Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 14. december 2010 kl. 09:00
i


Sagnr.: 1-01-76-14-09

1. Godkendelse af referat af Vækstforums møde den 3. november 2010.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af mødet den 3. november 2010.

 

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-76-3-09

2. Gensidig orientering - herunder økonomiopfølgning

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Af Region Midtjyllands midler til erhvervsfremme resterer der på nuværende tidspunkt 239,8 mio. kr. for perioden 2010-2014.
 
EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen udgør 36 mio. kr. for hvert år. Der resterer på nuværende tidspunkt 37,6 mio. kr. af Regionalfonden og 106,7 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2010-2013.
 
Af de regionale erhvervsfremmemidler indstilles der i alt for 23,1 mio. kr. til bevilling på mødet den 14. december 2010, hvoraf 23,1 mio. kr. kommer fra tidligere reservationer. Endvidere reserveres der for 10,5 mio. kr.
 
Fra Regionalfonden indstilles der i alt for 16,3 mio. kr., hvoraf de 12,3 mio. kr. kommer fra tidligere reservation. Fra Socialfonden indstilles der i alt for 22,0 mio. kr., hvoraf de 0 mio. kommer fra tidligere reservation. Endvidere indstilles der 25,0 mio. kr. fra Socialfonden til reservation.
 
Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 229,3 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsfremmemidler i perioden 2010-2014.
 
Af EU's Mål 2 midler vil der restere 33,7 mio. kr. af Regionalfonden og 59,7 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2010-2013.
 
Økonomioversigten er både vedhæftet som bilag og fremsendt med dagsordenen.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-4-10

3. Orientering - Partnerskabsaftale 2010

Resume

Vækstforum for Region Midtjylland har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med Regeringen om vækst og erhvervsudvikling. Partnerskabsaftalen skal sikre et godt samspil mellem de lokale, regionale og nationale initiativer og styrke rammerne for vækst og erhvervsudvikling i hele landet, hvor der samtidig tages hensyn til særlige regionale forhold og udfordringer.

Partnerskabsaftalen kan derved understøtte den regionale erhvervsudviklingsstrategi og bidrage til at skabe sammenhæng mellem den nationale og den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling.

 

Formandskabet for Vækstforum deltog den 16. november i et forhandlingsmøde med Økonomi- og Erhvervsministeren og Undervisningsministeren om udformningen af en ny partnerskabsaftale.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Vækstforum har siden 2007 indgået partnerskabsaftaler om vækst og erhvervsudvikling med Regeringen med følgende temaer:

  • Uddannelse og arbejdskraftudbud

  • Bedre vækstvilkår for nye og mindre virksomheder

  • Innovation

  • Videnspredning

  • Markedsføring af Danmark – tiltrækning af investeringer og turisme

  • Energi

  • Landdistrikter og yderområder

 


Formandskabet for Vækstforum for Region Midtjylland drøftede på sit møde den 27. oktober et udspil, som, foruden de ovennævnte temaer, indeholdt følgende fem regionale fokusområder:

 

  • Risikovillig kapital

  • Et enstrenget erhvervsfremmesystem

  • Styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv

  • Satsning på fødevareområdet - etablering af "MadX" i Region Midtjylland

  • Etablering af Center for Kystturisme

 

Formandskabet deltog den 16. november 2010 i et forhandlingsmøde med Økonomi- og Erhvervsministeren og Undervisningsministeren. Inden mødet var det blevet offentliggjort, at Vækstfonden - 1. fyrtårn - vil blive placeret i Vojens, og at Center for Kystturisme - 5. fyrtårn - vil blive placeret i Hvide Sande. 

Vækstforum for Region Midtjylland indgik i 2007 den første partnerskabsaftale og i 2008 og 2009 indgik Vækstforum tillægsaftaler med Regeringen.

 

Formålet med partnerskabsaftalerne er at sikre et godt samspil mellem de lokale, regionale og nationale initiativer og at styrke rammerne for vækst og erhvervsudvikling i hele landet, hvor der samtidig tages hensyn til særlige regionale forhold og udfordringer. Partnerskabsaftalen kan derved understøtte den regionale erhvervsudviklingsstrategi og bidrage til at skabe sammenhæng mellem den nationale og den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling. Partnerskabsaftalen indgås inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Beslutning

Vækstforum tog punktet til orientering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-08

4. Orientering - Status på Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder

Resume

Regionsrådet kan efter indstilling fra Vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Disse aktiviteter iværksættes af selvstændige juridiske enheder, med hvem regionsrådet indgår kontrakter, herunder resultatkontrakter. Der foretages halvårlig opfølgning pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til regionsrådet. Status pr. 1. september 2010 er sammenfattet i to statusrapporter, der rummer henholdsvis en aktivitetsopfølgning og en økonomiopfølgning. Det overordnede indtryk er, at de regionale erhvervsfremmeaktiviteter pr. 1. september 2010 afvikles planmæssigt med mindre afvigelser, for hvilke operatørerne har redegjort.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager opfølgningen på de regionale erhvervsudviklingsaktiviteter pr. 1. september 2010 til orientering.

Sagsfremstilling

I henhold til Lov om erhvervsfremme kan regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Disse aktiviteter skal iværksættes i regi af selvstændige juridiske enheder, med hvem regionsrådet indgår kontrakter, herunder resultatkontrakter.
 
De resultatkontrakter der anvendes til styring af de regionale erhvervsfremmeaktiviteter i Region Midtjylland, specificerer hvilke mål og resultatkrav, der skal opfyldes inden for en given periode og givne budgetmæssige rammer. Resultatkontrakterne angiver endvidere, hvordan og hvornår der følges op på mål og resultatkrav. Hovedreglen er - i overensstemmelse med regionsrådets beslutning på møde den 9. oktober 2007 - at der foretages halvårlig opfølgning pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til regionsrådet. Regionsrådet orienterer Vækstforum om resultaterne af opfølgningen.
 
Afrapporteringen på mål og resultatkrav udarbejdes af de operatører, som regionsrådet har indgået resultatkontrakter med. Administrationen har sammenfattet operatørernes afrapportering pr. 1. september 2010 i to statusrapporter, der vedlægges som bilag: 

  • Status 1. september 2010: Aktivitetsopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og

  • Status 1. september 2010: Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan.


Afrapporteringen om de enkelte erhvervsfremmeaktiviteter kan læses på Region Midtjyllands hjemmeside, ligesom der er links til dem i den elektroniske version af statusopfølgningen.
 
Status for aktivitetsopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan:

Statusrapporten er struktureret i overensstemmelse med Vækstforums handlingsplan og handlingsplanens ni indsatsområder, idet hvert indsatsområde omfatter indtil flere initiativer, under hvilke der iværksættes en lang række regionale erhvervsfremmeprojekter.
 
De 9 indsatsområder og de initiativer, der er omfattet af opfølgningen pr. 1. september 2010 er følgende:

  1. Megasatsningen Energi og Miljø, herunder initiativerne, - Strategisk lederskab - Energibesparelse og omstilling til vedvarende energi – Biomasse, samspil mellem energi og miljø - Teknologiudvikling i virksomheder

  2. Megasatsningen Erhverv-Sundhed, herunder initiativerne  - Nyudvikling inden for sundheds-it - Øget kommercialisering af sundhedsinvesteringer

  3. Megasatsningen Fødevarer, herunder initiativerne - Innovation – Specialiseret rådgivning - Kompetence

  4. Uddannelse og Kompetenceudvikling, herunder initiativerne - Mere Uddannelse - Efteruddannelse - Udvidelse af arbejdsstyrken - Ledelsesudvikling

  5. Innovation og it, herunder initiativerne - It som innovativ drivkraft - Vidensamarbejde - Brugerdreven Innovation (BDI) - Offentlig-Privat Innovation (OPI)

  6. Iværksætteri og Virksomhedsudvikling, herunder initiativerne - Iværksætteri i uddannelser - Iværksætterrådgivning - Kapitalformidling – Virksomhedsrådgivning og netværk

  7. Oplevelsesøkonomi, herunder initiativerne - Internationale oplevelsesfyrtårne - Regionale oplevelsesprojekter - Oplevelsesbaseret erhvervsudvikling - Turismeudvikling

  8. Landdistriktsudvikling, herunder initiativerne – Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter – Udvikling af erhvervs-styrkepositioner i landdistrikter - Profilering af landdistrikterne som attraktive for bosætning og erhverv

  9. Internationalisering, herunder initiativerne - Strategiske samarbejdsregioner - EU - Virksomhedsrettede initiativer

 
Statusrapporten er baseret på de erhvervsfremmeaktiviteter, hvor der er indgået kontrakter. Den overordnede vurdering er, at initiativerne under de respektive indsatsområder afvikles planmæssigt. Dog har der i flere tilfælde været tale om tidsmæssige forskydninger, der har givet anledning til fristforlængelser. Blandt eksempler på dette kan nævnes Caretech Innovation og MedTech Innovation Center, der er påbegyndt senere end oprindeligt forventet, hvorfor forbruget indtil videre er mindre end budgetteret. I projekterne vedrørende Brugerdreven innovation har virksomhederne ikke deltaget i så stort et omfang som forventet, og generelt brugt færre timer end budgetteret. 

De ændrede konjunkturer og den finansielle krise vurderes også at have haft indflydelse på den foreløbige målopfyldelse for nogle af erhvervsfremmeaktørernes indsats. Generelt vurderer erhvervsfremmeaktørerne imidlertid at kunne opfylde mål og resultatkrav ved kontrakternes ophør.

 

Endelig findes der et par projekter, der ikke forløber tilfredsstillende, hvorfor disse projekters videre forløb er taget op til revision. Projektet ”Energioptimeret svømmebad” har givet administrationen anledning til overvejelse over, hvorvidt den erhvervsmæssige effekt af et sådant projekt og dermed tilsvarende projekter er tilstrækkelig. Desuden er reservationen til ”Fængslet” i Horsens blevet annulleret, fordi ansøgeren har meddelt, at man på grund af manglende ekstern finansiering ikke ser sig i stand til at bruge reservationen.

 

 
S
tatus for økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan:


Aktivitetsopfølgningen ledsages af en økonomiopfølgning, der ligeledes er struktureret i overensstemmelse med Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder. Pr. 1. september 2010 har regionsrådet bevilget 492,5 mio. kr. til erhvervsfremme efter indstilling fra Vækstforum.

 

For en oversigt over anvendelsen af regionale erhvervsfremmemidler og en samlet økonomioversigt vedrørende indsatsområderne i Vækstforums handlingsplan henvises til tabel 1 og 2 på side 2 i bilaget "Aktivitetsopfølgning". For en mere udførlig gennemgang af økonomien henvises til bilaget "Økonomiopfølgning".

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-54-08

5. Teknologiudvikling inden for energi og miljø i små og mellemstore virksomheder

Resume

Der er udarbejdet en projektbeskrivelse for et program til udvikling af teknologiske produkter inden for energi og miljø i små og mellemstore virksomheder.

Det er tale om videreførelse og tilpasning af et igangværende program, EnergiTEKmidt, som med Væksthus Midtjylland som operatør har været i drift i 2008 til 2010, og som forventes at bidrage til markedsføring af 27 nye produkter hovedsagelig inden for energiområdet.

Det nye program har som mål, at der skal udvikles min. 40 nye produkter inden for energi og miljø til markedet fra små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland, hvilket vil bidrage til opnåelse af målene i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi.

Programmet vil yde tilskud til tilknytning af private konsulenter og videninstitutioner som bistand til virksomhederne ved udvikling af produkterne. Endvidere vil der være mulighed for at iværksætte demonstrationsprojekter, hvor den nye teknologi kan blive afprøvet og fremvist under realistiske forhold.

Det samlede budget for ordningen er på 38 mio. kr., hvoraf Vækstforum søges om at bidrage med 20,5 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af reservationen til megasatsningen på energi og miljø bevilges 11,75 mio. kr. til programmet,

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der fra EU's Regionalfond bevilges 8,75 mio. kr. til programmet,

at der inden overdragelse af operatørrollen for programmet ved annoncering gives mulighed for at byde ind på opgaven.

Sagsfremstilling

Der er udarbejdet en projektbeskrivelse for et program til udvikling af teknologiske produkter inden for energi og miljø i små og mellemstore virksomheder.

 

Formål og mål

Formålet med programmet er at støtte små og mellemstore virksomheders produktudvikling på energi- og miljøområdet, således at nye teknologiske løsninger bringes på markedet.

 

Støtten til virksomhederne ydes i form af konsulenthjælp til produktudvikling, idet målet er at bringe produkterne tættere på markedet. I nogle tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at supplere med et demonstrationsprojekt, hvor det nye produkt afprøves og fremvises under realistiske forhold.

 

De konkrete mål for programmet vil være følgende:

  • Gennemføre udviklingsforløb for min. 40 nye produkter.

  • Gennemføre min. 10 demonstrationsprojekter, hvor nye produkter afprøves og fremvises.

  • Henvise min. 50 virksomheder til eksisterende eller potentielle virksomhedsnetværk eller klyngeinitiativer.

 

Effekter

Programmet vil forbedre de deltagende små og mellemstore virksomheders muligheder for at markedsføre nye produkter inden for energi og miljø til gavn for virksomhedernes udvikling samt med positiv effekt på omsætning og beskæftigelse i regionen. Programmet vil således bidrage til opnåelse af målene i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi.

 

Baggrund

Programmet er en videreførelse og tilpasning af programmet, EnergiTEKmidt, som siden 2008 med Væksthus Midtjylland som operatør, har fungeret som en støtteordning til udvikling og kommercialisering af teknologi. Dette igangværende program, som forventes afsluttet i foråret 2011, forventes at resultere i udvikling og kommercialisering af ca. 27 nye produkter/teknologier til markedsføring af midtjyske virksomheder med positiv effekt på omsætning og beskæftigelse til følge.

 

Konsulentfirmaet Damvad har gennemført en uvildig evaluering af de hidtidige resultater af EnergiTEKmidt programmet. Det konkluderes, at programmet har formået at bringe "skuffeprojekter" ud af skufferne og enten helt ud på markedet eller et afgørende skridt nærmere. Af de 8 interviewede virksomheder har alle således svaret, at de har opnået de ønskede resultater og er meget tilfredse med forløbet. Damvad anbefaler på den baggrund en fortsættelse af programmet, idet programmet dog på visse punkter justeres ud fra de indhøstede erfaringer.

 

Det nuværende program har hovedsagelig fokus på energiteknologi, hvor det nye program, ud fra erfaringer fra Væksthus Midtjylland og anbefaling fra Damvad, foreslås udvidet med miljø- og klimateknologi. Desuden åbnes der mulighed for, at teknologiudviklingsforløbene kan videreføres med afprøvning af de nye teknologier i demonstrationsprojekter.

 

Det ansøgte program vil støtte op om Vækstforums handlingsplan 2009-2012, "Region Midtjylland som Energi- og Miljøteknologisk foregangsregion".

 

Aktiviteter

Programmet er rettet mod små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland, som har potentiale for at markedsføre ny teknologi inden for energi, miljø og klima. Programmet vil indeholde følgende hovedaktiviteter: 

 

Markedsføring

Programmet vil blive markedsført koordineret med de øvrige virksomhedsrettede tilbud, som Vækstforum har givet tilskud til. 

 

Potentialeafklaring

Operatørens konsulenter gennemfører sammen med de enkelte virksomheder en afklaring af udviklingsmulighederne. 

 

Udviklingsplan

For de virksomheder, hvor potentialeafklaringen har vist muligheder for et udviklingsforløb, udarbejder operatøren en udviklingsplan. 

 

Henvisning til netværk

Operatørens konsulenter vurderer i samarbejde med de enkelte virksomheder, om det kan være hensigtsmæssigt at indgå i et eksisterende eller nyt netværk eller klyngesamarbejde. 

 

Specialiseret rådgivning

Den specialiserede rådgivning forestås af private konsulentvirksomheder eller videninstitutioner med spidskompetence inden for det relevante fagområde. Rådgivningen skal bidrage målrettet mod færdigudvikling og markedsmodning af det nye produkt. Virksomheden betaler selv min. halvdelen af rådgivningsudgifterne. Det maksimale tilskud pr. virksomhed er fastsat til 300.000 kr.

 

Demonstrationsprojekter

I demonstrationsfasen afprøves og testes teknologien under realistiske forhold. Udgifter for virksomheden til rådgivning i den forbindelse kan dækkes med op til 50% af programmet, medens virksomheden selv betaler resten. Det maksimale tilskud pr. virksomhed er fastsat til 500.000 kr. 

Demonstrationsprojekter, hvor flere parter (virksomheder, videninstitutioner, konsulenter mv.) går sammen om at afprøve nye teknologier og søger tilskud hertil, har hidtil været forelagt Vækstforum som enkeltsager. Gennem den bevilling, der her er indstillet, åbnes der mulighed for, at den type af demonstrationsprojekter, kan iværksættes gennem programmet. Der vil dog være en beløbsgrænse pr. projekt på 1 mio. kr., og projekterne skal forelægges Vækstforums Råd for Energi- og Miljøteknologi til udtalelse. 

 

Evaluering og effektvurdering

Der foretages evaluering af programmet samt effektvurdering ved ekstern part.

 

Økonomi

 

Budget 1000 kr.
2011
2012
2013
I alt
Operatør for programmet
 920
 890
790 
2.600
Specialiseret rådgivning
10.000
10.000
9.000
29.000
Større demonstrationsprojekter
1.000
3.000
2.000
6.000
Ekstern evaluering og revision
33 
133 
234 
400
I alt
11.953 
14.023 
12.024
38.000

 

Finansiering 1000 kr.
2011
2012
2013
I alt
Region Midtjylland
3.476
4.512
3.762
11.750
EU's Regionalfond
2.977
3.011
2.762
8.750
De deltagende virksomheder
5.500
6.500
5.500
17.500
 
 
 
 
 
I alt
11.953
14.023
12.024
38.000

 

Med bevilling som indstillet vil der være 22,12 mio. kr. til rest af Regionsrådets reservation til energi og miljø. Reservationen af Regionalfondsmidler til energi og miljø vil være opbrugt, således at 3,93 mio. kr. vil være bevilling ud over reservationen til energi og miljø.

 

 

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-33-10

6. Forprojekt: Vand og forretningsudvikling

Resume

Med afsæt i udkast til Vækstforums Handlingsplan 2011-2012 igangsættes et forprojekt, der skal udfolde et initiativ inden for vand og forretningsudvikling. Forprojektet skal medvirke til at identificere, hvilke erhvervsfremmeinitiativer Vækstforum skal igangsætte for at forbedre de midtjyske virksomheders muligheder for at udvikle og producere løsninger, der matcher morgendagens behov og bidrager til styrket global konkurrencedygtighed.

Forprojektet afrapporteres på Vækstforums møde d. 7. september 2011.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum igangsætter et forprojekt inden for vand og forretningsudvikling.

Sagsfremstilling

Effekten af kommende erhvervsfremmeinitiativer inden for vand og forretningsudvikling er at bidrage til at styrke virksomhedernes globale konkurrencedygtighed, herunder at forbedre de midtjyske virksomheders muligheder for at udvikle og producere løsninger, der matcher de samfundsmæssige udfordringer på vandområdet.
 
Effekterne forventes opnået ved at:

  • styrke markedssignalerne, herunder fremme det offentliges intelligente efterspørgsel efter helhedsorienterede og multifunktionelle løsninger.

  • styrke virksomhedernes indsigt i markedets behov og understøtte dem i at identificere de nationale og globale markedsmuligheder.

 

Målet er at øge andelen af innovative virksomheder, at nye varer og tjenesteydelsers andel af den samlede omsætning skal stige samt at øge virksomhedernes eksport.
 
Initiativerne vil arbejde med helhedsorienterede og multifunktionelle løsninger, som f.eks. Pumpen, der både sikrer vandafledning og er selvforsynende med strøm; Spildevandsanlægget, der producerer energi, rent vand og opsamler fosfor; Lokal afledning af regnvand, som både minimerer risikoen for oversvømmelser og skaber rekreative værdier; Nye samarbejdskonstellationer, der skaber adgang til nye markeder - som partnerskabet mellem seks danske virksomheder (bl.a. Grundfos), Miljøstyrelsen, Danish Water Forum og den danske ambassade i Indien, der via en aftale med de indiske myndigheder, skal bane vejen for levering af danske miljøløsninger til rensning af spildevand i bl.a. New Delhi.

 

Erhvervsudviklingsstrategi og handlingsplan
Vækstforum har med Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 besluttet at fortsætte og styrke sin indsats inden for Energi og Miljø og arbejde for at udbygge de midtjyske virksomheders position på det globale marked. I udkast til Handlingsplan for 2011-2012 konkretiseres indsatsen bl.a. med et forprojekt, der skal udfolde et initiativ inden for klima og forretningsudvikling med særligt fokus på vandområdet.
 
Erhvervspotentialet 
Klimaforandringerne rummer store potentialer for erhvervsudvikling, idet der er et voksende nationalt og globalt marked for nye løsninger og koncepter.
 
Det erhvervsmæssige vækstpotentiale inden for klima og vandområdet er fremhævet i flere undersøgelser af bl.a. DI og Vækstfonden. Endvidere fremhæves i rapporter fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, at afsæt i brugerne/kundernes behov forstærker innovationskraften. Market pull, hvor f.eks. det offentlige efterspørger virksomhedernes klimaløsninger, anser DI som et væsentligt værktøj til at fremme innovation i virksomhederne. Samtidig efterlyser danske virksomheder inden for klimaområdet en efterspørgsel på hjemmemarkedet efter deres produkter og en bedre sammenhæng mellem den offentlige regulering, tilskudssystemer og offentlig efterspørgsel. Markedssignalernes betydning bekræftes også i seneste analyse fra Det Midtjyske Vækstlag.
 
Kommende vækstforuminitiativer inden for klima og forretningsudvikling, herunder vand, vil derfor omfatte både det at understøtte virksomhederne i at arbejde innovativt og helhedsorienteret med de nye markedsmuligheder, og det at anvende partnerskabet bag Vækstforum til at fremme den offentlige sektors efterspørgsel efter klimavenlige løsninger og skabe nye offentlig-private innovationssamarbejder - og dermed etablere et hjemmemarked som afsæt for virksomhederne. Initiativerne vil bl.a. have en tæt sammenhæng til Vækstforums indsatsområde Innovation og forretningsudvikling, hvor indsatsen bl.a. understøtter eksperimenterende og tværgående innovationssamarbejder. 
 
Udfordringerne på vandområdet
I dagens debat om klimaforandringer er meget fokus naturligt nok på at reducere de skadelige påvirkninger af miljøet, f.eks. CO2 reduktion og indførelse af alternative energiformer. Samtidig kan vi dog imødese en række globale konsekvenser af klimaforandringerne, som f.eks. oversvømmelser og tørke, som fordrer nye løsninger, der kan give danske virksomheder muligheder på det globale marked. For danske forhold lyder prognosen, at der bl.a. kommer øgede regnvandsmængder og oversvømmelser, som har konsekvenser for både by og land – f.eks. i form af krav til anvendelse og håndtering af regnvand og spildevand, problemer med befæstede arealer, veje, broer, bolig- og erhvervsområder. Forprojektet vil således sætte fokus på vand og erhvervsudviklingsperspektiverne på dette område.
 
Samarbejdsprojekt og innovationsanalyse sætter retning for forprojektet
Som forløber for forprojektet er der gennemført projekt ”Klimatilpasning i praksis” med afsluttende konference i maj 2010. Projektet blev gennemført i regi af Den Regionale Udviklingsplan i samarbejde med de midtjyske kommuner, der varetager en lang række myndighedsopgaver på vandområdet. Projektet havde fokus på de lokale udfordringer med at tilpasse sig til de ændrede klimatiske forhold inden for vandområdet og få de første pejlinger på, hvor erhvervslivet i samarbejde med myndigheder, rådgivere, videninstitutioner m.fl. kan skabe nye innovative løsninger med et forretningsmæssigt potentiale. "Klimatilpasning i praksis" viste, at samarbejde på tværs af sektorer, afdelinger, videninstitutioner og andre interessenter, afstedkommer nye typer af behov for løsninger, der kan skabe innovation i erhvervslivet.  
 
Endvidere har Teknologisk Institut i 2009 gennemført en analyse af innovationspotentialet i Region Midtjylland med afsæt i virksomheder inden for hhv. klima og miljø -, affald -, energi- og vand. Undersøgelsen viser, at der i Region Midtjylland findes 263 virksomheder med mere end 5 ansatte, der leverer produkter, services og ydelser inden for vandsegmentet. Undersøgelsen peger bl.a. på, at virksomhederne prioriterer samarbejde på tværs af brancher og adgang til offentlig-private initiativer højt i forhold til at øge innovationskraften.
 
Forprojektgruppe
Der nedsættes en tværfaglig forprojektgruppe, hvis arbejde skal munde ud i forslag til, hvilke initiativer Vækstforum bør igangsætte inden for vand og forretningsudvikling. Forslaget skal indeholde bud på forventede effekter, ydelser, ressourcer og organisering samt overvejelser i forhold til om, og hvordan initiativerne videreføres efter projektperioden med eller uden regional medfinansiering.


I forprojektgruppens arbejde vil bl.a. indgå at:

  • undersøge, hvilke relevante initiativer der allerede er igangsat på området, f.eks. fra statens side og hvordan Vækstforum kan supplere disse.

  • undersøge, hvordan mulighederne for co-creation mellem de mange aktører på området kan optimeres.

  • identificere midtjyske virksomheder fra vandsegmentet og andre brancher, der har potentiale til at arbejde innovativt og helhedsorienteret med at finde multifunktionelle løsninger og koncepter.

  • undersøge markedsmuligheder og hvordan disse kan kobles med midtjyske virksomheder.

  • identificere mulige internationale samarbejdspartnere.

  • komme med forslag til, hvordan den offentlige sektors efterspørgsel kan anvendes til at styrke innovationskraften i virksomhederne.

 
Forprojektet afrapporteres på Vækstforums møde d. 7. september 2011. 

Forprojektgruppen vil bestå af repræsentanter fra:

  • 2-3 virksomheder – f.eks. miljø-, bio- og it-teknologi

  • Skanderborg, Viborg, Silkeborg, Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner

  • Et forsyningsselskab

  • Dansk Miljøteknologi – brancheforening for miljøteknologiske virksomheder

  • DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening)

  • DMU (Danmarks Miljøundersøgelser)

  • Rådgivervirksomheder

  • Uddannelsesinstitutioner

  • Videninstitutioner (bl.a. DTU) fra "Vand i Byer" (Strategisk Partnerskab under RTI/Videnskabsministeriet)

  • Væksthus Midtjylland

 

Vækstforums partnerskab, herunder de øvrige kommuner, vil blive inviteret til at bidrage med ideer, indsigt og behov, f.eks. via workshops.

 
International viden og videnpersoner søges inddraget i relevant omfang, herunder Udenrigsministeriets Innovation Center Denmark, München.
 
Forprojektgruppen ledes af Chefkonsulent Henrik Dissing, DI og sekretariatsbetjenes af Regional Udvikling.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget med bemærkning fra Hanne Paludan om, at Landbrug og Fødevarer ønsker at være repræsenteret i forprojektgruppen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-34-10

7. Forprojekt: Grøn forretningsudvikling med særligt fokus på Cradle to Cradle (C2C)

Resume

I udkast til Vækstforums handlingsplan for 2011-2012 anføres, at Vækstforum skal undersøge potentialerne i morgendagens forretningsområder herunder bæredygtighed og forretningsudviklingsmetoden – Cradle to Cradle (C2C). Som en del af denne satsning gennemføres et forprojekt for at afsøge om, og i givet fald hvordan der skal etableres et C2C initiativ i Region Midtjylland for at understøtte innovation og konkurrenceevne. I Region Midtjylland er der således udvist betydelig interesse for grøn forretningsudvikling og C2C fra brancher, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, GTS’er og kommuner.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum igangsætter et forprojekt inden for Grøn forretningsudvikling med særligt fokus på C2C.

