Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 12. december 2011 kl. 10:00
i Regionshuset i Viborg


Sagnr.: 1-01-87-2-10

1. Godkendelse af referat

Resume

Referatet af Vækstforums møde den 25. oktober 2011 er offentliggjort og fremsendt til Vækstforums medlemmer. Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af Vækstforums møde den 25. oktober 2011.

Beslutning

Vækstforum godkendte referatet af mødet den 25. oktober 2011.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-2-10

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt

Af Region Midtjyllands midler til erhvervsfremme resterer der på nuværende tidspunkt 175 mio. kr. for perioden 2011-2014 (se Tabel 1 i økonomioversigten). EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen udgør årligt 36 mio. kr. for hver af de to fonde. Der resterer på nuværende tidspunkt 12,1 mio. kr. af Regionalfonden og 30,1 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

 

Af de regionale erhvervsfremmemidler indstilles der i alt for 15,7 mio. kr. til bevilling på mødet den 12. december 2011.

 

Fra Socialfonden indstilles der i alt for 12,6 mio. kr. til bevilling.

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 160 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsfremmemidler i perioden 2011-2014 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Af EU's Mål 2 midler vil der restere 12,1 mio. kr. af Regionalfonden og 17,6 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Økonomioversigten er vedhæftet som bilag.

 

Konferencer

Vækstforum har modtaget en invitation til at deltage i den årlige Beskæftigelsespolitiske Konference arrangeret af det Regionale Beskæftigelsesråd for Midtjylland. Konferencen finder sted den 16. april 2012, i Herning. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen deltager.

 

Vækstforum har modtaget en invitation fra Danmarks Vækstråd til at deltage i Folkemødet på Bornholm den 14. juni 2012 - et fælles møde mellem de regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd.

 

Vækstfonden - bestyrelsesmedlemmer

Danmarks Vækstråd skal i henhold til Ligestillingsloven indstille 4 kandidater (1 mand og 1 kvinde til hver af posterne) til erhvervs- og vækstministeren, som efter indstilling fra Danmarks Vækstråd udpeger to kandidater til Vækstfondens bestyrelse.

 

På den baggrund har Danmarks Vækstråd indstillet følgende kandidater til bestyrelsen for Vækstfonden:

  • Direktør Anders Thoustrup, formand for bestyrelsen i Sydbank

  • Torben Nielsen, tidligere Nationalbankdirektør

  • Anette Ilsøe, koncerndirektør Kongskilde Industries

  • Kirsten Drejer, adm. direktør Symphogen, tidligere medlem af Danisco's bestyrelse

Beslutning

Vækstforum tog punktet til orientering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-08

3. Opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. september 2011

Resume

Vækstforum og Regionsrådet for Region Midtjylland har pr. 1. september 2011 iværksat initiativer for kr. 2,1 mia. kr. (inkl. medfinansiering) og der er den 1. september 2011 fulgt op på 105 resultatkontrakter med den række operatører, som gennemfører aktiviteter til fremme af regionens erhvervsudvikling.   

  

Der foretages halvårlige opfølgninger pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til Vækstforum og Regionsrådet.   

 

Status pr. 1. september 2011 er sammenfattet i to statusrapporter, der rummer henholdsvis en aktivitetsopfølgning og en økonomiopfølgning.    

 

Det overordnede indtryk er, at de regionale erhvervsfremmeaktiviteter pr. 1. september 2011 afvikles planmæssigt med mindre afvigelser. Operatørerne har redegjort for afvigelserne og det vurderes, at der ikke er grund til at justere resultatkontrakterne på nuværende tidspunkt.  

 

Inden for de gældende resultatkontrakter har der dog været ikke ubetydelige budgetændringer i forhold til en forskydning af projektperioden.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager opfølgningen på de regionale erhvervsudviklingsaktiviteter pr. 1. september 2011 til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til Lov om erhvervsfremme kan Regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Disse aktiviteter skal iværksættes i regi af selvstændige juridiske enheder, med hvem Regionsrådet indgår kontrakter, herunder resultatkontrakter, om gennemførelsen.

 

De resultatkontrakter, der anvendes til styring af de regionale erhvervsfremmeaktiviteter i Region Midtjylland, specificerer hvilke mål og resultatkrav, der skal opfyldes inden for en given periode og givne budgetmæssige rammer. Som hovedregel foretages der halvårlige opfølgninger pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til Regionsrådet.

 

Afrapporteringen om mål og resultatkrav udarbejdes af de operatører, som Regionsrådet har indgået resultatkontrakter med. Administrationen har sammenfattet operatørernes afrapportering pr. 1. september 2011 i to statusrapporter, der vedlægges som bilag: 

 

  • Status 1. september 2011: Aktivitetsopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan, og

  • Status 1. september 2011: Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan.

 

Afrapporteringen om de enkelte erhvervsfremmeaktiviteter kan læses på Region Midtjyllands hjemmeside, ligesom der er links til dem i den elektroniske version af statusopfølgningen.

 

Statusrapporterne er baseret på de erhvervsfremmeaktiviteter, hvor der er indgået kontrakter. Den overordnede vurdering er, at initiativerne under de respektive indsatsområder afvikles planmæssigt, og at erhvervsfremmeaktørerne vurderer at kunne opfylde mål og resultatkrav ved kontrakternes ophør.

 

For en del projekters vedkommende har opstartsperioden dog været længere end forventet, hvilket har givet problemer med at gennemføre de planlagte aktiviteter inden for den oprindelige tidsplan. Der har været dialog med operatøren i alle disse tilfælde og der er anmodet om budgetændringer, som i denne omgang primært er resulteret i tidsforskydning i forhold til projektgennemførelsen. Der vil ved næste opfølgning - den 1. marts 2012 blive fokuseret yderligere på projekternes muligheder for at gennemføre aktiviteterne.

 

De formelle krav til projektafslutning har også vist sig at forlænge projektperioden betydeligt mere end forudsat.

 

I forhold til CareTech Innovation - indsats under Velfærdsinnovation - har Erhvervs- og Byggestyrelsen gjort opmærksom, at der på nuværende tidspunkt sker en nedskrivning af bevilling og at budgettet igen vurderes ved opfølgningen pr. 1. marts 2012.

 

Region Midtjylland er ligeledes i dialog med bestyrelsen for CareTech Innovation i forhold til en vurdering af budgettet.

 

Tabel A.

Oversigt over Regionsrådets bevillinger til erhvervsfremme i Region Midtjylland, pr. 1. september 2011 [image]

 

Tabel B.

Samlet økonomioversigt vedrørende indsatsområderne i Vækstforums handlingsplan,

inkl. eksterne finansieringskilder, pr. 1. september 2011

 

[image]

Beslutning

Vækstforum tog punktet til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-22-9-11

4. Forlængelse af Regionsrådets bevilling til KOMPETENCEmidt

Resume

I december 2007 bevilgede Regionsrådet 20 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler til projektet KOMPETENCEmidt, som har til formål at skabe mere og bedre efteruddannelse i Region Midtjylland, herunder en styrkelse af efter- og videreuddannelsesindsatsen for de kortuddannede i regionens små og mellemstore virksomheder.

 

Projektet har kørt i næsten tre år, og på baggrund af, at projektet har opnået betydelige resultater, ønskes projektet videreført som KOMPETENCEmidt 2.0 indtil udgangen af 2013 og udvidet med en indsats for arbejdsmarkedsparate ledige gennem jobrotation.

 

Vækstforum har på sit møde den 25. oktober 2011 besluttet at indstille til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der bevilges yderligere 45 mio. kr. fra Den Europæiske Socialfond til projektet. Det indstilles derfor, at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at uforbrugte midler på 8 mio. kr. fra den eksisterende bevilling på 20 mio. kr. fra erhvervsfremmemidlerne til KOMPETENCEmidt overføres til 2012-13 til KOMPETENCEmidt 2.0 for at matche EU-midlerne i den samlede finansiering.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der overføres 8 mio. kr., som er uforbrugte, af den i 2007 givne bevilling på 20 mio. kr. fra de regionale erhvervsfremmemidler til KOMPETENCEmidt 2.0.

Sagsfremstilling

Vækstforum har på sine møder den 7. september og 25. oktober 2011 besluttet at indstille til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der bevilges i alt max. 60 mio. kr. - heraf 15 mio. kr. uforbrugte midler - fra Den Europæiske Socialfond til KOMPETENCEmidt 2.0. Derfor foreslås det indstillet til Regionsrådet, at de uforbrugte midler på 8 mio. kr. fra den eksisterende bevilling på 20 mio. kr. fra de regionale erhvervsfremmemidler til KOMPETENCEmidt overføres til 2012-13 til KOMPETENCEmidt 2.0, for derved at bidrage til at sikre den nødvendige medfinansiering på mindst 50%, som skal matche bevillingen fra Den Europæiske Socialfond.

 

KOMPETENCEmidt blev evalueret ultimo 2010, og hovedkonklusionen er, at projektet har fungeret efter hensigten, og behovet for at kvalificere arbejdsstyrken ikke er blevet mindre i den forløbne projektperiode. Evalueringen har bl.a. resulteret i følgende:

 

  • at samarbejdstanken var hensigtsmæssig, idet der er en meget stærk og sikker sammenhæng mellem uddannelsesinstitutionernes samarbejde om at dække virksomhedernes behov og sandsynligheden for, at virksomhederne vælger at benytte voksen- og efteruddannelse (VEU),

  • at 7.000 gennemførte virksomhedsbesøg har resulteret i, at 6.776 medarbejdere har deltaget i VEU,

  • at 98 % af virksomhederne er meget tilfredse med dialogen og udbyttet af indsatsen,

  • at størstedelen af virksomhederne har oplevet at få opfyldt én af de tre vigtigste motivationer til at benytte efteruddannelse,

  • at det ikke i særlig høj grad er lykkedes at få virksomhederne til at arbejde strategisk med uddannelsesplanlægning, idet kun 15 % har fået lavet en uddannelsesplan,

  • at de uddannelsesplaner, der er blevet lavet, er meget ad hoc prægede og med fokus på aktuelle uddannelsesbehov. Halvdelen har en tidshorisont på 3 måneder eller mindre. Administrationen vurderer, at årsagen hertil kan være, at projektet har fokuseret på små virksomheder.

 

En igangværende analyse af fremtidens kompetencebehov, med Region Midtjylland som tovholder viser, at der for alle faggrupper forventes en generel ubalance mellem behovet for og udbuddet af kompetencer.

 

Analysen viser en generel forventning om, at beskæftigelsesmulighederne for de kortuddannede mindskes og eventuelt bortfalder. Samtidig forventes højere kompetencekrav til gruppen af kortuddannede, der arbejder inden for industrien. Her forventes mindstekravet for at kunne varetage et job at stige betydeligt bl.a. på grund af ny teknologi m.v.

 

Gruppen af kortuddannede udgør i dag 25 % af arbejdsstyrken i Region Midtjylland og set i lyset af fremtidens forventninger til beskæftigelsesmulighederne for denne gruppe, er der behov for en opkvalificering.

 

Beskæftigelsesindsatsen har i dag fokus på at tilskynde de ledige til at søge aktuelt forefaldende job. Med de udfordringer danske virksomheder står overfor i den globale konkurrence, bør de ledige også opkvalificeres, så de er klar til opsvinget og fremtidens behov for arbejdskraft.

 

For at sikre en langsigtet politik bør beskæftigelsesindsatsen koordineres inden for et geografisk afgrænset område, således at de aktører, der har kendskab til områdets udbud af og virksomhedernes efterspørgsel på arbejdskraft, samarbejder om helhedsorienteret indsats.

 

Aktiviteterne i KOMPETENCEmidt 2.0 fokuserer på:

 

  • uddannelsesplanlægning og især det strategiske element

  • indsatsen på virksomheder, hvor betingelserne for at anvende VEU er til stede

  • indsatsen på mindre virksomheder med mere end 10 ansatte

  • yderligere professionalisering af virksomhedskonsulenternes arbejde

  • styrkelse af partnerskabet i VEU centrene

  • aktiviteter for de arbejdsmarkedsparate ledige, der via rotationsprojekter kan dække virksomhedernes behov for arbejdskraft.

 

Målgrupper og aktiviteter

Projektet har fokus på at få virksomhederne i gang med at arbejde med strategisk uddannelsesplanlægning for medarbejderne. Projektet vil have fokus på 3 målgrupper:

 

  • små og mellemstore virksomheder, fortrinsvis virksomheder med mere end 10 ansatte, og deres kortuddannede medarbejdere,

  • ledige, det kan være unge ledige på kanten af arbejdsmarkedet eller ledige med anden etnisk baggrund end dansk. Fælles for dem alle er, at de umiddelbart efter opkvalificering kan indgå som erstatningsarbejdskraft i jobrotationsprojekter,

  • medarbejdere i jobcentrene, idet sagsbehandlernes rolle og kompetencer har indflydelse på effekten af aktivering af den enkelte borger.

 

Organisering

I henhold til partnerskabsaftalen mellem regeringen og Region Midtjylland blev der i 2008 nedsat et kompetenceråd, som varetager den overordnede styring og udvikling af KOMPETENCEmidt projektet.

