsgruppe.

 

Iværksætterprogrammet STARTmidt Accelerator vil fortsat have rådgivning til iværksættere som hovedaktivitet, men rådgivningsydelserne suppleres nu med Investorreadiness forløb og adgang til finansiering via deltagelse i Acceleratorforløb. Herudover tilbydes iværksættere deltagelse i Vækstgrupper, netværk og mentorordninger, og der skal iværksættes nye initaitiver målrettet bl.a. spin-off iværksætteri.

 

STARTmidt Accelerator indeholder endvidere en systematisk kompetenceudviklingsindsats for det samlede erhvervsservicesystem og i tilknytning hertil skal der etableres en fælles certificeringsordning for vejledere i erhvervsservicesystemet. Målsætningen er således, at Region Midtjylland bliver Danmarks første certificerede erhvervsserviceregion.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender projektet som et 3-årigt initiativ med den beskrevne organisering og økonomi. Projektet godkendes under hensyntagen til beslutningsprocessen for erhvervsudviklingsstrategien med tilhørende handlingsplan,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der reserveres i alt 31,5 mio. kr. af Region Midtjyllands Erhvervsudviklingsmidler, fordelt med 10,5 mio. kr. i 2011, 10,5 mio. kr. i 2012 og 10,5 mio. kr. i 2013,

at Vækstforum reserverer i alt 28,02 mio. kr. fra Den europæiske Regionalfond, fordelt med 9,34 mio. kr. i 2011, 9,34 mio. kr. i 2012 og 9,34 mio. kr. i 2013,

at Vækstforum reserverer i alt 34,32 mio. kr. fra Den europæiske Socialfond, fordelt med 11,44 mio. kr.i 2011, 11,44 mio. kr. i 2012 og 11,44 mio. kr. i 2013,

at der afholdes informationsmøder m.v. og indkaldes ansøgninger til godkendelse i Vækstforum. I forbindelse med ansøgningsrunden præciseres det, at sagen behandles under forudsætning af godkendelsen af erhvervsudviklingsstrategien.

Sagsfremstilling

Baggrund

 

Vækstforum behandlede på sit møde den 23. juni 2010 evalueringen af iværksætterprogrammet STARTmidt. STARTmidtprogrammet er et tilbud om viden- og kompetencetilførsel til iværksættere og nystartede virksomheder med vækstpotentiale. Programmet blev etableret med virkning fra 1. januar 2008 og med Væksthus Midtjylland som operatør.

 

Programmet afsluttes med udgangen af 2010 og er netop blevet evalueret. Evalueringen viser, at programmet har givet virksomhederne værdi og effekt, og at man med STARTmidt programmet er kommet langt i at skabe et sammenhængende og gennemskueligt erhvervsservicesystem.
Vækstforum besluttede på sit møde den 23. juni 2010, at der på baggrund af evalueringens positive resultater skulle udarbejdes et oplæg til et nyt iværksætterprogram, som skal være en videreudvikling og fortsættelse af de gode resultater fra det eksisterende program.

 

 

Indhold

Det nye iværksætterprogram - STARTmidt Accelerator - er således en videreudvikling af det eksisterende STARTmidt program, og indholdet i programmet er fastlagt på baggrund af de erfaringer og gode resultater, der er nået hidtil samt på baggrund af en række anbefalinger fra projektgruppen til videreudvikling af STARTmidtprogrammet.

 

Formålet for programmet er at øge iværksætternes etablerings- og overlevelsesrate samt fordoble antallet af vækstiværksættere fra de nuværende 4% til 8% i 2020. Målgruppen for programmet er iværksættere og nystartede virksomheder med vækstpotentiale. Programmet skal være åbent og attraktivt for potentielle vækstiværksættere i hele regionen.

 

Hovedaktiviteten i STARTmidt Accelerator er fortsat vejledning og rådgivning til vækstiværksættere. Rådgivningsforløbene Start- og vækstpakker er et tilbud om vejledning, problemafklaring og tilskud til køb af rådgivning for iværksættere og nystartede virksomheder. Herudover indeholder STARTMidt Accelerator også Investorreadiness forløb med tilknytning af en kapitalcoach, og internationalt orienterede iværksættere tilbydes et accelerator forløb med adgang til finansiering. Udover den individuelle rådgivning tilbydes iværksættere deltagelse i Vækstgrupper og netværk, herunder Platoforløb (netværk med tilknyttet faddervirksomhed) og der skal etableres en mentorordning. Endelig skal der udvikles og implementeres en indsats for at øge spin-off iværksætteri og der skal etableres samarbejder med kommunerne om gennemførelse af særlige lokale erhvervspolitiske satsninger.

 

For at sikre et stærkt og kompetent erhvervsservicesystem skal der endvidere fortsat gennemføres en systematisk kompetenceudviklingsindsats for det samlede system. Til implementering af denne indsats er det Midtjyske Erhvervsudviklingsakademi etableret.

