Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 26. april 2011 kl. 09:30
i Agro Business Park A/S, Niels Pedersens Allé 2, 8830 Tjele

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Erik Flyvholm, borgmester

Hanne Paludan, direktør

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør

Kirsten Holmgard, direktør

Kirsten Terkilsen, borgmester

Niels Viggo Lynghøj, borgmester

Peer H. Kristensen, direktør

Steen Vindum, viceborgmester

Søren E. Frandsen, prorektor

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet


Sagnr.: 1-01-87-2-10

1. Godkendelse af referat

Resume

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referatet.

Sagsfremstilling

Beslutning

Vækstforum godkendte referatet af mødet den 2. marts 2011.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-2-10

2. Gensidig orientering

Resume

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt: 

Regionsrådet har den 23. marts 2011 besluttet, at reservationsbegrebet bortfalder. Dette medfører, at tidligere reservationer frigives, og der som følge heraf vil være flere disponible midler end vist ved Vækstforums møde den 2. marts 2011.

 

Af Region Midtjyllands midler til erhvervsfremme resterer der på nuværende tidspunkt 295,3 mio. kr. for perioden 2011-2014. (se Tabel 1 i økonomioversigten).
 
EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen udgør 36 mio. kr. for hvert år. Der resterer på nuværende tidspunkt 42,6 mio. kr. af Regionalfonden og 128,7 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013. (se Tabel 1 i økonomioversigten)
 
Af de regionale erhvervsfremmemidler indstilles der i alt for 38,4 mio. kr. til bevilling på mødet den 26. april 2011 (se Tabel 2 i økonomioversigten). 
 
Der er ingen indstillinger til EU's mål 2 - Socialfonden og Regionalfonden på mødet d. 26. april 2011.
 
Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 256,9 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsfremmemidler i perioden 2011-2014. (se Tabel 3 i økonomioversigten).
 
Økonomioversigten er vedhæftet som bilag. 

 

Fornyelsesfonden - ansøgningsrunden januar 2011

Vækstforum bemyndigede på sit møde den 14. december 2010 formanden til at tage stilling i de ansøgninger til Fornyelsesfonden, som måtte blive indsendt til Fornyelsesfonden i januar 2011.


Der blev indsendt 4 ansøgninger til "Omstilling i hårdt ramte områder". Formanden har fremsendt erklæring om støtte til alle fire projekter.

 

Fornyelsesfonden har godkendt projektet fra Randers Kommune - projekt ”Industry Smart Center MIDT” (ISC MIDT).

 

Visionen med projekt ISC MIDT er, at den viden og de særlige styrkepositioner, der eksisterer i Randers og i Region Midtjylland kan udvikles og medføre yderligere innovation ved målrettet at fokusere på den del af fremstillingsindustrien, hvor produkterne har en livscyklus på maksimalt 5 år og hvor der generelt er tale om et lavt stykantal, og på den måde bidrage til at hæve fremstillingsindustriens placering i værdikæden fra at være underleverandør til at være aktiv sparringspartner i udviklingsarbejdet med afgørende merværdiskabelse i relation til produktudvikling og logistik. Denne transformationsproces er afgørende for, at fremstillingsindustrien har en fremtid i Danmark.
 
Det er projektets mål, at ISC MIDT skal være et internationalt, forretningsdrevet og innovativt center for fremstillingsvirksomheder, videninstitutioner og offentlige myndigheder, der sammen arbejder for at fastholde og udvikle attraktive industrielle arbejdspladser med særlig fokus på energi- og miljøområdet. Det overordnede mål er, at ISC MIDT skal udvikle et best practice eksempel på, hvordan industriel produktion kan fastholdes og udbygges i et højtlønsområde.
 
Projektet skal bl.a. ses i sammenhæng med Region Midtjyllands Erhvervsudviklingsstrategis strategiske indsats for energi og miljø med hensyntagen til øget internationalisering. Region Midtjyllands erhvervsfremmeprogrammer som KLYNGEmidt, VÆKSTmidt Accelerater og CleanTEKmidt forventes ligeledes at kunne understøtte og udvikle ISC MIDT projektet.  

Randers Kommune har ansøgt Vækstforum Midtjylland om 1.941.300 kr. til medfinansiering til projekt ”Industry Smart Center MIDT” (ISC MIDT). Projektet ønskes gennemført i perioden 2011-2014. Det samlede budget er 12.942.000 kr.
 
Projektet har fået tilsagn om støtte på 7.685.700 kr. fra Fornyelsesfonden, som udspringer af aftalen om fordelingen af globaliseringsmidlerne. Fondens formål er at understøtte grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse, særligt i små og mellemstore virksomheder i hårdt ramte områder. Der er et krav om 15 % medfinansiering fra de regionale vækstfora.

 

Henvendelse fra BAN InVest Business Angels Vestdanmark

Regionsrådsformand og formand for Vækstforum har modtaget en henvendelse fra BAN InVest vedr. faciliteringen af Business Angels i Region Midtjylland.

 

Der er efterfølgende udarbejdet svar - se de vedhæftede bilag.

 

Ansøgninger til SPIR -Strategic Platform for Innovation and Research
SPIR udbuddet er genereret af henholdsvis Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation. Dette års tema er ”Intelligente samfundsløsninger og velfærdsteknologi”. Bevillingen er på 70 mio., der skal suppleres med ca. 50 mio. herunder en stor del privat medfinansiering.
 
Hovedformål: at fremme sammenhængen mellem strategisk forskning og innovation i den private og offentlige sektor.
 
Universiteterne er hovedansøger og Aarhus Universitet har valgt at satse på to ansøgninger, med hver deres forskningsområde. Begge disse områder er af interesse for Regionen, der derfor har valgt at underskrive en interesseerklæring for begge, og i sidste ende at bevillige 5. mio. kr., hvis én af disse ansøgninger får SPIR-bevillingen. 

 

Hovedtræk i de to ansøgninger
1) BioX-DK. Hovedansøger Sundhedsvidenskab, Aarhus Universitet ved Dekan Allan Flyvbjerg.
I et tæt samarbejde med flere fakulteter på Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen, DTU og DNU, en række globale og nationale virksomheder og andre offentlige aktører.
 
”BioX -DK” vil adressere de udfordringer sundhedsvæsenet står overfor ved at opbygge en tværdisciplinær forsknings- og innovationsstruktur, der udnytter kompetencerne inden for IKT og medtech i Danmark. Målet er at løse specifikke velfærdsudfordringer, der eksisterer, ikke bare i Danmark, men globalt ved at opbygge et nyt tværdisciplinært forskningsprogram samt en unik tværdiciplinær innovationsuddannelsesplatform i samarbejde med industri, forskning og sundhedsvæsen. Med en stærk tilkobling til det innovationssystem, der er bygget op med bl.a. MTIC, Delta(GTS) og Tech Trans-enhederne. 

 

Opstarts‐ og forskningsprojekter indenfor sundheds‐ og velfærdsområdet kan profitere af at være samlet, og af at være tæt på hospitalsmiljøerne. Bio‐X DK er derfor aktivt tænkt ind i bygningen af de nye sygehuse, og CORE (Center of Research and Education) faciliteterne på DNU.


2) ECOWEL
Hovedansøger; Århus Universitet, Datalogisk Institut og Alexandra Instituttet i samarbejde med private og offentlige virksomheder, herunder sygehuse, kommuner og regioner.
 
Det overordnede formål med centeret er at bidrage til bedre og mere effektive løsninger på udfordringerne på social- og sundhedsområdet samt bidrage til vækst gennem nye erhvervs- og eksportmuligheder. Det gøres gennem interdisciplinær forskning og innovation i et tæt samarbejde på tværs af aktørerne på velfærdsområdet og med en høj grad af bruger- og medarbejderinddragelse.
 
Strategien for EcoWel vil være at udvikle en ny tilgang til at fremme en dynamisk, kost-effektiv, højkvalitetslevering af velfærdsydelser vha. ikt-støtte.
 
Dette vil ske ved at udvikle en
platform, der understøtter en integreret tilgang til velfærdsteknologi, hvor det er let og fleksibelt at udvikle, integrere, og anvende nye teknologier – et øko-system for velfærdsteknologi. En tilgang hvor der skabes sammenhæng på tværs, og vi kommer væk fra de isolerede øer af teknologi og organisation, vi ser i dag.
 
Centeret skal i samarbejde med de deltagende organisationer og virksomheder levere løsninger og sikre, at disse omsættes til kommercielle produkter, der giver bedre velfærdsydelser.

Beslutning

Vækstforum tog punktet til orientering med bemærkning om, at bestyrelsen for Væksthus Midtjylland anmodes om at behandle henvendelse fra BAN InVest Business Angels Vestdanmark.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-12-07

3. Bevilling af midler til videreførelse af Kontaktmæglerinitiativet

Resume

På sit møde den 3. november 2010 tog Vækstforum evalueringen af "Markedsplads for højtuddannede" til efterretning, og reserverede samtidig 3.750.000 kr. af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling til en 2-årig videreførelse af Kontaktmæglerinitiativet fra 1.6.2011 til 31.5.2013. De deltagende kommuner bidrager med 2.250.000 kr.

  

Efter gennemførelsen af en åben ansøgningsrunde indstilles det, at AU Herning, Aarhus Universitet i Herning, udpeges som operatør for videreførelsen af initiativet.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

atVækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 3.750.000 kr. af Region Midtjyllands midler til erhvervsudvikling til AU Herning som operatør til videreførelse af Kontaktmæglerinitiativet under "Markedsplads for højtuddannede." Bevillingen fordeler sig på 1.312.500 kr. i 2011, 1.812.500 kr. i 2012 og 625.000 kr. i 2013.

Sagsfremstilling

Af evalueringen af "Markedsplads for højtuddannede" fremgår det, at der stadig er en udbredt skepsis i mange mindre virksomheder over for, hvad højtuddannede kan tilføre virksomheden. Der vil derfor være en lang modningsproces i virksomhederne i forhold til at ansætte højtuddannede medarbejdere og det må forventes, at resultaterne af Kontaktmæglernes indsats først vil vise sig på lidt længere sigt.

En 2-årig videreførelse af Kontaktmæglerinitiativet skal skabe tid og rum til at udfolde de fulde potentialer i initiativet og herunder videreudvikle og implementere nye metoder og værktøjer. Videreførelsen skal også skabe grundlag for en organisatorisk og økonomisk forankring  af kontaktmæglerfunktionen i erhvervsservicesystemet uden regional medfinansiering efter sommeren 2013.

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 3. november 2010, i forbindelse med videreførelsen af Kontaktmæglerinitiativet under "Markedsplads for højtuddannede", at gennemføre en annoncering efter en egnet operatør.

