Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 28. oktober 2014 kl. 12:00
i KMC, Herningvej 60, Brande

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Brian Bech Nielsen, rektor

Claus Wistoft, borgmester

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør

Henrik Gottlieb Hansen, medlem af regionsrådet

Iver Enevoldsen, borgmester

Jacob Bundsgaard, borgmester

John Hermansen, adm. Direktør, observatør

Jørgen Gaarde, borgmester

Nicolai Hansen, chief executive officer

Peer H. Kristensen, direktør

Thor Jensen, regionsformand, FTF

Tina Grangaard, adm. direktør

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland

 

Fra Administrationen deltager:

Lars Vildbrad, udviklingsdirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-33-87-3-13

1. Tema: EU Strukturfonde 2014-2020 - herunder arbejdet med effektkæder

Resume

Europa-Kommissionen har den 5. maj 2014 godkendt Danmarks partnerskabsaftale med Kommissionen om indsatsen i 2014-2020 under bl.a. Danmarks to strukturfondsprogrammer for Regionalfonden og Socialfonden. Efterfølgende er begge programmer ligeledes godkendt.

 

Preben Gregersen, regionalchef i Erhvervsstyrelsen, vil præsentere de to nationale EU Strukturfondsprogrammer og Danmarks partnerskabsaftale med Kommissionen og rammerne for udmøntningen af programmerne.

 

Stefan Brendstrup, LB Analyse, vil præsentere arbejdet med effektkæder, som i den kommende periode vil udgøre en vigtig del af beslutningsgrundlaget for Vækstforum.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter oplæg om EU Strukturfonde 2014-2020 og herunder arbejdet med effektkæder.

Sagsfremstilling

Vækstforum afgiver efter reglerne i lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond og anden lovgivning indstilling til staten om anvendelse af regional- og socialfondsmidler og til regionen om anvendelse af regionale udviklingsmidler til erhvervsformål.

 

Som nævnt er de danske regional- og socialfondsprogrammer for perioden 2014-2020 nu godkendt. Danmark er det første land til at få sine programmer godkendt af EU-kommissionen.

 

Regionalfondsprogrammet er inddelt i fire prioriteter:

 

  1. Styrkelse af innovation i SMV’er

  2. Forbedre SMV’ers konkurrenceevne

  3. Energi- og ressourceeffektive SMV’er

  4. Bæredygtig grøn byudvikling (ikke indstilles af Vækstforaene)

 

Socialfonden er ligeledes inddelt i fire prioriteter:

 

  1. Iværksætteri og jobskabelse

  2. Mobilitet på tværs af landegrænser (ikke indstilles af Vækstforaene)

  3. Inklusion via uddannelse og beskæftigelse

  4. Uddannelse

 

Vækstforum i Region Midtjylland har i perioden 2014-2020 mulighed for at indstille projekter til regional- og socialfonden for knap 400 mio. kr. fordelt med 196 mio. kr. til regionalfonden og 204 mio. kr. til socialfonden.

 

Tilhørende bekendtgørelser, retningslinjer og ansøgningsskema har været i høring, og Erhvervsstyrelsen åbner nu for modtagelse af ansøgninger indstillet af Vækstforum.

 

Programmerne kan læses her: www.regionalt.dk

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-13

2. Godkendelse af referat

Resume

Vækstforum afholdt møde den 19. august 2014. Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender referat fra mødet den 19. august 2014.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-13

3. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at punktet tages til orientering.

Sagsfremstilling

Økonomioversigt 

Af Region Midtjyllands erhvervsudviklingsmidler er der til dette møde 21,5 mio. kr. til rådighed i 2014 (se Tabel 1 i økonomioversigten).

  

Af de regionale erhvervsudviklingsmidler indstilles der for 20,7 mio. kr. til bevilling i 2014 og for 34,38 mio. kr. til bevilling i 2015 på mødet den 28. oktober 2014 (se Tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være 0,8 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2014 og 82,1 mio. kr. til rådighed af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2015. (se Tabel 3 i økonomioversigten).

 

EU's mål 2 midler er delt op i Socialfonden og Regionalfonden, hvor budgetrammen, i perioden 2014-2020, for henholdsvis Socialfonden udgør ca. 204 mio. kr. og for Regionalfonden ca. 196 mio. kr. De to fonde er bundet op på 6 prioriteter - 3 prioriteter for hver fond - med hver deres budgetramme (se Tabel 1 i økonomioversigten)

 

På mødet d. 28. oktober 2014 indstilles der for ca. 26 mio. kr. til Regionalfonden og for ca. 16 mio. kr. til Socialfonden (se tabel 2 i økonomioversigten).

 

Hvis indstillingerne til mødet følges, vil der være ca. 170 mio. kr. til rådighed af Regionalfonden og ca. 188 mio. kr. til rådighed af Socialfonden (se tabel 3 i økonomioversigten).

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-87-1-14

4. Vækstpartnerskabsaftale 2014 - drøftelse af udkast

Resume

Vækstforum og regeringen har siden 2007 årligt indgået en partnerskabsaftale med det formål at sikre gode rammer for vækst i Danmark gennem en koordinering af den nationale og regionale erhvervsfremmeindsats.

 

Udkast til vækstpartnerskabsaftalen 2014 foreligger nu til drøftelse i Vækstforum, og der er ligeledes aftalt møde mellem formandskabet for vækstforum og regeringen den 13. november 2014.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum drøfter udkast til Vækstpartnerskabsaftalen 2014.

Sagsfremstilling

Vækstpartnerskabsaftalen er i 2014 opdelt i to aftaler: Udkast til den egentlige vækstpartnerskabsaftale samt udkast til en tillægsaftale af administrativ karaktér, som bl.a. har til formål at følge op på tidligere aftaler.

 

Udkast til vækstpartnerskabsaftalen 2014 indeholder følgende initiativer:

 

Styrke Danmark som produktionsland:  

 

  • Der iværksættes et vækstprogram for op til 1.000 små og mellemstore produktionsvirksomheder i hele landet med fokus på vækstpotentialet i fx øget automatisering og digitalisering.  

  • Der iværksættes et intensivt uddannelses- og sparringsforløb for op til 150 vækstvirksomheder for at fremme et tættere samarbejde mellem private iværksættere, erfarne erhvervsfolk og det danske iværksættermiljø.

  • Der udvikles træningsforløb for medarbejdere i produktionserhverv med fokus på at øge ressourceeffektiviteten i virksomhederne.

  • Der etableres et tættere samarbejde mellem vækstfora og Eksportrådet om internationaliserings- og eksportfremmeindsatsen for små og mellemstore virksomheder.

 

Kvalificeret arbejdskraft:  

 

  • Samarbejdet om den virksomhedsrettede kompetenceindsats styrkes på tværs af erhvervs-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet.

  • Flere unge og ufaglærte skal have relevante erhvervskompetencer gennem et styrket samarbejde på uddannelsesområdet.

 

Udvikle den danske fødevareklynge:  

 

  • Der arbejdes for at styrke Danmarks position som samlingspunkt for virksomheder, iværksættere og investorer på fødevareområdet.

  • Food Festival udvikles til et internationalt fyrtårn, der styrker markedsføringen af Danmark som et attraktivt fødevareland for nye virksomheder, iværksættere og investorer. Det vestdanske samarbejde på fødevareområdet udbygges, så virksomheder fra andre regioner også får gavn af Region Midtjyllands fødevareindsats.

  • I samarbejde med eksisterende aktører drøftes muligheder og behov for at styrke adgangen til risikovillig kapital på fødevareområdet, fx gennem private investornetværk.  

Den administrative styregruppe foreslår, at aftalen justeres og præciseres med følgende temaer:

 

Udvikle den danske fødevareklynge  

 

  • At der igangsættes en indsats i forhold til at sikre investeringer i den danske fødevareklynge bl.a. gennem Invest in Denmark.

  • At der etableres et samarbejde om afklaring af behovet for nye uddannelser til fødevarebranchen.

 

Vækstinitiativer for energisektoren, bioøkonomi og ressourceeffektivitet 

 

  • At region Midtjyllands rolle som europæisk foregangsregion i forhold til bioøkonomi inddrages i det videre arbejde på området.

 

Turisme 

 

  • At arbejdet med Europæisk Kulturhovedstad 2017 skal bidrage til udviklingen af samarbejdet mellem kulturlivet og turisme, samt danne grundlag for en videreudvikling af satsningen More.Creative og potentialet i det kreative erhverv.

 

Den administrative styregruppe drøftede ligedeles muligheden for at inddrage en justering af planloven i et vækstperspektiv enten i aftalen eller i de politiske forhandlinger mellem vækstforums formandskab og regeringen den 13. nvoember 2014.

 

Der er foreslået følgende formulering:

 

Plansystemet skal understøtte vækst i hele Danmark  

 

Aftalepartnernes formulering og udmøntning af plansystemets bestemmelser skal ske ud fra en vækstfremmende tilgang, så alle geografiske områder i Danmark kan understøtte regeringens vækstintentioner gennem udvikling i lokalområdet. Det betyder, at væksthæmmende formuleringer skal søges ændret eller fortolkes lempeligere, så den motiverer til vækstinitiativer.  

 

I forhold til tillægsaftalen foreslås det, at de to afsnit som vedrører Bredbånd og Velfærdsområdet indarbejdes i den ordinære Vækstpartnerskabsaftale 2014.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-14

5. Vækstforums Handlingsplan 2015 - status for udmøntning den 28. oktober 2014

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan 2015.

 

Udmøntningen af Handlingsplan 2015 blev iværksat umiddelbart efter mødet i form af en åben ansøgningsrunde, og inden for den økonomiske ramme på 95 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, således at øvrig finansiering søges under bl.a. EU Strukturfonde.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Sammen med vedtagelsen af Handlingsplan 2015 godkendte Vækstforum en økonomisk ramme for indsatsområderne, således at handlingsplanen kan finansieres med 95 mio. kr. af de 116 mio. kr. regionale midler afsat til erhvervsudvikling i 2015. Øvrig finansiering skal søges under bl.a. EU Strukturfonde perioden 2014-2020.

 

Der er gennemført en åben annoncering af en række initiativer, således at relevante aktører har haft mulighed for at indsende ansøgning om en operatørrolle i forhold til gennemførelsen af Vækstforums handlingsplan 2015.

 

Gennemførelsen af følgende initiativer har været annonceret:

 

Rethink Business: Design for disassembly

Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur

Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0

Operatør til KOMPETENCEFORSYNINGmidt

Program for produktionsvirksomheder i Midtjylland 2015

Program for virksomhedsudvikling 2015

VidenFacilitatorMidt

Operatør for eksport og internationaliseringsprogram 2015

Iværksætterprogram 2015

 

Alle ansøgningerne fremstilles i de efterfølgende punkter 6-14.

 

Effekterne af den hidtidige indsats

Danmarks Statistik, de seks vækstforumsekretariater og Erhvervsstyrelsen har udviklet et værktøj, som gør det muligt at følge udviklingen i de virksomheder, der deltager i erhvervsfremmeprojekter. Værktøjet kan desuden bruges til at vurdere, om projekterne har haft en positiv effekt hos de virksomheder, der har deltaget i projekterne.

 

Data stammer fra Danmarks Statistiks registeroplysninger om danske virksomheders beskæftigelse, omsætning, eksport, værdiskabelse mv.

 

Værktøjet er blevet brugt til at monitorere og vurdere effekten af samtlige 80 midtjyske strukturfondsprojekter inden for Vækstforums otte indsatsområder, således at det er effekten inden for et indsatsområde, som vurderes og ikke effekten af det enkelte projekt.

 

Effektvurderingen sker ved at sammenligne udviklingen i de deltagende virksomheder med en kontrolgruppe af virksomheder, som ligner deltagervirksomheder, men som ikke har deltaget i projektet. Hvis deltagerne klarer sig bedre end kontrolgruppen (fx målt på jobskabelse), indikerer dette, at projektet har haft positive effekter.