 

Væksthus Midtjylland er operatør på projektet og ansvarlig for den daglige drift, fremdrift, økonomi og afrapportering. Aktiviteterne udføres af tre partnerskaber med de tre VEU centre som leadpartner. Partnerskaberne består af relevante uddannelsesinstitutioner, jobcentrene/lokale beskæftigelsesråd, lokale erhvervsserviceenheder og arbejdsmarkedets parter.

 

VEU centrene nedsætter styregrupper med repræsentanter fra partnerne, som skal sikre fremdriften i det enkelte partnerskab. Projektets aktiviteter skal i videst muligt omfang gennemføres af partnerne i de tre partnerskaber. 

 

Ressourcer  

Budget og finansiering 2008-13 KOMPETENCEmidt og KOMPETENCEmidt 2.0

 
KOMPETENCEmidt
KOMPETENCEmidt 2.0
 
 (1.000 kr.)
2008 – 2011
2012
2013
Total 2012 –2013
Udgifter
 
 
 
 
Uddannelse ledige
0
15.000
15.000
30.000
Koordinering jobrotation
0
15.000
15.000
30.000
Uddannelse beskæftigede
0
10.000
10.000
20.000
Afklaring virksomheder
12.000
4.000
4.000
8.000
Udd. planlægning i virk.
11.000
7.000
7.000
14.000
Igangsætte udd. i virk.
8.000
4.000
4.000
8.000
Særlige aktiviteter
7.000
5.000
5.000
10.000
Udgifter total
38.000
60.000
60.000
120.000

 

Finansiering
2008 – 2011
2012
2013
Total 2012-2013
Europæiske Socialfond
15.000
30.000
30.000
60.000*
Region Midtjylland
12.000
4.000
4.000
8.000
Staten
11.000
11.000
11.000
22.000
Kommuner
0
15.000
15.000
30.000

 

*Der er 15 mio. kr. uforbrugt af den oprindelige bevilling fra EU Socialfond på 30 mio. kr., og Vækstforum indstillede til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der bevilges yderligere 45 mio. kr. fra Den Europæiske Socialfond til projektet, samt at de uforbrugte 15 mio. kr. genbevilges til KOMPETENCEmidt 2.0, dvs. en samlet bevilling på 60 mio. kr. for årene 2012-2013.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-9-10

5. Bevilling til en styrkelse af innovation og entreprenørskab i folkeskolen

Resume

Vækstforum besluttede på sit møde den 14. december 2010, at der i forbindelse med gennemførelse af initiativet Entrepreneurship i uddannelser, skulle gennemføres annoncering efter operatører på følgende uddannelsesområder: Folkeskole, ungdomsuddannelser og korte videregående uddannelser samt de mellemlange videregående uddannelser. Vækstforum bevilgede på dette møde også finansiering til gennemførelse af Det entreprenørielle Universitet, ved Aarhus Universitet.

 

På Vækstforums møde den 8. juni 2011 blev ansøgningen fra VIA University College om en styrkelse af entreprenørskab i VIA's uddannelser godkendt, og det blev besluttet, at der skulle etableres samarbejdsstrukturer mellem operatørerne for de enkelte niveauer i indsatsen.

 

Der har netop været gennemført annoncering efter en operatør på folkeskoleområdet, og Center For Undervisningsmidler ved VIA University College har, på vegne af folkeskolerne i regionen, ansøgt om opgaven.  

 

Projektets overordnede formål er at styrke folkeskolens arbejde med innovation og entreprenørskab i undervisningen, og hovedelementerne i projektet omfatter udvikling og formidling af undervisningsmaterialer og -koncepter, kompetenceudvikling for lærere og gennemførelse af camps og lignende arrangementer for eleverne i samarbejde med lokale virksomheder. Målgruppen for indsatsen er folkeskolens ældste klasser samt underviserne.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges  1,405 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til VIA University College til gennemførelse af projektet Innovation og Entreprenørskab i folkeskolen under indsatsområdet Iværksætteri. Bevillingen fordeler sig som følger: 702.875 kr. i 2012 og 702.875 kr. i 2013,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der bevilges  4,405 mio. kr. fra Den Europæiske Socialfond til VIA University College til gennemførelse af projektet Innovation og Entreprenørskab i folkeskolen under indsatsområdet Iværksætteri. Bevillingen fordeler sig som følger: 2,202 mio. kr. i 2012 og 2,203 mio. kr. i 2013.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 14. december 2010 initiativet Entrepreneurship i

uddannelserne, under indsatsområdet Iværksætteri.

 

En styrkelse af entreprenørskab i uddannelsessystemet skal bidrage til at skabe en stærk iværksætterkultur og til at skabe en arbejdsstyrke med flere entreprenørielle kompetencer - en arbejdsstyrke, som enten kan skabe udvikling og fornyelse inden for rammerne af eksisterende virksomheder og institutioner, eller som kan skabe vækst og udvikling gennem etablering af egne virksomheder.

 

Projektet er i overensstemmelse med retningslinjerne for socialfondsprogrammet og har et klart vækstkildefokus, idet projektet har til formål at udvikle og styrke iværksætterkulturen. Den gode iværksætter skal, udover de nødvendige kompetencer, også have et personligt drive og en risikovillighed, der bør grundlægges tidligt. Det fremgår ligeledes af programmet, at der kan iværksættes initiativer, der har til formål at tilbyde uddannelsestilbud i iværksætteri på alle uddannelsesniveauer. Fra national side er der ligeledes en målsætning om, at alle i løbet af deres uddannelse skal have mulighed for at arbejde med idéudvikling, og der er enighed om, at fundamentet for en stærk iværksætterkultur skal lægges i grundskolen. For at nå disse mål har man fra nationalt hold etableret Fonden for Entreprenørskab og nærværende projekt understøtter og spiller sammen med Fondens indsats. Initiativet er desuden udviklet i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab.

 

Koblingen til erhvervslivet er central i projektet. Der skal etableres strategiske partnerskaber, der binder uddannelse og erhvervsliv sammen og der skal afholdes camps og konkurrencer i samarbejde med virksomheder. For virksomhederne vil dette samarbejde betyde mere fokus på innovation i den enkelte virksomhed gennem samarbejdet om idéudvikling og løsning af de stillede opgaver.

 

Der har netop været gennemført annoncering efter en operatør på folkeskoleområdet.

Der er indkommet en ansøgning fra Center for Undervisningsmidler ved VIA University College, som har ansøgt om operatørrollen i forhold til folkeskolerne i regionen, og ansøgningen opfylder i høj grad de elementer og den overordnede økonomiske ramme, som Vækstforum har godkendt for projektet.

 

Ansøgningen er udarbejdet på baggrund af en række arbejdsgruppemøder, hvortil alle kommuner i Region Midtjylland har været inviteret, og alle kommuner har været repræsenteret ved møderne. På møderne blev det drøftet, hvordan man i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab kunne styrke indsatsen for entreprenørskab i undervisningen og hvilke indsatsområder, der skulle prioriteres. Arbejdsgruppen har efterfølgende også deltaget i processen med udarbejdelse af selve ansøgningen. Ansøger er endvidere i dialog med de kommunale forvaltninger om de enkelte kommuners konkrete deltagelse i projektet.

 

Indhold

Projektets formål er at styrke folkeskolens arbejde med innovation og iværksætteri i undervisningen og at opbygge et stærkt samarbejde mellem folkeskolen og erhvervslivet i Region Midtjylland således, at der herigennem skabes nye ideer og løsninger for erhvervslivet lokalt. Målgruppen er folkeskolens ældste klasser og underviserne.

 

Projektet er åbent for alle regionens folkeskoler og vil indeholde et differentieret og varieret udbud af ydelser og aktiviteter, som den enkelte skole kan benytte sig af og deltage i efter behov og interesse.

 

Hidtil har indsatsen vedrørende iværksætteri i undervisningen på folkeskoleområdet primært været varetaget af Young Entreprise/Fonden for Entreprenørskab, og formålet med nærværende projekt er at bygge ovenpå og forstærke denne indsats.

 

Projektet omhandler følgende områder:

 

  • En kortlægning og en samlet formidling af alle tilgængelige undervisningskoncepter, -metoder og -materialer, der understøtter innovativ og entreprenøriel undervisning i folkeskolen.

  • Udvikling og understøttelse af undervisningskoncepter, -metoder og -materialer til undervisning i innovation og entreprenørskab. Aktiviteterne vil være rettet mod folkeskolens ældste klasser.

  • Kompetenceudviklingsforløb for lærere og skoleledere inden for innovationspædagogik og innovationsledelse.

  • Udvikling og afprøvning af koncepter for samarbejder/partnerskaber mellem virksomheder og folkeskolen, herunder Innovation Camps, hvor eleverne får stillet en innovationsopgave af en virksomhed.

  • Projektet skal via operatøren udbredes til folkeskoler i hele regionen, og herudover skal der i projektet anvendes en cirkulationsagent, som udover formidling af metoder og materialer også kan understøtte skolerne i implementering af indsatsen.

 

Projektet Innovation og Entreprenørskab i folkeskolen i Region Midtjylland knytter an til Vækstforums taktiske mål for 2020 for Iværksætteri og skal især understøtte målene om en stigning i etableringsraten og en stigning i andelen af vækstiværksættere.

 

Projektet vil bidrage til at styrke vilkårene for yderområderne, idet projektet skal udbredes til folkeskoler i hele regionen, blandt andet via en cirkulationsagents opsøgende arbejde. Cirkulationsagenten vil sikre en bred forankring af projektet, sådan at alle folkeskoler i regionen får mulighed for at arbejde med idéudvikling og innovation i undervisningen.

 

Hovedelementer i resultatkontrakten er:

 

Effekter

  • Der deltager minimum 1.000 elever i entreprenørskabsaktiviteter og pilotprojekter.

  • Der deltager minimum 150 undervisere i komptenceudviklingsforløb.

  • Der udvikles nye ideer og løsninger for erhvervslivet lokalt via gennemførelse af innovationcamps.

  • Der deltager minimum 50 skoler i projektet. Projektet formidles til alle skoler via operatøren og via projektets cirkulationsagent.  

  • De deltagende skoler bliver i stand til at udarbejde en handlingsplan for kreativitet, innovation og entreprenørskab.

  • Der udvikles nye undervisningsmetoder, der fremmer idéskabelse og innovative kompetencer.

  • Der etableres regionale, faglige netværk for lærere i idéudvikling og iværksætteri.

 

 Aktiviteter

  • Der skal ske en formidling og udbredelse af undervisningsmaterialer og -metoder, der understøtter innovativ og entreprenøriel undervisning i folkeskolen.

  • Der skal udarbejdes et katalog over de relevante, eksisterende materialer og tilbud.

  • Skolerne skal understøttes i arbejdet med at udvikle en konkret handlingsplan for kreativitet, innovation og iværksætteri i undervisningen.

  • Der skal gennemføres kompetenceudviklingsforløb for lærere og skoleledere.

  • Der skal etableres netværk for undervisere.

  • Der skal afholdes konkurrencer og camps for eleverne.

  • Der skal udvikles og afprøves koncepter for samarbejder/partnerskaber mellem virksomheder og folkeskolerne.

 

Organisering

  • Der skal ske en formidling af projektets tilbud og aktiviteter via cirkulationsagenters opsøgende arbejde.

  • Der etableres en styregruppe og en arbejdsgruppe for projektet med deltagelse af repræsentanter for de kommunale skoleforvaltninger.

  • Der etableres samarbejder med lokale virksomheder om koncept for og gennemførelse af camps, konkurrencer m.v.

  • Projektet indgår i samarbejdsstrukturer med de øvrige aktører inden for initiativet Entrepreneurship i uddannelser.

 

Ressourcer

 

Udgiftsbudget

 (1.000 kr.)
2012
2013
I alt
Fag, uddannelser og undervisningsmaterialer
1.130
1.131
2.261
Kompetenceudvikling af undervisere
1.500
1.500
3.000
Gennemførelse af konkurrencer, camps m.m.
750
750
1.500
Administration, evaluering og revision
1.025
1.025
2.050
I alt
4.405
4.406
8.811

 

Finansieringsbudget

 (1.000 kr.)
2012
2013
I alt
EU's Socialfond
2.202
2.203
4.405
Region Midtjylland
703
703
1.406
Folkeskoler/kommuner
1.500
1.500
3.000
I alt
4.405
4.406
8.811

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med følgende tilføjelse:

At projektet i sin organisering skal synliggøre inddragelsen af erhvervslivet.

Harald Mikkelsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-9-10

6. Bevilling til en styrkelse af entreprenørskab i ungdomsuddannelserne og på området for kortere videregående uddannelser (KVU området)

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 14. december 2010 initiativet Entrepreneurship i uddannelser. Efterfølgende er der indkaldt ansøgninger på opgaven som operatør på indsatsen på ungdomsuddannelsesområdet og på de korte videregående uddannelser. Et konsortie bestående af Erhvervsakademi Aarhus, MidtVest og Dania har ansøgt om opgaven og beskriver en indsats i tæt overensstemmelse med de af Vækstforum godkendte elementer og inden for den økonomiske ramme.

 

Projektets overordnede formål er at styrke entreprenørskab i undervisningen på de pågældende uddannelsesniveauer og hovedelementerne i projektet omfatter udvikling af fag og undervisningsmaterialer, kompetenceudvikling af undervisere og camps for undervisere, studerende og erhverv. Projektets målgruppe er elever og undervisere på ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og erhvervsakademier i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1,75 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Erhvervsakademi Dania, der tegner konsortiet, til gennemførelse af projekt Styrkelse af entreprenørskab i ungdomsuddannelser og på KVU-området. Bevillingen fordeler sig som følger: 875.000 kr. i 2012 og 875.000 kr. i 2013,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at der bevilges 5,68 mio. kr. fra Den Europæiske Socialfond til Erhvervsakademi Dania, til gennemførelse af projekt Styrkelse af entreprenørskab i ungdomsuddannelser og på KVU-området. Bevillingen fordeler sig som følger: 2,84 mio. kr. i 2012 og 2,84 mio. kr. i 2013.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 14. december 2010, at der i forbindelse med gennemførelse af initiativet Entrepreneurship i uddannelser, under indsatsområdet Iværksætteri, skulle gennemføres annoncering efter operatører på følgende uddannelsesområder: Folkeskole, ungdomsuddannelser og korte videregående uddannelser samt de mellemlange videregående uddannelser. Vækstforum bevilgede på dette møde også finansiering til gennemførelse af Det entreprenørielle Universitet, ved Aarhus Universitet. På Vækstforums møde den 8. juni 2011 blev ansøgningen fra VIA University College om en styrkelse af entreprenørskab i VIA's uddannelser godkendt.  

 

En styrkelse af entreprenørskab i uddannelsessystemet skal bidrage til at skabe en arbejdsstyrke med flere entreprenørielle kompetencer - en arbejdsstyrke, som enten kan skabe udvikling og fornyelse inden for rammerne af eksisterende virksomheder og institutioner, eller som kan skabe vækst og udvikling gennem etablering af egne virksomheder.

 

Der har netop været gennemført annoncering efter en operatør på ungdomsuddannelses- og KVU området, Der er indkommet en ansøgning fra et konsortie bestående af Erhvervsakademi Aarhus, Erhvervsakademi MidtVest og Erhvervsakademi Dania. Projektet er åbent for alle ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og korte videregående uddannelser. Der er foreløbig 20 uddannelsesinstitioner, geografisk spredt over hele regionen, der deltager som partnere i projektet, og konsortiet er i fortsat dialog med en række institutioner, så det forventes, at antallet øges. Det vil endvidere være muligt at optage nye partnere løbende i projektperioden.

 

Endvidere vil der blive etableret samarbejde med Young Enterprise, som har sekretariat hos Mercantec i Viborg. Mercantec er partner i projektet. Young Enterprise sekretariatet vil være med til at sikre forankring af projektet både i forløbet, og efter projektets afslutning.

 

Indhold

Projektets formål er at sikre, at elever og studerende på ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og erhvervsakademier i Region Midtjylland opnår viden, færdigheder og kompetencer til at arbejde kreativt, innovativt og entreprenørielt. Projektet vil fokusere på at tilføre en grundlæggende basisviden om entreprenørskab i studieretningerne og på at styrke de studerendes kompetencer til at anvende og gennemføre en tværfaglig innovationsproces fra ide til værdiskabelse.

 

Koblingen til erhvervslivet er central i projektet. Aktiviteter som konkurrencer og camps gennemføres i samarbejde med regionens virksomheder og her vil der blive trukket på  det store virksomhedsnetværk, som erhvervsakademierne har. Virksomhedsnetværket består af 1.000 virksomheder, primært beliggende i Region Midtjylland. Virksomhederne involveres både med udviklingsopgaver til camps og med deltagelse som dommerressource. Virksomhedernes udbytte af campinvolvering er blandt andet: input til produktudvikling og markedsføring, koncepter til løsning af tværfaglige dilemmaer og møde med potentielle medarbejdere.

 

Projektet omhandler tre hovedområder:

  • Udvikling af fag- og undervisningsmaterialer, herunder udvikling og afprøvning af undervisningsmetoder og -teknikker

  • Kompetenceudvikling af undervisere

  • Camps, konkurrencer og lignende for undervisere, studerende og erhverv

 

Der vil i projektet bliver fokuseret på bl.a. følgende aktiviteter:

  • Udvikling af fag og moduler med ECTS point (forkortelse for: European credit transfer and accumulation system)

  • Camps for studerende med fokus på en defineret virksomhedsopgave

  • Kompetenceudviklingsforløb for undervisere

  • Udvikling af samarbejdsflader med erhvervsvirksomheder

  • Udvikling og brug af virtuelle elementer, der i højere grad gør det muligt at udfolde aktiviteterne regionalt

 

Projektet knytter an til Vækstforums taktiske mål for 2020 for Iværksætteri og skal især understøtte målene om en stigning i etableringsraten og en stigning i andelen af vækstiværksættere.

 

Projektet vil bidrage til at styrke vilkårene i yderområderne, idet der sikres aktiviteter i den vestlige del af regionen og der sikres aktiviteter i regionens øvrige store provinsbyer som eksempelvis Horsens, Skive, Randers og Grenå.

 

Hovedelementer i resultatkontrakten er:

 

Effekter

  • Der vil deltage ca. 600 underviserer fra de deltagende uddannelsesinstitutioner i camps omhandlende innovation og kreative teknikker.

  • Ca. 180 undervisere vil blive certificerede som facilitatorer og didaktiske innovatører.

  • 10% af de studerende på de deltagende uddannelsesinstitutioner deltager i uddannelsesfag med ECTS-givende point.

  • Antallet af entreprenørskabsfag øges med 20% årligt på de deltagende uddannelsesinstitutioner.

  • Der er inddraget minimum 25 virksomheder i aktiviteterne vedørende camps og konkurrencer.

  • Undervisernes kompetencer indenfor entreprenørskab styrkes, herunder skal underviserne tilbydes en certificering som Didaktiske Innovatører.

 

Aktiviteter

  • Der skal ske en kortlægning af omfang og indhold af den nuværende entreprenørskabsundervisning.

  • Der skal udvikles nye fag og undervisningsmaterialer, herunder fag med ECTS-givende point .

  • Der skal gennemføres kompetenceudviklingsforløb og netværksaktiviteter for undervisere.

  • Der skal afholdes camps og konkurrencer for undervisere, studerende og erhvervslivet.

  • Der skal udvikles og anvendes en række digitale værktøjer og aktiviteter, herunder en brugerflade på Det virtuelle Studentervæksthus.

 

Organisering

  • Der etableres en styregruppe, en følgegruppe og tre lokale projektgrupper for projektet.

  • Projektet er organiseret med flere sideordnede projektpartnere i et konsortium.

  • Der afholdes en indledende ide-  og planlægningsworkshop for at skabe et bredt afsæt for projektet.

  • Projektet indgår i samarbejdsstrukturer med de øvrige operatører inden for initiativet Entreprenørskab i uddannelser.

 

Ressourcer

 

 

Budget (1.000 kr.)

 
2011
2012
I alt
Fag, uddannelser og undervisningsmaterialer
1.875
1.875
3.750
Kompetenceudvikling af undervisere, konkurrencer og camps
1.950
1.950
3.900
Eksterne konsulentydelser
626
627
1.253
Administration, evaluering, revision
650
650
1.300
Materialer, rejser, annoncering m.m.
580
580
1.160
I alt
5.681
5.682
11.363

 

Finansiering (1.000 kr.)
2012
2013
I alt
Uddannelsesinstitutioner
1.875
1.875
3.750
EU Socialfond
2.841
2.841
5.682
Region Midtjylland
875
875
1.750
Anden finansiering
90
91
181
I alt
5.591
5.591
11.363

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med følgende tilføjelse:

At projektet skal synliggøre inddragelsen af erhvervslivet og inddrage repræsentanter for ungdomsuddannelsesintitutionerne i udformningen af projektet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-56-07

7. Bevilling til og forlængelse af projekt Fastholdelse af udenlandske studerende

Resume

Vækstforum besluttede i 2007 at iværksætte en indsats med fokus på fastholdelse af udenlandske studerende, der er optaget på komplette uddannelsesforløb i Region Midtjylland. Indsatsen er tilrettelagt i to konsortier, hvor AU Career ved Aarhus Universitet er ansvarlig for studerende på lange videregående uddannelser og øvrige mellemlange uddannelser med et budget på 3,8 mio. kr., mens VIA University College, Teknisk Merkantil Højskole i Horsens er ansvarlig for indsatsen for studerende på professionsuddannelser med et budget på 3,0 mio. kr. Begge projekter påbegyndte aktiviteter i 2. kvartal 2009.

 

Indsatsen skal sikre en tilknytning mellem de udenlandske studerende og det regionale erhvervsliv gennem etablering af studiepraktikker, projektansættelser og gerne ordinær ansættelse efter endt studie.

 

Antallet af udenlandske studerende er siden indsatsens opstart steget, og de to projekter mener, at de nu er ved at have opnået en vis erfaring og have opbygget kendskab til ordningen blandt regionens virksomheder, hvorfor begge projekter ønsker en forlængelse af projektperioden og en forhøjelse af bevillingen for i højere grad at høste frugten af den hidtidige indsats. Projekterne vil i den kommende periode sikre fortsat udvikling og forankring af resultaterne.

 

Der udarbejdes nye resultatkontrakter med begge konsortier.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at projekt Fastholdelse af udenlandske studerende - InterResource ved AU Career får forlænget projektperioden til 30. juni 2014, dog skal det bemærkes, at en forlængelse ud over 5 år ikke automatisk kan påregnes,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at projekt Fastholdelse af udenlandske studerende - International career in Denmark ved VIA University College får forlænget projektperioden til 30. juni 2014, dog skal det bemærkes, at en forlængelse ud over 5 år ikke automatisk kan påregnes,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at bevillingen fra Den Europæiske Socialfond til projekt Fastholdelse af udenlandske studerende - InterResource ved AU Career forhøjes inden for en ramme på 1 mio. kr.,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen, at bevillingen fra Den Europæiske Socialfond til projekt Fastholdelse af udenlandske studerende - International career in Denmark ved VIA UC forhøjes inden for en ramme på 1 mio. kr.

Sagsfremstilling

AU Career og VIA University College søger om forlængelse af projekterne om fastholdelse af udenlandske studerende, da der fortsat er behov for en målrettet indsats overfor det stigende antal udenlandske studerende med kompetencer, der efterspørges i regionen. Projekterne er bevidste om, at de arbejder med et arbejdsmarked, der ikke er stabilt og fortsat præget af krisetid. På trods af det, oplever aktørerne en stigende efterspørgsel efter deres internationale studerende. Det har taget tid at synliggøre, hvad udenlandske studerende kan bidrage med i virksomhederne.

 

Projekterne har etableret de nødvendige netværk og samarbejder med virksomhederne, hvilket gør det lettere at etablere konkrete jobmuligheder for de udenlandske studerende og nyuddannede. Projekterne har ligeledes afprøvet og gennemført en lang række aktiviteter, som nu skal udvikles til "best pracis" og forankres. For at opnå projekternes målsætninger er det derfor vigtigt, at projekterne fortsættes. Begge projekter påbegyndte aktiviteter i 2. kvartal 2009.

 

AU Career har gennemført mange aktiviteter, dels på AU Handelshøjskolen og dels spredt længere ud i deres store organisation, herunder har AU Herning gennemført en væsentlig del af projektets aktiviteter. AU vil fremadrettet have karrierecentre tilknyttet alle fakulteter, hvorfor AU Careers erfaringer med dels selv at udføre aktiviteter, dels at have andre enheder under AU til at implementere aktiviteter, fremadrettet kan blive meget værdifulde.

 

AU Career havde en organisering på plads inden projektstart, hvor de tidligere har gennemført tilsvarende aktiviteter for danske studerende. Det har gjort det let at komme i gang med aktiviteter for de udenlandske aktiviteter. VIA UC har derimod skullet opbygge en organisering til gennemførsel af projektet. Efter projektstart har VIA UC desuden været ramt af personaleudskiftninger på projektlederposten. De har nu ansat den fjerde projektleder. Hun har tidligere været ansat som kontaktmægler, hvilket er særdeles gavnligt for projektets virksomhedskontakt.

 

Forudsætninger for at nå målsætningerne og forankre indsatsen er til stede, da det har vist sig, at andelen af studerende, der ønsker at blive i Danmark efter endt studium, er større nu end ved projekternes opstart. Derudover er antallet af udenlandske studerende optaget på komplette uddannelser stigende (fra 2.365 i 2008 til 3.189 i 2010 på AU, og fra 1.624 i 2008 til 2.715 i 2010 på VIA UC). Aktørernes organisationer har fokus på de internationale studerende og deres værdi for institutionen og det danske samfund, og gør derfor også en indsats for forankring af indsatsen.