 

I tilknytning hertil skal der etableres en certificeringsordning for vejledere i erhvervsservicesystemet. Herved sikres fælles kvalitetsstandarder i vejledningen, og en akkreditering af det samlede erhvervsservicesystem skal bidrage til, at det offentlige erhvervsservicesystem fremstår som et attraktivt og kompetent tilbud. En certificering vil højne bevidstheden om kvalitet og kompetencer i erhvervsservicesystemet, gøre systemet mere attraktivt for brugerne og forbedre mulighederne for at foretage international benchmarking af erhvervsservicen. Målsætningen er således, at Region Midtjylland bliver Danmarks første certificerede erhvervsservice-region.

 

Endelig skal der gennemføres en løbende effektmåling af de iværksættere, der deltager i STARTmidt Accelerator. Et vigtigt effektmål for indsatsen er, at de iværksættere, der har deltaget i programmet, viser bedre og hurtigere vækstresultater og har en højere overlevelsesrate end øvrige iværksættere. Effektmålingen skal således dokumentere de deltagende iværksætteres præstationer, målt på omsætning, værditilvækst, eksport og beskæftigelse.

 

Økonomi

 

STARTmidt Accelerator 

Udgiftsbudget (1.000kr.)

 

 
2011
2012
2013
I alt
Start-og Vækstpakker
13.000
13.000
13.000
39.000
Investor Readiness
2.800
2.800
2.800
8.400
Accelerator
5.000
5.000
5.000
15.000 *
Spin-off
2.000
2.000
2.000
6.000
Vækstgrupper, netværk, mentorordning
4.000
4.000
4.000
12.000
Iværksættere uden for større byområder
3.500
3.500
0
7.000 *
Fokuseret erhvervsservice
8.000
8.000
8.000
24.000
Forsker- og udvikingsparker
5.675
5.675
5.675
17.025 *
Kompetenceudvikling, effektmåling og evaluering
5.800
5.800
5.800
17.400
Markedsføring og administration
4.000
4.000
4.000
12.000
Ikke refunderbar moms
4.300
4.300
4.300
12.900
I alt
58.075
58.075
54.575
170.725

* Initiativerne er finansieret af eksisterende bevillinger

 

 

Finansieringsbudget (1.000kr.)

 

Ny bevillingsramme
2011
2012
2013
I alt
EU's Regionalfond
9.340
9.340
9.340
28.021
EU's Socialfond
11.438
11.438
11.438
34.314
Region Midtjylland
10.497
10.497
10.497
31.491
Kommuner
4.000
4.000
4.000
12.000
EBST
625
625
625
1.875
Private virksomheder
6.750
6.750
6.750
20.250
Den konkurrenceudsatte pulje
1.250
1.250
1.250
3.750
I alt
43.900
43.900
43.900
131.700
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allerede bevilget
2011
2012
2013
I alt
Region Midtjylland
3.830
3.830
2.080
9.740
Kommuner
3.275
3.275
1.525
8.075
EBST
1.670
1.670
1.670
5.010
Vækstfonden
2.500
2.500
2.500
7.500
Private virksomheder
250
250
250
750
KASK
2.650
2.650
2.650
7.950
I alt
14.175
14.175
10.675
39.025
 
 
 
 
 
Total
58.075
58.075
54.575
170.725

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-70-7-09

9. Forarbejde til et innovationsnetværk

Resume

Foreningen DAMRC, Danish Advanced Manufacturing and Research Center, ansøger Region Midtjylland om et støttemedlemskab for året 2010, som støtter DAMRCs udviklingsplaner hen mod at blive godkendt som statsligt innovationsnetværk.

 

Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi lægger op til, at understøtte små og mellemstore virksomheders innovation og internationalisering gennem forbedring af rammevilkår og processer, der sigter mod at udvikle spirende klynger. Under klyngeprogrammet KLYNGEmidt er der reserveret en økonomsik ramme til klyngeinitiativer i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender et støttemedlemskab af foreningen DAMRC for året 2010 med henblik på støtte til udvikling af et statsligt innovationsnetværk,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de reserverede midler til det midtjyske klyngeprogram, KLYNGEmidt, bevilges et beløb svarende til det kommunale bidrag og maksimalt 350.000 kr. i 2010 til et støttemedlemskab.

 

Sagsfremstilling

Sheffield var tidligere centrum for Englands jern og metalindustri, men oplevede igennem 1980'erne og 90'erne, at beskæftigelsen faldt bl.a. på grund af en stigende konkurrence fra lavtlønslande. For at vende udviklingen indgik lokale repræsentanter fra industrien, universitetet og regionen et samarbejde om at oprette et virksomhedsnært forsknings- og udviklingscenter med fokus på avanceret fremstillingsindustri. Centeret blev etableret i 1999 og kom til at hedde AMRC en forkortelse for Advanced Manufacturing and Research Center. Som resultat af centerets virke er regionen nu blevet konkurrencedygtig inden for højteknologiske industrier. Der er skabt over 100 arbejdspladser i AMRC, dertil kommer yderligere 600 arbejdspladser, som er skabt i tilknytning til centeret.

