Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 28. november 2012 kl. 12:00
i Ferskvandscentret, Silkeborg

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Erik Flyvholm, borgmester

Hanne Paludan, direktør

Harald Mikkelsen, rektor

Jacob Bundsgaard, borgmester, forlod mødet kl. 14.30

Karina Boldsen, direktør

Kirsten Holmgaard, direktør

Lars Aagaard, koncerndirektør

Michael Thomsen, medlem af regionsrådet

Niels Viggo Lynghøj, borgmester

Peer H. Kristensen, direktør, forlod mødet kl. 15.15

Steen Vindum, viceborgmester, forlod mødet kl. 15.15

Tina Grangaard, adm. direktør

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland  

Fra Administrationen deltog:

Bo Johansen, direktør

Lars Hansson, direktør

Lars Vildbrad, vicedirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-01-87-1-11

1. Godkendelse af referat fra Vækstforums møde den 10. oktober 2012

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af mødet den 10. oktober 2012.

Sagsfremstilling

Der er indkommet bemærkning fra Harald Mikkelsen i forhold til punkt om Smart Specialisation, som i udkast til referat ikke fremgik under punktet Eventuelt.

Beslutning

Vækstforum godkendte referatet af mødet den 10. oktober 2012.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-11

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt 

Af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler resterer der på nuværende tidspunkt 212,1 mio. kr. for perioden 2012-2015 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

 

EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden. Der resterer på nuværende tidspunkt 2,9 mio. kr. af Regionalfonden og 7,9 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

 

Af de regionale erhvervsudviklingsmidler indstilles der 41,8 mio. kr. til bevilling på mødet den 28. november 2012 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Regionalfonden indstilles der 18,4 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Socialfonden indstilles der 6,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 170,4 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsudviklingsmidler i perioden 2012-2015 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Af EU's Mål 2 midler vil der restere ÷12,5 mio. kr. af Regionalfonden og 1,9 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2011-2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Der vil således være overdisponeret i forhold til Regionalfonden. De indstillede projekter vil blive tilført midler i det omfang eksisterende projekter ikke er i stand til at anvende deres bevilling, og midler derfor føres tilbage til rammen for EU Regionalfond.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-08

3. Opfølgning på resultatkontrakter pr. 1. september 2012

Resume

Regionsrådet og Vækstforum har pr. 1. september 2012 iværksat initiativer for 2,9 mia. kr. (inkl. medfinansiering), og der er den 1. september 2012 fulgt op på 101 resultatkontrakter med de operatører, som gennemfører aktiviteter til fremme af regionens erhvervsudvikling.

 

Det vurderes, at projekterne gennemføres som forventet, og der har alene været tale om justeringer af 4 resultatkontrakter. I alle tilfælde har der været tale om projektforlængelser, som skyldes en udsættelse af det planlagte starttidspunkt.

 

Projektforlængelserne vedrører initiativerne Iværksætteri i uddannelser, herunder det Entrepreneurielle Universitet.

Det indstilles,

at Vækstforum tager opfølgningen på de regionale erhvervsudviklingsaktiviteter pr. 1. september 2012 til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til Lov om erhvervsfremme kan regionsrådet efter indstilling fra Vækstforum medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Aktiviteterne styres via resultatkontrakter indgået mellem selvstændige juridiske enheder og regionsrådet.

 

Resultatkontrakterne specificerer, hvilke mål og resultatkrav, der skal opfyldes inden for en given periode og givne budgetmæssige rammer. Som hovedregel foretages der halvårlige opfølgninger pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til Vækstforum og regionsrådet.

 

De otte indsatsområder i handlingsplanen er:

Energi og miljø, Fødevarer, Velfærdsinnovation, Turisme, Innovation og Forretningsudvikling, Digitalisering, Iværksætteri, Uddannelse og kompetenceudvikling.

 

Afrapporteringen om mål og resultatkrav udarbejdes af de operatører, som regionsrådet har indgået resultatkontrakter med. Administrationen har sammenfattet operatørernes afrapportering pr. 1. september 2012 i to statusrapporter, der vedhæftes som bilag. 

  

Afrapporteringen om de enkelte erhvervsfremmeaktiviteter kan læses på Region Midtjyllands hjemmeside.

 

Den overordnede vurdering er, at initiativerne under de respektive indsatsområder afvikles planmæssigt, og at erhvervsfremmeaktørerne vurderer at kunne opfylde mål og resultatkrav ved kontrakternes ophør.

 

Der har alene været tale om justeringer af 4 resultatkontrakter. I alle tilfælde har der været tale om projektforlængelser, som skyldes en udsættelse af det planlagte starttidspunkt.

 

Projektforlængelserne vedrører initiativerne Iværksætteri i uddannelser, herunder det Entrepreneurielle Universitet.

 

Projektopfølgningen pr. 1. marts 2013 vil fokusere yderligere på projektgennemførelsen for at sikre, at eventuelle overskydende projektmidler kan anvendes i forbindelse med gennemførelsen af den kommende handlingsplan for 2013-2014.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-20-1-09

4. Procedure for ansøgninger til EU Strukturfonde - uforbrugte midler for perioden 2007-2013

Resume

Den indeværende Strukturfondsperiode 2007-2013 skal afsluttes. I den forbindelse skal der vedtages en procedure for udforbrugte midler - både ikke-disponerede midler og "tilbageløbsmidler".

 

Formålet med dette punkt er, at Vækstforum vedtager en prioriteret liste, som kan danne grundlag for en administrativ procedure i forhold til at opnå finansiering fra EU Strukturfonde og de "tilbageløbsmidler", som vil blive annonceret i løbet af 2013. 

 

Overvågningsudvalget for EU Strukturfonde i Danmark drøftede og vedtog på sit møde den 15. november 2012 proceduren for anvendelsen af de resterende midler.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller nedenstående initiativer i forhold til tilbageløbsmidler under EU Strukturfondsmidler, Regionalfonden, perioden 2007-2013

 

  • Fremtidens industri - 8,7 mio. kr.

  • Fødevarer - 8,6 mio. kr.

  • GlobalMidt - 3,0 mio. kr.

  • Genvej til ny viden - 5,5 mio. kr.

  • MTIC - 2,0 mio. kr.

  • C2C - 2,5 mio. kr.

 

at Vækstforum indstiller nedenstående initiativer forhold til tilbageløbsmidler under EU Strukturfondsmidler, Socialfonden, perioden 2007-2013

 

  • KompetenceMidt 2.0 - 15 mio. kr.

Sagsfremstilling

Overvågningsudvalget for EU Strukturfonde i Danmark drøftede på sit møde den 15. november 2012 den kommende  procedure for anvendelsen af de resterende midler.

 

Hovedtrækkene for proceduren er:

De regionale vækstfora skal på deres møder til og med maj 2013 have disponeret alle deres midler, således at alle midler er disponeret og indstillet via TAS den 15. juni 2013. Vækstforum for Region Midtjylland har allerede nu opfyldt denne del.

 

Den 15. juni er der således 2 scenarier:

1. Alle midler er disponeret.

2. Der er fortsat udisponerede midler.

 

Scenarie 1. Alle midler er disponeret

De regionale vækstfora disponerer over egne tilbageløbsmidler, og der kan fortsat byttes med eller overføres midler til andre vækstfora og mellem Den konkurrenceudsatte pulje (KUP) og vækstfora.

 

Scenarie 2. Der er fortsat udisponerede midler

Her foreslås det, at de regionale vækstfora frivilligt afgiver råderetten over de resterende midler, således at de kan indgå i en fælles disponering. Der er en bagatelgrænse på 5 mio. kr. for alle regionsfordelte rammer og KUP tilsammen.

Første indstillingsrunde sættes igang senest 1. juli 2013 og med frist for indstilling f.eks. 1. oktober 2013.

 

[image]

Beslutning

Indstillingen vedtoges, således at administrationen hermed er bemyndiget til at sende ansøgninger til Erhvervsstyrelsen i den angivne rækkefølge.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-4-12

5. De faglige råd nedsat af Vækstforum - fremtidig rolle

Sekretariatet indstiller,

at Vækstforum drøfter rådenes forslag til kommissorier og sammensætning, samt it-rådets ønske om at sætte sit arbejde i bero.

Sagsfremstilling

På mødet den 10. oktober 2012 besluttede Vækstforum, at kommissorier for og eventuelt sammensætningen af de faglige råd skulle tages op til vurdering i forbindelse med udarbejdelsen af Vækstforums handlingsplan for 2013-2014.

 

Udgangspunktet for udarbejdelsen af nye kommissorier er et ønske fra Vækstforum og de faglige råd om en mere klart defineret opgave for rådene, og en effektiv anvendelse af rådenes kompetencer.

 

Der er efterfølgende afholdt møder mellem administrationen og formændene for de faglige råd:  

 

  • Erik Meiniche, Rådet for energi og miljøteknologi

  • Michael Holm, it-rådet

  • Viggo Thinggård, Kompetencerådet

  • Greta Jakobsen, Fødevarerådet

 

Resultatet af de fire møder er, at Rådet for Energi og miljø, Kompetencerådet og Fødevarerådet har udarbejdet forslag til deres kommissorier og sammensætning.

 

Forslagene fremgår af det vedhæftede bilag.

 

Konklusionen på mødet med it-rådet er, at rådets arbejde stilles i bero og afventer resulatet af arbejdet i det nationale vækstteam vedrørende IKT. Vækstteamets anbefalinger kan danne grundlag for en fornyet regional indsats rettet mod digitalisering.

 

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med bemærkning om, at administrationen skal indarbejde en mere proaktiv rolle i de kommende kommissorier for Kompetencerådet, Fødevarerådet og Rådet for Energi og miljø. Vækstforum ønsker således, at Rådene involveres aktivt i bl.a. udarbejdelsen af handlingsplan, og i vurderinger af f.eks. oplæg fra regeringens vækstteams samt overvejelser om behov for nye relevante initiativer inden for rammerne af Vækstforums strategi og handlingsplan.

 

It-rådets arbejde er således sat i bero. Vækstforum vil tage stilling til et evt. nyt råd i forbindelse med resultatet af arbejdet i det nationale Vækstteam vedrørende IKT.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-87-1-12

6. Samarbejde mellem Vækstforum og Det regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland

Sekretariatet indstiller,

at Vækstforum godkender forslaget til et styrket samarbejde mellem Vækstforum og Det regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.

Sagsfremstilling

Formandskabet for Vækstforum og forretningsudvalget for Det regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland besluttede på et fællesmøde den 21. august 2012, at administrationen skulle udarbejde et fælles notat med forslag til det fremtidige politiske samarbejde mellem Vækstforum og Beskæftigelsesrådet.

 

Forslaget omfatter et øget samarbejde i forhold til den politiske planlægningsproces, herunder bl.a. udveksling af informationer om de kommende års målsætninger og strategier i de to systemer, samt eventuelle fælles henvendelser til centralt niveau omkring forslag til initiativer og problemstillinger, som vedrører skæringsfeltet og samspillet mellem beskæftigelses- og erhvervspolitikken.

 

Forslaget nævner også samarbejder om konkrete aktiviteter. Det kan f.eks. være fælles konferencer, analyser, udviklingsprojekter eller kampagner.

 

Forslaget fremhæver en række fokusområder og prioriteringer, som Vækstforum og Beskæftigelsesrådet har til fælles, omend fra forskellige indgangsvinkler. Disse områder og prioriteringer er: udvidelse af arbejdsstyrken, en uddannelsesindsats over for unge, samt opkvalificering af arbejdsstyrken. Forslagets beskrivelse af Vækstforums fokus inden for de tre områder tager afsæt i erhvervsudviklingsstrategien 2010-2020, "En globalt konkurrencedygtig region".

 

Det forventes, at Beskæftigelsesrådet drøfter forslaget om et styrket samarbejde med Vækstforum på sit møde den 13. december 2012.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-12

7. Proces for Vækstforums handlingsplan 2013-2014

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender proces for udarbejdelse af handlingsplan 2013-2014.

Sagsfremstilling

Vækstforums handlingsplan 2013-2014 tager afsæt i Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 "En globalt konkurrencedygtig region". Der er i løbet af handlingsplanperioden 2011-2012 allerede igangsat en lang række initiativer, som skal bidrage til at realisere erhvervsudviklingsstrategien. Flere af disse initiativer løber ind i den nye handlingsplanperiode for 2013-2014.

 

Erhvervsudviklingsstrategien er bygget op omkring 8 indsatsområder. Fire indsatsområder fokuserer på generelle forbedringer af rammebetingelserne for de midtjyske virksomheder. Disse indsatsområder er:

 

  • Innovation og forretningsudvikling

  • Digitalisering

  • Iværksætteri

  • Uddannelse og kompetenceudvikling

 

Hertil kommer fire indsatsområder, der fokuserer på at udbygge og udvikle særlige satsningsområder som omdrejningspunkt for fremtidig midtjysk vækst og velfærd. Disse fire indsatsområder er: 

 

  • Energi og miljø

  • Fødevarer

  • Velfærdsinnovation

  • Turisme

 

Beslutningen om, hvorvidt der bør igangsættes nye initiativer inden for et indsatsområde, baseres på, hvor langt Vækstforum er nået i f.t. at realisere de målsætninger, der er beskrevet for indsatsområdet i erhvervsudviklingsstrategien; samt i hvilken udstrækning, der allerede er igangsat initiativer, som løber ind i perioden 2013-2014.

 

Handlingsplanen vil således både indholde en beskrivelse af igangværende initiativer og en beskrivelse af behovet for at igangsætte nye initiativer inden for handlingsplanperioden på de områder, hvor Vækstforum vurderer, at det vil være nødvendigt at supplere de allerede igangsatte initiativer.

 

Rammen af regionale erhvervsfremmemidler for handlingsplanperioden 2013-2014 er ca. 80 mio. kr.

 

Vækstforum præsenteres for et forslag til handlingsplan 2013-2014 på sit møde den 20. februar 2013.

 

Som led i udarbejdelsen af handlingsplanen afholdes der i januar 2013 et temamøde om handlingsplanen for Vækstforums sekretariat og administrative styregruppe. Målet med dette møde er at nå frem til en fælles forståelse i partnerskabet bag Vækstforum om, hvilke initiativer der bør prioriteres i handlingsplanen for 2013-2014.

 

Drøftelserne på temamødet om handlingsplanen tager udgangspunkt i:

  • en oversigt over de målsætninger, der er opstillet i Vækstforums handlingsplan for perioden 2010-2020;

  • en oversigt over allerede igangsatte initiativer og disponerede midler for de enkelte indsatsområder (vedhæftet som bilag);

  • en foreløbig bruttoliste over initiativforslag, som kan indgå i Handlingsplan 2013-2014 - omfatter både helt nye initiativforslag og forslag til videreførelse af eksisterende initiativer (vedhæftet som bilag);

  • en oversigt over gennemførte evalueringer - og de centrale resultater og anbefalinger herfra - af Vækstforums initiativer;

  • en oversigt over OECDs anbefalinger, baseret på analyse af innovations- og erhvervsfremmeindsatsen i Region Midtjylland og Region Syddanmark;

  • en introduktion til "intelligent specialisering";

  • en oversigt over hovedelementerne i vækstpartnerskabsaftalen mellem regeringen og Vækstforum.

Beslutning

Indstillingen vedtoges med bemærkning om, at Kompetencerådet, Fødevarerådet og Rådet for Energi og miljø inddrages i arbejdet med Vækstforums kommende handlingsplan for 2013-2014.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-76-19-11

8. Arbejdet med den nationale innovationsstrategi

Resume

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser og Erhvervs- og Vækstministeriet har inviteret regionerne med i en proces om udarbejdelse af Danmarks første samlede innovationsstrategi.

 

Strategien er forankret i tre spor, og regionerne er primært inddraget i spor 2, som blandt andet omfatter et eftersyn af eksisterende innovationsordninger og udarbejdelse af en fælles netværks- og klyngestrategi.

 

Innovationsstrategien forventes færdig primo november 2012.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender, at der i arbejdet med at skabe vækst og udvikling i region Midtjylland sikres sammenhæng til indholdet i den nationale innovationsstrategi.

Sagsfremstilling

Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser og Erhvervs- og Vækstministeriet har blandt andre inviteret regionerne med i en proces om udarbejdelse af Danmarks første egentlige og bredt forankrede innovationsstrategi. Innovationsstrategien forventes færdig primo november 2012.

 

Arbejdet med strategien er forankret i tre spor:

Spor 1: Innovationsstrategiens vision.

Spor 2: En fokuseret indsats for højere innovationskapacitet og bedre innovationsordninger.

Spor 3: En model for innovationspartnerskaber, der sikrer, at innovationspotentialet på særligt lovende områder udmønter sig i konkrete løsninger, ny vækst og nye arbejdspladser.

 

Spor 1. Innovationsstrategiens overordnede vision

På baggrund af en bred dialog og med afsæt i regeringens ambitioner er der udarbejdet en overordnet vision for innovationsstrategien:

 

Danmark skal være løsningernes land, hvor innovative løsninger på store samfundsmæssige udfordringer omsættes til vækst og beskæftigelse. 

 

Der er udpeget fem indsatsområder, som skal guide det videre arbejde med strategien:

 

1. Vi skal fokusere på at løse samfundsmæssige og globale udfordringer, der skal implementeres i stor skala. Det kræver blandt andet stærke klynger og innovationspartnerskaber.

2. Vi skal sikre, at samarbejdet mellem videninstitutioner, virksomheder og andre aktører i højere grad bidrager til vækst og beskæftigelse.

3. Vi skal integrere innovative kompetencer og entreprenørskab i uddannelserne. Uddannelses-, forsknings- og innovationspolitik skal tænkes sammen.

4. Vi skal deltage aktivt i de globale viden- og innovationsnetværk. Danske virksomheder og videninstitutioner skal rustes til den globale udvikling, som er helt central i forhold til efterspørgsel af nye løsninger.

5. Vi skal sikre endnu bedre sammenhæng og effekt i innovationssystemet, og at det er indrettet med afsæt i de politiske prioriteringer og brugernes behov.

 

Spor 2. Et samfund med høj innovationskapacitet

En høj innovationskapacitet handler om, at virksomhederne får de bedste rammer til at udnytte fremtidens kilder til innovation, så de vedvarende kan være mere innovative.

 

Regionerne inddrages primært i spor 2 med følgende opgaver:

  • En delanalyse, hvor der gennemføres et eftersyn af innovationsordningerne. Hver region skal gennemføre en selvevaluering af egne virksomhedsordninger. Første udkast til et princippapir samt formålsbeskrivelse for en fremtidig tværministeriel og tværregional koordineringsgruppe forventes at foreligge ultimo oktober.

  • Udarbejdelse af en fælles national og regional strategi for samarbejde om Danmarks klynge- og netværksindsats, som vil indgå i regeringens samlede innovationsstrategi. Arbejdet forventes færdigt ultimo november 2012. Se nedenstående korte sammenfatning af indhold samt vedlagte udkast til klyngestrategi.

Regionerne er blevet opfordret til at indsende anbefalinger til strategien. Indspil fra forskellige interesseorganisationer kan læses på www.innovationsstrategi.dk.

 

Spor 3. Målrettede innovationspartnerskaber

Processen vedrørende innovationspartnerskaberne i spor 3 er endnu ikke fastlagt. "Arbejdet skal inddrage uafhængige eksperter og videnspersoner samt blandt andet de vækstteams, der etableres i forbindelse med ministerudvalget for ny erhvervs- og vækstpolitik og de regionale vækstfora."

 

Strategi for samarbejde om Danmarks klynge- og netværksindsats

Klyngestrategien bygger videre på den hidtidige indsats, men er samtidig en fokusering og styrkelse af området. Strategien er baseret på et partnerskab mellem alle relevante ministerier og regioner om klyngeudviklingen.

 

Centrale formål med klyngeindsatsen i Danmark:

  • Styrke innovation, forskning og vækst via øget offentligt-privat samspil, særligt inden for områder med vækst- og udviklingspotentialer.

  • Understøtte små og mellemstore virksomheders (SMVer) vækst- og innovationskapacitet.

  • Understøtte og accelerere omstillingen af dansk erhvervsliv til den videnbaserede økonomi og herigennem bidrage til at sikre fremtidens konkurrenceevne og arbejdspladser i Danmark.

  • Etablere effektive matchmaker-funktioner, der kan fungere som nem indgang for virksomheder til forskning, teknologi og viden.

  • Understøtte virksomhedernes internationalisering, adgang til udenlandske markeder og matchmaking med udenlandske samarbejdspartnere.

  • Bidrage med innovative løsninger på samfundsmæssige problemer.

 

Strategien har tre fokusområder:

  • Partnerskabet skal sikre sammenhæng og synergi mellem lokale, regionale, nationale og internationale klyngeindsatser.

  • De danske klyngeorganisationer skal dygtiggøres og professionaliseres ved at inddele klyngeorganisationerne i tre "ligaer" efter europæiske kvalitetsstandarder og ved at tilbyde målrettet kompetenceudvikling til klynger på alle tre niveauer via en samlet supportfunktion. Modellen er anbefalet af 10 lande i et fælles internationalt samarbejde om at skabe en moderne klynge- og netværkspolitik, jf. rapporten "Lets make a perfect cluster policy and cluster programme - smart recommendations for policy markers", 2012.

  • Klyngernes internationale aktiviteter skal styrkes, blandt andet gennem intensiveret samarbejde med udenlandske klynger og de danske innovationscentre med henblik på især at øge aktiviteterne på de markeder, hvor der stadig er store uudnyttede potentialer for danske SMV'er.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-15-12

9. Fremtidens industri

Resume

Vækstforum har på sit møde den 10. oktober 2012 besluttet at iværksætte en målrettet indsats for produktionsvirksomheder i Region Midtjylland.

 

På baggrund af Reg Lab analysen "Fremtidens industri i Danmark" og anbefalinger fra forprojektgruppen vedr. "Målrettet indsats for produktionsvirksomheder" nedsat af Vækstforum i juni 2012 foreslås følgende initiativer iværksat:

 

- Industriel partnerskabsaftale

- Fremtidens industrielle forretningsmodeller

- Industriinkubatorer

- Industriens image, erhvervsuddannelser og inspirationskampagner/seminarer

 

På baggrund heraf foreslås, at der annonceres efter operatører til gennemførelse af de enkelte initiativer.

 

Til initiativerne afsættes en ramme på 9,75 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 9,0 mio. kr. fra Den Europæiske Regionalfond fordelt over en 2 årig periode.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum af de regionale erhvervsudviklingsmidler afsætter 2 mio. kr. til initiativet "Fremtidens forretningsmodeller - vejledning". Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 1 mio. kr. i 2013 og 1 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af midlerne fra Den Europæiske Regionalfond afsætter 2 mio. kr. til initiativet "Fremtidens forretningsmodeller - vejledning" under forudsætning af, at der er tilstrækkeligt med Regionalfondsmidler til rådighed. Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 1 mio. kr. i 2013 og 1 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af de regionale erhvervsudviklingsmidler afsætter 4,5 mio. kr. til initiativet "Fremtidens industrielle forretningsmodeller - workshops, vækstgrupper mv. Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 2,5 mio. kr. i 2013 og 2,0 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af midlerne fra Den Europæiske Regionalfond afsætter 4,5 mio. kr. til initiativet "Fremtidens industrielle forretningsmodeller - workshops, vækstgrupper mv." under forudsætning af, at der er tilstrækkeligt med Regionalfondsmidler til rådighed. Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 3,0 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af de regionale erhvervsudviklingsmidler afsætter 1,25 mio. kr. til initiativet "Industriinkubatorer". Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 0,7 mio. kr. i 2013 og 0,55 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af midlerne fra Den Europæiske Regionalfond afsætter 2,5 mio. kr. til initiativet "Industriinkubatorer" under forudsætning af, at der er tilstrækkeligt med Regionalfondsmidler til rådighed. Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 1,5 mio. kr. i 2013 og 1,0 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum af de regionale erhvervsudviklingsmidler afsætter 2,0 mio. kr. til initiativet "Image og erhvervsuddannelser". Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 1,2 mio. kr. i 2013 og 0,8 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum godkender, at der annonceres efter operatører til gennemførelse af de godkendte initiativer.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 10. oktober 2012 at iværksætte en målrettet indsats med henblik på at skabe øget vækst og beskæftigelse i små og mellemstore produktionsvirksomheder (SMVer).

 

Vækstforum fandt, at det bør overvejes grundigt, hvilken form for indsats der bedst kan fremme vækst og beskæftigelse, herunder øge industriens omdømme som attraktive arbejdspladser i forhold til uddannelsessystemet og dermed øge tilgangen til erhvervsuddannelserne. Vækstforum ser gerne et konkret forslag til, hvordan de eksisterende ordninger og programmer i højere grad kan målrettes de virksomheder, der har stor betydning for eksport, produktivitet og beskæftigelse.

 

Vækstforum fandt desuden, at der er behov for en særlig målrettet indsats over for iværksættere og unge virksomheder inden for produktionssektoren.

 

Forslagene skal koble resultaterne af Reg Lab analysen "Fremtidens industri i Danmark", september 2012 og anbefalingerne fra forprojektgruppen vedr. "Målrettet indsats for produktionsvirksomheder" nedsat af Vækstforum i juni 2012. Begge præsenteret på Vækstforummødet den 10. oktober 2012.

 

Indsatsområdet i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 er "Innovation og forretningsudvikling". Initiativet i Vækstforums handlingsplan 2011-2012 er "Virksomhedsrådgivning, netværk og øget internationalisering". Heri skal virksomhedernes konkurrenceevne og eksportmuligheder fremmes. 

 

Effekt

Målet er, at flere produktionsvirksomheder sætter fokus på fremtidens udfordringer ved at igangsætte strategi- og kompetenceopbyggende forløb med henblik på at realisere virksomhedens vækstambitioner og -potentiale gennem direkte eller indirekte eksport.

 

Indsatsen skal medvirke til at opfylde Vækstforums overordnede mål om, at andelen af flere eksporterende SMV'er skal stige til 15%, og at den gennemsnitlige årlige omsætningsvækst skal stige til 6%. Indsatsen skal også medvirke til at opfylde de overordnede mål for iværksætteri i forhold til andelen af vækstiværksættere, andelen af eksporterende iværksættere og etableringsraten i regionen. 

 

Aktiviteter

På baggrund af ovenstående foreslås følgende fire initiativer iværksat:

1. Etablering af industriel partnerskabsaftale

2. Fremtidens industrielle forretningsmodeller

3. Industriinkubatorer

4. Industriens image, erhvervsuddannelser og inspirationskampagner/-seminarer

 

1. Industriel partnerskabsaftale

Med henblik på målretning af eksisterende programmer og ordninger til industriens behov etableres en industriel partnerskabsaftale mellem Vækstforum og Væksthus Midtjylland, de tekniske skoler, Aarhus Universitet og GTSerne ved Teknologisk Institut. En partnerskabsaftale, hvori de centrale aktører forpligter sig til at intensivere deres arbejde og kvalificere indsatsen i forhold til produktionsvirksomheder.

 

Initiativet kan igangsættes på kort sigt.

 

2. Fremtidens industrielle forretningsmodeller

Der gennemføres en fokuseret indsats målrettet produktionsvirksomheder omfattende kompetent og professionel vejledning i fremtidens forretningsmodeller og erhvervsfremmetilbud. Produktionsvirksomheder med vækstpotentiale skal have nem adgang til uvildig sparring på højt niveau om strategi og forretningsudvikling.

 

Indsatsen gennemføres i form af tre trin:

 

Indledende vejledninger, som har til formål at udbrede kendskabet til udviklingsmuligheder og erhvervsfremmetilbud, samt at identificere vækstpotentielle produktionsvirksomheder.

 

Strategi-workshops, som gennemføres hos den enkelte SMV med henblik på at kunne identificere virksomhedens centrale muligheder og udfordringer samt at prioritere virksomhedens fremadrettede indsats i forhold til fremtidig forretningsmodel.

 

Disse workshops skal gennemføres af private konsulenter, som udvælges efter annoncering på baggrund af en række specificerede krav, eksempelvis:

- aktuel erfaring og reference med succesfuld ledelse og udvikling i produktionsvirksomheder,

- stor indsigt i industriel forretningsudvikling og kan reelt udfordre virksomhedernes ledelse, ejere og bestyrelse på deres strategier og forretningsmodeller på en troværdig og professionel måde,

- strategikompetencer.

 

Vækstgrupper, udviklingsforløb mv. om emner inden for blandt andet "den industrielle stjerne", afhængigt af konkret efterspørgsel. Forløbene gennemføres af private konsulenter.

 

Indsatsen målrettes virksomheder med et betydeligt vækstpotentiale, jf. tankerne i det midtjyske vækstunivers og organiseres først og fremmest under den industrielle partnerskabsaftale.

 

Forslaget er blandt andet udviklet i samarbejde med Dansk Industri, Håndværksrådet, Randers Kommune, Erhvervsstyrelsen, VIA m.fl. 

 

3. Industriinkubatorer

Der er i dag taget indledende initiativ til at etablere inkubationsmiljøer flere steder i Region Midtjylland - såvel fysiske som virtuelle miljøer. Disse initiativer kunne understøttes yderligere ved at undersøge, hvilke ydelser og faciliteter der skal findes og etableres lokalt for at gøre disse produktionsmiljøer attraktive som rugekasser samt for opfindere og spin off aktiviteter. Målet er at øge etableringsraten for industriiværksættere. Inkubatorerne bør udvikles i et samarbejde med eksisterende virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner, klynge- og innovationsnetværk samt industrielle netværk.

 

En støttet aktivitet kunne være konceptudvikling af strategi, partnerskaber, samarbejdsstrukturer (især med øvrige industriinkubatorer) og ydelser. Andre kunne være etableringsomkostninger, herunder projektledelse samt etablering af virtuel infrastruktur.

 

Forslaget er blandt andet udviklet i samarbejde med eksisterende inkubationsmiljøer som Industri Smart Center i Randers, Dansk Produktions Univers i Hedensted, DAMRC i Herning og Danish Industrial Incubation Center i Viborg. 

 

4. Industriens image, erhvervsuddannelser og inspirationskampagner/-seminarer

Industriens image er en konkurrenceparameter for produktionsvirksomhederne. Industrien er talt ned i pressen de sidste mange år, hvilket gør det vanskeligt at rekruttere den nødvendige arbejdskraft samtidig med, at erhvervsuddannelser målrettet industrien ikke betragtes som attraktive.

 

Derfor bør igangsættes en indsats, som dels forbedrer industriens image ved at sætte fokus på industriens betydning for vækst og velfærd, dels profilerer de jobmuligheder, som en erhvervsuddannelse giver adgang til. Derudover bør udvikles kampagnematerialer, som sætter fokus på typiske konkurrenceevneudfordringer, så markedsføringen af eksisterende programmer og ordninger over for virksomhederne kan få mest mulig effekt.

 

Se vedlagte skitse til notat vedr. "Fremtidens industri i Region Midtjylland", hvori de fire initiativforslag yderligere er beskrevet samt baggrunden for disse.

  

Organisering og tidsplan

Initiativerne 2-4 kan igangsættes efter annoncering efter operatører. Alle initiativer kan igangsættes på kort sigt.  

 

 Økonomi 2013-2014 (estimeret) 

 

[image]

Note: Det kommunale bidrag er reserveret initiativet "Industriinkubatorer".

Beslutning

Vækstforum tiltrådte indstillingen med følgende tilføjelse:

At administrationen, inden annoncering efter operatører, skal kortlægge eksisterende initiativer i forhold til initiativerne under Fremtidens industri , således at indholdet af den fremtidige indsats bygger videre herpå, og at kommende operatører får til opgave at sikre koordinering af den samlede indsats for at sikre synergi.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-76-2-11

10. Proces for implementering af evalueringernes anbefalinger til programmerne for iværksætteri og virksomhedsudvikling

Resume

Væksthus Midtjylland har igangsat en proces med baggrund i anbefalingerne fra evalueringerne angående den fremtidige implementering af iværksætter- og virksomhedsudviklingsprogrammerne.

Den administrative styregruppe indstiller,

at processen for arbejdet med den fremtidige erhvervsfremmeindsats videreføres med henblik på fremlæggelse af det endelige resultat for Vækstforum primo/medio 2013.

Sagsfremstilling

Vækstforum drøftede på sit møde den 10. oktober 2012 evaluering af programmerne for iværksætteri og virksomhedsudvikling og besluttede på den baggrund at følge den videre proces for arbejdet med den fremtidige erhvervsfremmeindsats.

 

Evalueringen viste, at "grundlæggende er den midtjyske programindsats rigtig godt på vej. Der er skabt betydelige resultater, Væksthuset har via programmerne rigtig godt tag i vækstlaget, og mange virksomheder er kommet i bedre indgreb med erhvervsfremmesystemet."

 

Evalueringen pegede dog også på en række anbefalinger/udviklingsmuligheder, som tog afsæt i de opnåede resultater: 

 

  • Fastholdelse af programformen

  • Færre programmer, større fleksibilitet

  • Bedre rammer for globalt orienterede vækstiværksættere

  • Større differentiering af målgruppen

  • Bredere markedsføring og større opsøgende indsats

  • Investeringer frem for tilskud

  • Balancerede mål - de eksisterende mål suppleres med mål, der fokuserer på virksomhedernes strategi og vækstambitioner

  • Ambition om at skabe verdens bedste uddannelsessystem for konsulenter i den offentlige erhvervsservice

 

Disse udviklingsmuligheder udgjorde grundlaget for at gennemføre gruppevise drøftelser i efteråret 2012 i forhold til fire centrale temaer. Temaerne og repræsentanterne i grupperne var følgende: 

 

  • Styrende principper for den midtjyske væksttypologi (Vækstforum for Region Midtjylland og KKR Midtjylland)

  • Vækstpotentialeniveauer for iværksættere og virksomheder (Vækstforum for Region Midtjylland, KKR Midtjylland og målgruppen)

  • Vækstværktøjer (erhvervsservicesystemet)

  • Vejledning af iværksættere og virksomheder (Akademirådet for Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi - MEA)

 

Processen har været forankret i den administrative baggrundsgruppe i forhold til Væksthus Midtjyllands bestyrelse. Baggrundsgruppen har bestået af embedsmænd fra de kommuner, som har repræsentanter i Væksthus Midtjyllands bestyrelse og fra regionen.

 

Den administrative baggrundsgruppe har på baggrund af de gruppevise drøftelser kommet med en foreløbig afrapportering af arbejdet med en midtjysk væksttypologi og dermed udviklingen af den fremtidige erhvervsfremmeindsats. Den foreløbige afrapportering viser, at en midtjysk væksttypologi vil bestå af følgende hovedelementer:

 

  • Styrende principper, som udgør fundamentet og rammerne for resten af hovedelementerne. Principperne er bl.a., at målet med indsatsen er vækst og skalérbarhed, at indsatsen er en investering i iværksætterens/virksomhedens vækst, og at virksomhedens vækstambition/vækstpotentiale skal trænes hele livet. 

  • Vækstpotentialeniveauer er et udtryk for omfanget af iværksætterens/virksomhedens vækstpotentiale. Det skal medvirke til, at den enkelte iværksætter/virksomhed oplever optimal sammenhæng mellem behov og tilbudte ydelser. Der arbejdes med tre vækstpotentialeniveauer ud fra følgende kriterier: vækstambition, skalérbarhed, organisatorisk kapacitet, markedspotentiale, strategi for finansiering, anvendelse af ny teknologi og potentiale som rollemodel. 

  • Vækstværktøjer, som er en vækstplan og træningsforløb for iværksætteren/virksomheden. Målet er, at vækstplanen bliver et dynamisk værktøj, som følger iværksætterens/virksomhedens udvikling, og at træningsforløbene giver flest mulige typer virksomheder adgang til målrettede udviklingsforløb, som løfter vækstpotentialet.

  • Vejledning er grundlaget for afdækning, aktivering og løft af iværksætterens/virksomhedens vækstpotentiale. Målet er at opkvalificere og sammentænke vejledningsydelserne på tværs af erhvervsservicesystemet. Konkret skal der arbejdes med øget kendskab til erhvervsservicesystemets muligheder, klar kommunikation af ydelserne, som samles i to hovedtilbud: Vejledning og medfinansiering, én gennemgående kontaktperson, standarder for vejledningsydelserne samt struktureret kompetenceudvikling af konsulenterne i erhvervsservicesystemet.

  • Medfinansiering. Målet er at anlægge en investeringstankegang, hvor medfinansieringen frigives i takt med virksomhedens øgning af vækstpotentialet.

 

Disse hovedelementer skal fremstå som en helhed (et univers) over for den enkelte iværksætter/virksomhed, hvor målet er at styrke virksomhedens videre udvikling og vækst.

 

Ovenstående vil blive yderligere bearbejdet, og det endelige resultat af processen forventes fremlagt for Vækstforum og KKR Midtjylland primo/medio 2013 med henblik på beslutning af indhold, implementering og evaluering.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-8-11

11. Bevilling og godkendelse af operatør til initiativet Kreative Partnerskaber

Resume

Administrationen har gennemført en åben ansøgningsrunde efter en operatør til initiativet Kreative Partnerskaber. Der er indkommet tre ansøgninger, hvoraf et konsortium med Manto A/S som tilsagnsmodtager og Seismonaut, Volcano, Connect Denmark og Have Kommunikation A/S som konsortiepartnere vurderes til bedst at kunne løse opgaven. Initiativet er godkendt af Vækstforum den 28. august 2012 og indstilles nu til bevilling.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2013 bevilges 5,91 mio. kr. til Manto A/S til gennemførelse af projektmodningsfasen for initiativet KREATIVE PARTNERSKABER.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 28. august 2012, at der skulle gennemføres en åben ansøgningsrunde efter en kvalificeret operatør til initiativet Kreative Partnerskaber.

 

Der er indkommet tre ansøgninger på operatøropgaven. Administrationen vurderer, at et konsortium med Manto A/S som tilsagnsmodtager og Seismonaut, Volcano, Connect Denmark og Have Kommunikation A/S som konsortiepartnere er den bedst kvalificerede ansøger i forhold til de kriterier, som Vækstforum har opstillet. Konsortiet vurderes:

 

  • at have forstået og have overblik over den udbudte opgave

  • at specielt i forhold til de forretningsbaserede partnerskaber at have de bedste kompetencer og praktiske erfaringer med opgavens indhold

  • at være frontløbere og gode ambassadører for de kreative erhverv

  • at have den mest klare og hensigtsmæssige organisering og opgavefordeling

  • at have de nødvendige ressourcer til at løfte opgaven

  • at have tilstrækkelig regional forankring og netværk

  • at have et godt nationalt og internationalt netværk

  • at have erfaring med og værktøjer til udvikling af et effektmålingsdesign

  • at være bedst på pris i forhold til kvalitet og kompetencer

 

Den administrative styregruppe har derfor valgt at pege på Manto A/S. 

 

"Kreative Partnerskaber - kreativ innovation som driver for morgendagens forretningsområder" har fokus på at udnytte regionens kreative potentiale og skabe erhvervsmæssig vækst i og via de kreative erhverv. Initiativet KREATIVE PARTNERSKABER hører hjemme under indsatsområdet Innovation og forretningsudvikling.

KREATIVE PARTNERSKABER består af fire delinitiativer. Hovedinitiativet er:

  • Forretningbaserede partnerskaber - udvikling af nye kommercielle forretningsområder gennem de kreative erhverv. Shareplay er et eksempel på et partnerskab.

 

Derudover understøtter initiativet de kreative erhvervs vækstvilkår gennem:

  • Kreative rammepartnerskaber - udvikling af de kreative erhvervs rammebetingelser gennem fokus på erhvervsservice, vækstmiljøer og talentudvikling samt byernes rolle

  • Den Kreative Arena - Udvikling af en fælles platform for videndeling, videnformidling og tværfaglige samarbejder

  • Den Kreative Komité - Udvikling af de kreative erhverv gennem politikskabende aktiviteter

 

Initiativet er opdelt i to faser – en projektmodningsfase 2012-2013 samt en projektfase for 2014-2017.

 

Effekt

Projektmodningsfasen er procesorienteret og har til formål at udvikle nye redskaber, som kan bidrage til opnåelsen af Vækstforums strategiske mål, herunder blandt andet øge andelen af innovative virksomheder og produkter, øge andelen af eksporterende virksomheder samt generelt øge virksomhedernes omsætning og beskæftigelsen.

 

Først i projektfasen vil der blive sat konkrete effektmål på initiativet. Der etableres i projektmodningsfasen et effektmålingsdesign, som har til formål at sikre sammenhæng mellem aktiviteter og mål.

 

Aktiviteter

Operatøren skal i projektmodningsfasen varetage en række opgaver, der er nærmere beskrevet i initiativbeskrivelsen. Opgaverne omfatter: 

 

  • Facilitering af udvikling af otte forretningsbaserede partnerskaber

  • Facilitering af en proces for etablering af tre rammepartnerskaber inden for Erhvervsservice, Vækstmiljøer og talentudvikling samt Kreative byer

  • Skabelse af fundamentet for etablering af en regional kreativ arena

 

Organisering

Operatøropgaven udføres af et konsortium med Manto A/S som tilsagnsmodtager og Seismonaut, Volcano, Connect Denmark samt Have Kommunikation A/S som konsortiepartnere.

 

Operatørens rolle er blandt andet at:

  • samle de kreative erhverv og deres interessenter,

  • facilitere og understøtte etableringen af partnerskaber,

  • sikre aktivering og samspil mellem de kreative aktører,

  • understøtte udvikling af kreative rammebetingelser som policyområde,

  • understøtte og koordinere sammenhængen til det lokale, regionale, nationale og internationale niveau,

  • sikre videnopsamling samt best practice og next practice. Operatøren er bedt om i samarbejde med Vækstforums sekretariat at nedsætte et ekspertpanel, der kan bidrage til at kvalificere udvælgelsen de mest perspektivrige ideer til de forretningsbaserede partnerskaber. Ekspertpanelets deltagere bliver efterfølgende brugt som spring board for de enkelte partnerskaber i projektmodningsfasen. Operatøren har foreslået og fået foreløbigt tilsagn fra følgende bruttoliste:

 

Partner Peter Rønnow, LETT Advokater - Arrangør og direktør Brian Nielsen, Northside og Skandinavian - CEO Robert Borges, Gaffa - Partner Klaus Toustrup, Arkitektfirmaet C.F. Møller - Direktør Peter Sand, Komiteen for etableringen af KRAFT - Jacob Urup Nielsen, Founder of Centre for Cities and Creativity - Direktør Rasmus Tscherning, Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi - Kommunikations- og marketingschef Marlene Damgaard-Sørensen, Schmidt, Hammer og Lassen - Kreativ direktør Chris Hvidberg, Envision - Direktør Frank Panduro, Horsens & Friends - Salgs- og Marketingdirektør Peter Warrer, Lindberg - Asta Wellejus, Die Asta Experience - Max Schorr, GOOD Magazine - Medstifter Thomas Madsen-Mygdal, 23 - Ejer Mads Nybro, Beta Beta 

 

Økonomi

Projektmodningsfasen gennemføres ultimo 2012 til ultimo 2013 med et samlet budget på 5.910.000 kroner. Projektmodningsfasen finansieres af de regionale erhvervsudviklingsmidler. Vækstforum præsenteres ultimo 2013 for resultaterne af projektmodningsfasen og tager der ud fra beslutning om gennemførelse af projektfasen 2014-2017.
 

Budget (1.000 kr.)

 
2013
I alt
Konsortieopgaver
 
 
Projektmodning
2.000
2.000
Springboard
300
300
Effektmålingsdesign
360
360
Operatøropgaver
 
 
Annoncering af konsortier, etablering af ekspertpanel, vejledning og screening af konsortieansøgere
400
400
Facilitering og koordinering af konsortier
1.200
1.200
Etablering og facilitering af tre rammepartnerskaber
750
750
Fællesaktiviteter: Kick off, temamøder, erfagrupper etc.
200
200
Kommunikation / Formidling
200
200
Creativity World Forum 2017: Konceptudvikling
100
100
Læring og videnopsamling på struktur- og metodeniveau
100
100
Kørsel og andre udlæg
200
200
Øvrige sekretariatsopgaver
100
100
Budget i alt
5.910
5.910

  

Finansiering (1.000 kr.)

 
2013
I alt
Region Midtjylland
5.910
5.910
Finansiering i alt
5.910
5.910

 

Bemærkninger

Initiativet KREATIVE PARTNERSKABER skal ses i sammenhæng med det regionale engagement i Aarhus Kulturhovedstad 2017. Det forventes, at de enkelte partnerskaber og aktiviteter finder betydelig medfinansiering i 2014-2017 i Fonden Aarhus 2017.

 

Derudover skal rammepartnerskabet omkring de kreative byer ses i sammenhæng med den regionale udviklingsplan. Ligesom det skal ses i sammenhæng med det regionale engagement i Districts of Creativity samt SMART CITIES.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Harald Mikkelsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-3-09

12. Videreførelse af Shareplay - tværregional Cross Media satsning

Resume

Med udgangspunkt i en positiv evaluering af den tværregionale Cross Media satsning Shareplay, indstilles initiativet til at fortsætte i 2013 og 2014 med en bevilling på 3,833 mio. kr.

 

Shareplays opgaver er at udnytte det erhvervsmæssige potentiale inden for Cross Media gennem et udviklingssekretariat, strategiske udviklingsaktiviteter og en Cross Media pulje. Bag Shareplay står et konsortium bestående af Aarhus Filmby, The Animation Workshop, Alexandra Instituttet og Bretterville (Aalborg).

 

Shareplay forventes, med de indhøstede erfaringer, at blive en væsentlig aktør i gennemførelse af Kreative Partnerskaber.

 

Shareplay skal endvidere spille en aktiv rolle i forhold til at samle de forskellige nationale Cross Media aktiviteter, med fokus på større international forankring.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender evalueringen af Shareplay,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 2,500 mio. kr. i 2013 og 1,334 mio. kr. i 2014 til videreførelse af udviklingssekretariatet og strategiske udviklingsaktiviteter,

 

at Vækstforum tager til efterretning, at Shareplay fremadrettet søges integreret i Kreative Partnerskaber,

 

at Vækstforum tager til efterretning, at Shareplay fortsætter sin rolle som aktiv aktør i forhold til nationale aktiviteter relateret til Cross Media-området.

Sagsfremstilling

På Vækstforums møder i maj 2009 og oktober 2009 blev det besluttet at igangsætte den tværregionale satsning for at udnytte det erhvervsmæssige potentiale inden for Cross Media udviklingen i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Beslutningen omfattede en forlængelse af indsatsen på baggrund af evalueringen, der nu foreligger.

 

Shareplays formål er at fremme samarbejdet og udbygning af Cross Media netværk på tværs af film, animation, spil, it i Region Midtjylland og Region Nordjylland. Der skal skabes innovationsbaseret vækst i medievirksomhederne inden for Cross Media i de to regioner. Samarbejdet sker på tværs af brancheskel og en stærkere kobling til videninstitutioner, og i samspil med internationale netværk.

 

Shareplay har fokus på forretningsudvikling, gennem samarbejdskoncepter, innovation, iværksætteri og kompetenceudvikling. Hertil kommer, at der fokuseres på tværfaglige projekter og tværgående samarbejder med nationalt og internationalt fokus.

 

Effekt

Det nuværende Cross Media netværk udbygges løbende og målet er at udvide fra 700 medlemmer til 1.000.

Minimum 60% af den primære målgruppe har kendskab til Cross Media-satsningen.

Mindst 15 virksomheder har fået rådgivning til virksomhedsudvikling gennem Væksthusenes tilbud.

Mindst 30 virksomheder har gjort brug af nye finansieringskilder til udvikling af deres Cross Media aktiviteter.

Strategisk udvikling i forhold til tværregional/national samling og international forankring af Cross Media/interaktiv udvikling.

 

Evaluering

Der er gennemført to uafhængige evalueringer, en midtvejsevaluering foretaget af Region Nordjylland i 2011 og en evaluering foretaget af Region Midtjylland i 2012.  

 

Midtvejsevaluering 2011

Projektet blev midtvejsevalueret af COWI i oktober 2011. Evaluator vurderede overordnet, at projektet er velstruktureret, relevant og har et højt ambitionsniveau.

Evalueringen kommer med en række anbefalinger til projektet, som primært relaterede sig til formidlingen og kontakten til virksomhederne i netværket.

 

Evaluator anbefalede følgende til projektet:

  • at gøre det potentielle udbytte ved deltagelse i netværket tydeligere og mere konkret,

  • at eksplicitere formålet med alle Shareplays aktiviteter – såvel over for sig selv som over for virksomhederne,

  • at sikre en entydig branding af Shareplay over for de netværk, som Shareplay etablerer,

  • at stille større krav til Shareplays fire agenter (tilknyttet hver af de fire konsortiepartnere), med det formål at styrke disses virksomhedskontakt,

  • at projektet forlænges, så der tages højde for den sene projektstart, hvor projektlederen først blev ansat den 1. september 2010, og at der tages højde for administrationen af CrossMedia-puljen. 

 

Shareplay har siden midtvejsevalueringen i 2011 implementeret anbefalingerne i projektet.

 

Evaluering Oktober 2012

Region Midtjylland iværksatte i august 2012 en evaluering af Shareplay med fokus på projektets organisering. Evalueringen inkluderer også anbefalinger til en videreførelse af Shareplay.

 

Konklusioner fra evalueringen:

  • at projektet er velstruktureret, godt organiseret, relevant og med højt ambitionsniveau,

  • at fremdriften er god, og det vurderes, at projektet vil nå sine mål,

  • at der er stor tilfredshed med udviklingssekretariatets arbejde,

  • at konsortiepartnerne har fået mere fokus på Cross Media og  betydningen og potentialerne af samspillet på tværs af medieplatforme,

  • at Shareplay har skabt en positiv konkurrence mellem konsortiepartnerne, som skaber udvikling,

  • at Region Nordjylland har fået en mindre andel i projektet, og fremadrettet vil det være en fordel med en større tværregional balance,

  • at styrke fokus på formidling af Shareplays aktiviteter over for virksomhederne.

 

Eksempler på nogle af Shareplays aktiviteter, der bl.a. omfatter innovativt offentligt-privat samarbejde:

Kommunikationsværktøj til andre brancher f.eks. industri, byggeri, turisme m.v.. Shareplay er på turné til regionernes erhvervsråd for at præsentere medie- og kommunikationsværktøjer til virksomheder inden for andre brancher.

 

Shareplay er brobygger mellem kreative virksomheder og andre erhverv. Som f.eks. formidling af kulturhistorien, hvor Shareplay samarbejder med Midtjysk Museums Udviklingsråd og virksomheder om udvikling af fremtidens formidlingsformer.

 

Shareplay gennemførte i samarbejde med Jyske Bank, Pixel Jam 2012 fra den 14. til 17. november 2012, hvor 25 deltagere bl.a. fik mulighed for at møde en række relevante interessenter fra branchen, som kan være med til at hjælpe deres forskellige transmedia projekter videre ud på den globale markedsplads.

 

Shareplay indgår i samarbejde med private og offentlige aktører om udvikling af f.eks.:

En ny interaktiv portal til hjælp for hjertepatienter til en bedre rehabilitering, der ifølge en hjertelæge kan hjælpe patienter hurtigere tilbage til hverdags- og arbejdslivet.

En ny interaktiv ammefilm der skal give større tryghed til nybagte forældre. Produktet vil blive Sundhedsplejens nye digitale tilbud til forældre.


Shareplay tiltrækker internationale produktioner og virksomheder. Dette sker gennem de opbyggede netværk og kontakter, samt deltagelse i internationale EU projekter og andet.

 

Shareplay efter 2014

Shareplay skal bidrage i udvikling af Kreative Partnerskaber og spille en vigtig rolle for virksomheder i udvikling af nye produkter, kommunikations- og formidlingsløsninger og forretningsmetoder.

Shareplay skal endvidere spille en aktiv rolle for mere tværregional/national samling af de interaktive/Cross Media tiltag og aktiviteter.

 

Ressourcer

Finansieringen af Shareplay strækker sig ind i 2014, hvorefter Shareplay planlægges at indgå som en finansiel del af Kreative Partnerskaber. 

 

Budget (1.000 kr.)  
2009
2010
2011
2012
2013
2014
I alt
Udviklingssekretariat
500
3.750
3.750
3.750
2.250
1500
15.500
Strategiske projekter/udvikling
500
2.000
2.000
1.500
1.500
500
8.000
Cross Media pulje
 
3.750
3.750
3.750
-
-
11.250
Budget i alt
1.000
9.500
9.500
9.000
3.750
 2.000
34.750
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Finansiering (1.000 kr.)  
2009
2010
2011
2012
2013
2014
I alt
Region Midtjylland
666
6.333
6.333
6.000
2.500
1.334
23.166
Region Nordjylland
334
3.167
3.167
3.000
1.250
666
11.584
Finansiering i alt
1.000
9.500
9.500
9.000
3.750
2.000
34.750

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Harald Mikkelsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-76-16-12

13. Forlængelse af klyngeprogrammet for The Animation Workshop

Resume

The Animation Workshop (TAW) er en vigtig aktør i den regionale erhvervsudvikling i koblingen mellem viden/uddannelse og erhverv, ligesom TAW spiller en betydelig rolle i flere tværfaglige udviklingsmotorer som eksempelvis Shareplay, Computerspilzonen og Animation Hub.

 

TAW har været en del af det regionale klyngeprogram med projektet Visuelle Veje, der bringer animation og andre kreative kompetencer i spil i traditionelle virksomheder. Projektet har været en succes og Region Midtjylland ønsker derfor at forlænge og udvikle denne indsats for 2013 med aktiviteter inden for en samlet ramme på 1,5 mio. kr. med henblik på  identificering af en mere langsigtet/permanent løsning.

Den administrative styregruppe indstiller,

at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,5 mio. kr. i 2013 til The Animation Workshop til forlængelse og videreudvikling af de erhvervsrettede aktiviteter under klyngeprogrammet,

 

at Vækstforumtager til efterretning, at Region Midtjylland i samarbejde med Viborg Kommune og VIA University College i 2013 afsøger mulighederne for fremadrettet national medfinansiering af The Animation Workshop.

Sagsfremstilling

The Animation Workshop (TAW) har ansøgt Region Midtjylland om opbakning til og medfinansiering af videnscentrets erhvervsrettede aktiviteter. Baggrunden er dels ønsket om videreudvikling af aktiviteterne, dels at TAW har mistet væsentlig medfinansiering fra Undervisningsministeriet

 

TAW, der hører under VIA University College har til opgave at videns- og kompetenceudvikle den danske animationsbranche. TAW er organiseret i syv afdelinger: Bacheloruddannelser, Efteruddannelser, Open Workshop, The Drawing Academy, Center for Animationspædagogik, Midtjysk Animationsvæksthus (MiJAV) og Animation Hub.

TAW nyder bred national og international anerkendelse som et af verdens førende centre inden for animation og trækker dermed udenlandske virksomheder, medarbejdere og viden til Region Midtjylland.

TAW spiller en betydelig rolle i flere tvær-regionale og nationale udviklingsmotorer som eksempelvis Shareplay, Computerspilzonen og Animation Hub, der alle arbejder tværfagligt i områderne spil, film og animation.

TAW er en del af det regionale klyngeprogram med projektet Visuelle Veje, der hjælper traditionelle virksomheder med at anvende animations- og animationsbaserede kompetencer til f.eks.:

 

  • Produkt- og idéudvikling - kreativt boost af innovations- og forandringsprocesser

  • Markedsføring og salg - metoder og teknikker til kommerciel formidling

  • Læring og uddannelse - træning og vejledning af kunder, medarbejdere og leverandører, for eksempel betjeningsmanualer, salgstræningsværktøjer og HR

 

Det er administrationens vurdering, at TAW således er en vigtig aktør i den regionale erhvervsudvikling og i koblingen mellem viden/uddannelse og erhverv. Det er således af regional interesse og betydning, at TAW kan fortsætte og udvikle sine aktiviteter. Viborg Kommune har samtidig tilkendegivet, at man ligeledes ønsker at understøtte den videre udvikling af de erhvervsrettede aktiviteter i TAW.

Region Midtjylland og Viborg Kommune ønsker i samarbejde med VIA University College at finde en langsigtet løsning, der udnytter de erhvervsmæssige potentialer, der ligger i TAW. Derfor er der enighed om, at der arbejdes for, at TAW fra 2014 får status som nationalt viden- og kompetencecenter. I den forbindelse nedsættes der en arbejdsgruppe med deltagelse af de tre parter, som skal undersøge mulighederne herfor. En afklaring skal søges i første halvår 2013. På baggrund af denne afklaring vil Region Midtjylland og Viborg Kommune i efteråret 2013 foretage en vurdering af, hvordan TAW indpasses i den fremtidige kreative erhvervsfremmeindsats, og hvorledes parterne bedst muligt understøtter TAWs rolle heri.

 

Formål

Formålet med forlængelsen af klyngeprogrammet er at udvikle og opbygge en videnplatform, der kan styrke kreative virksomheders forretningsforståelse. Herunder skal platformen styrke brugen af animationsbaserede koncepter og kompetencer i brancher uden for animationsindustrien.

 

Dette skal bl.a. resultere i, at der inden projektets afslutning er skabt grundlag for en national blåstempling og medfinansiering af aktiviteterne med henblik på en mere langsigtet/permanent funktion.

 

Effekt  

Ansøger har beskrevet følgende aktivitets- og effektmål, som kan danne baggrund for resultatmålene i en resultatkontrakt:

 

  • 25 match mellem kreative virksomheder og virksomheder i andre brancher

  • 20 animationsrelaterede virksomheder deltager i forretningsudviklingsforløb

  • 5 videnbaserede udviklingssamarbejder imellem TAW og virksomheder

  • Lancering af digital platform

 

Aktiviteter

Forlængelsen af klyngeprogrammet skal bruges til at udvikle og opbygge en videnplatform, der kan styrke kreative virksomheders forretningsforståelse. Herunder skal platformen styrke brugen af animationsbaserede koncepter og kompetencer i brancher uden for animationsindustrien. Konkret gennemføres følgende aktiviteter:

 

  • Matchmaking mellem kreative virksomheder, virksomheder i andre brancher og kvalificeret animationsrelateret arbejdskraft

 

  • Internationalisering, forretningsmæssig læring og kompetenceudvikling i animationsrelaterede virksomheder

 

  • Tværgående erhvervsudvikling ind i andre kreative brancher med udgangspunkt i animation

 

  • Udvikling af digital platform, der kan danne afsæt for opsamling og udveksling af erfaring og viden fra projektet

 

Organisering

The Animation Workshop er ansøger på projektet og står for gennemførelse og facilitering af aktiviteterne heri.

 

Ressourcer

Budget (1.000 kr.)
2013
I alt
Udvikling af videnplatform
 
 
Matchmaking mellem kreative virksomheder og virksomheder i andre brancher
1.000
1.000
Internationalisering og forretningsudvikling af animationsrelaterede virksomheder
2.000
2.000
Udvikling af nye forretningsområder inden for animationsbaseret kommunikation
1.000
1.000
Udvikling af digital platform, der kan danne afsæt for opsamling og udveksling af erfaring og viden fra projektet
200
200
Budget i alt
4.200
4.200

  

Finansiering (1.000 kr.)
2013
I alt
Region Midtjylland
1.500
1.500
Viborg Kommune
1.850
1.850
VIA University College
850
850
I alt
4.200
4.200

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Harald Mikkelsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-20-11

14. Bevilling til Food Festival 2013 på baggrund af evaluering af Food Festival 2012

Resume

Regionsrådet besluttede på sit møde den 25. januar 2012 at bevilge 1,0 mio. kr. til organisationen Food Organisation of Denmark (FOOD) til arrangementet Food Festival 2012, og at der efterfølgende på baggrund af en evaluering af dette arrangement tages stilling til en ny bevilling på 1,0 mio. kr. til Food Festival 2013.

 

Food Festival 2012 blev afholdt den 7.-9. september 2012 på Tangkrogen i Aarhus. Med 27.000 gæster, over 200 deltagende virksomheder og 950 frivillige hjælpere blev festivalen og de tilknyttede erhvervsrettede arrangementer en stor succes.

 

På baggrund af evalueringen og tilbagemeldingen fra de mange aktører overvejes det nu, hvordan de erhvervsrettede elementer kan integreres i endnu højere grad, eksempelvis gennem innovationsaktiviteter med deltagelse af forbrugere, virksomheder, kokke m.fl. under selve festivalen.

 

Det samlede budget for festivalen i 2013 er på 7,25 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,0 mio. kr. i 2013 til organisationen FOOD til arrangementet Food Festival 2013 under erhvervsudviklingsstrategiens fødevaresatsning,    

 

at en regional bevilling til Food Festival 2013 fortrinsvis skal anvendes til at styrke festivalens erhvervsrettede elementer, herunder innovationsaktiviteter med deltagelse af fødevarevirksomheder.

Sagsfremstilling

Regionsrådet besluttede på sit møde den 25. januar 2012 at bevilge 1,0 mio. kr. til organisationen Food Organisation of Denmark (FOOD) til arrangementet Food Festival 2012, og at der efterfølgende på baggrund af en evaluering af dette arrangement tages stilling til en ny bevilling på 1,0 mio. kr. til Food Festival 2013.

 

Samarbejdet med FOOD og en lang række lokale partnere, herunder Aarhus Kommune, om at etablere en markant fødevarebegivenhed, understøtter Vækstforums fødevaresatsning "Klog hverdagsmad". Festivalen skal medvirke til at sætte fokus på Region Midtjylland som et førende miljø for fødevareinnovation ved at sætte rammen om en utraditionel udviklingsplatform, hvor der skabes tæt kontakt mellem virksomheder, uddannelses- og videnmiljøer, erhvervsorganisationer og forbrugere.

 

Baggrund

FOOD gennemførte sammen med en lang række partnere den 7.-9. september 2012 ”Food festival 2012” på Tangkrogen i Aarhus. Der er gennemført en evaluering af festivalen vedrørende gæster, aktører og frivillige (bilag). FOOD udarbejder desuden en afslutningsrapport i forbindelse med afrapportering af projektet over for Vækstforum, som bl.a. vedlægges en oversigt over samtlige aktiviteter under og i forbindelse med festivalen.  

 

Formålet med Food festival 2012 var:

 

  • at sætte fokus på Region Midtjylland og Danmark som et foregangsland, når det gælder fødevarekvalitet, ansvarlig og bæredygtig produktion og topgastronomi,

  • at bidrage til at skabe netværk og konkrete udviklings- og innovationsaktiviteter for virksomheder, producenter, avlere, leverandører og andre aktører på festivalen. 

 

Resultatkontraktens effektmål for Food Festival 2012:

1) Festivalen giver anledning til mindst 25 artikler eller indslag i udenlandske medier samt et tilsvarende antal i danske, hvilket synliggør det danske fødevareerhverv over for potentielle nye kunder.

2) Mindst 80 virksomheder deltager på festivalen i 2012 og mindst 100 i 2013.

3) Der skabes en festival, der i 2012 har minimum 15.000 deltagere og minimum 20.000 i 2013.

4) Der afvikles minimum én international forsknings- og/eller innovationskonference i både 2012 og 2013.

 

FOODs opgørelser efter festivalen viser,  

ad.1) at målet vedr. medieomtale og artikler rigeligt er opfyldt. En del af de udenlandske medier vil typisk først bringe artikler op til flere måneder efter begivenheden, men den forløbige opgørelse viser,  at der er bragt 25 artikler i udenlandske medier samt 397 artikler og indslag i danske medier, herunder bl.a. indslag i DR TV-Avisen og TV2 Østjylland,

ad.2) at over 200 virksomheder deltog på festivalen,

ad.3) at festivalen over de tre dage blev besøgt af 27.000 gæster,

ad.4) at der med Future Food Innovation (FFI) og Aarhus Universitet som arrangører blev afholdt en konference med titlen "Nyt, Nordisk, Naturligt". Desuden blev der afholdt en række andre erhvervsrettede arrangementer i tilknytning til festivalen, eksempelvis European Food Venture Forum og Fødevareministeriets årlige GUDP konference (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram).

 

Det lykkedes FOOD at aktivere ikke mindre end 950 frivillige, som ydede en stor indsats både før og under festivalen. Eksempelvis stod lærere og studerende fra flere af de  tekniske skoler i regionen for forplejning af festivalaktører og gæster på festivalpladsen.  

 

På baggrund af evalueringen og en efterfølgende dialog med projektets partnere, bl.a. på et møde med Vækstforums fødevareråd den 7. november 2012, ønsker FOOD nu at igangsætte forberedelsen af endnu en Food Festival i Aarhus i sensommeren 2013. Med henvisning til regionsrådets beslutning af 25. januar 2012 anmoder FOOD derfor nu Vækstforum og regionsrådet om en bevilling på 1,0 mio. kr. til Food Festival 2013.

 

Hovedindholdet i en resultatkontrakt for Food Festival 2013:

På baggrund af successen i 2012 har FOOD valgt at skrue op for ambitionsniveauet i 2013 også ud over det, der var forventningerne, da man første gang ansøgte Vækstforum om en bevilling i foråret 2012. Ud over mange rosende ord fra besøgende og aktører har evalueringerne også peget på en række forbedringspotentialer, som FOOD i videst muligt omfang vil forsøge at indarbejde i 2013-festivalen, uden dog at gå på kompromis med det grundlæggende koncept: Food festivalen skal handle om nye spændende kvalitetsfødevarer, om innovation og om det udviklende møde på tværs af brancher, geografier og værdikæder.

 

En resultatkontrakt for Food festival 2013 skal bl.a. indeholde følgende:

 

- krav om et deltager- og aktivitetsniveau i minimum samme størrelsesorden som i 2012

- krav om et øget internationalt fokus, herunder aktiv inddragelse af virksomheder og innovationsmiljøer fra det øvrige Norden

- krav om større integration af innovationsaktiviteter i den mere folkelige del af festivalen

- krav om netværks- og virksomhedsudviklingsforløb i tilknytning til festivalen.

 

Økonomi

Regnskabet for Food Festival 2012 er endnu ikke endeligt opgjort, men det forventes, at resultatet ikke i væsentlig grad vil afvige fra resultatkontraktens godkendte budget og finansieringsplan.

 

På baggrund af erfaringerne fra 2012 har FOOD opstillet følgende budget og finansieringsplan for Food festival 2013: 

 

Udgifter (1000 kr.)
2013
Løn til personale
2.000
Konsulentbistand
1.100
Rejseomkostninger
200
Markedsføring
350
Leje af faciliteter
2.000
Andet
1.600
Udgifter i alt
7.250

 

Finansiering (1000 kr.)
2013
Region Midtjylland
1.000
Andre EU-midler
500
Kommuner
250
Staten
2.000
Private
3.000
Anden finansiering
500
Udgifter i alt
7.250

I 2013 forventes en entréindtægt på ca. 1,5 mio. kr., hvilket indgår som en del af posten "Private" i finansieringsskemaet.

 

Vækstforums fødevareråd har på sit møde den 7. november 2012 behandlet evalueringen af Food festival 2012 og kvitterede for en god og veltilrettelagt festival. Rådet anbefaler, at initiativet videreføres i 2013 under forudsætning af, at der sker en udvikling af festivalen mht. at styrke festivalens innovative platform, styrke den internationale dimension og sikre en bedre branding af regionen som internationalt innovationsmiljø for klog hverdagsmad.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-10

15. Ansøgning fra Aarhus Universitet og MTIC om etablering af Bio-X Denmark

Resume

I Vækstpartnerskabsaftalen 2012 står der, at Region Midtjylland og Aarhus Universitet vil arbejde sammen om at fremme samarbejdet mellem klinik, forskning og industri gennem et såkaldt Bio-X Denmark initiativ, der på sigt skal placeres i CORE (Center of Research and Education).

I forlængelse af dette er Aarhus Universitet, MTIC, Aarhus Universitetshospital og en række øvrige aktører gået sammen om en ansøgning af midler til platformen Bio-X Denmark.  

 

Bio-X Denmark er en platform for sundhedsinnovation, forskning og efteruddannelse. Hovedformålet er at forbedre den erhvervsrettede sundhedsinnovation, og skabe et solidt grundlag for opstart af nye, stærke virksomheder. Platformen tager fat i de styrker, som vi har i regionen, med stærke forskningsmiljøer og et højkompetent universitetshospital.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 4.986.651 kr. fordelt med 1.771.360 kr. i 2013, 2.227.040 kr. i 2014, 988.251 kr. i 2015 til MedTech Innovation Center (MTIC), til etablering af platformen Bio-X Denmark.

Sagsfremstilling

MedTech Innovation Center(MTIC), Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og en række private aktører vil etablere platformen Bio-X Denmark. MTIC søger derfor om midler til etablering og start af Bio-X Denmark i 2,5 år fra den 1. februar 2013.

 

Bio-X Denmark handler overordnet om:

  • Innovativ produktudvikling til sundhedssektoren

  • Iværksætteri inden for sundhedsinnovation

  • Projektmodning af ideer, der opstår på tværs af fag

  • Et internationalt netværk af tværfaglige miljøer og industri med fokus på sundhedsområdet

  • Fremme kompetencer, der kan skabe innovation i sundhedssektoren og erhvervslivet

   

Effekter 

Målbare effekter:

  • Nye start-ups

  • 16 BioMedical Design personer, der vil være eliteiværksættere og højtkvalificeret arbejdskraft for virksomheder

  • Behovsdatabase bygget op og taget i anvendelse af industrien og universiteterne

  • Internationalt samarbejde med institutioner og virksomheder

  • Flere kommercialisérbare produkter ved at løfte virksomhedernes kliniske kendskab

 

Gevinster på længere sigt:

  • Øge klyngen af medicovirksomheder i Region Midtjylland

  • Udbredelse af en innovationskultur på sundhedsområdet

  • Sundhedsøkonomiske gevinster for hospitaler, der implementerer nye løsninger

  • Nye produkter, der forbedrer patientbehandling, arbejdsgange og miljø

  • En tættere sammenhæng mellem forskningsbaseret udvikling og kliniske behov.

 

Hovedaktiviteter 

1) Etablering af Bio-X Denmark platform:

Platformen vil igangsætte samarbejder og offentlig-privat innovation mellem klinik, innovatører samt forskning og industri om udviklingen af globalt markedsrelevante produkter. Visionen om en Bio-X Denmark platform er en del af visionen for udviklingen af CORE, Center of Research and Education.

 

2) BioMedical Design 

Bio-Medical Design er en efteruddannelse i sundhedsinnovation. Inspirationen er hentet i Stanford Universitets meget succesfulde Biodesign program. BioMedical Design er en teambaseret efteruddannelse til personer med (kandidat)uddannelse og erfaring inden for ingeniørvidenskab, medicin, sygepleje, forretning, naturvidenskab, IT, antropologi, design m.fl.

 

3) Bio-X projekter

Bio-X Denmark vil koordinere projekter med involvering af alle fakulteter på Aarhus Universitet. Projekterne er op til et års varighed, og tager afsæt i kliniske behov.

Projekterne skal sikre udvikling af den teknologi, som skal til for at møde det kliniske behov.

 

4) Behovsdatabase

Databasen, bestående af identificerede kliniske behov, bliver en kilde til nye offentligt-private udviklingsforløb, og til ny forskningsbaseret innovation mellem universitet, klinik og industri.

 

De regionale erhvervsfremmemidler vil hovedsageligt benyttes til aktivitet 1 og 4.

 

Organisering og roller

Partnerskabet består af aktører fra forsknings- og uddannelsesinstitutioner, hospital, erhvervsfremme- og inkubatormiljøer, ingeniørvirksomheder og konsulentvirksomhed med regulatoriske kompetencer. Andre virksomheder vil tilknyttes senere.

 

  • MTIC vil være den drivende kraft i etableringen af platformen. Derved sikres sammenhæng med de kerneaktiviteter, som de har, over for erhvervslivet, både som specialiseret vejleder, og som fremmer af erhvervssamarbejder på regionens hospitaler. MTIC vil ligeledes sikre, at de rette forretningsmæssige og industrispecifikke kompetencer tilknyttes undervejs, samt at der er fokus på kommerciel anvendelse af produkterne.

  • Aarhus Universitet sikrer den grundlæggende undervisningsramme for BioMedical Design, der suppleres med branchespecifikke lektioner fra den private sektor.

  • Aarhus Universitetshospital (AUH) deltager som pionerende hospital i Region Midtjylland og giver adgang til et af Nordeuropas førende hospitalsmiljøer.

  • Projektgruppen for det nye Aarhus Universitetshospital bidrager med lokaler. Projektgruppen inddrages i arbejdet, der vedrører koncepter for ny organisation, ledelse og workflow i relation til strukturen i det ny universitetshospital.

  • Bio-X Denmark organiseres gennem samarbejdsaftaler mellem parterne.

  • Der etableres et Bio-X Denmark sekretariat, en bestyrelse og et business advisory board.

  • I pilotfasen vil sekretariatet bestå af en projektleder, en innovationsleder og en administrativ sekretærhjælp.

  • Sekretariatet refererer direkte til bestyrelsen, som beslutter de overordnede rammer for Bio-X Denmarks aktiviteter.

  • Bestyrelsen sammensættes, så personkredsen afspejler deltagende aktørers domæner: Forskning, sundhedsvæsen, ingeniørskab, forretning, vækstfremme og industri.  

  • Business advisory gruppen vil blive sammensat, så spidskompetencer inden for forretning og produktudvikling er til stede.

 

Budget 

Udgifter i 1.000 kr.
2013
2014
2015 (6mdr.)
I alt
Løn til ansatte, frikøb af forsker, lægefaglig og sygeplejefaglig tid
1.499
1.883
997
4.379
Workshops og netværksaktiviteter
300
500
100
900
Rejse og konference deltagelse, mødeudgifter
50
90
20
160
Forretningsudvikling: Juridisk og kommerciel bistand
300
600
300
1.200
Undervisning i BioMedical Design, kursusmaterialer
354
480
226
1.060
Markedsføring, rekruttering, kommunikation
130
110
70
310
Bio-X opstart innovationsprojekter
450
500
350
1.300
Husleje, kontorindretning, IT og Tele
582
200
90
872
Database udvikling og implementering
300
300
100
700
Drift, Indirekte omkostninger og revision
210
210
170
590
Værdiansættelse af privat medfinansiering
500
500
500
1.500
I alt
4.675
5.373
2.923
12.971

  

Finansiering i 1.000 kr.
2013
2014
2015
(6 mdr.)
Total for 2 år og 6 måneder
Aarhus Universitet
1.681
2.041
1.129
4.851
Aarhus Universitetshospital
635
505
256
1.396
Region Midtjylland-Projektafdelingen for AUH
88
100
50
238
Private/eksterne partnere
500
500
500
1.500
Vækstforum, Region Midtjylland
1.771
2.227
988
4.986
I alt
4.675
5.373
2.923
12.971

 

Beslutning

Behandlingen af punktet blev udsat.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-6-10

16. Midtnet - bevilling af projektforlængelse og midler

Resume

Midtnet er en tre-årig indsats, der har til formål at facilitere erhvervsrettede vidensamarbejder mellem aktører fra Region Midtjylland og Shanghai, for derigennem at bidrage til den regionale erhvervsudvikling.

 

På baggrund af en midtvejsafrapportering vurderes det, at Midtnet konceptet har ramt en virkningsfuld kombination af videnudveksling, generering af ny viden, afprøvning af globale samarbejdsmuligheder og erhvervsudvikling, og dermed tilfører et nyt og væsentligt element til den traditionelle eksportstøtte. Derfor foreslås på nuværende tidspunkt en forlængelse af Midtnet samt en merbevilling til programmet.

 

Midtnet er en del af programmet GLOBALmidt, som har til formål at fremme fundamentet for en langsigtet og markant international vækst i Region Midtjylland.

GLOBALmidt-programmet kobler små og mellemstore virksomheder og iværksættere med videnressourcer specifikt med fokus på at forbedre virksomhedernes internationale konkurrenceevne. Midtnet understøtter de tre strategiske satsninger: energi og miljø, fødevarer og sundhed/erhverv.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender, at Midtnet, med Teknologisk Institut som operatør, forlænges i to år med start fra december 2012 indtil november 2014, med de foreslåede justeringer og tilføjelser,

 

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 5,2 mio. kr. til Teknologisk Institut (fordelt på 0,5 mio. kr. i 2012, 3,05 mio. kr. i 2013 og 1,65 mio. kr. i 2014).

Sagsfremstilling

Midnet-programmet har været operationelt siden juni 2010. I resultatkontrakten for MidtNet indgår kravet om en evaluering af målopfyldelsen for første fase af projektet. Evalueringen indgik som en del af resultatkontraktopfølgningen pr. 1. marts 2012, og her fremgår det, at projektet har mere end opfyldt resultatkravene for første fase af projektet.

 

De foreløbige resultater af de igangværende aktiviteter efter to år af Midtnet viser bl.a.,

 

  • at flere små og mellemstore virksomheder (SMVere) og videninstitutioner deltager i de tematiske netværk end krævet,

  • at 12 projekter er igangsat, og dermed er projektpuljen opbrugt,

  • at de første projekter har resulteret i yderligere og mere konkrete aktiviteter.

 

Eksempler på konkrete projekt ktiviteter og resultater fremgår af bilag 1.

Det eksisterende Midtnet-program afsluttes i henhold til resultatkontrakt den 31. juli 2013.

Evalueringen og den store interesse for programmet gør, at operatøren – Dansk Teknologisk Institut - allerede nu søger om en programforlængelse samt yderligere finansiering.

Region Midtjylland oplever generelt en højere aktivitet i samarbejdet med Shanghai og i besøgsfrekvensen. Region Midtjylland har i august 2012 haft besøg af Viceminister Li Xi fra Shanghai, som besøgte regionen på opfordring af Premierminister Hu Jin Tao. Li Xi delegationen udtrykte stor tiltro til samarbejdet med Region Midtjylland, som i 2013 kan fejre 10-års jubilæum for samarbejdsaftalen med Shanghai Byprovins.

Midtnet skal bl.a. arrangere en event i forbindelse med jubilæet, som dels skal illustrere de resultater, der hidtil er opnået, samt skabe grobund for, at resultaterne videreføres. Midtnet vil/kan bidrage som en meget vigtig brik i de resultater, der skabes sammen med Shanghai over de kommende år.

 

Effekt

En udvidelse og forlængelse af Midtnet kan give en styrket effekt, fordi indsatsen kan basere sig på den erfaring, viden og de netværk, der allerede er etableret. Dermed vil Midtnet bidrage til:

 

  • Øgede eksportmuligheder fra SMV gennem udvikling af metoder og modeller, som understøtter SMVernes eksportmuligheder til Kina, og især inden for de fokuserede indsatsområder energi og miljø, fødevarer og velfærdsinnovation,

  • Øgede eksportmuligheder fra SMVere, som deltager i Vækstforums initiativer "Genvej til ny viden" og "MTIC", hvor der etableres et samarbejde. Det samme vil ske i forhold til GlobalMidt,

  • Styrkede samarbejdsrelationer, som bygger på de relationer, som er opbygget gennem et 10-årigt samarbejde mellem Shanghai og Region Midtjylland,

  • Udnytte den synergi, der er opbygget med de øvrige regionale og nationale tiltag,

  • Styrkede relationer til kinesiske forskningsinstitutioner, virksomheder og myndigheder for SMVere og videninstitutioner fra regionen, som vil øge chancerne for succes,

  • Projekterne vil skabe samarbejde mellem SMVere og videninstitutioner fra Region Midtjylland og Shanghai, som vil sikre mere målrettet produktudvikling og dermed eksport. 

 

Videreførelsen af Midtnet vil medvirke til at opfylde de overordnede mål om mere eksport fra SMVere samt målet om styrket globalt udsyn og øget vækst i Region Midtjylland.

 

Aktiviteter

Midtnet-programmet har indtil nu gennemført følgende aktiviteter:

 

  • Oprettet tematiske online-netværk, hvor virksomhederne og videninstitutionerne udveksler viden på tværs,

  • Afholdt en række tematiske møder, workshops og større seminarer, både i Region Midtjylland og i Shanghai,

  • Gennemført besøgsprogrammer til Shanghai eller her i regionen for relevante aktører,

  • Skabt kontakt til centrale aktører både her i regionen og i Shanghai,

  • Godkendt 12 projektmodningsforløb (komplet liste findes i bilag 2).

 

I en forlængelse af programmet vil der blive lagt vægt på følgende:

 

  • at skabe minimum 12 nye projektmodnings samarbejder, bl.a. ved hjælp af:

  • at udnytte det gode momentum, der er i de nuværende projekter og de 3 netværk samt

  • at styrke kendskabet til Midtnet programmet yderligere,

  • at udnytte Region Midtjyllands samarbejdsaftale med Shanghai yderligere, hvilket der er et stærkt momentum for pt. Desuden vægtes:

  • at lave løbende evalueringer og systematisk slutevaluering af programmet og dets aktiviteter og metoder,

  • at Midtnet skal bringe de positive internationale erfaringer og oparbejdet ekspertise i spil i andre Region Midtjylland programmer med internationalt sigte,

  • at operatør, bl.a. i forbindelse med 10-års jubilæet for samarbejdet med Shanghai i 2013, skal arrangere en event, der skal fungere som flagskib for konkret samarbejde mellem erhvervsaktører i Region Midtjylland og Shanghai.

 

Midtnet programmet blev indstillet af Vækstforum maj 2010 med en budgetramme på 11,5 mio. kr. (heraf 8 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler), og godkendt af regionsrådet i juni 2010. Programmet har været operationelt fra juli 2010.

 

Midtnet er målrettet små og mellemstore virksomheder (SMVer) og videninstitutioner, som universitetet, uddannelsesinstitutioner og GTS’er, med internationalt vækstpotentiale og har til formål, ved hjælp af netværksskabende aktiviteter og mulig projektmodningsstøtte, at skabe erhvervsfremme via erhvervsrettede vidensamarbejder mellem parter fra Region Midtjylland og Shanghai.

 

Organisering

Det forudsættes, at organiseringen af programmet fortsætter som hidtil med Dansk Teknologisk Institut/Teknologisk Partnerskab som operatør. Operatørrollen indbefatter et samarbejde med Aarhus Universitet/Center for Entreprenørskab og Innovation (30%) og det Danske Innovationcenter i Shanghai (20%) som underleverandører. Hermed sikres det, at det eksisterende arbejde i netværkene og projekterne, aktørernes kendskab til operatør og omvendt, samt operatørs oparbejdede erfaring med denne form for internationalt program anvendes i forhold til at opnå maksimal effekt af programmets udvidelse. 

 

Ressourcer

Det forudsættes, at programmets aktiviteter finansieres med 5,2 mio. kr. fra Region Midtjylland og 3 mio. kr. fra de deltagende SMVere og videninstitutioner.

Til en forlængelse af Midtnet-programmet afsættes en samlet økonomisk ramme på 8,2 mio. kr. over en periode på to år fra 1. december 2012 til 30. november 2014, således at nye potentielle samarbejdsprojekter ikke skal vente et helt år på at kunne udvikles og søge støtte.

 

Budget (1.000 kr.)

 
2012
2013
2014
I alt
Identifikation i Danmark og Kina
50
150
50
250
Dialog og matchmaking
100
150
100
350
Workshops og udvikling via temagrupper
 
50
50
100
Projektmodning og udveksling i Danmark og Kina
150
350
150
650
Samarbejde og gennemførelse af modning
150
300
200
650
Evaluering og metodeudvikling
50
50
100
200
Region Midtjylland projektstøtte
 
2.000
1.000
3.000
Privat medfinansiering
 
2.000
1.000
3.000
Budget i alt
500
5.050
2.650
8.200

 

Finansiering (1.000 kr.)

 
2012
2013
2014
Ialt
Region Midtjylland
500
3.050
1.650
5.200
Privat
 
2.000
1.000
3.000
Finansiering i alt
500
5.050
2.650
8.200

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-14-12

17. RETHINK 2017 - Kultur, begivenheder og oplevelser som katalysator for turismebaseret forretningsudvikling

Resume

Fonden Midtjysk Turisme søger om bevilling til et socialfondsprojekt, som skal skabe grundlag for at udnytte de turismemæssige vækstpotentialer i Aarhus 2017 som Europæisk Kulturhovedstad og regionens kulturtilbud. Projektet er et kompetenceudviklingsprojekt, som skal sikre, at Aarhus 2017 bruges som en løftestang for et stærkere samspil mellem turisme, kultur, events og erhverv. Projektet gennemføres som en del af Vækstforums "Handlingsplan 2015 - ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland".

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 350.000 kr. til Fonden Midtjysk Turisme i forbindelse med initiativet "RETHINK 2017 - Kultur, begivenheder og oplevelser som katalysator for turismebaseret forretningsudvikling" under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme. Bevillingen fordeler sig med 150.000 kr. i 2013 og 200.000 kr. i 2014,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der bevilges 6.000.000 kr. fra Den Europæiske Socialfond til Fonden Midtjysk Turisme i forbindelse med initiativet "RETHINK 2017 - Kultur, begivenheder og oplevelser som katalysator for turismebaseret forretningsudvikling" under erhvervsudviklingsstrategiens indsatsområde turisme. Bevillingen fordeler sig med 2.571.000 kr i 2013 og 3.429.000 kr i 2014,

 

at det er en betingelse for Vækstforums positive indstilling af bevillingen, at der gennemføres en ekstern evaluering af initiativet i regi af Region Midtjylland,

 

at det er en forudsætning for bevillingen, at der efterfølgende bevilges kontant medfinansiering på 1.000.000 kr. fra Region Midtjyllands kulturmidler og kontant medfinansiering på 1.500.000 kr. fra Fonden Aarhus 2017, samt timemedfinansiering fra sekretariatet for Aarhus 2017 for i alt 945.000 kr.

Sagsfremstilling

Projektets mål er at medvirke til, at kulturtilbud, oplevelser og begivenheder udvikles og bliver brugt til at tiltrække flere internationale turister og skabe større mersalg hos de turister, der besøger regionen. Analyser viser, at der er klare turismemæssige vækstpotentialer i Aarhus 2017. Det kræver, at der samarbejdes tættere mellem en række aktører, og at der bliver en fælles opkvalificering. Den langsigtede effekt af projektet forventes at blive større innovationskraft og mere fleksibilitet i arbejdsstyrken og en positiv afsmittende virkning på andre områder end turisme og kultur.

 

Vækstforum godkendte på sit møde den 7. september 2011 en ansøgning fra Fonden Midtjysk Turisme vedrørende socialfondsprojektet "Det professionelle Turisterhverv". Socialfondsprojektet var en del af udmøntningen af Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland" og har baggrund i Vækstforums strategi ”Ny VÆKST i turismen – en strategi for mere fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland frem mod år 2020”.

 

Ansøgningen indeholdt en aktivitet med det mål at skabe bedre grundlag for at udnytte muligheder for turismemæssig vækst i forbindelse med gennemførelse af Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad. Budgettet for projektet blev reduceret med 6 mio. kr., efter det var positivt indstillet af Vækstforum, men inden bevilling, da der ikke var tilstrækkelige resterende midler i socialfondsrammen, og aktiviteten vedrørende Aarhus 2017 blev taget ud af projektet, inden det blev bevilget af Erhvervsstyrelsen. Der er efterfølgende blevet ledige socialfondsmidler, og derfor søges der på ny om bevilling til det aktuelle projekt. Fonden Midtjysk Turisme har fremsendt den aktuelle ansøgning med et budget på 12 mio. kr., idet der har været meget stor interesse for at deltage i projektet efter udpegningen til kulturhovedstad.

 

Hovedelementerne i resultatkontrakten

Effekter

Projektet skal føre til:

 

  • at deltagerne får styrkede kompetencer som grundlag for at udvikle nye forretningsmodeller, kvalitets- og produktudvikling, øget digitalisering, styrket og målrettet salg og markedsføring, samt øget internationalisering,

  • at der etableres nye samarbejder og styrket videndeling mellem centrale aktører inden for turisme, kultur, erhverv, events og Aarhus 2017.


Det skal medvirke til at realisere de langsigtede vækstmålsætninger for Aarhus 2017, herunder:

  • Vækst i beskæftigelsen på 1.500 årsværk

  • Vækst i omsætningen på ca. 1 mia. kr.

  • Ca. 3,7 mio. besøgende i 2016 og 2017

  • Andel udenlandske gæster på 20 %

 

Indsatsområder og aktiviteter

Som led i projektet skal der gennemføres kompetenceudvikling inden for tre hovedspor:

  1. Nye forretningsmodeller

  2. Platforme for salg

  3. Nye indtægtstyper (mersalg)

 

Projektets aktiviteter er målrettet nøgleaktører inden for en bred deltagerkreds af offentlige og private aktører inden for kultur, turisme, erhverv, events og Aarhus 2017.  

Aktiviteterne gennemføres som konferencer og seminarer vekslende med målrettede undervisningsmoduler og temaarrangementer for en mindre deltagerkreds.

Der gennemføres cases som led i projektet, og der bliver afsat ressourcer til at sikre udbredelse og målrettet involvering af nøgleaktører, koordinering, forankring og videnudbredelse.

 

Aktiviteterne skal blandt andet:

  • afdække og styrke værdikæderne inden for kultur, turisme, events og Aarhus 2017, inddrage internationale erfaringer og udvikle forretningsmodeller, samt styrke innovation og partnerskaber,

  • skabe et fælles videngrundlag og fokus på værdiskabende målgrupper og skabe grundlaget for målrettet markedsføring og salg, samt styrke digitiale kompetencer og formidling,

  • øge og forbedre produkt- og kvalitetsudvikling i forhold til kultur- og oplevelsestilbud, samt styrke arbejdet med brugerdreven innovation som grundlag for nye produktkoblinger og nye helstøbte oplevelsesprodukter.

 

Organisering
Fonden Midtjysk Turisme søger om at blive operatør på projektet jf. der er tale om et projekt, som udmønter de tværgående aktiviteter i Vækstforums handlingsplan for turisme, og Fonden Midtjysk Turisme tidligere er godkendt som operatør af Vækstforum.  

Fonden Midtjysk Turisme søger om at blive operatør på vegne af en partnerkreds, der blandt andet omfatter Fonden Aarhus 2017, Aarhus Kommune, VisitAarhus og de regionale kulturnetværk. Projektet bygger på en bred involvering, og partnerkredsen vil løbende blive udvidet. Der nedsættes en styregruppe og en følgegruppe for projektet. Repræsentanter for erhvervslivet bliver tilbudt at deltage i følgegruppen for projektet.

Der gennemføres en ekstern evaluering af projektet i regi af Region Midtjylland, som led i den tværgående evaluering af de projekter, der indgår i Vækstforums turismehandlingsplan.

Projektet gennemføres i perioden 1. april 2013 til 31. december 2014.   

 

Ressourcer

Det samlede budget for projektet er 12 mio. kr. I tabellen er projektets udgifts- og finansieringsbudget beskrevet.  

Udgiftsbudget (1.000 kr.)
2013 
2014 
Ialt  
Administration
300
400
700
Projektledelse og projektansættelser
1.620
2.160
3.780
Indirekte omkostninger/kontorhold
678
904
1.582
Ekstern konsulentbistand mv.
1.632
2.176
3.808
Ekstern evaluering
150
200
350
Revision
64
86
150
Deltagerløn/medfinansiering i alt
699
931
1.630
I alt
5.143
6.857
12.000
 
 
 
 
Finansiering
2013 
2014 
I alt 
EU-tilskud socialfonden
2.571
3.429
6.000
Deltagerløn / medfinansiering i alt
699
931
1.630
Region Midtjylland erhvervsfremmemidler
150
200
350
Region Midtjylland kulturmidler
429
571
1.000
Kontant tilskud fra Midtjysk Turisme
246
329
575
Kontant tilskud Aarhus 2017
643
857
1.500
Timemedfinansiering sekretariat 2017
405
540
945
I alt
5.143
6.857
12.000

 

  • Projektets finansiering forudsætter, at der bevilges tilskud fra Fonden Aarhus 2017 på alt 1,5 mio. kr., samt at Fonden Aarhus 2017 godkender medfinansiering af ét årsværk i perioden.  

  • Projektets finansiering forudsætter endvidere, at der bevilges 1 mio. kr. i tilskud fra regionsrådets kulturpulje, idet der i forbindelse med projektet gennemføres to cases med fokus på brugerdreven innovation og digitalisering i kulturinstitutioner.

  • Begge dele forventes at være politisk behandlet inden udgangen af januar 2013.

  • I forhold til de regionale erhvervsfremmemidler, så sker finansieringen som en del af udmøntning af de tværgående udviklingsmotorer i finansieringsplanen for turismeindsatsen.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-76-6-12

18. Udpegning af medlemmer til Midtjysk Turismes bestyrelse

Resume

Fonden Midtjysk Turisme (MT) har den 29. marts 2012 og 5. november 2012 vedtaget ændringer af sine vedtægter, der blandt andet betyder, at udpegningen af bestyrelsesmedlemmer til Fonden skal varetages af Vækstforum.

 

Vækstforum udpeger otte medlemmer til bestyrelsen for MT, herunder udpeger formand for de kommende to år. Bestyrelsen for MT udpeger selv ét medlem til bestyrelsen.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum udpeger otte medlemmer til Fonden Midtjysk Turismes bestyrelse i overensstemmelse med vedtægterne for Fonden,

 

at Vækstforum udpeger den nuværende formand for bestyrelsen, Leif Støy, til formand for de kommende to år.

Sagsfremstilling

Fonden Midtjysk Turisme (MT) - i form af en erhvervsdrivende fond - blev etableret i februar 2007 med det formål aktivt at medvirke til fremme og udvikling af turisme og oplevelsesøkonomi i Region Midtjylland. MT finansieres via midler fra Region Midtjylland, hvor MT's opgaver og indsats er fastlagt i en resultatkontrakt.

 

MT har ansvar for at løse en række af de opgaver, der er fastlagt i Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". MT er operatør på de tværgående opgaver i handlingsplanen og har derudover en vigtig rolle i at samarbejde med de lokale turistdestinationer og kommuner for at understøtte en sammenhængende, fokuseret og professionel turisme i regionen.

 

MT's bestyrelse har i efteråret 2011 besluttet, at man ønsker en ændring af organiseringen af MT. Baggrunden er, at MT's rolle er ændret fra en indsats, hvor der har været behov for at samle et fragmenteret turisterhverv, offentlige - private aktører, geografiske områder samt positionere turismeerhvervet. MT ønsker fremadrettet en mere erhvervsrettet og fokuseret indsats. Det betyder, at MT ønsker at gå fra at være styret af en foreningstænkning til i langt større grad at være forretningsorienteret.

 

I forhold til organisering betyder det, at det eksisterende repræsentantskab nedlægges, og at bestyrelsens sammensætning og udpegning ændres. Der sker således ingen ændring af fondens formål.

 

MT's bestyrelse har på et bestyrelsesmøde den 5. november 2012 vedtaget ændringer af vedtægterne. Ændringerne af vedtægterne betyder, at MT's bestyrelse består af ni medlemmer, hvoraf Vækstforum i Region Midtjylland har ansvaret for at udpege de otte medlemmer. MT's bestyrelse udpeger selv ét bestyrelsesmedlem i henhold til krav stillet af Erhvervsstyrelsen.

 

Bestyrelsens medlemmer skal tilsammen dække følgende kompetenceprofil:

 

  • stor strategisk kapacitet

  • stor indsigt i turismens forretningsmæssige udfordringer

  • stor indsigt i og forståelse for politiske processer

  • erfaring med erhvervsfremme og -udvikling, herunder forståelse for turismen i en regional sammenhæng

  • erfaring med internationalisering

  • organisations- og økonomiforståelse

  • et godt netværk inden for turisme.

 

Vækstforums udpegning af medlemmer til MT's bestyrelse sker ud fra følgende kriterier:

 

  • Der skal være et flertal af erhvervsrepræsentanter

  • Efter indstilling fra Kommunekontaktrådet (KKR) to medlemmer af KKR til bestyrelsen

  • Efter indstilling fra regionsrådet to medlemmer af Regionsrådet til bestyrelsen

 

Desuden udpeger Vækstforum formand for MT's bestyrelse.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-29-11

19. Orientering om uddeling af TurismeVÆKSTprisen 2012

Resume

Regionsrådet uddelte på turismevækstkonferencen den 20. november 2012 en turismeVÆKSTpris, en supplerende præmiering og to temapriser. Priserne uddeles for at synliggøre og fremme den regionale turismestrategi og turismen som et indsatsområde, samt inspirere til fokus på vækst og internationalisering. Regionsrådet har truffet beslutning på baggrund af en indstilling fra bestyrelsen for Midtjysk Turisme.  

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

TurismeVÆKSTprisen er en ny pris, som fremover skal uddeles af regionsrådet og overrækkes af regionsrådsformanden i forbindelse med en turismevækstkonference. Konferencen holdes hvert år. 

Formålet med turismeVÆKSTprisen er at synliggøre og fremme den regionale turismestrategi ”Ny VÆKST i turismen – en strategi for fokuseret og professionel turisme i Region Midtjylland”. TurismeVÆKSTprisen skal samtidig inspirere turisterhvervet til at øge fokus på vækst, beskæftigelse og internationalisering.   

Alle har haft mulighed for at sende forslag til prismodtagere til Midtjysk Turisme. Midtjysk Turisme har i alt modtaget 35 forslag, og bestyrelsen i Midtjysk Turisme har lavet en prioriteret indstilling af prismodtagere til regionsrådet. Regionsrådet har truffet afgørelse om prismodtagerne, og Vækstforum bliver orienteret om prismodtagerne på sit møde den 28. november 2012.

 

En hovedpris, supplerende præmiering og to temapriser

Der uddeles en hovedpris til en værdi af 75.000 kr. samt et kunstværk. Kriteriet for hovedprisen er en vurdering af effekt på værditilvækst, meromsætning, beskæftigelse og sammenhæng til internationale målgrupper og internationalisering. Der er i forbindelse med hovedprisen indstillet en supplerende præmiering på 10.000 kr.

 

Der uddeles endvidere to temapriser til en værdi af 25.000 kr hver.  

Det drejer sig for det første om en temapris for bæredygtighed, hvor kriteriet har været en vurdering af  organisering og samarbejde på tværs af brancher og sektorer, graden af bæredygtighed i den gode forretningsidé samt formidling og kommunikation med markedet. 

Den anden temapris drejer sig om kompetenceudvikling. Her er kriterierne for at modtage temaprisen en vurdering af det unikke kompetenceudviklingstiltag og strategisk og organisatorisk anvendelse af medarbejderkompetenceudvikling.  

Midlerne til TurismeVÆKSTprisen indgår i den bevilling, som regionsrådet tidligere har givet til Midtjysk Turisme. Modtagere af prisen skal anvende prisen i overensstemmelse med reglerne om brug af offentlige midler.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-60-07

20. Midtvejsevaluering af Genvej til ny viden (Program for vidensamarbejde)

Resume

Der er blevet gennemført en midtvejsevaluering af Genvej til ny viden. Evalueringen er yderst positiv og vurderer, at programmet udfylder et vigtigt hul i erhvervsservicesystemet. Derfor anbefales det, at der snarest muligt tages stilling til en evt. videreførelse. Evalueringen peger også på forbedringspunkter, der vil blive indarbejdet i den resterende projektperiode.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager midtvejsevalueringen til orientering,

 

at Vækstforum drøfter en videreførelse af programmet den 20. februar 2013.

Sagsfremstilling

Der er netop blevet gennemført en midtvejsevaluering af Genvej til ny viden (oprindeligt Program for Vidensamarbejde). Evalueringen viser, at det hidtidige forløb er meget vellykket, og at initiativet i høj grad medvirker til at skabe et mere sammenhængende og brugervenligt innovationssystem for de midtjyske virksomheder.

 

Efter evaluators opfattelse udfylder programmet et hul i det nuværende nationale og regionale erhvervsservicesystem på en måde, der fremmer, at mindre virksomheder kommer i dialog med forskere og får etableret de første samarbejder. Det betyder, at de senere kan blive klar til mere avancerede projekter som phd-forløb og projekter i højteknologifonden. ”Resultatet er, at de midtjyske virksomheder har fået lige så gode vilkår for vidensamarbejde som virksomhederne i de lande, der har de stærkeste generelle programmer for vidensamarbejde (fx Schweiz, Tyskland og Storbritannien)”.

 

Evalueringen illustrerer, hvordan der kan skabes nye veje ind i vidensystemet. Især programmets faseinddeling, matchmaking og uvildige facilitering nævnes som vigtige forklaringer på succesen. Den faciliterende rolle er i stort omfang varetaget af Center for Entreprenørskab og Innovation (CEI) ved Aarhus Universitet.

 

Evalueringen viser, at både virksomheder og forskere har stor nytte af at deltage i programmet. For virksomhedernes vedkommende betyder det, at de allerede inden projektafslutning har store forventninger til forbedret indtjening, beskæftigelse, kompetenceudvikling og branding. Forskerne får samtidig ny viden og erfaringer, der kan bringes i spil i deres forskning.

 

Der peges selvfølgelig også på forbedringspunkter. Blandt deltagervirksomhederne er der en overvægt af ”Aarhusnære, unge/mindre virksomheder med forholdsvis veldefinerede ideer og problemstillinger”. Det skyldes bl.a. ”Mange års nedgroede erhvervsservicevaner i Region Midtjylland” og den mentale afstand mellem øst og vest. Men det anbefales også, at samarbejdet med erhvervsråd og væksthus suppleres med innovationsnetværkene.

 

Et andet forbedringspunkt er tidshorisonten. I den nuværende projektkonstruktion skal der meget snart lukkes for tilgang af nye virksomheder for at sikre, at alle kan nå at gennemføre inden for projektperioden. Evaluator vurderer, at en tre-årig projektperiode er for kort, og at Vækstforum snarest bør tage stilling til en eventuel videreførelse.

 

En tredje vigtig anbefaling er, at Vækstforum overvejer at bruge større operatører, som f.eks. universitetet i dette tilfælde, for at minimere den administrative byrde.

 

Anbefalingerne i evalueringen vil så vidt muligt blive indarbejdet i den resterende projektperiode. Herudover vil administrationen nu undersøge, hvordan de positive erfaringer kan bringes i spil. Både i Vækstforums initiativer og på nationalt plan. Det skal bl.a. ske gennem dialog med vigtige aktører. Allerede nu er der stor interesse fra Danmarks Vækstråd og Forsknings- og Innovationsstyrelsens side. Det foreslås, at Vækstforum diskuterer en evt. videreførelse af programmet på mødet i februar 2013.

 

Vækstforum tog i 2010 initiativ til programmet Genvej til ny viden. Det overordnede formål er at øge antallet af små og mellemstore virksomheder i regionen, der samarbejder med forskningsinstitutioner om innovation og herigennem opnår en positiv forretningsudvikling. Samtidig har initiativet til formål at udvikle og afprøve nye metoder inden for vidensamarbejde. Programmet skal således eksperimentere med og dokumentere, hvad der kan få flere små og mellemstore virksomheder til at gennemføre succesfulde samarbejder med forskere.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-12

21. Smart specialisation - Intelligent specialisering

Resume

Europa Kommissionen fremhæver intelligent specialisering som et element, der kan bidrage til at realisere Kommissionens vækststrategi "Europa 2020: En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst". Intelligent specialisering kan hjælpe regioner med at koncentrere ressourcerne om nogle få nøgleprioriteringer i stedet for at sprede investeringerne over for mange områder og virksomhedssektorer. Det er en forudsætning for at arbejde med intelligent specialisering, at man har en forståelse for regionale styrker i forhold til andre regioner, samt en forståelse for de mulige fordele ved interregionalt og tværnationalt samarbejde.

I forberedelsen af den kommende strukturfondsperiode arbejdes der hen imod en målsætning om, at fondene skal understøtte intelligent specialisering.

I Region Midtjylland er intelligent specialisering koblet til arbejdet med "SMARTe Regioner".

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

"Intelligent specialisering" - som også ofte omtales ved sin engelske betegnelse "smart specialisation" - kobles af Europa Kommissionen tæt til kommissionens vækststrategi "Europa 2020: En strategi for intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst". Europa Kommissionen opfordrer nationale og regionale regeringer til at udvikle strategier for intelligent specialisering, for at regionalpolitikken derigennem kan få den størst mulige effekt i kombination med andre EU-politikker.

 

Intelligent specialisering indebærer, at centrale aktører, som f.eks. virksomheder, forskningscentre og universiteter, arbejder sammen om at indkredse både de mest lovende specialiseringsområder i en region, og de svagheder, der hæmmer innovation.

 

Europa Kommissionen definerer i sin "Guide to Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation" intelligente specialiseringsstrategier som integrerede, stedbundne økonomiske udviklingsprogrammer, der:

  1. fokuserer erhvervspolitiske investeringer på centrale nationale/regionale prioriteringsområder, udfordringer og behov relateret til videnbaseret udvikling - dette omfatter også relevante informations- og kommunikationsteknologiske tiltag;

  2. bygger på hver enkelt lands/regions styrker, konkurrencemæssige fordele og potentiale for excellence;

  3. understøtter teknologisk såvel som praksis-baseret innovation og arbejder på at stimulere private investeringer;

  4. involverer interessenter og tilskynder til innovation og eksperimentering;

  5. er evidensbaserede og omfatter velfunderede overvågnings- og evalueringssystemer.

 

Europa Kommissionens guide opsummerer de generelle principper, der ligger til grund for intelligent specialisering, i "De fire C'er":

 

(Tough) Choices and Critical mass

Med udgangspunkt i egne styrker og international specialisering arbejdes med et begrænset antal prioriteringsområder.

 

Competitive Advantage

Konkurrencefordele styrkes ved at mobilisere talenter gennem at forbinde forsknings-, teknologiudviklings- og innovationskompetencer med erhvervslivets behov.

 

Connectivity and Clusters

Der arbejdes med at udvikle klynger af verdensklasse og opbygge relationer på tværs af sektorer, som kan drive specialiseret teknologisk diversifikation - både internt i regionen og eksternt.

 

Collaborative Leadership

Der udvikles effektive innovationssystemer baseret på offentlig-private partnerskaber.

 

I en "Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om Regionalpolitikkens bidrag til intelligent vækst i Europa 2020" fra oktober 2010 fremhæves, at strategier for intelligent specialisering kan sikre en mere effektiv anvendelse af offentlige investeringer og stimulere private investeringer. Strategierne kan ligeledes hjælpe regionerne til at koncentrere ressourcerne om nogle få nøgleprioriteringer i stedet for at sprede investeringerne over for mange områder og virksomhedssektorer.

 

Kommissions-meddelelsen påpeger, at strategier for intelligent specialisering bør være tæt forbundne med andre politikområder, og at de kræver en forståelse for regionale styrker i forhold til andre regioner, samt en forståelse for de mulige fordele ved interregionalt og tværnationalt samarbejde.

 

Meddelelsen understreger endvidere, at intelligent specialisering tager højde for, at regionale økonomier kan have forskellige innovationskapaciteter, og at intelligent specialisering bør udnytte den regionale mangfoldighed, fremme samarbejde på tværs af nationale og regionale grænser, åbne op for nye muligheder ved at undgå fragmentering samt sikre, at viden flyder mere frit i EU.

 

I forberedelsen af den kommende strukturfondsperiode arbejdes der hen imod en målsætning om, at fondene skal understøtte intelligent specialisering.

 

OECD vurderer i sit nyligt offentliggjorte review af Region Midtjylland og Region Syddanmark, at de danske regioner siden kommunalreformen i 2007 har gjort betydelige fremskridt i retningen af intelligent specialiserings-strategier. Både Region Midtjylland og Region Syddanmark har gennemført de strategiske trin, der p.t. anbefales af Europa Kommissionen i forbindelse med intelligent specialisering. Men yderligere tiltag er dog ifølge OECD nødvendige for at kunne blive førende på området. Der efterlyses i særdeleshed en mere omfattende scanning af regionens internationale positionering inden for de sektorer, der prioriteres i Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi; en bedre national og international kommunikation og branding af de prioriterede sektorer; samt en strategi- og projektudvælgelsesproces, der er endnu mere drevet af den private sektor, og som også involverer en større opsøgende indsats over for civilsamfundet.

 

I Region Midtjylland kobles intelligent specialisering også til arbejdet med "Smart Region". Smart region-arbejdet udspringer af Europa Kommissionens "Smart City"-begreb. I 2011 lancerede Kommissionen "The Smart Cities and Communities Initiative" ud fra den betragtning, at eftersom næsten 3/4 af europæerne bor i byer, og byerne forbruger 70% af EU's energi, er en af de største udfordringer, som EU står overfor, hvordan byer kan designes og tilpasses til at blive intelligente og bæredygtige miljøer - og hvordan udviklingen af smarte teknologier i byer kan boostes. EU's initiativ har i 2012 udelukkende fokuseret på transport og energi. I 2013 vil EU-indsatsen fokusere på energi, transport og ikt.

 

I Region Midtjylland har man valgt at udvide smart city-begrebet til at favne "intelligente byer i SMARTe regioner". Målet er at skabe nye rammer for, at virksomheder, videninstitutioner, den offentlige forvaltning og borgerne kan samarbejde om at udvikle kreative ikt-baserede løsninger, der både kan bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer og skabe nye forretningsmuligheder. Smart region-begrebet er stadig under udvikling, og målet er, at det kombinerer centrale elementer fra såvel smart cities- som intelligent specialiserings-tilgangen.

Region Midtjylland deltager som en af de ledende partnere i udviklingen af Aarhus som regionens første ”Smart City”.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-11

22. Eventuelt

Beslutning

Niels Viggo Lynghøj gjorde opmærksom på et muligt projektforslag - ”Havørredprojekt Limfjorden” – kunne være en mulighed for et tværregionalt samarbejdsprojekt.

 

Det blev pointeret, at Vækstforum ikke modtager enkeltansøgninger, og at det aktuelle projektforslag søges indarbejdet i den eksisterende turismeindsats, hvis projektforslaget anses for at være relevant.

Tilbage til toppen