 

Indsatsen bidrager til Vækstforums taktiske mål om, at arbejdsstyrken skal stige til 700.000 samt, at andelen af udenlandske borgere med ophold til erhverv skal udgøre 1,5 % af befolkningen. De udenlandske studerende bidrager endvidere til Region Midtjyllands internationaliseringsindsats ved påvirkning af både studiemiljø, lokalsamfund og virksomheder.

 

Også virksomheder i yderområderne bliver præsenteret for udenlandske studerende, som kan bidrage til både mangfoldighed i og tilføre nye kompetencer til virksomhederne samt bidrage til befolkningstilvækst i lokalområderne.

 

Effekter

  • 75 % af alle udenlandske studerende i de to operatørorganisationer skal præsenteres for virksomheder i Region Midtjylland i forhold til studieprojekt, praktik eller job.

  • antallet af jobannoncer i institutionernes jobdatabase på engelsk stiger med 10 %.

  • antallet af udenlandske studerende, der deltager i danskundervisning, stiger med 5 %.

 

Aktiviteter

  • Det virksomhedsopsøgende arbejde fortsættes, for derigennem at opnå aftaler om flere praktikpladser, projektopgaver og ordinær beskæftigelse. Det virksomhedsopsøgende arbejde skal samtidig sikre forankring af indsatsen hos virksomhederne, således at de også fremadrettet både kender mulighederne og fordelene ved ansættelser af udenlandske studerende, og de véd, hvor de kan finde de udenlandske studerende.

  • Companymeeting-arrangementer, hvor virksomheder og udenlandske studerende bringes sammen.

  • Informationsmøder om relevante forhold for både udenlandske studerende og de danske virksomheder som f.eks. kulturforståelse, det danske arbejdsmarked og ansøgningsteknik.

  • Modning af danske studerende til et internationalt studiemiljø gennem fælles arrangementer.

  • Mentorordning, buddyordning, jobshadow o.l. som skal øge integrationen af de udenlandske studerende i det danske samfund, skolemiljøet og på arbejdspladserne.

  • Job og cv-temadage i forlængelse af studieafslutning (inden for 6 mdr. efter afsluttet studie).

  • Alle aktiviteter er så vidt muligt åbne for alle udenlandske studerende på videregående uddannelser i Region Midtjylland, også fra andre uddannelsesinstitutioner.

  • Hver operatør afholder mindst 3 arrangementer, hvor de midtjyske virksomheder og udenlandske studerende inviteres.

 

Organisering

Indsatsen skal fortsætte i de eksisterende enheder. Der skal dog etableres et samarbejde mellem de to konsortier, og der skal gennemføres kvartalsvise møder. Tilsvarende skal der etableres et samarbejde med konsortiet for Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft og med kontaktmæglere.

 

Der afholdes hvert kvartal et fælles inspirations- og koordineringsmøde mellem de to operatører til Fastholdelse af udenlandske studerende (8 møder i alt). 

 

Der afholdes et møde hvert halve år med konsortiet for Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft med gensidig orientering og drøftelse af muligheder for fælles arrangementer (4 møder i alt). 

 

Der laves inden udgangen af 2012 en plan for, hvorledes projekternes aktiviteter kan forankres efter endt projektperiode, og denne implementeringsplan følges der op på ved hver afrapportering i den resterende projektperiode.

 

Ressourcer

AU Career:

Budget (1.000 kr.)
2012
2013
2014
I alt
Administration
100
200
100
400
Kommunikation
350
400
50
800
 
 
 
 
 
Kompetenceudvikling
180
183
88
451
Infomøder
76
132
142
350
I alt
706
915
380
2.001

 

Finansiering
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
I alt
EU’s socialfond
353
457
190
1.000
Kommunalt
 
 
 
 
Offentlig lignende
 
 
 
 
Stat
353
458
190
1.001
Privat
 
 
 
 
I alt
706
915
380
2.001

 

VIA University College

Budget (1.000 kr.)
2012
2013
2014
I alt
Administration
250
250
100
600
Kommunikation
400
400
200
1.000
 
 
 
 
 
Kompetenceudvikling
350
350
100
800
Infomøder
200
200
100
500
I alt
1.200
1.200
500
2.900

 

Finansiering
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
I alt
EU’s socialfond
600
600
250
1.450*
Kommunalt
 
 
 
 
Offentlig lignende
 
 
 
 
Stat og region
600
600
250
1.450
Privat
 
 
 
 
I alt
1.200
1.200
500
2.900

 

* Inkl. ubrugte EU-midler fra første periode for indsatsen.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med følgende bemærkning:

  • At de to operatører i løbet af 2012 etablerer et samarbejde om løsning af opgaven i forhold til fastholdelse af udenlandske studerende,

  • At der skal foretages en midtvejsevaluering af initiativet med udgangen af 2012 og

  • At der i den forbindelse skal præsenteres muligheder for en fælles løsning af opgaven.

Harald Mikkelsen og Søren E. Frandsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-25-11

8. Bevilling til forretningsområdet Stærke Feriesteder Øst og Stærke Feriesteder Vest som led i "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland"

Resume

Fonden Destination Djursland søger om bevilling for 2012-2014 til gennemførelse af projekt "Djursland - Vækst gennem oplevelser” under forretningsområdet Stærke Feriesteder Øst, og Ringkøbing-Skjern Kommune søger på vegne af Destination Ringkøbing Fjord om bevilling for 2012-2014 til gennemførelse af projektet "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" under forretningsområdet Stærke Feriesteder Vest. Begge indsatser er udmøntning af en del af Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland".

 

"Djursland - Vækst gennem oplevelser” har til formål at øge konkurrenceevnen i turismen på Djursland og skabe arbejdspladser ved at sætte fokus på udvikling, formidling og synliggørelse af lokale produkter, oplevelser, kultur og identitet.

 

"Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord” har til formål at øge konkurrenceevnen i turismen i Ringkjøbing-Skjern Kommune og skabe arbejdspladser ved at sætte fokus på produktudvikling, kvalitetsudvikling og markedsføring. Desuden indgår der anlæg af en række rekreative faciliteter i ansøgningen.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender, at de 6 mio. kr., der er afsat til regional medfinansiering af Forretningsområdet Stærke Feriesteder i perioden 2011-2014 i finansieringsplanen for turismeindsatsen, fordeles ligeligt mellem de to prækvalificerede operatører vedrørende Stærke Feriesteder Øst og Stærke Feriesteder Vest (henholdsvis Fonden Destination Djursland og partnerskabet mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handels- og TurismeCentret),

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 2 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Fonden Destination Djursland i forbindelse med projekt Stærke Feriesteder Øst under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme, som led i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Bevillingen fordeler sig som følger: 900.000 kr. i 2012, 1.000.000 kr. i 2013, 100.000 kr. i 2014,

 

at Vækstforum tager stilling til hvorvidt de regionale erhvervsfremmemidler skal anvendes til at medfinansiere anlægsudgifter,

 

at Vækstforum, under forudsætning af, at det besluttes at anvende de regionale erhvervsfremmemidler til at medfinansiere anlægsudgifter, tager stilling til hvilke konkrete anlægsudgifter i Ringkøbing-Skjern Kommunes ansøgning, der skal medfinansieres,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges op til 3 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler til Ringkøbing-Skjern Kommune til projektet ”Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord” i forbindelse med forretningsområdet Stærke Feriesteder Vest, under Erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde Turisme, og som led i Vækstforums ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”. Bevillingen fordeler sig med 1.017.500 kr. i 2012, 1.136.250 kr. i 2013 og 846.250 kr. i 2014. Såfremt Vækstforum beslutter, at samtlige eller nogle anlægsudgifter ikke skal medfinansieres, reduceres bevillingen med et beløb, der svarer til 25 % af de anlægsudgifter, der ikke medfinansieres,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at Regionsrådet videresender ansøgningerne til de respektive Lokale Aktions grupper (LAG'er) for at afgive indstilling til NaturErhvervstyrelsen, der er bevilgende myndighed i forhold til EU-støtte fra puljen til Grøn Vækst.

 

at Vækstforum godkender, at projekterne "Djursland - Vækst gennem oplevelser" og "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" kan igangsættes pr. 1. januar 2012 indenfor en økonomisk ramme svarende til den kommunale og regionale medfinansiering for at medvirke til en igangsætning af projektet, idet bevilling af EU midler fra Grøn Vækst tidligst forventes 1. juli 2012. Såfremt der ikke bevilges de ansøgte EU-midler fra Grøn Vækst skal projektets aktiviteter og budget revurderes.

 

at der gennemføres en ekstern midtvejs- og slutevaluering af projekterne i regi af Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

Vækstforum har i ”Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen” prioriteret tre forretningsområder - herunder stærke feriesteder, hvor Vækstforum vil videreudvikle få, men stærke og konkurrencedygtige feriesteder i international målestok, koncentreret omkring de i forvejen stærke kystdestinationer i øst og vest.

 

Vækstforum har den 8. juni 2011 godkendt en finansieringsplan vedrørende Stærke Feriesteder, hvor der i alt er afsat 6 mio. kr. af de regionale midler til erhvervsfremme til forretningsområdet Stærke Feriesteder for perioden 2011-2014. Der er i indstillingen lagt op til, at Vækstforum godkender en ligelig fordeling af midlerne for perioden 2011-2014, hvilket vil sige 3 mio. kr. til Stærke Feriesteder Øst og 3 mio. kr. til Stærke Feriesteder Vest. Fonden Destination Djursland søger på nuværende tidspunkt kun om 2 mio. kr., men har tilkendegivet at de forventer at søge om resterende midler vedrørende Stærke Feriesteder Øst senere.

 

For at geare Vækstforums midler bedst muligt, er udgangspunktet en finansieringsmodel, hvor der medfinansieres med EU's landdistriktsmidler under programmet Grøn Vækst.

 

”Lead-partner” rollen hos Destination Djursland og Ringkøbing Skjern Kommune sikres via resultatkontrakterne med disse to operatører, hvor der fastlægges, at disse har en forpligtigelse til at etablere kontakt og samarbejde med nabokommunerne. For Stærke Feriesteder Vest drejer det sig om Holstebro og Lemvig kommuner. For Stærke Feriesteder Øst drejer det sig om Randers, Odder, Horsens og Hedensted.

 

Der vil i resultatkontrakterne blive opstillet konkrete krav og mål for samarbejdet med nabokommunerne og naboregioner (f.eks. krav om halvårlige møder om projektaktiviteter, fremtidige projektsamarbejder m.m.)

 

Projekt "Djursland - Vækst gennem oplevelser” – Stærke Feriesteder Øst

Fonden Destination Djursland søger om en bevilling til projektet "Djursland - Vækst gennem oplevelser" for perioden 2012-2014. Projektets formål er at øge konkurrenceevnen i turismen på Djursland og skabe arbejdspladser til gavn for Djursland som landdistrikt. Djursland som ferieområde skal udvikles ved at skabe sammenhæng, modne og udvikle nye produkter samt synliggøre, fremhæve og formidle disse under en fælles ramme af Djurslands særlige karakteristika og konkrete kendetegn som ferieområde. Som led i projektet sættes der fokus på lokale produkter, oplevelser, kultur og identitet.  

 

I projektet, der har et samlet budget på 14 mio. kr. (Grøn Vækst 5 mio. kr, Region Midtjylland 2 mio. kr., Norddjurs og Syddjurs Kommuner 3 mio. kr., Destination Djursland og turisterhvervet 4 mio. kr.), er der følgende hovedaktiviteter:

 

1. International brandingplatform for Djursland

2. Flere naturrelaterede oplevelses- og aktivitetsprodukter på hylden

3. Udvikling af super kystlinjer
4. Markedsføring og afsætning af ferieområdet Djursland 

 

Se "Notat - uddybende beskrivelse af og økonomi for de to projekter" for en nærmere beskrivelse af projektet - herunder budget.

 

Projekt "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord” – Stærke Feriesteder Vest

Ringkøbing-Skjern Kommune søger på Destination Ringkøbing Fjords vegne om en bevilling til projektet "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" for perioden 2012-2014. Projektets formål er at bidrage til en øget positionering på det globale marked, så destinationen får en forbedret konkurrenceevne og samlet set opnår en stigning i antal overnatninger og en stigning i døgnforbruget, som leder til en stigning i omsætningen i destinationens turismeerhverv. Det er forventningen, at projektet skaber 72 nye arbejdspladser.

 

I projektet, der har et budget på 11.762.600 kr. (Grøn Vækst 5.881.300 kr., Region Midtjylland 3 mio. kr. og Ringkøbing-Skjern Kommune 2.881.300 kr.), er der følgende hovedaktiviteter: 

 

1. Energivenlige feriehuse

2. Ringkøbing Fjord Oplevelsesnet

3. Fremtidens Superstrande

4. Projekt synlighed, branding og markedsføring  

5. Bork Havn

 

Anlæg af rekreative faciliteter

I ansøgningen "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" er der afsat 2.290.000 kr. ud af det samlede budget på 11.762.600 kr. til anlæg af rekreative faciliteter. Det drejer sig om følgende: 

Rekreative faciliteter
Beløb i kr.
Ringkøbing Fjord Oplevelsesnet
 
Camperplads ved Ringkøbing *) 
250.000
Camper- og p-plads ved Bork og Stauning Havn *)
540.000
Fremtidens superstrand
 
Offentlige toiletter inkl. udebruser
250.000
Naturlegeplads
50.000
Mikrodestination Bork Havn
 
Offentlige toiletter inkl. varmtvandsbruser *)
412.000
Skyggefaciliteter
 30.000
Fiskerhytter/madpakkehytter/strandhytter
 150.000
Naturlegeplads med "klap-en-fisk" bassin
50.000
Udsigtspunkt
212.000
Plads til bådvogne
200.000
Hjertesti/motionssti
146.000
I alt
2.290.000

 

Det er i indstillingen lagt op til, at Vækstforum tager stilling til hvorvidt anlæg af rekreative faciliteter skal støttes, og at budgettet reduceres, hvis Vækstforum beslutter, at der er udgifter, som ikke skal støttes.

 

Region Midtjylland har overfor Ringkøbing-Skjern Kommune tilkendegivet, at de med * markerede udgifter kan foreslås medtaget af kommunen i ansøgningen, med henblik på at Vækstforum tager stilling til, om man vil støtte anlæg af disse rekreative faciliteter. Det bemærkes endvidere, at tilkendegivelsen, om at de med * markerede projekter kan støttes, er sket inden modtagelse af en specifikation fra kommunen på anlægsprojekter.

 

Såfremt Vækstforum ikke betragter de nævnte anlægsprojekter som udgifter, der skal støttes, reduceres projektets udgiftsbudget tilsvarende, og den regionale medfinansiering reduceres med 25 % heraf.

 

Se "Notat - uddybende beskrivelse af og økonomi for de to projekter" for en nærmere beskrivelse af projektet - herunder budget.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen, dog således at der ikke ydes støtte til de med * markerede projekter m.m., fra listen over rekreative faciliteter.

Det støtteberettige budget for rekreative faciliteter reduceres således til 1,1 mio. kr.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-14-11

9. Bevilling til tre projekter vedrørende mersalg som led i "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland"

Resume

Vækstforum har godkendt en prækvalifikation af de tre projekter - Hærvejen, Limfjorden og Gudenåen - under forretningsområdet Mersalg i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Der foreligger nu tre ansøgninger, hvor der søges om bevillinger for perioden 2012-2014. Projekternes formål er at skabe øget vækst og meromsætning, samt øget aktivitet i landdistrikterne og flere arbejdspladser.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at den regionale økonomiske ramme for forretningsområdet mersalg fordeles ligeligt mellem de tre prækvalificerede projekter, selvom 2 af ansøgerne har ansøgt om en større andel, hvilket betyder, at de ikke får bevilget det fulde ansøgte beløb.

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1,2 mio. kr. af de regionale midler til erhvervsfremme til Hærvejsforeningen i forbindelse med projekt "Hærvejen - en international destination for cykel- og vandreturisme" under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme, som led i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Bevillingen fordeler sig som følger: 320.000 kroner i 2012, 582.250 kroner i 2013 og 297.750 kroner i 2014.

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1,2 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Struer Kommune på vegne af fire kommuner i Netværk Limfjorden i forbindelse med projekt "Grøn Vækst Limfjorden" under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme, som led i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Bevillingen fordeler sig som følger: 267.045 kr. i 2012, 543.182 kr. i 2013, 389.773 kr. i 2014. Reduktion i bevillingen i forhold til det ansøgte sker på udgiftsposten formidling og information.

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1,2 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Foreningen VisitGudenåen i forbindelse med projekt "Grøn Vækst - Vækstprojekt Gudenåen" under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme, som led i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Bevillingen fordeler sig som følger: 356.400 kr. i 2012, 723.600 kr. i 2013 og 120.000 kr. i 2014. Reduktion i bevillingen i forhold til det ansøgte sker på udgiftsposterne udlandsrejser og formidling og information.

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at Regionsrådet videresender ansøgningerne til de respektive Lokale Aktions grupper (LAG’er) for at afgive indstilling til NaturErhvervstyrelsen, der er bevilgende myndighed i forhold til EU støtte fra puljen til Grøn Vækst.

 

at Vækstforum godkender, at projekterne kan igangsættes pr. 1. januar 2012 indenfor en økonomisk ramme svarende til den kommunale og regionale medfinansiering for at medvirke til en igangsætning af projektet, idet bevilling af EU midler fra Grøn Vækst tidligst forventes 1. juli 2012. Såfremt der ikke bevilges de forudsatte EU-midler fra Grøn Vækst skal projektets aktiviteter og budget revurderes.

 

at der gennemføres en ekstern midtvejs- og slutevaluering af projekterne i regi af Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

Generelt om de tre mersalgsprojekter

 

Vækstforum godkendte på sit møde den 2. marts 2011 "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland" med baggrund i den godkendte strategi "Ny VÆKST i turismen - en strategi for en mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod år 2020". Handlingsplanen har som mål at realisere vækstpotentialet inden for turismeindustrien, som anslås til at være en øget omsætning på 1,5 mia. kr. og en stigning i beskæftigelsen på 900 ansatte i 2015.

 

Vækstforum har i ”Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen” sat fokus på mersalg til turister, som et af tre prioriterede forretningsområder. Målet er at øge forbruget hos kunderne og dermed øge omsætningen i det midtjyske turisterhverv. Som led i det er der fokus på at kvalitetsudvikle og sammenkæde oplevelser, produkter og steder, samt styrke salget til kunderne gennem mere samarbejde og brug af nye metoder. Det drejer sig også om, at udnytte alle muligheder i købsprocessen fra første kontakt til gensalg og styrke tilgængeligheden.

 

Midtjysk Turisme har annonceret efter projekter inden for forretningsområdet Mersalg i handlingsplanen. Vækstforum godkendte på sit møde den 26. april 2011 Midtjysk Turismes prækvalifikation af tre projekter vedrørende forretningsområdet Mersalg. De tre projekter drejer sig om Hærvejen, Limfjorden og Gudenåen. 

 

Særligt vedrørende "Hærvejen - en international destination for cykel- og vandreturisme"

Projektets formål at skabe øget vækst og meromsætning i Hærvejens turismevirksomheder ved at fokusere indsatsen med henblik på mersalg til de højtforbrugende målgrupper og værdikæder med henblik på at skabe flere arbejdspladser langs Hærvejen. Mersalget baseres på at styrke turisterhvervet langs Hærvejen ved at professionalisere og fokusere hærvejsturismen med henblik på mersalg. Målet er at tiltrække flere købestærke turister, øge døgnforbruget og dermed skabe basis for flere forretninger og øget omsætning, øget aktivitet i landdistrikterne og flere arbejdspladser.  

 

I projektet er der følgende hovedaktiviteter: 

 

1. Produkt- og erhvervsmodning

  • Temanetværk og partnerskaber med fokus på fx. fødevarer, cykel- og vandreturisme

  • Produktmodning og pakketering målrettet udvalgte målgrupper og markeder

  • Sammenkædninger i værdikæder med transport, overnatning, bespisning, service, oplevelser og merchandise. 

 

2. PR og markedsføring

  • Målrettet markedsføringsindsats mod udvalgte målgrupper og markeder fx. +45

  • Deltagelse i specialmesser

  • Markedsføring via magasiner, hjemmesider, blogs mv. og samspil med Midtjysk Turisme om online opfølgning

  • Events som fx. vikingeevent

  • Digital guide, brochurer og interaktivt kort mv.

  • Pressemeddelelser, nyhedsbreve, presseture 

 

3. Hærvejsporte / indgange

  • Besøgssteder eller infoskærme med information om Hærvejens natur- og kulturhistorie, oplevelsestilbud og muligheder for overnatning, indkøb mv.  

 

Med hensyn til projektet vedrørende Hærvejen mangler der pt. en endelig afklaring af eventuelle mindre ændringer af fordeling af udgifter til virksomhedsrettede aktiviteter og markedsføring. Der henvises til bilaget for en uddybning af projektet.

 

Særligt vedrørende projekt Grøn Vækst Limfjorden

Projektets formål er at skabe vækst i omsætningen og flere arbejdspladser i Limfjordsområdet gennem en fokusering på mersalg i et internationalt perspektiv. Der bliver i projektet lagt vægt på udvikling og afsætning af specialiserede produkter, der er bundet sammen af temaer og logiske produktsammenhænge. Der er især fokus på udenlandske markeder.   

 

Projektet tager afsæt i den turisme, der er opbygget omkring Limfjordsområdet, hvor der er et uudnyttet vækstpotentiale, der knytter sig til en forlængelse af sæsonen og et højere døgnforbrug, som blandt andet skal opnås via mersalg til eksisterende gæster.   

 

I projektet er der følgende hovedaktiviteter:

 

1. Produktmodning, herunder pakketering og klargøring til salg.

  • Det drejer sig blandt andet om at udvikle produkter og pakker, der omfatter overnatning, eksisterende tilbud og eventuelt yderligere ydelser som fx. bespisning og entreer.

  • Udvikling af temabaserede ruteforløb gennem Limfjordsområdet, der henvender sig til både sejlende og kørende gæster.

  • Udvikling af loyalitetsprogram.

  • Udvikling af "Limfjordsevent" med udgangspunkt i smagsoplevelser og lokale/regionale råvarer.

  • Udvikling af aktiviteter, der øger mobiliteten fra kyst til byerne og baglandet.

  • Udvikling af "kvalitetsstempel" for alle Limfjordsprodukter.

  • Udvikling af årskalender med events og temauger.

  • Plan for etablering af relevante støttepunkter, herunder udvikling og test af aktiviteter.

 

2. Branding, markedsføring, presse, PR, afsætning og salg.

  • Gennemførelse af brandingproces vedrørende Limfjordsbrandet.

  • Implementering af bookingfacilitet for alle pakkeprodukter og ydelser.

  • Etablering af agentnet, der dækker de vigtigste udenlandske markeder.

  • Forberedelse og implementering af nye markedsføringsmetoder og digital kommunikationsplatform - fra offline til online.

  • Udvikling og implementering af "Ambassadørordning".

  • Etablering af kundedatabase og efterfølgende CRM-markedsføring.

  • Presse og PR i samarbejde med eksternt pressebureau, Midtjysk Turisme og VisitDenmark. 

 

Der henvises til bilaget for en uddybning af projektet     

 

Særligt vedrørende "Grøn Vækst - Vækstprojekt Gudenåen"

Projektets formål er, at skabe afsætning af flere turistprodukter, der forlænger turisternes ophold og øger deres døgnforbrug, samt tiltrækker nye turister og derved skaber øget direkte og afledt omsætning i relation til turisterhvervet i de syv Gudenåkommuner.

I projektet er der følgende hovedaktiviteter:

 

1. Kvalitetsudvikling

  • Netværksdannelse

  • Produktkendskabsture, erfaringsudveksling og inspirationsarrangementer

  • Udvikling af partnerskabskontrakter og kvalitetsmærke 

 

2. Produktudvikling

  • Udvikling af helheds- og kombioplevelser

  • Udvikling af vandreferie, herunder rutetilrettelæggelse og pakker

  • Udvikling og tilgængelighed af "luksusferietilbud"

  • Udvikling og implementering af loyalitetsprogram for mersalg til eksisterende kunder

  • Event Destination til erhvervsturister

  • Udvikling af temabaserede tilbud som fx. technical visits

 

3. Branding, markedsføring, presse, PR, afsætning og salg

  • Udvikling og implementering af brandingkoncept for Gudenåen, herunder film og foto

  • Udvikling og udgivelse af "Turen går til Gudenåen"

  • Indsamling og formidling (digitalt) af historier

  • Informationsmateriale

  • Branding og markedsføring af Gudenåen

  • Fælles markedsføring med øvrige forretningsområder

  • Digital markedsføring, herunder sociale medier, online eventkalender, elektroniske nyhedsbreve

  • Salg og afsætning, bookingplatform i samarbejde med øvrige forretningsområder

  • Presse og PR

 

4. Implementering og videnspredning

  • Konferencer og seminarer

  • Evaluering af alliancer og partnerskaber 

 

Der henvises til bilaget for en uddybning af projektet

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-35-11

10. Bevilling til projekt "Madlandet i vest" som led i Vækstforums handlingsplan - fødevareudvikling i landdistrikter og yderområder (Grøn Vækst)

Resume

Formålet med projekt "Madlandet i vest" er at skabe vækst og udvikling i det vestjyske fødevareerhverv ved at professionalisere alle aspekter ved småskalaproduktion af kvalitetsfødevarer i Vestjylland, herunder styrke fødevarenetværket og samarbejdet mellem aktørerne på fødevare- og oplevelsesområdet i de fire kommuner, der deltager i projektet.

 

"Madlandet i vest" er et tværkommunalt projekt mellem de fire vestjyske kommuner Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Struer samt fem lokale aktionsgrupper (Struer, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og LAG Vestjylland), med Holstebro Kommune som projektansøger.

 

Formål og aktiviteter i projektet understøtter intentionerne på fødevareområdet under Region Midtjyllands Grøn Vækst Program med hensyn til at understøtte udviklingen og professionaliseringen af fødevareproducenter og fødevarenetværk. Projektets fokus på de små fødevareproducenters afsætningsnetværk, professionalisering og innovationskraft støtter op om formålet med Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad.

 

Projektet er 2-årigt med et samlet budget på 5,6 mio. kr. De deltagende kommuner i projektet medfinansierer 25 %, og der søges om 50 % medfinansiering i EU-midler fra Puljen til Grøn Vækst, som administreres af NaturErhvervstyrelsen.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsfremme bevilges 1,4 mio.  kr. til projekt "Madlandet i vest" til Holstebro Kommune på vegne af projektparterne, under Vækstforums erhvervsudviklingsstrategis indsatsområde fødevarer, som led i handlingsplanens initiativ "Fødevareudvikling i landdistrikter og yderområder (Grøn Vækst)". Bevillingen fordeler sig som følger: 706.250 kr. i 2012 og 693.750 kr. i 2013,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at Regionsrådet afgiver indstilling til NaturErhvervstyrelsen om, at der bevilges 2,8 mio. kr. i EU-midler fra Puljen til Grøn Vækst, fordelt med 1.412.500 kr. i 2012 og 1.387.500 kr. i 2013.

Sagsfremstilling

Baggrund

Under Vækstforums handlingsplan 2011-12, indsatsområdet fødevarer, "Fødevareudvikling i landdistrikter og yderområder (Grøn Vækst)" er initiativet "Grøn Vækst Programmet" iværksat, hvor yderområder og landdistrikter bl.a. på fødevareområdet har en særlig mulighed for at bidrage til væksten i regionen. Indsatsen sigter på at fremme afsætningskompetencerne inden for fødevareerhvervet, med særlig fokus på virksomheder beliggende i landdistrikter og yderområder. Målgruppen i indsatsen er især de små fødevareproducenter, hvoraf mange er leverandører af kvalitetsfødevarer og fungerer som en vigtig inspirations- og fødekilde til resten af fødevareerhvervet.

 

Indsatsen under Grøn Vækst Programmet kan således være med til at løfte denne målgruppes kompetenceniveau og afsætningsmuligheder til gavn for det samlede fødevareerhverv i regionen, og dermed bidrage til en positiv udvikling mht. beskæftigelse og værditilvækst i landdistrikterne. Indsatsen skal også ses som en understøttelse af Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad, der sigter på at styrke innovationskraften og kompetenceniveauet i de regionale fødevarevirksomheder, herunder styrke mangfoldigheden og udbuddet af kvalitetsfødevarer.

 

Grøn Vækst Programmet for Region Midtjylland omfatter på fødevareområdet:

1) Netværksaktiviteter og afsætning af fødevarer, herunder

- udvikling af kompetente, regionale afsætningsnetværk for små fødevareproducenter og virksomheder, hvor de forretningsmæssige potentialer kan udvikles i fællesskab

- udvikling af nye forretningsmodeller, og  

- professionalisering af netværksaktørerne.

 

2) Udvikling og demonstration i fødevaresektoren, herunder

- at afprøve og dokumentere nye teknologier og processer, der kan medvirke til at lette overgangen fra at være traditionel primærproducent inden for jordbruget til at være en fødevareproducent

- at udvikle nye produkter, processer, teknologier og samlede produktionskoncepter, der kan bidrage til de enkelte producenters såvel som regionale afsætningsnetværks vækstpotentiale.

 

I projektet "Madlandet i vest" vil man i regi af platformen og netværket "Vestjyske Fødevarer og Oplevelser" (VFO) arbejde på at professionalisere alle aspekter ved småskalaproduktion af kvalitetsfødevarer i Vestjylland. VFO er et tværkommunalt projekt mellem de fire vestjyske kommuner Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Struer samt fem lokale aktionsgrupper (Struer, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og LAG Vestjylland), der siden 2009 har etableret et netværk og gennemført en række aktiviteter for småskalaproducenter, restauranter m.v. VFO er i perioden 2009-2011 blevet støttet med regionale erhvervsudviklingsmidler under landdistriktsindsatsen i Region Midtjylland.

 

Et af VFO's resultater er, at man i 2010 stiftede foreningen Regional Madkultur Vestjylland (RMV), der som den første i Jylland blev godkendt og optaget i det europæiske netværk Culinary Heritage, som har til formål at udvikle de enkelte medlemsregioner ved at promovere lokale og regionale fødevarer. I 2011 tæller foreningen 30 medlemmer.

 

Projektperioden er 1. januar 2012 - 31. december 2013.

 

Hovedelementerne i resultatkontrakten vil være:

 

Effekter

Projektet forventes at bidrage til at styrke de deltagende virksomheders afsætningsmuligheder og innovationskompetencer og bidrage til at øge omsætning, værditilvækst og beskæftigelse inden for fødevareerhvervet.  

 

Via projektets fokus på at arbejde på at koble professionalisering og styrkelse af fødevareproducenterne med potentialet inden for turisme og oplevelsesøkonomi vil projektet sandsynligvis kunne bidrage positivt til og opnå fordele ved at samarbejde med aktørerne under Vækstforums indsats på turismeområdet, med hensyn til at skabe øget omsætning og mersalg samt øge turisternes døgnforbrug.

 

Inden udgangen af 2013 har det affødt tre nye og konkrete udviklingsaktiviteter.

Inden udgangen af 2013 har fem Put and Take aktører fået udviklet nye forretningsområder.

 

Aktivitetsmål  

  • Inden udgangen af 2013 er der minimum 75 betalende medlemmer af RMV

  • Inden udgangen af 2013 er 25 restauranter og spisesteder medlem af RMV

  • Inden udgangen af 2013 er et nyt produktionskoncept til mikroproduktion udviklet og afprøvet

  • I 2012 udgives en folder og oplevelseskort med opskrifter med anvendelse af regionale produkter i samarbejde med turismeaktører

  • i 2013 udgives en regional kogebog: "Turen går til Madlandet i vest"

  • Inden udgangen af 2013 er der etableret 10 salgssteder hos turistforeninger, oplevelsessteder mm., med et bredt udsnit af regionale fødevarer

  • Inden udgangen af 2013 er der lavet samarbejde med uddannelsesaktører i de deltagende kommuner: Erhvervsakademi MidtVest, FoodCenter Videbæk, Uddannelsescenter Holstebro, Skjern Tekniske Skole, Fiskeriskolen m.fl.

  • Inden udgangen af 2013 er der lavet tre koncepter til at dygtiggøre fødevareproducenter

  • Koncept for "Det totale måltid" er udviklet og afprøvet i forbindelse med Sansefestivalen.

 

Aktiviteter

Arbejdet i VFO bliver den samlende platform for netværkets tværfaglige samarbejde og udvikling hos småskalaproducenterne.

 

Nedenstående oversigt viser de seks arbejdspakker i projektet med beskrivelse af aktiviteter:

 

Projektets aktiviteter omfatter følgende seks arbejdspakker (jf. bilag med samlet projektbeskrivelse):

 

1. Udvikling og professionalisering: Opkvalificering

  • Temaevents

2. Nye forretningsmodeller: Fælles Regional Madkultur Vestjylland brand

  • Salgskoncepter

  • Gavekasser

  • Sommerhuskasser

3. Formidling og synlighed Madlandet.dk

  • Nyhedsbrev

  • Kogebog

  • Folder

  • Fødevaremarked på international

  • Spejderlejr og ifm. træskibsfestival Limfjorden

4. Fødevareoplevelser Ferietemaer m fødevarer

  • Fødevareoplevelsesruter

  • ’Det totale måltid’

5. Videndeling og erfaringsudveksling Udvidelse og netværkspleje – RMV-Vestjylland

  • Netværk Culinary Heritage

  • Put and Take netværk

  • Små producent-netværk

6. Afprøve nye produkter og nyt procesudstyr

  • Procesvogn med udstyr til mikroproduktion

  • Samproduktion

  • Udvikling og demonstration med fokus på tang

 

Arbejdspakke 1-5 søges under bekendtgørelsen vedr. Netværksaktiviteter og afsætning af fødevarer, mens arbejdspakke 6 søges under bekendtgørelsen vedr. Udvikling og demonstration i fødevaresektoren m.m.

  

Organisering:

Projektet er organiseret omkring en styregruppe med repræsentanter for de fire kommuner Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Struer samt observatører fra de 5 lokale aktionsgrupper: LAG-Struer, LAG-Holstebro, LAG-Lemvig, LAG-Ringkøbing-Skjern og Fiskeri-LAG Vestjylland. Derudover fungerer en projektleder som sekretær for styregruppen og som facilitator for bestyrelsen i Regional Madkultur Vestjylland. Holstebro Kommune er sekretariat for projektet.

 

Ressourcer

 

Udgiftsbudget (kr.)

 
2012
2013
I alt
Projektledelse
300.000
300.000
600.000
Administration og  revision
30.000
30.000
60.000
Kørsel og transport 
50.000
50.000
100.000
Netværksmøder 
45.000
45.000
90.000
Videnspredning, formidling  
410.000
310.000
720.000 
Netværksdannelse, facilitering
350.000
350.000
700.000
Netværksaktiviteter
380.000
380.000
760.000
Temadage, kurser
75.000
75.000
150.000
Konceptudvikling
360.000
405.000
765.000
Kompetenceudvikling
195.000
175.000
370.000
Udvikling og test
280.000
280.000
560.000
Events m.v.
65.000
65.000
130.000
Eksterne videnleverandører
50.000
70.000
120.000
Studieture
 
50.000
50.000
Materialer
235.000
190.000
425.000
Budget i alt
2.825.000
2.775.000
5.600.000

  

Finansieringsbudget (kr.)

 
2012
2013
I alt
EU-midler, Pulje til Grøn Vækst 50 %
1.412.500
1.387.500
2.800.000
Region Midtjylland 25%
706.250
693.750
1.400.000
Kommuner (Holstebro, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern) 25%
706.250
693.750
1.400.000
Finansiering i alt
2.825.000
2.775.000
5.600.000

 

Fødevarerådet har på sit møde den 23. november 2011 drøftet ansøgningen, som man finder falder inden for formål med og intentioner i Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad.  

 

Rådet er positive over for ansøgningen og anbefaler – såfremt projektet støttes af Vækstforum – følgende:   

 

  • At der i forbindelse med udarbejdelse af resultatkontrakt for projektet samles op på den slutevaluering af Vestjyske Fødevarer og Oplevelser, som gennemføres efter projektets afslutning i december 2011. Fokus i resultatkontrakten bør være på udviklingsopgaver.

  • At der i projektet inddrages og kobles til relevant viden og forskning.

  • At ansøger beskriver snitflader til og inddrager erfaringer fra allerede igangværende aktiviteter, f.eks.

 

- Erfaringerne med afsætningsprojektet under Vestjyske Fødevarer og Oplevelser (GOlocalfood)

- Future Food Innovations og FØDEVAREmidts arbejde med netværksaktiviteter o.lign.

- Innovationsnetværket Service Platform (sekretariat AgroTech) i forhold til aktiviteten ”Nye forretningsmodeller”

- Innovationsnetværket FoodNetwork (sekretariat VIFU).

- At der udarbejdes et specificeret aktivitetsbudget.

- At ansøger beskriver, hvordan projektet forventes evalueret.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-31-11

11. Ansøgning om støtte til klyngeudviklingsprojektet "Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk"

Resume

"Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk" er et erhvervsudviklings- og klyngeprojekt, der skal medvirke til at styrke vilkårene for erhvervslivet i landdistrikter og yderområder i den vestlige del af regionen med fokus på konsumfisk-aktørerne i Region Midtjyllands tre Vestkysthavne: Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande.

 

Det 2-årige projekts formål er etablering og forankring af en erhvervsklynge med deltagelse af aktører fra hele værdikæden inden for konsumfisk samt relevante videnmiljøer.

 

Målet er, at der efter projektet er skabt grundlag for en national blåstempling og medfinansiering af fiskeriklyngen, og at samarbejdet er styrket yderligere, også ud over den midtjyske region, med henblik på at skabe vækst og flere arbejspladser inden for konsumfiskeområdet.

 

Projektet har et samlet budget på 3 mio. kr., hvoraf Vækstforum ansøges om en bevilling på 1,5 mio. kr. Den resterende finansiering sikres via private midler fra projektets aktører.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1,5 mio. kr. af de regionale midler til erhvervsudvikling til Lemvig Kommune til værdikædesamarbejdet "Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk" under Vækstforums indsatsområde Fødevarer. Bevillingen fordeler sig med 750.000 kr. i 2012 og 750.000 kr. i 2013.

Sagsfremstilling

På sit møde den 25. februar 2009 godkendte Vækstforum et budget for "Strategi og handlingsplan 2009-2011 for Vækstforums megasatsning på fødevareområdet - Klog hverdagsmad som sund forretning".  Heri beskrives under det overordnede indsatsområde Kompetence bl.a. en indsats for partnerskab og værdikædesamarbejde, der har til formål at facilitere etableringen og forankringen af forretningsbaserede samarbejdsnetværk mellem fødevarevirksomheder og mellem fødevarevirksomheder og videnmiljøer.

 

Dette kan eksempelvis omfatte forretningsbaserede samarbejder omkring videndeling, innovation, produktudvikling, uddannelse med et særligt eksperimenterende indhold eller nyskabende netværksorganiseringer inden for fødevaresektoren.

 

Baggrund

I Lemvig Kommune er det en del af kommunens strategi at arbejde med erhvervsklynger. Både på fødevare- og energiområdet pågår der forskellige klyngeaktiviteter under overskriften: "Lemvig Kommune – Bæredygtig vækst og nye arbejdspladser".

 

Det nye initiativ "Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk" er en direkte udløber af to tidligere erhvervsudviklingsinitiativer, som Vækstforum har støttet i perioden 2008-2011:

 

- ”Vækst 2011 – Thyborøn Havn – Nordeuropas center for landing og omsætning af højkvalitets konsumfisk”. Et pilotprojekt, som arbejdede med netværksdannelse, videndeling, kompetenceudvikling, kvalitetsoptimering samt kortlægning af internationale markedspotentialer inden for konsumfiskeriet. Vækstforum bevilgede 1 mio. kr. til projektet, som blev gennemført i 2008-2009.  

 

- ”Foresight Planning for Business Development”. Det spirende samarbejde mellem fiskeriets aktører i de tre vestkysthavne fungerede som regional case i dette netop afsluttede Interreg IVB projekt (Nordsøprogrammet), som Region Midtjylland har medvirket i siden starten af 2009. I den forbindelse er der gennemført et omfattende kortlægnings-, analyse- og strategiarbejde med fokus på at afdække klyngepotentialet for det regionale fiskerierhverv på Vestkysten.

 

De to projekter har samlet set fungeret som et afklaringsprojekt, hvor potentialer og ressourcer er blevet afdækket, og hvor partnerskaber er etableret og afprøvet på tværs af de tre vestkysthavne.

 

Resultaterne af projekterne har betydet et stadigt tættere samarbejde mellem fiskeriaktørerne i de tre vestkysthavne – et spirende klyngesamarbejde, der ultimo 2011 omfatter 268 virksomheder (havne, auktion, fartøjer, opkøbere og serviceerhverv) og godt 1000 arbejdspladser. De tre auktioner er fusioneret til én – Danske Fiskeauktioner - og salget af konsumfisk i Thyborøn, Hvide Sande og Thorsminde er inde i en positiv udvikling i modsætning til hovedparten af de øvrige fiskeriauktioner i Nordeuropa, der oplever tilbagegang i disse år. 140 opkøbere i hele Europa benytter sig af den elektroniske auktion, og nethandlen er steget med 40 % siden 2006. Danske Fiskeauktioner er landets 2. største auktion, kun overgået af Hanstholm (Omsætning på hhv. ca. 350 mio. kr. og 500 mio. kr. i 2008).

 

Formål

Formålet med projektet "Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk" er at arbejde strategisk med at udvikle, modne og facilitere samarbejdet omkring konsumfisk, åbne for deltagelse af andre aktører i værdikæden samt åbne for et øget vidensamarbejde. Dette skal bl.a. resultere i, at der ved projektets afslutning er skabt grundlag for en national blåstempling og medfinansiering af fiskeriklyngen. Samtidig skal projektet udvikle og styrke samarbejdet yderligere, også ud over den midtjyske region, og dermed bidrage til at forbedre vilkårene for erhvervslivet i landdistrikter og yderområder i den vestlige del af regionen. Målet er at skabe vækst og flere arbejdspladser inden for konsumfiskeområdet.

 

Effekt  

Ansøger har beskrevet følgende aktivitets- og effektmål, som kan danne baggrund for resultatmålene i en resultatkontrakt:

 

  • Konsumfisksamarbejdet skal i perioden 2012-2013 deltage i minimum et internationalt samarbejde eller projekt.

  • Klyngen skal med udgangen af 2013 være en velfunderet erhvervsklynge. Der skal være videnaktører i medlemskredsen. Det er desuden ambitionen, at der med udgangen af 2013 er optaget minimum 10 nye virksomheder eller organisationer i kernekredsen, og at minimum 20 nye virksomheder eller organisationer deltager i klyngesamarbejdets åbne arrangementer og samarbejder.

  • Der vil ske en løbende idé- og projektgenerering. Minimum tre samarbejdsprojekter på tværs af klyngen har set dagens lys og minimum tre ideer har været igennem en innovationsproces og videreført som konkrete projekter i og af virksomhederne.

  • Konsumfisk er synlig med en arbejdsstation i hver af de tre Vestkysthavne.

  • Der er udviklet, afprøvet og implementeret en innovationsmetode for projektgenerering – fra ide til handling.

  • Efter de to projektår er der skabt grundlag for en national blåstempling og medfinansiering af fiskeriklyngen, og der er fundet en mere permanent finansiering for klyngens basisorganisation.

 

Aktiviteter

Med "Vestkystens Fiskeriklynge Konsumfisk" iværksættes et forprojekt, der skal udvikle og forankre en egentlig erhvervsklynge - et værdikædesamarbejde med en erhvervsmæssig specialisering inden for konsumfisk med fokus på øget værditilvækst og drevet af erhvervslivet selv. I den 2-årige projektperiode (2012-2013) arbejdes der med tre indsatsområder:

 

1. Etablering af en klyngeorganisation og styrkelse af klyngesamarbejdet på tværs af værdikæden, herunder etablering af samarbejdsrelationer til andre klynger i Norden og i Europa.

 

2. Strategisk projektgenerering, innovation og forankring, der skal skabe nye fælles projekter og konkrete forretningsmuligheder blandt klyngens virksomheder.

 

3. Pilotcases: Udvikling og afprøvning af samarbejdsplatforme og konkrete samarbejdsprojekter på tværs af og ud af klyngen, der skal styrke klyngesamarbejdet og skabe øget videndeling med videninstitutioner og det øvrige fiskerierhverv i Danmark. Et eksempel er et tværgående projekt om nye anvendelses- og distributions- og afsætningsmuligheder for hesterejer i Danmark.

 

Organisering

Lemvig Kommune er ansøger på projektet og vil have den overordnede styring af projektet. Aktiviteterne og faciliteringen forankres hos klyngen og i klyngeorganisationen.

Klyngesamarbejdet organiseres med en lille og fleksibel klyngeorganisation med en projektleder og mulighed for tilkøb af specialkompetencer.

 

Der etableres et forretningsudvalg med fire deltagere fra de betalende aktører samt projektlederen som fungerer som sekretær for forretningsudvalget. Følgende er udpeget fra start:

  • Jesper Juul Larsen, Sydvestjysk Fiskeriforening (Formand for Konsumfisk)

  • Kurt Madsen, Thyborøn Fiskeriforening

  • Leif Jensen, Thorsminde Havn

  • Michael Lodahl, Danske Fiskeauktioner

  • Heidi Ebey Grønkjær, projektleder Konsumfisk, Navigators

 

Ressourcer

 

Budget (i 1.000 kr.)

Aktivitet
2012
2013
I alt
Etablere klyngeorganisation samt udvidelse og styrkelse af samarbejdet
 
 
 
 
- Projektledelse
- Kørsel
- Forretningsudvalgsmøder
- Udviklings- og strategiworkshops
- Hjemmeside og nyhedsbreve
- Messer og aktiviteter på tværs af aktører
- Forankring og internationalisering af klyngen
550
30
8
72
25
50
100
550
30
8
72
25
50
100
1.100
60
16
144
50
100
200
Strategisk projektgenerering og innovation
 
 
 
 
- Projektledelse
- Kørsel
- Rejser – internationalt
200
40
25
300
40
25
500
80
50
3 x samarbejdsprojekter / samarbejdsplatforme
 
 
 
 
- Hesterejer
- Pilotcase 2
- Pilotcase 3
300
100
 
100
200
300
200
200
I alt
1.500
1.500
3.000
 

 

Finansiering (i 1.000 kr.)

 
2012
2013
I alt
Private aktører – klyngen (Kr.)
750
750
1.500
Region Midtjylland (Kr.)
750
750
1.500
I alt
1.500
1.500
3.000

 

Fødevarerådet har på sit møde den 23. november 2011 drøftet ansøgningen, som man finder falder inden for formål med og intentioner i Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad.    

  

Fødevarerådet er positive over for ansøgningen og anbefaler - såfremt projektet støttes af Vækstforum - følgende:    

 

- At de projekter, der forventes gennemført, konkretiseres yderligere med fokus på de erhvervsmæssige og innovative aspekter.

- At projektet fortsat omfatter netværksaktiviteter.

- At der i projektet inddrages og kobles til relevant viden og forskning.

- At samarbejdsmuligheder med relevante aktører konkretiseres, f.eks. andre fiskeriklynger og initiativer i Danmark og udlandet.

- At der i forbindelse med udarbejdelse af resultatkontrakt beskrives, hvordan projektet forventes evalueret.

 

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-20-11

12. Ansøgning om støtte til FOOD Festival 2012 og 2013

Resume

Med den nationale Food Organisation of Denmark (FOOD) i spidsen har en bred kreds af partnere besluttet at etablere en markant signaturbegivenhed, der skal være et nationalt og internationalt udstillingsvindue for danske kvalitetsfødevarer og dansk viden og kompetencer på madområdet.

Konkret skal der etableres en ny markant international madfestival på Tangkrogen i Aarhus i sensommeren 2012 og 2013. Der forventes 80-100 deltagende virksomheder samt 15.000-20.000 besøgende til hver festival. Der vil bl.a. blive afholdt internationale forsker- og innovationskonferencer, B2B events, konkurrencer og masterclasses med topgastronomer, udstillings- og markedsaktiviteter med fødevareproducenter mm.

Festivalen og dens placering i Aarhus er en udløber af et vellykket samarbejde mellem Region Midtjylland og FOOD omkring en række fødevareevents i tilknytning til U21 EM i fodbold i juni 2011.

Det samlede budget for festivalerne i 2012 og 2013 er på 11,45 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om et tilskud på samlet 2 mio. kr. (1 mio. kr. pr. år). FOOD bidrager med samlet 6 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 1 mio. kr. i 2012 af de regionale midler til erhvervsfremme, til organisationen FOOD til arrangementet Food Festival 2012, under erhvervsudviklingsstrategiens Fødevaresatsning,

 

at Food Festival 2012 efterfølgende evalueres, og at der herefter tages stilling til en ny bevilling på 1 mio. kr. til organisationen FOOD til arrangementet Food Festival 2013.

Sagsfremstilling

Food Organisation of Denmark, FOOD, er en forening stiftet på initiativ af Fonden til Markedsføring af Danmark. Medlemmerne er Erhvervs- og Vækstministeriet, Fødevareministeriet, Arla, Danish Crown, Team Gastronomi Danmark og Danske Fiskehandlere.

 

Regionsrådet bevilgede den 25. maj 2011 560.000 kr. til et samarbejde med FOOD med henblik på profilere Region Midtylland og Danmark som et førende fødevareland under U21 EM i fodbold i juni 2011. Samarbejdet udmøntede sig i en Nations Cup for ungdomskokkelandshold fra Danmark, Spanien og England, en Regional Nordic Food Festival i samarbejde med bl.a. gastronomirestauranten Malling og Schmidt i Aarhus samt fødevareevents med lokale producenter og restaurationer i Viborg og Aarhus.

 

Arrangementerne var samlet set en stor succes og gav megen omtale i danske og udenlandske medier og fagmagasiner inden for mad og gastronomi.

 

Samarbejdet, som understøtter Vækstforums indsatsområder inden for både turisme og fødevarer, har været en vigtig medvirkende årsag til, at FOODs bestyrelse nu har valgt at placere deres signaturfestival - en international fyrtårnsbegivenhed  - i Region Midtjylland, nærmere bestemt i Aarhus i både 2012 og 2013.

 

I juli 2011 fremsendte et regionalt partnerskab bestående af Aarhus Kommune, Agro Food Park, Aarhus Universitet, Aarhus Festuge, Innovation Lab, Future Food Innovation, AgroTech, Væksthus Midtjylland, Landbrug og Fødevarer, Visit Aarhus og Region Midtjylland en interessetilkendegivelse til FOODs bestyrelse med henblik på at få festivalen placeret i Aarhus (i konkurrence med Hovedstaden, som havde festivalen i 2011). FOODs bestyrelse besluttede i september 2011 at imødekomme partnerskabets anmodning med hevisning til regionens styrkeposition på området, Region Midtjyllands strategiske satsning på fødevareområdet og det brede partnerskab bag interessetilkendegivelsen.

 

Formål

Formålet med signaturbegivenheden er for det første at sætte fokus på Region Midtjylland og Danmark som et foregangsland, når det gælder fødevarekvalitet, ansvarlig og bæredygtig produktion og topgastronomi. Det er målet at formidle dette på en underholdende og engagerende måde, så budskabet bider sig fast i bevidstheden på festivalens gæster, udenlandske og danske journalister og de repræsenterede virksomheder og videnaktører.

Festivalen skal for det andet bidrage til at skabe netværk og konkrete udviklings- og innovationsaktiviteter for virksomheder, producenter, avlere, leverandører og andre aktører på festivalen. 

 

Effekter

Projektansøgningen fremsendt af FOOD angiver følgende effektmål:

- Festivalen giver anledning til mindst 25 artikler eller indslag i udenlandske medier samt et tilsvarende antal i danske, hvilket synliggør det danske fødevareerhverv over for potentielle nye kunder.

- Mindst 80 virksomheder deltager på festivalen i 2012 og mindst 100 i 2013.

- Der skabes en festival, der i 2012 har minimum 15.000 deltagere og minimum 20.000 i 2013.

- Der afvikles minimum en international forsknings- og/eller innovationskonference i både 2012 og 2013.

 

Aktiviteter

Festivalen afholdes første gang i 2012 fra den 6.-9. september på Tangkrogen i Aarhus. På festivalen, der skal kunne håndtere mere end 20.000 gæster, vil der være spiseoplevelser, markedsplads, undervisning & madlavningskurser, foredrag, aktiviteter for børn og alle slags oplevelser med fødevarer samt ikke mindst internationale konferencer om udvikling af naturlige og bæredygtige fødevarer og udfordringerne i den globale fødevareøkonomi. Fødevarefestivalen vil i videst mulige omfang inddrage regionale aktører inden for fødevareområdet, herunder hotel- og restaurationsskolerne, som også bidrog aktivt til de forskellige fødevareevents i forbindelse med U21 EM.

 

Festivalen vil bl.a. indeholde følgende overordnede områder:

 

Forskning og Innovation: FOOD vil i samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet samle nogle af de førende tænkere, producenter og madhjerner til en international konference om naturlig og bæredygtig udvikling af fødevarer og omstillinger i den globale fødevareøkonomi. Derudover vil der være en række andre virksomhedsrettede aktiviteter, der planlægges i samarbejde med bl.a. Agro Food Park, Aarhus Kommune, Future Food Innovation, Region Midtjylland og en lang række andre partnere.

 

Markedsplads: Festivalens omdrejningspunkt: En kæmpe markedsplads med fødevarer og tilbehør inden for seks områder: 1) Frugt & Grønt, 2) Brød & Korn, 3) Fisk, 4) Kød, 5) Mejeri og 6) Non-food. I hjertet vil vi bygge en stor scene til afholdelse af diverse kokkekonkurrencer, musik om aftenen, optræden m.v., mens der rundt om scenen skal være mulighed for gæster og tilskuere til at stille nysgerrigheden for ny mad med oplevelser og smagsprøver. 

 

Undervisning, demonstrationer & Master Classes: Workshops og demonstrationer på flere niveauer, fra undervisning i ordinær fødevareteknik, som fx brødbagning, til indsamling af vilde urter, til avancerede workshops med de mest kreative madhjerner.  

 

Børn og unge: Involverende aktiviteter om mad for børn. Børn skal kunne se og opleve natur, dyr og deltage i aktiviteter, det kan være pølsestopning, at plukke og lave skvalderkålsomeletter, at rode i vandet efter muslinger eller bondegårdsoplevelser.  

 

Organisering

Det overordnede ansvar for begivenheden er placeret hos FOOD, der ligeledes ansætter en festivalchef med base i området til at lede det daglige arbejde.

For at sikre løbende inddragelse af alle de aktører, der bidrager aktivt, er der etableret en styregruppe med deltagelse af partnerkredsen, heriblandt Region Midtjylland. 

 

Ressourcer 

 

Aktivitetsbudget (1.000 kr.)

År
2012
2013
I alt
Opstart, etablering og udvikling
1.210
1.185
2.395
Eksekvering af forskerkonference
500
500
1.000
Eksekvering af festival
3.945
3.945
7.890
Markedsføring og kommunikation
500
500
1.000
Evaluering
70
95
165
I alt
6.225
6.225
12.450

 

Finansiering (1.000 kr.)

År
2012
2013
I alt
FOOD
3.000
3.000
6.000
Region Midtjylland
1.000
1.000
2.000
Aarhus Universitet med partnere
1.000
1.000
2.000
Aarhus Kommune
250
250
500
Virksomhedsbidrag mv.
475
475
950
Entréindtægter
500
500
1.000
I alt
6.225
6.225
12.450

 

Fødevarerådet har på sit møde den 23. november 2011 drøftet ansøgningen, som man finder falder inden for formål med og intentioner i Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad.      

 

Rådet er positive over for idéen og aktiviteterne i ansøgningen og anbefaler - såfremt projektet støttes af Vækstforum- at der i projektet i videst muligt omfang lægges vægt på:

 

- De erhvervsrettede aktiviteter på festivalen.

- Inddragelse af lokale/regionale producenter og fødevarenetværk.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-16-07

13. Udpegning af suppleanter til Foreningen Vestdansk Investeringsfremme

Resume

Vækstforum har den 3. marts 2010 udpeget Bent Hansen og Erik Flyvholm som medlemmer til bestyrelsen for foreningen Vestdansk Investeringsfremme. Vækstforum har udpeget medlemmerne for hele Vækstforumperioden.

 

Bestyrelsens valgperiode for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme udgør 3 år, den blev konstitueret i december 2008, og der skal dermed konstitueres en ny bestyrelse ved udgangen af 2011.

 

Som følge af en vedtægtsændring skal Vækstforum udpege to suppleanter for de to bestyrelsesmedlemmer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum udpeger to suppleanter til bestyrelsen for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme mens Bent Hansen og Erik Flyvholm fortsætter som medlemmer af bestyrelsen for Foreningen.

Sagsfremstilling

Bestyrelsen for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme blev konstitueret i december 2008. Vækstforum har den 3. marts 2010 udpeget Bent Hansen og Erik Flyvholm som medlemmer til bestyrelsen for foreningen Vestdansk Investeringsfremme. Vækstforum har udpeget medlemmerne for hele Vækstforumperioden.

 

Bestyrelsens valgperiode for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme udgør 3 år, og der skal dermed konstitueres en ny bestyrelse ved udgangen af 2011. Den nuværende bestyrelse vil fortsætte for foreningen indtil en ny bestyrelse er konstitueret. Foreningens formandskab og sekretariat ligger i øjeblikket ved Region Nordjylland, og regionsrådsmedlem Lasse Krull fra Region Syddanmark er næstformand. Derudover har foreningen en sekretariatsgruppe med medlemmer fra alle tre regioner samt en repræsentant fra Invest in Denmark ved Udenrigsministeriet.

 

Som følge af en vedtægtsændring skal Vækstforum udpege to suppleanter for de to bestyrelsesmedlemmer. Disse suppleanter kan være medlemmer af Vækstforum eller embedsmænd.

 

På bestyrelsesmødet den 28. oktober 2011 blev foreningens medlemmer opfordret til at informere foreningen om, hvem der er bestyrelsesmedlemmer og suppleanter fra de enkelte medlemmer i den kommende periode.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen, således at Ulla Diderichsen og Niels Viggo Lynghøj udpeges til suppleanter for hhv. Bent Hansen og Erik Flyvholm.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-22-09

14. Program til pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst

Resume

Kommunerne i regionen og Region Midtjylland har i fællesskab udarbejdet en programansøgning til "Pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst". Der er ansøgt om en EU-støtte på 94,5 mio. kr. Programansøgningen er den 30. september 2011 sendt til godkendelse hos NaturErhvervstyrelsen, der den 4. november 2011 har udmeldt en EU ramme til programmet for Midtjylland på 46,2 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 7. september 2011 en programansøgning til pulje til kommuners og regionens landdistriktsprojekter i Region Midtjylland under aftalen om Grøn Vækst. Programansøgningen er udarbejdet i et samarbejde mellem kommunerne og regionen (i en programgruppe).

 

I henhold til udmelding om aftalen om Grøn Vækst er programansøgningen indsendt til godkendelse inden 1. oktober 2011 til NaturErhvervstyrelsen. Programansøgningen omfatter aktiviteter for ialt ca. 185 mio. kr. og en medfinansiering fra Region Midtjylland på 20 mio. kr. af Regionsrådets midler til erhvervsudvikling. Den resterende nationale medfinansiering på 70,5 mio. kr. varetages af kommunerne, idet der er ansøgt om en EU-støtte på 94,5 mio. kr.

 

Programansøgningen fra programgruppen i Region Midtjylland giver mulighed for at gennemføre projekter inden for følgende 5 bekendtgørelser:

 

  • LAG bekendtgørelsen: Etablering af attraktive levevilkår.  

  • LAG bekendtgørelsen: Etablering af nye arbejdspladser i landdistrikterne.  

  • Netværksaktiviteter: Netværksaktiviteter og afsætning af fødevarer.

  • Udvikling og demonstration i fødevaresektoren: Udvikling og demonstration i det primære jordbrug og forarbejdning i fødevaresektoren.

  • Natur og miljøprojekter: Fremme bedre natur og miljø, samt give bedre adgang til naturen.

 

NaturErhvervstyrelsen har fastlagt, at de regionale programmer er underlagt en konkurrence, således at tildelingen af midler sker ud fra en vurdering af programmets kvalitet baseret på 5 kriterier.

 

NaturErhvervstyrelsen har den 4. november udmeldt de økonomiske rammer til de 5 regionale programansøgninger. Programansøgningen for Region Midtjylland er tildelt en EU støtteramme på 46,2 mio. kr. Med udgangspunkt i Landdistriktsprogrammets 14 indikatorer for indeks for landdistriktsgrad (objektive indikatorer) burde programansøgningen for Region Midtjylland være tildelt en EU-ramme på ca. 80 mio. kr.

 

EU midler til de 5 regionale programmer er fordelt på følgende måde:

 

Region
EU beløb i mio. kr.
Region Nordjylland
77,0
Region Syddanmark
69,4
Region Hovedstad/Bornholm
32,2
Region Sjælland
55,2
Region Midtjylland
46,2
I alt
280,0

 

Administrationen finder, at kvaliteten af det regionale program for Region Midtjylland er på niveau med de øvrige regionale programmer og finder, at der bør tildeles flere EU midler til programmet for Midtjylland. I udmeldingen med fordeling af midler konstaterer NaturErhvervstyrelsen, at mange af indsatsområderne i programmet indeholder udviklingsaktiviteter. Under forudsætning af at de  efterfølgende ansøgninger opfylder kravene i NaturErhvervstyrelsens vejledninger, finder administrationen ikke, at dette bør være et problem.

 

Administrationen i Region Midtjylland har sammen med sekretæren for kommunaldirektørnetværket i Region Midtjylland den 16. november 2011 holdt møde med NaturErhvervstyrelsen om tildeling af midler til programmet for Region Midtjylland med henblik på tildeling af yderligere midler.

 

NaturErhvervstyrelsen finder det ikke muligt at omfordele midler på nuværende tidspunkt, men peger på, at såfremt der primo 2013 kommer en omfordeling, kan der være mulighed for flere midler til Region Midtjylland. NaturErhvervstyrelsen har et ønske om, at alle EU-midler udnyttes, og vil derfor i januar 2013 se på alle regioners forbrug af midler med udgangen af 2012. NaturErhvervstyrelsen peger endvidere på, at en hurtig igangsættelse af gode relevante projekter, og dermed en hurtig udnyttelse af EU-støtterammen, er vigtig i forhold til at komme i betragtning ved en omfordeling af midler.

 

Den økonomiske ramme i programmet for Region Midtjylland skal ændres og tilpasses EU-støtterammen på 46,2 mio. kr. Såfremt disse ændringer giver anledning til indholdsmæssige ændringer, skal sådanne godkendes af NaturErhvervstyrelsen. Ansøgning herom skal sendes til NaturErhvervstyrelsen inden 1. januar 2012.

 

I programmet for Region Midtjylland er det angivet, at en Programgruppe "har ansvaret for den overordnede administration af programmet, og har blandt andet et overordnet ansvar for programmets gennemførelse, eventuelle justeringer f.eks. omfordeling af budgettet". Væsentlige ændringer skal dog forelægges KKR og Regionsrådet til beslutning.

 

 Det forventes pt. at de eksisterende indsatsområder fastholdes i programmet. Det bemærkes, at det tidsmæssigt ikke er muligt at forelægge eventuelle ændringer for KKR og Regionsrådet inden 1. januar 2012, hvorfor det overlades til programgruppen at træffe beslutninger om ændringer.

 

Programgruppen udgøres af:

  • 3 direktører fra kommunerne

  • 3 personer fra Region Midtjylland (direktører/afdelingschef)

 

Beslutning

Vækstforum tog punktet til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-2-10

15. Eventuelt

Beslutning

John Hermansen, observatør for Beskæftigelsesregionen, orienterede om Beskæftigelsesregionens ønsker om at bringe vækst- og beskæftigelsespolitikken sammen, således at Beskæftigelsesregionen og Vækstforum fremover gives mulighed for at sikre sammenhængen mellem deres respektive initiativer for at understøtte væksten i Region Midtjylland.

Tilbage til toppen