 

Region Midtjylland står i dag på mange måder med samme problemstilling, som beskrevet ovenfor. Fremstillingserhvervet er regionens væsentligste erhverv med 116.000 arbejdspladser og en årlig eksport på 104 mia. kr. Tendensen peger bl.a. mod færre arbejdspladser, og der er behov for at vende den negative udvikling.

 

På baggrund af et besøg til AMRC og et tilsagn om hjælp fra den amerikanske luft- og rumfartsproducent Boing blev der i 2009 nedsat en interessentgruppe, som skulle undersøge mulighederne for at etablere et lignende center i Danmark. Interessentgruppen bestod af Region Midtjylland, Herning Kommune, Aarhus Universitet, Erhvervsrådet Herning- og Ikast-Brande, CenSec, samt 5 industrivirksomheder: Vestas, Terma, Unimerco, Multicut og Danish Aerotech.

 

Der er nu oprettet en forening ved navn DAMRC (Danish Advanced Manufacturing and Research Center), hvis formål er, at skabe "et forsknings- og udviklingscenter inden for avancerede produktionsmetoder og materialer, der udvikler og omsætter nyeste viden til praktiske løsninger og industrinære uddannelser til gavn for danske industrivirksomheders globale konkurrenceevne". Foreningen er åben for virksomheder, organisationer, foreninger, institutioner og myndigheder med interesse for avanceret fremstillingsteknologi og materialeudvikling.
 
Regionsrådet vedtog den 18. juni 2008 at reservere en økonomisk ramme på 23,6 mio. kr. til initiativer under det midtjyske klyngeprogram, KLYNGEmidt 2009-2011. KLYNGEmidt Klyngeinitiativ skal gennem virksomhedsrettede erhvervsfremmeaktiviteter styrke udviklingsmulighederne for både etablerede og nye vækstklynger. Klyngeinitiativet er organiseret i tilknytning til de statslige innovationsnetværk, således at innovationsnetværkene i Region Midtjylland kan ansøge klyngeinitiativet om midler til at varetage operatøropgaver på erhvervsrettede klynge- og vækstinitiativer.
 
DAMRC ansøger Region Midtjylland om et støttemedlemskab af tilsvarende størrelse som det kommunale bidrag på 350.000 kr. for året 2010. Medlemskabet støtter DAMRCs udviklingsplaner hen mod at blive godkendt som statsligt innovationsnetværk og/eller som netværk under Højteknologifonden.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-60-07

10. Bevilling til Program for Vidensamarbejde

Resume

På mødet den 31. august 2009 godkendte Vækstforum "Program for Vidensamarbejde" og reserverede 41,8 mio. kr. til gennemførelse af initiativet. Formålet med programmet er at øge de midtjyske virksomheders innovationskompetencer gennem et forstærket samspil med videninstitutioner. Programmet henvender sig til ny målgruppe: Virksomheder, der arbejder med innovation ud fra en praksisorienteret tilgang, men ikke har erfaringer med samarbejde med forsknings- og videnmiljøer. Analyser viser netop, at virksomheder, der kombinerer en praksisorienteret og forskningsmæssig tilgang til innovation, opnår de bedste resultater. Programmet er siden godkendelsen i Vækstforum blevet gennemarbejdet og justeret i samarbejde med Vækstforums sekretariat og Aarhus Universitet. Nu indstilles det, at der bevilges midler til gennemførelsen af programmet og at AU OutReach, der er Aarhus Universitets centrale enhed for samarbejde mellem forskning og erhvervsliv, udpeges som operatør for programmet.

Den administrative styregruppe indstiller,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling bevilges i alt 21,8 mio. kr., fordelt på 0,5 mio. kr. i 2010, 4,95 mio. kr. i 2011, 5,7 mio. kr. i 2012 og 10,65 mio. kr. i 2013 til AU OutReach til gennemførelse af Program for Vidensamarbejde, idet der fra den oprindelige reservation overføres 10,65 mio. kr. fra 2010 til 2013

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der af Den Europæiske Regionalfond bevilges i alt 5 mio. kr., fordelt på 0,5 mio. kr. i 2010, 1,5 mio. kr. i 2011, 2 mio. kr. i 2012 og 1 mio. kr. i 2013 til AU OutReach til gennemførelse af Program for Vidensamarbejde,

 

at der nedsættes et ekspertpanel bestående af 3 virksomhedsrepræsentanter med særlige innovationskompetencer og 3 forskere med specialisering i innovation til vurdering af de forretnings- og metodemæssige potentialer i de enkelte vidensamarbejder.

Sagsfremstilling

På Vækstforums møde den 31. august 2009 godkendte Vækstforum Program for Vidensamarbejde og reserverede i alt 41,8 mio. kr. til gennemførelse af programmet.

 

Opgaven som operatør har siden været annonceret i en åben ansøgningsrunde, hvor der er kommet én ansøgning fra AU OutReach, der er Aarhus Universitets centrale enhed for samarbejde med erhvervslivet, herunder formidling af forskning og viden. Enheden har en grundfinansiering fra universitetet, mens udvikling af nye metoder og koncepter for samarbejde mellem erhvervsliv og forskere finansieres via brugerbetaling. AU OutReach har etableret et omfattende samarbejde om gennemførelsen af programmet. Deltagerne er Incuba Science Park, Væksthus Midtjylland, Teknologisk Institut og de 15 lokale erhvervsråd/erhvervsservicecentre i Region Midtjylland.

 

Programmet er siden behandlingen i Vækstforum i august 2009 blevet gennemarbejdet og justeret i samarbejde med Aarhus Universitet og Vækstforums sekretariat. Justeringen har bl.a. medført en præcisering og afgrænsning af målgruppen og en reduktion af de maksimale støttebeløb. Støttebeløbene er dermed på samme niveau som i f.eks. Forsknings- og Innovationsstyrelsens program Ny Videnkupon.


Formål
Programmet bygger på tre analyser, der samlet peger på et stort potentiale i at få en ny målgruppe af virksomheder til at indgå i samarbejde med forskningsmiljøerne. Det handler om små og mellemstore virksomheder, der netop ikke samarbejder med forskere om innovation, men derimod innoverer gennem praksisorienteret samarbejde med kunder, leverandører, medarbejdere o.lign., de såkaldte DUI-virksomheder (Doing, Using and Interacting Innovation).
 
Formålet er at forøge antallet af disse små og mellemstore DUI-virksomheder i Region Midtjylland, der samarbejder med videninstitutioner om innovation og herigennem opnår en dokumenteret positiv forretningsmæssig udvikling. Det betyder, at virksomheder, der tidligere har samarbejdet med videninstitutioner om innovation, ikke kan komme i betragtning som deltagere i dette program.


Indsatsen adskiller sig fra andre lignende initiativer på tre punkter:

  • Det henvender sig til en helt ny målgruppe: DUI-virksomheder, som det ikke er lykkedes at inddrage med de hidtidige initiativer.

  • Det har fokus på udvikling af ”next praxis” frem for ”best praxis”. Det betyder, at der skal eksperimenteres med nye former og metoder for vidensamarbejde.

  • Der er indbygget et element af risikovillighed via programmets to-fase model. Dette skal forøge mulighederne for at nå målgruppen og at eksperimentere med next praxis.

 
Resultatmål
Der vil blive udarbejdet en fleksibel resultatkontrakt, der afspejler programmets eksperimenterende karakter. Det betyder, at programmets løbende fremdrift vurderes og kan justeres på baggrund af resultater og viden, der opnås undervejs.
 
Mål 1. Flere innovative, praksisorienterede virksomheder indgår i vidensamarbejde

  • 50-75 virksomheder, der ikke tidligere har samarbejdet med videninstitutioner om innovation, deltager i fase 1-forløb. Operatøren vil blive målt på antallet af rekrutterede virksomheder i målgruppen og på antallet af fase 1-forløb.

  • Minimum 40% af disse (25-30 virksomheder) fortsætter i fase 2-forløb. Operatøren vil blive målt på antallet af virksomheder, der fortsætter i fase 2-forløb.

  • Minimum 50% af de deltagende virksomheder i fase 2-forløb har fortsat et aktivt samarbejde eller planer om samarbejde med forskere hhv. 1 og 2 år efter afsluttet fase 2-forløb. (Dokumenteres vha. spørgeskemaundersøgelser)

 
Mål 2. De deltagende virksomheder opnår forretningsmæssige fordele

  • Minimum 50% af de deltagende virksomheder i fase 2-forløb (dvs. 12-15 virksomheder) har opnået konkrete forretningsmæssige fordele i form af nye produkter, forretningskoncepter, processer el. lign. 1 år efter afsluttet forløb.

  • Minimum 80% af de deltagende virksomheder har opnået konkrete forretningsmæssige fordele 2 år efter afsluttet forløb.

De forretningsmæssige fordele dokumenteres vha. spørgeskemaundersøgelser.

 

Mål 3. Der udvikles nye metoder til vidensamarbejde mellem virksomheder og forsknings- og videnmiljøer.

Programmets metodedel omfatter såvel udvikling af nye metoder til markedsføring, kontakt og rekruttering af virksomheder i målgruppen, som udvikling af nye metoder til etablering og gennemførelse af samarbejde mellem forskere og denne nye gruppe af virksomheder. Udviklingen af nye metoder til virksomhedskontakt kan bl.a. finde inspiration i de erfaringer, der er indhøstet i Væksthus Midtjyllands aktuelle projekter vedr. brugerdreven innovation. Metodeudviklingen dokumenteres løbende og afrapporteres gennem halvårlige statusrapporter og en evaluering efter 2 år samt efter afslutningen af programmet.
 
Programmets indhold:
Programmet bygger på en to-fase model, der gør det muligt at inddrage vidensamarbejdsprojekter, der har en eksperimenterende karaktér og dermed også kan få et muligt usikkert udfald. I den første fase på 3-6 måneder skal de enkelte vidensamarbejdsprojekter konkretiseres, virksomheder skal matches med forskere, og de forretningsmæssige potentialer skal synliggøres. Herefter vurderer et ekspertpanel, om vidensamarbejderne skal fortsætte i fase 2, hvor der arbejdes mere konkret med at udvikle nye produkter, ydelser, processer eller koncepter. Metodeudviklingen finder sted i begge faser af programmet.
 
Programmet kan medfinansiere køb af ydelser fra forskere, virksomheder og rådgivere, udgifter til koordination og projektledelse, møder og work-shops samt eventuelle udgifter til strategiudvikling og kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere.
 
I fase 1 er det maksimale støttebeløb pr. samarbejde 100.000 kr. I fase 2 er det 1 mio. kr. De deltagende virksomheder bidrager selv med min. 50% af de samlede udgifter, f.eks. i form af medgået tid.

 
Programmet skal i videst muligt omfang spille sammen med andre regionale, nationale og EU-programmer og initiativer, således at de deltagende virksomheder kan udnytte de relevante tilbud i f.eks. VækstMidt-programmerne og i Forsknings- og Innovationsstyrelsens tilbud om Videnkuponer, Videnpiloter, Innovationsnetværk mv. 


Organisering
AU Outreach er operatør på programmet og har således ansvar for gennemførelse af programmet. Der nedsættes et ekspertpanel bestående af 3 virksomheder med særlige innovationskompetencer og 3 forskere med speciale i innovation og/eller vidensamarbejde. Der nedsættes ligeledes et mentorpanel af virksomheder med erfaring fra forskningsbaserede innovationssamarbejder.
 
Projektperiode: November 2010 - oktober 2013
 

Økonomi  

 

Udgifter (mio kr.)

Program for Vidensamarbejde
2010
2011
2012
2013
I alt
Projektledelse og administration
0,5
1,0
1,0
0,5
3,0
Tværgående dokumentation og erfaringsopsamling
0,1
0,2
0,2
0,1
0,6
Opsøgende arbejde
0,2
0,6
0,2
0
1,0
Honorar, mv. til ekspertpanel
0,2
0,6
0,2
0
1,0
Videndelingsplatform
0
0,2
0,2
0,2
0,6
Evaluering
0
0
0,25
0
0,25
Midler til vidensamarbejder
1,0
9,0
11,0
20,95
41,95
I alt
1,85
11,1
12,95
21,85
47,75

Finansiering (mio. kr.)

Program for Vidensamarbejde
2010
2011
2012
2013
I alt
Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler
0,5
4,95
5,7
10,65
21,8
EU-mål 2
0,5
1,5
2,0
1,0
5,0
Virksomhedernes egenfinansiering
0,85
4,65
5,25
10,2
20,95
I alt
1,85
11,1
12,95
21,85
47,75

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-07

11. Ansøgning til innovationspuljen under iKraft-projektet (It som innovativ drivkraft)

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 29. oktober 2007 at igangsætte projektet "It som innovativ drivkraft" (IKraft) i perioden 2008-2012. Heri er indeholdt en innovationspulje, hvor der til de første tre år (1. juni 2008-30. maj 2011) er reserveret i alt 6,3 mio. kr. Ikraft og innovationspuljen har til formål at fremme innovativ anvendelse af it for at skabe vækst i det private erhvervsliv. Der er i denne ansøgningsrunde modtaget to ansøgninger, som er blevet vurderet af It-rådet, der er Vækstforums ekspertråd. Den ene er blevet bedt om at uddybe ansøgningen p.g.a. manglende oplysninger, mens den anden indstilles til afslag, da It-rådet ikke finder, at det formelle krav om erhvervsudvikling er opfyldt.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum giver afslag til projekt "Svømmeplaster".

Sagsfremstilling

Baggrund

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 29. oktober 2007 at igangsætte projektet "It som innovativ drivkraft" (IKraft) i perioden 2008-2012. Projektet har som formål at skabe vækst og udvikling i Region Midtjylland ved at fremme den innovative anvendelse af it. Det sker ud over innovationspuljen, gennem lokalt forankrede it-netværksagenter, en indsats for at rekruttere it-studerende og –arbejdskraft samt internationalt samarbejde. Det samlede budget for iKraft er på 39.300.000 kr., og herudover råder innovationspuljen over 6.300.000 kr. i perioden 1. juni 2008-30. maj 2011. Puljen har til formål at understøtte eksperimenter og innovationssamspil for derigennem at fremme innovativ anvendelse af it og skabe vækst i det private erhvervsliv.

 

Vækstforum vedtog 26. januar 2009, at It-rådet skulle fungere som ekspertpanel for iKraft, og herunder give en faglig vurdering af indkomne projektforslag til Innovationspuljen i projekt "It som innovativ drivkraft".