Sagsfremstilling

Den overordnede effekt af kommende erhvervsfremmeinitiativer med afsæt i grøn forretningsudvikling og C2C er at forbedre de midtjyske virksomheders evne til at udvikle nye varer og tjenesteydelser og dermed øge markedsandele såvel nationalt og globalt, i et marked, der i stigende grad efterspørger grønne løsninger.

 
Med afsæt i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi for 2010-2020 er målene for et eventuelt initiativ, at andelen af innovative virksomheder stiger, at nye varer og tjenesteydelsers andel af den samlede omsætning øges, og at udenlandske virksomheder og investeringer tiltrækkes.

 
C2C som forretningsidé øger virksomhedernes innovationskraft, fordi de allerede i designfasen skal tilstræbe, at deres produkter udformes, så materialer, produktions- og distributionsform ikke belaster miljøet. Etablerede såvel som nye virksomheder kan styrke deres innovationskraft, produktivitet og konkurrenceevne.

 

C2C har både fokus på hele værdikæden fra produktion over distribution til brug, og på at materialerne i produkterne efter endt brug skal indgå i nye produkter, uden at materialernes kvalitet forringes.

 

Erhvervsudvikingsstrategi og handlingsplan

I Erhvervsudviklingsstrategi for 2010-2020 prioriterer Vækstforum ”Innovation og forretningsudvikling” som et af de strategiske fokusområder. Med udgangspunkt i samfundsmæssige udfordringer ønsker Vækstforum at bidrage til at skabe vækst og velfærd gennem udviklingen af løsninger på klima-, energi og vedlfærdsområdet.


Den strategiske indsats skal fokusere på at fremme en åben og global tilgang til innovation og forretningsudvikling.


I Handlingsplan 2011-2012 (vedtages endeligt den 2. marts 2011) har Vækstforum peget på initiativet ”Morgendagens forretningsområder” som led i udmøntningen af fokusområdet ”Innovation og forretningsudvikling”

Det er i denne sammenhæng, at forprojektet skal ses.


Erhvervspotentialet
Erhvervsorganisationer, statslige styrelser, EU og virksomhedsledere vurderer, at grøn forretningsudvikling rummer et endnu ikke realiseret markedspotentiale. Markedet efterspørger i stigende grad koncepter og løsninger, der er bæredygtige samt sundhedsmæssigt og etisk forsvarlige.

 

I Region Midtjylland er der udvist betydelig interesse for grøn forretningsudvikling og C2C fra brancher, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, GTS’er, kommuner.


Der er i samarbejde med 20 virksomheder i regi af Midtjysk Trælaug under Træets Arbejdsgivere, Dansk Industri gennemført et forløb med henblik på at afdække, om SMV'erne ser et erhvervspotentiale i C2C og hvis ja, hvilke initiativer de har behov for. Virksomhederne er meget optaget af innovationspotentialet i C2C og af de konkurrencemæssige fordele, som C2C kan give. Virksomhederne efterspørger initiativer i forhold til tværgående innovation og materiale udvikling etc. med afsæt i C22. Træets Arbejdsgivere arbejder videre med C2C som et strategisk indsatsfelt.


Flere store danske virksomheder er på vej med C2C initiativer, f.eks. Egetæpper, Vestas, Bango A/S, (datterselskab til Kingo Carlsen) og Maersk Containersektion.

 

Der er i samarbejde med Væksthus Midtjylland gennemført en undersøgelse af 5 virksomheder fra forskellige brancher, for at afdække deres syn på C2C i forhold til opnå øget konkurrencekraft. Virksomhederne er meget positive over for det erhvervsmæssige potentiale og ser mulighed for helt nye samarbejdsformer på tværs af brancher. Og dermed muligheden for øget produktinnovation og konkurrencevne.


I forhold til landdistriktsudvikling er der bl.a. aktiviteter i gang i regi af projekt ”forsøg med nye bosætningsaktiviter i landdistrikterne”. På et møde i Velling konkluderede deltagerne – med repræsentation fra kommuner, turistforening, uddannelsesinstitutioner og virksomheder - bl.a. at C2C byggerier i Vestjylland kan bidrage til at skabe et kreativt miljø, der kan trække videnpersoner til området.


I regi af Lemvig Kommune er der gennemført en visionsdag, hvor virksomheder, kulturinstitutioner, oplevelsessteder, borgere og organisationer deltog. Fokus var på bæredygtighed og udvikling af Lemvig. Seks virksomheder er klar til at indgå i nye klyngesamarbejder om C2C, men efterspørger bistand til at komme i gang. I øvrigt er Real Dania Founding ved at udvikle en C2C byggeanvisning for Dansk Byggeri.


C2C har vist sit forretningspotentiale på internationalt niveau. Flere store spillere er allerede i gang, så som Philips, Steelcase, Desso, Nike og Ford. C2C ses også anvendt i byplanlægning på internationalt niveau i f.eks. Venlo Provinsen i Holland, distrikter i Kina og Californien. Byplanlægningsinitiativerne indebærer en stigende efterspørgsel i forhold til nye byggematerialer, nye multifunktionelle produkter etc.


C2C er også interessant for virksomhederne på grund af en række politiske initiativer, der gør det dyrere at bortskaffe affald. Regeringens affaldsstrategi for 2009-12 er baseret på C2C og har som mål at forebygge affald. I EU regi tales ikke længere om affald, i stedet betragtes affald som en vare, der skal tilstræbes på ny at kunne indgå i produktion.

 

Miljøstyrelsen har henvendt sig til Region Midtjylland med henblik på et samarbejde om C2C initiativer i regi af de regionale Væksthuse. 

 

Både EU, Dansk Eksportråd og Dansk Industri ser intelligente partnerskaber med udenlandske virksomheder, som en mulighed for at vinde markedsandele. I forhold til C2C ses allerede klyngesamarbejder såvel nationalt som internationalt om f.eks. profitable materialekredsløb.

 

Internationalt er C2C allerede en del af videnintitutionernes arbejdsfelt, bl.a. på universiteterne i Rotterdam, Delft og Wageningen. Endvidere er der etableret en række 'learning communities' omkring Cradle to Cradle i Holland, hvor virksomheder som Akso Nobel, Philips, RAU Architects, Heidelberg Cement m.fl. udvikler fremtidens Cradle to Cradle forretningsstrategier og løsninger. Dette giver mulighed for øgede internationale vidensamarbejder om udviklingen.

 

På baggrund af medlemmernes interessentperspektiver, studier og andre datakilder ønsker Vækstforum:

  • at få udbygget eller afkræftet antagelser, der bl.a. retter sig mod henholdsvis C2C i forhold til muligheder i marked og efterspørgsel, udfordringer for virksomheder, omkostninger og råstofmangel, og udfordringer i forhold til implementering af C2C.

 

Forprojekt har til formål:

  • at udarbejde et forslag til en regional indsats, som koordineres med andre nationale og internationale initivativer - med udgangspunkt i målsætningen i erhvervsudviklingsstrategien og handlingsplanen.

 

Forslaget skal angive forventet effekt, ydelser, organisering, ressourcer og betydning for omdømme.

  • At udarbejde et forslag til videreførelse af initiativet efter en given projektperiode med eller uden regional medfinansiering.

 

Forprojektgruppens arbejde afrapporteres på Vækstforums møde den 8. juni 2011.

Forprojektgruppen repræsenterer partnerskabet bag Vækstforum og består af:

  • 2-3 virksomheder, heraf mindst en produktionsvirksomhed

  • Randers, Lemvig, Silkeborg og Herning kommuner

  • Videninstitutioner, herunder DTU og Aarhus School of Business

  • Væksthus Midtjylland

  • DI og Dansk Erhverv

  • Videncenter for affald

  • Arkitektskolen, Århus

  • Uddannelsesinstitution

  • IDA- sammenslutning af ingeniører

 

Derudover vil det øvrige partnerskab, herunder alle kommunerne, blive inviteret til at bidrage med ideer og indsigt, f.eks. via workshops.
Formandsposten varetages af Teknologisk Institut ved Henrik G. Larsson. Arbejdsgruppen sekretariatsbetjenes af Regional Udvikling.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget med bemærkning fra Hanne Paludan om, at Landbrug og Fødevarer ønsker at være repræsenteret i forprojektgruppen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-9-10

8. Bevilling til medfinansiering af Det entreprenørielle Universitet

Resume

Aarhus Universitet har netop vundet opgaven med at etablere Det entreprenørielle Universitet i en konkurrence, som Danmarks Vækstråd og Erhvervs- og Byggestyrelsen udskrev i august. Projektet har til formål at fremme entreprenørskab på universitetet gennem en bred vifte af satsninger og opbygge et fyrtårn for entreprenørskab, der kan være med til at drive udviklingen i det øvrige uddannelsessystem. Erhvervs- og Byggestyrelsen støtter etablering af Det entreprenørielle Universitet under forudsætning af, at der indgår en ikke ubetydelig regional medfinansiering bestående af strukturfondsmidler og evt. regionale udviklingsmidler.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og byggestyrelsen, at der bevilges 22,06 mio. kr. af EU's socialfondsmidler, fordelt med 11,03 mio. kr. i 2011 og 11,03 mio. kr. i 2012

Sagsfremstilling

Danmarks Vækstråd præsenterede i maj 2010 med deres rapport og fokus på udvikling af nye vækstvirksomheder initiativet "Det entreprenørielle Universitet" . Som en af fire anbefalinger til, hvordan man kan bidrage til flere vækstvirksomheder, foreslår Danmarks Vækstråd i rapporten, at der skal etableres et fyrtårnsprojekt, som skal skabe mere entreprenørielle universiteter i Danmark. Projektet har til formål at fremme entreprenørskab på universitetet gennem en bred vifte af satsninger og at opbygge et fyrtårn for entreprenørskab, der kan være med til at drive udviklingen i det øvrige uddannelsessystem.

 

I dag er der kun ganske få højtuddannede, som med udgangspunkt i universitetsmiljøerne grundlægger egne virksomheder. Til gengæld hører videnbaserede virksomheder til blandt de mest succesfulde, når det gælder om at stimulere væksten i samfundet. Det viser helt nye undersøgelser fra Erhvervs- og Byggestyrelsen. Når Danmarks få universitetsiværksættere har mere succes end andre, er årsagen, at de er bedre til at tiltrække kapital, bedre til at skabe vækst og bedre til at sikre videnarbejdspladser, som bliver i Danmark.  

For udmøntning af initiativet udskrev Danmarks Vækstråd og Erhvervs- og Byggestyrelsen i august en konkurrence om etablering af Det entreprenørielle Universitet. 6 universiteter deltog i konkurrencen: Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU, CBS og KU.

 

Vinderen af konkurrencen blev offentliggjort ved en konference den 19. november 2010, og det blev Aarhus Universitet, der vandt opgaven med at etablere det Entreprenørielle Universitet.  Erhvervs- og Byggestyrelsen valgte dog også at støtte det næstbedste projekt, der er udarbejdet i et samarbejde mellem CBS, KU og DTU, og som skal skabe et entreprenørskabscenter i Hovedstaden.

 

Danmarks Vækstråd, Erhvervs-og Byggestyrelsen og Forsknings- og Innovationsstyrelsen står bag initiativet, som finansieres af Erhvervs- og Byggestyrelsen under forudsætning af en ikke ubetydelig regional medfinansiering bestående af strukturfondsmidler og evt. regionale udviklingsmidler.

 

Det entreprenørielle Universitet ved Aarhus Universitet 

 

Visionen for Det entreprenørielle Universitet er, ”alle studerende skal stifte bekendtskab med den form for entreprenørskab, som passer til den enkelte studieretning, på det rette tidspunkt i studieforløbet”.

 

Det skal blandt andet opnås ved følgende delelementer i projektet:

 

  • Et pilotprojekt, hvor Aarhus Universitet laver ”en toning af syv uddannelser i en entreprenørskabsretning”. Ændringerne skal indarbejdes i studieordningerne.

  • Udvikling af et generisk fag til alle uddannelser.

  • Udviklingen af et ”entreprenørikum” for adjunkter (30 ECTS).

  • Formidling gennem kampagner, ex. gennem et samarbejde med DR.

  • Etableringen af et forum for undervisere for at skabe et netværk for videndeling, videreuddannelse og motivation.

  • Projektet Take-off Vækst, som er ekstraordinær støtte til særligt perspektivrige iværksættere i samarbejde med innovationsmiljøerne.

  • Igangsættelse af initiativet Corporate Take Off, hvor studerende får mulighed for at udvikle ubenyttede forretningsideer i etablerede virksomheder.

  • OneStopShop der giver studerende et hurtigt overblik over entreprenørielle tilbud for at reducere usikkerhed hos de studerende i forhold til f.eks. akkreditering.

  • Langsigtet forankring sikres bl.a. ved indskrivning af entreprenørskab i studieordninger, at skrive studentervæksthuset ind i universitetets resultatkontrakt og ved at udarbejde en finansieringsmodel, som involverer region, erhvervsliv og erhvervsfremmeinstitutioner.

 

Aarhus Universitet har haft entreprenørskab som et strategisk indsatsfelt siden 2004, og der udbydes allerede i dag en stor mængde af entreprenør- og innovationsorienterede fag. Størstedelen udbydes i dag fra Aarhus School of Business, men der findes også en betydelig mængde af entreprenørskabsfag og entreprenørielle uddannelser på andre fagområder inden for Humaniora, Naturvidenskab og Sundhedsvidenskab.

 

Etableringen af Det entreprenørielle Universitet vil bidrage til at skabe større fokus på entreprenørskab på tværs af universitetets fakulteter og fagområder og sikre, at alle studerende stifter bekendtskab med den form for entreprenørskab, der passer til netop deres studieforløb.

 

Det entreprenørielle Universitet har bl.a. som mål:

  • At udbuddet af entreprenørskabsundervisning øges.

  • At teknologitunge uddannelser sikres en lang række entreprenørskabsfag på Master og PhD-niveau med fokus på vækstiværksætteri.

  • At de nye entreprenørielle undervisningsinitiativer opbygges på baggrund af en solid forskningsbaseret viden om entreprenørskab og entreprenøriel pædagogik.

  • At de entreprenørielle undervisningselementer bidrager til lokal, regional og bred samfundsøkonomisk vækst ved at bygge bro mellem kandidatundervisning, ekstra-curriculære aktiviteter, technology transfer samt vidensamarbejde med virksomhederne i universitetets omverden.

 

Det entreprenørielle Universitet organiseres i regi af Aarhus Entrepreneurship Centre og Centre for Advanced Research in Entrepreneurship (CARE), som danner et fælles ledelsesforum. Formålet er at sikre tæt samarbejde og koordinering mellem forskning og undervisning samt ekstra-curriculære tiltag. CARE dannes i foråret 2011 og vil bestå af 6-10 forskere. CAREs opgaver er dels at udvikle et forskningsbaseret grundlag for Det Entreprenørielle Universitet og dels at sprede dette videngrundlag til de øvrige faglige miljøer på universitetet.

 

Der indgås en resultatkontrakt med Aarhus Universitet om gennemførelse af Det entreprenørielle Universitet.

 

Hovedelementerne i resultatkontrakten vil være følgende:

 

Effekter:

Projektet har som mål, at:

  • øge udbuddet af entreprenørskabsfag, herunder skal antallet af de entreprenørielle kernefag øges med 50%.

  • øge antallet af studerende, der deltager i undervisning i entreprenørskabsfag.

  • de entreprenørielle undervisningselemetenter skal bidrage til lokal og regional vækst.

 

Ydelser:

  • Der skal laves en toning af syv uddannelser i entreprenørskabsretning. Ændringerne skal indarbejdes i studieordningerne.

  • Der skal udvikles et generisk fag til alle uddannelser.

  • Der skal udvikles et entreprenørikum for adjunkter (30 ECTS).

  • Der skal etableres et netværk for undervisere.

  • Der skal gennemføres kompetenceudviklingsforløb for undervisere.

  • Der skal ske en fortsat udvikling af Studentervæksthus Århus.

  • Der skal gennemføres grundlæggende forskning i de fundamentale mekanismer bag entreprenøriel undervisning.

 

Organisering

Det entreprenørielle Universitet vil bestå af en række sammenhængende initiativer på Aarhus Universitet:

  • Aarhus entrepreneurship Centre (AEC) og Centre for Advanced Research in Entrepreneurship (CARE) danner et fælles ledelsesforum.

  • AEC varetager primært extra-curriculære tiltag, herunder drift og udvikling af Studenterhus Aarhus.

  • Der etableres et samarbejdende innovationsmiljø på Katrinebjerg, hvor synergieffekterne mellem de relevante aktører på området udnyttes. Samarbejdet etableres med bl.a. Væksthus Midtjylland, Østjysk Innovation, Incuba Science Park og Studentervæksthus Århus.

 

Ressourcer

  • Aarhus Universitet skal tilvejebringe den nødvendige finansiering til etablering af Det Entreprenørielle Universitet.

  • Der skal gennemføres halvårlige budgetopfølgninger.

 

Økonomi 

 

 Budget (1.000 kr.)

 
2011
2012
I alt
Undervisning og undervisningsmaterialer
1.475
1.475
2.950
Formidling og information
675
675
1.350
Eksterne konsulenter
500
500
1.000
Udstyr
650
650
1.300
Evaluering
200
200
400
Husleje
2.163
2.163
4.326
Lønudgifter
11.495
11.495
22.990
Administration, revision, øvrige udg.
2.540
2.540
5.080
Overhead
2.838
2.839
5.677
I alt
22.536
22.537
45.073

 

Finansiering (1.000 kr.)

 
2011
2012
I alt
Aarhus Universitet
5.504
5.505
11.009
Erhvervs- og Byggestyrelsen
5.000
5.000
10.000
Den Europæiske Socialfond
11.032
11.032
22.064
Anden finansiering
1.000
1.000
2.000
I alt
22.536
22.537
45.073

 

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Søren E. Frandsen, Aarhus Universitet, forlod mødet under behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-9-10

9. Status vedrørende entreprenørskab i uddannelser

Resume

Uddannelsessektorens rolle i forhold til at stimulere innovation og entreprenørskab ses som helt central for den fremtidige vækst og udvikling. Uddannelse i entreprenørskab skal stimulere de unges evne til at tænke nyt, se muligheder og omsætte deres ideer til værdi og handler derfor både om at udvikle de studerendes viden om entreprenørskab og det at starte egen virksomhed og om at stimulere deres evner inden for kreativitet, innovation og entreprenørskab.

Vækstforum vedtog på sit møde i december 2007 at igangsætte initiativet ”Mere iværksætteri i uddannelser” og indsatsen er nu ved at være afsluttet med gode resultater til følge. Der er dog fortsat behov for en strategisk satsning for at skabe den nødvendige udvikling og implementering af entreprenørskab på regionens uddannelsesinstitutioner. Det indgår endvidere i Partnerskabsaftalen mellem Vækstforum og Regeringen, at der skal skabes sammenhæng og synergi mellem den regionale og nationale indsats for uddannelse i entreprenørskab.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager orienteringen om status på indsatsen ”Mere iværksætteri i uddannelser” til efterretning,

at Vækstforum godkender, at den regionale indsats for at fremme Entreprenørskab i uddannelserne videreføres og styrkes,

at Vækstforum godkender, at der indgås Partnerskabsaftaler med uddannelsesinstitutionerne som nævnt og godkender hovedlinjerne i Partnerskabsaftalerne,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der reserveres i alt 10,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, fordelt med 3,5 mio. kr årligt i 2011-2013,

at Vækstforum reserverer i alt  25,04 mio. kr. af midlerne fra den Europæiske Socialfond, fordelt med 8,4 mio. kr. i 2011, 8,4 mio.kr. i 2012 og 8,4 mio. kr. i 2013,

at der afholdes informationsmøder og gennemføres ansøgningsrunder.

Sagsfremstilling

Baggrund

Vækstforum vedtog på sit møde i december 2007 at igangsætte initiativet ”Mere iværksætteri i uddannelser”. Initiativet blev igangsat med afsæt i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2007-2009 med det formål at styrke den regionale iværksætterkultur og sætte fokus på iværksætteri som en integreret del af uddannelsessystemet.

 

Uddannelsessektorens rolle i forhold til at stimulere innovation og entreprenørskab ses som helt central for den fremtidige vækst og udvikling. Uddannelse i entreprenørskab skal stimulere de unges evne til at tænke nyt, se muligheder og omsætte deres ideer til værdi og handler derfor både om at udvikle de studerendes viden om entreprenørskab og det at starte egen virksomhed og om at stimulere deres evner inden for kreativitet, innovation og entreprenørskab.

 

En styrkelse af entreprenørskab i uddannelsessystemet skal således bidrage til at skabe en arbejdsstyrke med flere entreprenørielle kompetencer.

Vækstforums indsats ”Mere iværksætteri i uddannelser” omfattede følgende områder:

  • En øget regional forankring af iværksætterakademiet IDEA, herunder støtte til udviklingsaktiviteter på de enkelte uddannelsesinstitutioner, udvikling af undervisningsmateriale og gennemførelse af netværksaktiviteter.

  • Etablering af studentervæksthuse ved Animationsværkstedet i Viborg, ved Aarhus Universitet og udvikling af et virtuelt studentervæksthus, forankret hos Erhvervsakademiet Dania.

 

Indsatsen er nu ved at være afsluttet, og de foreløbige resultaterne er positive. Hovedresultaterne er følgende:

  • Etablering og opkvalificering af undervisernetværk med over 150 dedikerede undervisere fra en bred vifte af uddannelsesinstitutioner i Region Midtjylland.

  • Et studentervæksthus ved The Animation Workshop med stor succes i at skræddersy ydelserne til de studerendes behov og som har påvirket omsætningen positivt hos en stor andel af brugerne. Der er etableret 23 virksomheder i projektperioden.

  • Et tværfagligt studentervæksthus ved Aarhus Universitet, hvis ydelser efterspørges og benyttes af et stort antal studerende. 125 studerende har allerede deltaget i Studentervæksthusets forløb og de første virksomheder er etableret.

  • Udvikling af et virtuelt studentervæksthus - et website for iværksættere, der har været brugt af over 1600 studerende, og som er blevet integreret i Erhvervsakademi Dania som den centrale platform for alt, hvad der handler om innovation, kreativitet og iværksætteri.

 

Uddannelse i entreprenørskab er således blevet sat på dagsordenen på de regionale uddannelsesinstitutioner, men der er fortsat behov for en strategisk satsning og en koordineret og sammenhængende indsats for at skabe den nødvendige udvikling og implementering af entreprenørskab på regionens uddannelsesinstitutioner.

 

Fra nationalt hold er der også fokus på at styrke indsatsen for uddannelse i entreprenørskab. Regeringen lancerede i 2009 Strategi for uddannelse i Entreprenørskab, og et af de centrale initiativer her er Fonden for Entreprenørskab, som har til formål at fremme uddannelse af undervisere, udvikling af undervisningsmetoder og undervisningsforløb for elever og studerende på alle uddannelsesretninger.

 

Det indgår endvidere i Partnerskabsaftalen mellem Vækstforum og Regeringen, at der skal skabes sammenhæng og synergi mellem den regionale og nationale indsats for uddannelse i entreprenørskab, og at der skal etableres et samarbejde med Fonden for Entreprenørskab med henblik på at etablere en strategisk og effektiv indsats.

 

Videreførelse af en regional indsats

På baggrund af Partnerskabsaftalen med regeringen og med afsæt i de gode resultater, der er skabt af den hidtidige indsats, anbefales det, at der videreføres en regional indsats for at fremme uddannelse i entreprenørskab. Indsatsen skal omfatte både curriculære tiltag og ikke curriculære aktiviteter, herunder etablering af studenterhuse.

 

Den kommende regionale indsats vil have til formål at fremme uddannelse i entreprenørskab på alle uddannelsesniveauer, og indsatsen vil gennemføres i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab og uddannelsesinstitutionerne på følgende niveauer:

 

  • Folkeskolen, ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og akademierne

  • Mellemlange og lange videregående uddannelser.

 

Det foreslås, at der indgås partnerskabsaftaler med aktørerne om indsatsen. Hovedlinjerne i partnerskabsaftalen vedrørende de videregående uddannelser vil være følgende:

 

  • Der skal udvikles og udbydes fag, kurser og materialer til undervisning i og om entreprenørskab.

  • Der skal udvikles og afprøves forskellige undervisningsmetoder og – teknikker.

  • Der skal udvikles og gennemføres kompetenceudviklingsforløb for undervisere.

  • Der skal afholdes camps og konkurrencer, der medvirker til udvikle en entreprenøriel tankegang hos de studerende.

  • Der skal etableres studentervæksthuse ved de videregående uddannelsesinstitutioner for at fremme kreativitet, innovation og entreprenørskab hos de studerende.

 

Der vil bl.a. blive opstillet følgende mål for indsatsen:

 

  • 10% af de studerende skal deltage i entreprenørskabsundervisning.

  • Antal entreprenørskabsfag skal øges med 20 % årligt.

  • 10% af de studerende skal deltage i initiativer, der fremmer en entreprenøriel kultur.

 

 

Partnerskabsaftalen indgås mellem Aarhus Universitet, VIA University College, Fonden for Entreprenørskab og Region Midtjylland.

 

Parterne samarbejder endvidere om deltagelse i Interregprojektet KASK Entrance, der har til formål at udvikle en samlet skandinavisk strategi for fremme af entrepreneurship i uddannelsessystemet. KASK Entrance indeholder følgende indsatsområder: Kortlægning af aktiviteter, strategisk procesudvikling, mentorordninger og praktisk implementering. Projektet skal gennemføres i samarbejde med Gøteborgregionens Kommunalforbund og Ungt Entreprenørskab i Norge, Högskolen i Telemark og Näringslivets Hovedorganisiation, Norge.

  

I Partnerskabsaftalen indgår desuden medfinansiering til Aarhus Universitet til etablering af det Entreprenørielle Universitet. Aarhus Universitet har netop vundet konkurrencen om etablering af Det entreprenørielle Universitet. Danmarks Vækstråd, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Forsknings- og Innovationsstyrelsen står bag initiativet. Initiativet finansieres af Erhvervs- og Byggestyrelsen under forudsætning af en ikke ubetydelig regional medfinansiering bestående af strukturfondsmidler og evt. regionale udviklingsmidler.

 

Projektet har til formål at fremme entreprenørskab på universitetet gennem en bred vifte af satsninger og at opbygge et fyrtårn for entreprenørskab, der kan være med til at drive udviklingen i det øvrige uddannelsessystem.

 

  

Økonomi:

 

Entreprenørskab i uddannelserne

 

Budget (1.000 kr.)

 
2011
2012
2013
I alt
Fag, uddannelser og undervisningsmaterialer
2.000
2.000
2.000
6.000
Kompetenceudvikling af undervisere
2.000
2.000
2.000
6.000
Gennemførelse af konkurrencer, camps, mentorordning m.m.
1.500
1.500
1.500
4.500
Studentervæksthuse
12.000
12.000
12.000
36.000
Det entreprenørielle Universitet (DEU) *
22.537
22.537
 
45.074
Folkeskoler og Ungdomsuddannelser
5.000
5.000
5.000
15.000
I alt
45.037
45.037
22.500
112.574

 

Finansiering (1.000 kr.)

 
2011
2012
2013
I alt
Region Midtjylland
3.500
3.500
3.500
10.500
EU's Socialfond (DEU) *
11.032
11.032
 
22.064
EU's Socialfond
8.346
8.346
8346
25.038
Aarhus Universitet
7.505
7.505
2000
17.010
Anden finansiering (vedr.DEU)
1.000
1.000
 
2.000
VIA University College
2.000
2.000
2.000
6.000
Kommuner
2.000
2.000
2.000
6.000
KASK
2.904
2.904
2.904
8.712
Fonden for Entreprenørskab
500
500
500
1.500
Erhvervs- og Byggestyrelsen
5.000
5.000
 
10.000
Folkeskole og Ungdomsuddannelser
1.250
1.250
1.250
3.750
I alt
45.037
45.037
22.500
112.574

* Den detaljerede økonomi herfor fremgår af særskilt dagsordenspunkt for DEU

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-70-9-09

10. Etablering af Midtjysk Iværksætterfond

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 27. oktober 2009 at etablere Midtjysk Iværksætterfond. Midtjysk Iværksætterfond skulle etableres som en del af en større fond - Vestdansk Iværksætterfond - i samarbejde med Vækstfonden, Region Syddanmark og Region Nordjylland. Økonomi- og Erhvervsministeriet har imidlertid efterfølgende besluttet sig for en ny model, hvor der ikke skal etableres en fælles fond, men hvor staten i stedet etablerer en afdeling af Vækstfonden i vestdanmark. Som følge heraf etableres der nu en selvstændig Midtjysk Iværksætterfond.

Den administrative styregruppe indstiller,

at etableringen af Midtjysk Iværksætterfond som selvstændig fond igangsættes som tidligere besluttet af Vækstforum,

at Vækstforum bemyndiger vækstforumsekretariatet til at tilrette den tidligere indsendte socialfondsansøgning i henhold til den ændrede finansiering og struktur,

at Vækstforums møde i marts 2011 vil have risikovillig kapital som tema.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 27. oktober 2009 at etablere Midtjysk Iværksætterfond og indstillede til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der blev bevilget 50 mio. kr. af EU's socialfondsmidler til indskud i fonden. Fonden skulle etableres som en del af den større fond - Vestdansk Iværksætterfond - i samarbejde med Vækstfonden, Region Syddanmark og Region Nordjylland. Etablering af fonden var en del af Partnerskabsaftalen 2009 mellem Regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland.  

 

De tre vestdanske regioner har siden 2009 været i dialog med Økonomi- og Erhvervsministeriet og Vækstfonden for at finde en model for etablering af fonden. Bestræbelserne på at få etableret denne fond har dog været forgæves, primært på grund af kravet fra regeringens side om matchning med private midler. Regeringen besluttede i foråret 2010, at der skulle gennemføres en udbudsrunde for at rejse matchende privat kapital til fonden, men processen gav ikke noget resultat. Regionerne har herefter afventet et nyt udspil fra Økonomi- og Erhvervsministeriets side.

 

I den netop indgåede partnerskabsaftale for 2010 mellem Regeringen og Vækstforum indgår risikovillig kapital fortsat som et indsatsområde, men der er ikke længere tale om etablering af en fælles fond. I stedet fremgår det af aftalen, at Regeringen vil etablere en afdeling af Vækstfonden i Vestdanmark med en specifik investeringspulje på 150 mio. kr. øremærket til vestdanske virksomheder. Der bliver lagt vægt på, at fonden skal etablere et tæt samarbejde med de vestdanske innovationsmiljøer, væksthuse og regionale vækstfora.

 

Den vestdanske afdeling af Vækstfonden etableres under navnet "Vestdansk Vækstkapital" og bliver placeret i Vojens.  Vestdansk Vækstkapital etableres med en samlet kapital på 154 mio. kr. fordelt med 77 mio. kr. fra staten og 77 mio. kr. fra Vækstfonden. Det er forventningen, at Vestdansk Vækstkapital vil kunne foretage de første investeringer i 2010.  

Vestdansk Vækstkapitals investeringer foretages i samarbejde med private og andre offentlige investorer. Der vil i den enkelte virksomhed være krav om, at investeringerne fra investeringspuljen Vestdansk Vækstkapital modsvares af privat medfinansiering, og at investeringspuljens investeringer samlet modsvares af min. 50% private midler inkl. opfølgningsinvesteringer.

 

På denne baggrund etableres nu Midtjysk Iværksætterfond som selvstændig fond med en kapital på 50 mio. kr. Investeringerne vil ligeledes foretages sammen med private og andre offentlige investorer, og der vil være et krav om, at den enkelte investering matches 1:1 med anden medfinansiering. Etableringen af fonden tager afsæt i den struktur, som blev besluttet af Vækstforum på mødet i oktober 2009.

 

Vækstforum for Region Syddanmark har ligeledes besluttet at etablere en selvstændig syddansk investeringsfond og tilsvarende arbejder Vækstforum for Region Nordjylland med etablering af en nordjysk fond.

 

Midtjysk Iværksætterfond.

Den juridiske struktur for etablering af fonden udgøres af en erhvervsdrivende fond, en kapitalfond og et managementselskab, der skal forestå driften af fonden. Den erhvervsdrivende fond etableres med en kapital på 50 mio. kr. fra den Europæiske Socialfond.

Den erhvervsdrivende fond etableres med en bestyrelse bestående af 5 medlemmer, hvoraf 2 udpeges af Vækstforum for Region Midtjylland og 3 medlemmer udpeges af henholdsvis Innovation MidtVest, Østjysk Innovation og Væksthus Midtjylland.

 

Vækstforum har udpeget administrerende direktør Niels Jensen (som formand for bestyrelsen) og statsautoriseret revisor Keld Hasle Jakobsen.

 

Der skal iværksættes et offentligt udbud for valg af kapitaloperatør – et managementselskab - som skal have ekspertise på området og som forpligtes til at tilvejebringe de øvrige midler til kapitalfonden. Managementselskabet vil have ansvar for administration og daglig drift af fonden. Der skal etableres et styringsmæssigt og administrativt fællesskab med Innovationsmiljøerne i regionen med henblik på varetagelse af de udførende opgaver i fonden.


Midtjysk Iværksætterfond skal investere bredt i nye videntunge virksomheder, der har potentiale til at blive nye vækstvirksomheder. Størsteparten af investeringerne forventes at ligge inden for Cleantech, IKT, bioteknologi og medicoteknik, energi og miljø samt højteknologiske projekter på fødevareområdet.

 

 


Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-47-07

11. Eksport- og internationaliseringsprogram 2011 - 2014

Resume

Vækstforum ønsker, at midtjyske virksomheder udnytter globaliseringens muligheder til at skabe udvikling og vækst. Vækstforum har siden 2007 støttet en række internationale aktiviteter, herunder et strategisk samarbejde med Danmarks Eksportråd, hvor en medarbejder fra Eksportrådet er indstationeret hos Væksthus Midtjylland. Formålet med samarbejdet har blandt andet været at sikre, at flere små og mellemstore virksomheder udviklede eksportpotentiale. Samarbejdet er nu evalueret.

 

Evalueringen viser, at forløbet har været særdeles positivt og har medvirket til at langt flere midtjyske virksomheder i dag benytter tilbud om eksportrådgivning og eksportfremstød.

 

Der er identificeret et væsentligt potentiale i at videreføre og udbygge samarbejde med Danmarks Eksportråd og sammentænke det med en række øvrige eksport- og internationaliseringsinitiativer til ét sammenhængende initiativ, der foruden eksportaktiviteter omfatter internationale netværk og samarbejder, udstationering af medarbejdere og ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.

Den administrative styregruppe indstiller,

at statusredegørelse og evaluering af indsatsen vedrørende eksport og internationalisering i perioden 2007-2010 tages til efterretning,

at der nedsættes en forprojektgruppe med henblik på udarbejdelse af et forslag til Midtjysk Eksport- og internationaliseringsprogram 2011-2014 med henblik på (reservation, udbud og endelig) forelæggelse af ansøgning for Vækstforum i juni 2011.

Sagsfremstilling

De regioner, der tilbyder de bedste vilkår for virksomheder udvikling og vækst bliver fremtidens vindere i den globale konkurrence. Information, varer og mennesker bevæger sig hurtigt og ukompliceret på tværs af landegrænser. Det giver midtjyske virksomheder nye muligheder for øget handel og større interaktion med virksomheder, videninstitutioner, forskere og studerende i udlandet.

 

Global konkurrence er et vilkår, som påvirker alle midtjyske virksomheder, uanset hvor deres kunder findes. Midtjyske virksomheder skal være attraktive samarbejdspartnere ude i verden og kunne indgå i og konkurrere i den internationale arbejdsdeling.

 

Global konkurrence har været et vilkår for midtjyske virksomheder i en årrække. For at imødegå disse udfordringer har Vækstforum blandt andet støttet en række internationale aktiviteter, herunder et strategisk samarbejde med Danmarks Eksportråd, hvor en medarbejder fra Eksportrådet er indstationeret hos Væksthus Midtjylland.

 

Formålet med samarbejdet har blandt andet været at sikre, at flere små og mellemstore virksomheder udnytter deres eksportpotentiale. Samarbejdet er nu evalueret. Evalueringen viser, at forløbet har været særdeles positivt og har medvirket til, at langt flere midtjyske virksomheder i dag benytter tilbud om eksportrådgivning og eksportfremstød og derigennem har øget deres internationaliseringsgrad og eksport.  

 

Midtjysk eksport- og internationaliseringsprogram 2011-2014 

Der er i evalueringen identificeret et væsentligt potentiale i at videreføre og udbygge samarbejde med Danmarks Eksportråd og sammentænke det med en række af de øvrige internationaliseringsinitiativer til ét sammenhængende eksport- og internationaliseringsinitiativ, der, foruden eksportaktiviteter omfatter internationale netværk og samarbejder, udstationering af medarbejdere og ansættelse af udenlandsk arbejdskraft. Initiativet skal sammentænke en række allerede etablerede delinitiativer til ét sammenhængende eksport- og internationaliseringsprogram, der omfatter:

 

  • Vækstforums strategiske samarbejde med Danmarks Eksportråd

  • Udenrigsministeriets innovationscentre i Californien, Shanghai og München

  • Vækstforuminitiativ vedrørende viden samarbejde med Shanghai

  • Vækstforums iværksætter- og virksomhedsudviklingsprogrammer

  • Region Midtjyllands internationale kontorer

  • Europe Enterprise Network (EEN)

  • Vækstforums initiativer vedrørende tiltrækning og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft og udenlandske studerende.

 

Der vil kunne indarbejdes nye delinitiativer i programmet.

 

Midtjyske virksomheders muligheder for at udnytte de nye globale muligheder optimalt afhænger af, at de regionale rammebetingelser er udviklet optimalt, så hurtige adgangsveje til international udvikling og vækst er tænkt ind i alle systemer, programmer og aktiviteter.

 

Initiativet skal udløse eksport og internationaliseringspotentiale og medvirke til at nedbryde barrierer for eksport og internationalisering hos midtjyske virksomheder. Der er et stort vækstpotentiale i, at flere virksomheder igangsætter eksport og samarbejde med kunder og leverandører. Samtidig er der også et stort potentiale i, at flere SMV i det hele taget går i gang med eksport- og internationale aktiviteter. Eksporten bæres i høj grad af de store virksomheder, der i dag står for 90 % af den samlede eksport, og kun én af otte midtjyske SMV eksporterer.

 

Et midtjysk Eksport- og internationaliseringsprogram skal:

 

  • samle lokale, regionale, nationale og internationale aktører i en ny og forstærket indsats.

  • udløse en række væsentlige synergier, mellem eksisterende indsatser og programmer.

  • udløse eksportpotentialet hos små og mellemstore virksomheder.

  • identificere og øge anvendelse af professionelle, internationale samarbejdspartnere, rådgivere og netværk på udenlandske markeder.

  • øge den kulturelle og sproglige forståelse og forbedre muligheder for integration af udenlandsk arbejdskraft i Midtjylland.

 

Det internationale potentiale handler dermed ikke kun om at udvikle eksportmuligheder. Et midtjyske eksport- og internationaliseringsprogram kan omfatte følgende elementer:

 

  • Fastlæggelse af virksomhedens internationaliseringsstrategi

  • Identifikation af udenlandske leverandører, kunder og samarbejdspartnere

  • Kontakt til professionelle rådgivere og samarbejdspartnere i Danmark og i udlandet

  • Mentorordning hos større danske virksomheder på udenlandske markeder

  • Håndtering af sprog- og kulturudfordringer og integration af udenlandske medarbejdere

  • Adgang til professionel rådgivning og eksekvering af strategi om eksport og internationalisering.

 

For at der kan udarbejdes et forslag til en ramme for et Midtjysk Eksport- og internationaliseringsprogram foreslås det, at der nedsættes en projektgruppe med henblik på udarbejdelse af et forslag til program til forelæggelse for Vækstforum i juni 2011.  

 

Forprojektgruppe:

I forprojektgruppen indgår repræsentanter for Udenrigsministeriet, Danmarks Eksportråd, Dansk Industri og Dansk Erhverv, Væksthus Midtjylland, lokal erhvervsservice, uddannelsesinstitutioner samt evt. andre i Region Midtjylland. Gruppen udarbejder forslag til en ramme for et Midtjysk Eksport- og internationaliseringsprogram 2011-2014 med henblik på (reservation, udbud og endelig) forelæggelse af ansøgning for Vækstforum i juni 2011.

 

Tidsplan:  

Januar 2011: Nedsættelse af forprojektgruppe.

Marts/april 2011: Forelæggelse af programbeskrivelse for Vækstforum.

Reservation af erhvervsudviklingsmidler.

Maj 2011: Annoncering/udbud af eksport- og internationaliseringsprogram.

Juni 2011: Vækstforums behandling af ansøgning(er).

Efterår 2011: Igangsættelse af programaktiviteter.

 

Økonomi:

En række af de delinitiativer, der indgår i initiativet, er allerede bevilgede initiativer. Initiativets samlede aktiviteter finansieres af strukturfondsmidler, anden EU-medfinansering, RE-midler, midler fra Udenrigsministeriet samt en vis privat medfinansiering.

 

Erhvervsøkonomiske effekter:

Initiativet skal bidrage til styrket global konkurrencedygtighed i midtjyske virksomheder og til at opfylde Erhvervsudviklingsstrategiens strategiske mål om vækst i eksport, produktivitet, beskæftigelse og værditilvækst frem mod år 2020. Mere specifikt forventes det, at eksport- og internationaliseringsprogrammet over en periode på tre år vil medvirke til at:

 

  • Øge midtjyske virksomheders samlede eksport med x procent

  • Forøge antallet af eksporterende SMV'ere med x procent

  • Forøge antallet af eksporterende iværksættere med x procent

  • Forøge omsætning og eksport med x procent i de virksomheder, som deltager i programmet

  • Forøge antallet af udenlandske medarbejdere i virksomhederne med x procent.

 

Yderligere effekter, f.eks. en forøgelse af antallet af midtjyske virksomheder, som er aktive på nye vækstmarkeder, kan forventes. I forbindelse med udarbejdelse af indikatorer må der tages hensyn til, at virksomhedernes indtrængen på nye markeder kan være en omkostnings- og tidskrævende proces, som ofte kan vare to til tre år.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-3-10

12. Midtvejsevaluering af Netværksinitiativet i det midtjyske klyngeprogram

Resume

En ekstern evaluator har evalueret Netværksinitiativet under programmet KLYNGEmidt med fokus på den organisatoriske opsætning af initiativet. Midtvejsevalueringen viser, at initiativet forløber som forudsat, og der anbefales nogle justeringer, som indarbejdes i det videre forløb. Sagen blev udsat på Vækstforums møde den 3. november 2010.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen om midtvejsevalueringen tages til efterretning med de anbefalede justeringer.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte den 1. oktober 2008 Væksthus Midtjylland som operatør til gennemførelse af Netværksinitiativet under det midtjyske klyngeprogram, KLYNGEmidt, 2009-2011. Vækstforum besluttede, at Netværksinitiativet efter det første år skulle vurderes fagligt og metodisk af en ekstern evaluator, og at det skulle fremgå af resultatkontrakten med Væksthus Midtjylland. Effekterne af virksomhedernes deltagelse vil først fremgå af en senere evaluering af Netværksinitiativet.

 

Klyngeprogrammet, KLYNGEmidt, har til formål at styrke virksomhedernes innovation og internationalisering gennem forretningsbaserede netværk og en større satsning på vækstklynger. Målet med Netværksinitiativet er, at øge virksomhedernes deltagelse i forretningsbaserede netværk og med udgangspunkt i virksomhedernes vækstpotentiale at øge indtjening, innovation og eksport.

 

I 2009 udbød Væksthus Midtjylland en samlet evaluering af strategiske iværksætter- og virksomhedsprogrammer, hvor Væksthuset varetager operatørfunktionen for Vækstforum. Konsulentfirmaet DAMVAD afleverede i juni 2010 en midtvejsevaluering af Netværksinitiativet med en række anbefalinger til justeringer af initiativet. Evaluator vurderede formål, rationale, organisering og virkemidler, herunder blandt andet om virksomhederne, via Netværksinitiativet, har opnået øget motivation for at indgå i forretningsbaserede netværk.

 

Midtvejsevalueringen omfattede perioden fra programstart den 1. september 2009 til den 31. april 2010, dvs. en evaluering af initiativets første 8 måneder. Netværksinitiativets oprindelige programstart var sat til 1. januar 2009, men da processen med at rekruttere netværksmæglere skulle vurderes af Konkurrencestyrelsen, blev starten udsat til den 1. september 2009. Netværksinitiativet afsluttes den 31. december 2012.  

 

Hovedkonklusioner 

DAMVAD fremlagde to hovedkonklusioner i midtvejsevalueringen:

 

  1. Netværksinitiativet ”opfylder et behov blandt virksomhederne for at arbejde mere sammen i netværk og har gode forudsætninger for at skabe de ønskede forretningsbaserede netværk.”

 

  1. Netværksinitiativet ”fungerer ikke som oprindeligt forudsat, hvor 3 på hinanden følgende faser var tænkt at udgøre en tydelig tragt med en betydelig selektion i overgangene” fra den første fase til den næste. Selektionen sker i stedet ved indgangen til initiativet. Således vil flere virksomheder end forudsat, der indgår i første fase også gå videre i næste fase. I følge evaluator får Netværksinitiativet dermed ”form af et rør snarere end en tragt.” Det var oprindeligt forudsat, at 25 % af netværkene fra første fase ville gå videre i anden fase. I stedet går 50 % af virksomhederne videre. Dette har betydning for initiativets forbrug af økonomiske midler, der i første fase bliver mindre end forventet samtidig med, at måltallene for anden fase holdes. De øvrige indsatser f.eks. fra megasatsningerne danner således grundlag for netværk mellem virksomheder, som derved kvalificerer sig til at indgå direkte i de forretningsbaserede netværk i anden fase. Det kan således konkluderes, at Netværksinitiativet fungerer betydeligt mere effektivt end oprindeligt antaget, og at ændringen har en positiv effekt på initiativet som helhed.

 

Anbefalinger

DAMVAD kom ligeledes med en række anbefalinger, som Væksthus Midtjylland efterfølgende har anvendt til at justere initiativet:

 

  • Antallet af aktive netværksmæglere skal øges, for at måltallet for forretningsbaserede netværk nås. Væksthuset har forlænget kontrakten med de 13 aktive netværksmæglere og har gennemført en ny ansøgningsrunde med henblik på at få i alt 20 aktive netværksmæglere med regelmæssig kontakt til virksomhederne.

 

  • Markedsføringen af initiativet skal suppleres med best practice cases, som beskriver processen mod et vellykket netværk. Netværksmæglerne kan hente inspiration herfra og bruge det som praktiske eksempler på dannelse af forretningsbaserede netværk overfor potentielle netværksvirksomheder. Væksthuset udarbejder i alt 20 cases. Derudover tilrettelægger Væksthuset en fælles tv-spot kampagne i efteråret for alle de regionale virksomhedsprogrammer, hvor der reklameres for den nye internetportal www.imidt.dk. Netværksinitiativet får her sin egen side under overskriften KLYNGEmidt.

 

  • Afholdelse af et seminar for nye og gamle netværksmæglere for at præsentere nyt markedsføringsmateriale. Væksthuset afholder individuelle møder med nye netværksmæglere samt et fælles seminar med den australske klyngeekspert Rodin Genoff i oktober 2010.

 

  • Aktiviteten kan øges gennem henvisning fra andre programmer til Netværksinitiativet og gennem kortlægning af det samlede udbud af kollektive forløb fra Væksthuset. Væksthuset vil konkret iværksætte møder med f.eks. It-netværksagenterne fra Vækstforums strategiske initiativ I-kraft og informere om muligheder i Netværksinitiativet.

 

  • Kun én videninstitution er med i et netværk i Netværksinitiativet. Én årsag er, at mange netværk handler om fælles markedsføring, og det er ikke umiddelbart oplagt at bruge en videninstitution i denne sammenhæng. En anden årsag findes i, at videninstitutionerne vil honoreres for deres indsats. Det kunne ske gennem videnkuponordningen. Væksthuset vil, via netværksmæglere søge at etablere flere strategiske netværk, hvor det er relevant at koble videninstitutioner på netværket. Videninstitutionernes rolle vil derudover blive overvejet nøje i forbindelse med et eventuelt nyt netværksprogram.

 

 

Økonomi

Udgiftsbudget (1.000 kr.)
2009
2010
2011
2012
Total
Netværksmæglerdelen
495
1.408
1.411
1.439
4.753
Tilskud til privat rådgivning
0
2.990
3.915
2.487
9.392
Øvrige programudgifter
0
5.553
13.333
15.467
34.353
Total
495
9.951
18.659
19.393
48.498

 

Finansieringsbudget (1.000 kr.)
2009
2010
2011
2012
Total
EBST finanslovsbevilling
5
365
817
953
2.140
Kontante statslige tilskud fra EBST
5
456
1.107
1.291
2.859
Regionale tilskud
232
2.491
3.256
2.655
8.634
Private tilskud
35
2.777
6.667
7.733
17.212
Regionalfondsstøtte
218
3.862
6.812
6.761
17.653
Total
495
9.951
18.659
19.393
48.498

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-07

13. Ansøgninger til innovationspuljen under iKraft (it som innovativ drivkraft)

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 29. oktober 2007 at igangsætte projektet ”It som innovativ drivkraft” (IKraft) i perioden 2008-2012. Heri er indeholdt en innovationspulje, hvor der til de første tre år (1 juni 2008-30. maj 2011) er reserveret i alt 6,3 mio. kr. Ikraft og innovationspuljen har til formål at fremme innovativ anvendelse af it for at skabe vækst i det private erhvervsliv. I denne omgang indstilles tre ansøgninger til afslag, efter anbefaling fra It-rådet, der er Vækstforums ekspertråd.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum giver afslag til projekt "Digitalt strategiværktøj",
at Vækstforum giver afslag til projekt "www.ERPstart.dk",
at Vækstforum giver afslag til projekt ”Virtual Superstar”.

Sagsfremstilling

Baggrund
 
Vækstforum besluttede på sit møde den 29. oktober 2007 at igangsætte projektet "It som innovativ drivkraft" (IKraft) i perioden 2008-2012. Projektet har som formål at skabe vækst og udvikling i Region Midtjylland ved at fremme den innovative anvendelse af it. Det sker ud over innovationspuljen, gennem lokalt forankrede it-netværksagenter, en indsats for at rekruttere it-studerende og –arbejdskraft samt internationalt samarbejde. Det samlede budget for iKraft er på 39.300.000 kr., og herudover råder innovationspuljen over 6.300.000 kr. i perioden 1. juni 2008-30. maj 2011. Puljen har til formål at understøtte eksperimenter og innovationssamspil for derigennem at fremme innovativ anvendelse af it og skabe vækst i det private erhvervsliv.
 
Vækstforum vedtog 26. januar 2009, at It-rådet skulle fungere som ekspertpanel for iKraft, og herunder give en faglig vurdering af indkomne projektforslag til Innovationspuljen i projekt "It som innovativ drivkraft". Der er indtil nu bevilget i alt 5,71 mio. kr. til syv projekter.
 
Der er i denne ansøgningsrunde modtaget tre ansøgninger, som er blevet vurderet af It-rådet. De indstilles alle til afslag efter anbefaling fra It-rådet.
 

Projekt ”Digitalt strategiværktøj".
 
Projektets formål er at udvikle et interaktivt og web-baseret strategiværktøj, der bygger på et eksisterende, kreativt værktøj Strategi viaArt og at tilføre nye kvaliteter til værktøjet ved at gøre det digitalt og web-baseret.

It-rådet anbefaler, at der gives afslag til projektet. It-rådet anerkender, at ansøger har fulgt opfordringen og har gjort et grundigt arbejde for at lave en marketingsplan, der estimerer erhvervspotentialet. It-rådet vurderer dog, at planen er for optimistisk, og at 12 mio. kr. i indtægter i 2013 virker urealistisk, bl.a. set i lyset af, at der ikke er referencer pt. på et eksisterende produkt.
 
Ansøgningen og uddybning samt It-rådets evaluering er vedhæftet som bilag.
  
Projekt "www.ERPstart.dk".
 
Projektets formål er at skabe et nyt it-redskab, der giver virksomheder mulighed for hurtigt, og uden en større investering, at foretage udvælgelse og anskaffelse af erp-system, ved at give virksomhederne den nødvendige viden og kompetence.
 
It-rådet anbefaler, at projektet indstilles til afslag. I forhold til innovationspuljens ansøgningskriterier vurderes ansøgningen at have problemer med ”Innovationshøjde” og ”It-mæssigt fokus”. For innovationshøjden er kravet at inddragelse af forskning og/eller ny viden/teknologi inden for it på en innovativ måde er en nødvendig forudsætning, og dette lader ikke til at være tilfældet i projektet. Hvad angår det it-mæssige fokus, så støttes der ikke generelle innovationsprojekter, hvor it blot indgår på traditionel vis.
Endelig er forretningsmodellen uklar. Det fremgår ikke på en overbevisende måde, hvordan værdien af det påtænkte it-redskab skal kommercialiseres.
 
Ansøgningen samt It-rådets evaluering er vedhæftet som bilag.
  
Projekt "Virtuel Superstar".   
Projektets formål er at udvikle et redskab, der kan måle performance i tekniske sportsdiscipliner og at skabe en indholdsrig forbindelse mellem performance og (online) identitet og socialitet.
 
It-rådet anbefaler, at projektet indstilles til afslag. Årsagen er, at projektet endnu er på et meget abstrakt plan, og at It-rådet savner en mere håndgribelig plan for kommercialiseringen. Projektet har mange gode intentioner og behov som ønskes løst. Selve produktideen beskrives dog meget abstrakt som ”sensorer bygget ind i 3-4 fodboldrelaterede redskaber”. Det kan på denne baggrund være vanskeligt at vurdere ideens levedygtighed og der savnes da også konkrete planer for kommercialisering af løsningen.
 
Ansøgningen samt It-rådets evaluering er vedhæftet som bilag.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-07

14. iKraft - it som innovativ drivkraft, bevilling af fase 2

Resume

iKraft - it som innovativ drivkraft er som planlagt blevet evalueret. Konklusionerne er overvejende positive, men evalueringen peger også på udfordringer, der bør imødegås i fase 2. It-rådet har vurderet evalueringen og anbefaler, at projektet fortsætter i en mere fokuseret udgave i fase to. På den baggrund anbefales det, at de reserverede midler bevilges til fase 2 i en justeret udgave.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager evalueringen af iKraft til efterretning,

at det indstilles til regionsrådet at bevilge 11,3 mio. kr. af reservationen til videreførelse af iKraft i perioden 1. juni 2011-31. maj 2013,

at sekretariatet udarbejder forslag til omlægning af innovationspuljen til næste møde i Vækstforum d. 2. marts 2011.

Sagsfremstilling

Baggrund: 

Vækstforum besluttede på sit møde den 29. oktober 2007 at igangsætte projektet "It som innovativ drivkraft" (iKraft) i femårsperioden 2008-2012.

Samtidig blev det besluttet, at projektet skulle evalueres inden udgangen af de første 3 år.

Den første projektperiode startede d. 1. juni 2008 og løber indtil d. 31. maj 2011.

 

Projektet har som overordnet formål "at skabe vækst og udvikling i Region Midtjylland ved at fremme den innovative anvendelse af it."

Projektet består af fire dele:

  • lokalt forankrede it-netværksagenter

  • rekruttering af it-studerende og –arbejdskraft

  • internationalt samarbejde

  • innovationspulje.

 

De fem overordnede mål med projektet er (i forkortet udgave):

1. at flere virksomheder bliver opmærksomme på de innovationsmæssige gevinster, it-teknologien kan tilbyde - og på samarbejdsmuligheder

2. at der opnås flere innovationssamarbejder mellem videninstitutioner og virksomheder - og indbyrdes mellem virksomheder

3. at rekrutteringen til it-udddannelser og it-virksomheder øges

4. at der opbygges internationale netværk, som øger den regionale innovationskraft

5. at der sættes innovationsprojekter i gang via innovationspuljen.
 

Evaluering 

Oxford Research har nu evalueret projektet, og rapporten er vedlagt som bilag.

 

Hovedkonklusioner er, at projektet viser gode resultater.

 

De deltagende virksomheder er blevet spurgt om effekten af kontakten med it-netværksagenten. Samlet set vurderer 85% af de virksomheder der er blevet besøgt af en it-netværksagent eller som har deltaget i et arrangement, at det på længere sigt vil have en positiv indflydelse på virksomhedens forretningsgrundlag og konkurrenceevne. 22% svarer "i høj grad"til spørgsmålet.

 

Allerede nu svarer hele 30%, at virksomheden er blevet mere produktiv, 21% at virksomheden er blevet mere innovativ, og 20% at de har introduceret nye og/eller forbedrede produkter eller services. 

 

Inden for de 5 målområder kan følgende fremhæves:

 

1. Opmærksomhed: Evalueringen beskæftiger sig ikke direkte med virksomhedernes kendskabsniveau. Men netværksagenterne har besøgt 700 virksomheder, og 3.500 personer har deltaget i seminarer, workshops og kurser

2. Innovationssamarbejde: 63% af de kontaktede virksomheder har indgået samarbejde med en anden virksomhed eller en videninstitution som resultat af deres kontakt med en netværksagent.

38% de af virksomheder, der har haft besøg af en netværksagent, har valgt at arbejde videre med konkrete innovationsprojekter.

3. Rekruttering:Indsatsen har især været fokuseret på rekruttering til it-uddannelserne gennem samarbejder mellem virksomheder, gymnasier og videninstitutioner. Iflg. Oxford er det endnu for tidligt at vurdere resultaterne.

4. Internationale netværk:Et vigtigt resultat er, at Region Midtjylland blev optaget i det internationale netværk "Districts of Creativity" d. 15. november iår. Også her er det endnu for tidligt at vurdere effekten for regionens virksomheder.

5. Innovationspuljen: På evaleringstidspunktet havde 5 projekter fået støtte fra puljen. Der er kommet et konkret produkt ud af alle projekterne, og samtidigt har virksomhederne fået nye samarbejdsflader, nye markedsføringsmuligheder og nye (potentielle) kunder.

 

  

Evalueringen peger også på vigtige udfordringer i projektet:

  • Den særlige organisering med tre konsortiepartnere som operatør og lokal forankring har givet udfordringer i forhold til entydige mål og retning for netværksagenterne.

  • Det har været vanskeligt "at sælge virksomhedernes projekter ind" til videninstitutionerne

  • Der mangler synergi mellem de enkelte dele i projektet

 

 

It-rådets vurdering

 

It-rådet har løbende fulgt iKraft projektet som ekspertgruppe og har også vurderet evalueringen. På den baggrund har de udarbejdet et sæt anbefalinger, der er vedlagt i bilag.

 

De væsentligste anbefalinger fra It-rådet er:

 

  • At iKraft fortsætter de næste to år.

  • At den fremtidige indsats fokuseres på netværksagenternes aktiviteter.

  • At netværksagenternes rolle, mål, målgrupper, opgaver og krav til innovationshøjde defineres tydeligere.

  • At der etableres en styregruppe bestående af repræsentanter fra kommuner, konsortium, region og it-rådet, som får til opgave at koordinere indsatsen.

  • At resultatmålene revideres, og at der udvikles nye målemetoder med fokus på effekten i virksomhederne.

 

iKraft fase 2

På baggrund af evalueringen og it-rådets vurdering foreslås det, at iKraft fortsætter de sidste to år i en justeret udgave:

 

Effekt

Effekten af projektet skal fortsat være, at skabe mere innovation i små og mellemstore virksomheder ved hjælp af it.

 

Resultatmål:
 
Virksomheders kontakt med iKraft skal afføde stigende it-baseret innovationsaktivitet inden for enten produkt-, proces-, markedsførings- eller organisatorisk innovation.
 
Hos virksomheder der har været i kontakt med netværksagenterne skal andelen af omsætningen, der stammer fra nye produkter og ydelser (defineret som produkter og ydelser lanceret inden for de sidste 3 år) skal være:

  • større end gennemsnittet for alle virksomheder i regionen. (iflg innovationsanalysen er det 10 % i dag)

  • steget i forhold til den enkelte virksomheds udgangspunkt (nulpunktsmåling foretages ved første kontakt)

 

Andelen af omsætningen, der er anvendt til innovation, skal være:

  • større end gennemsnittet for alle virksomheder i regionen (iflg innovationsanalysen er det 2,6 % i dag)

  • steget i forhold til den enkelte virksomheds udgangspunkt (nulpunktsmåling foretages ved første kontakt)

 

Ovenstående mål skal måles ved nulpunktsmålinger ved hver ny virksomhed der besøges, samt en måling minimum hvert år, med udgangspunkt i spørgsmålene fra innovationsanalysen ”Virksomhedernes FoU og innovation” fra Danmarks Statistik. De nærmere detaljer aftales i forbindelse med udarbejdelsen af resultatkontrakten.

 

Endelig skal 50% procent af de virksomheder der har brugt netværksagenterne vurdere at kontakten har tilført dem værdi (til opfølgningsbrug skal værdien udspecificeres på kort og langt sigt, samt på 5-10 parametre som f.eks. omsætning, innovationsaktivitet, eksportmuligheder m.m.)  

 

Ydelse  

Indsatsen fokuseres på netværksagenternes arbejde. I samarbejde med kommunerne planlægges en faglig fokusering for den enkelte agent.

Samarbejdet mellem agenterne skal udvikles sådan, at den enkeltes faglighed kan udnyttes på tværs af regionen.

En vigtig opgave for agenterne bliver at hjælpe virksomhederne med at udnytte andre tilbud. F.eks. konsulenthjælp fra Væksthuset, program for vidensamarbejde og innovationsagenter. 

 

Det nye fokus betyder samtidig:

  • at rekrutteringsindsats afsluttes med udgangen af maj 2011.

  • at den internationale indsats fokuseres på at skabe internationalisering i virksomhederne.

  • at innovationspuljen omlægges, så der kan ydes støtte til projektmodning.

 

Resultatmål:


65 % af virksomhederne skal efter kontakt til nætværksagenterne indgå i it-mæssige innovationssamarbejder med videninstitutioner og/eller andre virksomheder inden for 12 mdr. efter kontakten (ca. 63 % i evalueringen).

Hvert halvår etableres samarbejde mellem minimum 3 regionale virksomheder og udenlandske virksomheder og/eller videnmiljøer.

Antal henvisninger til og fra innovationsagenter, væksthuskonsulenter og andre skal være stigende i perioden.

 

Plan for implementering af indsatsen efter udløb skal foreligge senest 1/1 2013.

 

Organisering

Der etableres en strategigruppe med repræsentanter fra de deltagende kommunesamarbejder, konsortieparterne og vækstforums sekretariat.

Gruppen mødes to gange årligt for at sikre fælles mål og fokus, og for at drøfte strategiske emner.

En vigtig opgave for gruppen bliver at udarbejde forslag til, hvordan netværksagenternes arbejde kan implementeres, når projektet udløber i 2013.

 

Konsortiet får til opgave at etablere et formelt samarbejde med Væksthuset og Forsknings- og Innovationsstyrelsens Innovationsagenter.

 

Ressourcer  

I forbindelse med den første bevilling blev der budgetteret med et beløb på 11,3 mio. kr. fra Region Midtjyllands reservation til projektets to sidste år, og dette beløb ønskes nu bevilget til iKraft fase II. Medfinansieringen forventes at blive på yderligere 11,3 mio. kr. Det samlede budget bliver således på 22,6 mio. kr. for iKraft fase II. Der løber i perioden 1/6-2011 til 31/5-2013

 

Finansieringsbudget i mio. kr.
2011
2012
i alt
Region
5,65
5,65
11,3
Kommuner
2,4
2,4
4,8
Konsortiepartere
0,3
0,3
0,6
Virksomheder/andre
3,0
2,9
5,9
Total
11,35
11,25
22,6

Udgiftsbuget

 

Udgiftsbudget i mio. kr.
2011
2012
i alt
Projektadministration
1,3
1,3
2,6
Kompetenceopbygning
0,5
0,5
1,0
Netværksagenter
4,8
4,8
9,6
Arrangementer og aktiviteter
4,05
4,05
8,1
Markedsføring og kommunikation
0,65
0,65
1,3
Total
11,3
11,3
22,6

 

Bemærk: Konsortiet budgetterer med at anvende alle midlerne fra den første fase af iKraft i indeværende periode (indtil 31/5-2011), men i tilfælde af, at det ikke sker, vil midlerne blive trukket ud af projektet, og altså ikke blive overført til fase 2.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-6-10

15. Indstilling fra Vækstforum om Regionalfondsbevilling til Cross Media Programmet

Resume

Region Midtjylland samarbejder med Region Nordjylland, seks kommuner og en række andre aktører om en større erhvervsmæssig satsning inden for Cross Media 2009-2013, målrettet mod virksomheder, der skaber vækst med kreative arbejdspladser og internationalt perspektiv i Midtjylland og Nordjylland. Målet er at sikre de bedst mulige forudsætninger for udvikling af det erhvervsmæssige potentiale, der udspringer af innovation i grænseområderne mellem medier, teknologi og formidlingsformer. Deraf navnet Cross Media. Satsningen består af et Cross Media udviklingssekretariat, etablering af et Cross Media Program, samt gennemførelse af strategiske udviklingsprojekter.

Den administrative styregruppe indstiller,

at der af Region Midtjyllands reserverede regionalfondsmidler til Cross Media Programmet bevilges 2,5 mio. kr. i 2010, 2,5 mio. kr. i 2011, og 2,5 mio. kr. i 2012, i alt 7,5 mio. kr., til et konsortium, jf. sagsfremstillingen, til medfinansieringen af Cross Media satsningen.

Sagsfremstilling

Regionsrådet vedtog på sit møde den 2. december 2009, efter indstilling fra Vækstforum, at bevilge 0,33 mio. kr. i 2009, 2,5 mio. kr. pr. år i perioden 2010 - 2011, samt 2,17 mio. kr. i 2012, i alt 7,5 mio. kr., til etablering af et Cross Media udviklingssekretariat, og at bevilge 0,33 mio. kr. i 2009, 1,33 mio. pr. år i perioden 2010 - 2011 samt 1,0 mio. i 2012, i alt 4,0 mio. kr., til igangsætning af Cross Media udviklingsprojekter.

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 27. oktober 2009 at godkende konsortiet bestående af Filmby Århus, The Animation Workshop, Alexandra Instituttet og Bretteville Hotspot som operatør på Cross Media satsningen, at godkende styregruppens sammensætning, samt at indarbejde Cross Media-området i partnerskabsaftalen med staten.

 

Cross Media-satsningen består af en Cross Media udviklingssekretariat, et regionalfondsfinansieret Cross Media Program, samt gennemførelse af strategiske udviklingsprojekter. 

 

Konsortiets løsning af opgaven følger intentionerne bag beslutningen i Regionsrådet den 17. juni 2009. Visionen for satsningen er at gøre Region Midtjylland og Region Nordjylland til ét internationalt innovativt kraftcenter for udvikling og produktion af Cross media, både forretningsmæssigt, teknologisk og indholdsmæssigt. Cross Media indsatsen skal fremme evnen til at arbejde på tværs af eksisterende og nye medieformater i medievirksomheder i de to regioner.  

Med Cross Media erhvervssatsningen skal der skabes forudsætningerne for følgende:

 

  • Flere innovative og kommercielt bæredygtige virksomheder i de to regioner med fokus på kraftcentrene Århus, Ålborg og Viborg

  • Stærkere kreative miljøer med international tiltrækningskraft

  • Udvikling og implementering af nye forretningsmodeller, der gør brug af mulighederne i de vidtgående teknologiske fremskridt.

  • Dannelse af nye samarbejdsrelationer og partnerskaber, der vil medføre udvikling, produktion og salg af nye produkter.

  • Styrkelse af synergien mellem europæiske, nationale og regionale erhvervsmæssige indsatser.

  • Større bevidsthed i de lokale vækstmiljøer om relevante generelle erhvervsfremmeinitiativer

 

Region Midtjylland og Region Nordjylland og operatøren har indgået en resultatkontrakt, som indeholder følgende hovedpunkter:

  • Etablering, udvikling og facilitering af Cross Media-netværk

  • Udvikle projekter og nye samarbejder

  • Sikre Cross Media kvaliteten i projekterne

  • Kortlægning relevant viden fra forskningsinstitutioner

  • Internationale relationsdannelser

  • Løbende formidling af satsningens resultater – i den professionelle verden og i offentligheden

  • Fokus på at hente yderligere medfinansiering

 

Den erhvervsmæssige Cross Media satsning organiseres med udgangspunkt i et sekretariat, der får base i Filmby Århus med en sekretariatschef og en assistent. Derudover bidrager konsortiepartnerne med en agent, som sidder forankret i de faglige miljøer og sikrer erhvervsmæssig og geografisk dækning. Derudover finansierer Cross Media-satsningen værtskabet for den europæiske forening af regionale filmfonde (CineRegio), det også har til huse i Filmby Århus.

 

 

Budget
 
 
 
 
 
 
 
Udgifter (i 1.000 kr.)
2009
2010
2011
2012
Subtotal
2013*
I alt
Cross Media udviklingssekretariat
500
3.750
3.750
3.250
11.250
3.750
15.000
Strategiske Cross Media projekter
500
2.000
2.000
1.500
6.000
2.000
8.000
Cross Media pulje**
0
3.750
3.750
3.750
11.250
3.750
15.000
I alt
1.000
9.500
9.500
8.500
28.500
9.500
38.000

* Beløbene for 2013 er reservationer, som først bevilges efter godkendt evaluering i 2012.

 

Finansiering
 
 
 
 
 
 
 
Udviklingssekretariat og Strategiske projekter (i 1.000 kr.) 
 
 
Finansieringsplan
2009
2010
2011
2012
Subtotal
2013*
I alt
Region Midtjylland
666
3.833
3.833
3.167
11.500
3.833
15.333
Region Nordjylland
334
1.917
1.917
1.583
5.750
1.917
7.667
I alt
1.000
5.750
5.750
4.750
17.250
5.750
23.000
 
 
 
 
 
 
 
 
Cross Media pulje (i 1.000 kr.)
 
 
 
 
 
 
Finansieringsplan
2009
2010
2011
2012
Subtotal
2013*
I alt
Regionalfonden (Midtjylland)
0
2.500
2.500
2.500
7.500
2.500
10.000
Regionalfonden (Nordjylland)
0
1.250
1.250
1.250
3.750
1.250
5.000
I alt
0
3.750
3.750
3.750
11.250
3.750
15.000

* Beløbene for 2013 er reservationer, som først bevilges efter godkendt evaluering i 2012

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-10

16. Fornyelsesfonden - ny ansøgningsrunde 2011

Resume

Fornyelsesfonden udspringer af aftalen om fordelingen af globaliseringsmidlerne.
Regeringen indgik i efteråret 2009 aftale med S, DF og RV om fordelingen af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri. Fonden tilføres som det største initiativ i aftalen 760 mio. kr. i perioden 2010-2012.
 
Fornyelsesfondens formål er at understøtte grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse, særligt i små og mellemstore virksomheder.

 

Der er et krav om 15% medfinansiering fra de regionale vækstfora.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum bemyndiger formanden til at tage stilling i de ansøgninger, som administrationen måtte modtage til sagsbehandling frem til henholdsvis den 3. januar 2011 for de ansøgninger, som skal indsendes til Fornyelsesfonden senest den 7. januar, og den 10. januar 2011 for de ansøgninger, som skal indsendes senest den 19. januar.

 

Administrationen skal i sin sagsbehandling tage udgangspunkt i den regionale erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 "En global konkurrencedygtig region" og projekternes relevans herfor.

Sagsfremstilling

Fornyelsesfonden er etableret på baggrund af en række samfundsmæssige udfordringer og tendenser:

  • Den økonomiske afmatning: Krisen, som har ramt Danmark og resten af verden, er det kraftigste tilbageslag i adskillige årtier. Ledigheden er steget og mange af de arbejdspladser, der nedlægges under den økonomiske afmatning, kan ikke forventes at komme igen, når økonomien vender.

 

  • Lavvækst i produktiviteten og behov for innovation: Oven i den aktuelle krise har Danmark den udfordring, at produktivitetsvæksten siden midten af 1990’erne har været blandt de laveste i OECD-området. Danmark er samtidig faldet ned af ranglisten over de mest innovative lande i verden de seneste år.

 

  • Stigende velfærdsmæssige udfordringer: De kommende årtier står Danmark som resten af den vestlige verden over for store udfordringer på velfærdsområdet. Bl.a. medfører den demografiske udvikling, at statens velfærdsudgifter stiger, samtidig med at finansieringsgrundlaget falder. Hertil kommer, at befolkningens kvalitetskrav til velfærdsydelser stiger.

 

  • Stigende fokus på klima og miljø: Også på klima- og miljøområdet er de samfundsmæssige udfordringer store de kommende årtier. Globalt og nationalt har man bl.a. sat mål for at reducere miljøbelastningen og udledningen af drivhusgasser.

 

Fornyelsesfonden skal forbedre rammerne for, at danske virksomheder kan udnytte det erhvervsmæssige potentiale i ovenstående generelle tendenser. Fornyelsesfondens 760 mio. kr. skal fremme den virksomhedsrettede innovation inden for tre overordnede indsatsområder:

  • Grønne løsninger. I indsatsen indgår innovation, markedsmodning og kommercialisering af nye grønne løsninger samt udvikling af nye grønne helhedsløsninger med henblik på eksport.

  • Velfærdsløsninger. I indsatsen indgår innovation samt markedsudvikling af offentlige sundheds- og velfærdsløsninger.

  • Omstilling i hårdt ramte områder

 

I forhold til "Grønne løsninger" er fristen for at indsende en ansøgning den 7. januar 2011, kl. 12.00. Der er tale om en pulje på 20 mio. kr.

Fornyelsesfonden åbner for ansøgninger om støtte til større innovationsprojekter, som har til formål at udvikle kommercielle løsninger til fremtidens lavenergibyggeri, som både sikrer et lavt energiforbrug og et sund indeklima.

I forhold til "Velfærdsløsninger" er fristen for at indsende en ansøgning den 7. januar 2011, kl. 12.00. Der er tale om en pulje på 20 mio. kr.

 

Her har Fornyelsesfonden åbnet for ansøgninger om støtte til større innovationsprojekter, som har til formål at udvikle kommercielle produkter og serviceydelser om forebyggelse og behandling af overvægt samt hjælpemidler til livet med overvægt.

I forhold til "Omstilling i hårdt ramte områder" er fristen for at indsende en ansøgning den 19. januar 2011, kl. 12.00. Der er tale om en pulje på 45 mio. kr.


Fornyelsesfonden fremmer projekter, der bidrager til at skabe nye erhvervs- og vækstmuligheder i hårdt ramte områder. Projekter inden for det grønne område og velfærdsområdet vil blive foretrukket, men andre områder kan også komme i betragtning.

Ledigheden er steget betydeligt i Danmark siden midten af 2008, og alle dele af Danmark er påvirket af den økonomiske afmatning i verdensøkonomien. Det er en stor udfordring at skabe ny beskæftigelse og styrke væksten lokalt, men det er også en nødvendighed, hvis den regionale velstand og Danmarks position som et af verdens rigeste lande skal fastholdes.

Et hårdt ramt område er en (eller flere) kommune(r) hvor:

  • Der er en ledighed, som er væsentlig højere end landsgennemsnittet, eller hvor stigningen i ledigheden ligger væsentligt over landsgennemsnittet.

  • Den ledige arbejdskraft har ekstraordinært vanskeligt ved at finde ny beskæftigelse, f.eks. på grund af områdets eksisterende erhvervsstruktur.

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-70-10-09

17. Orientering om Regional Konkurrenceevneredegørelse 2010

Resume

I Konkurrenceevneredegørelsen gør regeringen hvert år status over Danmarks konkurrencekraft sammenlignet med de øvrige OECD-lande. Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) har nu offentliggjort Regional Konkurrenceevneredegørelse 2010, der med udgangspunkt i indikatorerne fra Konkurrenceevneredegørelsen gør status over regionernes konkurrencekraft med særlig fokus på de områder, hvor de regionale vækstfora kan bidrage til at styrke rammevilkårene for vækst og erhvervsudvikling. Det gælder især uddannelse, innovation, forskning og udvikling samt vækstvirksomheder.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

I Konkurrenceevneredegørelsen gør regeringen hvert år status over Danmarks konkurrencekraft sammenlignet med de øvrige OECD-lande. Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) har nu offentliggjort Regional Konkurrenceevneredegørelse 2010, der med udgangspunkt i indikatorerne fra Konkurrenceevneredegørelsen gør status over regionernes konkurrencekraft med særlig fokus på de områder, hvor de regionale vækstfora kan bidrage til at styrke rammevilkårene for vækst og erhvervsudvikling. Det gælder især uddannelse, innovation, forskning og udvikling samt vækstvirksomheder.
 
I år fokuserer redegørelsen på den danske vækstudfordring.
 
Danmark er stadig blandt de mest velstående lande målt på BNP per indbygger, men vi har mistet terræn de seneste ti år, hvor den økonomiske vækst i alle danske regioner har været betydeligt lavere end i udlandet.
 
Styrket økonomisk vækst i de danske regioner kan principielt skabes på to måder. Enten ved at vi arbejder ”klogere” og derved skaber mere værdi per arbejdstime (produktivitetsvækst), eller ved at vi øger arbejdsudbuddet. Den demografiske udvikling med færre i den erhvervsaktive alder taler for, at fremtidig vækst især skal sikres gennem øget vækst i produktiviteten.
 
De sidste ti år er produktiviteten i samtlige danske regioner vokset betydeligt langsommere end OECD-gennemsnittet. I dag er det kun i Region Hovedstaden, at produktivitetsniveauet er betydeligt større end OECD-gennemsnittet. I Region Midtjylland er produktiviteten under OECD-gennemsnittet.
 
Region Midtjylland har haft den laveste produktivitetsvækst i perioden men har så til gengæld haft den højeste vækst i arbejdsudbuddet. Sammenlagt betyder det, at den økonomiske vækst i Region Midtjylland er på niveau med landsgennemsnittet.
 
Vækstmotorerne kan ikke umiddelbart forklare Region Midtjyllands lave produktivitetsvækst sammenlignet med de andre danske regioner, da Region Midtjylland generelt ligger på niveau med landsgennemsnittet på disse parametre:
 
Uddannelse

  • Alle regioner klarer sig bedre end OECD-gennemsnittet, når det gælder andelen af unge, der på nuværende tidspunkt har gennemført mindst en ungdomsuddannelse. Der er dog stadig et stykke vej op til de bedste i OECD.

  • I Region Midtjylland forventes 86% af den nuværende ungdomsårgang at få mindst en ungdomsuddannelse. Det er landets højeste men stadig et stykke fra Regeringens målsætning om 95% i 2015.

  • Næsten alle unge starter på en ungdomsuddannelse, men især på de erhvervsrettede uddannelser er frafaldet i alle regioner så højt, at kun cirka halvdelen fuldfører. Og tendensen er, at frafaldet stiger.

  • Region Midtjylland har landets næsthøjeste andel 25-34-årige med en videregående uddannelse, og andelen ligger over OECD-gennemsnittet.

  • I Region Midtjylland forventes knap 48% af den nuværende ungdomsårgang at få en videregående uddannelse. Det er landets næsthøjeste efter Region Hovedstaden men stadig under Regeringens målsætning om 50% i 2015.

 
Fornyelse og innovation

  • Danmark ligger kun i det internationale midterfelt målt på andelen af innovative virksomheder og nye produkters omsætningsandel.

  • Andelen af innovative virksomheder i Regionen ligger på landsgennemsnittet, men det er fortsat 6 ud af 10 virksomheder, der hverken har introduceret nye produkter eller processer de seneste tre år.

  • I Region Midtjylland kommer kun 10 procent af innovative virksomhedernes omsætning fra nye varer og tjenesteydelser. Det er landets laveste andel.

  • Region Midtjylland har landets næsthøjeste andel privatansatte med en videregående uddannelse. Andelen er dog betydeligt lavere end Region Hovedstaden, hvis andel ligger på niveau med de fem bedste EU-lande.

  • Samspillet om innovation er betydeligt svagere i Danmark end i udlandet. Det gælder også Region Midtjylland, som ikke afviger meget fra landsgennemsnittet.

 
Vækstvirksomheder

  • I alle danske regioner etableres der mange nye virksomheder hvert år, og etableringsraten i Danmark er høj sammenlignet med de fleste andre lande.

  • Region Midtjylland har en etableringsrate og overlevelsesrate på niveau med landsgennemsnittet.

  • Når det gælder om at skabe vækst i de nye virksomheder, klarer de danske regioner sig dog mindre godt, og Danmark ligger fortsat kun i midterfeltet blandt OECD-landene.

  • Region Midtjyllands andel af vækstvirksomheder ligger cirka på niveau med landsgennemsnittet, men kun i Region Midtjylland og Region Nordjylland er andelen af vækstvirksomheder faldet fra 2006 til 2007.

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-14-09

18. Eventuelt

Beslutning

Under dette punkt drøftede Vækstforum mulighederne for at øge SMV'nes kendskab til de tilbud, bl.a. Vækstforum har iværksat.

 

Administrationen vil arbejde videre med kommunikationen af tilbudene og vil til et Vækstforum møde i foråret 2011 udarbejde et oplæg, som beskriver kontakten til SMV.

 

Vækstforum drøftede også mulighederne for i højere grad at fokusere på de regionale styrkepositioner, som udgangspunkt for iværksættelsen af nye initiativer til gavn for hele Region Midtjylland.

Tilbage til toppen