 

Der er indkommet én ansøgning fra AU Herning, og det er den administrative styregruppes vurdering, at ansøgeren lever op til de krav, som Vækstforum har stillet til operatøren for videreførelsen af initiativet. AU Herning har i kraft af sin organisation og sit netværk til kommuner, andre videregående uddannelsesinstitutioner, erhvervsråd og det øvrige erhvervsservicesystem, gode muligheder for at løfte opgaven med at få flere højtuddannede medarbejdere i regionens SMV'er. Herunder også, i samarbejde med andre interessenter, at udvikle og implementere nye metoder og værktøjer til kontakt og samarbejde mellem SMV'er og videregående uddannelsesinstitutioner. AU Herning (tidl. AU HiH) har været operatør på Kontaktmæglerinitiativ 2008-2010.

 

Videreførelsen af Kontaktmæglerinitiativet knytter an til Vækstforums taktiske mål 2020 for Innovation og forretningsudvikling og skal især understøtte målene om en stigning i andelen af innivative virksomheder, en stigning i nye varers og tjenesteydelsers andel af den samlede omsætning og en stigning i omsætningen i regionens små og mellemstore virksomheder.

 

Initiativet har ikke en eksplicit international dimension, men ansættelse af højtuddannede medarbejdere  styrker  de små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne og initiativet adresserer dermed de globale udfordringer, som SMV'er står overfor i form af krav om større viden i produkter, tjenestydelser og processer.

 

Initiativet bidrager ligeledes til at forbedre vilkårene for SMV'erne i regionens landdistrikter og yderområder. Initiativet er særligt attraktivt for SMV'er i kommuner i regionens vestlige del, hvor det er vanskeligst at rekruttere højtuddannede medarbejdere. Pt. har Horsens, Ringkøbing-Skjern, Herning, Ikast-Brande, Holstebro, Struer, Lemvig og Viborg Kommuner besluttet at deltage i initiativet, mens Skive Kommune overvejer sin deltagelse. 

 

Der vil blive indgået en resultatkontrakt med AU Herning.

 

Hovedelementerne i resultatkontrakten er:  

Effekter

  • Videreførelsen af Kontaktmæglerinitiativet skal bidrage til, at der kommer flere højtuddannede medarbejdere i regionens små og mellemstore virksomheder.

  • Videreførelsen skal desuden bidrage til, at der sker en fortsat udvikling af nye metoder og værktøjer til kontakt og samarbejde med SMV'er. Der vil blive lagt stor vægt på, at de nye metoder og værktøjer efterfølgende implementeres i erhvervsservicesystemet og i de videregående uddannelsesinstitutioner.

  • Videreførelsen skal sikre, at der sker en forankring af kontaktmægleropgaverne i erhvervsservicesystemet eller hos en anden aktør efter sommeren 2013.

  • Videreførelsen skal bidrage til, at der skabes et større out-come i de deltagende virksomheder i form af nye innovative produkter, processer eller forretningsmetoder. De opnåede effekter dokumenteres via oplysninger fra virksomhederne.

  • Der skal etableres min. 300 forpligtende samarbejdsaftaler mellem virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner. Heraf skal min. 50 omfatte ordinære ansættelser af højtuddannede i et tilsvarende antal virksomheder, mens de øvrige omfatter projektarbejder og ansættelser af studerende og praktikanter.

  • Operatøren skal inden udgangen af 1. halvår 2012 udarbejde et konkret forslag til en forankring af kontaktmægleropgaverne i erhvervsservicesystemet eller hos en anden aktør efter 2013. Forslaget skal udarbejdes i et tæt samarbejde med de deltagende kommuner som de primære samarbejdspartnere.

  

 

Organisering:

  • Operatøren skal etablere en projektorganisation og et netværksamarbejde med en række lokalt forankrede Kontaktmæglere som udførende part.

  • Operatøren skal ved opstarten af initiativet etablere et tæt samarbejde med især de deltagende kommuner. Der skal indgås aftaler om fordeling af kontaktmæglerfunktionerne og om rollefordelingen i forbindelse med varetagelsen af initiativets udviklingsopgaver.

  • Der skal etableres et tæt samarbejde med AU OutReach, der er operatør for Vækstforums initiativ, "Program for Vidensamarbejde"  og lign. initiativer, der retter sig mod at øge samarbejdet mellem virksomheder og uddannelses- og vidensmiljøer, for at opnå den størst mulige synergi mellem initiativerne.

  • Der skal ved opstarten af initiativet etableres et tæt samarbejde med AC, Akademikernes Centralorganisation, der er operatør på et nationalt initiativ, der specifikt retter sig mod virksomheder i landets yderområder. Parterne skal koordinere indsatsen i de berørte kommuner i regionen, og skabe synergi mellem initiativerne.

 

Aktiviteter:

  • Operatøren skal etablere og drive en projektorganisation for kontaktmæglerfunktionen, herunder etablere netværksaktiviteter for kontaktmæglerne.

  • Kontaktmæglerne skal gennemføre det antal nye og opfølgende kontakter til små og mellemstore virksomheder, der er nødvendigt, for at opnå de fastsatte effekter.

  • Operatøren skal synliggøre initiativet gennem en effektiv markedsføringsindsats overfor virksomhederne i målgruppen.

  • Der skal etableres min. 300 forpligtende samarbejdsaftaler mellem virksomheder og videregående uddannelsesinstitutioner. Heraf skal min. 50 omfatte ordinære ansættelser af højtuddannede i et tilsvarende antal virksomheder, mens de øvrige omfatter projektarbejder og ansættelser af studerende og praktikanter.

  • Operatøren skal inden udgangen af 1. halvår 2012 udarbejde et konkret forslag til en forankring af kontaktmægleropgaverne i erhvervsservicesystemet eller hos en anden aktør efter 2013. Forslaget skal udarbejdes i et tæt samarbejde med de deltagende kommuner som de primære samarbejdspartnere.

  • Operatøren skal gennemføre en omfattende dokumentation, vurdering og formidling af initiativets metoder og værktøjer til erhvervsservicesystemet og øvrige interessenter.

 

Ressourcer

[image]

 

[image]

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-27-10

4. Analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale i yderkommuner i Region Midtjylland

Resume

Region Midtjylland og de 6 yderkommuner samt Holstebro og Syddjurs har udarbejdet en analyse af det erhvervsmæssige potentiale i yderkommunerne i regionen. Analysen består af 8 kommunerapporter og en sammenfatningsrapport. Analysen peger på det erhvervsmæssige potentiale i yderkommunerne og behovet for udviklingsressourcer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at analysen "Analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale i yderkommunerne i Region Midtjylland" udarbejdet af DAMVAD drøftes,

 

at der arbejdes videre med udvikling af yderområdeprojekter, som skitseret i analysen (projekter forventes i hovedsagen finansieret via Grøn Vækst projekter (Landdistriktsprogrammet),

 

at der udarbejdes en model for det videre samarbejde mellem kommunerne og Region Midtjylland for at understøtte udviklingen i yderkommunerne

Sagsfremstilling

I Vækstforums handlingsplan for 2009 indgår udvikling af erhvervsstyrkepositioner i yderområder som et indsatsområde, der kræver særligt fokus. Administrationen har ultimo 2009 og primo 2010 på møder med de 6 yderkommuner i Region Midtjylland drøftet mulighederne for at identificere regionale udviklingsprojekter.

 

Da disse møder ikke har resulteret i igangsætning af udviklingsprojekter, er det aftalt med kommunerne at gennemføre en større analyse af det erhvervsmæssige vækstpotentiale.

 

Der er gennemført et udbud af analyseopgaven, som efterfølgende er gennemført af konsulentfirmaet DAMVAD. Der er gennemført en analyse med følgende indhold:

 

  • Statistisk analyse

  • Kvalitativ analyse (interview)

  • Identificering af erhvervsmæssigt potentiale

  • Er der nye læringspunkter?

  • Udviklingsressourcer

 

Ud fra analysen skal der præsenteres forslag til konkrete udviklingsprojekter enten som fælleskommunale projekter eller som enkeltkommune projekter.

 

Ud over analysen omfatter de 6 yderkommuner samt Holstebro og Syddjurs kommuner for at kunne betragte samlede arbejdskraftoplande.

 

Analysen består af 8 kommunerapporter og et hovednotat med sammenfatninger.

 

Analysen peger på, at der findes styrkepositioner der kan udnyttes bedre og potentialer der kan realiseres, hvorved yderområderne kan bidrage til væksten i Region Midtjylland.

 

Kommunerapporternes statistiske analyse omfatter blandt andet:

 

  • identifikation af arbejdskraftoplande med pendlingsstatistik

  • erhvervsstruktur med angivelse af beskæftigelse, specialisering, eksportorientering m.m.

  • befolkningens uddannelsesniveau

  • arbejdsmarkedsforhold med udvikling i arbejdsløshed, indkomster og til-og fraflytning

 

Desuden indeholder kommunerapporterne forslag til udviklingsprojekter, der kan arbejdes videre med enten som fælleskommunale eller enkeltkommune projekter.

 

Analysens generelle hovedkonklusioner er følgende:

 

  • de 4 centrale indsatsområder for vækst i yderområderne er turisme, fødevareområdet, energi og fremstillingsindustri

  • forudsætningerne for udvikling og gennemførelse af projekter er tilstedeværelse af nødvendige udviklingsressourcer i kommunerne, samt en konstatering af at disse ikke er tilstrækkelige i mange kommuner

  • behov for et øget samarbejde mellem kommunerne og med regionen om udvikling og gennemførelse af projekter

  • behov for en kommunal prioritering i forhold til et videre arbejde med forslagene til konkrete udviklingsprojekter

Analysen bliver præsenteret for de 8 kommuner i marts og april måned. Med udgangspunkt heri træffer kommunerne beslutning om der skal arbejdes videre med forslagene til konkrete udviklingsprojekter. Der vil i et videre udviklingsforløb også kunne udvikles andre fælleskommunale projekter, end de der er præsenteret i analysen.

 

På møde i styregruppen for projektet - med deltagelse af de 8 kommuner - blev det videre arbejde drøftet den 14. marts 2011. Der blev fra kommunerne udtrykt ønske om et fortsat samarbejde og etablering af et netværkssamarbejde med muligheder for sparring

 

Region Midtjylland er indstillet på at indgå i et fortsat samarbejde med kommunerne om udvikling af konkrete projektforslag for at medvirke til at skabe erhvervsmæssig vækst i yderkommunerne.

 


Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Bilag

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-7-11

5. Godkendelse af operatører for forretningsområderne 'Stærke feriesteder' og 'Erhvervsturisme' i Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 2. marts 2011 ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”. Efterfølgende har der været indkaldt ansøgninger til opgaverne som operatører for forretningsområderne Stærke feriesteder og Erhvervsturisme.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender partnerskabet mellem Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune og Fonden Destination Djursland som operatør for forretningsområdet Stærke feriesteder Øst.

 

at Vækstforum godkender partnerskabet mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handels- og TurismeCentret som operatør for forretningsområdet Stærke feriesteder Vest.

 

at Vækstforum godkender partnerskabet mellem Aarhus Kommune og Herning Kommune som operatør for forretningsområdet Erhvervsturisme.