 

Der er udarbejdet en række kriterier, som skal opfyldes for at komme i betragtning til puljen. Der lægges vægt på, at samspillet mellem virksomheder og videninstitutioner kan føre til kommercialisering af nye produkter, processer, serviceydelser eller på anden måde skabe forretningsmæssig værdi. Der skal som minimum være én videninstitution og én privat virksomhed med i hvert projekt, og ansøgerne forpligter sig desuden til at formidle resultaterne af udviklingsarbejdet, så det kan få værdi for andre parter. Puljen er finansieret af regionale udviklingsmidler, og der kan derfor kun udbetales støtte til videninstitutioner, offentlige institutioner og offentlige virksomheder. Der er indtil nu bevilget i alt 4,26 mio. kr. til fem projekter.

Der er i denne ansøgningsrunde modtaget to ansøgninger som er blevet vurderet af It-rådet. Den ene er blevet bedt om at uddybe ansøgningen p.g.a. manglende oplysninger, mens den anden indstilles til afslag, da IT rådet ikke finder at det formelle krav om erhvervsudvikling er opfyldt.

 

Projekt "Svømmeplaster"


Projektets formål er at udvikle et elektronisk plaster der kan fungere i vand og kombinere dette med positioneringsteknologi. Produktet skal støtte et personale i overvågning af badende og skal medvirken til en minimering af risiko for kritiske situationer. Ansøgningen er vedhæftet. 

IT rådet anbefaler at der gives afslag til ansøgningen, da der trods tidligere dialog med ansøger, stadig ikke er en virksomhed der har påtaget sig at gå ind i projektet for at kommercialisere slutproduktet.

 

IT rådets begrundelse:


"Årsagen er at der ikke i tilstrækkelig grad kan sandsynliggøres at der vil blive skabt forretningsmæssig værdi. Godt nok er der en virksomhed tilknyttet projektet, men der forelægges ingen plan vedrørende kommercialisering. Derudover har den deltagende virksomhed ikke nogen formel rolle i projektet, hverken i ledelsen af projektet eller i forbindelse med udviklingen af prototypen, og da virksomheden heller ikke bidrager med medfinansiering giver det ikke en indikation af commitment og dermed et reelt erhvervspotentiale.
 
Det anbefales derfor, at projektet indstilles til afslag, da It-rådet ikke finder, at det formelle krav om erhvervsudvikling er opfyldt. Ansøger opfordres til at arbejde videre med dette aspekt, da It-rådet anerkender innovationshøjden og det interessante formål."

Beslutning

Vedtaget som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-8-09

12. Landdistriktsudvikling - bevilling til projekt North Sea Living i Thyborøn, Lemvig Kommune

Resume

Udvikling af erhvervs-styrkepositioner i yderområder er en af indsatserne under indsatsområdet Landdistrikter i Vækstforums Handlingsplan 2009. Der foreligger indstilling om tilskud på 2.700.000 kr. til projekt North Sea Living i Lemvig Kommune. North Sea Living skal blive til et erhvervsdrevet oplevelsesområde i Thyborøn, der gennem udnyttelse af erhvervsmæssige styrkepositioner skaber øget beskæftigelse og indtjening.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling bevilges 2.700.000 kr. fra reservation til Fonden for Kystcenter Thyborøn til projektet North Sea Living i Lemvig Kommune fordelt med 1.350.000 kr. i 2010 og 1.350.000 kr. i 2011.

Sagsfremstilling

Under indsatsområdet Landdistrikter i Vækstforums Handlingsplan 2009 indgår udvikling og gennemførelse af projekter for udvikling af erhvervsmæssige styrkepositioner i de 6 yderkommuner i regionen (Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Skive, Norddjurs og Samsø). Region Midtjylland har i et tæt samarbejde med kommunerne søgt at identificere projekter, der tager udgangspunkt i enten fælles eller kommunale styrkepositioner. Det hidtidige arbejde har imidlertid resulteret i ansøgning om tilskud til projektet North Sea Living, som er en videreførelse af projektet Kystpark Thyborøn (hvortil Region Midtjylland har ydet et tilskud på 450.000 kr. i 2008). Resultatet af projekt Kystpark Thyborøn var en stor pulje af ideer, historier, koncepter og muligheder, som har dannet grundlag for det samlede koncept - North Sea Living.

 

Projektet North Sea Living omfatter udvikling af turisme- og oplevelsesmuligheder i Thyborøn med udgangspunkt i de helt unikke natur-, erhvervs- og turistmæssige styrkepositioner, der er i området. Projektholder er Fonden for Thyborøn Kystcenter.
 
Visionen er et erhvervsdrevet oplevelsesområde, der bygger på natur, kultur, erhverv og historie, som er knyttet til Nordsøen og Vestkysten.
 
North Sea Living består af følgende fire hovedforretningsområder, som bindes tæt sammen gennem fælles aktiviteter, erhvervsudvikling, forretningsudvikling, udvikling af uddannelsesmuligheder mv.: 

  • North Sea Living - Experience. Udstilling og formidling om natur, kultur, erhverv og historie, som er knyttet til Nordsøen og Vestkysten.

  • North Sea Living - Diving. Oplevelsesmuligheder og uddannelse, der er knyttet til dykning samt formidling om badesikkerhed.

  • North Sea Living - Food. Fødevare- og madoplevelser knyttet til Nordsøen og andre regionale produkter, styrkelse af afsætningen af produkterne mv.

  • North Sea Living - Settings. Udvikling af rammerne og konferencedelen i det eksisterende Kystcenter.  

 

North Sea Living er udviklet via det regionale oplevelsesprojekt "Kystpark Thyborøn", der har haft til formål at skabe et bæredygtigt forretningsgrundlag for en samlet udvikling af turisme og erhverv i Thyborøn, der inddrager natur- og oplevelsescentret Kystcentret Thyborøn, Jyllandsakvariet, bunkersanlæg, kystdirektoratets tidligere bygninger, havnefaciliteter m.m.

 

Den ansøgte støtte til North Sea Living skal benyttes til, at afprøvet og testet mange af de udviklede delaktiviteter i projektet "Kystpark Thyborøn" Målet er, at der ved afslutningen af North Sea Living er etableret erhvervs- og videnspartnerskaber, samt at der via fundraising er tilvejebragt finansiering af projektet.

 

Det er administrationens opfattelse, at North Sea Living tager udgangspunkt i en væsentlig styrkeposition i Lemvig kommune, og at der via denne kan skabes en relativ betydelig erhvervsmæssig udvikling.

 

 

Økonomi
 

Udgifter
 
Experience
 1.850.000
Diving 
 600.000
Food 
 550.000
Projektledelse, regnskab, formidling mv.
1.000.000
I alt
 4.000.000

 

Finansiering
 
Region Midtjylland
 2.700.000
Lemvig Kommune
700.000
LAG Lemvig og LAG Vestjylland
500.000
Fonden for Kystcentret Thyborøn
100.000
I alt
 4.000.000

  

Midlerne fra LAG Lemvig og LAG Vestjylland er fra Grøn Vækst - Landdistriktsprogrammet.

 

Der er til indsatsområdet Landdistrikter i Vækstforums Handlingsplan 2009 reserveret 15.000.000 kr. til af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling. Der er indtil nu bevilget i alt 12.136.000 kr. af de reserverede midler, som det fremgår af oversigten nedenfor. Bevilges tilskud til North Sea Living- som indstillet - er der en restreservation på 164.000 kr. til indsatsområdet fra 2009 reservationen.

 

Regionsrådets midler til landdistriktsudvikling 

Projekt
Reservation
Bevilling
Rest Reservation
Projekt North Sea Living - denne indstilling
 
2.700.000
 
Virksomhedsudvikling i landdistrikter
 
3.500.000
 
Fremtidens landsby
 
5.967.000
 
Projekter bevilget 2007-2008
 
2.669.000
 
I alt landdistriktsudvikling
15.000.000
14.836.000
164.000

Det har været vanskeligere end forventet, at identificere enten fælles eller kommunale projekter, hvor der udnyttes erhvervsmæssige styrkepositioner. For at understøtte erhvervsudvikling i de 6 yderkommuner i regionen har Region Midtjylland i samarbejde med de 6 kommuner besluttet at gennemføre en analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale i efteråret 2010. Analysen skal forbedre videngrundlaget samt identificere og dokumentere erhvervsmæssige potentialer, der kan aktiveres via konkrete udviklingsprojekter.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-2-10

13. Forslag til mødeplan for 2011

Sekretariatet indstiller,

at Vækstforum godkender udkast til mødeplan for 2011.

Sagsfremstilling

Sekretariatet foreslår følgende mødeplan for 2011:

 

Onsdag den 2. marts kl. 9.30-13.00

 

Tirsdag den 26. april kl. 9.30-13.00

 

Onsdag den 8. juni kl. 9.30-13.00

 

Onsdag den 7. september kl. 12.00-16.00

 

Tirsdag den 25. oktober kl. 9.30-13.00

 

Mandag den 12. december kl. 9.30-12.00

Beslutning

Mødeplanen blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-0-76-3-10

14. Program for konferencen ”Industri i verdensklasse” den 6. oktober 2010 i Herning

Resume

I et samarbejde mellem DI og Vindmølleindustrien arrangeres en konference den 6. oktober 2010 om industriens udfordringer og udviklingsmuligheder i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

til orientering.

Sagsfremstilling

I et samarbejde mellem DI og Vindmølleindustrien arrangeres en konference den 6. oktober 2010 om industriens udfordringer og udviklingsmuligheder i Region Midtjylland.


Programmet indledes med 2 indlæg og en paneldebat.

