Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 20. februar 2013 kl. 12:00
i Via University College, Chr. M. Østergaards Vej 4, Horsens

Mødedeltagere:

Erik Flyvholm, borgmester

Hanne Paludan, direktør

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør

Henning Jensen Nyhuus, borgmester

Jacob Bundsgaard, borgmester

Kirsten Holmgaard, direktør

Kirsten Terkilsen, borgmester

Lars Aagaard, koncerndirektør

Niels Viggo Lynghøj, borgmester

Peer H. Kristensen, direktør

Søren E. Frandsen, prorektor

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland

 

Fra Administrationen deltog:

Bo Johansen, direktør

Lars Hansson, direktør

Lars Vildbrad, vicedirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-33-87-3-12

1. Godkendelse af referat af Vækstforums møde den 28. november 2012.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af mødet den 28. november 2012.

Sagsfremstilling

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Beslutning

Vækstforum godkendte referatet af mødet den 28. november 2012.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt 2013

 

Af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler er der i 2013 11,3 mio. kr. til rådighed før Vækstforums møde den 20. februar 2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

 

EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden. Der resterer på nuværende tidspunkt 0 mio. kr. af Regionalfonden og 13,6 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2007-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten). Det tilgængelige rådighedsbeløb er tilvejebragt på baggrund af Erhvervsstyrelsens (ERST) tilsagnsoversigt fra den 18. december 2012 samt tidligere Vækstforum beslutninger.

 

Af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2013 indstilles der 2,5 mio. kr. til bevilling på mødet den 20. februar 2013 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Regionalfonden indstilles der 0,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Socialfonden indstilles der 0,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 8,7 mio. kr. til rådighed i 2013 af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Af EU's Mål 2 midler vil der restere 0 mio. kr. af Regionalfonden og 13,6 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2007-2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 28. november 2012 at prioritere en række projekter i forhold til anvendelsen af tilbageløbsmidler fra EU's strukturfonde.

 

Med baggrund i en gennemgang af Vækstforums tidligere indstillinger og forpligtelser overfor operatører har det vist sig nødvendigt at ændre rækkefølgen, således at projektet Cradle2Cradle nu er først på prioriteringslisten, som nu ser ud som følger:

 

(Mio. kr.)

[image]

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-56-07

3. Fastholdelse af udenlandske studerende - midtvejsevaluering

Resume

Midtvejsevalueringen viser, at de faktorer, der har betydning for, om udenlandske studerende ønsker at blive i Danmark, er længden af studieopholdet, tilfredshed med kvaliteten i uddannelsen, kendskab til det danske arbejdsmarked, deltagelse i karrierevejledning og danske netværk. Derimod ser det ikke ud til at betyde noget, hvilket fagområde den studerende læser indenfor, situationen på det hjemlige arbejdsmarked (specielt den høje ledighed i de sydeuropæiske lande), hvilket land den studerende stammer fra samt at den studerendes danskkundskaber heller ikke har betydning.

 

Disse iagttagelser stemmer fint overens med projektets konkrete aktiviteter.

Den administrative styregruppe indstiller,

at midtvejsevalueringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Midtvejsevalueringen af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende er en undersøgelse af internationale studerende i Danmark, som er lavet i samarbejde med Styrelsen for Universiteter og Internationalisering samt Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering. Undersøgelsen giver et solidt indblik i, hvem de internationale studerende er, hvor tilfredse de er med opholdet, samt hvilke arbejdsmarkedserfaringer og fremtidsplaner de har. Derfor giver undersøgelsen et godt fundament til at vurdere, om det er den rette indsats, der er iværksat i Region Midtjylland for at øge fastholdelsen af internationale studerende samt på hvilke områder, der evt. skal ske tilpasninger i projektaktiviteterne. 70 % af respondenterne er studerende på full-degree studier, mens de sidste 30 % er udvekslingsstuderende. Indsatsen er målrettet full-degree studerende.

 

Vækstforum har etableret to konsortier, som skal øge andelen af udenlandske studerende, der vælger at blive i Region Midtjylland efter endt uddannelse. Undersøgelser har vist, at de udenlandske studerende gerne vil blive i Danmark, men at det er deres evne til at komme i job efter endt uddannelse, og inden deres opholdstilladelse udløber, der er en barriere.

 

De to konsortier etablerer kontakt mellem de studerende og virksomhederne allerede under studiet og øger derved andelen, som kommer i job i en dansk virksomhed. Over 778 virksomheder er besøgt i den anledning. Konsortierne tilbyder endvidere oplysning om Danmark, danskerne og det danske arbejdsmarked, hvilket modsvarer nogle af de øvrige barrierer for at fastholde udenlandske studerende jf. evalueringsrapporten. En sidste faktor i forhold til fastholdelsen af de udenlandske studerende er deres sociale netværk. Hvis de udenlandske studerende har et godt socialt netværk med danskere, er de i højere grad tilbøjelige til at søge job i Danmark, hvorimod de, hvis deres netværk kun består af andre internationale studerende, i højere grad vælger at forlade Danmark efter endt studium.  Konsortierne har her igangsat forskellige ordninger, der skal koble de udenlandske studerende tættere til danske studerende. Der er tale om tutorordninger, deltagelse i advisory boards o.l.