 

at Vækstforum vedtager den samlede økonomiske fordeling af midler som angivet i ”Handlingsplan – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”, dog således at fordeling på finansieringskilder henstår til behandling på Vækstforums møde den 8. juni 2011.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 2. marts 2011 ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland” med baggrund i den godkendte strategi ”Ny VÆKST i turismen – en strategi for en mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod 2020”.

 

Efterfølgende har der været annonceret efter operatører til at varetage løsningen af konkrete og målrettede projekter/aktiviteter i forhold til at skabe ny vækst i turismen inden for forretningsområderne Stærke feriesteder og Erhvervsturisme.

 

Med rollen som operatør for forretningsområderne Erhvervsturisme og Stærke feriesteder tildeles man retten til at sende konkrete ansøgninger til Vækstforum om medfinansiering af projekter i henhold til handlingsplanen for ”Ny VÆKST i turismen” i perioden frem mod 2015.

 

Vækstforum har modtaget i alt tre ansøgninger, der alle beskriver en indsats i overensstemmelse med indholdet i ”Ny VÆKST i turismen”.

 

Til forretningsområdet Stærke feriesteder er der indkommet to ansøgninger til operatørrollen:

  • Stærke feriesteder Øst – består af et partnerskab mellem Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune og Fonden Destination Djursland.

  • Stærke feriesteder Vest – består af et partnerskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Handels- og TurismeCentret.

 

Til forretningsområdet Erhvervsturisme er der indkommet en ansøgning til operatørrollen:

  • Erhvervsturismepartnerskab mellem Aarhus Kommune og Herning Kommune.

 

Ansøgerne har ud fra annonceringen skullet redegøre for:

  • Hvorledes forretningsområdet tænkes operationaliseret gennem en sammenhængende indsats og løsning af opgaven inden for den økonomiske ramme angivet i "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland".

  • Hvorledes medfinansieringen tilvejebringes og efterfølgende dokumenteres i de konkrete ansøgninger

  • Hvilke effekter der opnås – herunder forventede årlige vækstrater, omsætningstal mv. (jf. Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland)

  • Den lokale/kommunale organisering

  • Hvorledes man i rollen som operatør vil varetage forpligtelsen til at sikre udvikling uden for eget geografisk område

  • Samarbejde med den regionale turismeoperatør

 

Ansøgningerne tager alle afsæt i ansøgernes egne handlingsplaner for udmøntning af forretningsområderne, indeholdende konkrete aktiviteter, der forholder sig direkte til indholdet i ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”. Derudover har ansøgerne forholdt sig til, hvilke effekter de hver især tænkes at kunne bidrage med, for at indfri Vækstforums vækstambition.

 

Effekter
Generelt er ambitionerne for hver af de tre operatøransøgere positive i forhold til de forventede effekter.

  • Væksten i beskæftigelse ligger væsentligt over Vækstforums ambition. Som målsætning er der tale om ca. 50 % flere beskæftigede i 2015 i forhold til Vækstforums mål jf. ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”.

  • Væksten i antallet af overnatninger ligger samlet set over Vækstforums ambition. Særligt de stærke feriesteder har fremsat ambitiøse mål for tiltrækning af flere gæster.

  • Væksten i døgnforbrug er dog en smule under Vækstforums ambition.

  • Væksten i omsætning ligger som målsætning inden for Vækstforums ambition.

 

Det er målsætningen med ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland” at skabe en øget omsætning på 1,5 mio. kr. i 2015. Handlingsplanens vækstmål for omsætningen er således sammensat af en forventning til døgnforbruget og antallet af overnatninger.

Sammensætningen af forretningsområdernes bidrag til vækst i omsætning, døgnforbrug og antal af overnatninger er fordelt anderledes end vækstforums mål. Døgnforbruget er forventeligt en smule mindre end Vækstforums mål, men opvejes af at antallet af gæster er væsentligt over.

I Vækstforums strategi og handlingsplan for ”Ny VÆKST i turismen” er ambitionen for døgnforbruget relativ ambitiøs og skal ses som et udtryk for at overnatningstallet er vurderet relativ lavt grundet et massivt fald i perioden 2008-2010. Operatørerne vurderer, at der er basis for en større stigning i antallet af overnatninger, men at det vil tage lidt længere tid, at få vendt udviklingen og forbruget hos regionens turister.

Sammensætningen af forretningsområdernes bidrag til vækst i omsætning, døgnforbrug og antal af overnatninger er fordelt anderledes end Vækstforums mål. Døgnforbruget er betydeligt mindre end Vækstforums mål, men opvejes af, at antallet af gæster er væsentligt over. Det vurderes derfor, at Vækstforums samlede målsætning for omsætningen vil kunne nås inden for de skitserede handlingsforslag selvom fordelingen af vækst i omsætning, døgnforbrug og antal overnatninger er anderledes.

 

Aktiviteter

Se "Notat vedr. operatøransøgninger til forretningsområderne Stærke feriesteder og Erhvervsturisme" for en kort redegørelse af indholdet og aktiviteterne af områdernes handlingsplaner.

 

Organisering
Gennem operatøransøgningerne har ansøgerne specificeret samarbejdet med den regionale turismeoperatør om løsning af de enkelte forretningsområder. Operatørerne for forretningsområderne Stærke feriesteder og Erhvervsturisme agter at indgå i samarbejde med den regionale turismefremmeoperatør og benytte denne som en tæt faglig sparringspart samt som ressource i løsningen af indsatserne i de enkelte forretningsområder. Den regionale turismefremmeoperatør skal således bidrage til at styrke den strategiske indsats på det lokale niveau, sikre synergi mellem relevante parter i og uden for regionen samt gennemføre supporterende aktiviteter som analyse, videnopbygning, kompetenceudvikling, PR og medieservicering mv. 

 

Derudover har ansøgerne redegjort for, hvorledes udviklingen varetages uden for eget geografisk område. Det skal i den sammenhæng pointeres, at operatørerne for forretningsområderne Stærke feriesteder og Erhvervsturisme har pligt til at være opsøgende i forhold til samarbejdet med aktører uden for eget geografisk område – og sikre forankringen af aktiviteter i sammenhæng med relevante og interesserede parter. Der vil blive redegjort nærmere herfor i resultatkontrakten. 

 

Ressourcer
Ansøgerne redegør for aktiviteter inden for den angivne økonomiske ramme samt for tilvejebringelsen af medfinansiering. Den endelige medfinansiering og ramme for de enkelte aktiviteter vil dog først blive fastlagt i forbindelse med konkrete ansøgninger til Vækstforum.

 

Aktiviteterne for begge ansøgere til forretningsområdet Stærke feriesteder ligger inden for den angivne økonomiske ramme. Begge præsenterer en samlet medfinansiering, der i rimelig grad modsvarer den angivne økonomiske ramme for forretningsområdet Stærke feriesteder i forhold til de regionale udviklingsmidler, midler fra EU’s Socialfond og Grøn Vækst.

 

Den indikative ramme for Stærke feriesteder, som den er angivet i den regionale handlingsplan:

[image]

 

For forretningsområdet Erhvervsturisme er der skitseret aktiviteter inden for den angivne økonomiske ramme, men med en anden fordeling mellem Vækstforums midler – regionale udviklingsmidler og EU’s Socialfond. Ansøger foreslår, at rammen for de regionale udviklingsmidler maksimeres, og at andelen af EU’s Socialfond minimeres for at opnå størst mulig vækst. Ansøger gør opmærksom på, at de angivne vækstmål i operatøransøgningen mindskes, såfremt Vækstforum fastholder fordelingen af midler som angivet i den samlede økonomiske ramme.

 

Den indikative ramme for Erhvervsturisme, som den er angivet i den regionale handlingsplan:

[image]

 

Samlet økonomisk ramme for ”Ny VÆKST i turismen”
Der er således ikke noget i de fremsendte ansøgninger, herunder effekter og medfinansiering mv., der giver anledning til at ændre den indikative økonomiske ramme, som den er angivet i ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”.  

 

Der arbejdes videre ud fra en forudsætning om, at den i operatøransøgningerne skitserede medfinansiering tilvejebringes.

 

[image]

 

Tværgående perspektiver ift. internationalisering og vilkår for erhvervslivet i landdistrikter og yderområder
Den samlede indsats har et internationalt fokus på at øge turisterhvervets globale konkurrenceevne gennem en mere fokuseret og professionel indsats. Samtidig har indsatsen stor betydning for at skabe vækst og beskæftigelse i regionens land- og yderområder ved at understøtte og udvikle lokale autentiske og stedbundne værdier - særligt i forhold til forretningsområderne Stærke feriesteder og Mersalg.

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen med bemærkning om, at der fra Vækstforums side er fokus på, at operatørerne bidrager til den regionale turismeindsats ved at inddrage relevante samarbejdspartnere på tværs af Region Midtjylland og på tværs af regionsgrænser.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-7-11

6. Godkendelse af prækvalifikation af vækstprojekterne under forretningsområdet Mersalg i Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland

Resume

Midtjysk Turisme har som led i sin resultatkontrakt ”Midtjysk Turisme – udviklingsmidler 2011” tilrettelagt en prækvalifikationsproces for forretningsområdet Mersalg. Der har været annonceret efter konkrete projekter med fokus på vækst og meromsætning i de midtjyske turismevirksomheder. Prækvalifikationen har henvendt sig til både private og offentlige aktører i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender bedømmelseskomitéens prækvalifikation af vækstprojekterne – Limfjorden, Gudenåen og Hærvejen - for forretningsområdet Mersalg.

Sagsfremstilling

Målet med prækvalifikationen er at identificere et mindre antal projekter, som kan bidrage til at styrke forretningsområdet Mersalg i relation til afsætning overfor højtforbrugende målgrupper og værdikæder samt produktmæssig styrkelse i stærkere geografiske sammenhænge.


Der er indkommet 5 ansøgninger til prækvalifikation. Ansøgningerne er blevet vurderet af en bedømmelseskomité bestående af Midtjysk Turisme og dennes bestyrelse ud fra et sæt af kriterier, udmeldt i forbindelse med prækvalifikationen.


Bedømmelseskomitéen har prækvalificeret 3 ud af de 5 projektansøgninger:

  • Vækstprojekt Netværk Limfjorden – Turistbureauer i Lemvig, Struer, Holstebro og Skive.

  • Vækstprojekt Gudenåen - Sekretariat Visit Gudenåen bestående af de 6 turistbureauer i Randers, Viborg, Silkeborg, Horsens, Skanderborg og Hedensted samt Favrskov Kommune.

  • Vækstprojekt Hærvejen - Viborg Turistbureau og Viborg Kommune.

 

Prækvalifikationen giver mulighed for at sende en konkret ansøgning til Vækstforum om medfinansiering via forretningsområdet Mersalg i ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”.

De 2 projektansøgninger, som ikke indstilles til prækvalifikation, er:

  • Karup Lufthavn – Viborg Kommune på vegne af de 9 ejerkommuner: Silkeborg, Skive, Holstebro, Struer, Lemvig, Herning, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande og Viborg.

  • Gastronomiske Pakkerejser - Samsø Erhvervs- og Turistcenter.

Begge projekter er på et idé- og udviklingsstadie og er ikke parate til at kunne afsætte konkrete produkter og ydelser, som kan skabe mere salg inden for en overskuelig tidshorisont.  

 

Sekretariatets bemærkninger

De tre vækstprojekter 'Limfjorden', 'Gudenåen' og 'Hærvejen' er nu i gang med at udforme konkrete ansøgninger til Vækstforum om medfinansiering. I den proces er der sparring mellem ansøgerne, Midtjysk Turisme og Region Midtjyllands administration med henblik på at sikre sammenhængen til de tværgående indsatser og på at sikre de forventede effekter af indsatsen.

 

I tabellen nedenfor fremgår den indikative økonomiske ramme for forretningsområdet Mersalg, som den er angivet i "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Vedhæftet er den samlede økonomiske ramme for Ny VÆKST i turismen.

 

[image]

 

Tværgående perspektiver ift. internationalisering og vilkår for erhvervslivet i landdistrikter og yderområder
Indsatsen under forretningsområdet Mersalg har stor betydning for at skabe vækst og beskæftigelse i regionens land- og yderområder ved at understøtte og udvikle lokale autentiske og stedbundne værdier. Derudover er det målet at styrke salget til internationale højtforbrugende målgrupper.

 

Indsatsen giver desuden mulighed for at geare de regionale midler med Grøn Vækst midler.

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-7-11

7. Godkendelse af operatør for den regionale turismefremmeindsats og bevilling til denne til udmøntningen af "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland"

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 2. marts 2011 ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”. Der har været annonceret efter operatører til at udmønte handlingsplanen, herunder efter en operatør for den regionale turismefremmeindsats. Der er indkommet i alt én ansøgning til rollen som operatør fra Fonden Midtjysk Turisme.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Fonden Midtjysk Turisme som regional turismeoperatør for ”Ny VÆKST i turismen” – med ansvar for at sikre sammenhængen i de samlede indsatser i handlingsplanen samt varetage løsning af de tværgående indsatser,

 

at Vækstforum vedtager den samlede ramme på 30 mio. kr. til Fonden Midtjysk Turisme i perioden 2011-2015,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,5 mio. kr. i 2011 til Fonden Midtjysk Turisme til særlige understøttende projektaktiviteter i forbindelse med ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland”,

 

at den resterende del af rammen – i alt 28,5 mio. kr. udmøntes, når der foreligger en endelig vedtagelse af fordelingen af midler på finansieringskilder til Vækstforums møde den 8. juni 2011.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på mødet den 2. marts 2011 "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Efterfølgende har der været annonceret efter en regional turismeoperatør, som kan sikre sammenhængen mellem handlingsplanens forretningsområder samt varetage løsning af de tværgående indsatser.  

 

Der er indkommet en ansøgning til rollen som operatør fra Fonden Midtjysk Turisme. 

Fonden Midtjysk Turisme er den nuværende operatør for den regionale turismefremmeindsats og har ved annonceringen efter operatører til at udmønte ”Handlingsplan 2015 – Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland” søgt om at fortsætte som Region Midtjyllands operatør for den regionale turismefremmeindsats.
 
Ved bevilling af midler til Fonden Midtjysk Turisme til opgaven som regional turismeoperatør vil der blive indgået en resultatkontrakt med Fonden Midtjysk Turisme med følgende hovedelementer:

 

Effekter
Operatøren for den regionale turismefremmeindsats skal aktivt medvirke til at fremme turismen i Region Midtjylland gennem udvikling, koordinering og gennemførelse af konkrete indsatser inden for ”Ny VÆKST i turismen". Bevillingen er således central i forhold til at sikre en stærk operatør for den regionale turismefremmeindsats, som kan bidrage til at indfri Vækstforums ambitiøse vækstmål for indsatsområdet Turisme i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi og handlingsplan.
 
Den fælles udviklingsindsats vurderes at være forudsætningen for at indfri det fulde vækst- og innovationspotentiale i de enkelte forretningsområder.
 
Eftersom effekterne opstår i synergien mellem projekterne, vil resultatkontrakten med operatøren fokusere på de aktiviteter, der skal gennemføres for at skabe det fælles fundament, mens effektvurderingen vil bestå af en samlet vurdering af udbyttet af de igangsatte projekter under indsatsen.

 

Investeringen i en regional turismeenhed er imidlertid af en sådan størrelse, at der skal arbejdes videre med opstilling af relevante metoder til en effektvurdering koblet direkte til Midtjysk Turismes som virksomhed. En væsentlig del af denne er en PR-enhed, og der bør således udvikles en målemetode, som belyser den midtjyske turismes synlighed i udlandet. Endvidere vil det være relevant, at der foranstaltes tilfredshedsundersøgelser i fht. Midtjysk Turismes brugere inden for turismeerhvervet. Disse metoder vil blive udarbejdet i samarbejde med Midtjysk Turisme og vil fremgå af dagsorden på det kommende Vækstforums møde, hvor den endelige økonomi for satsningen, herunder Midtjysk Turisme, lægges fast.

 
Aktiviteter
Overordnet set skal Midtjysk Turisme som operatør for den regionale turismefremmeindsats sikre ejerskab og opbakning til ”Ny VÆKST i turismen”, og dermed bidrage til at indfri Vækstforums vækstambitioner som de er skitseret i ”Handlingsplan 2015 – Ny Vækst i Turisme i Region Midtjylland” inden for omsætning, værditilvækst, beskæftigelse, overnatninger og døgnforbrug.
 
Konkret skal Midtjysk Turisme understøtte udviklingen af fremtidens turisme i Region Midtjylland ved at:

 

  • medvirke til opbygning af stærke værdikæder i sammenhæng med forretningsområderne gennem et forstærket fokus på værdiskabende målgrupper og markeder gennem afsætning, udvikling og organisering,

  • bidrage som ressource til udvikling af de tre forretningsområder Stærke feriesteder, Erhvervsturisme og Mersalg,

  • udarbejde konkrete ansøgninger til Vækstforum samt andre nationale og internationale puljer / programmer for at sikre udviklingen de af tværgående indsatser samt ekstern gearing af midlerne afsat til ”Ny VÆKST i turisme”,

  • understøtte innovationen og professionaliseringen af regionens turismevirksomheder gennem et øget fokus på produktudvikling, kvalitetsudvikling, kompetenceudvikling samt PR og marketing,

  • skabe international synlighed omkring den regionale turisme i koordinering med VisitDenmark og de to vestdanske regioner,

  • understøtte udvikling af turismens rammebetingelser som policyområde gennem en kontinuerlig indsats overfor det nationalpolitiske system i tæt samarbejde med turismens forskellige brancheorganisationer – herunder at medvirke til at synliggøre de ulige konkurrencevilkår, som turismebranchen står overfor i den internationale konkurrence.

 

Aktiviteterne er nærmere beskrevet i "Notat vedr. den regionale turismefremmeoperatør". Som led i udmøntningen af den samlede økonomiske ramme indgås der en resultatkontrakt med Midtjysk Turisme om aktiviteter og effekter for perioden 2012-2015.

 

Organisering
På baggrund af analysen ”Turismens VÆKSTpotentiale i Region Midtjylland” er anbefalingen at udvide og styrke den regionale turismefremme operatør, således at operatøren bliver i stand til at påtage sig en mere strategisk ledende rolle i forhold til at styrke den faglige udviklingsindsats inden for de udvalgte forretningsområder. 

 

Som udviklingsenhed er det den regionale operatørs rolle at varetage følgende arbejdsfelter - og derigennem bidrage som ressource i udviklingen af forretningsområderne, ved:

  • Strategisk ledelse af projekter / processer

  • Udvikling af strategiske og operationelle projekter og ansøgninger med afsæt i ”NY VÆKST i turismen”

  • Partnering / networking / aktørinddragelse

  • Facilitering / Rådgivning / Sparring om operationelle handlingsplaner og projekter

  • Videnopsamling / Videndeling / formidling og kompetenceredskaber

  • PR / Kommunikation / marketingsredskaber / synliggørelse internt og eksternt.


 

Ressourcer
I handlingsplanen er der skitseret en indikativ fordeling af midlerne, herunder 24 mio. kr. i perioden 2011-2014 og 6 mio. kr. i 2015 til varetagelse af rollen som operatør for den regionale turismefremmeindsats.  

Midtjysk Turisme har samtidig ansvaret for at søge Vækstforum om midler til konkrete projekter og aktiviteter til udmøntning af de tværgående indsatser (udviklingsmotorer) – og forpligter sig til at tilvejebringe den nødvendige medfinansiering og sikre sammenhængen til indsatserne inden for de tre forretningsområder.

 

Sekretariatets bemærkninger

Regionsrådet bevilgede (efter indstilling fra Vækstforum) på mødet den 15. december 2010 5,6 mio. kr. til Fonden Midtjysk Turisme fordelt med 2,8 mio. kr. i basismidler og 2,8 mio. kr. i procesmidler. Der er et behov for flere procesmidler i 2011 for at holde processen i gang, indtil der foreligger bevillinger fra Vækstforum til udmøntning af de tre forretningsområder. Derfor er det indstillet, at der bliver en yderligere bevilling i 2011 på 1,5 mio. kr. i procesmidler til Midtjysk Turisme til at sikre flow og momentum i aktiviteterne inden for forretningsområderne i processen frem mod de konkrete bevillinger projekter / aktiviteter i Vækstforum. Der udarbejdes således et tillæg til resultatkontrakten for 2011 med Midtjysk Turisme.

Regionsrådet bevilgede (efter indstilling fra Vækstforum) på mødet den 15. december 2010 5,6 mio. kr. til Fonden Midtjysk Turisme fordelt med 2,8 mio. kr. i basismidler og 2,8 mio. kr. i procesmidler. Der er et behov for flere procesmidler i 2011 for at holde processen i gang, indtil der foreligger bevillinger fra Vækstforum til udmøntning af de tre forretningsområder. Derfor er det indstillet, at der bliver en yderligere bevilling i 2011 på 1,5 mio. kr. i procesmidler til Midtjysk Turisme til at sikre flow og momentum i aktiviteterne inden for forretningsområderne i processen frem mod de konkrete bevillinger projekter / aktiviteter i Vækstforum. Der indgås en ny resultatkontrakt med Midtjysk Turisme for hele perioden 2011-2015, som erstatter den resultatkontrakt, som blev indgået ved bevillingen af de 5,6 mio. kr. i 2010.

[image]

Beslutning

Vækstforum besluttede at udsætte behandlingen af punktet til mødet den 8. juni 2011.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-38-08

8. Synergi mellem tiltrækning/afvikling af større sportsevents og udnyttelse af erhvervspotentialet

Resume

Region Midtjylland ansøges om støtte til tiltrækning af større internationale sportsevents, og udnyttelse af det erhvervs- og profileringsmæssige potentiale, samt videreudvikling af tiltræknings- og afviklingskompetencer i forbindelse med større events:

- Giro d'ltalia 2012, hvor de 3 første etaper køres i Region Midtjylland, - 2 etaper har udgangspunkt i Herning og 1 etape i Horsens.

- International gastronomi- og fødevareevent i forbindelse med U21 EM i fodbold i samarbejde med Food Organisation of Denmark (F.O.O.D.).

- Videreudvikling af tiltræknings- og afviklingskompetencer i forbindelse med større events, via et internationalt KASK samarbejde mellem Oslo, Gøteborg og Region Midtjylland.

 

Sigtet er at bidrage til sammenhæng og synergi mellem større sportsevents og udnyttelse af det erhvervsmæssige potentiale, samt at opbygge ny viden og kompetencer i krydsfeltet mellem større events og erhvervsudvikling. 

  

Den administrative styregruppe indstiller,

at der af Region Midtjyllands afsatte midler til erhvervsudvikling, til tiltrækning af store internationale sportsbegivenheder i Region Midtjylland samt innovation i forbindelse med afvikling af disse, bevilges:

- 2,5 mio. kr. i 2012 til Herning og Horsens kommuner til tiltrækning af Giro d'ltalia, hvor de første 3 etaper af Giro d'ltalia 2012 køres i Region Midtjylland. Det samlede budget er på i alt 31,695 mio. kr.,

- 0,56 mio kr. i 2011 til samarbejde med F.O.O.D., til en international gastronomi- og fødevareevent i forbindelse med UEFA, EM-slutrunden U 21 i fodbold, der afholdes i Region Midtjylland den 11. til 25. juni 2011. Det samlede budget er på i alt 1 mio. kr.,

- 1,0 mio. kr. i perioden 2011 til 2014 til Institut for Idræt, Aarhus Universitet til et internationalt samarbejde (KASK projekt), til videreudviklng af kompetencer og organisatoriske setup for at optimere udnyttelsen af erhvervspotentialet ved større events. Det samlede budget er på 32,2 mio. kr.  

Sagsfremstilling

Aktiviteterne spænder over flere af Vækstforums strategiske indsatsområder i handlingsplan 2011-2012. Det drejer sig om Fødevarer og Turisme, og med fokus på internationalisering, samt forbedring af vilkår for erhvervsudviklingen i landdistrikter og yderområder.

 

Regionsrådet vedtog på møde den 18. juni 2008 at afsætte en økonomisk ramme på 1,25 mio. kr. årligt, 2008 - 11, i alt 5 mio. kr., til at støtte initiativer, der kan tiltrække og udnytte det erhvervsøkonomiske potentiale ved større internationale sportsbegivenheder til Region Midtjylland. Indtil nu har Region Midtjylland bidraget til at tiltrække U21 EM i fodbold, der afvikles her i 2011. 

 

Siden Regionsrådet i 2008 afsatte rammen, har erfaringerne vist et behov for at få skabt større synergi og sammenhæng mellem events og erhvervsudviklingen.

Aktiviteterne i denne ansøgning har bl.a som mål at skabe synergi mellem de enkelte aktiviteter og få indhøstet erfaringer, der kan anvendes i forhold til fremtidige eventtiltrækninger og erhvervsudvikling i forbindelse hermed.

 

Der gennemføres følgende aktiviteter:

 

Tiltrækning af Giro d'ltalia 2012.

De 3 første etaper på Giro d'ltalia 2012 gennemføres i Region Midtjylland. Giro d'ltalia er en mega-event, der løber over 21 dage. De første 2 etaper køres henholdsvis som en enkeltstart i Herning by og en landevejsetape med Herning som start- og målby. Det forventes, at etapen kommer igennem Holstebro, Lemvig, Søndervig og Ringkøbing.

Horsens er start- og målby for 3. etape, der også er en landevejsetape. Den endelige rute er endnu ikke fastlagt, men med en forventet længde på 180 km, hvor man passerer igennem en række midtjyske byer.  

 

Forventet effekt:

Giro d'ltalia er en international profileringsmulighed for Region Midtjylland, kommuner og byer. Over 350 millioner TV-seere vil følge løbet, størsteparten til de afgørende bjergetaper samt netop starten på Giro'en. 22 TV-broadcastere formidler TV til 160 lande, heraf live i 123 lande, samt en lang række af øvrige medier vil bringe reportager fra Giro'en.

 

Der vil endvidere blive gennemført en række sideevents, der er planlagt til gennemførelse i perioden op til selve eventen og indeholder motionscykelløb, skolecykleprojekter med fokus på folkesundhed og færdselsikkerhed.

 

Det vi i perioden op til Giroen blive vurderet, hvilke særlige profileringsmuligheder der ligger inden for Vækstforums særlige indsatsområde. Eventuelle muligheder vil blive præsenteret for Vækstforum i en senere ansøgning. 

 

International fødevareevents i forbindelse med U21 EM i fodbold

Region Midtjylland indgår i et samarbejde med Food Organisation of Denmark, F.O.O.D., om at koble international fødevareevents på U21 EM i juni måned. Formålet er dels at profilere regionens kvalitetsfødevarer og fødevareoplevelser, og dels at brande Danmark (og Region Midtjylland) som gastronomi- og fødevareland.

 

Der planlægges gennemført følgende 4 aktiviteter:

  • Startarrangement – En minifestival (2 dage ultimo maj) med Malling og Schmidt i Aarhus som det kreative omdrejningspunkt, hvor udenlandske og danske topkokke skaber oplevelser med de jyske fødevarer og den jyske natur. Festivalen arrangeres i samarbejde med den internationale organisation Omnivore.

  • Nations Cup for ungdomskokkelandshold: Konkret afholdes der 3 ungdomslandskampe mellem nationale kokkehold fra Danmark, England og Spanien.
    I Spanien og England er der meget stor interesse for både fodbold og gastronomi. Kokkelandskampene forventes afholdt i Viborg, Silkeborg og Aarhus i forbindelse med landenes fodboldkampe og den afsluttende finale den 25. juni. Lokale ressourcer, eksempelvis tekniske skoler og fødevareleverandører/-netværk vil blive inddraget. Øvrige aktører: Udenrigsministeriet, DBU mfl. F.O.O.D. forestår i samarbejde med SOP & Co detailplanlægning, projektledelse, markedsføring og internationale kontakter.

  • Gadeevents – Klog hverdagsmad: Der afholdes lokale fødevarefestivaler i tilknytning til kokkelandskampene i Herning, Viborg og Aarhus. Det bliver de lokale turist- og handelsstandsforeninger, der sammen med lokale fødevarenetværk, som eksempelvis Vestjyske fødevarer og oplevelser og Viborgegnens fødevarenetværk, skal stå for planlægningen af disse. Udover markedsaktiviteter, kan fødevarefestivalen danne rammen om workshops, lokale kokkekonkurrencer, livetransmissioner fra ungdomskokkelandsholdenes konkurrencer etc. F.O.O.D, Region Midtjylland og evt. sponsorer medfinansierer de fysiske faciliteter i forbindelse med festivalerne (telte, boder, mobile køkkener mv.). Lokale tovholdere indgår i en koordineringsgruppe.

  • Fødevareture for udenlandske journalister: I forbindelse med de lokale fødevarefestivaler og kokkelandskampe arrangeres busture for udvalgte udenlandske journalister med henblik på at give dem noget andet ”at skrive hjem om” end blot fodboldkampene. Turene (1-2 pr. by) skal fremvise og fortælle den gode historie om de regionale kvalitetsfødevarer og nordisk madkultur med rod i den vilde natur, bæredygtighed, egenart og håndværkstraditioner. Til turene tilknyttes en spændende og farverig guide (en kok, madskribent eller lign.), ligesom journalisterne vil møde engagerede ”fødevarefortællere” og blive budt på smagsoplevelser på de forskellige lokaliteter.

 

Forventet effekt:

Skabe synergi og synlighed ved kobling af U21 EM i fodbold med en international profilering af regionale fødevareerhverv via en international gastronomi- og fødevareevent. Markedsføringsmæssigt sikrer F.O.O.D, at topjournalister og madskribenter fra internationale A-medier deltager i hele arrangementet med henblik på at skabe omtale af fødevarerne og Midtjylland som gastronomisk destination i verdensklasse. 

Fødevarerådet er blevet orienteret om ambitionerne med dette arrangementer og støtter forslaget.

 

Internationelt samarbejde om eventbaseret innovation (KASK)

Internationalt samarbejde i Kattegat-Skagerrak regionen om eventbaseret innovation med fokus på at øge afkastet og økonomisk vækst af de investeringer som stat, regioner og kommuner skyder i konkrete større sportsarrangementer. Projektet gennemføres som et KASK projekt og med deltagere fra Oslo, Gøteborg og Region Midtjylland, hvor Aarhus Universitet, Institut for Idræt er Lead Partner.

 

Indsamling af viden og kompetencer i forbindelse med udnyttelse af de erhvervsmæsige og innovative muligheder ved større events, har vist sig meget påtrængende - der er opbygget gode nationale, regionale og lokale kompetencer i forbindelse med tiltrækning og afvikling af større events, men at skabe synergi og sammenhæng til egentlig erhvervsinnovation er fortsat en udfordring. Erfaringerne fra Oslo og Gøteborg skal gennem dette projekt bidrage i forhold til denne udfordring.

 

Forventet effekt:

Bidrage til udvikling af kompetencer, kvalitetsforbedring og nye teknologier der kan bidrage til at skabe bedre synergi mellem større events og udnyttelse af det erhvervsmæsige potentiale.    

 

Kompetenceforum for større events

For at fastholde og videreudvikle erfaringer etableres et kompetenceforum der skal sikre videndeling og kompetenceudvikling i forbindelse med større events og udnyttelse af erhvervspotentialet.

Opgaven bliver at fastholde og videreudvikle kompetencer i forbindelse med gennemførte events, og skabe synergi og samspil mellem større events og udnyttelse af erhvervspotentialet.

 

Budget (1.000 kr.)

[image]

Finansiering (1.000 kr.)

[image] 

* Medfinansiering fra lokale offentlige og private aktører indgår ikke i budget og finansiering

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-12-11

9. DICTE - Turismemæssig udnyttelse af Krimi-tvserie i Aarhus

Resume

Aarhus Kommune søger midler til udnyttelse af de turismemæssige potentialer i forbindelse med filmatiseringen af en ny krimi tv-serie baseret på Elsebeth Egholms romanserie med journalisten DICTE i hovedrollen. Serien sendes på dansk TV2, i Skandinavien og forventeligt endvidere på en række andre turismemarkeder i 2012. Serien promoverer Region Midtjylland og Aarhus, og forventes at bidrage med positive effekter i forhold til at tiltrække flere turister og dermed øge omsætningen. Serien har også potentiale til at medvirke til at konstruere det rette image af Aarhus som Europas kulturhovedstad i 2017.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,0 mio. kr. i 2011 til udnyttelse af de turismemæssige potentialer i forbindelse med krimi tv-serie ”DICTE” i Århus. Midlerne bevilges under forudsætning af at den samlede finansiering tilvejebringes.

Sagsfremstilling

Aarhus Kommune søger om 1 mio. kr. til udnyttelse af de turismemæssige potentialer i forbindelse med filmatiseringen af en ny krimi tv-serie ”DICTE” i Aarhus. Krimi tv-serien er baseret på Elsebeth Egholms romanserie med journalisten Dicte i hovedrollen. Producenterne og TV2 forventer, at serien første gang vises på dansk TV2 fra efteråret 2012 og frem til udgangen af 2013. Serien er en skandinavisk co-produktion, og visning i Skandinavien er dermed garanteret. Endvidere er der et betydeligt potentiale i forhold til salg til andre nærmarkeder på turismeområdet, først og fremmest Tyskland.
 
Tv-serien vises enten som 6 afsnit à 90 minutter eller 12 episoder à 45 minutter og forventes sendt i prime-time søndage kl. 20.00. Kernepublikummet vurderes at være 21-50 årige, formentlig med flest kvinder. Forventet seertal er 1,2-1,5 mio. seere pr. afsnit.
 
Effekter

Den forventede regionale omsætning i forbindelse med ”DICTE” vurderes til 30-35 mio. kr. af den samledes satsnings budget på 70 mio. kr. Omsætningen er primært forbundet med lokale lønninger, leje af udstyr, overnatninger etc.
 
Hertil kommer de effekter, som udspringer fra de PR- og kommunikationsindsatser, der vil omkranse serien med målsætningen om at bringe seere, borgere, turister, gæster og erhvervsfolk tættere på Aarhus og regionen før, under og efter serien.
 
”DICTE” vurderes at bidrage positivt til Vækstforums nye turismesatsning – Ny VÆKST i turismen – herunder at konstruere det rette image af Aarhus som Europas kulturhovedstad i 2017. Eksponeringen vil således have både direkte og indirekte turismeeffekter.
 
Der vil endelig være mange af cross media spin-off muligheder, som bl.a. kan udnyttes af aktører i det regionale produktionsmiljø, herunder aktører med tilknytning Filmby Aarhus.
 
  
Aktiviteter

Projektet ’DICTE’ har tre naturlige faser, der griber ind i hinanden - før, under og efter tv-serien - og i alle tre faser vil tværfaglig organisering og åbent samarbejde omkring de strategiske målsætninger være nødvendig.  
Netop initiativer, der følger op på eksponeringen, er vigtige for tiltrækningen af turister. De skaber genkendelse og er med til at udvikle turister og andre målgruppers associationer og oplevelser af byens centrale ikoner. Det er muligt at planlægge en række oplevelser og iscenesættelser rundt omkring i byen, som støtter op om den overordnede by-branding og forlænger effekten af ‘DICTE’.  
Disse aktiviteter tænkes ind i forlængelse af den kommende satsnings på erhvervsturisme i bl.a. Aarhus, og passer strategisk ind i denne.
 
Organisering

Organiseringen og ledelsen af projektet vil komme til at samles i Filmby Aarhus’ regi.
Det er Miso Film ApS der filmatiserer tv-serien med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje (DVF), North Sea Screen Partners (NSSP), TV2/Danmark, og SF Film.
 
Ressourcer

Det samlede budget for tv krimiserien er på 70 mio. kr. heraf er 6 mio. kr. regional/lokal medfinansiering fra Region Midtjylland, Århus Kommune og Den Vestdanske Filmpulje.
 
Finansiering

Aarhus Kommune har ansøgt Region Midtjylland om 1 mio. kr. ud af i alt 6 mio. kr. i regional/lokal medfinansiering for at realisere projektet.

 

Samlet finansieringsplan

[image]

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-6-11

10. Udvikling og omstilling i vindmølleindustrien i Region Midtjylland

Resume

På Vækstforums møde den 2. marts 2011 blev det besluttet at indstille bevilget 4,46 mio. kr. fra Regionsrådet til programmet "Udvikling og omstilling af vindmølleindustrien i Region Midtjylland".

Der var forudsat en medfinansiering på 7,49 mio. kr. fra Fornyelsesfonden, som imidlertid har givet afslag på ansøgningen herom fra Vindmølleindustrien.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 6,71 mio.kr. af de regionale midler til erhvervsfremme til Vindmølleindustrien i forbindelse med projektet "Udvikling og omstilling i vindmølleindustrien i Region Midtjylland".

Sagsfremstilling

Vindmølleindustrien (brancheforening) søger om tilskud til programmet "Udvikling og omstilling af vindmølleindustrien i Region Midtjylland". 

 

Ansøgningen blev behandlet på Vækstforums møde den 2. marts 2011, hvor det blev

besluttet at indstille bevilget 4,46 mio. kr. fra Regionsrådet. Der var forudsat en medfinansiering på 7,49 mio. kr. fra Fornyelsesfonden. Programmets budget var på i alt 19,925 mio. kr.

 

Fornyelsesfonden har imidlertid meddelt afslag på Vindmølleindustriens ansøgning om støtte til programmet. Fornyelsesfonden har ikke taget stilling til projektets indhold. Afslaget begrundes udelukkende med, at ansøgningen er målrettet vindmøllesektoren i hele Region Midtjylland og tager udgangspunkt i omstillingsbehovet i en lang række virksomheder, som ikke alle er placeret i hårdt ramte kommuner. Ved hårdt ramte kommuner forstås kommuner, hvor ledigheden og/eller stigningen i ledigheden ligger væsentligt over landsgennemsnittet. Det fremgår af afslaget, at projekter for at opnå støtte éntydigt skal være målrettet et hårdt ramt område i form af en eller flere kommuner.

 

Vindmølleindustrien har på den baggrund reduceret programmet og budgettet herfor, idet formål og mål med programmet fastholdes.

 

Formål og mål
Det overordnede formål med programmet er at skabe øget omsætning og beskæftigelse i Vindmøllesektoren i Region Midtjylland.

Målet er, at der i perioden 2011-2014 sker en styrkelse og udvikling af Region Midtjylland som ”Wind power Hub” samt en styrkelse af de regionale vindvirksomheders konkurrenceevne med særligt fokus på underleverandørerne.  

 

Effekt

Den forventede effekt er, at programmet skaber 300 fuldtidsstillinger i vindmøllesektoren i Region Midtjylland i projektperioden og 500 fuldtidsstillinger 5 år fra projektets start. Projektets forventede effekt er herudover, at det skaber en øget omsætning på 300 mio. kr. i vindmøllesektoren i Region Midtjylland i projektperioden samt en øget omsætning på 500 mio. kr. 5 år fra projektets start.
Vindmølleindustrien vil årligt fremsende opgørelse over udviklingen i antal fuldtidsstillinger og omsætningen hos vindmølleindustrien i Region Midtjylland fordelt på kommuner.

 

Indhold

Programmet indeholder fortsat de oprindelige elementer: 

  1. Analyse: Hvordan sikrer vi omstilling?

  2. Strategiforløb for virksomhedsledere.

  3. Virksomhedsudvikling i netværk.

  4. Introduktionsforløb til vindmøllemarkedet.

  5. Vind i kompetencegivende uddannelser.

  6. Markedsføring af Regionen som Wind Power Hub.

 
1. Analyse: Hvordan sikrer vi omstilling?
Virksomhederne i hele værdikæden er i gang med at omdefinere roller og ansvarsfordeling mellem sig og kigger efter inspiration til denne nye organisering i en række andre brancher. Analysen vil beskrive, hvad der sker netop i disse år og perspektivere denne bevægelse i forhold til den danske leverandørbase. Analysen skal således danne grundlag for at træffe mere kvalificerede beslutninger på alle niveauer.
Analysen vil endvidere afdække Danmarks muligheder for at tiltrække udenlandske vindvirksomheder. 
 
2. Strategiforløb for virksomhedsledere
Projektet har til formål at understøtte de regionale underleverandørers evne og mulighed for at navigere på et globalt marked under hastig forandring og vil indeholde følgende elementer: 

  • 2 større strategi workshops med oplægsholdere fra mere modne industrier, som f.eks. fly- og/eller bilindustrien.

  • Målrettede fabrikant workshops med både danske og udenlandske vindmøllefabrikanter

  • Henvise virksomheder til Væksthus Midtjyllands Accelerator rådgivningspakker.

 
3. Virksomhedsudvikling i netværk
Netværket har til formål at øge de deltagende virksomheders globale konkurrenceevne samt inspirere andre virksomheder til at indgå i lignende netværk. Der er tale om en videreudvikling af det nuværende virksomhedssamarbejde i MidtVind (samarbejde mellem 14 underleverandørvirksomheder). Netværket vil være åbent for deltagelse af andre virksomheder, og deltagelse kan ske på forskellige niveauer. Samarbejdet vil bl.a. omfatte følgende indsatsområder:

  • Produktudvikling i samarbejde med forsknings- og udviklingsinstitutioner

  • Markedsføring og faciliteter på udenlandske markeder

  • Kvalitetsstyring og produktionsoptimering

  • Miljø og samfundsansvar (CSR)

  • Systematisk indsamling, kvalificering og bearbejdning af markedsinformation.

 
4. Introduktionsforløb til vindmøllemarkedet
Formålet med introduktionsforløbet er at give såvel nye som eksisterende virksomheder adgang til det globale vindmøllemarked i vækst. Nye aktører vil desuden kunne tilføre vindbranchen nye kompetencer.

Projektet vil blive gennemført i et partnerskab mellem Væksthus Midtjylland og Vindmølleindustrien og vil aktivere de eksisterende erhvervsstøtteordninger over for de relevante virksomheder.

 
5. Vind i kompetencegivende uddannelser
Projektet skal øge vindvirksomhedernes globale konkurrenceevne gennem målrettet og effektiv kompetenceudvikling og uddannelse.
I første del af projektet kortlægges vindmølleindustriens behov i et tæt samarbejde med vindmøllebranchen og relevante forsknings- og uddannelsesinstitutioner.
De identificerede kompetenceudviklingsbehov søges dækket ved udvikling af særlige forløb (kurser, uddannelser, kompetenceudviklingsforløb mv.), der tilgodeser udviklingsbehovene hos branchens aktører. De udviklede forløb testes i pilotforløb. Der søges iværksat et samarbejde med Region Syddanmark og Region Nordjylland om projektet.

 

6. Markedsføring af Regionen som Wind Power Hub
Formålet er at få internationale vindvirksomheder til at etablere sig i Regionen samt for at markedsføre de eksisterende vindvirksomheder over for det globale marked.
Den europæiske vindorganisation EWEA holder konference i København i 2012. I forbindelse hermed og i samarbejde med Invest in Denmark vil der blive arrangeret events og delegationsbesøg hos virksomheder i Regionen. Følgende kommuner deltager og medfinansierer: Ikast-Brande, Norddjurs, Ringkøbing-Skjern og Aarhus. 
  

Økonomi

 

[image]

 

*Søges gennemført via eksisterende virksomhedsprogrammer under Væksthus Midtjylland.

 

[image]

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-29-3-11

11. Ansøgning fra "Viden Djurs" om medfinansiering af projekt "Scandinavian Game Developers" - under KASK-programmet (Kattegat-Skagerak-programmet, Interreg IVa)

Resume

"Viden Djurs" har ansøgt Vækstforum for Region Midtjylland om 3,429 mio. kr. i medfinansiering til KASK-projektet "Scandinavian Game Developers". Projektet ønskes gennemført i perioden 2011-2014. Det samlede budget er på ca. 10 mio. kr.

 

Projektet skal ses i sammenhæng med den regionale satsning "Shareplay" (tidligere "Cross Media"), som har til formål at sikre de bedst mulige forudsætninger for udvikling af det erhvervsmæssige potentiale i grænseområderne mellem kreative erhverv, teknologiplatforme og formidlingsformer. Projekt "Scandinavian Game Developers" har til formål at etablere et grænseoverskridende samarbejde mellem eksisterende og potentielle innovationsmiljøer inden for spiludvikling, forsknings- og uddannelsesinstitutioner med fokus på udnyttelse af det potentiale, der er i forhold til udvikling og afsætning af computerspil til uddannelse og træning, samt at der udvikles forretningsmodeller tilpasset dette marked.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsudvikling bevilges 0,507 mio.kr. i 2011, 1,3 mio. kr. i 2012, 1,107 mio. kr. i 2013 og 0,434 mio.kr. i 2014, i alt 3,429 mio. kr. til "Viden Djurs" som medfinansiering til KASK-projektet "Scandinavian Game Developers",

 

at bevillingen er betinget af et tilsagn fra KASK-programmet.

Sagsfremstilling

"Viden Djurs" har fremsendt en ansøgning om medfinansiering af projekt "Scandinavian Game Developers".

 

"Viden Djurs" dækker over paraplyorganisationen for de to erhvervsskoler Grenaa Tekniske Skole og Grenaa Handelsskole samt kursuscentrene CV2 og Detaildivisionen, men også Handelsgymnasium Rønde, 3D College Denmark, GameIT College, Danish Horse College samt den korte videregående uddannelse Datamatiker med speciale i spiludvikling er en del af Viden Djurs.

 

Projektet "Scandinavian Game Developers" er udviklet i samarbejde med Högskolan i Skövde, Sverige, The Animation Workshop - VIA University College og Aarhus Social- og Sundhedsskole.

 

Projektet har til formål at etablere et grænseoverskridende samarbejde mellem eksisterende og potentielle innovationsmiljøer inden for spiludvikling, forsknings- og uddannelsesinstitutioner med fokus på udnyttelse af det potentiale, der er i forhold til udvikling og afsætning af computerspil til uddannelse og træning, samt at der udvikles forretningsmodeller tilpasset dette marked.

 

Ansøgningen skal bl.a. ses i sammenhæng med Vækstforums satsning "Shareplay", som har til formål at sikre de bedst mulige forudsætninger for udvikling af det erhvervsmæssige potentiale, der udspringer af innovation og udvikling i grænseområderne mellem kreative erhverv, teknologiplatforme og formidlingsformer.

 

Her vil projektet bidrage med et "vækstlag", som kan udvikles yderligere via Shareplay.

Derudover er der mulighed for, at projektet kan bidrage til udviklingen af læringsmaterialer til bl.a. sundhedsområdet, som Vækstforum har fokus på, bl.a. via satsningen Velfærdsinnovation og den nye satsning Digitalisering.

 

Ansøger er blevet gjort opmærksom på, at projektet skal inddrage Væksthus Midtjylland og de relevante tilbud, der er til rådighed for iværksættere i den sammenhæng.

 

Projektet er af international karakter, både i selve projektforløbet, hvor der vil blive inddraget internationale eksperter og viden på området, og markedet for spilprodukter er globalt.

 

I forhold til gode vilkår for erhvervsliv i yderområder og landdistrikter, så er projektet af stor betydning. "Viden Djurs" har i en årrække udbudt uddannelser inden for spiludvikling og har tiltrukket studerende fra hele landet. 

 

Effekt

Ansøger har bl.a. opstillet følgende effektmål for projektet:

  • De inkubatorer, som indgår i projektet, vil overgå til en drift efter projektets ophør.

  • Der vil efter projektets ophør være en stigning i antallet af etablerede virksomheder på 50%, svarende til at 75 entreprenører har etableret sig i inkubatorerne.

  • "Serious Games" vil være etableret som et forretningsområde i KASK-regionen, med et netværk af mindst 10 virksomheder i de første 3 år efter projektets ophør.

 

Aktiviteter

  • Analyse til kortlægning af forretningsmodeller og inkubationsmiljøer i relation til spiludviklere.

  • Metodeudvikling

    • Udvikling af forretningsmodeller med fokus på produktions- og distributionsmuligheder samt adgang til nye markeder for underholdningsspil.

    • Udvikling af forretningsmodel, der er målrettet produktion og distribution af "serious games" som samarbejde mellem forsker, virksomheder og inkubatorer.

    • Inkubationsmiljøer - der udvikles en model for inkubatorer, der opfylder de særlige krav, der stilles til spilbranchen.

    • Læringsspil - planlægning og produktion af et læringsspil til SOSU, som vil give praktisk erfaring til studerende og iværkættere med brugercentreret udvikling af et serious game.

  • Test af metoder

  • Kommunikation og videnspredning, som udgør en stor del af projektet, da der er stor fokus på at skabe opmærksomhed omkring branchen og dens potentiale.

 

Organisering

Projektet er organiseret med Viden Djurs som projektleder, en række arbejdsgrupper med ansvar for de ovennævnte aktiviteter, samt en styregruppe bestående af repræsentanter fra Viden Djurs, Högskolan i Skövde, Sverige, The Animation Workshop - VIA University College og Aarhus Social- og Sundhedsskole, samt Kristian Bang Nørgaard fra Shareplay , som skal sikre sammenhængen til netop Shareplay-satsningen.

 

Ressourcer

[image]

[image] 

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-11-11

12. Ansøgning fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om medfinansiering af projekt Idé-faktor 2011

Resume

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ansøger Vækstforum for Region Midtjylland om 450.000 kr. af de regionale midler til erhversudvikling som medfinansiering af projekt "Idé-faktor 2011". Det samlede budget er på 900.000 kr.

 

I 2011 vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen afholde 6 regionale Idé-faktor konkurrencer og en samlet national finale. De regionale konkurrencer planlægges afholdt i Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland, Hovedstaden og Bornholm. Projektet har til formål at styrke vækstpotentialet blandt regionens virksomheder samt udvikle erhvervslivets innovationskompetencer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller projektet til afslag, da det vurderes, at der som led i udmøntningen af erhvervsudviklingsstrategien er iværksat en række initiativer med fokus på innovation i regionens små og mellemstore virksomheder.

Sagsfremstilling

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ansøger Vækstforum for Region Midtjylland om 450.000 kr. af de regionale midler til erhversudvikling som medfinansiering af projekt "Idé-faktor 2011".

 

Projektet har til formål at styrke vækstpotentialet blandt regionens virksomheder samt udvikle erhvervslivets innovationskompetencer. Projektet vil fokusere på regionens små og mellemstore virksomheder og deres evne til at inddrage samfundsansvar i innovationsprocessen, når de udvikler nye produkter og services. Ved at lade samfundsansvar være udgangspunktet i innovationsprocessen vil virksomhederne kunne bidrage til løsningen af samfundets udfordringer samtidig med, at de gør en god forretning. Det kan f.eks. være udvikling af nye velfærdsteknologier og – services eller innovationer, der kan løse nogle af samfundets udfordringer på klima- og sundhedsområdet.

 

For at styrke det regionale erhvervslivs fokus på og evne til at udnytte konkurrencefordelene ved bæredygtige innovationer, vil projektet afholde en innovationskonkurrence. Konkurrencen ”Idé-faktor” afholdes for regionens små og mellemstore virksomheder. Konkurrencen bygger på principper om bæredygtig innovation, også kaldet CSR-drevet innovation.

 
I 2011 vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen afholde 6 regionale Idé-faktor konkurrencer og en samlet national finale. De regionale konkurrencer planlægges afholdt i Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland, Hovedstaden og Bornholm. Fra hver regional konkurrence udpeges et antal finalister, der går videre til den nationale finale, hvor der kåres en samlet vinder. Det tilstræbes, at den nationale finale opnår TV-dækning fra en national TV-station. Der er på tidspunktet for ansøgningens fremsendelse givet et foreløbigt tilsagn fra en af de nationale TV-stationer.

 

 

Effekt - resultater

Ansøger har fremført følgende effekter og resultater

 

  • Projektet understøtter flere af de strategiske indsatsområder i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020. Særligt velfærdsinnovation, idet projektet vil fokusere på, hvordan regionens virksomheder kan styrke deres vækstpotentialer via f.eks. velfærdsinnovation. Der lægges vægt på, at innovationerne både skal kunne løse nogle af samfundets udfordringer, men samtidig være en god forretning for virksomheden, hvorved der skabes vækst.

  • Ligeledes understøtter projektet de øvrige strategiske indsatsområder, idet de konkrete produktideer, der opstår på baggrund af konkurrencen, forventes at findes inden for blandt andet Energi & miljø, sundhed & fødevarer samt turisme. Denne antagelse er baseret på erfaringerne fra 2010, hvor produktideerne særligt rettede sig mod disse områder.

  • Projektet vil understøtte regionens erhvervsmæssige styrkepositioner og samtidig bidrage til en udnyttelse af det uudnyttede potentiale, der ligger inden for CSR-drevet innovation.

  • Yderligere vil projektet fokusere på, at regionens virksomheder formår at omsætte kendt viden, teknologi og forskning til kommercielle produkter og services.

 
Projektet opererer med flg. målbare resultater:

  • 25 af regionens virksomheder opnår viden og konkrete redskaber til at arbejde med bæredygtige innovationer i praksis.

  • Afholdelse af Idé-faktor konkurrence i Regionen.

  • Afholdelse af national finale med deltagelse af virksomheder fra regionen.

  • Kommunikationsaktiviteter.

 

Aktiviteter

Fase 1 (April – maj)
Rekruttering af virksomheder til de regionale konkurrencer.
 
Fase 2 (Juni – august)
Idé-udvikling. Virksomhederne samarbejder med virksomhedskonsulenter om at udvikle ideer til konkurrencen.
 
Fase 3 (September-oktober)
Idéerne præsenteres til de regionale konkurrencer. Dommerpanelet udvælger et antal finalister, der præmieres og går videre til den landsdækkende finale i efteråret 2011. Dommerpanelet vil bedømme ideerne ud fra 4 kriterier: originalitet, potentiale for samfundsmæssig indvirkning (social/miljømæssig), økonomisk potentiale og realiserbarhed.
 
Fase 4 (Ultimo 2011)
Landsdækkende finale.

 

Organisering

Projektet forventes gennemført i samarbejde med de 5 væksthuse – herunder Væksthus Midtjylland. Derudover inddrages relevante erhvervsaktører i de deltagende regioner. Dette f.eks. i bemandingen af de regionale dommerpaneler.

 

Ressourcer

[image]

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-10

13. Vækstforums medlem af bestyrelsen for VIA University College

Resume

VIA University har i 2010 anmodet Vækstforum om udpegning af et medlem til bestyrelsen for VIA University College.

 

Vækstforum drøftede sagen på sit møde den 3. marts 2010 og udpegede Bodil Vilmand-Olsen, repræsentant for Dansk Erhverv.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter udpegningen af medlem til bestyrelsen for VIA University College.

Sagsfremstilling

Vækstforum for Region Midtjylland har siden marts 2010 været repræsenteret i  bestyrelsen for VIA University College af Bodil Vilmand-Olsen, repræsentant for Dansk Erhverv i Vækstforum.

 

Bodil Vilmand-Olsen er trådt ud af Vækstforum og Forretningsudvalget for Region Midtjylland har efter indstilling fra Dansk Erhverv indstillet, at Regionsrådet på sit møde den 27. april udpeger Mona Juul, adm. direktør for envision a/s til Vækstforum.

 

Vedtægterne for VIA University College og bestyrelsens sammensætning stiller ikke krav om, at Vækstforum indstiller et af sine medlemmer til bestyrelsen.

 

 

Beslutning

Vækstforum besluttede at fastholde udpegningen af Bodil Vilmand-Olsen som medlem af bestyrelsen for VIA University College.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-7-11

14. Opfølgning på Partnerskabsaftalen mellem Vækstforum og Regeringen 2010

Resume

Vækstforum indgik i november 2010 en regional partnerskabsaftale om vækst og udvikling med Regeringen. Aftalen omfatter fem "fyrtårnsprojekter", som er genstand for særlig fokus: Risikovillig kapital; It skal øge effektivitet; Styrke samspillet mellemuddannelsesinstitutioner og erhvervsliv; Satsning på fødevareområdet; og Etablering af Center for Kystturisme. De første skridt i forhold til at udmønte aftalen er nu taget.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Vækstforum indgik den 16. november 2010 en regional partnerskabsaftale om vækst og udvikling med Regeringen.

 

Partnerskabsaftalen sætter særlig fokus på fem initiativer ("Fyrtårnsprojekter):

 

  1. Risikovillig kapital;

  2. It skal øge effektivitet;

  3. Styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv;

  4. Satsning på fødevareområdet;

  5. Etablering af Center for Kystturisme.

 

Status på de fem fyrtårnsprojekter:

 

Fyrtårnsprojekt 1: Risikovillig kapital

Som led i at øge adgangen til risikovillig kapital i den vestlige del af landet, fremgår det af Partnerskabsaftalen, at Regeringen vil etablere en afdeling af Vækstfonden i Vestdanmark med en specifik investeringspulje på 150 mio. kr. øremærket til vestdanske virksomheder. Som led i at realisere denne del af aftalen, åbnede en vestdansk filial af Vækstfonden i Vojens i marts 2011.

 

Fyrtårnsprojekt 2: It skal øge effektivitet

Som led i realiseringen af fyrtårnsprojektet "It skal øge effektivitet" skal der ifølge partnerskabsaftalen etableres et samarbejde mellem Innovationscenter for eBusiness (IBIZ), Innovationsagenterne og Væksthuset om at fremme SMV'ers innovation og anvendelse af it i forretningsprocesser. IBIZ er etableret af Videnskabsministeriet og Rådet for Teknologi og Innovation, og drives af DELTA og Teknologisk Institut. Innovationsagentordningen er ligeledes etableret af Videnskabsministeriet og Rådet for Teknologi og Innovation, og udmøntes som et fælles projekt af de ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS).

 

Der er indgået en samarbejdsaftale mellem Region Midtjylland og de relevante GTS-institutter - d.v.s. DELTA, Teknologisk Institut, Agrotech, Alexandra Instituttet, DHI og FORCE Technology - som skal sikre den regionale forankring af de erhvervsfremmeydelser, der udbydes af henholdsvis Innovationscenter for eBusiness og Innovationsagenterne. Aftalen sætter rammen for samarbejdet mellem Region Midtjylland og de involverede GTS-institutter om forankringen af disses ydelser i det énstrengede regionale erhvervsfremmesystem. Det skal ske ved at indarbejde ydelserne i den portefølje af tilbud, som Væksthuset stiller til rådighed for regionens virksomheder og iværksættere.

 

Fyrtårnsprojekt 3: Styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv 

Som led i realiseringen af fyrtårnsprojektet "Styrke samspillet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv" er der i Region Midtjylland afholdt en konference om udenlandsk arbejdskraft og Vækstforum vil i efteråret 2011 drøfte resultater af og perspektiver for den regionale indsats.

 

I forhold til styrkelse af det tekniske og naturvidenskabelige område har Region Midtjylland og Naturvidenskabernes Hus som led i partnerskabsaftalen ansøgt Undervisningsministeriet om midler til det videre arbejde i Naturvidenskabernes Hus. Undervisningsministeriet har meddelt afslag.

 

Fyrtårnsprojekt 4: Satsning på fødevareområdet 

Vækstforum drøfter forslag til to nye samarbejder drøftes på sit møde den 26. april 2011.
Desuden drøftes placeringen af den årlige signaturbegivenhed i Region Midtjylland med F.O.O.D. 

 

Fyrtårnsprojekt 5: Etablering af Center for Kystturisme

Der foreligger et forslag til placering, finansiering mv. Det bliver et samarbejde mellem 4 regioner og RKSK kommune m.fl.

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-5-09

15. Orientering om forlængelse af EnergiTEKmidt programmet

Resume

EnergiTEKmidt programmet, teknologiudvikling inden for energi og miljø i små og mellemstore virksomheder, med Væksthus Midtjylland som operatør skulle oprindeligt være afsluttet 31.12.2010. Sekretariatet har godkendt, at programmet folænges til 31.08.2011.

Sekretariatet for Vækstforum indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

EnergiTEKmidt programmet med Væksthus Midtjylland som operatør var planlagt at forløbe i perioden 01.12.2008 til 31.12.2010. Programmets hovedaktivitet er igangsætning af rådgivningsforløb over for små og mellemstore virksomheder inden for udvikling af nye energi- og miljøprodukter.
Sekretariatet har tidligere godkendt en forlængelse af programmet til udgangen af april 2011, idet Væksthuset forventede, at alle rådgivningsforløb på det tidspunkt kunne være afsluttet.
Væksthus Midtjylland har anmodet om yderligere forlængelse af programmet til udgangen af august 2011. Dette begrundes med, at 2 af de virksomheder, som havde fået bevilget støtte, er gået konkurs, hvorfor støtten ikke kommer til udbetaling. Der er således 500.000 kr. (af de oprindelige samlede støttemidler til rådgivningsforløb på 6 mio. kr.) til rådighed til støtte af andre virksomheder. Væksthuset forventer, at der er relevante virksomheder til støtte, så de 500.000 kr. kan udnyttes fuldt ud til rådgivningsforløb, hvilket imidlertid kræver den ønskede tidsmæssige forlængelse af programmet
 
Sekretariatet har således fundet det velbegrundet, at Væksthuset ønsker tidsfristen for afslutning af EnergiTEKmidt udskudt. Ved en forlængelse forventes det endvidere, at programmet gennemføres i fuldt omfang, som forudsat, da Vækstforum i sin tid besluttede programmet igangsat.

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-16-07

16. Orientering om Foreningen Vestdanske Investeringsfremme årsrapport 2010

Resume

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er et samarbejde mellem de 3 vestdanske vækstfora, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland, der har til formål at sikre en stærk og sammenhængende international profilering af de vestdanske spidskompetencer. Dette sker i tæt samarbejde med Invest in Denmark, som er en del af Danmarks Eksportråd i Udenrigsministeriet.

I 2010 kunne Invest in Danmark notere i alt 865 skabte eller fastholdte arbejdspladser, som baserer sig på 41 investeringsprojekter, hvoraf de 9 ligger i Vestdanmark. Det er et acceptabelt resultat, selvom det dog ligger ca. 17 procent under målsætningen på i alt 1050 jobs i 2010.

 

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme har bevilling fra de tre vestdanske vækstfora frem til udgangen af 2012.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er et samarbejde mellem de 3 vestdanske vækstfora, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland, der har til formål at sikre en stærk og sammenhængende international profilering af de vestdanske spidskompetencer. Dette sker i tæt samarbejde med Invest in Denmark, som er en del af Danmarks Eksportråd i Udenrigsministeriet, og som via Danmarks ambassader, generalkonsulater og handelskontorer tiltrækker udenlandske virksomheder og investeringer til Danmark. FVI har syv regionale projektledere ansat i Aalborg, Herning, Aarhus og Odense, hvorfra de bidrager med viden om de danske kompetencer, som Invest in Denmark promoverer i arbejdet med at tiltrække udenlandske investeringer og arbejdspladser til Danmark.

 

Resultaterne af arbejdet i Foreningen Vestdansk Investeringsfremme og Invest in Denmark er blevet fremlagt i årsrapporten for 2010. Foreningen har som følge af den globale økonomiske krise oplevet en tilbagegang i antal skabte jobs i forhold til de foregående år.

 

I 2010 kunne Invest in Danmark notere i alt 865 skabte eller fastholdte arbejdspladser, som baserer sig på 41 investeringsprojekter, hvoraf de 9 ligger i Vestdanmark. Det er et acceptabelt resultat, selvom det dog ligger ca. 17 procent under målsætningen på i alt 1050 jobs i 2010.


De ni vestdanske investeringsprojekter fordeler sig på 1 Cleantech virksomhed (brændselsceller) i Nordjylland, 3 ICT (mobil/trådløs teknologi) virksomheder i Nordjylland og 2 ICT virksomheder (akustik og forskning/produktudvikling) i Midtjylland samt 3 Life Science virksomheder (robotteknologi og pharma) i Syddanmark.
Resultatet for Vestdanmark ligger med 114 arbejdspladser også under de foregående års resultater, og markerer det eneste år siden foreningens oprettelse, hvor FVI ikke har levet op til målsætningen for samarbejdet. Gennemsnitligt er der dog stadig skabt 420 jobs årligt i Vestdanmark i perioden 2007-2010, hvilket samlet set ligger over målsætningen for samme periode.

 

Det er positivt at konstatere, at Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI) og Invest in Denmark i høj grad tiltrækker videntunge investeringsprojekter til Vestdanmark. Det gælder især indenfor sektor fokusområderne Cleantech og ICT.

Et positivt tegn fremad er at der er en række aktive projekter i pipeline for Vestdanmark, som alle medarbejdere i FVI/IDK arbejder intensivt på at modne, så de skaber arbejdspladser i årene fremover.

Beslutning

Vækstforum godkendte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-2-10

17. Eventuelt

Resume

Sagsfremstilling

Beslutning

Intet.

Tilbage til toppen