 

Stigende beskæftigelse, omsætning, indtjening og eksport

Over 11.500 private virksomheder har deltaget i Vækstforums strukturfondsfinansierede indsats siden 2007. Inden for alle Vækstforums otte indsatsområder har deltagervirksomhederne oplevet en positiv udvikling i både beskæftigelse, omsætning, indtjening og eksport i perioden 2010-2012.

 

Effektvurderingen indikerer, at strukturfondsindsatsen har bidraget til at øge beskæftigelsen i fem indsatsområder. De fem indsatsområder er ”Energi og miljø”, ”Fødevarer”, ”Innovation og forretningsudvikling”, ”Iværksætteri” samt ”Uddannelse og kompetenceudvikling”.

  

Resultater skal tolkes med forsigtighed

Effektvurderingen indikerer, at strukturfondsindsatsen har haft en positiv effekt, da deltagervirksomhederne inden for en række indsatsområder har klaret sig signifikant bedre end kontrolgruppen målt på beskæftigelse og omsætning. Metoden sikrer deltagergruppen, og kontrolgruppen ligner hinanden på observerbare forhold som lokalisering, branche, virksomhedsstørrelse og vækst forud for effektmålingsperioden. Derimod kan det ikke udelukkes, at deltagervirksomhederne adskiller sig fra kontrolgruppen på uobserverbare forhold som motivation og engagement, vækstorientering og udviklingsbehov, og at vækst i deltagervirksomhederne helt eller delvist kan tilskrives disse karakteristika snarere end strukturfondsindsatsen.

 

Økonomi 

[image]

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-6-14

6. Ansøgning: Operatør til Rethink Business: Design for disassembly

Resume

Vækstforum godkendte med Handlingsplan 2015 at videreudvikle ”Rethink Business” og cirkulær økonomi under indsatsen Energi og miljø. Under dette initiativ er der blevet annonceret efter en operatør, som skal arbejde med at udvikle ”Rethink Business: Design for Disassembly”. Deadline var 15. september. Der er kommet én ansøgning fra den erhvervsdrivende fond Development Centre UMT.

 

Opgaven handler om at styrke SMV’ernes innovation og vækst gennem strategisk fokus på at anvende Cirkulær Økonomi og Cradle to Cradle forretningsprincipper som konkurrenceforbedrende forretningsmodel, især i designfase og i forhold til at få materialer og ressourcer tilbage til virksomheden. Initiativet er en fokuseret indsats på baggrund af Rethink Business initiativet i 2012-2014.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Development Centre UMT til at varetage operatørrollen,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 0,8 mio. kr. i 2014 til udvikling og gennemførelse af ”Rethink Business: Design for Disassembly”,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 0,4 mio. kr. i 2014 til udvikling og gennemførelse af ”Rethink Business: Design for Disassembly”,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Baggrund

I Vækstforums handlingsplan 2012-2014 og 2015 ses Cirkulær Økonomi som en driver, der kan geare erhvervsliv og samfund til at opnå forretningsmæssige såvel som samfundsmæssige fordele af den grønne omstilling. Vækstforum i Region Midtjylland har besluttet at tage lederskab på og arbejde videre med at understøtte erhvervslivets omstilling til cirkulær økonomi i regionen, såvel som sikre større integration nationalt og internationalt.

 

I perioden 2012-2014 har Region Midtjylland haft en succesfuld indsats med Cirkulær Økonomi i form af ”Rethink Business – join the Circular Economy Revolution”, hvor 34 midtjyske virksomheder har arbejdet fokuseret med forretningspotentialet i Cirkulær Økonomi. Der er udarbejdet en række cases, der beskriver virksomhedernes oplevelse og udbytte af indsatsen.

 

Vækstforum for Region Midtjylland vil i 2015 udvikle indsatsen med speciel fokus på at øge virksomhedernes ressourceproduktivitet og ressourcestyring. Dette sker via ”Rethink Business: Design for Disassembly”, der retter sig mod små og mellemstore virksomheder. Initiativet bygger på den præmis, at det gælder om at skabe effektive ressourcekredsløb gennem intelligent design for derigennem at styre og reducere ressourceudgifter og prisudsving på råvarer. Dette er med til, at virksomheden forbedrer dens styrings- og konkurrenceevne.

 

Som udgangspunkt ønsker Vækstforum, at der i kontakten med virksomhederne arbejdes ud fra at ”Gi’ en hånd og ikke en håndbog”, og dermed at den enkelte virksomheds særegenhed tages seriøst. Med initiativets præmis om, at der skal arbejdes med ressourceproduktivitet, ønskes der et stærkere fokus på at motivere virksomhederne til at udvikle deres forretningsmodeller ud fra to vejledende principper: ”Waste is designed out”; ”Acces over ownership”, hvilket kan ses som en måde, hvorpå virksomheden kan opnå forsynings- og leveringssikkerhed med minimeret risiko for store udsving i ressourcepriserne. De to vejledende principper skal ses som konkrete vejledninger i forhold til den cirkulære økonomis byggesten ”nye forretningsmodeller” og ”styring og effektiv cirkulation af ressourcer mellemvirksomhederne og brugere”. 

 

Der har været en åben ansøgningsrunde efter en operatør med titlen ”Rethink Business: Design for Disassembly” med deadline 15. september. Der er kommet en ansøgning fra Development Centre UMT.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Den regionale operatørs opgaver

Operatør skal etablere et team med stærke kompetencer inden for forretningsudvikling og cirkulær økonomi, herunder med specielt fokus på Design for Disassembly. Operatøren kan selv deltage i gennemførelsen af initiativets aktiviteter. Det er essentielt, at teamet arbejder praksisnært og har et stærkt kommercielt markedsfokus i deres arbejde.

 

Teamet skal primært rette sin indsats mod SMV’erne og deres praksis – i forhold til at klargøre dem til forretningsmodeller, der er båret af principperne ”Waste is designed out” og ”Acces over ownership”. Endvidere har teamet en formidlings, kommunikations og læringsopsamlende opgave.

 

Effekten er, at en indsats ud fra intentionen om at ”gi’ en hånd og ikke en håndbog” og herunder en leverance af en midlertidig innovationskraft og eksekveringskapacitet, vil animere virksomhedslederne og medarbejderne til at undersøge mulighederne og udfordringerne ved ”Design for Disassembly”. Dette antages at resultere i, at virksomheden (10 stk.) sætter sig i spidsen for at forme nye Design for Disassembly forretningsmodeller, der kan levere til markedet for cirkulær økonomi og dermed medvirke til at nå de specifikke mål i EU’s Regionalfonds prioritetsakse 1, 2 og 3: 1) styrket innovation i smv’er, 2) øget antal vækstvirksomheder og 3) Energi- og ressourceeffektive SMV'er. Dermed skabes konkrete eksempler på virksomheder, som formår at skabe gode resultater via nye forretningsmodeller og geare sig selv til markedet for cirkulær økonomi, som bl.a. EU Kommissionen lægger op til skal støttes og fremmes i de kommende år.

 

Arbejdsområde 1: Virksomheder har brug for en individuel, målrettet, og kontinuerlig praksisnær støtte for succesfyldt at kunne implementere ”Design for Disassembly” forretningsmodeller, der fremmer ressourceproduktivitet i virksomhederne, med det mål at øge innovationskraften og dermed skabe vækst og udvikling. Teamet skal derfor agere på forskellige niveauer i og mellem virksomheder. Dette betyder:

 

  • at teamet gennem de forskellige erhvervsorienterede screeningsystemer og via andre pipelines skaber sig kontakt til motiverede virksomheder for ”End of Waste” forretningsmodeller og vejleder efterfølgende, hvor i virksomhedens værdikæde en indsats kan styrke forretningsudvikling og vækst optimalt. Teamet kan, hvis der i Rethink Business (2012-2014) bruttoliste af CØ arbejdende virksomheder allerede er motiverede virksomheder, i et vist omfang arbejde videre med disse,

  • at teamet sammen med virksomhedens ledelse og andre relevante fra erhvervsfremmesystemet udvikler en handleplan/projektskitse, hvor der skaffes optimal adgang til at udnytte de eksisterende tilbud i såvel de regionale, nationale og internationale ordninger.

 

Arbejdsområde 2: Der er brug for at øge kendskabet til vækst– og innovationspotentialerne i cirkulær økonomi og her specielt ”Design for Disassembly”. Operatøren og teamet har opgaver i forhold til at markedsføre, formidle, kommunikere og evaluere forretningsudviklingsmetoden. Målet er, at Design for Disassembly skal styrkes og stå stærkere i virksomhedernes overvejelser om og arbejde med at tilpasse strategi, miljø og innovationsledelsessystemer til morgendagens forretningsområder.

 

Opgaven består i at:

 

  • markedsføre de 2 arbejdsområders indhold og intentioner til centrale aktører,

  • sikre dokumentation og læring i alle aktiviteter, herunder produktion af eksemplariske hands on cases med eksempler på, hvordan Design for Disassembly forretningsmodeller i praksis udvikles og implementeres,

  • etablere en formidlings- og kommunikationsplatform, der er interaktiv og rummer mulighed for, at der kan skabes forbindelser mellem virksomheder, forskning og uddannelsesinstitutioner. Dette skal ske med udgangspunkt i den etablerede platform RethinkBusiness.dk,

  • evaluere indsatsen og indgå i dialog med Region Midtjylland om hvordan indsatsen bedst beskrives og bedømmes.

 

Organisering

Den Erhvervsdrivende Fond Development Centre UMT er en organisation med egen bestyrelse og med repræsentanter fra det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Organisationen har via dens arbejde med projekter i regi af Innovationscentret Livstil-Bolig og beklædning, og Rethink Business (2012-2014) erfaringer med, hvordan en projektorganisering, der skal varetage ovenstående opgaver skal stykkes sammen. Desuden har Development Centre UMT qua deres underleverandører kompetencer til, hvordan designtænkning, ressourceproduktivitet og ressourcestyring kan indtænkes i forretningsmodellen.

 

Økonomi  

 [image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-2-14

7. Ansøgning: Operatør til initiativet Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur

Resume

Som led i udmøntningen af Vækstforums Handlingsplan 2015 på fødevareområdet har Vækstforum annonceret efter en operatør til opgaven med at styrke fødevarebranchens innovationskultur - videreudvikling af innovationsmiljøet på fødevareområdet. Opgaven består i at videreudvikle en række virksomhedsrettede aktiviteter med udgangspunkt i innovationsmiljøet på fødevareområdet. Formålet er at få flere fødevarevirksomheder ind i viden- og innovationssamarbejder for at skabe øget innovation, der på sigt kan bidrage til mere vækst og flere arbejdspladser. Opgaven har til og med 2014 været varetaget af konsortiet Future Food Innovation (FFI).  

 

Der er indkommet én ansøgning fra konsortiet FFI.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender FFI som operatør for initiativet "Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur" for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 6,13 mio. kr. i 2015 til konsortiet Future Food Innovation med Agro Business Park som operatør,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 10,12 mio. kr. i 2015 til konsortiet Future Food Innovation med Agro Business Park som operatør,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Baggrund og formål med initiativet

I forlængelse af vedtagelsen af Vækstforums handlingsplan for 2015 er der under Fødevareindsatsen gennemført annoncering efter en operatør til opgaven med at styrke fødevarebranchens innovationskultur, dvs. en videreudvikling af innovationsmiljøet på fødevareområdet. I perioden 2010-2014 har innovationsmiljøet med konsortiet Future Food Innovation som operatør været centralt i udmøntningen af Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad.

