Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 19. juni 2013 kl. 10:00
i DUNG's tidligere bygninger, Vejlevej 21, 8722 Hedensted

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Erik Flyvholm, borgmester

Hanne Paludan, direktør

Harald Mikkelsen, rektor

Kirsten Terkilsen, borgmester

Lars Aagaard, koncerndirektør

Michael Thomsen, medlem af regionsrådet

Mona Juul, direktør

Niels Viggo Lynghøj, borgmester

Peer H. Kristensen, direktør

Søren E. Frandsen, prorektor

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland

 

Thor Jensen (observatør)

 

Fra Administrationen deltog:

Bo Johansen, direktør

Lars Vildbrad, udviklingsdirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-33-87-3-12

1. Godkendelse af referat fra Vækstforums møde den 15. april 2013

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af mødet den 15. april 2013.

Sagsfremstilling

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt 

Af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler er der 38,8 mio. kr. til rådighed i 2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten). Budgetrammen er øget i forbindelse med opgørelsen af det endelige regnskab for 2012 og i forbindelse med resultatkontraktopfølgningen den 1. marts 2013.

 

EU's Mål 2 midler er delt op i socialfonden og regionalfonden. Der resterer på nuværende tidspunkt 12,3 mio. kr. af regionalfonden, inklusiv forventet tilbageløb, og 7,5 mio. kr. af socialfonden, inklusiv forventet tilbageløb, for perioden 2007-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

 

Af de regionale erhvervsudviklingsmidler indstilles der for 26,6 mio. kr. på mødet den 19. juni 2013 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra regionalfonden indstilles der 12,3 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra socialfonden indstilles der 7,5 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 12,2 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Økonomitabellen indeholder en indstilling vedr. KompetenceMidt 2.0 fra Vækstforums møde den 25. oktober 2011, hvor KompetenceMidt blev tildelt en ramme på max. 60 mio. kr.

 

På grund af overdisponering var det ikke muligt at bevilge de 69 mio. kr. på daværende tidspunkt, og bevillingen øges nu med 7,5 mio. kr. fra tilbageløbsmidler under EU's Socialfond i overensstemmelse med Vækstforums prioriterede liste af den 20. februar 2013.

 

Vækstforum har således disponeret hele rammen vedr. EU's Mål 2 midler, både socialfonden og regionalfonden.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-87-2-12

3. Vækstpartnerskabsaftale 2013

Resume

Vækstforum og regeringen har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med det formål at sikre gode rammer for vækst i Danmark gennem en koordinering af den nationale og regionale erhvervsfremmeindsats.

 

Vækstpartnerskabsaftalen 2013 blev indgået den 15. maj 2013 ved et møde mellem formandskabet for Vækstforum og erhvervs- og vækstministeren, fødevareministeren og ministeren for by, bolig og landdistrikter.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter Vækstpartnerskabsaftalen 2013 med henblik på en efterfølgende indarbejdelse i Vækstforums handlingsplan for 2013-2014.

Sagsfremstilling

Vækstpartnerskabsaftalen 2013 indeholder en række initiativer inden for følgende indsatsområder:

 

  • Tema 1: Fælles opfølgning på regeringens vækstplaner m.v.

  • Tema 2: Styrket sammenhæng mellem erhvervsfremme, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen

  • Tema 3: Styrket regional resultatopfølgning, arbejdsdeling og koordination

 

Initiativerne under Tema 1: Fælles opfølgning på regeringens vækstplaner m.v. retter sig mod Vækstforums fokuserede indsatsområder Fødevarer, Energi og Miljø og Velfærdsinnovation. I forhold til Vækstforums øvrige indsats indeholder aftalen initiativer vedrørende det kreative erhverv, samarbejde om udbredelse af bredbånd og mobildækning, en fælles indsats i forhold til et vækstløft til små og mellemstore produktionsvirksomheder og øget ressourceeffektivitet på tværs af regioner og erhvervsområder. 

 

Under tema 2: Styrket sammenhæng mellem erhvervsfremme, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen er initiativerne Beskæftigelse i Danmark ved større anlægsprojekter, styrket samspil mellem vækstfora og beskæftigelsesråd samt styrket koordination i kontakten til virksomheder. 

 

Tema 3: Styrket regional resultatopfølgning, arbejdsdeling og koordination indeholder en øget indsats på effekt, øget hjemtagning af forskningsmidler fra EU, koordinering af statslige og regionale forsknings- og innovationsprogrammer, udvikling, professionalisering og internationalisering af de danske klynger og endelig en styrket sammenhæng mellem regionale og lokale erhvervsudviklingsindsatser i landdistrikter. 

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 20. februar 2013, at Vækstpartnerskabsaftalen 2013 skal indgå i Handlingsplan 2013-2014, som forelægges for Vækstforum på mødet den 27. august. Hermed sikres en øget sammenhæng til Vækstforums øvrige indsats. 

Beslutning

Indstillingen vedtoges med bemærkning om, at vækstpartnerskabsaftalen 2012 fortsat indgår i samarbejdet med regeringen og herunder specifikt i forhold til udviklingen af Kompetencecenter for Fiskerierhvervet.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-29-1-13

4. Tværgående samarbejde blandt danske rådgivere af EU-programmer i EU-DK Support og underskrivelse af aftale

Resume

Under Styrelsen for Forskning og Innovation har der i foråret 2013 været gennemført et udvalgsarbejde for at styrke den fremtidige hjemtagelse af EU-midler gennem et formaliseret samarbejde mellem EU-rådgiverne i EU-DK Support netværket.

 

Fra Region Midtjylland har Midtjyllands EU-kontor, Enterprise Europe Network og en repræsentant fra Regional Udvikling/Vækstforum deltaget i arbejdet.

 

Arbejdet udmøntes i en aftale, som dels underskrives af rådgiverne og af de regionale vækstfora.

 

Samarbejdet om EU-DK Support er også en del af vækstpartnerskabsaftalen med regeringen.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender aftalen,

 

at aftalen underskrives af formanden for Vækstforum Midtjylland.

Sagsfremstilling

EU-midler til forskning, udvikling og innovation.

Regeringen og de regionale vækstfora har et fælles ønske om at øge hjemtagningen af EU-midler til forskning, udvikling og innovation.

 

Der hjemtages i dag årligt ca. 1 mia. kr. fra det eksisterende forskningsprogram FP7. Det er målsætningen, at danske virksomheder og videninstitutioner i højere grad end i dag deltager i EU-programmer og hjemtager flere EU-midler til forskning, udvikling og innovation i Danmark.

 

En øget hjemtagning af midler skal sikre merværdi for regionens virksomheder og forskningsinstitutioner og herved bidrage til den regionale indsats for vækst- og erhvervsudvikling i regi af vækstforum og den regionale indsats for sundhedsforskning i regi af regionsrådet.

 

En del af hjemtagningsstrategien er at sikre et mere sammenhængende og koordinerende rådgivningssystem, der bygger på eksisterende services fra det offentlige rådgivnings-, forskerstøtte- og erhvervsfremmesystem.

 

Samarbejdet skal sikre, at danske forskere og virksomheder får velkvalificeret, effektiv og rettidig hjælp og rådgivning i deres EU-arbejde, samt at danske forskere og virksomheder får overblik over mulige EU-støttemuligheder.

 

Der etableres et formelt netværkssamarbejde mellem alle relevante aktører i EU-DK Support.

 

EU-DK Support samarbejdet har fokus på at imødekomme følgende brugerbehov:

 

  • Nem og overskuelig adgang til EU-rådgivning

  • Målgrupperelevant og opsøgende indsats

  • Matchmaking og partnersøgning

  • Formidling af cases og succeshistorier

 

Formålet er, at alle deltagere i rådgivernetværket ”EU-DK Support” har kendskab til EU-programmerne og kan henvise til de mest relevante rådgivere i netværket.

Styrelsen for Forskning og Innovation/Eurocenter under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser vil koordinere EU-DK Support netværket i samarbejde med Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og Vækstministeriet.

 

Vækstforum tilkendegiver, at de vil arbejde for en øget dansk deltagelse i de relevante EU-programmer samt indtænke EU-dimensionen i det regionale erhvervsfremmesystem, herunder i regionale programmer og regionale klyngesatsninger.

 

De relevante regionale operatører opfordres samtidig til at indgå aftale om deltagelse i EU-DK Support. 

 

Aftalen:

Der indgås vedlagte aftale om etablering af et rådgivernetværk ”EU-DK- Support”, inden for forskning, innovation og erhvervsfremmesystemet på tværs af fagområder og landsdele for at koordinere samarbejdet om at understøtte en stærk dansk deltagelse i EU-samarbejde om forskning, innovation og erhvervsudvikling og for at sikre, at Danmark får størst mulig andel af EU's finansiering hertil.

 

I en samarbejdsaftale beskrives det, hvilke eksisterende services der videreføres og hvilke nye og justerede services, der tilbydes af EU-DK Support samarbejdspartnerne.

 

De omfattede programmer er:

Horizon 2020, COSME, Connecting Europe Facility, Et Kreativt Europa, samt de i programmerne indeholdte finansieringsmuligheder igennem Den Europæiske Investeringsfond og Den Europæiske Investeringsbank. Det er væsentlige programmer, som danske videninstitutioner og virksomheder skal blive endnu bedre til at anvende.

 

Parter:

Det fremgår af bilag til aftalen, hvilke organisationer der indgår aftale om at oprette et netværk, der samarbejder om formidling af information og rådgivning.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-76-17-12

5. Tværregionalt samarbejde mellem Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland

Resume

Med udgangspunkt i de enkelte regioners udfordringer og styrkepositioner er der identificeret otte områder, hvor det er oplagt at styrke samarbejdet. For de fleste initiativers vedkommende er der tale om samarbejde mellem alle tre regioner, men på flere områder, blandt andet akvakultur, vil der også blive tale om styrket bilateralt samarbejde.

 

De otte indsatsområder er Sundheds- og velfærdsinnovation, Fødevarer, Energi, Kreative erhverv, Kapital/iværksætteri, Fremtidens industri, Turisme og Specialiserede analyser.

 

Inden for de otte områder indstiller administrationerne, at der konkret igangsættes en række initiativer beskrevet i vedlagte bilag, der kort redegør for baggrund, igangværende samarbejder og mulige initiativer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender indsatsområderne for et styrket regionalt samarbejde i Jylland-Fyn på erhvervsområdet inden for de otte indsatsområder Sundheds- og velfærdsinnovation, Fødevarer, Energi, Kreative erhverv, Kapital/iværksætteri, Fremtidens industri, Turisme og Specialiserede analyser.

Sagsfremstilling

En OECD-analyse af den regionale innovations- og erhvervsfremmeindsats i Region Syddanmark og Region Midtjylland, evalueringen af kommunalreformen og den såkaldte ”smarte specialisering” som element i de nye strukturfondsprogrammer, peger på, at samarbejdet på tværs af regionerne med fordel kan øges. Samtidig peges på betydningen af et tættere samarbejde mellem det regionale og det nationale niveau. Etableringen af det nye nationale klyngeforum og vedtagelse af en national klyngepolitik er eksempel herpå, herunder Forsknings- og Innovationsstyrelsens igangværende udbud vedrørende innovationsnetværk.

 

De vestdanske regioner ønsker at bidrage bedst muligt til øget samarbejde, både indbyrdes og i forhold til det nationale niveau og har derfor iværksat et samarbejde om identifikation af relevante samarbejdsmuligheder og forslag til konkrete initiativer, der præsenteres for de respektive vækstfora inden udgangen af juni 2013.

 

De tre vestdanske regioner bygger deres erhvervsfremmeindsats på en strategi, der sætter kursen for vækstindsatsen i de respektive regioner. Fælles for erhvervsudviklingsstrategierne er, at de indeholder en række strategiske mål, der tager udgangspunkt i den enkelte regions styrkepositioner og udfordringer.

 

Nogle af udfordringerne er fælles for de vestdanske regioner. Styrkepositionerne er derimod forskellige fra region til region, og derfor er det oplagt, at regionerne drager nytte af hinandens styrkepositioner med henblik på at sikre synergi mellem vækstindsatserne, bl.a. i forhold til at skabe kritisk masse hvad angår virksomheder og kompetencer.

 

Gennemgangen af eksisterende samarbejdsrelationer, som har dannet grundlag for identifikation af nye samarbejdsmuligheder, konstaterer, at regionerne på mange områder har et godt samarbejde. På næsten alle områder gennem erfaringsudveksling og videndeling, herunder gennem netværk i regi af Danske Regioner, på andre områder gennem et konkret og forpligtende samarbejde. Her kan nævnes Vestdansk Investeringsfremme, hvor regionerne i tæt samarbejde med Udenrigsministeriets Invest in Denmark arbejder for at tiltrække udenlandske investeringer, særligt på områder, der ligger inden for regionernes erhvervsfremmestrategier. Et andet eksempel er Videncenter for Kystturisme og arbejdet i den nationale koordineringsgruppe for turisme. Det vurderes derfor, at der ikke for tiden er behov for yderligere samarbejde på de to områder.

 

Gennemgangen har endvidere medført, at der er identificeret en række mulige initiativer, som de tre administrationer umiddelbart kan iværksætte, som fx bedre samordning af ansøgninger til Interreg-programmer.

 

Klyngefaciliterende enheder og nationale innovationsnetværk står centralt i forhold til forbedret samarbejde på de forskellige indsatsområder. Principielt bør alle nationale innovationsnetværk og regionale klynger på beslægtede områder søge samarbejde, uagtet regionalt tilhørsforhold. Administrationerne har på den baggrund udarbejdet et forslag til konkrete initiativer, som kan iværksættes indenfor de otte områder.

Beslutning

Indstillingen vedtoges med bemærkning om, at Struer Kommune anbefaler sit projekt Lydens by som et element i det tværregionale samarbejde.

 

I forhold til sundheds- og velfærdsinnovation vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora styrker samarbejdet om øget eksport gennem Health Care Denmark og målretter fokus i de eksisterende eksportprogrammer,

 

at de tre regionale vækstfora igangsætter en indsats, der sikrer en stærk vestdansk forankring af en KIC inden for sund levevis og aktiv aldring,

 

at de tre regionale vækstfora bygger videre på samarbejdet om intelligent offentlig efterspørgsel og igangsætter fælles, tværregionale demonstrationsprojekter og innovative udbud, hvor de allerede udviklede koncepter afprøves i praksis og

 

at de tre regionale vækstfora etablerer et samarbejde på tværs af erhvervsklynger og vidensmiljøer og arbejder for, at et nationalt innovationsnetværk for velfærdsteknologi forankres i Vestdanmark.

 

I forhold til fødevarer vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora igangsætter en indsats, der sikrer en stærk vestdansk regional forankring af en KIC på fødevareområdet,

 

at de tre regionale vækstfora etablerer et samarbejde på tværs af erhvervsklynger og vidensmiljøer og arbejder for, at et nationalt innovationsnetværk for fødevarer forankres i Vestdanmark og

 

at der indledes et samarbejde mellem Region Midtjylland og Region Nordjylland med henblik på at styrke en koordineret og, på relevante områder, fælles indsats vedr. fiskeri og akvakultur.

 

I forhold til energiområdet vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora etablerer et samarbejde på tværs af erhvervsklynger og vidensmiljøer med henblik på et fælles vindenergiprogram og

 

at de tre regionale vækstfora undersøger mulighederne for at samarbejde om et Smart Grid projekt indenfor regeringens vækstteams anbefalinger.

 

I forhold til kreative erhverv vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora udbygger samarbejdet inden for design med henblik på at styrke designanvendelsen og designerhvervet samt synliggøre vestdanske initiativer og aktører på designområdet,

 

at de tre regionale vækstfora samarbejder om afholdelse af sundhedsevents i relation til de nye sygehusbyggerier og

 

at mulighederne for et bredere samarbejde på cross media området i de tre regioner vurderes på baggrund af erfaringerne med Shareplay i Nord- og Midtjylland.

 

I forhold til fremtidens industri vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora undersøger, hvor der findes koncepter, nationalt eller internatonalt, for industriinkubatorer, der kan videreudvikles og tilpasses,

 

at de tre regionale vækstfora drøfter behovet for fælles initiativer og behovet for samspillet med eksisterende initiativer, der kan sætte fokus på manglen på arbejdskraft til industrien, herunder behovet for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft samt bidrage til øget søgning til industriens uddannelser,

 

at de tre regionale vækstfora støtter den igangværende proces for dannelse af nye

innovationsnetværk, der styrker samarbejdet med industriens virksomheder samt generelt arbejder for, at virksomhederne i højere grad inddrages i disse innovationsnetværks aktiviteter og

 

at de øvrige regionalt funderede initiativer til støtte for klyngedannelser overvejer, hvordan de samarbejder med videninstitutioner og virksomheder i de to andre regioner.

 

I forhold til kapital/iværksætteri vedtoges det,

 

at der på iværksætterområdet og på kapitalområdet igangsættes et øget samarbejde mellem de tre regionale vækstfora om metodeudvikling for nye programmer og projekter,

 

at der med udgangspunkt i de eksisterende fonde, Midtjysk Iværksætterfond og Welfare Tech Invest, gennemføres en undersøgelse af mulighederne for at etablere en fælles og større fond med deltagelse af alle tre regionale vækstfora og

 

at de tre regionale vækstfora i fællesskab tager kontakt til Vækstfonden eller andre interesserede med henblik på at undersøge mulighederne for at etablere en fælles regional European Angel Fund.

 

I forhold til turisme vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora fortsætter drøftelserne om etableringen af et tværregionalt samarbejde om kompetenceudvikling inden for turismeerhvervet,

 

at de tre regionale vækstfora understøtter udbredelsen af de konkrete erfaringer og resultater, der skabes i projektet ”oplevelsesbaseret kystturisme”,

 

at de tre regionale vækstfora styrker samarbejdet om erhvervsturisme på det internationale marked og

 

at de tre regionale vækstfora drøfter udvikling af temaaktiviteter f.eks. knyttet til Vestkysten og Hærvejen. Eksempler herpå kan være cykelturisme langs Vestkysten, udvikling af en Nordsø Seafood rute m.m. (kobling mellem turisme, fødevarer og kulturarv).

 

I forhold til specialiserede analyser vedtoges det,

 

at de tre regionale vækstfora drøfter mulighederne for samarbejde om en fælles model for analyser af regionale klynger og

 

at de tre regionale vækstfora drøfter mulighederne for udvikling af den regionaløkonomiske model i SamK og Line-samarbejdet til i højere grad at kunne analysere ”smart specialisering”.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-08

6. Opfølgning på resultatkontrakter - pr. 1. marts 2013

Resume

Regionsrådet og Vækstforum har pr. 1. marts 2013 iværksat initiativer for 2,8 mia. kr. (inklusiv medfinansiering). Initiativerne er fordelt på 109 resultatkontrakter med de operatører, som gennemfører aktiviteter til fremme af regionens erhvervsudvikling.

 

Der er pr. 1. marts sket en opfølgning på de iværksatte initiativer. Det overordnede indtryk er, at de regionale erhvervsfremmeaktiviteter afvikles planmæssigt med mindre afvigelser. Operatørerne har redegjort for afvigelserne, og det vurderes, at der på nuværende tidspunkt alene er grund til at justere resultatkontrakter økonomisk i 15 tilfælde.

Den administrative styregruppe indstiller,

at opfølgningen på de regionale erhvervsudviklingsaktiviteter pr. 1. marts 2013 tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Regionsrådet kan efter indstilling fra Vækstforum jf. lov om erhvervsfremme medfinansiere aktiviteter til fremme af regional erhvervsudvikling. Aktiviteterne styres via resultatkontrakter indgået mellem selvstændige juridiske enheder og regionsrådet.

 

Der er indgået resultatkontrakter inden for handlingsplanens otte indsatsområder:

Energi og miljø, Fødevarer, Velfærdsinnovation, Turisme, Innovation og Forretningsudvikling, Digitalisering, Iværksætteri og Uddannelse og kompetenceudvikling.

 

Resultatkontrakterne specificerer, hvilke mål og krav der skal opfyldes inden for en given periode og givne budgetmæssige rammer. Der foretages halvårlige opfølgninger pr. 1. marts og 1. september på mål og resultatkrav med efterfølgende afrapportering til regionsrådet.

 

Afrapportering om mål og resultatkrav udarbejdes af de operatører, som regionsrådet har indgået resultatkontrakt med. Administrationen har sammenfattet operatørernes afrapportering pr. 1. marts 2013 i statusrapport, der vedlægges som bilag.

 

Afrapportering om de enkelte erhvervsfremme aktiviteter kan læses på regionens hjemmeside: http://www.rm.dk/regional+udvikling/v%c3%a6kstforum/strategi+og+handling/handlingsplan+opf%c3%b8lgning+marts+2013

 

Den overordnede vurdering er, at initiativerne under de respektive indsatsområder afvikles planmæssigt, og at erhvervsfremmeaktørerne vurderer at kunne opfylde mål og resultatkrav ved kontrakternes ophør.

 

Denne tabel viser tilbageløb af midler i forbindelse med gennemgang af resultatkontrakt pr. 1. marts 2013, hhv. fra de regionale erhvervsfremmemidler og fra EU Strukturfondsmidler.

 

[image]

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-2-11

7. Forlængelse af CleanTEKmidt programmet

Resume

Væksthus Midtjylland søger, som operatør af CleanTEKmidt programmet, om forlængelse af programmet, med et år til udgangen af 2014.

CleanTEKmidt støtter udvikling og demonstration af ny teknologi, som markedsføres af små og mellemstore virksomheder.

Væksthus Midtjylland forventer, at hele bevillingen fra regionalfonden vil være fuldt ud disponeret inden udgangen af 2013, men alle udbetalinger vil først kunne være afsluttet ved udgangen af 2014.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at regionalfondsbevillingen til CleanTEKmidt programmet forlænges med et år til udgangen af 2014.

Sagsfremstilling

CleanTEKmidt programmet henvender sig til små og mellemstore virksomheder, som udvikler nye produkter og løsninger til markedet, og som har brug for tilførsel af kompetencer til udviklingsarbejdet.

 

Regionalfondsbevillingen på 8,75 mio. kr. medfinansierer tilknytning af videninstitutioner og private konsulenter til virksomhederne, og målet er, at min. 40 virksomheder skal gennem et sådant udviklingsforløb.

 

Væksthus Midtjylland, som er operatør på programmet, oplyser i sin statusrapport pr. 1. marts 2013, at der er igangsat udviklingsforløb i 22 virksomheder, og at der inden udgangen af 2013 er igangsat udviklingsforløb i de forudsatte 40 virksomheder, således at hele regionalfondsbevillingen på det tidspunkt vil være disponeret.

 

Udviklingsforløbene strækker sig over en periode på fra 2-3 måneder og op til 6 måneder eller mere, så det vil ikke være muligt at afslutte alle udviklingsforløbene før i sidste halvdel af 2014, hvortil kommer, at der også skal foretages en afsluttende evaluering i projektperioden.

 

Væksthus Midtjylland anmoder på den baggrund om forlængelse af regonalfondsbevillingen frem til udgangen af 2014, hvor der forventes at være udbetalt støtte svarende til den samlede regionalfondsbevilling.

 

Tidligere sagsforløb

Vækstforum besluttede på sit møde den 14. december 2010 at  indstille 8,75 mio. kr. fra regionalfonden og 11,75 mio. kr. fra Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler til bevilling til CleanTEKmidt programmet.

 

Regionsrådet bevilgede 11,75 mio. kr. til programmet på sit møde den 23. marts 2011.

Erhvervs- og Byggestyrelsen bevilgede 8,75 mio. kr. til programmet den 30. juni 2011.

I august 2011 blev der indgået resulatkontrakt med Væksthus Midtjylland som operatør på projektet.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-24-1-13

8. Ansøgning om støtte til initiativet Industriens image

Resume

På baggrund af Vækstforums annoncering af en operatør til gennemførelse af initiativet "Industriens image" er modtaget en ansøgning fra Mercantec med en række partnere. Annonceringen er godkendt på Vækstforums møde den 28. november 2012.

 

I ansøgningen er beskrevet en Image kampagne, som sammen med en ny landsdækkende 3 årig kampagne "Hands On" skal forbedre industriens og erhvervsuddannelsernes aktuelle udfordringer med image og rekruttering.

 

Aktiviteterne finansieres således dels af den landsdækkende kampagne, dels regionale erhvervsudviklingsmidler. Dertil kommer de midler, som erhvervsskolerne anvender årligt på markedsføring af erhvervsuddannelserne.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Mercantec som operatør på initiativet "Industriens image" med følgende partnere: Aarhus Tech, Herningsholm og Tradium,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 2,0 mio. kr. i 2013 til initiativet under forudsætning af, at den landsdækkende kampagne bevilges midler som forudsat i budgettet. Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 0,9 mio. kr. i 2013 og 1,1 mio. kr. i 2014.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 28. november 2012 at annoncere efter operatører til gennemførelse af initiativer målrettet produktionsvirksomheder i Region Midtjylland. Initiativerne er: 

 

  • Fremtidens industrielle forretningsmodeller

  • Industriinkubatorer

  • Industriens image

 

Initiativerne iværksættes som led i en målrettet indsats for produktionsvirksomheder i Region Midtjylland, som Vækstforum besluttede at iværksætte på sit møde den 10. oktober 2012.

 

Til initiativet "Industriens image" er modtaget én ansøgning. Ansøgningen "Image-kampagne" bygger på, at det danske velfærdssamfunds fremtid afhænger af, at der etableres en ny fortælling om dansk industri og industriens betydning for vækst og velfærd i Danmark. Ansøger er Mercantec i Viborg, og partnerne er Aarhus Tech i Aarhus, Herningsholm i Herning og Tradium i Randers.

 

Centralt i ansøgningen er koblingen til en ny landsdækkende 3 årig kampagne "Hands On", der tager afsæt i erhvervsuddannelsernes aktuelle udfordringer med svækket image og rekrutteringsgrundlag og som har unge som primær målgruppe. Image-kampagnen tager ligeledes afsæt i de samme udfordringer, men med fokus på at skabe et mere positivt billede af industrien hos unge og voksne. Tanken med koblingen er, at de to kampagner supplerer hinanden, og at man kan nå længere gennem en fælles målrettet indsats end gennem mange selvstændige indsatser.

 

Indsatsområdet i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 er "Innovation og forretningsudvikling". I "Regionalt vækstpartnerskab 2013 mellem regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland" understøttes blandt andet initiativet "Vækstløft til små og mellemstore virksomheder", som skal medvirke til at skabe nye produktionsjob i Danmark.

  

Effekt

Målet med den overordnede indsats målrettet produktionsvirksomheder i Region Midtjylland er, at flere produktionsvirksomheder sætter fokus på fremtidens udfordringer ved at igangsætte strategi- og kompetenceopbyggende forløb med henblik på at realisere virksomhedernes vækstambitioner og -potentiale gennem direkte og indirekte eksport.

 

Målet med "Image-kampagnen" og de dertil hørende aktiviteter er samlet set at øge kendskabet til erhvervsuddannelserne, produktionsvirksomheder og industrien samt mulighederne heri og betydningen heraf. Effekten heraf forventes at være øget søgning til erhvervsuddannelserne og derigennem et større rekrutteringsgrundlag for industrien, hvilket vil have afgørende betydning for produktionsvirksomhedernes vækstmuligheder.

  

Aktiviteter

Image-kampagnen iværksættes med følgende aktiviteter:

 

  1. Fælles landsdækkende hjemmeside, Facebook side og logo (finansieret af Hands On kampagnen)

  2. Team Hands On aktivitet i Region Midtjylland

  3. Den positive Image-kampagne i Region Midtjylland

  4. Viral markedsføring via Facebook og YouTube

  5. Undervisningspakker til folkeskolerne om produktionsvirksomheder

  6. Fælles markedsføring af erhvervsuddannelserne

  7. Gennemgående aktiviteter

 

Hovedaktiviteterne i Image-kampagnen er:

 

2. Team Hands On aktivitet i Region Midtjylland, bestående af et team på fem unge rollemodeller "Team Hands On", som tager på turné til danske folkeskoler for at overbevise unge fra 8. og 9. klasse om, at de skal vælge en erhvervsuddannelse. Region Midtjylland er valgt som den første region, hvor konceptet afprøves.

 

3. Den positive Image-kampagne i Region Midtjylland. Målet er at skabe en holdningsændring blandt de unge og deres forældre, at skabe øge kendskab blandt UU-vejledere og folkeskolelærere til de positive muligheder, erhvervsskolesystemet og produktionsvirksomheder tilbyder samt at etablere basis for "den gode historie" i presse og medier om erhvervsskolesystemet og produktionsvirksomheder.

 

5. Undervisningspakker til folkeskolerne om produktionsvirksomheder. Målet er veltilrettelagte og pædagogisk velegnede færdige pakker, som kan lette undervisernes arbejde med emnet og samtidig fungere som basis for en bred synliggørelse af industriens betydning og de store muligheder, der ligger her.

  

Organisering og tidsplan

Organisationerne bag Hands On kampagnen er ansvarlige for den fælles landsdækkende hjemmeside, Facebook side og logo (1), som forventes klar i august 2013, samt Team Hands On aktiviteten i Region Midtjylland (2), som gennemføres i efteråret 2013.

 

De deltagende erhvervsskoler er hovedansvarlige for den positive Image-kampagne i Region Midtjylland (3), som gennemføres med start i august 2013. Derudover er erhvervsskolerne ansvarlige for den virale markedsføring via Facebook og YouTube (4), undervisningspakker til folkeskolerne om produktionsvirksomheder (5) samt fælles markedsføring af erhvervsuddannelserne, som alle gennemføres i løbet af 2014.

 

Projektet organiseres med en styregruppe bestående af repræsentanter fra de fire erhvervsskoler. Repræsentanter fra Hands On kampagnen inviteres til at deltage i styregruppen.

  

Økonomi

Der ansøges om 2,0 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til gennemførelse af Image-kampagnen.

  

[image]

 

Projektet Hands On finansierer den fælles landsdækkende hjemmeside, Facebook side og logo, som indgår i Image-kampagnen. Budgettet for Hands On kampagnen ønskes ikke offentliggjort, før det er færdigbehandlet ved bevilgende instans, forventeligt medio juni 2013.

 

De fire deltagende erhvervsskoler anvender samlet ca. 12 mio. kr. pr. år på markedsføring af erhvervsuddannelserne.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-24-2-13

9. Ansøgning om støtte til industriinkubatorer og ansøgning om etablering af Dansk Produktions Univers

Resume

På baggrund af Vækstforums annoncering efter en operatør til gennemførelse af initiativet "Fremtidens Industri - industriinkubatorer" er modtaget en ansøgning fra Dansk Produktions Univers v. Hedensted Kommune sammen med en række partnere. Annonceringen er godkendt på Vækstforums møde den 28. november 2012. Ansøgningen har som mål at beskrive et sammenhængende koncept for industriinkubatorer i Region Midtjylland herunder hvilke ydelser og faciliteter industriinkubatorer skal indeholde samt at udvikle et fremadrettet implementeringsprogram for disse aktiviteter. Ansøgningen om industriinkubatorer er finansieret dels af regionale erhvervsudviklingsmidler, regionalfondsmidler samt partnernes egen kontante medfinansiering.

 

Foreningen Dansk Produktions Univers søger samtidig om et rente- og afdragsfrit lån på 3,4 mio. kr. til etablering og medfinansiering af Dansk Produktions Univers (DPU), der skal være et inspirations-, produktions- og videncenter for både etablerede virksomheder og iværksættere. DPU søges etableres med en samlet aktiekapital på 75 mio. kr., heraf 25 mio. kr. fra Fonden Insero, 25 mio. kr. fra Fonden Realdania samt 25 mio. kr. fra en række øvrige parter, herunder Region Midtjylland. Denne ansøgning drøftes på Vækstforums møde den 19. juni 2013.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Dansk Produktions Univers v. Hedensted Kommune som operatør på initiativet "Fremtidens Industri - industriinkubatorer" med følgende partnere: Viborgegnens Erhvervsråd v. Viborg Kommune, Aarhus Kommune - Business Aarhus, DAMRC v. Herning Kommune og Industrial Smart Center Randers v. Randers Kommune,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,25 mio. kr. i 2013 til initiativet "Fremtidens industri - industriinkubatorer". Den økonomiske ramme for initiativet fordeler sig med 0,4 mio. kr. i 2013 og 0,85 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond bevilges 2,5 mio. kr. til initiativet "Fremtidens industri - industriinkubatorer". Den økonomiske ramme fordeler sig med 0,8 mio. kr. i 2013 og 1,7 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum på sit møde den 19. juni drøfter muligheden for at indstille til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler ydes et etableringstilskud på op til 3,4 mio. kr. som et rente- og afdragsfrit lån til medfinansiering af etablering af Dansk Produktions Univers.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 10. oktober 2012 at iværksætte en målrettet indsats for produktionsvirksomheder i Midtjylland. På mødet den 28. november 2012 besluttede Vækstforum at annoncere efter operatører til gennemførelse af initiativerne:

 

  • Industriinkubatorer

  • Fremtidens industrielle forretningsmodeller

  • Industriens image

 

Til initiativet "industriinkubatorer" er modtaget én ansøgning. Ansøger er Dansk Produktionsunivers (DPU) v. Hedensted Kommune samt partnerne Viborgegnens Erhvervsråd v. Viborg Kommune, Aarhus Kommune - Business Aarhus, DAMRC v. Herning Kommune og Industrial Smart Center Randers v. Randers Kommune. Ansøgningen har som mål at skabe et vækstløft til små og mellemstore produktionsvirksomheder ud fra, at lokale industriinkubatorer kan skabe de mest optimale rammer for at støtte og udvikle små og mellemstore etablerede produktionsvirksomheder og produktionsiværksættere.

 

Med baggrund i eksisterende erfaringer vil projektet kortlægge best practise inden for industriinkubatorer og kortlægge, hvilke nye initiativer og tiltag der kan skabe de bedste rammebetingelser for produktionsvirksomheder, herunder hvilke ydelser og faciliteter indutriinkubatorer skal indeholde, hvordan der etableres et videnflow og samarbejde mellem uddannelses- og forskningsinstitutionerne og virksomheder mv.

 

Indsatsområdet i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 er "Innovation og forretningsudvikling". I "Regionalt vækstpartnerskab 2013 mellem regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland understøttes blandt andet "Vækstløft til små og mellemstore virksomheder", som skal medvirke til at skabe nye produktionsjob i Danmark.

 

Region Midtjylland ansøges desuden om støtte til etablering af Dansk Produktionsunivers (DPU). Ansøger er Foreningen Dansk Produktions Univers. Bag foreningen står Hedensted Kommune og Insero Horsens. Desuden støtter en række virksomheder i Hedensted Kommune, Realdania samt Horsens Kommune projektet. Baggrunden for initiativet er, at kommunen i en årrække har været kendt som en driftig; men også ganske traditionel industrikommune med mange mindre produktionsvirksomheder.

 

En forundersøgelse, der er gennemført af Realdania, Insero Horsens og Hedensted Kommune i efteråret 2012 viste blandt andet, at der er tale om et unikt koncept, samt at der ikke er fundet lignende initiativer. DPU skal være et inspirations-, produktions- og videncenter placeret i Hedensted Kommune for både etablerede virksomheder og iværksættere, der har til formål at fastholde og udvikle produktionsarbejdspladser i Danmark. Visionen for DPU er, at Hedensted området i 2025 er anerkendt som førende inden for moderne produktion med DPU som et omdrejningspunkt, hvor forskning i ny produktion møder praktikken. DPU skal etableres i unikke fysiske rammer på Vejlevej i Hedensted.

 

Effekt

I ansøgningen om "Fremtidens Industri - industriinkubatorer" vil DPU v. Hedensted Kommune og en række partnere blandt andet udvikle og beskrive et implementeringsprogram med en bred vifte af aktiviteter og indgå samarbejdsaftaler mellem de aktører, der arbejder over for produktionsvirksomheder i regionen. Et resultat af dette bliver, at der udarbejdes en samlet konceptrapport af en ekstern konsulent som afslutning på forløbet.

 

I ansøgningen om et rente- og afdragsfrit lån til Dansk Produktionsunivers angiver ansøger, at lånet vil kunne understøtte, at der i år 1 og 2 skabes 20-25 nye arbejdspladser, mens der i år 3 forventes 40-50 nye arbejdspladser ligeligt fordelt mellem eksisterende og nye virksomheder, samt en afledt effekt på servicebranchen.

 

Aktiviteter

I ansøgningen om støtte til "Fremtidens industri - indutriinkubatorer" vil indsatsen koncentreres om en række konceptaktiviteter:

 

a) forskning og viden, herunder koncepter for videnflow mellem videninstitutioner og inkubationsmiljøer og internationale erfaringer og samarbejdsformer mv.

 

b) Teknologi og proces, herunder koncepter til evaluering af nye teknologier før implementering i den danske industri, metoder til understøttelse af technology transfer fra udenlandske partnere til danske virksomheder mv.

 

c) Træning og intelligent finansiering, der blandt andet omfatter koncepter for iværksætterforløb, koncepter for lokalt forankrede business angels og koncepter for læringsmodeller mellem etablerede og nye produktionsvirksomheder.

 

d) Fysiske miljøer og synergier, herunder koncepter for hvad der udgør attraktive faciliteter i industriinkubatorer, koncepter for samarbejdsaftaler mellem inkubationsmiljøet og lokale virksomheder om lån, leje, sponsorat af eksempelvis produktionsudstyr til værksteder, koncepter for samarbejde med erhvervsskoler mv.

 

e) Forretningsudvikling og afsætning omfattende blandt andet koncepter for specialiserede forretningsudviklingsforløb, koncepter for kombination af salg og eksport, koncepter for ændring af en eksisterende forretningsplan mv.

 

Konceptaktiviteterne vil blive undersøgt, udviklet og beskrevet med udgangspunkt i fire grundlæggende temaer, hhv. bæredygtighed og forankring, spredning og videndeling, internationale erfaringer og netværk og kompetenceudvikling.

 

I ansøgningen om et rente- og afdragsfrit lån til DPU, vil aktiviteterne omfatte:

 

  • Rugekasse for produktionsiværksættere

  • Spinn off - realisere skuffeideer

  • Opfindere - prototyper og 0-serier

  • Innovationscenter for etablerede virksomheder

  • Kompetenceudvkling og videnmæssig opgradering

  • Kommunal virksomhedsservice

  • Privat virksomhedsservice

 

Organsiering

Bag ansøgningen om "Fremtidens Industri - industriinkubatorers står DPU v. Hedensted Kommune, Viborgegnens Erhvervsråd v. Viborg Kommune, Aarhus Kommune - Business Aarhus, DAMRC v. Herning Kommune og Industrial Smart Center Randers v. Randers Kommune.

 

Projektet vil være organiseret således, at hver partner får hovedansvaret for én hovedaktivitet. Projektet organiseres med en styregruppe, der består af projektpartnere og repræsentanter fra Region Midtjylland, virksomheder, universiteter, DI m.fl. Ud over de nævnte parter skal projektet fungere som et åbent netværk for øvrige interesserede kommuner eller andre aktører med interesse for projektet. Det er målet at samle en række referencegrupper bestående af en bred kreds af produktionsvirksomheder, der kan vurdere og teste de enkelte konceptaktiviteter. Projektet gennemføres i perioden juni 2013 til 31. december 2014.

 

Bag ansøgningen om et rente- og afdragsfrit lån til DPU står en forening og et driftsselskab "Dansk Produktions Univers A/S (DPU A/S). Foreningen Dansk Produktions Univers er oprettet med formål om at fremme forskning, udvikling, uddannelse og innovation inden for industriel produktion og beslægtede formål, og foreningen er åben for enhver. Med henblik på at opfylde formålet stifter foreningen et kapitalselskab (DPU A/S). Foreningen skal eje mindst 75 % af kapitalandelene i dette selskab. Der vil blive udpeget en bestyrelse for foreningen, hvoraf 2 medlemmer udpeges af kommunerne, 1 udpeges af foreningen, mens de øvrige aktionærer har ret til 4 pladser.

 

Selskabets ejerkreds består af Insero Horsens, Foreningen Dansk Produktions Univers, Hedensted Kommune og andre lokale virksomheder. Investorer, der ønsker indflydelse på driften, kan indgå som aktionærer, herunder tilstræbes det, at 10-20 lokale virksomheder indgår som aktionærer. Der er indtil dannelse af DPU A/S nedsat et advisory board.

 

Budget og finansiering

Til ansøgningen om "Fremtidens Industri - industriinkubatorer ansøges om 1,25 mio kr. fra de regionale erhvervsudviklingsmidler og 2,5 mio. kr. af midlerne fra EU's Regionalfond.

 

Til ansøgningen om et rente- og afdragsfrit lån til DPU søges om 3,4 mio. kr. fra de regionale midler til erhvervsudvikling. DPU søges etableret med en samlet aktiekapital på 75 mio. kr., heraf 25 mio. kr. fra Fonden Insero, 25 mio. kr. fra Fonden Realdania samt 25 mio. kr. fra en række øvrige parter. Heraf indskyder Fonden Insero 25 mio. kr og Fonden Realdania støtter med 25 mio. kr. De resterende 25 mio. kr. indskydes via bidrag fra lokale akionærer, kommunalt aktieindskud (Hedensted og Horsens Kommuner), kommunalt lån fra Hedensted Kommune samt et rente- og afdragsfrit lån fra Region Midtjylland.

  

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes med bemærkning om, at yde et etableringstilskud på op til 3,4 mio. kr. som et rente- og afdragsfrit lån til medfinansiering af udviklingsaktiviteter.

 

Kirsten Terkilsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-4-13

10. Ansøgning om støtte til initiativet Industrielle forretningsmodeller

Resume

På baggrund af Vækstforums annoncering af en operatør til gennemførelse af initiativet "Fremtidens industrielle forretningsmodeller" er modtaget en ansøgning fra VIA University College, Dansk Industri v. Metal- og Maskinindustrien, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation samt Væksthus Midtjylland. Annonceringen er godkendt på Vækstforums møde den 28. november 2012.

 

Ansøgningen går på at implementere en ny og struktureret metode for aktivering af vækstpotentialet i produktionsvirksomheder, samt en metode for et værdiskabende samspil mellem virksomheden, rådgivere, erhvervsfremmeaktører og videninstitutioner. Konsortiet bag ansøgningen skal sikre, at der skabes synergi og komplementaritet til andre initiativer målrettet vækstpotentielle små og mellemstore virksomheder. Målet er, at flere produktionsvirksomheder igangsætter strategi- og kompetenceopbyggende forløb med henblik på at realisere virksomhedernes vækstambitioner og -potentiale gennem direkte og indirekte eksport.

 

Projektet søges finansieret dels af regionale erhvervsudviklingsmidler, regionalfondsmidler samt privat medfinansiering.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender VIA University College som operatør på initiativet "Industrielle forretningsmodeller" med følgende partnere: Dansk Industri v. Metal- og Maskinindustrien, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation og Væksthus Midtjylland,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 6,5 mio. kr. i 2013 til initiativet "Industrielle forretningsmodeller". Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 2,2 mio. kr. i 2013 og 4,3 mio. kr. i 2014,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond bevilges 6,5 mio. kr. til initiativet "Industrielle forretningsmodeller". Den økonomiske ramme til indsatsen fordeler sig med 2,2 mio. kr. i 2013 og 4,3 mio. kr. i 2014.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede på sit møde den 28. november 2012 at annoncere efter operatører til gennemførelse af initiativer målrettet produktionsvirksomheder i Region Midtjylland. Initiativerne er:

 

  • Fremtidens industrielle forretningsmodeller

  • Industriinkubatorer

  • Industriens image

 

Initiativerne iværksættes som led i en målrettet indsats for produktionsvirksomheder i Region Midtjylland, som Vækstforum besluttede at iværksætte på sit møde den 10. oktober 2012.

 

Til initiativet "Industrielle forretningsmodeller er modtaget én ansøgning. Ansøger er Professionshøjskolen VIA University College med Dansk Industri v. Metal- og Maskinindustrien, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation samt Væksthus Midtjylland som partnere. Konsortiet skal medvirke til at skabe synergi og komplementaritet til andre initiativer målrettet vækstpotentielle små og mellemstore virksomheder.

 

Ansøgningen tager udgangspunkt i, at Midtjylland er Danmarks vigtigste produktionsområde, som kan udvikles og skabe grundlag for vækst og arbejdspladser. Men også at den typiske SMV i Region Midtjylland er kendetegnet ved, at driftsmæssige opgaver fylder i hverdagen, kerneforretningen er det væsentligste strategiområde, eneledelse giver begrænset adgang til sparring i ledergruppen samt få eller ingen erfaringer med at anvende ressourcer på tilførsel af viden.

 

Derfor ønskes med projektet at skabe en ny og struktureret metode dels for aktivering af vækstpotentiale i produktionsvirksomhederne, dels for et værdiskabende samspil mellem virksomheden, rådgivere, erhvervsfremmeaktører og videninstitutioner.

 

Formålet med projektet er:

 

  • at identificere produktionsvirksomheder med vækstpotentiale

  • at den enkelte virksomhed får adresseret en strategisk prioritering af initiativer for at kunne forblive konkurrencedygtig samt vokse og udvikle sig de næste 3-5 år

  • at virksomhederne får mulighed for at lære af hinanden på de valgte fokusområder

  • at videreudvikle på processer og metoder, der understøtter værdiskabende samspil mellem virksomheder, erhvervsfremmeaktører, videninstitutioner og rådgivere.

 

Et vækst- og udviklingsforløb vil i projektet have to parallelle spor, dels et processuelt spor, dels et fagspecifikt spor, der tilsammen og over for virksomhederne udgør et helstøbt udviklingsforløb.

 

Indsatsområdet i Vækstforums Erhvervsudviklingsstrategi 2010-2020 er "Innovation og forretningsudvikling". I "Regionalt vækstpartnerskab 2013 mellem regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland" understøttes blandt andet initiativet "Vækstløft til små og mellemstore virksomheder", som skal medvirke til at skabe nye produktionsjob i Danmark.

  

Effekt

Målet med den overordnede indsats målrettet produktionsvirksomheder i Region Midtjylland - og med dette projekt - er, at flere produktionsvirksomheder sætter fokus på fremtidens udfordringer ved at igangsætte strategi- og kompetenceopbyggende forløb med henblik på at realisere virksomhedernes vækstambitioner og -potentiale gennem direkte og indirekte eksport.

 

Målet for den indledende vejledning er i alt 200 specialiserede vejledninger. Heraf vil Væksthus Midtjylland kunne identificere de vækstproduktionsvirksomheder, der er målgruppen for projektet, mens andre, som ikke tilhører målgruppen, vil kunne introduceres til andre tilbud.

 

Målet er, at 100 virksomheder gennemfører en strategiworkshop. Forventningen er, at virksomhederne via forberedende basecamps får flyttet fokus fra den aktuelle problemløsningsfokus til et strategiperspektiv med et 3-5 årigt sigte og dernæst via strategiworkshop får kvalificering af vækstplaner samt mere afklarede vækstspor.

 

Målet er, at 75 virksomheder i 10-15 vækstgrupper gennemfører et samlet forløb på 5-7 endagsworkshops. Forventningen er, dels forbedrede kompetencer i den enkelte virksomhed, dels et forbedret udgangspunkt for at anvende netværk som arbejdsform. 

 

Målene er opjusteret efter ansøgningstidspunkt på baggrund af drøftelser mellem ansøger og Regional Udvikling.

  

Aktiviteter

Projektet omfatter følgende 3 aktiviteter:

 

1. Indledende vejledning, som skal identificere de vækstpotentielle produktionsvirksomheder, for hvem det vil være relevant at deltage i projektet.

 

2. Strategiworkshops i den enkelte produktionsvirksomhed, som indledes med deltagelse i basecamps sammen med andre virksomheder. Formålet med disse basecamps er dels at introducere såvel det samlede vækstforløb som de enkelte elementer, dels at virksomhederne præsenteres for flere perspektiver på deres udfordringer. Efter basecampen tilbydes virksomhederne en strategiworkshop med det formål at identificere virksomhedens centrale udfordringer og prioritere virksomhedens fremadrettede indsats. Virksomheden får fra basecamp og gennem det videre forløb én bestemt kontaktperson, som skal sikre opfølgning på strategiworkshops.

 

3. Vækstgrupper, udviklingsforløb mv. etableres, hvor virksomhederne har mulighed for at lære af hinanden. Grupperne er temarelaterede og kan sammensættes individuelt i forhold til virksomhedernes behov. 

  

Organisering og tidsplan

Projektet gennemføres af et konsortium bestående af VIA University College, Væksthus Midtjylland, Aarhus Universitet og Dansk Industri v. Metal- og Maskinindustrien. VIA University College er lead partner og operatør på opgaven.

 

En styregruppe bestående af konsortiets parter og en projektgruppe bestående af Væksthus Midtjylland og VIA nedsættes. I projektgruppen vil være ad hoc deltagelse af de øvrige konsortiepartnere.

 

Den indledende vejledning varetages af de to hovedaktører i erhvervsservicesystemet i Midtjylland: den lokale erhvervsservice, som er repræsenteret i hver af regionens 19 kommuner og den specialiserede vejledning hos Væksthus Midtjylland, som udgør en regional knudepunktsfunktion.

 

VIA vil være arrangør og facilitere basecampen, hvor også virksomhederne møder et board, bestående af konsortiets parter (VIA, VHM, MMI og CEI). Workshops gennemføres af private konsulenter med speciale i strategi- og forretningsudvikling udvalgt på baggrund af annoncering af opgaven og specifikke krav.

 

Vækstgrupperne etableres og organiseres af konsortiet, og forløbene gennemføres af private konsulenter.

 

Projektet gennemføres i perioden 1. september 2013 til 31. december 2014.

  

Økonomi

Der ansøges om 6,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 6,5 mio. kr. af regionalfondsmidlerne til gennemførelse af projektet. Der forudsættes privat medfinansiering fra virksomhederne i forbindelse med deltagelse i vækstgrupper, udviklingsforløb mv.

 

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Harald Mikkelsen og Søren E. Frandsen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-19-12

11. Forlængelse og merbevilling til Future Food Innovation 2013-2014

Resume

På baggrund af midtvejsevalueringen af Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad og Fødevarerådets anbefalinger i forlængelse heraf fokuseres og styrkes indsatsen under innovationsmiljøet Future Food Innovation (FFI) i 2013 med henblik på at kunne forlænge og styrke FFI til udgangen af 2014. Styrkelsen af aktiviteterne i FFI sker i forhold til kapitalformidling, internationalisering, uddannelse og kompetenceudvikling samt synliggørelse af innovationsmiljøet.

 

FFI har søgt om forlængelse til udgangen af 2014 og søger en merbevilling på i alt 14,653 mio. kr. i regionale erhvervsfremmemidler og 3,347 mio. kr. fra EU's Regionalfond i perioden 2013-2014. Det samlede budget er på 26,0 mio. kr. Det indstilles, at Vækstforum indstiller i alt 3,347 mio. kr. til bevilling fra EU's Regionalfond i 2013-14. Midlerne er tilvejebragt via tilbageløbsmidler.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at Future Food Innovation forlænges til udgangen af 2014,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der bevilges 0,751 mio. kr. i 2013 og 2,596 mio. kr. i 2014 fra EU's Regionalfond til Future Food Innovation (ved Agro Business Park) til gennemførelse af Future Food Innovation,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsfremmemidler bevilges 12,082 mio. kr. i 2013 til projektet.

Sagsfremstilling

I henhold til midtvejsevalueringen i 2012 af Vækstforums fødevaresatsning "Klog hverdagsmad" foreslås Future Food Innovations indsats videreført og tilrettet. På den baggrund anbefalede Vækstforum på sit møde i november 2012 at styrke og fokusere initiativet i 2013 samt forlænge det til og med 2014.

 

Future Food Innovation (FFI) har i den mellemliggende periode udarbejdet vedlagte beskrivelse af, hvordan indsatsen styrkes og fokuseres i 2013-2014 i henhold til midtvejsevalueringen og Vækstforums fødevareråds anbefalinger.

 

Endvidere foreligger der nu afklaring vedrørende tilbageløbsmidlerne fra EU's Regionalfond. På den baggrund er der i forhold til budgetoverslaget i november 2012 sket en omfordeling i finansieringsbudgettet: Finansieringen fra regionalfonden er mindre end oprindeligt antaget, hvorfor finansieringen fra de regionale erhvervsfremmemidler forøges tilsvarende, jf. nedenstående tabel 1. Det bemærkes, at FFI's notat om forlængelse og merbevilling er udarbejdet, før afklaringen om EU's tilbageløbsmidler var afklaret, hvilket betyder at finansieringsbudgettet i FFIs notat ikke afspejler den endelige fordeling, det gør nedennævnte tabel derimod. Regionsrådet bevilgede på sit møde i marts 2013 de regionale erhvervsfremmemidler ud fra det oprindelige budget for 2013, dvs. der er bevilget 2,570 mio. kr. Dette beløb er fratrukket i ovennævnte indstilling til regionsrådet om bevilling af de regionale erhvervsfremmemidler til projektet i 2013.

 

FFI skal i 2013-2014 opprioritere fokus på radikal innovation og styrkelse af virksomhedernes innovationskultur (blandt andet via differentieringspuljen og erhvervsrettede forskningsvirkemidler). FFI skal også styrke sin involvering i internationale samarbejder og facilitere, at regionale fødevarevirksomheder får en stærkere international profil. Kapital- formidlingen til SMV'er skal opprioriteres, og der skal gennemføres udviklingsaktiviteter omkring uddannelse og kompetenceudvikling i virksomhederne, eksempelvis i form af innovationcamps. På baggrund heraf udarbejdes et antal showcases for en mere sammenhængende indsats på uddannelses- og kompetenceområdet. Endelig styrkes synligheden og dokumentationen af FFI's aktiviteter og tilbud til virksomhederne.

 

Alle aktiviteterne er beskrevet i vedlagte notat fra FFI.

 

Med forlængelsen og merbevillingen skabes der en sammenhæng til en ny fase af Vækstforums fødevaresatsning fra 2015, hvortil FFI også forventes at bidrage.

 

Økonomi

[image]

* Region Midtjyllands medfinansiering udgør i alt 14,653 mio. kr. Heraf er 2,57 mio. kr. allerede bevilget på regionsrådsmødet den 20. marts 2013.

 

Baggrund

Innovationsmiljøet Future Food Innovation (FFI) blev iværksat som led i Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad med et budget på 67,75 mio. kr. i perioden 2010-2013, heraf 33,5 mio. kr. i medfinansiering fra de regionale erhvervsfremmemidler.

 

Midtvejsevalueringen af Klog hverdagsmad, der blev gennemført af LB Analyse i 2012 viser, at der med FFI er skabt et unikt miljø af videnaktører inden for fødevareområdet, der gennem hyppig interaktion har opbygget gensidig tillid, og nu fungerer som én enhed med meget betydelige ressourcer i form af viden, kompetencer og netværk. FFI's resultater omfatter ifølge evalueringen positive resultater på virksomhedsniveau. Der peges i evalueringen på, at der er behov for at øge kendskabet til initiativet.

 

Vedlagte notat "Opfølgning på midtvejsevaluering af Klog hverdagsmad og forslag til tilrettet handlingsplan for 2013-2014" beskriver status og læring i forhold til fødevaresatsningens forskellige initiativer, strategiske overvejelser samt Fødevarerådets anbefalinger og forslag til disponering af midler i 2013-2014. Konklusioner og anbefalinger i notatet er vedtaget på fødevarerådsmødet den 7. november 2012 og indgik i Vækstforums behandling den 28. november 2012 af midtvejsevalueringen og indstilling af bevilling til Future Food Innovation.  

FFI er hovedoperatør på Region Midtjyllands fødevaresatsning Klog hverdagsmad. Konsortiet bag FFI består af Agro Business Park, AgroTech, Teknologisk Institut, Aarhus Universitet (Institut for Fødevarer og MAPP-centret) og Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU). FFI ledes af en styregruppe med repræsentation af de seks konsortieparter med direktøren for Agro Business Park som formand.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-7-13

12. Bevilling til to projekter under forretningsområdet Stærke Feriesteder

Resume

Ringkøbing-Skjern Kommune søger om bevilling til projektet "Skjern Å Naturturisme" under forretningsområdet Stærke Feriesteder Vest.

 

Fonden for Destination Djursland søger om bevilling til projektet "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland" under forretningsområdet Stærke Feriesteder Øst.

 

Begge projekter er med til at udmønte Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland".

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 357.000 kr. i 2013 til Ringkøbing-Skjern Kommune til gennemførelse af projektet "Skjern Å Naturturisme",

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1 mio. kr. i 2013 til Fonden for Destination Djursland til gennemførelse af projektet "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland",

 

at Vækstforum godkender, at de to projekter kan igangsættes indenfor en økonomisk ramme svarende til den kommunale og regionale medfinansiering, inden der foreligger en bevilling af EU midler. Såfremt der ikke bevilges de ansøgte EU-midler, skal projektets aktiviteter og budget revurderes,

 

at der gennemføres en ekstern evaluering som led i den samlede evaluering af Ny VÆKST i turismen.

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Djursland søger nu om støtte til henholdsvis "Skjern Å Naturturisme" og "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland". Projekterne hører ind under forretningsområdet "Stærke feriesteder" og er med til at udmønte Vækstforums "Handlingsplan 2015 - Ny VÆKST i turismen i Region Midtjylland". Vækstforum har tidligere givet støtte til to andre projekter, nemlig "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" og "Djursland - Vækst gennem oplevelser". De fire projekter skal være med til realisere de samlede vækstmål for områderne. 

 

"Skjern Å Naturturisme"

Ringkøbing-Skjern Kommune søger om penge til projektet "Skjern Å Naturturisme". Formålet med projektet er at bringe de naturgivne potentialer i Ringkøbing-Skjern Kommune i spil i forhold til de mange turister på Vestkysten for at øge døgnforbruget og efterspørgslen på tilbud, aktiviteter og oplevelser og dermed skabe nye arbejdspladser i turisterhvervet og relaterede erhverv.

 

Projektet løber fra medio 2013 til medio 2015. Det samlede budget er på 1.464.000 kr., og Region Midtjylland søges om 357.000 kr.

 

Effekter

Projektet skal bidrage til at nå vækstmålene i en større strategisk udviklingsindsats for turismen i Destination Ringkøbing Fjord. Målene skal opnås gennem en række forskellige initiativer, hvor "Skjern Å Naturturisme" er et af disse.

 

Vækstmålene i perioden 2011-2015 er: 

 

  • En stigning i overnatninger på 4,6 % årligt, i alt 20 % (Destination Ringkøbing Fjord havde i 2008 4,9 mio. overnatninger)

  • En stigning i døgnforbrug på 4,6 % årligt, i alt 20 % (Destination Ringkøbing Fjord havde i 2008 et døgnforbrug på 389 kr./døgnet)

  • En stigning i omsætning på 9,4 % årligt, i alt 43,2 % (Ringkøbing-Skjern Kommune havde i 2010 en årlig omsætning på 1,933 mio. kr.)

  • En vækst i beskæftigelse på 150 arbejdspladser årligt, i alt 600 arbejdspladser (I 2010 var der beskæftiget 2200 fuldtidsbeskæftigede i turismeerhvervet).

 

Aktiviteter

Projektet skal udvikle nye og forbedre eksisterende naturturismetilbud. Tilbuddene udvikles og udbydes i samarbejde med lokale aktører. Det er målet at udvikle mindst syv nye tilbud inden for fx lystfiskeri, cykling, ridning, vandring og sejlads. Desuden skal lokale fødevarer indgå i de udviklede pakker. Projektet vil også markedsføre tilbuddene i tæt samarbejde med Ringkøbing Fjord Turisme.

 

Organisering

Projektet organiseres med en styregruppe med repræsentanter fra ledelsen i Destination Ringkøbing Fjord og Ringkøbing-Skjern Kommunes stab Kultur, Natur & Fritid. Styregruppen vil sikre projektets sammenhængskraft, fremdrift, dynamik og forankring. Ligeledes etableres en projektgruppe, der understøtter projektlederen. Her deltager ansatte fra Destination Ringkøbing Fjord og ansatte fra stabene Ekstern Udvikling og Kultur, Natur & Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

Økonomi

[image]

 

"Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland"

Fonden for Destination Djursland søger om penge til projektet "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland".  Formålet med projektet er at øge omsætningen i turisterhvervet og skabe nye omsætningsmuligheder og nye arbejdspladser i de kystnære landdistrikter på Djursland. Forbindelsen mellem by, havn og kyst skal styrkes ved at udvikle attraktive besøgs- og oplevelsesmuligheder og turismemæssig sammenhæng.

 

Effekter

Projektet skal bidrage til at nå vækstmålene i en større strategisk udviklingsindsats for turismen på Djursland. Målene skal opnås gennem en række forskellige initiativer, hvor "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland" er et af disse.

 

Vækstmålene i perioden 2011-2015 er: 

 

  • En stigning i turismeomsætningen på 6 % pr. år – svarende til en samlet omsætning på 2,5 mia. kr. i 2015

  • En stigning i antal overnatninger på 2,5 % pr. år – svarende til et samlet antal overnatninger på 1,9 mio. kr. i 2015

  • En stigning i gennemsnitligt døgnforbrug på 5 % pr. år – svarende til 541 kr. i 2015

  • En stigning i beskæftigelsen på 2 % pr. år – svarende til 2800 årsværk i 2015

 

Aktiviteter

Der er to delprojekter. Delprojektet "Levende formidling" indebærer udvikling af serviceydelser og salg med udgangspunkt i den gode fortælling med lærings- og oplevelseselementer indlagt. Delprojektet "Oplevelsespladser" indeholder produktudvikling, som skal bringe produkter, oplevelser og serviceydelser tættere på turisterne i nye og spændende omgivelser.

 

Organisering

Projektets aktiviteter varetages af en allerede etableret styregruppe for "Stærke Feriesteder Øst", som består af repræsentanter for Midtjysk Turisme, Fonden for Destination Djursland, Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune.

 

Fonden Destination Djursland varetager projektledelse ved tilknytning af projektleder og projektkoordinator.

 

Økonomi 

[image]

 

Baggrund

Vækstforum besluttede på sit møde den 12. december 2011, at de 6 mio. kr., der er afsat til regional medfinansiering af forretningsområdet Stærke Feriesteder i perioden 2011-2014 i finansieringsplanen for turismeindsatsen, skal fordeles ligeligt mellem de to prækvalificerede operatører vedrørende Stærke Feriesteder Øst og Stærke Feriesteder Vest (henholdsvis Fonden for Destination Djursland og et partnerskab mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Ringkøbing Fjord).

 

På mødet den 12. december 2011 indstillede Vækstforum til regionsrådet at bevilge 2.643.000 kr. til Ringkøbing-Skjern Kommune til projektet "Oplevelsesudvikling ved Ringkøbing Fjord" og 2 mio. kr. til projektet "Djursland - Vækst gennem oplevelser".

 

Nu søger Ringkøbing-Skjern Kommune om støtte på 357.000 kr. til projektet "Skjern Å Naturturisme", hvilket er det beløb der resterer op til de 3 mio. kr., som Vækstforum på mødet den 12. december 2011 besluttede skulle fordeles til Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Ringkøbing Fjord.    

 

Tilsvarende søger Fonden for Destination Djursland om støtte på 1 mio. kr. til projektet "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland", hvilket er det beløb der resterer op til de 3 mio. kr., som Vækstforum på mødet den 12. december 2011 besluttede skulle fordeles til Destination Djursland.

 

Der indstilles, at de to projekter bør igangsættes, inden der foreligger en bevilling af EU midler, idet der har været en lang sagsbehandling i NaturErhvervstyrelsen af de øvrige projekter, der har søgt støtte fra de såkaldte Grøn Vækst-midler (Puljen for kommuners og regioners landdistriktsprojekter under aftalen om Grøn Vækst). Projekterne skal være afsluttet i første halvdel af 2015, og hvis projekterne skal afvente tilsagn på EU midlerne, så vil projekterne skulle gennemføres på kortere tid, hvorved det bliver svært at opnå de samme resultater.

 

Der gennemføres en ekstern evaluering af "Skjern Å Naturturisme" og "Oplevelsesudvikling langs kysterne på Djursland" som led i den tværgående evaluering af de projekter, der indgår i Vækstforums turismehandlingsplan.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-16-12

13. Analyse af den danske fødevareklynge med udgangspunkt i Region Midtjylland

Resume

En analyse af den midtjyske fødevaresektor viser, at den rummer potentialet til at udvikle sig til centrum for en internationalt stærk og synlig erhvervsklynge. Den peger dels på centrale indsatsområder til udvikling af klyngen, dels giver den råd om processerne. Analysen ligger i forlængelse af Vækstforums krav om, at de erhvervspolitiske satsninger bygger på OECDs anbefalinger og EU’s principper om smart specialisation, hvor klynger er (det væsentligste) et væsentligt værktøj. Analysen vil på fødevareområdet give væsentlige input til arbejdet med Vækstforums kommende erhvervsstrategi.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Analysen ”På vej mod en international fødevareklynge i Danmark” viser, at der i Region Midtjylland er en særlig stærk specialisering indenfor tre meget betydende produktionsområder:

 

  • Forarbejdning af mælkeprodukter og ingredienser

  • Forarbejdning af kød

  • Produktion af ingredienser

 

samt på serviceområdet fødevareanalyse og rådgivning.

 

Analysen er en konsekvens af anbefalingerne i den af OECD gennemførte analyse af erhvervsfremmearbejdet i Region Midtjylland og Region Syddanmark, hvor det påpeges, at vækstforaene skal være endnu bedre til at fokusere indsatsen på områder, hvor man respektivt har styrkepositioner. Vækstforum har i forlængelse af OECD-analysen vedtaget at analysere de formodede styrkepositioner og i den sammenhæng udvalgt fødevareområdet som første emne. Analysen er gennemført i partnerskab mellem Agro Food Park, RegX – Danmarks klyngeakademi samt Future Food Innovation, der er Vækstforums operatør på fødevareområdet.

 

Regionen har foruden de helt væsentlige produktionsområder en høj koncentration af videnaktører med særlige kompetencer indenfor det primære erhverv og landbrugsforskning, procesteknologi og markedet. Endvidere er der iværksættervirksomheder med store vækstpotentialer, navnlig indenfor hybridområder i krydsfelterne mellem fødevarer og klima, miljø og sundhed. Disse bringer en innovation til fødevareerhvervet, som de større virksomheder har brug for, og de mindre virksomheder har på deres side brug for de større virksomheders logistik, adgang til kapital mv.

 

Analysen viser også, at der er stor interesse blandt virksomheder og klyngeaktører til at udvikle en stærk og internationalt synlig fødevareklynge.

 

Analysen stemmer fint overens med de ambitioner, som regeringen har skitseret i Vækstteam for fødevarer, og i den ny partnerskabsaftale mellem Vækstforum og regeringen. Her står bl.a., at en videreudbygning og fokusering af regionens hidtidige fødevareindsats kan skabe værdi for hele landets fødevarevirksomheder, og være med til at udvikle nye virksomheder, produkter og processer. Den stemmer også overens med de drøftelser, der indtil nu er ført om samarbejde på fødevareområdet mellem de tre vestdanske regioner.

 

Forud for forelæggelsen af analysen den 22. maj 2013 er der i en kreds bestående af Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Agro Food Park, ARLA og FFI enighed om at samfinansiere en klyngekoordinator, der ansættes i FFI med en nærmere beskrevet reference til den samfinansierende kreds. FFIs andel af klyngekoordinatoren ligger indenfor den nuværende bevilling. Der er samtidig tanker om at danne en forening, som har arbejdstitlen Danish Food Cluster.

 

Den videre proces indbefatter drøftelse i det ny fødevareråd med henblik på videre drøftelse af de strategiske implikationer af undersøgelsen, ligesom mulighederne for at skabe sammenhæng mellem det fremadrettede arbejde i Vækstforums fødevaresatsning og initiativerne innovationsnetværk, INNO+, en europæisk Food-KIC mv. bearbejdes med henblik på indlejning i den erhvervsstrategi, som det næste Vækstforum skal iværksætte.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-11

14. Partnerskab for sundheds- og sygehusinnovation - status for projektudvikling

Resume

Et samarbejde mellem Fornyelsesfonden og de regionale vækstfora - Partnerskab om sundheds- og sygehusinnovation - skal bidrage til at realisere hospitalsbyggeriernes erhvervsmæssige potentiale ved at fremme udvikling, standardisering og markedsmodning af moderne danske sygehus- og sundhedsløsninger. Der er afsat i alt 100 mio. kr. til partnerskabets arbejde, således at vækstfora og regionerne bidrager med 50 mio. kr. og Fornyelsesfonden bidrager med 50 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Med henblik på at udnytte det erhvervsmæssige potentiale i de nye hospitalsbyggerier har de fem vækstfora og regionerne og Fornyelsesfonden etableret et strategisk partnerskab. Der er afsat i alt 100 mio. kr. til partnerskabets arbejde, således at vækstfora og regionerne bidrager med 50 mio. kr. og Fornyelsesfonden bidrager med 50 mio. kr.

 

Partnerskabet fremmer sit formål gennem tilskud til projekter, der omhandler konkrete kommercielle løsninger inden for den sekundære sundhedssektor (hospitalerne).

 

Løsningerne skal være innovative, sundheds- eller effektiviseringsfremmende, efterspurgt i alle regioner og rumme et globalt markedspotentiale.

 

Projekterne kan falde inden for tre kategorier: innovation, markedsmodning og standardisering.

 

Effekten af initiativet vil derfor være en øget iværksættelse og gennemførelse af konkrete projekter med det formål at realisere det teknologiske og erhvervsmæssige potentiale ved hospitalsinvesteringer gennem en målrettet og accelereret innovation og markedsmodning af moderne velfærds- og sundhedsløsninger.  

 

Der er i 2012 givet støtte til 7 projekter - se bilag.

 

Der resterer 30 mio. kr. i den fælles indsats, og det planlægges at rette midlerne mod projekter med fokus på offentlig efterspørgsel som drivkraft for innovative løsninger.

 

Baggrund

Vækstforum besluttede på sit møde i september 2011 at indstille til regionsrådet, at der bevilges 10 mio. kr. til partnerskab om sundheds- og sygehusinnovation.

 

Fornyelsesfonden er resultatet af et forlig i 2009 mellem den daværende regering og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om fordelingen af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri. Fonden tilførtes som det største initiativ i aftalen 760 mio. kr. i perioden 2010-2012. 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-9-12

15. Øresund-Kattegat-Skagerak 2014-2020

Resume

I forventning om at EU's budget for 2014-2020 snarest vedtages, er arbejdet med udarbejdelse af nye programmer under strukturfondene igangsat. Regionerne omfattet af Øresund-Kattegat-Skagerrak programmet har på opfordring fra den svenske, norske og danske stat igangsat programskrivningsarbejdet, og har siden opstartsmødet den 12. september 2012 fastlagt organisering og rollefordeling af arbejdet.

 

En politisk styregruppe er nedsat og en række embedsmandsgrupper etableret. Over sommeren 2013 sendes et udkast til programmet i høring, hvorefter programmet i efteråret 2013 forventes færdigt og kan sendes til nationalstaterne og efterfølgende til EU Kommissionen. Tidsplanen er dog afhængig af EU budgettets vedtagelse og efterfølgende vedtagelse af lovgrundlaget.  

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS) programmet har i den nuværende periode fra 2006-2013 bevilget samtlige 111,6 mio. € fra EU. Med en støtteprocent på 50 giver det en betydelig projektportefølje på ca. 1,5 mia DKK + norske midler. Der resterer dermed kun tilbageløbsmidler fra de igangværende projekter.

 

Aktører fra Region Midtjylland er involveret i 22 projekter og har projektaktiviteter for ca. 190 mio. DKK, hvoraf de 95 mio. DKK er støtte fra EU. Blandt aktørerne er bl.a. 13 af regionens 19 kommuner, Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Væksthus Midtjylland samt en lang række uddannelsesinstitutioner og innovations og udviklingsparker. Region Midtjylland har været blandt de mest aktive regioner i programmet.

 

Med afslutningen af det nuværende program er arbejdet med det kommende ØKS-program for perioden 2014-2020 påbegyndt. Fundamentet er vedtagelsen af det næste flerårige budget for EU 2014-2020 og efterfølgende vedtagelse af lovgrundlaget for de strukturfonde, som ØKS-programmet hører under. Sidste skridt i den politiske proces er vedtagelse af budgettet i EU Parlamentet, men forhandlingerne trækker ud, og afstemningen i parlamentet forventes udskudt til september eller oktober 2013.

 

Budgetrammen for de kommende strukturfonde ser på nuværende tidspunkt ud til at blive reduceret med deraf følgende færre midler til rådighed for projekter. Men konsekvensen for ØKS programmet og Region Midtjylland er stadig uklart.  

 

Trods usikkerhed om den endelige ramme for strukturfondene blev arbejdet med det kommende program sat i gang, da erfaringerne viser, at det er en lang og tidskrævende proces. Der blev afholdt opstartsmøde i Malmø i september 2012, og efterfølgende er organisering og rollefordeling i arbejdet fastlagt. Region Midtjyllands nuværende repræsentanter i programmets Overvågnings- og Styringsudvalg, Conny Jensen og Jørgen Nørby, varetager regionens interesser i den politiske styregruppe, der er nedsat som overordnet beslutningsforum for processen. Procesplan er vedlagt som bilag.

 

 

Region Midtjylland deltager aktivt i den praktiske skriveproces. Med udgangspunkt i EU Kommissionens udkast til lovgrundlaget for de kommende strukturfondsprogrammer skal der vælges 4 tematiske mål blandt de 11 mål opsat af Kommissionen.

 

Region Midtjyllands indstilling til valg af tematiske mål tog udgangspunkt i Den regionale udviklingsplan og Vækstforum for Region Midtjyllands Erhvervsudviklingsstrategi.

 

Syntesegruppen har peget på følgende tematiske mål for programmet:

 

  • At styrke forskning, teknologisk udvikling og innovation

  • At støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi i alle sektorer

  • At fremme bæredygtig transport og afskaffe flaskehalsproblemer i vigtige netinfrastrukturer

  • At fremme beskæftigelsen og arbejdskraftens mobilitet

 

Den fælles programkomité og efterfølgende den politiske strategigruppe godkendte forslaget til valg af tematiske mål.

 

Programskrivegruppen arbejder på den baggrund nu på et udkast til programmet, som pt. diskuteres med referencegrupper bestående af fagpersoner udpeget af regionerne. Referencegruppen mødes den 10 juni, og efterfølgende sendes i juli-august måned et udkast til programmet i høring hos relevante interessenter. Efter implementering af høringssvarene forventes et endeligt udkast til programmet at blive godkendt i efteråret 2013 af den politiske strategigruppe. Herefter sendes programmet til de nationale myndigheder.

 

De nationale myndigheder i Norge, Sverige og Danmark sender det endelige program i høring internt i relevante ministerier samt hos de regionale og kommunale myndigheder, inden det sendes til EU Kommissionen til endelig godkendelse.

 

Uvisheden omkring den endelige godkendelse af budgettet i EU Parlamentet, og dermed også den endelige lovgivningstekst fra EU Kommissionen, påvirker hele processen og dermed starten af det næste program. Hvis budgettet godkendes af EU Parlamentet i september eller oktober, formodes de nye programmer at kunne starte tidligst i foråret 2014.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Heine Bach, Henning Jensen Nyhuus, Jacob Bundsgaard, Karina Boldsen, Kirsten Holmgaard, Steen Vindum og Tina Grangaard var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

16. Eventuelt

Sagsfremstilling

Intet.

Tilbage til toppen