  • Dr. Burton Lee fra Stanford University vil med sin baggrund og erfaringer som forsker og rådgiver gennem mange år fortælle om sit syn på innovation og produktdesign i fremstillingsindustrien

  • Koncernchef Ditlev Engel vil fortælle om Vestas’ udviklingshistorie og giver sit bud på industriens fremtidige udfordringer og muligheder

  • Herefter vil Lars Goldsmidt fra DI facilitere en paneldebat om industriens udviklingsmuligheder med deltagelse af:

    • Koncernchef Ditlev Engel, VESTAS

    • Professor John Johansen, Center for industriel produktion, Aalborg Universitet

    • Adm. Direktør Niels Jensen, Varo Specialmaskiner A/S

    • Programleder Peter Hjuler Jensen, Risø, Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi

    • Dekan Erik Meineche Schmidt, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet


Efter pausen er der 6 workshops:

  • Vindmølleindustrien

  • Robotteknologi og automatisering

  • Sikkerhedsindustrien

  • Bæredygtighed og CSR som forretningsstrategi

  • Målrettet forskning i avanceret fremstillingsindustri

  • Forretningsdrevet samarbejde i klynger

 

I forbindelse med konferencen vil der være udstillingsstande fra videninstitutionerne, GTS’erne, netværksorganisationerne, rådgiverne m.fl.

Temaet om fremtidens udviklingsmuligheder for industrien behandles også i et projekt ”produktion 2025 – fem fremtidsbilleder for danske produktionsvirksomheder”, som en række virksomheder fra Region Midtjylland deltager i.

Beslutning

Vedtaget som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-35-76-3-09

15. Orientering om turismens vækstpotentiale - på vej mod en ny vækstplan for turismen

Resume

Region Midtjylland og Midtjysk Turisme igangsatte i september 2009 en større undersøgelse af turismens vækstpotentiale i Region Midtjylland. Med baggrund i analysen arbejdes der på at tilvejebringe en langsigtet vækstplan for turismen i Region Midtjylland – i samarbejde med udvalgte leadpartnere (kommuner).

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Region Midtjylland og Midtjysk Turisme igangsatte i september 2009 en større undersøgelse af turismens vækstpotentiale i Region Midtjylland med det formål at tilvejebringe et grundlag for udvikling af en langsigtet vækstplan for turismen i Region Midtjylland. Undersøgelsen tager afsæt i den aktuelle situation i dansk turisme. Danmark har tabt store markedsandele i forhold til vore europæiske og nordiske nabolande, som har oplevet vækst.

 

Analysen blev færdig i april 2010 – og peger på en række potentialer, som tilsammen vil kunne skabe en øget omsætning i turismen i Region Midtjylland på 1,5 milliard kr. gennem en fokuseret indsats på:

  • En videreudvikling af få stærke feriesteder

  • Et stærkt partnerskab om erhvervsturisme

  • Et styrket mersalg til gæster

  • En regional PR-enhed, som skal bidrage til at løfte regionens synlighed.

 

Med analysen som fundament har regionen igangsat en proces om udviklingen af en ny og fælles vækstplan for turismen i Region Midtjylland frem mod 2015.

 

Region Midtjylland og Midtjysk Turisme har afholdt bilaterale møder med kommuner, aktører og interesseorganisationer. Den 12. august 2010 afholdt regionen og Midtjysk Turisme i fællesskab et turismeseminar hvor alle med interesse for udviklingen af regionens turisme var inviteret. Der var 80 deltagere.

 

Der er stor opbakning til fremadrettet, at arbejde for en vækstplan, der tager udgangspunkt i en fokuseret og professionel turisme, frem for turisme i alting.

 

Med baggrund i analysen er der udpeget 5 leadkommuner - Ringkøbing-Skjern, Norddjurs, Syddjurs, Århus og Herning kommuner.
Gæsternes efterspørgsel efter Region Midtjylland som feriedestination udpeger meget klart to steder som kerneområder i den midtjyske ferieturisme, Ringkøbing-Skjern og Djursland. Mens hovedvægten af erhvervsturismen inden for firmamøder, kongresser, faglige studieture og messer med udgangspunkt er placeret i de erhvervs- og forskningsmæssige miljøer i Århus og Herning.
 
Samtidigt peger analysen på, at der et behov for at samle turismen i klare geografiske centre - som lokomotiver der kan trække den fremtidige udvikling af regionens turisme.
 
Der arbejdes i øjeblikket på, at skabe en sammenhængende vækstplan for turismen i regionen sammen med de udvalgte leadkommuner.
 
En ny vækstplan for turismen i Region Midtjylland vil bestå af en vækststrategi og en væksthandlingsplan. Vækststrategien forventes fremlagt på Vækstforums møde i november 2010 sammen med en indikativ rammen for økonomien. Mens væksthandlingsplanen forventes fremlagt på Vækstforums møde i marts 2011.

Beslutning

Vedtaget som indstillet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-14-09

16. Eventuelt

Beslutning

Intet.

Tilbage til toppen