 

Formålet med initiativet "Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur" - videreudvikling af innovationsmiljøet FFI - er at øge den innovationsbaserede vækst i fødevarevirksomhederne. Målet er at øge andelen af fødevarevirksomheder, der er innovationsaktive, og at anspore alle innovative fødevarevirksomheder til at samarbejde med andre. Målet er endvidere at skabe vedvarende ændringer i virksomhedernes innovationsaktivitet.  

 

I 2012 blev der gennemført en midtvejsevaluering af Vækstforums fødevaresatsning Klog hverdagsmad. Af evalueringen fremgik det bl.a., at konsortiet bag det regionale innovationsmiljø FFI er en unik konstruktion, og at dets aktiviteter skaber værdi for de deltagende virksomheder. Dette blev bekræftet, da FFI i juli 2014 fik gennemført en evaluering af differentieringspuljen under FFI, hvorunder der er givet støtte til 22 innovative projekter. Evalueringen viste dels, at disse innovative forløb fremstår som særdeles succesfulde og effektskabende, og dels at den særlige faglige sparring og facilitering, som FFI har ydet til de deltagende virksomheder, medvirker til en hurtigere og mere sikker implementering.

 

Der er indkommet én ansøgning til operatøropgaven. Ansøger er konsortiet bag FFI udvidet med yderligere fire parter. Se afsnit om organisering.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

  

Hovedaktiviteter i 2015  

FFI videreudvikler det regionale innovationsmiljø for fødevarer, idet aktiviteterne i 2015 i et vist omfang udbydes nationalt. Hovedaktiviteterne i 2015 er følgende:

  

1. Rekruttering, innovations- og vækstsparring samt facilitering af innovations-samarbejder. FFI rekrutterer virksomheder til innovationssamarbejder, er det innovative kontaktpunkt på fødevareområdet og tilbyder innovations- og vækstsparring af virksomhederne.

 

2. Forberedelse af virksomheder til innovationssamarbejde. FFI tilbyder netværksarrangementer, workshops m.v. hvor der arbejdes med at øge virksomheders parathed til at indgå i innovationssamarbejder.

 

3. Internationale aktiviteter. FFI tilbyder matchmaking for danske fødevarevirksomheder ift. internationale samarbejder og projekter samt formidler kontakter fra udlandet til danske fødevarevirksomheder for at øge danske fødevarevirksomheders deltagelse i internationale samarbejder. Aktiviteterne gennemføres bl.a. i tæt samarbejde med Food From Denmark, Enterprise Europe Network (EEN) og Danmarks Eksportråd.

 

4. Facilitering af innovative samarbejder mellem fødevarevirksomheder og uddannelsesmiljøer. FFI tilbyder via facilitering og innovationscamps at styrke samarbejdet mellem fødevarevirksomheder og uddannelsesinstitutioner for at skabe øget innovation og udvikling i fødevarevirksomhederne. Innovationcamps tager afsæt i de deltagende fødevarevirksomheders konkrete behov. 

 

5. Innovationssamarbejder mellem fødevarevirksomheder og videninstitutioner. FFI faciliterer en række innovationssamarbejder, hver med deltagelse af min. tre fødevarevirksomheder og en videninstitution. Samarbejderne vil resultere i udvikling af konkrete produkter, koncepter til nye produkter eller løsninger m.v. for de deltagende virksomheder, og have effekt i forhold til at skabe blivende innovationsadfærd hos de deltagende virksomheder og maksimere chancerne for, at virksomhederne vækster som følge af deltagelsen. FFI sikrer, at de rette kompetencer og ressourcer inddrages i innovationssamarbejdet, faciliterer samarbejdets indgåelse og bidrager til, at den nye viden kobles bedst muligt til eksisterende viden og processer, så der opnås blivende adfærdsændringer i virksomhederne.  

 

6. Monitorering  og effektmåling af virksomhedernes udbytte af deltagelsen i

innovationssamarbejderne. FFI laver nulpunktsmåling af alle deltagende virksomheder i innovationssamarbejderne for at indsamle viden om virksomhedernes økonomiske udgangspunkt og innovationspraksis. Målingen gentages ved afslutningen af initiativet i 2015.  

 

7. Formidling, vejledning og matchmaking ift. kapitalmuligheder. FFI vejleder om forskellige kapitalmuligheder i Danmark, herunder internationale kapitalmuligheder, bl.a. i forbindelse med European Food Venture Forum i 2015.  

 

8. Følgeforskning af FFI's virkemidler til styrkelse af innovationskulturen. Følgeforskningen skal dokumentere de konkrete værdier af de virkemidler under FFI, der anvendes til udvikling af innovationskulturen og gennemføres med sigte både på virkemidler i 2015 og i den foregående periode 2010-2014. Følgeforskningen tilrettelægges i tæt dialog med Region Midtjylland, og resultaterne vil indgå i arbejdet med Vækstforums indsats for 2016 og frem.  

  

Effektkæde for indsatsen

Bilag med effektkæde for initiativets aktiviteter 1-6 er vedlagt.

FFI's samlede aktiviteter forventes at bidrage til at skabe øget innovation og ændret innovationsadfærd, der på sigt vil resultere i øget vækst og flere arbejdspladser.  

 

Organisering 

Ansøger er FFI-konsortiet, der ud over forskerparken Agro Business Park som hovedansøger består af den samme kreds af nationale videnaktører, som i perioden 2010-2014 har udgjort konsortiekredsen bag FFI:

AgroTech, Aarhus Universitet (Institut for Marketing og Organisation samt Fakultet for Science & Technology), Teknologisk Institut og Videncenter for FødevareUdvikling (VIFU). Konsortiet supplerer sig i 2015 med den nye danske klyngeorganisation Danish Food Cluster. Derudover har FFI etableret et advisory board bestående af tre SMV'er: Dansk And, GenoSkan A/S og KROMA A/S. 

 

Konsortiet bag FFI repræsenterer en stærk faglighed på fødevareområdet i kraft af de fagligt set bredt favnende og nationalt dækkende konsortieparter, der bindes sammen af et mindre sekretariat. Den daglige ledelse består af et lille sekretariat med en innovationschef, projektleder og bogholderassistance. Herudover trækker FFI på ressourcer hos de enkelte konsortiepartnere, som samarbejder om at skabe fælles projekter og aktiviteter. 

 

Økonomi

 

[image]

 

Særlige bemærkninger

Vækstforums fødevareråd blev på sit møde den 5. september 2014 orienteret om annonceringsmaterialet vedrørende initiativet Styrkelse af fødevarebranchens innovationskultur. Rådet understregede vigtigheden af, at der skabes kontinuitet i satsningen, og at Vækstforum er opmærksom på dette. Rådet understregede endvidere koblingen til de øvrige initiativer i Vækstforums handlingsplan.

 

Såfremt Vækstforum følger indstillingen og vælger FFI som operatør, sikres kontinuiteten i fødevaresatsningen, og den opnåede læring og erfaring fra FFI's varetagelse af operatøropgaven under etablering og udvikling af innovationsmiljøet FFI i 2010-2014 bevares og indgår i det videre arbejde.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-2-12

8. Ansøgning: Operatør til "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0"

Resume

Vækstforum godkendte med Handlingsplan 2015 initiativet "Udvikling af det regionale økosystem for sundhedsinnovation" under indsatsen Velfærds- og sundhedsinnovation. Under dette initiativ har der været en annoncering efter en operatør med titlen "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0" med deadline den 10. september. Der er kommet én ansøgning, og ansøger var Fonden MTIC.

 

Opgaven, der ønskes løst, omhandler hovedsageligt arbejdet med OPI (offentlig-privat innovation) på hospitaler og i kommuner, en funktion som klyngesekretariat og et forsøg med en crowdfundingplatform som finansieringsmodel.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Fonden MTIC som operatør på "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0",

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 8 mio. kr. i 2014 til Fonden MTIC for at varetage operatørrollen af "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0",

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Baggrund

I perioden 2009-2014 har Region Midtjylland haft en succesfuld OPI-indsats, der siden 2012 har inkluderet Regionshospitalet Horsens, Randers og Aarhus Universitetshospital. Indsatsen blev evalueret i juni 2014 og viste, at både virksomheder og hospitaler oplever stor værdiskabelse af indsatsen. (Seneste evaluering se bilag)

 

Det ønskes nu at undersøge, om den anvendte metode kan bruges på kommunernes arbejde med erhvervsrettet OPI, med et særligt fokus på de tværsektorielle forløb, hvor der er store driftsudfordringer/udgifter, og dermed et forventet erhvervspotentiale.

 

Flere evalueringer af den regionale erhvervsindsats på sundhedsinnovation har desuden vist, at det er effektivt med et regionalt baseret klyngesekretariat, der har et højt specialiseret kompetenceniveau til at betjene den midtjyske erhvervsklynge på sundhedsområdet. Denne sekretariatsfunktion ønskes udviklet i et tæt samarbejde med nationale innovationsnetværk, eksportinitiativer og centrale aktører på feltet – både regionalt og nationalt.

 

Arbejdet under "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0" vil blive tæt knyttet til den igangværende proces, initieret af Vækstforum, med at samle de centrale aktører i Midtjylland - AU, VIA, kommunerne og Region Midtjylland i et partnerskab for sundhedsinnovation.

 

Der har været en åben ansøgningsrunde efter en operatør med titlen "Forretningsudvikling gennem sundhedsinnovation 2.0" med deadline den 10. september. Der er kommet en ansøgning fra Fonden MTIC.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Hovedopgaverne for operatøren i 2015 vil være:

 

1) Etablere og drive en indsats inden for offentlig-privat innovation.

Der skal udstationeres OPI-konsulenter til at arbejde som brobyggere mellem erhvervslivet og hospitaler og kommuner.

 

Der vil i 2015 være fokus på få simple projekter med et tværsektorielt snit og dertil analyser af, hvilke behov der er for innovation og forretningsudvikling dels i kommunerne, og dels på tværs af sektorerne.

 

Skal dette felt udvides på hospitals- og kommunesiden er det en kritisk forudsætning, at der kommer en forankring af OPI-indsatsen i det kommende midtjyske partnerskab for sundhedsinnovation. Både set i forhold til volumen og forankring af en langsigtet indsats.

 

Effekter af denne indsats er på kort sigt at få opbygget en infrastruktur og processer, der kan sikre resultater på lang sigt. De langsigtede effekter er at få professionaliseret den offentlige sektors erhvervssamarbejde til gavn for begge parter, og få udviklet produkter og services baseret på reelle behov, som virksomhederne har større mulighed for at afsætte både nationalt og globalt.

 

2) Etablere og drive et klyngesekretariat 

Sekretariatet skal i 2015 facilitere virksomhedsdeltagelse i konferencer og messer, være formidler af relevant viden, skabe netværk og øge de forretningskritiske kompetencer på området. Desuden skal regionens profil inden for sundhedsinnovation markedsføres nationalt og internationalt.

 

MTIC har store erfaringer med denne opgave, og har siden sommeren 2014 indgået i to nationale innovationsnetværk - MedTech Innovation (medicoområdet) og Welfaretech (velfærdsteknologi/homecare). Indsatsen vil derfor også ske i samarbejde med disse.

 

Med hensyn til markedsføring vil der være et samarbejde med Healthcare Denmark, Invest in Denmark, Danmarks Eksportråd og de danske innovationscentre rundt om i verden.

 

Effekterne af disse aktiviteter er på kort sigt, at virksomhederne får større udbytte af at deltage i messer, at der sker mere samarbejde og videndeling på tværs af klyngen, og at virksomheder generelt får opgraderet deres forretningskritiske kompetencer.

 

På lang sigt er målet mere eksport, vækst og beskæftigelse. Til målingen af dette vil der tages udgangspunkt i en nulpunktsanalyse ud fra 2008 tal udarbejdet af IRIS Group.

 

3) Etablering af en crowdfunding platform, der kan bruges til at skaffe midler til tidlige udviklingsfaser af kliniske behov. 

Formålet er at afprøve, hvorvidt der kan etableres en crowdfundingplatform, der kan finde finansiering til tidlige projekter og produkter til sundhedssektoren. En kritisk antagelse for dette er, at det marked, hvor denne finansieringsmodel virker, også dækker det komplekse marked for sundhedsområdet.

 

MTIC vil samarbejde med Inno-X Healthcare og deres biomedical program for at finde kvalificerede projekter til platformen.

 

Organisering  

Fonden MTIC er en selvstændig organisation med egen bestyrelse, både med repræsentanter fra det private erhvervsliv og den offentlige sektor. MTIC arbejder ligeledes med begge sektorer. Bestyrelsens sammensætning skal godkendes af den administrative styregruppe for Vækstforum.

 

OPI-konsulenterne og klyngesekretariat vil være under samme organisation og ledelse i MTIC.

 

MTIC vil derudover indgå i det midtjyske partnerskab for sundhedsinnovation, der er under dannelse. Formen på dette vil blive afklaret i løbet af foråret 2015.

 

Økonomi

 

[image]

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-12-14

9. Ansøgning: Operatør til KOMPETENCEFORSYNINGmidt

Resume

Væksthus Midtjylland har ansøgt om at være operatør på projekt KOMPETENCEFORSYNINGmidt.  Da omdrejningspunktet i projektet er samarbejde mellem aktører fra hhv. beskæftigelses-, uddannelses- og erhvervspolitikken, vil Væksthuset med erfaring med alle tre fra tidligere projekter være en oplagt operatør.

 

Formålet med projektet er at øge virksomhedernes arbejde med strategiske kompetenceudviklingsplaner knyttet til deres vækststrategier og herigennem kompetenceudvikle såvel medarbejdere som ledere. En af projektets aktiviteter vil være at etablere lokale koordinerende samarbejder bestående af aktører fra de tre politikområder for at sikre virksomhederne en sammenhængende, helhedsorienteret indsats.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Væksthus Midtjylland som operatør på projekt KOMPETENCEFORSYNINGmidt,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 3 mio. kr. i 2015 til projektet,

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Socialfond 2014-2020 bevilges projektet i alt 5 mio. kr. i 2015 fordelt med 3,25 mio. kr. på akse 1 og 1,75mio. kr. på akse 4,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Der er indkommet en ansøgning om at være operatør på KOMPETENCEFORSYNINGmidt, fra Væksthus Midtjylland. Væksthuset har været operatør på de to foregående kompetenceudviklingsprojekter KOMPETENCEmidt 1 og 2 og har løst opgaven på meget tilfredsstillende vis. Væksthuset har opbygget stor erfaring med og ekspertise i administration og styring af strukturfondsstøttede projekter og har ligeledes et godt og tillidsfuldt samarbejde med alle partnere i projekterne. Væksthuset yder disse stor service og hjælp med administration af regelsættet, så der har været fundet meget få fejl i indberetningerne til Erhvervsstyrelsen. Væksthuset har også stor erfaring i at styre projektafviklingen, så projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningerne, men har også vist smidighed ift. at rette projekterne til ift. anbefalinger i gennemførte evalueringer.

 

I 2015 projektet er omdrejningspunktet samarbejdet mellem aktørerne fra de tre politikområder: beskæftigelse, uddannelse og erhvervsudvikling, hvorfor Væksthuset vil være en oplagt operatør, idet de tidligere har været operatør på programmer med alle tre. Væksthuset har derfor allerede en stor samarbejdsflade til samtlige systemer og vil have nemt ved at knytte dem sammen i et tæt samarbejde. Yderligere byder Væksthuset ind på flere programmer og vil derfor have et godt overblik over de muligheder, virksomhederne tilbydes og dermed sikre en sammenhængende og koordineret indsats. Hovedpartnere i projektet vil være VEU centrene og øvrige partnere vil være jobcentre, erhvervsserviceenheder samt arbejdsmarkedets parter herunder A-kasser, der  har fået en rolle med beskæftigelsesreformen.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Baggrund og formål

Baggrunden for projekt KOMPETENCEFORSYNINGmidt er Handlingsplan 2015 og de heri nævnte udfordringer: Danske virksomheders konkurrenceevne er udfordret af lav vækst i produktiviteten. Globalisering og teknologisk udvikling stiller skærpede krav til virksomhedernes omstilling og fornyelse. Med op mod en femtedel af arbejdsstyrken uden erhvervskompetencegivende uddannelse i en tid, hvor flere og flere ufaglærte job forsvinder, må der satses på efteruddannelse af den eksisterende arbejdsstyrke. Der skal derfor skabes en styrket kompetenceforsyning, hvor virksomhederne i højere grad sikres adgang til de rette kompetencer på rette tid og sted. En vigtig forudsætning for, at en sådan indsats kan lykkes, er en styrket koordinering og samordning af erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsespolitikkerne.

 

Vækstforum har med sin hidtidige indsats - KOMPETENCEmidt 1 og 2 - etableret et unikt samarbejde mellem en række aktører, som gennem deres koordinerede indsats i forhold til det virksomhedsopsøgende arbejde, har øget efteruddannelsesaktiviteterne i Region Midtjylland betydeligt. Erhvervsstyrelsens effektvurdering af Socialfondsindsatsen viser klart, at virksomheders deltagelse i kompetenceudvikling har en positiv effekt for omsætningen, og at KOMPETENCEmidt i høj grad har været medvirkende til skabelse af ca. 4.000 nye jobs i Region Midtjylland. Udover de synlige resultater har partnerskaber mellem aktørerne skabt øget kvalitet i insatsen. Samtidig med at virksomhederne bliver mere tilbøjelige til at igangsætte efteruddannelse.

 

Grundlaget for aktiviteterne i det udførende led er etablering af de lokale koordinerende partnerskaber, som skal sikre én indgang for virksomhederne til offentlig service vedrørende rekruttering og opkvalificering. Samarbejderne skal være organiseret omkring relevante arbejdskraftoplande. Lokalområderne beslutter selv, hvordan organiseringen skal være. Målet er, at det daglige arbejde med rådgivning af virksomhederne i praksis skal udføres i et reelt samarbejde mellem de tre systemer, så der for virksomhederne bliver tale om en sammenhængende helhedsorienteret indsats med baggrund i og fokus på deres kort- og langsigtede behov i forhold til kompetenceforsyning og vækst. Samarbejdet drøfter og beslutter den løsning, der skal findes i forhold til den enkelte virksomhed. 

 

Aktiviteter

Hovedaktiviteterne bliver udvikling af strategisk uddannelsesplanlægning (kompetenceudviklingsstrategier), udvikling af vækstplaner i smv’er , kortlægning af heraf afledte kompetencebehov herunder også styrkelse af virksomhedernes HR-arbejde samt gennemførelse af uddannelse både for medarbejdere og ledelse, i forbindelse med udviklingen heraf eller i forbindelse med ændrede organiseringsformer. Aktiviteterne vil også omfatte afdækning af medarbejdernes kompetencer dvs. en før-afklaring ift. en realkompetencevurdering, der knytter sig udelukkende til uddannelser. Er der behov for højtuddannet arbejdskraft, det være dansk eller udenlandsk, er allokering heraf også en projektaktivitet.

 

Partnerne foretager et opsøgende arbejde over for virksomhederne, som afdækker behovet og danner grundlaget for projektets aktiviteter. De konkrete projektaktiviteter vil således til hver en tid være bestemt af virksomhedernes behov. Selve den opsøgende indsats skaber ikke resultaterne alene og er derfor udelukkende et vigtigt instrument til opnåelse af de fastsatte mål. Projektet vil fokusere på at afdække, motivere og aktivere virksomhedernes vækstambitioner og gennem kompetenceudvikling fremme mulighederne for en forøget hastighed i realiseringen af vækstpotentialet. Fokus vil derfor være på de virksomheder, der igennem en opsøgende indsats findes at have et vækstpotentiale eller have et ønske om at fremme et sådant. I henhold til Handlingsplan 2015 vil der være særligt fokus på fremtidens industri, energi- og miljø samt fødevarebranchen. 

 

Effekter

Det vil være projektets første målsætning at få dannet og aktiveret de lokale partnerskaber. I projektets evaluering vil der blive fokus på beskrivelsen af de forskellige modeller for lokale partnerskaber, således der i en evt. fortsættelse af projektet kan trækkes på erfaringer fra det første år.

 

Der opstilles  følgende effektmål:

 

  • Et professionaliseret og velkoordineret opsøgende system med øget fokus på virksomhedernes kompetenceforsyning herunder allokering af højtudannede og højtuddannet udenlandsk arbejdskraft

 

  • 45 virksomheder arbejder med udvikling af vækststrategier

 

  • 45 virksomheder kommer til at arbejde strategisk med efteruddannelse

 

  • 225 efteruddannede deltagere både medarbejdere og ledere

 

  • 300 medarbejdere modtager vejledning

 

  • 200 medarbejdere screenes

 

  • 30 ansatte modtager erhvervsfaglig og videregående uddannelse 

 

Effekterne vil være et professionaliseret og velkoordineret opsøgende system, der tilbyder virksomhederne et enstrenget system med adgang til mangfoldige services ift. at styrke deres vækst.

 

Flere virksomheder vil derfor komme til at arbejde strategisk med efteruddannelse, idet kompetencebehovene tænkes sammen med virksomhedernes generelle udviklingsstrategier, hvorved deres anvendelse af efteruddannelsessystemet øges, og flere medarbejdere og ledere får efteruddannelse. For den enkelte medarbejder vil effekten være en forbedret employability.

 

Medarbejdernes formelle kompetenceniveau hæves igennem de igangsatte uddannelsesforløb og flere vil gå i gang med at uddanne sig til et endnu højere niveau. Effekten på langt sigt vil være jobskabelse og øget produktivitet i de deltagende virksomheder. (se endvidere figur 1 og 2 i vedhæftede bilag) 

 

 Økonomi

 [image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-2-14

10. Ansøgning: Operatør til program for produktionsvirksomheder i Midtjylland 2015

Resume

Som led i implementering af Handlingsplan 2015 annoncerede Vækstforum efter en operatør til gennemførelse af initiativet "Program for produktionsvirksomheder i Midtjylland 2015". Der er modtaget én ansøgning fra VIA University College, Væksthus Midtjylland, Dansk Industri, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation samt Innovationsnetværket for Produktion.

 

Initiativet bygger videre på det igangværende initiativ "Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller" og udgør et supplement til det nationale "Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder". Gennem initiativet kan vækstpotentielle produktionsvirksomheder få adgang til et væksttjek efterfulgt af et vækstløft og/eller deltagelse i en vækstgruppe. Det overordnede mål er at øge antallet af vækstvirksomheder i Midtjylland.

 

Projektet søges finansieret dels af regionale erhvervsudviklingsmidler, regionalfondsmidler samt privat medfinansiering.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender VIA University College som operatør på "Program for Produktionsvirksomheder i Midtjylland 2015" med følgende partnere: Væksthus Midtjylland, Dansk Industri, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation samt Innovationsnetværket for Produktion,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 2,2 mio. kr. i 2014 til "Program for produktionsvirksomheder",

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 1,7 mio. kr. i 2014 til "Program for produktionsvirksomheder",

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan 2015. Under Vækstforums indsatsområde "Innovation og forretningsudvikling" blev det besluttet at gennemføre et Program for produktionsvirksomheder. Programmet er målrettet små og mellemstore produktionsvirksomheder med vækstpotentiale. Der vil være særligt fokus på de midtjyske styrkepositioner Fødevare og Energi/Miljø.

 

I forbindelse med annonceringen af programmet er modtaget én ansøgning. Ansøger er Professionshøjskolen VIA University College med Væksthus Midtjylland, Fremstillingsindustrien - en del af Dansk Industri, Aarhus Universitet Center for Entreprenørskab og Innovation samt Innovationsnetværket for Produktion ved CenSec som partnere.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Initiativet bygger videre på det igangværende initiativ "Fremtidens industrielle forretningsmodeller", som VIA også er operatør på, og som der er gode erfaringer med. Initiativet udgør desuden et supplement til det nationale "Vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder", som understøttes af "Regionalt vækstpartnerskab 2013 mellem regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland", og som Vækstforum bevilgede midler til på sit møde den 19. august 2014. Vurderingen er, at der er flere vækstpotentielle produktionsvirksomheder i Midtjylland, som har brug for ekstern rådgivning til realisering af deres vækstpotentiale, end det antal, som forudsættes at deltage i det nationale program.

 

Det overordnede formål med programmet er at kvalificere og øge antallet af vækstvirksomheder i Region Midtjylland inden for fremstillingsindustrien. Indsatsen skal således styrke produktionsvirksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne på det globale marked, samt øge deres evne til langsigtet og strategisk forretningsudvikling.

 

Målene er for såvel det nationale som det regionale program at 

 

  • øge antallet af vækstvirksomheder

  • øge virksomhedernes omsætning, produktivitet og beskæftigelse

  • øge antallet af virksomheder, som samarbejder med private rådgivere

 

Indsatsen baseres på principperne i "Det midtjyske Vækstunivers" og er som en investering i produktionsvirksomhedens vækst, ligesom virksomhedens vækstambition og vækstpotentiale skal trænes kontinuerligt. 

 

Effekt

Effekten af aktiviteten er, at der er 12 flere vækstvirksomheder målt på beskæftigelse 2-5 år efter projektperioden, jf. vedhæftede effektkæde.

 

Derudover vil aktiviteten have effekt på jobskabelse og omsætning. Mål for dette vil blive præciseret i en resultatkontrakt.  

 

Aktiviteter

Programmet omfatter følgende aktiviteter:

 

Vækstkortlægning/virksomhedspitch - ca. 60 virksomheder

Vækstkortlægning gennemføres for at identificere de vækstproduktionsvirksomheder, der er målgruppen for projektet. Virksomhedspitch gennemføres for at sætte fokus på virksomhedens væsentligste udfordring, at afklare virksomhedens vækstpotentiale fra flere forskellige fagperspektiver samt sikre, at virksomheden matches med den rette private konsulent.

 

Vækstkortlægning/virksomhedspitch er gratis for virksomhederne og gennemføres af Væksthuset henholdsvis et professionelt panel bestående af konsortiets partnere samt DS Håndværk og Industri.

 

Væksttjek - ca. 45 virksomheder

Væksttjek gennemføres af den udvalgte konsulent og består af en eller flere strategiworkshops. Formålet er yderligere at identificere virksomhedens centrale udfordringer og at prioritere virksomhedens fremadrettede indsats i en vækstplan.

 

Væksttjek er gratis for virksomhederne og gennemføres af private konsulenter.

 

Vækstløft - ca. 30 virksomheder

I Vækstløftet gives over en periode konkret rådgivning til, hvordan virksomheden kan realiserer sit vækstpotentiale relateret til de aktiviteter, som er beskrevet i vækstplanen.

 

Vækstløft medfinansieres med minimum 50% af virksomheden og gennemføres af private konsulenter.

 

Vækstgrupper - ca. 40 virksomheder

I vækstgrupper vil 5-10 virksomheder fokusere på fagligt relevante områder samt introduceres til forskellige ledelsesværktøjer.

 

Vækstgrupper medfinansieres af virksomhederne med ca. 13.500 kr. pr. virksomhed og gennemføres og faciliteres af private konsulenter. 

 

Organisering og tidsplan

Initiativet gennemføres af et konsortium bestående af VIA University College, Væksthus Midtjylland, AU Center for Entreprenørskab, Fremstillingsindustrien - en del af Dansk Industri samt Innovationsnetværket for Produktion. VIA University College er lead partner og operatør på opgaven. 

 

Programmet gennemføres i perioden 1. januar til 31. december 2015. 

  

Økonomi

Der ansøges om 2,2 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 1,7 mio. kr. af regionalfondsmidlerne til gennemførelse af initiativet. Der forudsættes privat medfinansiering fra virksomhederne i forbindelse med deltagelse i vækstløft og vækstgrupper. 

 

[image] 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Bent Hansen og Harald Mikkelsen deltog ikke i mødet under behandlingen af dette punkt.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-10-14

11. Ansøgning: Operatør til Iværksætterprogram 2015

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 en handlingsplan for 2015. Under Vækstforums indsatsområde ”Iværksætteri” blev det besluttet at gennemføre et Iværksætterprogram målrettet iværksættere med vækstpotentiale. Efterfølgende er der indkaldt ansøgninger på opgaven som operatør på programmet og Væksthus Midtjylland har ansøgt om opgaven.  

 

Iværksætterprogrammet har som sin hovedaktivitet rådgivning til vækstiværksættere, men herudover omfatter programmet også Investorreadiness forløb med tilknytning af kapitalcoach, facilitering af Business Angels netværk samt tilbud om deltagelse i vækstgrupper, PLATO-forløb og mentorordninger.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Væksthus Midtjylland som opereratør på programmet,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges i alt 12,6 mio. kr. i 2015 til Væksthus Midtjylland, og

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU’s Socialfond 2014-2020 bevilges 11,488 mio. kr. i 2015 til Væksthus Midtjylland,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan 2015. Under Vækstforums indsatsområde ”Iværksætteri” blev det besluttet at gennemføre et Iværksætterprogram målrettet iværksættere med vækstpotentiale. Efterfølgende er der indkaldt ansøgninger på opgaven som operatør på programmet. Væksthus Midtjylland har ansøgt om opgaven og beskriver en indsats i tæt overensstemmelse med programmets indhold og indenfor den reserverede økonomiske ramme.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Formål og indhold

Iværksætterprogrammet har til formål at øge iværksætteres etablerings- og overlevelsesrate samt at øge antallet af vækstiværksættere i Region midtjylland, målt på omsætning og beskæftigelse.

 

Med udgangspunkt i hypotesen om, at det er muligt at træne og motivere iværksættere til i højere grad at udløse deres virksomheders vækstpotentiale er målet for Iværksætterprogrammet at styrke iværksætternes kompetencer i forhold til at drive og udvikle deres virksomheder. Iværksætterprogrammet tager afsæt i det Midtjyske Vækstunivers, hvor iværksætterne tilbydes vejledning og deltagelse i kollektive træningsforløb samt deltagelse i individuelle rådgivningsforløb, hvor omfanget af rådgivningsforløbet afhænger af iværksætterens vækstpotentiale

 

Hovedaktiviteten i Iværksætterprogrammet er vejledning og rådgivning til vækstiværksættere i forbindelse med etablering og udvikling af virksomhed. Herudover indeholder Iværksætterprogrammet også Investorreadiness forløb med tilknytning af en kapitalcoach, mulighed for deltagelse i springboards og adgang til Business Angels netværk. Udover den individuelle rådgivning tilbydes iværksættere deltagelse i Vækstgrupper, Platoforløb (netværk med tilknyttet faddervirksomhed) og mentorordninger.

 

Den lokale erhvervsservice står for den indledende vejledning af iværksættere og henviser iværksættere med vækstpotentiale til Væksthus Midtjylland. Væksthuset står for den specialiserede vejledning og efter udarbejdelse af en vækstplan tilbydes iværksætteren forskellige muligheder for træning, blandt andet camps, vækstgrupper og mentorforløb. Afhængig af virksomhedens vækstpotentialeniveau tilbydes iværksætteren deltagelse i Vækstforløb, som er individuelle rådgivningsforløb med køb af ekstern, fagspecifik rådgivning indenfor områder, som er kritiske for virksomhedens fremtidige succes.

 

Endvidere skal der gennemføres en systematisk kompetenceudviklingsindsats målrettet aktørerne i det regionale erhvervsservicesystem. Indsatsen bygger videre på den strukturerede erhvervsserviceuddannelse, der blev igangsat som led i implementeringen af Vækstuniverset.

 

Der indgås resultatkontrakt med Væksthus Midtjylland om gennemførelse af programmet.

Hovedelementerne i kontrakten vil være følgende:

 

Resultatkontrakt

Effekter

Iværksætternes overlevelsesrate øges med 15%

Antal vækstiværksættere øges med 50%

De deltagende iværksætteres økonomiske performance er 10% bedre end øvrige iværksætteres, mål på omsætning, eksport og beskæftigelse

 

Aktiviteter

100 iværksættere har deltaget i træningsforløb/camps

350 iværksættere har deltaget i Rådgivningsforløb

50 iværksættere har deltaget i Vækstgrupper

20 iværksættere har deltaget i Plato forløb

30 iværksættere har fået tilknyttet en mentor

50 iværksættere har fået tilknyttet en kapitalcoach

30 cases er præsenteret for Business Angels netværk

12 kompetenceudviklingsmoduler for aktører i erhvervsservicesystemet er gennemført

 

Organisering

Iværksætterprogrammet vil blive baseret på strukturen i det enstrengede erhvervsservicesystem, hvor den lokale erhvervsservice tilbyder generel vejledning til alle iværksættere og Væksthus Midtjylland varetager den specialiserede vejledning. Samarbejdsstrukturen i det regionale erhvervsservicesystem underbygges af anvendelse af fælles CRM system, fælles anvendelse af dialogværktøjet Væksthjulet og fælles markedsføringsindsats. 

 

Økonomi

 

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-3-14

12. Ansøgning: Operatør til program for virksomhedsudvikling 2015

Resume

Som led i implementering af Handlingsplan 2015 annoncerede Vækstforum efter en operatør til gennemførelse af initiativet "Program for virksomhedsudvikling 2015". Der er modtaget én ansøgning fra Væksthus Midtjylland med Innovationsnetværkene Produktion, Dansk Materialenetværk, Livsstil, Bolig og Beklædning, INBIOM og FoodNetwork som partnere.

 

Programmet er en fortsættelse af en række virksomhedsrettede aktiviteter - rådgivning, sparring og kollektive forløb, hvis positive betydning og effekt er dokumenteret i flere evalueringer. Dertil omfatter programmet en ny aktivitet, som giver mulighed for samarbejde med videninstitutioner. De overordnede mål med programmet er at øge antallet af vækstvirksomheder samt skabe flere innovative virksomheder i Midtjylland.

 

Initiativet søges finansieret af regionale erhvervsudviklingsmidler, regionalfondsmidler samt privat medfinansiering.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Væksthus Midtjylland som operatør på "Program for virksomhedsudvikling 2015" med innovationsnetværkene Produktion, Dansk Materialenetværk, Livsstil, Bolig og Beklædning, INBIOM og FoodNetwork som partnere,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 10,3 mio. kr. i 2015 til "Program for virksomhedsudvikling",

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 9,8 mio. kr. i 2015 til "Program for virksomhedsudvikling",

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan 2015. Under Vækstforums indsatsområde "Innovation og forretningsudvikling" blev det besluttet at gennemføre et Program for Virksomhedsudvikling. Programmet er målrettet små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale med særligt fokus på de midtjyske styrkepositioner og klynger: Fødevare, Energi/Miljø samt Produktion.

 

I forbindelse med annoncering af programmet er modtaget én ansøgning. Ansøger er Væksthus Midtjylland sammen med Innovationsnetværket for Produktion/CenSec, Dansk Materialenetværk/Plast Center Danmark, Innovationsnetværket for Livsstil, Bolig og Beklædning/Development Centre UMT, INBIOM/Agro Business Park samt FoodNetwork/VIFU Videncenter for Fødevareudvikling.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Initiativet bygger videre på flere eksisterende/hidtidige regionale programmer: VÆKSTmidt Accelerator, FØDEVAREmidt, CleanTEKmidt og KLYNGEmidt Netværksinitiativ. Indholdet er kollektive forløb, individuelle rådgivningsforløb, vækstsparring og vækstgrupper. Dertil kommer vidensamarbejde mellem minimum 3 SMV'er og en videninstitution.

 

Formålet med programmet er at skabe flere midtjyske virksomheder, der realiserer et internationalt vækstpotentiale og støtter virksomhederne i at:

 

  • udvikle klare markeds- og vækststrategier

  • opbygge internationale netværk

  • accelerere international vækst og konkurrenceevne

  • øge eksporten, indtjeningen og beskæftigelsen.

 

Målene er at forbedre den regionale konkurrenceevne ved at:

 

  • øge antallet af vækstvirksomheder

  • øge antallet af innovative små og mellemstore virksomheder

  • målgruppen oplever erhvervsfremmesystemet som sammenhængende og kompetent

 

Indsatsen baseres på kriterier og parametre i "Det midtjyske Vækstunivers", som udgør arbejdsgrundlaget for erhvervsfremmesystemet udførende indsats for at fremme vækst i regionens virksomheder. Se bilag for status på Det midtjyske Vækstunivers. 

 

Effekt

Effekten af indsatsen i programmet er:

 

  • ca. 130 nye vækstvirksomheder målt på beskæftigelse - 30 i projektperioden og 100 0-2 år efter projektperioden

  • ca. 20 nye innovative virksomheder - 7 i projektperioden og 13 0-2 år efter projektperioden

 

Derudover vil indsatsen have effekt på eksport, indtjening og beskæftigelse. Mål for dette vil blive præciseret i en resultatkontrakt. 

 

Aktiviteter

Programmet omfatter følgende konkrete aktivitetsmål i 2015:

 

  • 25 kollektive træningsforløb, basismodul med 270 virksomheder

  • 12 kollektive træningsforløb, træningscamps med 125 deltagervirksomheder

  • 65 individuelle rådgivningsforløb

  • 8 vækstsparringsforløb

  • 4 vækstgrupper med 24 deltagervirksomheder

  • 12 strategiske netværk fase 1 med 36 deltagervirksomheder

  • 9 strategiske netværk fase 2 med 27 deltagervirksomheder

  • 10 strategiske netværk fase 3 med 30 deltagervirksomheder

 

Fælles for alle virksomheder er, at de tilknyttes en Key Account Manager fra Væksthuset, som sikrer en systematisk opfølgning, dvs. følger op på gennemførte forløb og informerer og vejleder om fortsatte væksttilbud og muligheder for virksomheden.

 

Dertil gennemføres 12 kompetenceudviklingsmoduler målrettet medarbejdere i det midtjyske erhvervsfremmesystem i regi af MEA - Midtjysk Erhvervsudviklings Akademi. 

 

Organisering og tidsplan

Væksthus Midtjylland er operatør og leadpartner på programmet. Innovationsnetværkenes rolle vil være aktiv deltagelse i arbejdet omkring især strategiske netværk og forventes at indgå som netværksmæglere og facilitatorer i forhold til etablering og udvikling af disse netværk.

 

Programmet gennemføres i perioden 1. januar til 31. december 2015. 

 

Økonomi

Der ansøges om 10,3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 9,8 mio. kr. af regionalfondsmidlerne til gennemførelse af initiativet. Der forudsættes privat medfinansiering fra virksomhederne i forbindelse med individuel rådgivning, vækstsparring, vækstgrupper samt strategiske netværk fase 2 og 3. 

 

 [image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Bent Hansen deltog ikke i mødet under behandlingen af dette punkt.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-5-14

13. Ansøgning: Operatør til initiativet VidenFacilitatorMidt

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 19. august 2014 Handlingsplan for 2015 og prioriterede herunder etablering af netværksorganisationen VidenFacilitatorMidt. Initiativet skal få flere smv'er med i vidensamarbejde, lette samarbejdet mellem forskere og virksomheder og forøge udbyttet af samspillet. Netværket skal være et regionalt supplement til det nye nationale program for videnbaseret innovation, InnoBooster og tilbyde vejledning, match-making og facilitering af virksomhedernes samarbejde med forskere. Netværket skal desuden varetage rekruttering og kompetenceudvikling af facilitatorer, udvikle og implementere nye metoder og værktøjer til facilitering samt samarbejde med videninstitutioner om følgeforskning.

 

Opgaven som operatør har været annonceret i en åben ansøgningsrunde, hvor der er kommet to ansøgninger. Efterfølgende har der været en dialog om opgaveløsningen mellem administrationen og begge ansøgere. På den baggrund indstilles et partnerskab med Inbiom, Innovationsnetværket for Biomasse, som lead-partner og med deltagelse af yderligere 17 innovationsnetværk og Cluster Excellence Denmark. Partnerskabet opfordres til at inddrage parterne bag den anden ansøgning i gennemførelsen af initiativet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Inbiom, Innovationsnetværket for Biomasse, som operatør for VidenFacilitatorMidt i 2015,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 2,350 mio. kr. i 2015 til Inbiom til iværksættelse af VidenFacilitatorMidt.

 

at Vækstforum anbefaler, at de to ansøgere, Inbiom, Innovationsnetværket for biomasse og Center for Entreprenørskab og Innovation, Aarhus Universitet, indgår i et samarbejde om gennemførelse af initiativet VidenFacilitator,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

Erfaringerne fra Vækstforums initiativ "Genvej til ny viden" fra 2011-2014 viser, at kvaliteten af faciliteringen af vidensamarbejdsprocesserne har stor betydning for, at virksomhederne opnår et varigt udbytte af samarbejdet med forskere. Faciliteringen bidrager indledningsvis til at modne og kvalificere virksomhedernes projektideer og til at sikre det rette match mellem forskere og virksomheder. Faciliteringen er desuden med til at sikre, at ny læring og indsigt fra vidensamarbejdet forankres permanent som en ny adfærd og et nyt handlemønster i virksomheden. På sigt kan dette udmøntes i både nye produkter eller services, et fortsat samarbejde med forskere, og i sidste ende, et øget forretningsmæssigt udbytte for virksomhederne.

 

Danmarks Innovationsfond lancerede i august 2014 et nyt initiativ, InnoBooster, der er et samlet program for videnbaseret innovation i små og mellemstore virksomheder. Programmet støtter  bl.a. virksomhedernes køb af viden fra videninstitutioner og kan desuden støtte facilitering af samarbejdet mellem forskere og virksomheder.

 

Etableringen af VidenFacilitatorMidt har som specifikt mål at supplere InnoBooster-programmet ved at tilbyde uvildig facilitering til de ca. 100 små og mellemstore midtjyske virksomheder, der forventes at opnå statslig støtte i programmet i 2015. Selve faciliteringsforløbet i den enkelte virksomhed finansieres af virksomhedens bevilling fra InnoBooster-programmet, hvor støtten er omfattet af EU's gruppefritagelsesordning. Den forudgående vejledning, der henvender sig til alle virksomheder, der er potentielle deltagere i programmet, finansieres med regionale erhvervsudviklingsmidler.  

 

Det er tanken, at facilitatornetværket  desuden skal kunne tilbyde facilitering af samarbejde mellem forskere og virksomheder inden for andre af Vækstforums aktuelle virksomhedsprogrammer.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

   

Aktiviteter

Operatøren for netværksorganisationen får ansvaret for at gennemføre de følgende aktiviteter:

 

Virksomhedsrettede aktiviteter: 

 

  • Information om og markedsføring af InnoBooster og vidensamarbejde generelt over for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

  • Vejledning af potentielle deltagervirksomheder i InnoBooster-programmet

  • Match-making mellem virksomheder, forskere og facilitatorer

  • Facilitering af samarbejdsprocesser mellem forskere og små og mellemstore virksomheder inden for InnoBooster-programmet

 

Netværksrettede aktiviteter: 

 

  • Rekruttering og udvælgelse af facilitatorer

  • Udvikling og gennemførelse af kompetenceudviklingsforløb for facilitatorer

  • Etablering og drift af fagligt netværk for facilitatorer

  • Udvikling og implementering af nye metoder og værktøjer til facilitering

  • Samarbejde med videninstitutioner om følgeforskning

  

Forventet effekt

Den kritiske antagelse og den samlede effektkæde for initiativet fremgår af de vedlagte bilag. Heri er også samlet ansøgers kritiske antagelser vedrørende de enkelte aktiviteter.

 

Effektmåling

De forretningsmæssige effekter for de deltagende virksomheder kan først forventes at ses efter 2-3 år og vil løbende blive evalueret af administrationen. Virksomhedernes egen vurdering vil kunne ses i Innovationsfondens årlige opsamling af effekter af programmet. Her vil det også være synligt, om det særlige faciliteringstilbud i Region Midtjylland har ført til en merværdi ift. virksomheder, der ikke har modtaget facilitering.

 

Monitorering og følgeforskning

Videninstitutioner bidrager i stigende grad til udvikling af nye metoder og værktøjer til vidensamarbejde. For at udnytte denne teoretiske viden i en praksisorienteret sammenhæng afsættes der midler i budgettet til løbende monitorering og følgeforskning af vidensamarbejdsprocesserne.

 

Organisering

Facilitatornetværket skal samle aktører og personer, der har en solid viden og erfaring med at facilitere vidensamarbejde og lyst til at indgå i et konstruktivt samarbejde om at etablere og drive netværket og at udvikle og implementere nye værktøjer og metoder. Netværket kan omfatte både offentlige og private videnrådgivere.

 

Initiativets aktiviteter skal, jf. Erhvervsfremmelovens § 9, stk. 5 gennemføres i regi af selvstændige juridiske enheder som f.eks. fonde eller selvejende institutioner. Den juridiske enhed, der skal stå for aktiviteterne, skal være offentlig og ikke-kommerciel. Operatøren kan selv deltage i aktiviteterne eller kan lade andre leverandører stå for aktiviteterne.

 

Krav til ansøger

Operatøren og dennes samarbejdspartnere skal have et indgående kendskab til både virksomhederne i målgruppen og videninstitutioner, til erhvervsservice- og innovationssystemet generelt samt til private og offentlige videnrådgivere. Operatøren skal være i stand til at etablere et bredt samarbejde mellem initiativets mange interessenter.

 

Vurdering af ansøgere

Der er i vurderingen af ansøgere lagt vægt på, at ansøger kan gøre rede for, hvordan initiativets samlede aktiviteter kan gennemføres bedst muligt. Der er desuden lagt vægt på, at det er dokumenteret, at ansøger:

 

  • er kontaktskabende i forhold til virksomhederne og har et godt kendskab til små og mellemstore virksomheders vilkår,

  • har erfaring med match-making mellem virksomheder og forsknings- og videninstitutioner,

  • har erfaring med at etablere et bredt samarbejde med mange aktører inden for erhvervs- og innovationssystemet.

 

Ansøgere skal indgå i en tæt dialog med Region Midtjylland om operatørrollen og om realiseringen af initiativet.

 

Projektperiode

Projektperioden forventes at være 1. januar 2015 – 31. december 2015 under forbehold for Vækstforums behandling af de indkomne ansøgninger på møde den 28. oktober 2014.

 

Økonomi

 [image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Bent Hansen og Brian Bech Nielsen deltog ikke i mødet under behandlingen af dette punkt.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-4-14

14. Ansøgning: Operatør til eksport- og internationaliseringsprogram i 2015

Resume

Med baggrund i Vækstforums Handlingsplan 2015 er der annonceret efter en operatør til eksport- og internationaliseringsprogram. Formålet med programmet er at skabe øget beskæftigelse, omsætning og eksport i virksomhederne. Der er indkomet én ansøgning, som er fra Væksthus Midtjylland, om at gennemføre programmet. Central Denmark EU Office i Bruxelles er partner i ansøgningen.

 

Ansøgningen bygger på de hidtidige gode erfaringer fra især GLOBALmidt programmet og indeholder fem program aktiviteter: Kompetenceudvikling for virksomheder med særligt potentiale, sparringsforløb med indbygget markedsbesøg, eksportcoaching, workshops med internationale emner samt internationaliseringsrådgivning. Programmets aktiviteter vil blive indbygget i "Det midtjyske Vækstunivers", hvor indsatsen betragtes som en samfundsmæssig investering i at udnytte vækst- og internationaliseringspotentialerne hos midtjyske virksomheder.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum godkender Væksthus Midtjylland som operatør på eksport- og internationaliseringsprogram 2015 og med Central Denmark EU Office som partner,

 

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 3,7 mio. kr. i 2014 til Væksthus Midtjylland til gennemførelse af eksport og internationaliseringsprogram for Region Midtjylland, og

 

at Vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 3,5 mio. kr. i 2014 til Væksthus Midtjylland til gennemførelse af eksport- og internationaliseringsprogram i Region Midtjylland,

 

at Regional Udvikling, Region Midtjylland, inddrages i arbejdet med design af evaluering og valg af evaluator, i det omfang der skal gennemføres en evaluering af initiativet.

Sagsfremstilling

I Vækstforums Handlingsplan 2015, som blev godkendt på møde den 19. august 2014, var der under indsatsfeltet Innovation og Forretningsudvikling beskrevet et initiativ "Internationaliseringsprogram". Dette initiativ til et nyt program ligger i forlængelse af GLOBALmidt programmet, som blev påbegyndt i 2012. Initiativet har et samlet budget på 12,2 mio. kr., inklusiv 3,2 mio. kr. privat medfinansiering.

 

Regional Udvikling har annoceret efter en operatør til eksport- og internationaliseringsprogram for 2015 indenfor en samlet budgetramme på 10,4 mio. kr. Der er herefter et ikke disponeret beløb på 1,8 mio. kr., som kan anvendes til aktiviteter, der støtter op omkring eksport- og internationaliserinsgprogrammet, herunder forlængelse af projektet med indstationering af en internationaliseringsrådgiver fra Udenrigsministeriet, Eksportrådet hos Væksthus Midtjylland.

 

Der er indkommet én ansøgning, som er fra Væksthus Midtjylland, om at blive operatør på programmet i 2015. Central Denmark EU Office (CDEU) er partner i denne ansøgning. Ansøgning til program for eksport og internationalisering 2015 er vedhæftet.

 

Som baggrundsmateriale er ansøgning til Vækstforum vedhæftet i sin fulde længde.

 

Programmet bygger på de hidtidige gode erfaringer fra GLOBALmidt og andre programmer, jf. evalueringen af midtjyske programmer for iværksættere og virksomhedsudvikling (IRIS Group 2012) og Evaluering af Væksthusene (IRIS Group 2013) samt løbende opfølgning på en række eksport- og internationaliseringsydelser. En statistik for væksthusene har opgjort, at i perioden 2009-2012 gjorde 682 midtjyske virksomheder brug af internationaliseringstilbud hos Væksthus Midtjylland. Disse virksomheder har i denne periode haft en samlet jobmæssig vækst på 1.493 årsværk og en samlet vækst i eksporten på 1,59 mia. kr.

 

Programmet sigter på at skabe fundamentet for en langsigtet og markant international vækst i Region Midtjylland, hvor virksomhederne udnytter nye vækst- og eksportmuligheder. Eksport- og internationaliseringspotentialet skal udløses ved at 

 

  • Identificere små og mellemstore virksomheder med internationalt vækstpotentiale

  • Foretage en vækstkortlægning af virksomhedernes udviklingsbehov og muligheder

  • Udbyde kompetenceudviklingsaktiviteter målrettet internationalisering og eksport

  • Samle lokale, regionale, nationale og internationale aktører i en samlet eksportmobiliseringsindsats

  • Fremme anvendelsen af professionelle internationale samarbejdspartnere, rådgivere og netværk på udenlandske markeder, tilpasset virksomhedernes behov

 

Programmets aktiviteter vil blive indbygget i ""Det midtjyske Vækstunivers", hvor indsatsen betragtes som en samfundsmæssig investering i at udnytte vækst- og internationaliseringspotentialet hos virksomhederne.

 

Målet med programmet er, at flere virksomheder igangsætter eksport eller anden international aktivitet samt at flere allerede eksporterende virksomheder øger deres eksport, og at der herigennem skabes flere vækstvirksomheder, der defineres som SMVére der i tre år i træk har haft en gennemsnitlig årlig vækst på mindst 20 % i antal ansatte, og som har mindst fem ansatte ved vækstperiodens begyndelse.

 

Aktiviteter og effekter

 

Programmet består af fem aktiviteter med følgende indhold: 

 

  • Kompetenceforløb for virksomheder med særligt internationalt potentiale er intensive forløb, som sigter på hurtig succes på et nyt marked, d.v.s i løbet af ni måneder. Forløbet består i afklarende vejledning, fælles kompetenceudvikling, individuel rådgivning samt markedsbesøg. Der planlægges et forløb for 10 virksomheder. 

  • Sparringsforløb med markedsbesøg er forløb for eksportpotentielle virksomheder, men som har mindre international erfaring. Markedsbesøget vil typisk blive til et nærmarked. Der planlægges at afvikle fire fælles sparringsforløb for i alt 30 virksomheder.

  • Eksportcoaching henvender sig til internationalt mindre erfarne virksomheder, som ønsker målrettet sparring med erfarne eksportører. Der gennemføres 18 eksportcoaching forløb.

  • Workshops af en dags varighed henvender sig til virksomheder med et betydeligt potentiale og kan sprede sig over mange emner, f.eks. konkrete markeder, CSR (virksomhedernes samfundsmæssige ansvar), interkulturelle kompetencer. Der gennemføres fire workshops, som er geografisk bredt fordelt over hele Region Midtjylland og med i alt 70 deltagere.

  • Individuelle rådgivningsforløb vedr. internationalisering som sigter på at skaffe fagspecifik viden fra relevante videnleverandører f.eks. vedr. internationaliseringsstrategi, markedsanalyser, produktudvikling med tilpasning til et nyt marked. Der vil også kunne ydes rådgivning og sparring vedr. deltagelse i europæiske forsknings- og innovationsprogrammer. Der planlægges i alt 30 rådgivningsforløb.  

 

Succeskriterium på kort sigt (outputtet), d.v.s. i programperioden er, at

 

  • 158 virksomheder modtager støtte

  • Der skabes fem nye vækstvirksomheder

  • Der skabes 20 nye jobs (fuldtidspersoner)

  • Der skabes 50 mio. kr. i omsætning

  •  

På lang sigt, d.v.s fem år er succes kriteriet for effekten, at der skabes 45 vækstvirksomheder, og yderligere 40 vækstvirksomheder efter de fem år.

 

Oversigt over effektkæden med kritiske antagelser er vedhæftet som selvstændigt bilag.

 

Organisering 

Programmet vil blive ledet af en projektleder hos Væksthus Midtjylland, som vil få det overordnede ansvar for programmets fem aktiviteter. Vedkommende vil være forankret i Væksthusets internationale platform. Herved sikres koordinering og synergi i forhold til en række regionale og nationale aktører, bl.a. Eksportrådet og Eksportkreditfonden. Projektpartneren CDEU inddrages i forbindelse med aktiviteterne kompetenceudvikling for virksomheder med særligt internationalt potentiale, workshops og internationaliseringsrådgivning. Der vil endelig være et tæt samarbejde med lokal erhvervsservice, som på grundlag af generel vejledning vil visitere lokale virksomheder til programmet.

 

Økonomi  

[image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-11-13

15. Indstilling af bevilling til Midtjysk Turisme for 2015

Resume

Midtjysk Turisme er operatør på Vækstforums handlingsplan "Ny VÆKST i turismen 2015" for perioden 2012-2015. Da den nuværende bevilling ophører med udgangen af 2014 er der behov for en bevilling for 2015 for, at Midtjysk Turisme kan løse opgaver i 2015. Disse opgaver vil i hovedsagen bestå i at færdiggøre indsatser under den nuværende handlingsplan og overføre opgaver til de nye turismeudviklingsselskaber.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler bevilges 6 mio. kr. i 2014 til den regionale operatør Midtjysk Turisme,

 

at dannelsen af de nationale selskaber følges nøje, og administrationen skal afklare den fremtidige varetagelse af opgaver, som ikke vil kunne placeres hos de nye selskaber.  

Sagsfremstilling

Midtjysk Turisme blev 26. april 2011 godkendt som regional operatør på Vækstforums handlingsplan "Ny VÆKST i turismen 2015" for perioden 2012 - 2015. Midtjysk Turisme fik den 24. august 2011 bevilget støtte til at gennemføre udviklingsaktiviteter for perioden 2012 - 2014. Dette betyder, at Midtjysk Turisme ikke har en bevilling til at gennemføre udviklingsaktiviteter i 2015.

 

Midtjysk Turismes løsning i opgaver i 2015 skal ses i tæt sammenhæng med regeringens aftaler om ny organisering af turismen og forslag til Lov om dansk turisme. Den nye organisering betyder, at der etableres to nye selskaber:

 

  • Dansk Kyst- og Naturturisme

  • Dansk Erhvervs- og Mødeturisme.

 

Storbyturisme forankres i Wonderful Copenhagen, der tillægges et særligt ansvar for udvikling af storbyturismen.

 

Det er aftalt mellem Danske Regioner og Erhvervs- og Vækstministeriet, at relevante aktiviteter fra de regionale turismeudviklingsselskaber overføres til de to nye selskaber. Det betyder, at hovedparten eller alle Midtjysk Turismes opgaver overføres til de nye selskaber. Selskabet for Dansk Kyst- og Naturturisme og Selskab for Erhvervs- og Mødeturisme etableres begge pr. 1. januar 2015. Der er igangsat et arbejde med at fastlægge arbejdsopgaver, vedtægter, økonomi, ansættelse af direktør m.m. for de nye selskaber.

 

Først når opgaverne for de nye selskaber er fastlagt, er det muligt at vurdere, hvorvidt der er regionale opgaver, der ikke løses af de nye selskaber, og dermed muligt efterfølgende at afklare hvor sådanne opgaver skal løses.

 

Midtjysk Turismes opgaver i 2015 vil i hovedsagen bestå i:

 

  • færdiggøre nuværende opgaver bla. i samspil med øvrige operatører inden for turismehandlingsplanen

  • overføre opgaver til de nye selskaber.

 

Administrationen har tidligere gjort opmærksom på, at der kan være opgaver, som ikke hensigtsmæssigt kan placeres hos de nye selskaber, Det kan dreje sig om:

 

  • Kulturturisme og samspil med Aarhus 2017

  • Turismeeffekter af det regionale eventarbejde

  • EU - funding

  • Samspil med øvrige regional erhvervsfremme

 

Når opgaveportefølgen for de nye selskaber foreligger, skal der ske en vurdering af, hvor en fremtidig løsning og organisatorisk forankring af disse opgaver mest hensigtsmæssigt placeres. Dette skal ses i sammenhæng med regionens øvrige initiativer og organisatoriske enheder i regionen, eksempelvis Aarhus 2017, EU-kontoret, partnerskabet med kommunerne om eventarbejde m.m. Midtjysk Turisme vil ligeledes være en naturlig samarbejdspartner i afklaring af dette.

 

Midtjysk Turisme forventes at indgå i et samarbejde med Regional Udvikling om at klarlægge, hvor løsning af opgaver, der ikke umiddelbart kan placeres hos de nye selskaber, skal placeres.

 

En sådan afklaring bør være gennemført inden udgangen af 1. kvartal 2015. Denne afklaring vil sammen med fastlæggelse af opgaver for de nye selskaber danne baggrund for en beslutning om tilretning af Midtjysk Turismes budget.

 

Der indgås en resultatkontrakt med Midtjysk Turisme for 2015, der vil have følgende hovedindhold:

 

  • opgaver i forbindelse med de tre forretningsområder "Stærke feriesteder", "Mersalg" og "Erhvervsturisme"

  • synlighed og opbakning til den regionale turismeindsats

  • fortsat videnopsamling og formidling

  • overførsel af opgaver fra Midtjysk Turisme til de nye turismeudviklingsselskaber

  • løsning af konkrete regionale opgaver, som ikke løses af de ny selskaber, i 2015

 

Det bemærkes, at Region Sjælland har besluttet at opsige driftsaftale med Østdansk Turisme fra 1. april 2015. Det forventes tilsvarende, at Region Nordjylland ikke yder tilskud til Visitnordjylland fra medio 2015. Det nuværende Visitnordjylland transformeres formentligt til et nyt kommunalt/regionalt erhvervssamarbejde i Region Nordjylland.

 

 [image]

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-7-13

16. Forprojekt: Øget praktikpladsindsats

Resume

Med erhvervsuddannelsesreformen "Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser" er der sat mål for antallet af unge, som skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

 

En af flere forudsætninger for målsætningen er, at der sikres praktikpladser til alle.

 

På den baggrund er der i 2013 udpeget en række praktikcentre, som skal sikre, at flere unge gennemfører deres erhvervsuddannelse med en kombination af skolepraktik og praktikforløb hos arbejdsgivere.

 

Vækstforum har tidligere prioriteret indsatsen, og det foreslås nu, at der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal udarbejde et konkret forslag til et regionalt praktikpladscenter, som Vækstforum kan drøfte på sit møde den 3. december 2014.

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum nedsætter en arbejdsgruppe med repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner, erhverv, kommuner, vejledningssystemet, beskæftigelsesområdet og arbejdsmarkedets parter, som får til opgave at udarbejde et forslag til en øget praktikpladsindsats, som supplerer den eksisterende indsats.

Resultatet af arbejdsgruppens arbejde forelægges Vækstforum den 3. december 2014.

Sagsfremstilling

Der vil i fremtiden blive behov for flere faglærte. Udviklingen på erhvervsuddannelsesområdet har vist, at færre søger erhvervsuddannelserne, og at gennemførelsesprocenten samtidig er lav. Den demografiske udvikling gør samtidig, at mange faglærte de kommende år vil forlade arbejdsmarkedet. 

Målsætningen er, at 25 % skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020.

 

I 2013 er der i hele 18,5 % der vælger en erhvervsuddannelse, og i Region Midtjylland er tallet 19,5 %.

 

Gennemførelsen skal stige fra 52 % til i 2012 til mindst 60 % i 2020 og mindst 67 % i 2025.

 

I 2013 er der i hele landet 52 % som gennemfører en erhvervsuddannelse, og i Region Midtjylland er tallet 55 %.

 

På den baggrund er der iværksat en række initiativer både nationalt og regionalt, som skal sikre, at flere unge påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse.

 

Nationale initiativer

Der er i februar 2014 vedtaget en reform af erhvervsuddannelsesområdet "Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser". Reformens hovedpunkter er:

 

  • Et attraktivt uddannelsesmiljø.

  • Enklere struktur, mere overskuelighed og bedre mulighed for at læse videre.
    I dag er der 12 indgange, hvor eleverne fra begyndelsen skal vælge, om de vil på eksempelvis ’Bygge og anlæg’ eller ’Mad til mennesker’. Fremover skal der kun være fire hovedområder med et grundforløb på et år og gradvis specialisering.

  • Klarere adgangskrav skal øge gennemførelsen og forbedre kvaliteten af undervisningen.

  • Mere og bedre undervisning skal give dygtigere faglærte.

  • Fortsat indsats for praktikpladser.

  • Ny fleksuddannelse til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse.

  • Ny erhvervsuddannelse for voksne på 25 år og derover.

 

Regeringen har i 2013 udpeget 50 nye praktikcentre, hvoraf de 12 er placeret på erhvervsuddannelsesinstitutioner i Region Midtjylland.

 

De nye praktikcentre skal styrke erhvervsuddannelserne og sikre, at unge kan gennemføre deres uddannelse. Praktikcentrene, som er etableret den 1. september 2013, er for de elever, der ikke har en ordinær praktikplads hos en arbejdsgiver. I stedet kan eleven kombinere skolepraktik med kortere eller længere praktikforløb hos en arbejdsgiver.

  

Regionale initiativer

Vækstforum har gennemført en kampagne med fokus på industriens image, som afvikles i samarbejde med DI og deres landsdækkende kampagne ”Hands on”. 

Image-kampagnen rummer bl.a.:

 

  • en kampagne rettet mod voksne, der rådgiver de unge omkring valg af uddannelse: Forældre, lærere, vejledere.

  • udviklingen af målrettede ’undervisningspakker’ til folkeskolernes UEA-undervisning (uddannelse-erhverv-arbejdsmarked) som basis for en bred synliggørelse af industriens betydning og de store muligheder, der ligger her.

 

Vækstforum har tidligere støttet ”DM i Skills” i 2012, og der er indledt dialog med kommunerne Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing- Skjern, Struer og Lemvig, som i fællesskab skal afholde "DM i Skills" i 2018. Her påtænkes et samarbejde, som involverer såvel folkeskoler som erhvervsuddannelse, således at begivenheden indtænkes i den samlede indsats for erhvervsuddannelsesområdet. 

 

Praktikpladssituationen i Region Midtjylland

I juli 2014 manglede 1.083 personer en praktikplads i Region Midtjylland. Det svarer til ca. 6 % af samtlige indgåede aftaler de seneste 12 måneder. For hele landet er tallet i juli 2014 5.378.

 

Andelen af praktikpladssøgende i forhold til de indgåede aftaler er relativt højt inden for handel og kontor, tandklinikassistent, gastronomi, teknisk designer, ernæringsassistent, malerfaget og ejendomsservice.

 

De 1.083  personer dækker alene over personer, som er registreret som praktikpladssøgende, og der tages ikke højde for de unge, som måtte have forladt deres grundforløb uden at søge. I Region Midtjylland er det godt 22 %, som afbryder deres uddannelse. Godt 76 % af eleverne har gennemført hovedforløbet inden for 3 år i Region Midtjylland, mens godt 2 % af eleverne er stadig under uddannelse. 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-10-76-3-08

17. Suppleanter for Vækstforums medlemmer

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforums forretningsorden justeres, således at Vækstforum i forbindelse med længevarende sygdomsperioder af min. 6 måneders varighed kan udpege suppleanter.

Sagsfremstilling

I den forgangne Vækstforum-periode 2010-2013 har der kun i et enkelt tilfælde været brug for suppleanter i forbindelse med Vækstforums arbejde.

 

Vækstforum har ved sit konstituerende møde den 3. marts 2014 fastholdt, at man ikke ønsker at gøre brug af muligheden for at anvende suppleanter.

 

Danmarks Vækstråd har nu tilladt suppleanter, og det samme gælder i regionsrådets arbejde.

 

Den administrative styregruppe har drøftet muligheden for, at der kan udpeges suppleanter for Vækstforums medlemmer i tilfælde af længerevarende sygdomsperioder af min. 6 måneders varighed.

 

Proceduren vil følge proceduren for indstilling af medlemmer til Vækstforum, således at hhv. Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug og Fødevarer, Dansk Byggeri, Finansrådet, Aarhus Universitet, Professionshøjskolen VIA University College, Mercantec, LO, AC og FTF i fællesskab, Dansk Arbejdsgiverforening, KKR og regionsrådet anmodes om at indstille suppleanter for deres medlemmer, og disse godkendes så endeligt af regionsrådet.

 

Vækstforums forretningsorden foreslås justeret med følgende tilføjelse:

 

§2, stk. 5 Suppleanter

For medlemmer, der er udpeget i henhold til stk. 1, udpeges tillige suppleanter. 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-87-4-14

18. Udvalg om bæredygtig grøn byudvikling - etablering af indstillingsudvalg

Resume

Erhvervsstyrelsen har som forvaltningsmyndighed for Regionalfonden i Danmark udarbejdet et nyt regionalfondsprogram, Innovativ og bæredygtig vækst i virksomheder. Programmet gælder i perioden 2014-2020.

 

Programmet indeholder en særlig indsats for at fremme bæredygtig, grøn byudvikling i byer med over 30.000 indbyggere. I Region Midtjylland er følgende syv byer i målgruppen: Aarhus, Randers, Herning, Silkeborg, Viborg, Holstebro og Horsens. 

 

Vækstforum besluttede på sit møde den 19. august at indstille en repræsentant til udvalget for bæredygtig grøn byudvikling. Efter indstilling fra KKR deltager udviklingschef Gregers Pilgaard, Silkeborg Kommune i indstillingsudvalget i den første af to ansøgningsrunder. 

Den administrative styregruppe indstiller,

at Vækstforum tager punktet til orientering.

Sagsfremstilling

Erhvervsstyrelsen har netop nedsat udvalg for bæredygtig grøn byudvikling, der skal fordele ca. 72 mio. kr. fra EU’s Regionalfond til udvikling af bæredygtige, grønne løsninger i større, danske byer. Kommuner med byer, der har over 30.000 indbyggere, kan søge midlerne, når der senere på året åbnes for ansøgninger.

Som et led i gennemførelsen af EU-2020 strategien er det besluttet, at minimum 5 pct. af alle regionalfondsmidler skal anvendes til integreret byudvikling. I Danmark svarer det til ca. 72 mio. kr. over de næste syv år. Årsagen er enkel.

I 2020 forventes op mod 80 pct. af Europas befolkning at bo i byer. Det betyder, at der vil komme mere og mere pres på byerne og deres ressourcer. Det medfører nogle miljømæssige udfordringer, men i høj grad også et grønt vækstpotentiale for de kommuner, der i samarbejde med fx innovative virksomheder, forsyningsselskaber eller andre kan lave de bedste løsninger.


Midlerne i puljen til bæredygtig grøn byudvikling kan søges til at udvikle og afprøve konkrete løsninger eller metoder inden for nogle bestemte temaer og efterfølgende formidling af resultaterne. Indsatsen sigter konkret mod at øge antallet af innovative små og mellemstore virksomheder og reducere energiforbruget i de pågældende byer. Derfor er det blandt andet et krav, at der skal deltage små og mellemstore virksomheder i nogle af projekterne.

Temaer og ansøgning

Indstillingsudvalget, der ledes af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, mødes for første gang i begyndelsen af november. Her forventes det, at der bliver fastlagt et eller flere temaer for puljen, der herefter vil være udgangspunktet for første ansøgningsrunde.

Temaer og yderligere informationer om ansøgningsprocedurer og -frister vil blive offentliggjort på
www.regionalt.dk og www.mbbl.dk i løbet af november 2014.

I indstillingsudvalget sidder repræsentanter for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Miljøministeriet, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, KL, repræsentanter for de regionale vækstfora, samt fagfolk med særlig viden om byer, der er indstillet af KL.

Erhvervsstyrelsen træffer beslutning om EU-medfinansiering fra Regionalfonden på baggrund af udvalgets indstillinger.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-3-13

19. Eventuelt

Beslutning

Ingen bemærkninger.

 

Alette Algreen-Ussing, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Kirsten Holmgaard, Lars Aagaard og Vibeke D. Hansen var forhindrede i at deltage under punktets behandling.

Tilbage til toppen