 

Tal fra Damvad viser, at jo tættere på studieafslutning de studerende i projektet er, jo større er andelen, som har erfaring fra studiejob, praktik eller virksomhedsprojekter:

 

Andelen af studerende, der har erfaring fra studiejob, praktik eller virksomhedsprojekter på VIA University College:

[image]

 

Andelen af studerende, der har erfaring fra studiejob, praktik eller virksomhedsprojekter på Aarhus Universitet:

[image]

 

Det er de studerendes egen vurdering, at hverken deres evne til at tale dansk eller situationen på arbejdsmarkedet i deres hjemland har væsentlig betydning for fastholdelsen efter endt studium. Trods det deltager 67 % af de studerende på både VIA og AU i Dansk undervisning. 

Ud fra rapportens konklusioner må det siges, at de to konsortier yder en indsats inden for de områder, der har betydning for, om de studerende vælger at søge job i Danmark.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-60-07

4. Nye partnerskaber om vidensamarbejde

Resume

Midtvejsevalueringen af Vækstforums initiativ ”Genvej til ny viden” viser, at projektet åbner nye veje ind i innovationssystemet. Administrationen er derfor gået i dialog med Styrelsen for Forskning og Innovation (FI) og Aarhus Universitet om udvikling af en fælles indsats, der skal styrke samarbejdet mellem forskere og små og mellemstore virksomheder på både nationalt og regionalt niveau.

 

Der arbejdes med et konkret initiativ, hvor erfaringer fra ”Genvej til ny viden” kobles med FI's eksisterende ordninger samt med et andet initiativ, der skal gøre det nemmere for mindre virksomheder at deltage i forskningsprojekter. Her tænkes især på EU's kommende forsknings- og innovationsprogram, Horizon 2020.

 

Vækstforum vil senere blive præsenteret for forslag til de konkrete initiativer.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter midtvejsevalueringen for Genvej til Ny Viden.

Sagsfremstilling

På baggrund af de gode erfaringer fra Genvej til ny viden og fælles udfordringer og interesser i forhold til innovationsindsatsen i Danmark, er sekretariatet gået i dialog med Aarhus Universitet og Styrelsen for Forskning og Innovation. Formålet er at udvikle en fælles indsats, der kan styrke samarbejdet mellem forskere og mindre virksomheder.

 

Aktuelt arbejdes der med to initiativer: Det ene er knyttet til regeringens nye innovationsstrategi og handler om at koble erfaringer fra Genvej til ny viden med to af FI's eksisterende ordninger, videnkuponer og innovationsagenter, i et nyt, samlet program for videnbaseret innovation, DK-SMV. Det andet initiativ handler om at gøre det nemmere for mindre virksomheder at deltage i egentlige forskningsprojekter, specielt i relation til EU's kommende forskningsprogram Horizon 2020. Der kan i begge initiativer blive tale om at gennemføre eksperimenter i 2013, der skal gøre parterne parate til programstart i 2014.

 

Vækstforum vil senere blive præsenteret for forslag til de konkrete initiativer. Herefter forventes det også, at de kan skrives ind i Vækstpartnerskabsaftalen med regeringen og samarbejdsaftalen med Aarhus Universitet. Sekretariatet arbejder sideløbende med at nyttiggøre erfaringerne fra Genvej til ny viden i andre af Vækstforums initiativer, specielt inden for fødevarer og cirkulær økonomi.

 

Udfordring og fælles indsats

Der er ikke nogen stærk tradition for samarbejde mellem forskere og små og mellemstore virksomheder, selvom det er veldokumenteret, at vidensamarbejde giver større produktivitet og innovationshøjde. Det er en udfordring, som både Vækstforum, Aarhus Universitet, regeringen og EU har sat højt på dagsordenen. Den fælles forståelse er, at vidensamarbejdet skal skabe værdi for samfundet i form af øget innovation, vækst og jobskabelse, og at samspillet samtidig er et vigtigt led i løsningen af de globale udfordringer. Der er således god grund til at arbejde sammen og udvikle en fælles indsats på området.

 

Erfaringer og strategier

Vækstforum har opnået gode resultater med projektet Genvej til ny viden. Midtvejsevalueringen viser, at ganske almindelige virksomheder kan opnå stor værdi ved at arbejde direkte sammen med forskere om innovation. Der er udviklet metoder og værktøjer, der åbner nye veje ind i det danske innovationssystem. Projektet skaber også i høj grad et mere sammenhængende og brugervenligt innovationssystem for regionens små og mellemstore virksomheder: ”Resultatet er, at de midtjyske virksomheder har fået lige så gode vilkår for vidensamarbejde som virksomhederne i de lande, der har de stærkeste generelle programmer for vidensamarbejde, fx Schweiz, Tyskland og Storbritannien”.

 

I regeringens nye innovationsstrategi ”Danmark – Løsningernes land” er videnudveksling ét af tre spor til øget vækst og jobskabelse. Mere viden skal omsættes til værdi, og der skal udvikles et samlet program for videnbaseret innovation i små og mellemstore virksomheder, DK-SMV. I strategien slås det samtidig fast, at ”samfundsudfordringer skal drive innovationen”.

 

På Aarhus Universitet har ledelsen netop lagt sidste hånd på den fremtidige strategi for videnudveksling, der bliver en central kerneydelse på linje med forskning, uddannelse og talentudvikling. Universitetets indsats inden for videnudveksling vil bl.a. ske i et tværdisciplinært samarbejde med fokus på at finde løsninger på de såkaldte ”Grand Challenges”, de store, globale udfordringer på bl.a. klima-, energi- og miljøområdet.

 

I EU’s kommende rammeprogram for 2014-2020, ”Horizon 2020”, der har et samlet budget på 595 mia. kr., er der afsat store midler til bl.a. at finansiere et øget samarbejde mellem forskning og erhvervsliv om at udvikle løsninger på disse områder. I rammeprogrammet arbejdes der med egentlige forskningsprojekter, i modsætning til Genvej til ny viden, der har fokus på at få kendt, forskningsbaseret viden i spil.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-12

5. Vækstforums Handlingsplan 2013-2014

Resume

Vækstforums seneste handlingsplan udløb med udgangen af 2012, og der skal derfor godkendes en ny to-årig handlingsplan for perioden 2013-2014. Handlingsplanen udarbejdes inden for rammerne af Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi "En globalt konkurrencedygtig region". Eftersom mange af rammerne for Vækstforums arbejde i den kommende periode endnu ikke er fastlagt, foreslås det at godkende handlingsplanen som et dynamisk dokument, indtil Vækstpartnerskabsaftale 2013 mellem vækstforum og regeringen er indgået.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender udkast til handlingsplan 2013-2014,

 

at Vækstforum godkender, at Handlingsplan 2013-2014 er et dynamisk dokument, indtil Vækstpartnerskabsaftale 2013 mellem regeringen og Vækstforum er godkendt,

 

at Vækstforum godkender, at der kan gennemføres elektroniske høringer i Vækstforum om deltagelse med medfinansiering i nationale initiativer, der ligger inden for områder, der er prioriteret i handlingsplan 2013-2014.

Sagsfremstilling

Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi, "En globalt konkurrencedygtig region", udmøntes gennem to-årige handlingsplaner. Den seneste handlingsplan udløb ved udgangen af 2012.

 

Handlingsplanen for 2013-2014 bygger oven på det fundament, der udgøres af de initiativer og projekter, som allerede er igangsat, og hvoraf mange løber ind i 2013-2014. Da mange projekter igangsat i tidligere år, forsætter ind i 2013-2014, betyder det også, at der er begrænsede ressourcer til rådighed til igangsættelse af nye initiativer i 2013 og 2014. Det gælder både for de regionale erhvervsfremmemidler, hvor rammen til disponering pr. 1. marts 2013 er 8,7 mio. kr. i 2013 og 44,5 mio. kr. i 2014, og for de europæiske strukturfondsmidler, hvor rammen er 13,6 mio. kr. (i 2013).

 

For begge finansieringskilder gælder dog, at der kan komme tilbageløb fra afsluttede projekter i 2013 og 2014, som forhøjer den nuværende ramme.

 

Den indeværende strukturfondsperiode udløber i 2013, og der foregår p.t. forhandlinger om den kommende strukturfondsperiode 2014-2020. Først når disse forhandlinger er afsluttet, vil strukturfondsrammen for 2014 (og de efterfølgende år) være kendt.

 

På den nationale scene er der også en række processer i gang, som kan have betydning for de aktiviteter, som Vækstforum vil igangsætte i de kommende to år. Det drejer sig bl.a. om regeringens arbejde med vækstteams som led i den ny erhvervs- og vækstpolitik, og om prioriteringskataloget INNO+, som udarbejdes i forbindelse med regeringens innovationsstrategi. Tilknyttet innovationsstrategien er også en strategi for Danmarks klynge- og netværksindsats. Der følger en række nye mulige finansieringskilder med den nye nationale erhvervs- og vækstpolitik, som kan supplere de regionale midler.

 

I regi af Erhvervs- og Vækstministeriet er der eksempelvis en Grøn Omstillingsfond på 40 mio. kr., som bl.a. kan medfinansiere udvikling af nye forretningsmodeller relateret til eksempelvis cirkulær økonomi. Andre puljer vedrører grøn eksport, grøn iværksætteri m.v. 

 

Miljøministeriets nye miljøteknologiske indsats, hvortil der er afsat i alt 130 mio. kr., udgør også en mulig medfinansieringskilde for regionale initiativer, eksempelvis via en tilskudspulje på 60 mio. kr. til virksomheders udvikling, test og demonstration af nye miljøteknologier. 

 

Da handlingsplanen for 2013-2014 skal godkendes i en periode, hvor mange eksterne rammer for Vækstforums arbejde i den kommende periode endnu ikke er fastlagt, foreslås det, at handlingsplanen godkendes som et dynamisk dokument, indtil Vækstpartnerskabsaftale 2013 mellem regeringen og Vækstforum er godkendt. Det forventes således, at handlingsplanen i sin endelige form først vil kunne godkendes på Vækstforums møde den 27. august 2013.

Beslutning

Indstillingen vedtoges, dog med bemærkning om, at brugen af elektroniske høringer begrænses. Administrationen vil sikre en løbende orientering om initiativer, som kan have indflydelse på Handlingsplan 2013-2014.

 

Vækstforum besluttede at følgende tekst indarbejdes under indsatsområdet Turisme – Internationale fyrtårnsprojekter:

 

Vækstforum vil nøje følge udviklingen med henblik på at vurdere, hvorledes den regionaløkonomiske effekt af disse projekter bedst sikres samt vurdere rammerne for en fortsat fremdrift af projekterne.

 

Vækstforum drøftede muligheden for at tydeliggøre de tværgående dimensioner i landdistriktsudvikling og internationalisering i de 8 indsatsområder.

 

I forhold til indsatsområdet Uddannelse og Kompetenceudvikling foreslås en indsats under et nyt tema ”Fra ufaglært til faglært”. Denne indsats bør ses i sammenhæng med den kommende Strukturfondsperiode og prioriteterne under Socialfonden.

 

Vækstforum drøftede muligheden for at inddrage elementer fra de eksisterende partnerskabsaftale. Konkret blev nævnt Kompetencecenter for Fiskeri i Thyborøn fra partnerskabsaftalen 2012.

 

Vækstforum ønsker en drøftelse af udkast til Handlingsplan 2013-2014 på sine møder frem til den endelige vedtagelse i august 2013 på baggrund af en koordineret præsentation af forslag til justeringer og tilføjelser til handlingsplanen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-10

6. Ansøgning fra Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og MedTech Innovation Center om Bio-X Denmark

Resume

I Vækstpartnerskabsaftalen 2012 står der, at Region Midtjylland og Aarhus Universitet vil arbejde sammen om at fremme samarbejdet mellem klinik, forskning og industri gennem et såkaldt Bio-X Denmark initiativ, der på sigt skal placeres i CORE (Center of Research and Education).

 

I forlængelse af dette er Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Medtech Innovation Center (MTIC) samt en række øvrige aktører gået sammen om en ansøgning af midler til platformen Bio-X Denmark.

 

Bio-X Denmark er en platform for sundhedsinnovation, forskning og efteruddannelse. Hovedformålet er at forbedre den erhvervsrettede sundhedsinnovation og skabe et solidt grundlag for opstart af nye, stærke virksomheder. Platformen tager fat i de styrker, som vi har i regionen, med stærke forskningsmiljøer og et højkompetent universitetshospital.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1.522.000 kr. i 2013 til MedTech Innovation Center (MTIC), til etablering af platformen Bio-X Denmark.

Sagsfremstilling

MedTech Innovation Center (MTIC), Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og en række private aktører vil etablere platformen Bio-X Denmark. MTIC søger derfor om midler til etablering og start af Bio-X Denmark i 2½ år fra den 1. april 2013.

 

Bio-X Denmark handler overordnet om:

  • Innovativ produktudvikling til sundhedssektoren

  • Iværksætteri inden for sundhedsinnovation

  • Projektmodning af ideer, der opstår på tværs af fag

  • Et internationalt netværk af tværfaglige miljøer og industri med fokus på sundhedsområdet

  • Fremme kompetencer, der kan skabe innovation i sundhedssektoren og erhvervslivet

   

Effekter 

Målbare effekter inden for projektperioden:

  • Nye start-ups udsprunget fra BioMedical Design

  • 16 BioMedical Design uddannede fellows, der vil være eliteiværksættere og højtkvalificeret arbejdskraft for virksomheder

  • 2-4 Bio-X teknologi- og idémodningsprojekter

 

Målbare effekter på sigt:

  • Medicoprodukter udviklet på baggrund af identificerede behov fra behovsdatabasen

  • Produkter med styrket potentiale for implementering i sundhedssektoren og international afsætning

  • Øget teknologioverførsel fra videninstitutioner til samfundet, og deraf flere innovative løsninger med et højt vidensniveau

  • Opnåelse af ekstern finansiering til udrulning af fuldskala Bio-X udviklingssprojekter

  • Kvalificerede løsninger gennem et virksomt og relevant internationalt netværk af Bio-X og BioMedical Design miljøer

  • Udviklede produkter med et globalt potentiale, valideret af internationale partnere

 

Hovedaktiviteter 

1) Etablering af Bio-X Denmark platform:

Platformen vil igangsætte samarbejder og offentlig-privat innovation mellem klinik, innovatører samt forskning og industri om udviklingen af globalt markedsrelevante produkter. Visionen om en Bio-X Denmark platform er en del af visionen for udviklingen af CORE, Center of Research and Education.

 

2) BioMedical Design 

Bio-Medical Design er en efteruddannelse i sundhedsinnovation. Inspirationen er hentet i Stanford Universitets meget succesfulde Biodesign program. BioMedical Design er en teambaseret efteruddannelse til personer med (kandidat)uddannelse og erfaring inden for ingeniørvidenskab, medicin, sygepleje, forretning, naturvidenskab, IT, antropologi, design m.fl.

 

3) Bio-X projekter

Bio-X Denmark vil koordinere projekter med involvering af fakulteterne på Aarhus Universitet. Projekterne er op til et års varighed, og tager afsæt i kliniske behov.

Projekterne skal sikre udvikling af den teknologi, som skal til for at møde det kliniske behov.

 

4) Behovsdatabase

Databasen, bestående af identificerede kliniske behov, bliver en kilde til nye offentligt-private udviklingsforløb, og til ny forskningsbaseret innovation mellem universitet, klinik og industri.

 

De regionale erhvervsfremmemidler vil hovedsageligt benyttes til aktivitet 1 og 4.

 

Organisering og roller for hovedaktører

Partnerskabet består af aktører fra forsknings- og uddannelsesinstitutioner, hospital, erhvervsfremme- og inkubatormiljøer, ingeniørvirksomheder og konsulentvirksomhed med regulatoriske kompetencer. Andre virksomheder vil tilknyttes senere.

 

MTIC vil være den drivende kraft i etableringen af platformen. Derved sikres sammenhæng med de kerneaktiviteter, som de har over for erhvervslivet, både som specialiseret vejleder, og som fremmer af erhvervssamarbejder på regionens hospitaler. MTIC vil ligeledes sikre, at de rette forretningsmæssige og industrispecifikke kompetencer tilknyttes undervejs, samt at der er fokus på kommerciel anvendelse af produkterne.  

 

Aarhus Universitet sikrer den grundlæggende undervisningsramme for BioMedical Design, der suppleres med branchespecifikke lektioner fra den private sektor. TTO (Tech Trans Office) på Aarhus Universitet indgår som samarbejdspartner i forhold til en rammeaftale mellem partnerne i Bio-X Denmark.

 

Center for Entreprenørship og Innovation vil involveres i forbindelse med aktiviteter, der skal være med til at skabe en innovationskultur, dvs. udvikle de værdiskabende kompetencer hos de potentielle iværksættere og understøtte processerne med virksomhedsudvikling.

 

Aarhus Universitetshospital (AUH) deltager som pionerende hospital i Region Midtjylland og giver adgang til et af Nordeuropas førende hospitalsmiljøer. Projektafdelingen for det nye Aarhus Universitetshospital bidrager med lokaler og inddrages i arbejdet, der vedrører koncepter for ny organisation, ledelse og workflow i relation til strukturen i det ny universitetshospital. VIA University Colleges bidrager med sygeplejefaglig undervisning og inddragelse af VIA studerende i projektarbejder baseret på opsamlede behov.

 

Bio-X Denmark organiseres gennem samarbejdsaftaler mellem parterne. Der etableres et sekretariat, en styregruppe og et business advisory board. I pilotfasen vil sekretariatet bestå af en projektleder, en innovationsleder og en administrativ sekretærhjælp. Sekretariatet refererer direkte til styregruppen, som beslutter de overordnede rammer for Bio-X Denmarks aktiviteter. Styregruppen sammensættes, så personkredsen afspejler deltagende aktørers domæner: Forskning, sundhedsvæsen, ingeniørskab, forretning, vækstfremme og industri. Business advisory gruppen vil blive sammensat, så spidskompetencer inden for forretning og produktudvikling er til stede.

 

Finansieringsplan   

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes med bemærkning om, at erhvervseffekten får et særligt fokus i forbindelse med opfølgning på og evaluering af projektet .

 

Søren E. Frandsen forlod mødet under behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-13

7. Strategiske initiativer under fødevaresatsningen "Klog hverdagsmad", herunder bevilling til konceptudvikling af Food Universe

Resume

Det strategiske lederskab i forbindelse med Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad styrkes i 2013-2014. Der iværksættes en række strategiske udviklingsaktiviteter som grundlag for forberedelse af Klog hverdagsmad efter 2014. Der iværksættes bl.a. et forprojekt til udvikling af et nationalt eksperimentarium og udstillingsvindue for fødevarer - Food Universe - samt aktiviteter til forberedelse af de regionale fødevarevirksomheders deltagelse i det kommende europæiske Knowledge and Innovation Community (KIC) inden for fødevarer. Derudover tilrettes og synliggøres fødevareindsatsen under indtryk af Smart Specialisation.

 

Der søges om 1 mio. kr. i regional medfinansiering til konceptudvikling af Food Universe.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1 mio. kr i 2013 til Agro Food Park til forprojekt vedrørende Food Universe.

Sagsfremstilling

Med Klog hverdagsmad har Vækstforum skabt fundamentet for et sammenhængende regionalt innovationsmiljø for virksomheder og videnmiljøer. Der fokuseres på at åbne op til internationale samarbejder og markeder, og her ligger der en udfordring i at få de små og mellemstore aktører bragt i spil i forhold til mulighederne på de internationale markeder. Det er en oplagt regional erhvervspolitisk udfordring, som en ny handlingsplan for fødevaresatsningen fra 2015 bør adressere.

 

Der iværksættes derfor en række strategiske initiativer, som skal følge op på dette. I første omgang konceptudvikles Food Universe - et nationalt, kreativt udviklingslaboratorium for hele værdikæden. Partnerskabet bag Food Universe søger Vækstforum om 1 mio. kr. til forprojektet. Endvidere styrkes fødevaresatsningens nationale og internationale profil i perioden 2013-14, med afsæt i resultaterne af Region Midtjyllands igangværende pilotanalyse af Smart Specialisation.

 

Food Universe

Formålet med Food Universe er at etablere et samlet billede af Danmarks kompetencer inden for fødevarer i form af et levende eksperimentarium og demonstrationsunivers. En central del af disse kompetencer er forankret i regionen, hvorfor det er naturligt at placere Food Universe her i regionen. Partnerskabet bag projektet omfatter indtil videre: Arla, IBM, Rambøll, Landbrug og Fødevarer, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Region Midtjylland. Der arbejdes på at inddrage flere virksomheder, ligesom der er etableret kontakt til Erhvervsstyrelsen og Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Prospektet for Food Universe er sendt til regeringens Vækstteam for fødevarer.

 

Food Universe skal profilere danske fødevarer på mere end produktet, nemlig alle de kompetencer der ligger bag: forskningen og følgeindustrien i form af maskiner, produktionsmetoder, styring og kontrol, stalde, produktions- og procesanlæg, lagring og logistik etc., der rummer afsætningspotentialer. Mange af disse forretningsområder opererer allerede internationalt, men på den enkelte virksomheds præmisser. Food Universe leverer én indgang til samarbejde med danske virksomheder og videninstitutioner. Det åbner nye muligheder for øget eksport, øget internationalt forskningssamarbejde, tiltrækning af kapital og udenlandske virksomheder. ”Danmark kan ikke brødføde verden, men vi kan afsætte løsninger, der gør det rationelt, intelligent og bæredygtigt.”

 

Forprojektet i 2013-2014 er inddelt i to faser, hvor fase 0+1 er budgetteret til 4 mio. kr. Når finansieringsmodellen er afklaret igangsættes fase 2, som er estimeret til 16 mio. kr. Region Midtjyllands medfinansiering på 1 mio. kr. sigter kun på fase 0+1. På baggrund af forprojektet forventes Food Universe etableret i 2017.

 

Succeskriteriet er, at der skabes et solidt grundlag for etablering af det nationale initiativ Food Universe i Region Midtjylland. De afledte effekter af Food Universe forventes bl.a. at kunne måles på: Forøgelse af den danske eksport, at Danmark udvikles som miljøneutral fødevareproducerende land, at der sker omfattende samarbejde og iværksætteri mellem forskning, erhverv og videnvirksomheder og at vækstlaget styrkes. Endvidere genereres nye, afprøvede forretningsidéer, der er udviklet i samarbejde mellem store virksomheder og små, dynamiske virksomheder og Danmark får position som markedsleder inden for fødevareinnovation.

 

Fødevarerådet drøftede initiativforslaget på sit møde den 1. februar 2013. Rådet lagde vægt på, at der i konceptudviklingen af Food Universe kommer fokus på, hvordan initiativet skaber innovation og tiltrækker aktiviteter, samt fokus på hvordan der sikres samspil med relevante regionale, nationale og internationale initiativer, herunder skabes synergi i forhold til regionens fremadrettede indsats på fødevareområdet. Endvidere anbefalede rådet en bred faglig repræsentation i forarbejdet. 

 

Smart Specialisation og Food4Future KIC

OECD anbefaler regionerne at identificere deres unikke position. Regeringens Innovationsstrategi peger bl.a. på at understøtte mere professionelle klynger og netværk, og peger på at klyngeorganisationer fremover skal udvikles efter europæisk standard som forventes at bygge på EU’s koncept for smart specialisation strategy.

 

Derfor gennemfører Region Midtjylland pt. en analyse af Smart specialisation inden for fødevarer, som skal fungere som pilotprojekt for arbejdet med smart specialisation under Vækstforums initiativer. Analysen kommer med anbefalinger til, hvilke fokusområder der kan understøtte smart specialisering af Region Midtjyllands fødevareaktiviteter. Analysen forventes færdig i foråret 2013. Arbejdet skal bruges som input til at styrke det strategiske grundlag for Region Midtjyllands fremtidige indsats på fødevareområdet. Analysen gennemføres og finansieres i samarbejde med RegX, Future Food Innovation og Agro Food Park og forventes at få væsentlig indflydelse på konceptudviklingen af Food Universe.

 

I 2013-2014 styrkes den regionale indsats for at forankre et kommende Food4Future KIC (Knowledge and Innovation Community) i Region Midtjylland. KIC udbydes og medfinansieres af European Institute of Innovation and Technology - EIT. Der skal udvikles og afprøves metoder og modeller for, hvordan små og mellemstore fødevarevirksomheders internationalisering og vidensamarbejde øges. Dette skal bl.a. geare de regionale fødevarevirksomheder til at være med i de kommende aktiviteter under en europæisk fødevare-KIC. Indsatsen sker i tæt samspil med de øvrige aktiviteter under regionens fødevaresatsning, herunder især innovationsmiljøet Future Food Innovation.  

  

Fødevarerådet som strategisk sparringspartner

Fødevarerådet vil i 2013-2014 spille en central strategisk rolle i at placere regionen bedst muligt i de mange udviklingstiltag, der er igangsat regionalt, nationalt og internationalt. Der tilrettelægges en proces i 2013-2014, der bl.a. omfatter strategikonference for aktører, løbende evaluering af de nye aktiviteter under Klog hverdagsmad i 2013-14 samt udvikling af nye samarbejder som opfølgende aktiviteter på analysen af smart specialisation. Disse aktiviteter vil styrke Region Midtjyllands position som strategisk samarbejdspartner, skabe øget synlighed af Klog hverdagsmad og føre frem til en samlet strategi og handlingsplan for Vækstforums fødevareindsats efter 2014.

 

Baggrund

Vækstforum besluttede i forbindelse med behandlingen af midtvejsevalueringen på sit møde i november 2012 at iværksætte en række strategiske udviklingsaktiviteter, bl.a. forprojektmidler til Food Universe, aktiviteter til at sikre regional regional forankring af det danske fødevaremiljø, når det bliver en del af Food4Future KIC samt tilretning af fødevareindsatsen under indtryk af Smart Specialisation.

 

Det blev besluttet, at der til Vækstforums møde i februar 2013 skulle udarbejdes en nærmere beskrivelse af aktiviteterne med tilhørende budget og finansieringsplan. Initiativerne udmøntes på baggrund af faglig sparring og vurdering fra Fødevarerådet. Der foreligger til mødet den 20. februar indstilling vedrørende forprojektmidler til Food Universe. Konkretisering og forslag til udmøntning af øvrige strategiske initiativer undersøges af Vækstforums sekretariat og fremlægges for Vækstforum, når der igen er regionale midler til rådighed. 

 

Økonomi

 

[image] 

   

*) Fase 2 - Koncept og forretningsmodel - har et estimeret budget på 16 mio. kr. Finansieringsplan herfor udvikles i fase 1. Se bilag.

 

**) Udover den anførte finansiering kommer parternes medfinansiering i timer (anslået 0,5 mio. kr.)   

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-1-10

8. Vækstforums udpegning af observatør til det Regionale Bekæftigelsesråd

Resume

Kirsten Holmgaard har frem til udgangen af 2012 varetaget Vækstforums observatørpost i Det Regionale Beskæftigelsesråd. Kirsten Holmgaard har imidlertid ønsket at træde ud af Det Regionale Beskæftigelsesråd, og Vækstforum opfordres derfor til at udpege en ny repræsentant til observatørposten.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum udpeger en observatør til det Regionale Beskæftigelsesråd.

Sagsfremstilling

Ifølge forretningsordenen for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland deltager en repræsentant fra Vækstforum for Region Midtjylland i Rådet som observatør. 

Indtil udgangen af 2012 har Vækstforum været repræsenteret ved Kirsten Holmgaard, som imidlertid har ønsket at træde ud af rådet.

Beslutning

Vækstforum besluttede at indstille til de deltagende uddannelsesinstitutioner om at udpege en repræsentant til observatørposten i det Regionale Beskæftigelsesråd.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

9. Eventuelt

Beslutning

På baggrund af lukningen af slagteriet ”Jutland Meat” redegjorde Niels Viggo Lynghøj for beskæftigelsessituationen i Struer og omegn.

 

Struer og omegn har i løbet af de seneste år mistet ca. 2000 arbejdspladser, og selv om der er kommet ny til, så er der i nettotal forsvundet ca. 1200 arbejdspladser.

 

Struer kommune vil nu i samarbejde med bl.a. Beskæftigelsesregionen iværksætte en række initiativer: jobrotation, analyse af uddannelsesbehov, øget fokus på eksisterende regionale programmer, gennemsyn af erhvervspolitikken, afholdelse af jobevents og etablering af en tænketank.

 

Dette arbejde skal gøres på baggrund af erfaringer fra områder i en lignende situation, f.eks. Skive Kommune.

 

Der er nu nedsat en styregruppe, som har til formål at planlægge og facilitere en strategi for en fokuseret erhvervs- og beskæftigelsesindsats, sikre medinddragelse af relevante aktører og bestille og følge op på iværksatte initiativer.

 

Vækstforum bakker op om disse initiativer.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-0-87-1-13

10. Tilsagn om støtte til World Water Forum 2018

Resume

Danmark har mulighed for at blive vært for den internationale konference World Water Forum i 2018. Værtskabet skal ses i sammenhæng med anbefalingerne fra Regeringens Vækstteam for Vand, Bio og Miljøløsninger, som har peget på mulighederne for udbygge den stærke danske position som vækstcenter for effektive og intelligente løsninger på verdens vandudfordringer.

 

Konferencen vil kunne skabe rammerne for et internationalt fokus på grønne danske løsninger inden for energi, fødevarer og vand. En stor del af de relevante virksomheder befinder sig i Region Midtjylland, og konferencen vil derfor være et muligt internationalt udstillingsvindue for de regionale virksomheder.

Administrationen indstiller,

at Vækstforum tilkendegiver, at Vækstforum og Region Midtjylland vil støtte World Water Forum 2018 med i alt 6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, fordelt med 2 mio. kr. i henholdsvis 2016, 2017 og 2018,

 

at en eventuel bevilling på 6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler forudsætter en tilsvarende medfinansiering fra de øvrige regioner, og

 

at den samlede finansieringsplan gennemføres.

Sagsfremstilling

Regeringens Vækstteam for Vand, Bio og Miljøløsninger har peget på behovet for at skabe en mere effektiv vandsektor bl.a. gennem udvikling, anvendelse og udbredelse af vandeffektive teknologier. En målrettet indsats vil gøre det muligt for Danmark at udbygge positionen som vækstcenter for effektive og intelligente løsninger på verdens vandudfordringer.

 

Som Vækstteamet har anbefalet og efter konkret anmodning fra en række virksomheder er regeringen, som led i en samlet satsning på vandområdet, ved at undersøge mulighederne og potentialet i at ansøge om dansk værtskab for World Water Forum i 2018. World Water Forum er en international konference, hvor Danmark i 2018 vil kunne skabe rammerne for et internationalt fokus på grønne danske løsninger inden for energi, fødevarer og vand

 

Arrangementet afholdes hvert tredje år og samler op mod 20.000 besøgende fra 200 lande. Hvis WWF kommer til Danmark vil det blive et af de største spydspidsinitiativer for grøn omstilling. Danmark er foreløbigt shortlistet til værtskabsrollen sammen med Brasilien, Qatar og Rusland.

 

En eventuel dansk ansøgning skal indsendes i maj 2013. Regeringen forventes medio marts at træffe beslutning om evt. ansøgning. En af forudsætningerne for regeringens beslutning er tilsagn om mulig økonomisk støtte fra toneangivende danske aktører.

 

Som led i den videre ansøgningsproces er der nedsat en arbejdsgruppe under Erhvervs- og Vækstministeriet, Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Miljøministeriet.

 

Arbejdsgruppen har nu påbegyndt arbejdet med at kontakte regioner og kommuner samt virksomheder og organisationer med interesse i grøn omstilling, ligesom der også er taget kontakt til flere internationale virksomheder, herunder også store fødevarevirksomheder.    

 

Udgiftsniveauet for afholdelse af World Water Forum ligger på ca. 200 mio. kr., og finansieringen hentes traditionelt ved 1/3 offentlige midler, 1/3 private bidrag (nationalt og internationalt) og 1/3 deltagerbetaling (nationalt og internationalt).

 

Det kan nævnes, at der er tilsagn om 7 mio. kr.,  hvoraf Grundfos har lovet støtte med 5 mio. kr.

 

Værtskabet annonceres allerede i 2014, hvilket vil betyde en længere planlægninghorisont og profileringsmulighed end normalt. Region Midtjylland vil derfor få mulighed for at spille en aktiv rolle op til og under et så stort arrangement, da mange stærke danske virksomheder inden for vand, fødevarer og energi ligger i regionen.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen