Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 27. august 2013 kl. 10:00
i

Mødet er erstattet af en elektronisk høring.


Sagnr.: 1-33-87-3-12

1. Godkendelse af referat af Vækstforums møde den 19. juni 2013

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat af mødet den 19. juni 2013.

Sagsfremstilling

Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet efter offentliggørelse.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

2. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt 

Af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler er der til dette møde 10,5 mio. kr. til rådighed (se Tabel 1 i økonomioversigten). Det tilgængelige rådighedsbeløb er tilpasset konsekvenserne af budgetloven, en negativ regulering af pris- og lønudviklingen i forhold til økonomiaftalen for 2013 med regeringen samt allerede bevilgede projekter.

 

EU's Mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden. Der resterer på nuværende tidspunkt 0 mio. kr. af Regionalfonden og 0 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2007-2013 (se Tabel 1 i økonomioversigten).  

 

Af de regionale erhvervsudviklingsmidler indstilles der 4,0 mio. kr. til bevilling på mødet den 27. august 2013 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Regionalfonden indstilles der 0,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Fra Socialfonden indstilles der 0,0 mio. kr. til bevilling (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 6,5 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Af EU's Mål 2 midler vil der restere 0 mio. kr. af Regionalfonden og 0 mio. kr. af Socialfonden for perioden 2007-2013 (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

Eventuelle tilbageløb af midler fra EU's Mål 2 i forbindelse med resultatkontraktopfølgningen pr. 1. september 2013 vil blive disponeret i forhold til Vækstforums prioriteringsliste. 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-4-12

3. Rethink Business (Cradle to Cradle) – ansøgninger til kommunepuljen

Resume

Tre kommuner har ansøgt om midler fra Vækstforums pulje på 2,5 mio. kr. til gennemførelse af eksperimenter, der skal skabe grønne vækstmuligheder for erhvervslivet gennem intelligent, offentlig efterspørgsel.

 

Indsatsen er en del af projektet Rethink Business (tidligere "Cradle to Cradle som forretningsudvikling"). Ideen er at øge kommunernes efterspørgsel efter løsninger, der tager vare om ressourcerne i cirkulære processer. Herning Kommune vil forlænge levetiden og øge genanvendelsesværdien for arbejdsbeklædning. Samsø Kommune vil øge effektivitet og genanvendelse af pumper gennem nye leasingmodeller. Skive Kommune vil sikre genanvendelsen af bygningsmaterialer og samtidig opbygge en helt ny erhvervsklynge.

 

Der har været stor interesse for puljen, og i løbet af ansøgningsprocessen har flere kommuner udtrykt ambitioner om at starte lignende eksperimenter, og derfor indstilles det, at der igangsættes en ny ansøgningsrunde.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 1.887.500 kr. i 2013 til gennemførelse af tre offentlig-private eksperimenter. Fordelt med 300.000 kr. til Herning Kommune, 200.000 kr. til Samsø Kommune og 1.387.500 kr. til Skive Kommune. Der resterer således 612.500 kr. af puljen,

 

at Vækstforum i 2013 afsætter 387.500 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, som, sammen med de resterende 612.500 kr. fra 1. runde, kan udgøre en ny ansøgningsrunde til en pulje på i alt 1 mio. kr.

Sagsfremstilling

Tre kommuner har indsendt ansøgninger til kommunepuljen under Rethink Business. Herning Kommune vil udarbejde en cirkulær forretningsmodel for arbejdsbeklædning inden for det tekniske driftsområde. Tøjet skal have en længere levetid, og når det ikke længere kan bruges som beklædning, skal der findes nye anvendelsesområder for stoffet, før det bliver til twist. Projektet gennemføres sammen med De Forenede Dampvaskerier, TEKO m.fl., og indebærer bl.a. ændringer i indkøbsaftaler, så én leverandør kan overtage beklædning fra en anden; adfærdsændringer, så brugt tøj bliver mere acceptabelt; en teknisk løsning til let at fjerne logoer og et udviklingsarbejde for at finde nye måder at bruge stoffet på.

 

Samsø Kommune vil udvikle nye forretningsmodeller for leasing af pumper. Herved kan man på den ene side sikre, at pumperne er up-to-date og så energieffektive som muligt. Og på den anden side sikre, at leverandøren tager pumperne tilbage og genanvender materialerne. Projektet gennemføres i samarbejde med Grundfos og en lokal installatør og kan indebære design af nye pumpetyper, der lettere kan genanvendes.

 

Skive Kommune vil udvikle nye metoder til at genbruge bygningsmaterialer. Det indebærer bl.a., at kommunen skal stille krav til sortering og genanvendelse ved nedrivning, og at der opbygges en klynge af virksomheder, som kan forarbejde og videresælge materialerne. Projektet gennemføres sammen med flere private virksomheder, bl.a. Gamle Mursten ApS og Troldtekt A/S.

 

Alle tre kommuner medfinansierer projekterne med 50 %. De tre ansøgninger er vedlagt i bilag 1, 2 og 3.

 

Kommunepuljen skal styrke intelligent, offentlig efterspørgsel efter bæredygtige løsninger, udviklet efter principperne i cirkulær økonomi og cradle to cradle. Formålet er at skabe innovative, grønne vækstmuligheder for erhvervslivet ved at fokusere kommunernes efterspørgsel og købekraft. Puljen er en del af Vækstforums projekt "Rethink Business", hvor virksomheder tilbydes rådgivning til at udvikle cirkulære forretningsmodeller. På den måde arbejder Rethink Business både med efterspørgsel og udbud af cradle to cradle produkter og løsninger.

 

Det er administrationens vurdering, at alle tre projekter vil kunne bidrage væsentligt til kommunepuljens formål og skabe vigtige erfaringer på området. Udviklingscenter for Træ og Møbler (UMT), der er operatør på Rethink Business, har behandlet ansøgningerne sammen med den rådgivende gruppe og anbefaler alle tre projekter (se bilag 4, 5 og 6). På den baggrund anbefales det, at alle tre projekter bevilges det ansøgte beløb. Dvs. 300.000 kr. til Herning Kommune, 200.000 kr. til Samsø Kommune og 1.387.500 kr. til Skive Kommune.

 

Til Vækstforums møde den 8. juni 2011 blev det indstillet, at puljen skulle være på 2.500.000 kr., finansieret af Region Midtjylland og EU's Regionalfond med hver 1.250.000 kr. Puljen skulle matches af tilsvarende medfinansiering. Det har imidlertid vist sig at kræve for mange administrative ressourcer at søge og administrere strukturfondsmidler til projekter af denne størrelse. Derfor foreslås en mere enkel finansieringsmodel, hvor de tre ansøgte projekter finansieres med 50 % af Region Midtjylland og 50 % af kommunerne.

 

Økonomi 

 

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-4-13

4. Ny supportfunktion for danske klyngeorganisationer

Resume

Et punkt i den danske klyngestrategi "Strategi for samarbejde om Danmarks klynge- og netværksindsats" er, at der skal oprettes en fælles supportfunktion, som danske klyngeorganisationer kan trække på.

 

Der er opstillet en fordelingsnøgle mellem vækstforaene og Rådet for Teknologi og Innovation, som skal godkendes de respektive steder, inden et udbud kan igangsættes med henblik på at finde en fremtidig operatør på supportfunktionen.

 

Det foreslås, at de fem regioner og Bornholms Regionskommune skal bidrage med i alt 2,4 mio. kr. årligt i perioden 2014-2016 med mulig forlængelse i yderligere to år, og at Ministeriet for forskning, innovation og videregående uddannelse skal bidrage med 2,6 mio. kr. årligt i samme periode.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 1,5 mio. kr. i 2014 til en ny supportfunktion for danske klyngeorganisationer under forudsætning af godkendelse i de øvrige vækstfora og Rådet for Teknologi og Innovation. Den økonomiske ramme fordeler sig med 0,5 mio. kr. pr. år i årene 2014, 2015 og 2016.

Sagsfremstilling

Som led i innovationsstrategien har regeringen i samarbejde med vækstforaene nedsat et forum for klynge- og netværksindsatsen i Danmark (klyngeforum). I vækstpartnerskabsaftalen for 2013 mellem Vækstforum og regeringen er samarbejdet omkring klyngeforum også nævnt.

 

Klyngeforum skal ”understøtte klyngeudviklingen i Danmark og sikre sammenhæng og synergi mellem lokale, regionale, nationale og internationale klyngeindsatser”. Forummet skal med andre ord udmønte den nationale klyngestrategi.

 

En af de opgaver, som klyngeforum har arbejdet med i 2013, er at beskrive, hvilke krav og behov der vil være til en supportfunktion for klyngeorganisationer. Tanken er, at de danske klyngeorganisationer skal kunne trække på én operatør og opnå viden og sparring på samme vis, som klyngeorganisationer i dag kan benytte sig af Netmatch og Reg X, hvis kontrakter udløber i 2014.  

 

Målgruppen for supportfunktionen er de sekretariater for klynger og netværk, der har opnået et EU kvalitetsstempel efter ECEI-standarden for deres organisering af arbejdet med klynger jævnfør den nationale klyngestrategi. 

