Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 18. april 2016 kl. 12:00
i Hotel Scandic, Udgårdsvej 2, Silkeborg

Mødedeltagere:

Alette Algreen-Ussing, adm. direktør

Bent Hansen, regionsrådsformand

Brian Bech Nielsen, rektor

Brian Busk, direktør

Claus Wistoft, borgmester

H. C. Østerby, borgmester (forlod mødet kl. 14)

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør

Henrik Gottlieb Hansen, medlem af regionsrådet

Iver Enevoldsen, borgmester

Jørgen Gaarde, borgmester

Lars Aagaard, koncerndirektør

Nicolai Hansen, chief executive officer

Peer H. Kristensen, direktør

Thor Jensen, regionsformand, FTF

Tina Grangaard, adm. direktør

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Henrik Leth, observatør, RAR Østjylland 

Fra Administrationen deltog:

Jacob Stengaard Madsen, regionsdirektør

Lars Vildbrad, udviklingsdirektør

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-10-76-5-15

1. Valg af operatør og bevilling til Lokale Udviklingsplatforme for Fødevarer

Resume

Der er indkommet to ansøgninger efter vækstforums annoncering af initiativet "Lokale Udviklingsplatforme for fødevareområdet".

 

De lokale Udviklingsplatforme er fødevaresatsningens lokale forankring. De skal med udgangspunkt i eksisterende miljøer og initiativer understøtte udvikling og etablering af attraktive lokale erhvervsmiljøer. Det skal ske gennem opsporing af potentialer, identifikation af barrierer og hjælp til udvikling af nye produkter, forretningsmodeller og services. Det skal ske gennem tæt samarbejde med andre initiativer på området - herunder væksthus, erhvervsservice og Future Food Innovation.

 

Det samlede ansøgte beløb er 9,662 mio. kr. Business Region MidtVest søger 5,5 mio. kr., og Food Organisation of Denmark søger 4,162 mio. kr. Vækstforums ramme for annonceringen overskrides således med 0,662 mio. kr. Det indstilles derfor, at der bevilges 4,838 mio. kr. til Business Region MidtVest.

 

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Business Region MidtVest som operatør og indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2016 bevilges 4,838 mio. kr. til Business Region MidtVest til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme,
at vækstforum godkender Food Organisation of Denmark som operatør og indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2016 bevilges 4,162 mio. kr. til Food Organisation of Denmark til gennemførelse af initiativet Lokale UdviklingsPlatforme.

 

Bevillingerne fordeles med 2,915 mio. kr. i 2016, 2,871 mio. kr. i 2017 og 3,214 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Vækstforum annoncerede den 15. december 2015 efter operatører til fødevaresatsningens initiativ vedr. lokale udviklingsplatforme. Der er under Vækstplan 2016-2020 afsat en ramme på 9 mio. kr. hertil i perioden 2016-2018.

 

Der er indkommet to ansøgninger - én fra Business Region MidtVest (BRMV) og én fra Food Organisation af Denmark (FOOD) med udgangspunkt i Østjylland. BRMV ansøger om 5,5 mio. kr. fra Region Midtjylland, mens FOOD ansøger om 4,162 mio. kr. Det samlede ansøgte beløb er således 9,662 mio. Det ansøgte beløb overstiger den afsatte ramme i Vækstplan 2016-2020 med 0,662 mio. kr.

 

Sekretariatet vurderer efter gennemgang af de to ansøgninger, at de begge overholder de grundlæggende krav og formalia, som er opstillet af vækstforum i ansøgningsmaterialet. Begge ansøgere stiller med den krævede medfinansiering svarende til minimum 2/3 af det samlede budget. Sekretariatet har været i en positiv dialog med begge ansøgere med henblik på at sikre, at projekterne vil være i stand til at opnå de effekter, som annonceringen opstiller. Begge ansøgere har en bred lokal forankring gennem virksomheder, kommuner og kompetente aktører, der vil kunne løfte opgaven. På samme vis er de beskrevne virksomhedsrettede aktiviteter velbeskrevne og veldokumenterede. Kravet om tæt koordinering og samarbejde med såvel det eksisterende erhvervsfremmesystem og fødevaresatsningens initiativer Future Food Innovation (FFI) og Danish Food Cluster (DFC) er opfyldt for begge ansøgere. Det sikrer, at de Lokale Udviklingsplatforme kan fungere som fødevaresatsningens lokale forankring og fødekilde til de mere specialiserede tilbud i bl.a. FFI.

 

Overordnet vurdering af de enkelte ansøgninger

 

Ansøgning 1: Business Region MidtVest (BRMV)

Ansøgningen fra BRMV har som overordnet formål at samle de mange aktører i de 7 vestjyske kommuner, der arbejder med udvikling på fødevareområdet, under én koordineret indsats, og at understøtte samarbejde og synergi på tværs.

 

Med de mange private og offentlige aktører, der har en egeninteresse i at opdyrke feltet, vurderer sekretariatet, at konstruktionen vil være levedygtig – også efter projektperiodens ophør. Det vil dog indledningsvist kræve mange kræfter at facilitere samarbejdet. Aktørerne omfatter - ud over kommunerne:

  • Kraftcenter for Fødevarer på Ausumgaard
  • Konsumfisk, der er et klyngesamarbejde mellem 3 vestjyske havne
  • Regional Madkultur Vestjylland - en forening af lokale fødevareproducenter
  • FoodHUB - et samarbejde mellem FoodCenter Videbæk og Fødevarepark Skjern Enge (tre private virksomheder i samarbejde)
  • Erhvervsakademi MidtVest
  • VIFI - Videnscenter for Fødevarer
  • Aarhus Universitet
  • Geopark Vestjylland
  • DFC

 

BRMV medfinansierer 1,2 mio. kr. af egne midler (0,4 mio. kr. årligt). Rollen som facilitator for det samlede projekt udbydes til en ekstern aktør med den fornødne indsigt i fødevareområdet og kompetencer til at facilitere et så stort og komplekst projekt som det forelagte. Opgaven sendes i udbud for at sikre, at man får den bedst kvalificerede aktør til at løse opgaven. Region Midtjylland forudsætter, at der i valg af facilitator er fuld åbenhed i processen, så alle relevante aktører har mulighed for at byde på opgaven.

 

Ansøgningen lægger op til et tæt samspil, både udførende og organisatorisk, med det etablerede erhvervsfremmesystem - herunder FFI og DFC.

 

Budget og finansiering er fordelt som følger:

 

  

 

Ansøgning 2: Food Organisation of Denmark (FOOD) 

FOOD fokuserer på at skabe virksomhedsrettede initiativer og har den årlige Food Festival i Aarhus som et centralt og samlende element. Den nye udviklingsplatform vil betyde opstart af en ny gren på festivalen med særligt fokus på forretningsudvikling - Food Festival Business. De beskrevne projektinitiativer vurderes af sekretariatet som værende skarpe, velunderbyggede og relevante for virksomhederne. De virksomhedsrettede aktiviteter bredes ud over hele året, således at der fortløbende gennemføres netværksaktiviteter, eksempelvis med fokus på eksport, salg til det offentlige mv.

 

Den tætte samarbejdspartner Dansk Landbrugsmuseum ved Gl. Estrup kommer til at spille en væsentlig rolle i en række aktiviteter. Konstruktionen understøtter, at både opsamlet viden og aktiviteterne som sådan, vil være tilgængelige også efter projektperiodens udløb.

 

Business Region Aarhus (BRAA) medfinansierer initiativet med i alt 1,8 mio. kr. fordelt med 0,6 mio. kr. om året i den treårige projektperiode (2016-2018). BRAAs sekretariat vil være involveret i projektet på daglig basis. Det vil primært omfatte understøttelse af forankringen i og samordningen mellem de deltagende kommuner - herunder at sikre, at initiativet sættes højt på den kommunale dagsorden gennem hele perioden.

 

Budget og finansiering er fordelt som følger:

 

  

 

Sekretariatet indstiller, at ansøgningerne fra såvel Business Region MidtVest og Food Organisation of Denmark godkendes.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jacob Bundsgaard, Kirsten Holmgaard, Viggo Thinggård og John Hermansen (observatør) var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen