Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 21. februar 2012 kl. 09:30
i

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Erik Flyvholm, borgmester

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør

Henning Jensen Nyhuus, borgmester

Kirsten Holmgaard, direktør

Kirsten Terkilsen, borgmester

Tina Grangaard, adm. direktør

Lars Aagaard, koncerndirektør

Michael Thomsen, medlem af regionsrådet

Jacob Bundsgaard, borgmester

Niels Viggo Lynghøj, borgmester

Peer H. Kristensen, direktør

Steen Vindum, viceborgmester

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet 

Fra Administrationen deltog:

Bo Johansen, direktør

Lars Hansson, direktør

Lars Vildbrad, vicedirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-01-87-1-11

1. Godkendelse af referat

Resume

Referatet af Vækstforums møde den 12. december 2011 er offentliggjort og fremsendt til Vækstforums medlemmer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af Vækstforums møde den 12. december 2011.

Sagsfremstilling

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet af Vækstforums møde den 12. december 2011.

Beslutning

Vækstforum godkendte referatat af mødet den 12. december 2011.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-11

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at punktet tages til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt

Af Region Midtjyllands midler til erhvervsfremme resterer der på nuværende tidspunkt 196,0 mio. kr. for perioden 2012-2014 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen udgør årligt 36 mio. kr. for hver af de to fonde. Der resterer på nuværende tidspunkt 34,8 mio. kr. af Regionalfonden og -5,2 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

Af de regionale erhvervsfremmemidler indstilles der i 21,3 mio. kr. til bevilling på mødet den 21. februar 2012 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

Fra Regionalfonden indstilles der i 2,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 174,7 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsfremmemidler i perioden 2012-2014 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

Eksisterende bevillinger for 2015 på 5 mio. kr., samt bevillinger på Vækstforums møde den 21. februar 2012 gældende for 2015 på 0,6 mio. kr., er alle registreret under 2014.

Af EU's Mål 2 midler vil der restere 32,9 mio. kr. af Regionalfonden og -5,2 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

Det vurderes, at overbudgetteringen af socialfondsmidlerne vil udlignes ved de kommende opfølgninger på resultatkontrakter, hvor forbruget vil vise sig at være mindre end antaget, og der derfor vil blive et vist "tilbageløb" af midler.

Beslutning

Vækstforum tog punktet til orientering.

Formanden orienterede om den verserende presseomtale af anvendelsen af EU’s Strukturfondsmidler, og der blev omdelt et notat til belysning af Strukturfondsmidlernes formål og udmøntning som led i den regionale erhvervsudvikling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-6-11

3. Vækstforums årsberetning for 2011

Resume

Der er udarbejdet et forslag til en årsberetning for Vækstforums arbejde i 2011, for derved at sætte fokus på de igangsatte projekter og give en status i forhold til de mål, der er opstillet i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender forslaget til Årsberetning 2011, herunder de individuelle udtalelser.

Sagsfremstilling

Vækstforum har prioriteret cirka 35 større og mindre projekter i 2011. Disse projekter bidrager, sammen med de projekter, der er igangsat de forudgående år, til at opfylde de målsætninger, som Vækstforum har opstillet i erhvervsudviklingsstrategien for 2010-2020.

 

Formålet med Vækstforums årsberetning for 2011 er at give et overblik over de igangsatte aktiviteter og en status på hvor langt regionen er nået i forhold til de opstillede mål. Årsberetningen indeholder både en status for hvert af de 8 indsatsområder og for de overordnede strategiske mål.

 

Årsberetningen er også en mulighed for at præsentere Vækstforums medlemmer nærmere. Derfor optræder hvert Vækstforum-medlem i årsberetningen med en udtalelse, der relaterer sig til Vækstforums arbejde.

 

Det er planen at udsende Vækstforums Årsberetning 2011 til samarbejdspartnere og interessenter i og udenfor Region Midtjylland.

Beslutning

Vækstforum godkendte forslaget til Årsberetning 2011, med bemærkning om, at der kan fremsendes ændringsforslag til de individuelle udtalelser frem til den 28. februar.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-87-2-11

4. Regionale vækstpartnerskaber - 2012 aftalen

Resume

Vækstforum for Region Midtjylland har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med Regeringen om vækst og erhvervsudvikling. Partnerskabsaftalen skal sikre et godt samspil mellem de lokale, regionale og nationale initiativer og styrke rammerne for vækst og erhvervsudvikling i hele landet, hvor der samtidig tages hensyn til særlige regionale forhold og udfordringer.

 

Partnerskabsaftalen kan derved understøtte den regionale erhvervsudviklingsstrategi og bidrage til at skabe sammenhæng mellem den nationale og den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet vedrørerende Vækstpartnerskaber 2012-aftalen til orientering.

Sagsfremstilling

Vækstforum for Region Midtjylland besluttede på sit møde den 7. september 2011 at fremsende sit indspil til den kommende partnerskabsaftale mellem Vækstforum og Regeringen med udgangspunkt i 4-5 konkrete og målbare fyrtårnsinitiativer.  

 

Indspillet indeholder følgende overskrifter:

 

  • Et internationalt orienteret uddannelsessystem

  • En effektiv og innovativ digitalisering

  • Et sammenhængende, effektivt offentligt innovations- og erhvervsfremmesystem

  • En fokuseret indsats på erhvervsmæssig vækst inden for energi- og miljøerhvervene.

 

Erhvervs- og Vækstministeren har nu fremsendt en invitation til et møde, hvor de regionale erhvervs- og vækstpolitiske udfordringer er på dagsordenen.

 

Følgende punkter foreslås drøftet:

 

  • Vækstforums hidtidige indsats for for vækst og erhvervsudvikling, herunder de resultater som vækstforum har opnået siden strukturreformen, der trådte i kraft i 2007.

  • Vækstforums indsats for at fremme det erhvervsmæssige potentiale på sundheds- og velfærdsområdet.

  • Perspektiverne i et styrket samarbejde mellem vækstforum og de lokale aktionsgrupper om erhvervsindsatsen i landdistrikter og yderområder.

  • Vækstforums arbejde med de regionale styrkepositioner, uddannelse samt samarbejdet herom.

 

Mødet forventes afholdt i april eller maj, og et udspil til en aftale forventes at blive fremsendt til Vækstforum ultimo februar 2012, og kan således drøftes af Vækstforum på mødet den 18. april.

Beslutning

Vækstforum tog punktet til orientering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-54-08

5. Ansøgning fra Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter, "Energi i Væksten"

Resume

På baggrund af lukningen af Flextronics i Skive drøftede Vækstforum på sit møde den 7. september 2011 Vækstforums muligheder for at iværksætte initiativer til at afbøde effekterne og skabe grundlag for ny beskæftigelse i Skive området. 

 

Energi og miljø er et af de områder, som Skive Kommune i kraft af sin indsats som Vedvarende Energiby kan bruge som afsæt i bestræbelserne på at skabe ny erhvervsmæssig vækst. Skive kommune og andre aktører har således iværksat omfattende initiativer og projekter, som har til formål at øge energieffektiviteten og andelen af vedvarende energi i energiforsyningen. 

 

Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter har beskrevet initiativet "Energi i Væksten", som skal sætte fokus på at skabe mest mulig lokal erhvervsudvikling med udgangspunkt i de igangværende initiativer og projekter på energiområdet.

 

Der søges om 3,2 mio. kr. i støtte fra Vækstforum til initiativet ud af et samlet budget på 6,55 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsfremme  bevilges 3,2 mio. kr., fordelt med 0,5  mio. kr. i 2012, 1 mio. kr.  i 2013, 1,1 mio. kr.  i 2014 og 0,6 mio. kr. i 2015, til Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter til initiativet "Energi i Væksten", under indsatsområdet energi og miljø. De regionale erhvervsfremmemidler kan dog højst udgøre 50% af initiativets samlede finansiering.

 

Sagsfremstilling

Elektronikvirksomheden Flextronics varslede i august 2011, at afdelingen i Skive med 280 medarbejdere skulle lukkes ved udgangen af året. Skive er i forvejen hårdt ramt med ca. 2000 mistede industriarbejdspladser i perioden 2008-2010.

 

Vækstforum drøftede på den baggrund på sit møde den 7. september 2011 beskæftigelsessituationen i Skive. Vækstforum besluttede at nedsætte en taskforce i samarbejde med Skive Kommune, Skive Erhvervsråd og Beskæftigelsesregionen med henblik på at udarbejde forslag til en målrettet indsats, der kan bidrage til forbedring af beskæftigelsessituationen i Skive-området.

 

Indsatsens virkemidler ligger inden for Vækstforums handlingsplan for 2011-2012

 

Temaerne for taskforcens arbejde er kompetenceudvikling, iværksætteri, innovation og forretningsudvikling, energi og miljø, turisme og fødevarer. Der foreligger nu det første konkrete forslag til indsats i form af en ansøgning fra Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter om støtte til initiativet "Energi i Væksten", som tager udgangspunkt i Skive Kommune som officiel Energiby og den række af energiprojekter og -tiltag, som er iværksat i den forbindelse. Hensigten er en målrettet indsats for at skabe lokal erhvervsmæssig vækst med afsæt i denne energiindsats.

 

Initiativet falder ind under Vækstforums erhvervsudviklingsstrategis særlige indsats på energi- og miljøområdet.

 

Formål og erhvervsmæssig effekt

Initiativet skal støtte op om energiprojekterne i Skive Kommune med henblik på at sikre, at erhvervspotentialet for disse projekter optimeres til størst mulig gavn for lokalområdet for derigennem at fremme den lokale erhvervsudvikling og skabe erhvervsmæssig vækst, herunder nye arbejdspladser, i Skive Kommune.

 

Initiativet forventes  at kunne bidrage til etablering af ca. 50 permanente, lokale arbejdspladser i løbet af de første 3 år og på sigt væsentligt flere.

 

Baggrund

Skive blev i 2008 udpeget som officiel Energiby af Klima- og Energiministeriet, og målet er at gøre Skive CO2 neutral i år 2029. Ikke mindst på den baggrund, er der af Skive Kommune og andre væsentlige aktører inden for energiområdet, herunder en række virksomheder, iværksat større initiativer og projekter, som har til formål at øge energieffektiviteten og andelen af vedvarende energi i energiforsyningen.

 

For at skabe synergi ,og dermed øge mulighederne for en samlet indsats for vækst og nye arbejdspladser, er det nødvendigt med en koordinerende indsats mellem disse i udgangspunktet enkeltstående projekter: 

 

  • Etablering af EnergiFonden Skive med deltagelse af en række lokale virksomhedsledere

  • Beslutning om geotermisk varmeforsyning

  • Udbygning med vindkraft

  • Iværksættelse af plan for produktion og udnyttelse af biogas i energiforsyningen.

  • Plan om etablering af et kombineret testcenter for vedvarende energi, inkl. opgraderingsanlæg for biogas til naturgas

  • Opstilling og test af solcellepaneler på kommunale bygninger

  • Plan for energirenovering af den private bygningsmasse

  • Kompetenceudvikling af håndværkere inden for energirenovering og vedvarende energi

  • Opførelse af Rådhus II med omfattende brug af energieffektive foranstaltninger

  • Investering i elbiler til delvis dækning af kommunens befordringsbehov

  • Innovation Fur, som er et storstilet projekt om energi og informationsteknologi, iværksat af EnergiMidt

  • Træforgasningsanlæg på Skive Fjernvarme.

Gennemførelse af disse projekter og initiativer vil i alt medføre investeringer i Skive Kommune i størrelsesordenen 1 mia. kr., og det er tanken med initiativet "Energi i Væksten" at gennemføre en målrettet indsats for at opnå størst mulig lokal virksomhedsinvolvering i disse projekter. De involverede virksomheder vil derved bl.a. få mulighed for at udvikle og demonstrere ny teknologi, som senere vil kunne sælges på det voksende marked for teknologi og løsninger inden for energieffektivitet og vedvarende energi.

 

Aktiviteter

Initiativet vil bl.a. omfatte følgende aktiviteter:

  • Kontinuerligt skabe overblik over lokale energirelaterede projekter og dertil hørende erhvervsmæssige muligheder

  • Kortlægge lokale virksomheders kompetencer og potentialer i forhold til projekternes erhvervsmæssige muligheder

  • Kortlægge vidensbehov og tilføre denne viden til de lokale virksomheder via lokale og regionale videns- og uddannelsesinstitutioner samt fremme kompetenceudvikling og etablering af vidensmiljøer

  • Synliggøre energiprojekternes erhvervsmæssige muligheder over for relevante lokale virksomheder

  • Skabe kontakt mellem projekterne og virksomhederne, virksomheder imellem og mellem virksomheder og relevante samarbejdspartnere, herunder vidensinstitutioner og erhversfremmeordninger

  • Facilitering af projektudvikling, herunder fundraising, til støtte af realiseringen af projekter knyttet op på energiprojekterne

  • Markedsføre aktiviteter, projekter og deres resultater med henblik på tiltrækning af viden, medarbejdere, kapital og virksomheder.

 

Ressourcer

Der foreligger følgende budget for initiativet, som er planlagt at forløbe over 3 år fra midt i 2012 til midt i 2015:

 

Udgiftsbudget
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
2015
I alt
Lønomkostninger
500
1.000
1.000
500
3.000
Kontorhold
80
150
150
80
460
Konsulentbistand
125
250
450
200
1.025
Arrangementer
120
250
300
180
850
Evaluering
 
 
100
100
200
Diverse
165
305
355
190
1.015
I alt udgiftsbudget
990
1.955
2.355
1.250
6.550

 

Finansiering
(1.000 kr.)
2012
2013
2014
2015
I alt
Skive Kommune
150
300
300
150
900
Ekstern finansiering*
140
305
455
250
1150
Energifond
150
250
250
125
775
Virksomheder
50
100
250
125
525
Region Midtjylland
500
1.000
1.100
100
3.200
I alt finansiering
990
1.955
2.355
1.250
6.550

 

*Fonde og støtteordninger, som endnu ikke er specificeret.

 

Der gennemføres en uvildig evaluering af initiativet. Vækstforum skal inddrages i design af evaluering og udvælgelse af ekstern evaluator.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med bemærkning om,

  • at projektets fokus skal være på de virksomhedsrettede aktiviteter,

  • at projektet skal understøtte de klyngerettede initiativer i forhold til at bevare og udbygge virksomhedernes kompetencer og potentialer i området,

  • at projektbudgettet skal tilrettes med et øget fokus på virksomhedsrettede aktiviteter.

  • at resultatkontrakten udformes i overensstemmelse hermed.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-32-10

6. Region Midtjyllands deltagelse i Foodbest-partnerskabet

Resume

EU fokuserer på innovation som en af de vigtige vækstmotorer, og et af redskaberne er etableringen af Knowledge and Innovation Community (KIC). Formålet med disse forsknings- og innovationsnetvæk er skabe innovation ved at sætte viden, forskning og virksomheder sammen inden for specifikke indsatsområder, f.eks. klima eller it. I 2014 skal der etableres tre nye KICs, og et af de temaerne forventes at blive fødevarer.

 

Region Midtjylland er blevet inviteret ind i partnerskabet Foodbest, som arbejder på at tiltrække et KIC til Skandinavien, hvor der i disse år er skabt et innovativt miljø omkring hele fødevarebranchen.

Den administrative styregruppe indstiller,

at der af de regionale midler til erhvervsudvikling, under indsatsområdet Fødevarer, bevilges 5 mio. kr. i perioden 2012-2014 til Region Midtjyllands deltagelse i den dansk-svenske del af Foodbest partnerskabet under Københavns Universitet, og medfinansiering af de regionale, nationale og internationale udviklingsaktiviteter herunder,

 

at der nedsættes en regional Foodbest-følgegruppe med deltagelse af repræsentanter fra relevante forsknings- og innovationsmiljøer samt fødevarevirksomheder i Region Midtjylland.  

Sagsfremstilling

Baggrund

Sekretariatet for Vækstforum har i det seneste år været i dialog med Foodbest om en evt. regional midtjysk deltagelse i partnerskabet. Foodbest er udsprunget af en række udviklingsprojekter under det tidligere Øresund Foodnetwork. Initiativet er i dag juridisk forankret på KU Life (Københavns Universitet).

Foodbest har samlet et stærkt internationalt partnerskab, der på tværs af landegrænser arbejder for at få EU Kommisionen til at udbyde et såkaldt Knowledge and Innovation Community (KIC) med fokus på fødevarer i 2014. Et KIC er et fælleseuropæisk forsknings- og innovationsnetværk med deltagelse af minimum 6 lande/regioner, der etableres for 7-15 år af gangen med årlige budgetter på 125-150 mio. EUR, medfinansieret af European Institute of Innovation and Technology. Der eksisterer i dag 3 KICs inden for hhv. klima, ICT og vedvarende energi. Der forventes udbudt 3 nye fra 2014 og temaet fødevarer blev i november 2011 udpeget af EU Kommissionen som en af top 3 kandidaterne.

Det internationale partnerskab bag Foodbest består pt. af repræsentanter fra Sverige, Danmark, Wageningen Regionen (Holland), INRA Paris (Frankrig), Institute of Food Research (Norwich, UK) og Bologna Universitetet (Italien). Der er dialog med flere lande om deltagelse.

Inden for det internationale partnerskab er der skabt en stærk alliance mellem danske og svenske myndigheder, virksomheder og viden- og innovationsmiljøer om at få en væsentlig del af Food KIC programmidlerne og aktiviteter henlagt til Danmark og Sverige i et af 5-6 såkaldte co-location centres. Her vil det særligt være de regioner, som indgår i og medfinansierer det forberedende arbejde, der vil komme i betragtning. Region Hovedstaden har allerede forpligtet sig økonomisk. Region Midtjylland og Region Skåne er tænkt som de øvrige centrale regionale parter i den dansk-svenske del af Foodbest-samarbejdet. Tilsvarende samarbejder er etableret i de øvrige lande.

Med henblik på at få afdækket de regionale erhvervsudviklingsmæssige perspektiver ved evt. indtrædelse i Foodbest, har der i samarbejde med Aarhus Universitet i slutningen af 2011, og i starten af 2012 været gennemført en række drøftelser og møder med centrale aktører inden for Vækstforums partnerskab, herunder AgroTech, Teknologisk Institut, Arla Foods, Danish Crown, Danisco, VIFU, Agro Business Park, Videncentet for Landbrug, Future Food Innovation og Foodbest (Nationalt innovationsnetværk). Tilbagemeldingerne fra aktørerne og fødevarerådet har været entydigt positive, når det gælder den strategiske betydning af et regionalt engagement i Foodbest partnerskabet.  

Forventede effekter

Resultatet af en regional medfinansiering og indtrædelse i Foodbest bør være, at der uanset udfaldet af Kommissionens afgørelser vedr. KICs i 2014 kan opnås betydelige resultater for regionens virksomheder og videnaktører ved deltagelse i det forberedende Foodbest samarbejde. Det skal bl.a. ske gennem:

 

  • Deltagelse i nationale og internationale samarbejder og projekter, der øger aktørernes performance og konkurrenceevne.

  • Øget vækst og flere jobs inden for førvareområdet.

  • Øget adgang til og synlighed for ventureselskaber.

  • Bedre og flere kandidater inden for fødevareområdet.

  • Identifikation af nye medfinansieringmuligheder til Vækstforums fremtidige programmer og initiativer inden for fødevaresatsningen.

  • Positionering af regionen som et attraktivt internationalt forsknings- og innovationsmiljø inden for fødevareområdet.

Aktiviteter

Et food KIC skal først og fremmest adressere de tre globale udfordringer: Food and Health, Food and Sustainabillty og Food security. Det skal ske ved iværksættelsen af en række nationale og internationale innovationsprogrammer og -projekter, der inddrager forskning, erhverv og uddannelse. Forberedelsesarbejdet under Foodbest inddeles i 3 aktivitetspakker:

 

  • Foodbest Embassy DK/S: Samler drifts-, kommunikations- og lobbyrelaterede aktiviteter, der skal bane vejen for at nå målet om at få et Food KIC udbudt og etableret med en stærk dansk/svensk involvering.

  • Foodbest Hub: Skal skabe partnerskaber og samarbejdsstrukturer mellem aktører for at sikre, at et effektivt europæisk innovationsmiljø inden for fødevareområdet og finansieringsmodeller kan være på plads i 2014 (projektering, opbygning af venture, analyser mv.).

  • Foodbest Excellence: Konsortieopbygning både regionalt, nationalt og internationalt, herunder identifikation, prioritering og fordeling af excellence-områder inden for uddannelse, forskning og industri mellem co-location centres og partnere (5-6 i alt).

 

En mere detaljeret beskrivelse af aktiviteterne findes i bilagsmaterialet.

 

Fødevarerådet pegede på sit møde den 30. januar 2012 på en særlig regional rolle og forpligtelse mht. at få små og mellemstore virksomheder gjort opmærksomme på og involveret i Foodbest aktiviteterne. Dette vil, sammen med følgende opmærksomhedspunkter fra det regionale strategiseminar, blive indarbejdet i en evt. resultatkontrakt med Foodbest:

 

  • Der skal skabes synergi mellem den regionale fødevaresatsning og Foodbest - dels i forhold til fødevaresatsningens nuværende initiativer og dels i forhold til Vækstforums fremtidige strategi og handlingsplan på fødevareområdet.

  • Den regionale indsats under Foodbest skal arbejde med at sikre bedre adgang til international viden og samarbejde, bedre kandidater inden for fødevareområdet, bedre dialog mellem universiteter og virksomheder, bedre interdisciplinært samarbejde samt bedre rammebetingelser og incitamenter for entreprenørskab og ventureselskabers involvering i fødevarevirksomheder. Det er afgørende, at virksomhederne inddrages aktivt og tidligt i udformningen af indsatsen.     

 

Organisering

Den dansk/svenske del af projektet ledes af en bestyrelse med repræsentanter fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen (formand), Lunds Universitet, Region Skåne, KU Life, Aventure AB, Arla Foods og Region Hovedstaden. Bestyrelsen skal suppleres med repræsentanter fra Region Midtjylland, såfremt Vækstforum vælger at støtte projektet.

 

Der er etableret et sekretariat ved KU Life. Region Midtjylland skal inddrages i sekretariatsbetjeningen.

 

Det anbefales, at Vækstforum nedsætter en følgegruppe med repræsentanter fra AgroTech, Teknologisk Institut, Arla Foods, Danish Crown, Danisco, VIFU, Agro Business Park, Videncentet for Landbrug, Future Food Innovation og Foodbest. Desuden bør der være repræsentation fra arbejdstager- og arbejdsgiverside inden for fødevareerhvervet.

  

Ressourcer

Udgiftsbudget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Projektledelse
3.584.000
3.584.000
3.584.000
10.752.000
Internationale netværksaktiviteter
1.620.000
1.790.000
1.790.000
5.200.000
Kommunikation og markedsføring
2.075.000
1.395.000
1.395.000
4.865.000
Strategiske analyser
1.790.000
290.000
290.000
2.370.000
Etablering agf innovationsmiljø
2.231.000
3.581.000
3.181.000
8.993.000
Opbyggelse og formalisering af internationalt konsortium
1.610.000
1.635.000
1.785.000
5.030.000
Identifikation og prioritering af excellence områder
715.000
715.000
715.000
2.145.000
Udvikling af innovations- og forretningsmodeller i food KIC (pilotprojekt)
765.000
 
 
765.000
Budget i alt
14.390.000
12.990.000
12.740.000
40.120.000

 

Udspecificeret aktivitetsbudget er vedlagt som bilag   

 

Finansiering (kr.)
 2012
2013 
2014 
I alt 
Bevilget pr. januar 2012:
 
 
 
 
Lunds Universitet
2.000.000
1.060.000
286.000
3.346.000
KU-Life
598.400
300.000
 
898.400
DTU
598.400
300.000
 
898.400
Aalborg Universitet - Ballerup
303.700
200.000
 
503.700
Region Hovedstaden
800.000
2.200.000
2.000.000
5.000.000
Biopeople
503.700
 
 
503.700
Foodbest Fællessekretariat
623.400
600.000
21.200
1.244.600
Interreg midler
6.962.400
1.930.000
 
8.892.400
Forventet finansiering:
 
 
 
Dansk og svensk
statslig finansiering
1.000.000
2.000.000
3.000.000
Øvrige regioner (Midtjylland og Skåne)
2.000.000
4.400.000
3.600.000
10.000.000
Øvrige danske og
svenske universiteter
1.000.000
2.000.000
3.000.000
Fonde
 
 
2.832.800
2.832.800
Finansiering i alt
14.390.000
12.990.000
12.740.000
40.120.000

 

Region Midtjylland forventes at bidrage til Foodbest samarbejdet med 5 mio. kr. i perioden 2012-2014. 

   

   

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med bemærkning om,

  • at projektet skal indeholde aktiviteter, som understøtter fødevareindsatsen i Region Midtjylland,

  • at der sikres sammenhæng i den regionale Foodbest-følgegruppe og repræsentationen i bestyrelsen for Foodbest-partnerskabet, og

  • at det forudsættes, Aarhus Universitet inddrages i bestyrelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-2-2-12

7. Klog Hverdagsmad – Projekter under Innovationspuljen

Resume

Innovationspuljen under Vækstforums fødevaresatsning, Klog hverdagsmad, retter sig mod eksperimenterende projekter, der kan være med til at vise vejen for fremtidens fødevareinnovation og vidensamarbejde. Der er i puljen fokus på udvikling af innovative fødevareløsninger, herunder brug af nye metoder og med inddragelse af utraditionelle samarbejder på tværs af fagområder og værdikæder.

 

Der er netop gennemført tredje ansøgningsrunde under Innovationspuljen med ansøgningsfrist den 16. januar 2012. Der er indkommet tre ansøgninger, som Fødevarerådet på sit møde den 30. januar 2012 har foretaget en faglig vurdering af.

 

Ét projekt anbefales støttet under Innovationspuljen, mens to af projekterne anbefales afslag.  

Den administrative styregruppe indstiller,

at der meddeles afslag til projekt "Fremstilling af farveneutral hampeolie, mel/kostfibre samt afskallede hampefrø", men at projektet  opfordres til at undersøge støttemulighederne under FFI's Differentieringspulje.
at der meddeles afslag til projekt "Innovation Food Print - En innovationsmodel til udvikling af Klog hverdagsmad".
at der af de regionale midler til erhvervsudvikling bevilges 500.000 kr. til projekt "Ready to Cook - Ny Nordisk Hverdagsmad for sund og aktiv aldring", under forudsætning af, at ansøger indarbejder en stærkere kobling til forsknings-/videnmiljøer inden for ældreområdet.  

 

at der fra EU's Regionalfond bevilges 1.967.660 kr. til projekt "Ready to Cook - Ny Nordisk Hverdagsmad for sund og aktiv aldring", under forudsætning af at ansøger indarbejder en stærkere kobling til forsknings-/videnmiljøer inden for ældreområdet.  

Sagsfremstilling

Baggrund

Innovationspuljen under Vækstforums fødevaresatsning, Klog hverdagsmad, retter sig mod eksperimenterende projekter, der kan være med til at vise vejen for fremtidens fødevareinnovation og vidensamarbejde. Der er i puljen fokus på udvikling af innovative fødevareløsninger, herunder med brug af nye metoder og med inddragelse af utraditionelle samarbejder på tværs af fagområder og værdikæder.

 

Der har tidligere været gennemført to ansøgningsrunder under Innovationspuljen. Vækstforums fødevareråd vurderede efter første prækvalifikationsrunde i september 2010, at ingen af de modtagne projektidéer kunne kvalificeres til en endelig ansøgning til Innovationspuljen. Anden prækvalifikationsrunde blev gennemført i marts 2011. Ud af i alt 8 indkomne projektideer blev tre projektideer, på baggrund af fødevarerådets faglige vurdering, opfordret til at udarbejde en egentlig ansøgning. Disse blev fagligt vurderet af fødevarerådet og efterfølgende behandlet i Vækstforum den 8. juni 2011, hvor to fik bevilling og én fik afslag.

 

Til 3. ansøgningsrunde er der inkommet tre ansøgninger, som fødevarerådet på sit møde den 30. januar 2012 har foretaget en faglig vurdering af.

 

Den samlede ramme for innovationspuljen er 9 mio. kr. i regionale midler, 3 mio. kr. i EU’s Regionalfondsmidler, 12 mio. kr. i private midler dvs. i alt 24 mio. kr. De to hidtidigt bevilgede projekter betyder, at der ialt er forbrugt 3.040.165 kr. fra regionale erhvervsfremmemidler og EU’s Regionalfondsmidler.

 

Det resterende beløb til rådighed under puljen er 8.959.835 kr., hertil kommer privat medfinansiering på 50%.

 

Fødevarerådets faglige vurderinger af indkomne ansøgninger, januar 2012  

Ansøgning nr. 1: Fremstilling af farveneutral hampeolie, mel/kostfibre samt afskallede hampefrø. Ansøger: Nørding Olier i samarbejde med Guldbageren, Hanegal, Schmidt Trading, GEA. 

 

Resumé:

Formålet med projektet er at videreudvikle mulighederne i hampefrøet ved en produktion af en farveneutral hampeolie, hampemel/fiber samt fremstilling af afskallede frø. De nævnte produkter er valgt i forhold til markedsbehovene og ud fra samtaler med kundekontakter samt indledende undersøgelser af markedet. Produkterne forventes at kunne opnå en hurtig markedspenetrering og herved skabe en forøget omsætning for partnerne inden for en relativ kort tid på ca. 2-3 år. I projektet gennemføres en udvikling af innovative proceslinjer baseret på anvendelse af de nyeste enhedsoperationer og processer til en produktion af nye produkter omfattende hampeolie, hampemel/fiber og afskallede hampefrø.

 

Fødevarerådets faglige vurdering:

Der er tale om en spændende projektidé, der - hvis forretningspotentialet udløses - vil kunne skabe et nyt innovativt produkt på markedet. Ansøgningen fremstår imidlertid ufuldstændig med hensyn til beskrivelse af effekter (hvor meget forventes omsætningen øget med projektets gennemførelse mv.), hvilke specialkompetencer, der præcist forventes inddraget og hvilken viden, der kommer i spil for såvel virksomheden som branchen. Derudover savnes en markedsanalyse af hampeolie-markedet, ligesom der ikke er redegjort tilstrækkeligt for forretningspotentialet og innovationssamarbejdet.

Der beskrives store potentialer også inden for andre områder end fødevarer, bl.a. sundhed, energi, bæredygtighed. Derudover er der et stort fokus på samfundsmæssige udfordringer samt andre indsatsområder under Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi.

 

Fødevarerådet anbefaler på den baggrund, at projektet meddeles afslag under Innovationspuljen, men at ansøger opfordres til at arbejde videre med idéen og tage kontakt til fødevaresatsningens operatør FFI med henblik på evt. støttemuligheder under Differentieringspuljen, som FFI administrerer.

 

Ansøgning nr. 2: Innovation Food Print - en innovationsmodel til udvikling af Klog hverdagsmad. Ansøger: VIA UC i samarbejde med Agro Food Park, Naturlic, Yding Grønt, JEKA Fish A/S 

 

Resumé:

Formålet med projektet er at udvikle og afprøve en bæredygtig innovationsmodel fra idé til færdigt produkt. Modellen skal kunne facilitere iværksættelse af gode, innovative idéer, der har potentiale til at løse forbrugernes behov for kloge og sunde kostvalg, og som kan skabe økonomisk vækst for SMV'er i regionen. Projektet tager udgangspunkt i virksomhedernes umiddelbare behov for re-design og/eller udvikling af nye/eksisterende produkter. Der arbejdes med brugerdreven/kundedreven innovation samt co-creation mellem VIA's studerende, potentielle kunder og virksomheder. 

 

Fødevarerådets faglige vurdering:

Projektets udbytte er nye innovations- og produktudviklingsmetoder, hvilket ikke er i fokus i denne ansøgningsrunde under Innovationspuljen. De nye og nyskabende elementer i projektet fremstår diffuse i projektbeskrivelsen, og projektet  bygger umiddelbart på kendte metoder og modeller. Projektet passer ind under Vækstforums fødevaresatsning med hensyn til opbygning af fødevarevirksomhedernes innovationskompetencer, hvilket også er i fokus hos fødevaresatsningens to operatører FFI og FØDEVAREmidt. Der er ingen koblinger til potentialer inden for sundhed, turisme, digitalisering, energi eller bæredygtighed.

 

Ansøger har tidligere søgt puljen med et projekt, der i formål og indhold lå tæt på nærværende projekt. Projektet blev meddelt afslag.

 

Fødevarerådet anbefaler på den baggrund, at projektet meddeles afslag.

  

Ansøgning nr. 3: Ready to cook - ny nordisk hverdagsmad for sund og aktiv aldring. Ansøger: VIFU i samarbejde med Mobile People, NyX, Hatch & Bloom A/S, VIA UC, Danika Grønt A/S, IQ Production, Heldingaard Frugt Aps, Kødgros Vest A/S, Rose Poultry, Det gode køkken Holstebro Kommune, Madservice Kronjylland Randers Kommune, Madservice Viborg Kommune, Favrskov madservice Favrskov Kommune. 

 

Resumé:

Formålet med projektet er at udvikle bæredygtige måltidsløsninger, der sikrer sunde måltider samtidig med, at de ældre bliver involveret i færdig-tilberedningen. Projektet vil udvikle måltidsserviceløsninger, der giver den ældre mulighed for en brugertilpasset deltagelse i færdigtilberedelsen af måltidet. Derved understøttes en naturlig opretholdelse af et vist aktivitetsniveau, der styrker den ældres funktionsniveau og selvværd. Det er projektets mål at fødevarevirksomhederne kan øge deres omsætning ved produktudvikling gennem brugerdreven innovation og OPI (Offentlig-Privat Innovation).

 

Fødevarerådets faglige vurdering:

Projektet fremstår nyskabende i sin tilgang til udvikling af måltidsløsninger gennem koblingen af elementer som OPI, brugerinvolvering, designtænkning, fokus på samfundsmæssige udfordringer, sundhed samt aktiv inddragelse af målgruppen. Ansøger har desuden perspektiveret projektet ift. andre målgrupper end den beskrevne målgruppe i projektet.

 

Der savnes i projektet en inddragelse af forskningsviden på ældreområdet, og en stærkere kobling/samarbejde til videnmiljøer. Desuden bør budgettet opdeles på de enkelte projektparter.

 

Der beskrives store potentialer også inden for andre områder end fødevarer, bl.a. sundhed, digitalisering og bæredygtighed.

 

Fødevarerådet anbefaler på den baggrund, at projektet støttes med 2.467.660 kr. under følgende forudsætninger:

- Ansøger beskriver, hvorledes man vil koble til viden og forskning inde for ældreområdet

- Der af det samlede projektbudget disponeres med op til 400.000 kr., til inddragelse af relevant viden og forskning på området. Heraf skal halvdelen findes i medfinansiering.

- Ansøger fremsender budget opdelt på de enkelte parter.

 

Innovationspuljen - status

Såfremt Vækstforum beslutter at følge indstillingen, resterer der under Innovationspuljen

6.492.175 kr. ekskl. privat medfinansiering.

 

Status
Food Observatory
Nyt værktøj til…
Ready to Cook
Total
Region Midtjylland
540.165
500.000
500.000
1.540.165
EU-midler
1.000.000
1.000.000
1.967.660
3.967.660
Privat medfinansiering
3.593.716
1.500.000
2.471.500
7.565.216
I alt
5.133.881
3.000.000
4.939.160
13.073.041

 

Budgettet fremstår med et underskud på EU-midler ift. den budgetterede ramme, hvilke skyldes, at der er lavet en omfordeling mellem de regionale- og EU-midlerne. Dvs. innovationspuljen laver en større træk på EU-midler end først forventet og derved et mindre træk på de regionale midler.

 

Næste runde:

Det er FFIs vurdering, at der til en evt. kommende runde vil være flere, relevante ansøgninger, idet det er forventningen i miljøet, at der vil komme en ny runde.

Fødevarerådet har besluttet, at puljen annonceres med ordlyd som under seneste ansøgningsrunde, med ansøgningsfrist 26. marts 2012.

 

Innovationspuljen vil - med konstruktion, fokus og medfinansieringsmuligheder - indgå som en integreret del af den kommende midtvejsevaluering af den samlede satsning.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-12

8. Evaluering og videreførelse af delinitiativet vedr. innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland, under MTIC

Resume

MTIC har i perioden 2009-2011 gennemført et delinitiativ på Regionshospitalet Horsens, hvor en medarbejder har været indlånt til hospitalets innovationsteam. Delinitiativet  er nu evalueret, og baseret på evalueringens resultater, og de effekter, initiativet har været med til at skabe på en forholdsvis kort periode, anbefales det at forlænge og udvide initiativet. 

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der bevilges 5,0 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler, fordelt med 1,379 mio. kr. i 2012, 1,767 mio. kr. i 2013 og 1,854 mio. kr. i 2014 til MTIC tilvidereførelse og udvidelse af initiativet vedr. innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland, under indsatsområdet Velfærdsinnovation.

 

at midlerne bruges til indlån af MTIC-personale på Regionshospitalet Horsens og yderligere forsøgsvis på to hospitaler i Region Midtjylland.

Sagsfremstilling

MTIC har siden 1. august 2009 haft en medarbejder indlånt til Regionshospitalet Horsens – det såkaldte Innovationshospital. Den indlånte medarbejder er blevet finansieret af en ekstrabevilling på 3 mio. kr. fra Region Midtjylland. Baggrunden for bevillingen var ønsket om at få flere innovationspartnerskaber etableret mellem virksomheder og hospital. Siden er hospitalet to gange blevet kåret som den mest innovative offentlige virksomhed i Danmark af Mandag Morgen, og hospitalet har i dag en innovationsenhed bestående af fire personer.

 

Initiativet er nu blevet evalueret af IRIS Group, og på baggrund af blandt andet denne evaluering, anbefales det at forlænge og udvide den hidtidige indsats.

 

Evalueringens hovedresultater

Evalueringen nævner bl.a. følgende effekter af den hidtige indsats:

 

Der er blevet igangsat 10 projekter med virksomhedsdeltagelse, og tiltrukket 11,1 mio. kr. fra ekstern finansiering til ni af projekterne. Heraf 4,3 mio. kr. fra ABT-fonden, 3,0 mio. kr. fra Forebyggelsesfonden, 3,1 mio. kr. fra Elforskfonden og 0,7 mio. kr. fra Caretech Innovation. Hospitalet har egenfinansieret med 3,23 mio. kr.

 

Der er ikke lavet en samlet opgørelse af Virksomhedernes egenfinansiering i projekterne. Nogle projekter er finansieret af eksterne midler, andre af egne midler.

 

En anden effekt af innovationsindsatsen har været en forandring af hospitalsmedarbejdernes kultur omkring indrapportering af ideer til nye projekter, og der er skabt en kultur, hvor virksomheder har mulighed for at teste og udvikle deres produkter på hospitalet og med dets medarbejdere.

 

En effekt er også forbedret klinisk indsigt hos virksomhederne, der har givet dem mulighed for at udvikle løsninger med større markedsværdi. Den hurtigere produktmodning er ligeledes en positiv effekt af den organisering og indsats, som samarbejdet mellem MTIC og hospitalet udgør.

 

Der vil i 2014 blive foretaget en vurdering af projekternes, og dermed også indsatsens, erhvervsøkonomiske effekter. Alle projekter vurderes af de deltagende virksomheder at have et stort erhvervøkonomisk potentiale både på det nationale og internationale marked.

 

Evalueringen fremhæver, at det i sig selv er usædvanligt, at samtlige deltagende virksomheder udtrykker sig positivt om forventningerne til de økonomiske effekter.

 

Effekter

Den hidtige indsats har haft effekter på den "dobbelte bundlinie" - hvilket betyder højnet kvalitet og effektivitet på hospitalet, og bidrag til løsninger, som den erhvervsmæssige samarbejdspartner har kunnet og kan afsætte til andre kunder.

 

På projekter afsluttet og igangsat under Innovationshospitalet Horsens i perioden 2009-2011, vil der i 2014 blive målt på virksomhedernes forbedring af deres forretningsgrundlag, herunder afsætning af nyudviklede produkter, eksport og stigning i beskæftigelse.

 

For indsatsen 2012-2014 vil forandringen af de involverede hospitalers arbejde med innovation og samarbejde med erhvervslivet, og den organisering, der bliver etableret omkring dette arbejde, blive evalueret i 2014.

 

Derudover vil der blive målt på antal af projekter, deltagende virksomheder og tiltrukket ekstern finansiering.

 

For virksomheder vil der blive åbnet for flere muligheder for at samarbejde med hospitaler, og indsigt i de kliniske miljøer, for dermed at generere en positiv effekt på deres produktudvikling og markedspotentiale.

Der vil blive målt på eksport, omsætning og beskæftigelse i de deltagende virksomheder i 2016 og 2018 for at få en realistisk vurdering af disse effekter på længere sigt.

 

Aktiviteter

Der vil være forskel på de aktiviteter, som er omfattet af en videreførelse af indsatsen på Hospitalsenheden Horsens, og de steder, hvor der skal bygges et initiativ op fra bunden.

 

Aktiviteterne er identificeret ud fra evalueringen og via den opsamlede læring, kompetencer og erfaring, som MTIC har opbygget gennem deres treårige virke.

 

På Regionshospitalet Horsens vil der blive arbejdet med følgende aktiviteter:

 

  • Etablering af et tværsektorielt innovationsprojekt med 1-2 kommuner i optageområdet

  • Deltagelse i et radikalt innovationsprojekt sammen med de to øvrige hospitaler, der udvælges til innovationssatsningen

  • Fem nye innovationsprojekter etableres

  • Deltagelse i et internationalt projekt

 

På de to øvrige hospitaler, hvor der vil blive igangsat lignende innovations- og forretningsudviklingsindsatser, vil arbejdet omfatte nedenstående aktiviteter:

 

  • Udvikling af vision og mål for innovationsarbejdet

  • Opbygning og kommunikation af en innovationsstrategi med sammenhæng til hospitalets egen strategi

  • Etablering af en innovationskultur på udvalgte områder/afdelinger

  • Strategi for hvilke typer af innovationsprojekter, der skal fokuseres på (processer, effektiviseringer, produkter, udvikling) i samarbejde med hospitalernes ledelser

  • Strategi for samarbejde med erhvervslivet

  • Etablering af fem innovationsprojekter

  • Dokumentation af fremskridt for udvikling af projekterne

  • Ansøgning af ekstern funding til udvalgte projekter

Organisering

"Innovation og forretningsudvikling på hospitaler i Region Midtjylland" er et delinitiativ under MTIC, og en del af udmøntningen af Vækstforums indsatsområde Velfærdsinnovation.

Delinitiativet vil blive en integreret del af MTIC og koordineres med MTICs generelle indsats.

 

Der vil være to medarbejdere fortrinsvis ude på udvalgte hospitaler (herunder Horsens) - og en koordinator/vidensperson placeret i MTIC. Alle tre personer vil være under ledelse af MTIC og referere til direktøren herfor. De udvalgte hospitaler vil have en geografisk spredning på tværs af regionen, og mindst ét vil være relateret til de nye sygehusbyggerier.

 

De udvalgte hospitaler skal sikre, at der er afsat ressourcer og ledelseskraft til initiativet. Forekommer der ikke en opfyldelse af disse krav, vil delinitiativet blive taget op til revurdering af Vækstforum.

 

I evalueringen af MTIC-Horsens er der sat fokus på forudsætningerne for et succesfuldt erhvervssamarbejde på hospitalet, herunder:

 

  • En engageret ledelse

  • Innovationsenhed, som refererer direkte til hospitalsledelsen (blev etableret i 2008)

  • Ledelsen indgår i styregrupperne for de enkelte innovationsprojekter og fungerer som projektejere

  • Erhvervskompetencer og kliniske kompetencer er i sparring med hinanden

  • Der udvises dristighed

  • Fokus på den dobbelte bundlinie - 1) Realisering af sygehusets overordnede mål om kvalitet og effektivitet 2) Bidrage til løsninger, som erhvervsmæssige samarbejdspartnere kan afsætte til andre hospitaler

  • Fokus på implementering og drift af de udviklede produkter  

  • Hospitalet er bevidst om, at de udviklede løsninger skal kunne bruges på andre hospitaler

  • Hospitalet har indtaget rollen som intelligent efterspørger

 

Disse forudsætninger vil være krav til de udvalgte hospitaler.

 

Ressourcer

 

Udgiftsbudget (kr.)
2012
2013
2014
I alt
Løn
1.200.000
1.539.000
1.598.000
4.337.000
Møder, transport, konferencer, efteruddannelse etc.
125.000
156.000
180.000
461.000
Administrationsomkostninger (telefon, kontingenter, faglitteratur, software)
54.000
72.000
76.000
202.000
I alt udgiftsbudget
1.379.000
1.767.000
1.854.000
5.000.000

  

 

 

 Finansiering  
2012
2013
2014
I alt
Region Midtjylland                      
1.379.000
1.767.000
1.854.000
5.000.000

 

MTIC bidrager til initiativet fra deres eksisterende bevilling fra Region Midtjylland, da delinitiativet er en videreudvikling af elementer fra deres resultatkontrakt omhandlende fokus på hospitalsbyggerierne, OPI og internationalisering. Derudover er det en optimering af rammerne for udviklingen af velfærdsklyngen i Region Midtjylland. 

MTIC - bidrag fra eksisterende bevilling
 
 
 
 
 
2012
2013
2014
I alt
Løn
300.000
612.000
642.000
1.554.000
Rejser, transport, møder, konferencer ect.
15.000
30.000
30.000
75.000
Adm. omkostninger
5.000
10.000
10.000
25.000
I alt
320.000
652.000
682.000
1.654.000

 

Totalbudgettet bliver således  6.654.000 mio. kr.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-6-08

9. Caretech Innovation - Midtvejsevaluering

Resume

Caretech Innovation blev etableret omkring årsskiftet 2008/2009 som led i Region Midtjyllands erhverv-sundhedssatsning. Caretech Innovation udløber i august 2012 og er netop blevet midtvejsevalueret af IRIS Group.

Den administrative styregruppe indstiller,

at midtvejsevalueringen af platformen Caretech Innovation tages til efterretning,

 

at sekretariatet for Vækstforumi samarbejde med Caretech Innovations bestyrelse tilrettelægger platformens videre forløb, på baggrund af midtvejsevalueringen, indtil resultatkontraktens udløb i august 2012.

Sagsfremstilling

Caretech Innovation blev etableret i januar 2009 som en del af Vækstforums erhvervs-sundhedshedsindsats, nu viderført under indsatsområdet Velfærdsinnovation. Det centrale omdrejningspunkt i Caretech Innovations indsats er en række innovationsprojekter inden for sundheds-it området, med deltagelse af erhvervsliv, forskning og sundhedsaktører. Projekterne skal via udvikling af nye innovative it-løsninger til sundhedssektoren skabe øget erhvervsudvikling på området.

 

IRIS Group har foretaget en midtvejsevaluering af Caretech Innovations hidtidige resultater, og evalueringen viser nogle gode tendenser, men også punkter til forbedring. Det har vist sig, at Caretech Innovation-modellen især er velegnet til at teste, videreudvikle og modne ideer. Det betyder, at selvom der kan være et stort potentiale for de igangsatte projekter, så er der stadig lang vej til forretningsgørelse. 

 

Evalueringen viser samtidig, at indsatsen giver størst værdi for større, etablerede virksomheder. Primært fordi de selv kan levere projektledelse og forretningskompetencer, og således matcher Caretech Innovations kompetencer bedst. Caretech Innovation initiativet har således ikke haft den ønskede effekt på iværksætterområdet.

 

Caretech Innovation har spidskompetencer inden for it og softwareudvikling, samt brugerstudier og inddragelse af etnografiske metoder. Evalueringen viser, at disse med fordel kunne benyttes i højere grad af sundhedsaktører til udvikling af ideer, der har potentiale til en forbedring og effektivisering af sundhedsvæsenet. Det vil dog kræve et tydeligere udspil om behov og prioriteringer fra den øverste sundhedsledelse.

 

På forretningsudviklingsfeltet og vejledningen af iværksættere om relevant erhvervsservice og finansiering er det dog tydeligt, at det set-up, som Caretech Innovation udgør, ikke i tilstrækkeligt omfang har fokus på forretningsgørelse og kommercialisering, hvilket er en stor udfordring for virksomhederne. Evalueringen viser, at der er en række udfordringer forbundet med at optimere Caretech Innovations indsats på disse områder, og det anbefales, at der skabes et større samspil med de eksisterende erhvervsfremmeaktører i regionen.

 

Evalueringen forholder sig også til organiseringen, hvor Caretech Innovation er tillagt en række forskellige roller, lige fra opdyrkning af ideer, over projektbeskrivelse og budget, til indstilling og evaluering. Det er en usædvanlig konstruktion, som med fordel kunne ændres, så der bliver en tydelig ansvarsfordeling mellem ansøger og bevillingsgiver.

 

I nedenstående skema er Caretech Innovations styrker og svagheder som fundet i midtvejsevalueringen listet:

 

[image]

 

Caretech Innovation har i alt modtaget og screenet ca. 60 forskellige projektideer i perioden fra åbningen i januar 2009 frem til sommeren 2011. Ud af de 60 ideer er der startet 14 Caretech Innovation-projekter, og heraf er 6 projekter afsluttede. Caretech Innovation har et samlet budget på 34 mio. kr., hvoraf 17 mio. kr. finansieres af Region Midtjyllands midler til regional erhvervsudvikling og 17 mio. kr. finansieres af EU's Regionalfondsmidler.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-6-09

10. Forlængelse af "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter"

Resume

Region Midtjylland har sammen med de 13 land- og yderkommuner med projektet Iværksætteri og virksomhedsudvikling i Landdistrikter" samfinansieret en ekstraordinær vejledningsindsats overfor mikrovirksomheder på landet. Projektets virksomhedsrettede aktiviteter stoppede pr. 31.12.2011.

 

På baggrund af projektets positive resultater og effekter, en stor kommunal interesse for videreførelse af initiativet samt muligheden et kommende nationalt initiativ på området indstilles der nu til en 6 måneders forlængelse af projektet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsfremme i 2012 bevilges  0,9 mio. kr. Randers Erhvervs- og Udviklingsråd til en 6 måneders forlængelse af de virksomhedsrettede aktiviteter i projektet "Iværksætteri og virksomhedsudvikling i landdistrikter", under indsatsområdet Iværksætteri.

Sagsfremstilling

Vækstforum indstillede på sit møde den 16. december 2009 til Regionsrådet, at der bevilges 3,5 mio. kr. fra de regionale udviklingsmidler i perioden 2010 til 2011 til projektet "Iværksætteri og Virksomhedsudvikling i Landdistrikter". Projektet vedrører indsatsområdet Iværksætteri i Vækstforums handlingsplan for 2011-2012. Projektet skal understøtte en udnyttelse af de erhvervsmæssige styrkepositioner i landdistrikterne. 

Alle virksomheder har lige adgang til at benytte tilbuddene i den allerede eksisterende lokale basisvejledning. Det må samtidig dog konstateres, at det er meget få virksomheder udenfor byerne, der enten selv opsøger den lokale erhvervsservice eller bliver opsøgt. ”Iværksætteri og Virksomhedsudvikling i Landdistrikter” er derfor en ekstraordinær erhvervsserviceindsats rettet mod de mange mikrovirksomheder på landet. Projektets foreløbige resultater iviser, at der er et klart uudnyttet vækstpotentiale.

Projektet omfatter de 6 yderkommuner og 7 landkommuner i Region Midtjylland, og retter sig mod mikrovirksomheder (under 10 ansatte) beliggende på landet eller i byer med under 3.000 indbyggere. 


Effekter 

Projektet er nu næsten afsluttet, og i forbindelse med opfølgningen på resultatkontrakten for projektet pr. 1. september 2011, fremgår blandt andet følgende resultater:

 

  • 850 virksomhedsvejledninger

  • 81 virksomheder er henvist til Væksthus Midtjylland

  • 62 virksomheder har fået hjælp til at søge om midler fra Landdistriktsprogrammet under Fødevareministeriet

  • etablering af 12 virksomhedsnetværk.

De virksomhedsrettede aktiviteter er afsluttet pr. 31.12.2011 og en foreløbig opgørelse viser, at der inden for budgettet er gennemført ca. 1250 virksomhedsvejledninger.

 

Aktiviteter

Projektet indeholder følgende virksomhedsrettede aktiviteter:

  • en vejledningsindsats for 1000 virksomheder

  • netværksdannelse (13 netværk)

  • vejledning og udarbejdelse af ansøgninger til Landdistriktsprogrammet.

 

Det blev ved projektopstart med operatøren aftalt, at de virksomhedsrettede aktiviteter skulle være gennemført med udgangen af 2011. Dette skete primært for at få tyngde i indsatsen. De få aktiviteter, der oprindelig var planlagt til første kvartal af 2012 blev derfor fordelt ud på 2011.
 

Organisering

På baggrund af projektets resultater, har de 13 deltagende kommuner udtrykt interesse for at afklare mulighederne for at videreføre projektet i form af en fokuseret mikrovirksomhedsindsats.

 

Derudover har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter noteret sig projektets erfaringer og resultater, og har bedt Region Midtjylland om at bistå med udviklingen af et eventuelt nationalt initiativ. En afklaring heraf forventes ultimo 2. kvartal 2012. Ministeriet arbejder endvidere på at inddrage indsatsen i den kommende partnerskabsaftale.


På den baggrund etableres en arbejdsgruppe med kommunal og regional repræsentation. Arbejdsgruppen skal primo 2. kvartal 2012 afklare det erhvervsmæssige potentiale i og effekt af en eventuel videreførelse i en mere fokuseret indsats. Den regionale afklaring skal naturligvis også indtænke en eventuel national ordning.

 

For at sikre en eventuel videreførelse af projektet "Iværksætteri og Virksomhedsudvikling i Landdistrikter" i et nyt nationalt projekt, vil det være afgørende, at det nuværende projekts virksomhedsrettede aktiviteter forlænges frem til medio 2012.

 

Operatørrollen omfatter i forlængelsen udelukkende administrative og koordinerende opgaver. Alle virksomhedsrettede aktiviteter udføres af den af den enkelte kommune udpegede lokale erhvervsserviceoperatør og alle virksomhedskontakter registreres i Væksthusenes CRM-system. Derved sikres også, at der ikke opbygges parallelle systemer.

 

Aktivtiterne i forlængelsen vil primært bestå af yderligere godt 300 virksomhedsvejledninger med deraf følgende afledte aktiviteter i form af Væksthushenvisninger, vejledning og hjælp til LAG-ansøgninger, etablering af netværk m.v. De konkrete aktiviteter og effekter fastlægges i tillæg til samarbejdsaftalerne og resultatkontrakterne mellem regionen, kommunerne, operatøren og de lokale operatører.

Ressourcer
Forlængelsen beløber sig 1.800.606 kroner, hvoraf 925.303 kroner skal finansieres af de regionale udviklingsmidler. Som det ses af nedenstående tabel er der allokeret 50.000 kroner til dækning af operatøropgaven, mens de resterende 1.750.606 fordeles mellem de lokale erhvervsserviceoperatører – udelukkende til brug for virksomhedsrettede aktiviteter.

Den kommunale medfinansiering afregnes direkte mellem kommunen og denne operatør.

 

12 af de 13 kommuner har givet tilsagn om kommunal medfinansiering af forlængelsen. Herning Kommune har ikke ønsket at deltage i forlængelsen.

 

 

Udgiftsbudget
2010*
2011*
2012*
Udgifter
2012
I alt
Virksomhedsvejledninger
 400.000
3.600.000
0
4.000.000
1.150.606
5.150.606 
Andre aktiviteter - netværk
600.000
1.620.000
0
2.220.000
600.000
2.820.000 
Projektledelse
 300.000
400.000
80.000
780.000
50.000
830.000 
I alt udgiftsbudget
 1.300.000
5.620.000
80.000
7.000.000
1.800.606
8.800.606 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Finansiering
2010 *
2011*
2012*
Allerede bevilget
2012**
I alt
Kommunerne
875.000
1.750.000
875.000
3.500.000
875.303
4.375.303
Region Midtjylland
875.000
1.750.000
875.000
3.500.000
925.303
4.425.303
I alt finansiering
1.750.000
3.500.000
1.750.000
7.000.000
1.800.606
8.800.606

 

* Oprindeligt projekt - allerede afholdte aktiviteter

** Projektforlængelse

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-16-07

11. Foreningen Vestdansk Investeringssfremme - finansiering 2013-2014/15

Resume

Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er et samarbejde mellem de tre vestdanske regioner, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Midtjylland, og Invest in Denmark/Udenrigsministeriet, om tiltrækning og fastholdelse af flere internationale investeringer og arbejdspladser til Vestdanmark, med fokus på hovedområderne: Informations- og kommunikationsteknologi, Medico- og bioteknologi, Vedvarende energi og Det maritime Danmark.

 

Foreningen har siden sin start i 2007 været med til at sørge for at ca. 50% af de udenlandske investeringer, som Invest in Denmark tiltrækker, lander i de vestdanske regioner, mod før ca. 20%. Her har foreningens 7 medarbejdere, der er placeret i Vestdanmark, heraf 3 i Region Midtjylland, en afgørende betydning med deres regionale indsigt og netværk. I perioden 2007-2011 har samarbejdet tiltrukket eller fastholdt 2.250 arbejdspladser, heraf 480 i Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at Region Midtjylland forlænger medlemskabet af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme i 3 år i perioden 2013 til og med 2015,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at Regionsrådet bevilger på 6,6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, fordelt med 3,3 mio. kr. i hvert af årene 2013 og 2014, under indsatsområdet Innovation og Forretningsudvikling,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at finansieringen af medlemskabet for 2015 behandles af det nytiltrådte Vækstforum i 2014. Såfremt Vækstforum i 2014 vælger ikke at forlænge medlemskabet af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, finansieres medlemskabet for 2015 af opsparede midler, og foreningen afvikles.

Sagsfremstilling

Baggrund

Samarbejdet mellem de tre vestdanske regioner, Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Midtjylland, og Invest in Denmark/Udenrigsministeriet blev forankret i Foreningen Vestdansk Investeringsfremme i december 2007. Foreningen har i dag ansat 7 regionale projektledere, som er placeret i vestdanske udviklingsmiljøer (en 8. projektleder er ved at blive ansat). I perioden fra 2007 og frem har indsatsen resulteret i en mere ligelig fordeling af resultaterne i Øst og Vestdanmark, givet en fremgang i antallet af investeringe, og dermed arbejdspladser i Vestdanmark. Den seneste årsrapport for 2011 er vedlagt som bilag. I perioden 2007-2011 har samarbejdet i foreningen tiltrukket eller fastholdt 2.250 arbejdspladser i Vestdanmark, heraf 480 i Region Midtjylland. En fjerdedel af de jobs skabt i perioden 2008-2011 er skabt i Århus mens tre fjerdedele blev skabt i det øvrige Midtjylland med placeringer i bl.a. Silkeborg, Brande og Foulum. 

Effekter

Det overordnede konkrete mål er at skabe, eller fastholde, i gennemsnit 333 videntunge arbejdspladser i Vestdanmark om året. Dette opnås bl.a. ved at kontakte potentielle udenlandske investorer med en opdateret viden om Danmarks styrkepositioner. Invest in Denmarks medarbejdere i Asien, Europa og Nordamerika holder årligt op til 1500 opsøgende møder i udlandet med udenlandske virksomheder. I tilknytning hertil gennemførers en række "fact finding-besøg" for interesserede udenlandske investorer i de tre vestdanske regioner. Ved at have medarbejdere placeret i regionerne i relevante videnmiljøer indenfor bl.a. ICT, Life Science og energi og miljø, sikres det, at de styrkepositioner og ressourcer, der findes i regionerne, bliver markedsført overfor de udenlandske investorer.

Af konkrete eksempler på investeringer, der er landet i Region Midtjylland på baggrund af indsatsen fra Invest in Denmark og Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, kan nævnes:

At de danske cleantech kompetencer har kinesiske virksomheders opmærksomhed. Et godt eksempel er den kinesiske vindmøllefabrikant Envision Energy, der i 2009 etablerede et udviklings- og innovationscenter i Silkeborg med hjælp fra Invest in Denmark. Nu er udviklingsafdelingen klar med en prototype på en offshore vindmølle og har lejet sig ind i de gamle produktionshaller for MAN Turbo & Diesel i Frederikshavn til opbygningsfasen, mens selve testningen vil foregå ved Thyborøn.

At den finske vindmølleproducent WinWinD har etableret en afdeling i Danmark og har som en række andre internationale virksomheder inden for vindenergi valgt at placere sig i Aarhus-området. Let adgang til rekruttering og en stor videnbase inden for vindsektoren er blandt årsagerne til, at virksomheden har valgt Aarhus.
WinWinD tæller globalt over 800 medarbejdere med hovedsæde i Finland og afdelinger i Indien, Frankrig, Sverige og Estland – og nu også i Danmark. Den nye afdeling forventer at ansætte 25 medarbejdere indenfor det første år.

At den svenske producent af solcellepaneler, Latitude Solar, har åbnet et europæisk hovedkvarter i Aarhus. Latitude Solar styrker dermed sin internationale position ved at satse på et hovedkvarter, der skal rumme salg, udvikling og logistik. Adgang til dansk talent og viden indenfor grøn energi har også spillet en rolle i etableringen, som Latitude Solar forventer vil skabe 14 jobs det første år. FVI/Invest in Denmark har hjulpet Latitude Solar med rådgivning og kontakt til relevante danske aktører indenfor grøn energi.

At Invest in Denmark har været med til at forbedre rammebetingelserne for kliniske forsøg og dermed hjulpet GlaxoSmithKline, der har udvidet deres engagement i Danmark med i alt 64 jobs, hvoraf de 32 er placeret i Midtjylland. 

Aktiviteter 

Indsatsen for at tiltrække videntunge udenlandske investeringer er på baggrund af Invest in Denmarks strategi fokuseret på hovedområderne:

 

  • Informations- og kommunikationsteknologi

  • Medico- og bioteknologi

  • Vedvarende energi

  • Det maritime Danmark

 

De regionale projektledere har ansvarsområder inden for et eller flere af hovedområderne og har bl.a. til opgave at kortlægge de regionale kompetenceklynger, håndtere konkrete investeringsprojekter i forhold til rådgivning og "fact finding-besøg" for potentielle udenlandske investorer samt at yde rådgivning i forhold til yderligere investeringer af udenlandske virksomheder, som allerede har etableret sig i Danmark.

 

Der lægges vægt på, at de regionale projektledere opretholder en aktuel og nuanceret viden om spidskompetencer, netværk og prioriteter i de enkelte regioner, med henblik på at præsentere så præcise og dækkende salgsargumenter som muligt over for potentielle og eksisterende udenlandske investorer.

 

En væsentlig effekt af projektledernes arbejde er sammenbinding og kortlægning af kompetenceklyngerne både i den enkelte region og nationalt. Denne sammenbinding er helt central i forhold til at skabe kritisk masse og danske spidskompetencer, som kan konkurrere internationalt og dermed udgøre et attraktivt valg for internationale investorer. Sammenbindingen foregår ikke mindst gennem de talrige kontakter og møder, som projektlederne gennemfører med regionale og nationale aktører, såsom virksomheder, forskningsinstitutioner, myndigheder, interesseorganisationer, sygehusvæsen mv.


Projektlederne indgår som integrerede medarbejdere i Invest in Denmark, og deres arbejde foregår således i tæt tilknytning til Invest in Denmarks organisation i udlandet.

 

Arbejdet i Foreningen Vestdansk Investeringsfremme er med til at understøtte Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, dels i den overordnede målsætning om at udnytte de globale muligheder via udenlandske investeringer, men også konkret på specifikke indsatsområder bidrager foreningen til at tiltrække relevante virksomheder til at etablere sig i Region Midtjylland, se eventult eksempler i afsnit 4.2 i Årsrapporten 2011.

 

Ressourcer

Foreningen Vestdansk Investeringsfremmes aktiviteter er finansieret frem til udgangen af 2012. Bestyrelsen for foreningen besluttede på sit møde den 28. oktober 2011 at ansøge om videre finansiering hos vækstforaene i de tre vestdanske regioner.  

 

Udgiftsbudget (kr.)
2013
2014
I alt
Personaleomkostninger (8 projektledere)
4.880.000
4.880.000
9.760.000
Aktiviteter
880.000
880.000
1.760.000
Managementaftaler (kontorfaciliteter)
1.520.000
1.520.000
3.040.000
Sekretariat og administration
380.000
380.000
760.000
Produktudvikling og markedsføring i DK og udland
1.250.000
1.250.000
2.500.000
I alt udgiftsbudget
8.910.000
8.910.000
17.820.000
 
 
 
 
 
Finansiering (kr.)
2013
2014
I alt
Kontingent fra Region Midtjylland
3.300.000
3.300.000
6.600.000
Kontingent fra Region Syddanmark
3.200.000
3.200.000
6.400.000
Kontingent fra Region Nordjylland
1.500.000
1.500.000
3.000.000
Finansiering fra opsparede midler
910.000
910.000
1.820.000
I alt finansiering
8.910.000
8.910.000
17.820.000

  

Regionernes finansiering fordeles på baggrund af regionernes størrelse (indbyggertal).

 

Endvidere trækker FVI på ydelser fra Udenrigsministeriets/Invest in Denmark.

 

Disse ydelser omfatter bl.a., at Invest in Denmark hidtil har leveret en styrket tilstedeværelse i form af investeringsfremmemedarbejdere på markederne i Asien, Europa og Nordamerika med dertil hørende drifts- og aktivitetsbudgetter. Dertil kommer en regionalkoordinator i København samt brug af Invest in Denmarks kommunikations- og markedsføringsenhed til presseindsatsen og markedsføringsaktiviteter i Vestdanmark. Den styrkede investeringsfremmeindsats fra Udenrigsministeriet i udlandet forventes at fortsætte i den nye bevillingsperiode 2013-15.

 

Værdien af disse ydelser anslås til en værdi af ca. 4 mio. kr. om året. 

 

Bilag med årsrapporten 2011 omdeles på Vækstforums møde den 21. februar.

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-19-07

12. Konstituering af it-rådet for perioden 2012-2014

Resume

It-rådet, som er nedsat af Vækstforum for Region Midtjylland, har fungeret i perioden 2009-2012 i den nuværende konstellation, og i februar 2012 udløber medlemmernes udpegningsperiode. Rådet har udarbejdet et forslag til nyt kommissorium, der skal gøre rådets rolle og opgaver tydeligere og sikre et godt arbejdsgrundlag.

Det foreslås, at udarbejdelsen af et nyt kommissorium afventer arbejdet med handlingsplan 2013-14, hvor alle Vækstforums ekspertråd kan tænkes sammen. Indtil da foreslås det, at it-rådet arbejder videre med at udvikle Vækstforums initiativer på området digitalisering/Smart Region, og konstituerer sig med Michael Holm og Erik Meineche Schmidt som henholdsvis formand og næstformand

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager it-rådets forslag til nyt kommissorium til orientering.
at Vækstforum udpeger et medlem til it-rådet for perioden 2012-2014.
at Adm. dir. Michael Holm, Systematic og Erik Meineche Schmidt, Aarhus Universitet udpeges som hhv. formand og næstformand for perioden 2012-2014.
at It-rådet konstituerer sig som beskrevet.
at Vækstforum inden udgangen af 2012, i dialog med rådene, drøfter rådenes rolle i forbindelse med udarbejdelsen af handlingsplan for 2013-2014.

Sagsfremstilling

Vækstforum har nedsat 4 faglige råd, som har til formål at kvalificere Vækstforums initiativer inden for de 4 indsatsområder:

  • Energi og miljø

  • Fødevarer

  • Kompentenceudvikling

  • Digitalisering/IT

Herudover behandler Vækstforum på dagens møde nedsættelsen af et nyt Globaliseringsråd.

It-rådet blev oprindeligt etableret i 1999 på initiativ af Aarhus Kommune og Århus Amt. Rådet har bl.a. spillet en central rolle i opbygningen og udviklingen af it-byen Katrinebjerg. Under kommunalreformen blev rådet i 2006 udvidet til at dække hele Region Midtjylland, og siden har der været justeringer i sammensætning og kommissorium. I den nuværende form er Michael Holm, Systematic, formand og Erik Meineche Schmidt, Aarhus Universitet, næstformand. Rådet sekretariatsbetjenes af Aarhus Kommune og Region Midtjylland i fællesskab.

It-rådets nuværende medlemmer har nu arbejdet i tre år, og i februar 2012 udløber deres udpegningsperiode. I den anledning har rådet valgt at indhente medlemmernes vurdering af arbejdet i de seneste 3 år. På it-rådsmødet den 30. november 2011 drøftedes erfaringerne, og der var enighed om, at der skal ske ændringer i kommissoriet, for at det giver mening at fortsætte rådets arbejde. På den baggrund har rådet udarbejdet et nyt forslag til kommissorium, hvor rådet tildeles en mere proaktiv rolle i udviklingen af nye initiativer (se bilag 1).

Administrationen foreslår, at et nyt kommissorium afventer Vækstforums handlingsplan for 2013-2014, hvor alle rådene vil blive inddraget i arbejdet omkring de indsatsområder, som fastlægges af Vækstforum, og rådenes rolle og opgaver blive drøftet i sammenhæng.

Indtil da, foreslås det, at it-rådet arbejder videre med at udvikle Vækstforums initiativer på området digitalisering/Smart Region. Og at rådet konstituerer sig således, at

  • Rådet skæres ned i antal fra 15 til 10 medlemmer inkl. formandsskabet.

  • Michael Holm og Erik Meineche Schmidt fortsætter som henholdsvis formand og næstformand.

  • Vækstforum repræsenteres med et medlem i rådet.

  • De øvrige 7 medlemmer udpeges i samarbejde med DI, Dansk Erhverv, Finansrådet, m.v.

  • It-rådets formandskab mødes med Vækstforums formandskab mindst én gang årligt for at drøfte aktuelle udfordringer og potentialer på it-området

  • It-rådet fortsat sekretariatsbetjenes af Aarhus Kommune og Region Midtjylland i fællesskab.

 

Medlemmerne udpeges efter følgende fordeling:

 

Forskningsinstitutioner:
1 (Næstformand)
DI:
3 (Formand)
Dansk Erhverv:
3
Offentlig virksomhed
1
Finansrådet:
1
Vækstforum:
1

 

Herudover har VIA University College anmodet om at være repræsenteret i it-rådet.

 

Der er den 31. januar 2012 modtaget den vedhæftede henvendelse fra it-rådets formandskab.

Beslutning

Vækstforum besluttede

  • at drøfte de faglige råds rolle på det kommende møde den 18. april 2012, og efterfølgende

  • at drøfte rådenes fremtidige rolle med formændene for de 4 eksisterende råd på Vækstforums møde den 6. juni 2012, og

  • at administrationen orienterer de faglige råd om denne beslutning.

  • at it-rådet således anmodes om at fortsætte sit arbejde indtil videre.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-2-11

13. Godkendelse af kommissorium for Midtjysk Globaliseringsråd

Resume

Det foreslås, at der med udgangspunkt i Erhvervsudviklingsstrategien og GLOBALmidt-programmet etableres et Midtjysk Globaliseringsråd, som skal følge den løbende indsats vedrørende fremme af midtjyske virksomheders eksport og internationalisering, rådgive vedrørende denne samt komme med indspil til den fremtidige indsats på området.

 

Rådet forslås sammensat af 25 medlemmer, som repræsenterer en række interessenter på området, og det foreslås, at NN udpeges som formand for det Midtjyske Globaliseringsråd.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender, at der nedsættes et Midtjysk Globaliseringsråd med repræsentanter for regionale, lokale og nationale aktører, som skal komme med anbefalinger til tilrettelæggelse af den regionale indsats særligt vedrørende eksport i henhold til vedhæftede Kommisorium for Midtjysk Globaliseringsråd

 

at Vækstforum godkender, at NN udpeges som formand for Globaliseringsrådet.

Sagsfremstilling

Vækstforum har en vision om, at midtjyske virksomheder skal være globalt konkurrencedygtige og har derfor sat ambitiøse mål for erhvervsudvikling og internationalisering frem mod 2020. Som led heri har Vækstforum på sit møde den 8. juni 2011 godkendt et eksport- og internationaliseringsprogram med et samlet budget på 174,1 mio. kr. På sit møde den 25. oktober 2011 godkendte Vækstforum, at et konsortium ledet af Væksthus Midtjylland og med i alt syv partnere godkendes som operatør på programmet. Programmet benævnes GLOBALmidt.

 

Med godkendelse af programmet på mødet den 8. juni 2011 blev det også godkendt, at der skal nedsættes en bredt sammensat rådgivningsgruppe, som skal følge programmet og komme med løbende input til dette. GLOBALmidt-konsortiet har i sin ansøgning foreslået, at der etableres et Midtjysk Globaliseringsråd, som - udover ovenstående opgaver - også vil kunne følge eksport- og internationaliseringsudviklingen og perspektivere denne i forhold til vækstpotentialer hos midtjyske iværksættere/små og mellemstore virksomheder. Det regionale råd vil således kunne få en rådgivende funktion, og vil bl.a. kunne bidrage med nyttige input til fremtidige programbaserede indsatser i forhold til eksport, samt i øvrigt rådgive omkring evt. justering af indsatser og organisation m.v.

 

På denne baggrund foreslås det, at der etableres et Midtjysk Globaliseringsråd.

 

Midtjysk Globaliseringsråd vil få samme rådgivende funktion i forhold til Vækstforum som de øvrige fire råd (Kompetencerådet, Rådet for Energi- og Miljøteknologi, Fødevarerådet og IT Rådet).

 

Et Midtjysk Globaliseringsråd vil, på baggrund af indsigt i midtjyske virksomheders eksport- og internationaliseringspotentialer og den globale udvikling, kunne rådgive Vækstforum, Udenrigsministeriet, Eksportrådet, GLOBALmidt m.fl. om indsatsen i forhold til internationalisering og eksport, både i forhold til implementeringen af GLOBALmidt og i forhold til fremtidige indsatser. Det skal fremhæves, at GLOBALmidt omfatter en række elementer og ydelser fra forskellige allerede eksisterende både nationale og regionale programmer samt en række nye ydelser.

 

Et forslag til sammensætning, kommisorium m.v. er vedhæftet som bilag.

 

Globaliseringsrådet sammensættes bredt, således at de vigtigste interesser og den bedste fagkundskab er repræsenteret. Det drejer sig om Staten (Udenrigsministeriet, Eksportrådet, som gennem projektet med indstationering af en medarbejder hos Væksthus Midtjylland også er en del af programmet, samt andre statslige organisationer), Region Midtjylland, kommunerne i Region Midtjylland, lokal erhvervsservice, de to største erhvervsorganisationer (DI og Dansk Erhverv), de syv partnere i GLOBALmidt-konsortiet (Væksthus Midtjylland, Eksportforeningen, Enterprise Europe Network, Central Denmark EU Office, Håndværksrådet, Teknologisk Institut samt Via University College) samt yderligere repræsentanter for et antal organisationer.

 

De øvrige organisationer er Aarhus Universitet, AC, Landbrug og Fødevarer, Dansk Byggeri, Horesta, forsker/udviklingsparker samt midtjyske konsuler for andre lande.

 

Globaliseringsrådets medlemmer vil kunne virke som ambassadører for eksport indadtil i forhold til midtjyske virksomheder og udadtil i forhold til samarbejdspartnere nationalt og internationalt.

 

Beslutning

Vækstforum besluttede

  • at udsætte behandlingen af denne sag til efter den generelle drøftelse af de faglige råds rolle på mødet den 18. april.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-10

14. Orientering om Vestas Wind Systems' varsling af afskedigelser

Resume

Vestas Wind Systems varslede den 12. januar 2012 afskedigelser af ca. 1.300 medarbejdere i Danmark, hvoraf ca. 1.000 forventes at berøre arbejdssteder i Aarhus, Randers, Favrskov og Ringkøbing-Skjern Kommuner.

 

Region Midtjylland har siden varslingen været i tæt dialog med Beskæftigelsesregion Midtjylland, der få dage efter varslingen indkaldte de forventet involverede kommuner og deres jobcentre til orienteringsmøde om den intensive beskæftigelsesindsats, der kan igangsættes over for de berørte medarbejdere via Varslingspuljen. Såfremt denne indsats viser sig ikke at være tilstrækkelig, indeholder Vækstforums handlingsplan flere initiativer, som kan være af relevans for de berørte medarbejdere.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Værkstforum tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Vestas Wind Systems varslede den 12. januar 2012 afskedigelser af 2.335 medarbejdere globalt, hvoraf ca. 1.300 afskedigelser vil ske i Danmark. Heraf forventes ca. 1.000 afskedigelser at ramme arbejdssteder beliggende i Region Midtjylland, nærmere bestemt Aarhus, Randers, Favrskov og Ringkøbing-Skjern Kommuner.

 

Region Midtjylland og Beskæftigelsesregionen har været i tæt dialog siden afskedigelserne blev varslet.

 

Beskæftigelsesregionen afholdt den 18. januar 2012 et orienteringsmøde for de forventet berørte kommuner. Her blev der bl.a. gjort rede for, hvilke muligheder der er for at iværksætte beskæftigelsesindsatser for de berørte medarbejdere. De endelige foranstaltninger kan imidlertid først iværksættes, når Vestas Wind Systems har afsluttet de igangværende forhandlinger om de konkrete afskedigelser. Først når disse forhandlinger er afsluttet, vides det præcist hvor mange medarbejdere, der afskediges, og fra hvilke arbejdssteder.

 

Når forhandlingerne er afsluttet, skal Vestas Wind Systems sende meddelelse herom til Beskæftigelsesregionen, og inden for 10 dage efter denne meddelelse skal navne - og også gerne stillingsbetegnelse - på de medarbejdere, der afskediges, oplyses til Beskæftigelsesregionen.

 

Når det faktiske omfang af afskedigelserne er kendt, kan jobcentrene i de berørte kommuner ansøge Beskæftigelsesministeriet om midler fra ministeriets varslingspulje. Det forventes, at der i den konkrete situation skal søges om en ministerdispensation for at Varslingspuljen kan komme i anvendelse. Beskæftigelsesregionen er behjælpelig med ansøgning i det omfang, det ønskes fra jobcentrene. Ansøgningerne er allerede under forberedelse, så de hurtigt kan fremsendes, når de konkrete tal for de berørte lokationer er kendt.

 

Varslingsmidlerne kan anvendes til at tilbyde de berørte medarbejdere 2 ugers jobsøgning samt 8 ugers opkvalificering inden for områder med gode beskæftigelsesmuligheder. Hertil kommer 6 ugers selvvalgt uddannelse, som alle ledige har ret til. De 2 + 8 ugers indsats skal ske inden for opsigelsesperioden.  Der findes dog en supplerende varlingspulje, som kan komme i anvendelse for timelønnede, der har kort opsigelsesvarsel, og derfor ikke kan nå at få hele indsatsen i opsigelsesperioden.

 

Der er således gode muligheder for at gennemføre en målrettet beskæftigelsesindsats over for de medarbejdere, der mister deres job i forbindelse med de varslede afskedigheder. Såfremt denne indsats viser sig ikke at være tilstrækkelig, har Vækstforum igangsat en række aktiviteter af relevans for de berørte medarbejdere. Det drejer sig både om de initiativer, som Vækstforum har igangsat inden for vindindustrien, og som bl.a. sigter mod at understøtte udvikling og omstilling - og dermed også jobskabelse - hos midtjyske underleverandører til den globale vindmølleindustri. Og om de generelle vækstmotorer, hvor bl.a. Kompetenceplatformen kan være rammen for yderligere videreuddannelse, såfremt der er behov for dette efter opsigelsesperiodens udløb.

Beslutning

Vækstforum tog punktet til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-11

15. Eventuelt

Tilbage til toppen