 

Effekter

Supportfunktionen skal fremme udviklingen af kompetente klyngeorganisationer, således at virksomhederne i klyngerne får hjælp til hurtigere at skabe innovationer og kommercielle succeser, der vil bidrage til at løse samfundsmæssige problemstillinger og skabe øget vækst og beskæftigelse i Danmark.

 

Supportfunktionen skal også bidrage til, at danske klyngeorganisationer bliver mere internationalt orienterede gennem netværk med andre internationale klyngeorganisationer, således at virksomhederne støttes i deres internationalisering.

 

Aktiviteter

Supportfunktionen skal imødekomme de behov, som danske klyngeorganisationer har, for støtte til professionalisering, skabelse af netværk med andre klynger regionalt, nationalt og internationalt, skabelse af netværk med øvrige aktører i erhvervsfremme- og innovationssystemet samt bidrage til at skabe synlighed omkring danske klynger.

 

Supportfunktionen skal løse følgende obligatoriske opgaver:

 

  • Videnindsamling, analyser, monitorering af resultater, benchmarkanalyser, certificering af klynger i henhold til ECEI-standarden

 

  • Videnformidling til klyngerne, samarbejde med andre innovations- og erhvervsfremmeaktører, samarbejde med Enterprise Europe Network og andre landes supportfunktioner

 

  • Markedsføring af de danske klynger, formidling af succeshistorier, repræsentere én fælles indgang til danske klynger og netværk – både i Danmark og internationalt

 

  • Fungere som sparringspartner overfor klyngeforum med henblik på at indsamle og systematisere erfaringer fra udvikling af danske klyngeorganisationer

 

Derudover kan supportfunktionen hjælpe klyngeorganisationerne med opgaver inden for:

 

  • Kompetenceudvikling, internationalisering, professionalisering (f.eks. udvikling af fælles it-værktøjer), synergi og netværk med andre klynger

 

De klyngeorganisationer, som er forankret i Midtjylland, forventes stadig at deltage i MEA's, Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademis, kompetenceudviklingskurser, hvor det har relevans.

 

Organisering

En styregruppe bestående af de finansierende parter nedsættes. Styregruppen deltager i et udbud med henblik på valg af operatør. Når operatøren er valgt, mødes styregruppen et par gange årligt og udstikker retningen for supportfunktionens arbejde i det kommende år.

 

Budget og finansiering

Det samlede årlige budget er på 5 mio. kr. Under forudsætning af godkendelse i de seks vækstfora og Rådet for Teknologi og Innovation vil basisfinansieringen blive delt, således at regionerne tilsammen bidrager med 2,4 mio. kr. pr. år, og Uddannelsesministeriet bidrager med 2,6 mio. kr. pr. år. Finansieringen gælder fra 2014-16 med mulighed for forlængelse i yderligere to år. 

 

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-17-08

5. Ansøgning om forlængelse af projektet Havets Hus

Resume

Projektet Havets Hus søger om at få forlænget projektperioden fra den 28. februar 2014 til den 31. august 2014. Projektet er et af fire oplevelsesfyrtårne, som har fået risikovillig udviklingsfinansiering fra Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender en forlængelse af projektet fra den 28. februar 2014 til den 31. august 2014,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at projektet forlænges fra den 28. februar 2014 til den 31. august 2014.

Sagsfremstilling

Projektet Havets Hus søger om at få forlænget projektet med et halvt år. Projektet har tidligere fået godkendt to forlængelser af projektet fra Region Midtjyllands administration. Der har vist sig at være behov for endnu en forlængelse af projektet, idet projektet har modtaget afslag fra en større dansk fond til etablering af forskningsfaciliteter i Havets Hus. Havets Hus har sideløbende været i dialog med en anden fond, og der arbejdes videre med at finde finansiering til etableringen af Havets Hus.

 

Det er administrationens opfattelse, at en forlængelse af projektet vil være hensigtsmæssig for at opnå det størst mulige udbytte af projektet. Der er afsat 2 mio. kr. til afholdelse af en projektkonkurrence. Det betyder, at den skal i EU-udbud, som tidsmæssigt forlænger processen. Desuden vil en forlængelse øge muligheden for at involvere andre mulige fonde i projektet. 

 

Baggrund

Projektet Havets Hus i Grenaa er et af fire oplevelsesfyrtårne, som Vækstforum har udvalgt til at modtage risikovillig udviklingsfinansiering fra Region Midtjylland. De øvrige internationale oplevelsesfyrtårne er "Bioplanet Randers", "KRAFT - Explore the Powers of Nature" og "Time World" i henholdsvis Randers, Ringkøbing og Herning. 

 

Projektet Havets Hus er medfinansieret af Region Midtjylland, EU's Regionalfond, Norddjurs Kommune, Kattegatcentret og Aarhus Universitet.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-2-3-10

6. Orientering om ny Strukturfondsperiode 2014-2020

Resume

Erhvervsstyrelsen har i juli udsendt udkast til nye Regional- og Socialfondsprogrammer for 2014-2020 i offentlig høring frem til den 1. september 2013. 

Programmerne skal sammen med de øvrige EU-programmer understøtte den europæiske vækststrategi Europa 2020.

 

Vækstforum har i arbejdet med sin nuværende erhvervsudviklingsstrategi og handlingsplan inddraget Europa 2020 og dermed forberedt sig på den kommende Strukturfondsperiode 2014-2020.

Sekretariatet indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Alle EU's programmer skal i den kommende periode bidrage til at opfylde den europæiske vækststrategi Europa 2020s mål.

 

Europa 2020 har som målsætning at skabe vækst, der er:

 

  • intelligent, (gennem mere effektive investeringer i uddannelse, forskning og innovation),

  • bæredygtig (gennem en overgang til en lavemissionsøkonomi og et konkurrencedygtigt erhvervsliv) og

  • inklusiv (med stærk vægt på jobskabelse og fattigdomsbekæmpelse).

 

Strategien fokuserer sin indsats på fem områder inden for beskæftigelse, forskning, uddannelse, fattigdomsbekæmpelse samt klima og energi.

 

Indholdsmæssigt er regionalfondsprogrammets bidrag til 2020 målene en fokuseret indsats på innovation og konkurrenceevne hos små og mellemstore virksomheder, mens socialfondens fokus er at bidrage til at øge beskæftigelsen i nystartede virksomheder, øge beskæftigelsen for personer på kanten af arbejdsmarkedet og til at få flere til at gennemføre en uddannelse.

 

Fokus er stadig den regionale indsats inden for programmernes rammer, hvor Vækstforum fortsat er ansvarlig for den regionale erhvervsudviklingsstrategi og –handlingsplan. Dog forpligtes Vækstforum til at vedtage en særlig politik for regionens yderområder.

 

Sagsbehandling af ansøgninger skal fortsat ske i Vækstforumsekretariatet og med efterfølgende legalitetskontrol hos Erhvervsstyrelsen.

 

Et tema under regionalfonden er ”byer”. Temaet omhandler bæredygtig og grøn byudvikling i byer på 30.000 eller flere indbyggere. Her bliver prioritering af indsatsen henlagt til et landsdækkende udvalg, og midlerne administreres af Ministeriet for by, bolig og landdistrikter. Ligesom temaet ”mobilitet” under socialfonden bliver et særligt tilsagn til EURES (europæisk jobmobilitetsportal).

 

I bilaget angives programmernes indsatser, specifikke mål og resultatindikatorer, samt fordelingen af midler i forhold til indsatsområderne.

 

Økonomiske rammer

Der er indgået et budgetforlig mellem Rådet og Europa-Parlamentet om rammen for EU's budget 2014-2020. Men da budgettet endnu ikke er behandlet i Europa-Parlamentet, er den formelle godkendelse endnu ikke på plads. Det er derfor ikke muligt på nuværende tidspunkt at udmelde en ramme for, hvor mange midler de enkelte medlemsstater får til at gennemføre programmerne. Der er heller ikke overblik over fordelingen mellem regionerne.

Det samlede budget er beskåret, og forventningen er, at der for Danmarks vedkommende sker en reduktion med 20-25 % til regional- og socialfondsprogrammerne.

 

I den indeværende periode 2007-2013 har programmerne for Danmarks vedkommende udgjort ca. 3,8 mia. kr.

 

Sekretariatet udarbejder et administrativt høringssvar.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-13

7. Mødeplan for Vækstforum 2014

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender forslag til mødeplan for 2014.

Sagsfremstilling

Der er følgende forslag til mødeplan for 2014:

 

Onsdag den 5. marts kl. 11.00 – 17.00 (introduktion for det nye Vækstforum)

Onsdag den 14. maj kl. 9.00 - 13.00

Tirsdag den 19. august kl. 9.00 – 13.00

Tirsdag den 28. oktober 12.00 - 16.00

Onsdag den 3. december kl. 9.00 - 13.00

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-12

8. Eventuelt

Sagsfremstilling

Intet.

Tilbage til toppen