Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 24. februar 2016 kl. 09:00
i Mødelokale C15, Mercantec, H. C. Andersens Vej 9, Viborg

Mødedeltagere:

Alette Algreen-Ussing, adm. direktør

Bent Hansen, regionsrådsformand

Brian Busk, direktør

Erik Flyvholm, borgmester (forlod mødet kl. 10.30)

H. C. Østerby, borgmester

Harald Mikkelsen, rektor

Henrik Gottlieb Hansen, medlem af regionsrådet

Jacob Bundsgaard, borgmester (deltog fra kl. 9.45)

Kirsten Holmgaard, direktør

Thor Jensen, regionsformand, FTF

Tina Grangaard, adm. direktør

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland

Henrik Leth, observatør, RAR Østjylland

John Hermansen, observatør, RAR Vestjylland 

Fra Administrationen deltog:

Jacob Stengaard Madsen, regionsdirektør

Lars Vildbrad, udviklingsdirektør

Afdelingschef Bent B. Mikkelsen

Pia Fabrin, sekretariatet for Vækstforum


Sagnr.: 1-33-87-2-15

1. Godkendelse af referat

Resume

Vækstforum afholdt møde den 15. december 2015. Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender referat af mødet den 15. december 2015.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-15

2. Gensidig orientering

Beslutning

Bent Hansen orienterede om regeringens eftersyn af erhvervsfremmesystemet. Eftersynet forventes afsluttet i maj 2016 og vil formodentligt indgå i økonomiforhandlingerne mellem regeringen og KL og Danske Regioner.

 

Derudover orienterede Bent Hansen om den kommende vækstpartnerskabsaftale med regeringen for 2016-2017. Aftalen forventes at ligge i et første udkast til vækstforums møde i juni og til godkendelse i efteråret. Temaerne formodes at blive udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft, produktion i Danmark og vækst i hele Danmark samt regionale fokusområder.

 

Viggo Thinggård spurgte til vækstforums inddragelse i den kommende udbudsrunde på erhvervsuddannelsesområdet med virkning fra 2017., herunder det kommende udbud af uddannelsen til Pædagogisk Assistent. Vækstforum vil kunne drøfte sagen på sit møde den 18. april 2016.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-15

3. Tema: Arbejdskraft - udbud og efterspørgsel

Resume

Vækstforum har i sin Vækstplan 2016-2020 prioriteret indsatsen Viden og kompetencer og behovet for tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft. Et af fokusområderne er sammenhængen mellem politikområderne uddannelse, beskæftigelse og erhverv, som vækstforum har som et fokusområde i den eksisterende vækstpartnerskabsaftale og et område, som forventes at skulle styrkes i den kommende aftale.

 

På den baggrund har vækstforum ønsket en drøftelse af området.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum drøfter temaet "Udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft".

Sagsfremstilling

Temaet for mødet er "Udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft".

 

Der vil indledningsvist være oplæg fra Arbejdernes Erhvervsråd, DI og STAR (det regionale arbejdsmarkedsråd-Midt Nord). Oplæggene vil tage udgangspunkt i det vedhæftede notat om udviklingen på det midtjyske arbejdsmarked og danne grundlag for vækstforums drøftelse af temaet.

 

Vækstforum har siden 2007 prioriteret betydningen af en tilstrækkelig og kvalificeret arbejdsstyrke.

 

 

 

Effekten af indsatsen har ifølge de årlige effektanalyser 2015, som udarbejdes i samarbejde med Erhvervsstyrelsen, været meget positiv.

 

Vurdering af jobskabelsen målt i 2. halvår 2014

Anm: Der er kun beregnet estimater for jobskabelse for de indsatsområder, hvor effektvurderingen indikerer, at der er en statistisk signifikant forskel på andelen af virksomheder med en positiv vækst i deltagergruppen og kontrolgruppen målt i 2. halvår 2014. I indsatsområderne Energi og miljø, Fødevarer og Velfærdsinnovation er for få deltagervirksomheder i projekter igangsat i 2010 og 2011 til at de kan effektvurderes.

 

 Tabel 4.2: Vurdering af skabt meromsætning målt i 2. halvår 2014

Anm: Der er kun beregnet estimater for skabt meromsætning for de indsatsområder, hvor effektvurderingen indikerer, at der er en statistisk signifikant forskel på andelen af virksomheder med en positiv vækst i deltagergruppen og kontrolgruppen målt i 2. halvår 2014. I indsatsområderne Energi og miljø, Fødevarer og Velfærdsinnovation er for få deltagervirksomheder i projekter igangsat i 2010 og 2011 til at de kan effektvurderes.

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Vækstforum drøftede sagen og vil følge temaet i forbindelse med vækstpartnerskabsaftalen 2016-2017 og iværksættelsen af initiativer inden for området.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Erik Flyvholm, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-15

4. Indstillinger - økonomi og status for vækstforums indsats pr. 24. februar 2016

Den administrative styregruppe indstiller,

at økonomioversigten tages til orientering.

Sagsfremstilling

Bogføringsprincipper

 

Regionens budgetramme til erhvervsudvikling er i 2016 på 115 mio. kr.

 

I 2012 vedtog folketinget en budgetlov. Budgetloven medførte en ændring af regionens budget- og regnskabsprincipper, så tilsagn vedr. projekttilskud indenfor områderne erhvervsudvikling, uddannelse og kultur på det regionale udviklingsområde udgiftsføres

ved indgåelse af selve forpligtelsen. Det vil sige, at ved flerårige projekter bogføres hele tilsagnet i det regnskabsår, hvor vækstforum indstiller og regionsrådet bevilger midlerne.

 

I forbindelse med udviklingen af Vækstplan 2016-2020 blev initiativerne i planen opgjort som flerårige projekter og budgetterne skitseret efter forventet forbrug i de enkelte regnskabsår.

 

Vækstforum har prioriteret et rådighedsbeløb til prioritering af projekter i de enkelte budgetår på ca. 20-25 mio. kr. årligt.

  

 

Status

 

Vækstforum har før mødet indstillet projekter til støtte for 73,315 mio. kr. i 2016 af rammen på 115 mio. kr.  Dertil kommer et forventet tilbageløb på afsluttede projekter på minimum 14 mio. kr., således at rammen reelt er minimum 129 mio.kr.

 

I det indstillede beløb på 73,315 mio. kr. indgik to projekter uden for Vækstplan 2016-2020, nemlig ØKS projektet Evinn II med 2,2 mio. kr. og Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi (MEA) med 2,5 mio. kr.

 

Rådighedsbeløbet for 2016 udgør 20,9 mio. kr.

 

I nærværende dagsorden indstilles der 5 projekter inden for vækstplanen for i alt 27,830 mio. kr. i 2016 og et projekt inden for vækstplanen til udmøntning i 2017 på 5 mio. kr.

 

Uden for vækstplanen indstilles 2 projekter til drøftelse for i alt 8,5 mio. kr.

 

Derudover annonceres et projekt inden for vækstplanen til 6 mio. kr. og et projekt uden for vækstplanen til 5,625 mio. kr. og medfinansiering af ØKS delen på 1,015 mio. kr. – disse projekter vil senere blive forelagt vækstforum til indstilling om bevilling.

 

Tiltrædes alle indstillinger vil der være 6,7 mio. kr. tilbage i 2016 inklusiv forventet tilbageløb til vækstforums prioritering.

 

Strukturfondsbevillingerne følger vækstplanen.

 

Beløb i 1.000 kr.

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Status for økonomi - efter mødet den 24. februar

 

Indstillinger fra mødet vækstforums møde den 24. februar 2016

1.000 kr.

Til rådighed før mødet

55.685

Indstillet inden for vækstplanen

28.330

Indstillet uden for vækstplanen

5.000

Annonceringer

12.640

Til rådighed efter mødet

9.715

 

 

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-2-15

5. Valg af operatør og bevilling til initiativet ’Udviklingsprogram for underleverandører i vindmølleindustrien’

Resume

Vækstforum godkendte på mødet den 15. december 2015, at der med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 blev annonceret efter operatør til gennemførelse af det nationalt dækkende initiativ ”Udviklingsprogram for underleverandører i vindmølleindustrien”.

 

Formålet med initiativet er at styrke underleverandørernes globale konkurrenceevne via rådgivnings- og vidensamarbejdsforløb samt få etableret og godkendt et nationalt innovationsnetværk for vindenergi.

 

Der er modtaget én ansøgning fra brancheforeningen Vindmølleindustrien med AU, AAU, DTU, DAMRC, Væksthus Midtjylland og HubNorth som partnere.

 

Region Midtjylland har i samarbejde med Region Nordjylland udviklet initiativet på baggrund af erfaringerne fra regionens tidligere vindprogrammer. Det forventes, at Vækstforum i Region Nordjylland godkender operatøren og indstiller initiativet til bevilling på deres næste møde den 8. marts 2016.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Vindmølleindustrien som operatør på ’Udviklingsprogrammet for underleverandører i vindmølleindustrien’ med AU, AAU, DTU, DAMRC, Væksthus Midtjylland og HubNorth som partnere,

 

atvækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 8,0 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til ’Udviklingsprogrammet for underleverandører i vindmølleindustrien’, fordelt med 1,6 mio. kr. i 2016, 3,2 mio. kr. i 2017 og 3,2 mio. kr. i 2018,

 

atvækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der i 2016 bevilges 9,0 mio. kr. af midlerne fra EU’s Regionalfond 2014-2020 til ’Udviklingsprogrammet for underleverandører i vindmølleindustrien’, fordelt med 1,8 mio. kr. i 2016, 3,6 mio. kr. i 2017 og 3,6 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Vindmølleindustrien er en sværvægter inden for dansk industri. Samlet set beskæftiger Vindmølleindustrien 30.000 fuldtidsansatte i Danmark, omsætter for 84 mia. kr. og eksporterer for 54 mia. kr.

 

Vindmølleindustrien er særlig vigtig i Region Midtjylland. Næsten 60 pct. af branchens omsætning, svarende til 60 mia. kr., og 40 pct. af beskæftigelsen ligger i regionen.

 

På baggrund af vindmølleindustriens store samfundsmæssige betydning har Region Midtjylland i regi af det nationale kontaktforum for vækst i vindmøllesektoren og partnerskabsaftalen med regeringen forpligtet sig til inden for rammerne af den vestdanske samarbejdsaftale at udvikle et nyt udviklingsprogram for underleverandører i vindmølleindustrien.

 

Vækstforum godkendte den 21. oktober 2015 det nye vindprogram og annoncerede den 2. december 2015 i samarbejde med Region Nordjylland efter en operatør til initiativet.

 

Der er modtaget én ansøgning fra brancheforeningen Vindmølleindustrien med AU, AAU, DTU, DAMRC, Væksthus Midtjylland og HubNorth som partnere. Det vurderes, at partnerskabskredsen fint lever op til de kriterier for valg af operatør, der er beskrevet i annonceringsmaterialet.

 

Formål

Formålet med initiativet er at hjælpe underleverandører i vindmølleindustrien til at omstille sig til en mere moden og global industri. Fokus er i særlig grad rettet mod at motivere og hjælpe underleverandørerne til:

 

  • at styrke samarbejdet omkring systemleverancer.
  • at implementere de nye branchestandarder for test, validering og kvalitetssikring.
  • at digitalisere og automatisere deres forretnings- og produktionsprocesser yderligere.
  • at etablere nye, globale værdikædesamarbejder.
  • at styrke deres innovationssamarbejde med andre virksomheder og videninstitutioner.

 

Det er endvidere et mål, at det partnerskab, der skal gennemføre initiativet, bliver godkendt som et nationalt innovationsnetværk for vindenergi i 2018.

 

Effekt

Den samlede effekt af initiativet forventes at være: 50 vækstvirksomheder, 75 innovative virksomheder, 170 jobs, 300 mio. kr. meromsætning og 100 mio. kr. mereksport samt etablering af et stærkt innovationsnetværk for vindenergi i Danmark. 

 

Aktiviteter

Initiativet indeholder følgende tre hovedaktiviteter:

 

1. Innovationsnetværk for vindenergi
Målet med hovedaktivitet 1 er at styrke innovationsmiljøet inden for vindenergi i Danmark. Realiseringen af målet skal bl.a. ske ved at gennemføre 200 scoutingmøder, 20 netværksmøder og 25 projektudviklingsforløb, der skal resultere i udvikling af minimum 25 nye innovationsprojekter og ikke mindst en bedre organisering af de offentligt støttede innovationsaktiviteter inden for vindenergi.

 

2. Innovation via vidensamarbejde
Målet med hovedaktivitet 2 er at skabe flere innovationssamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner inden for vindenergi med særlig fokus på produktions-, proces og materialeteknologi. Realiseringen heraf skal ved at gennemføre minimum 8 af de innovationsprojekter, der er udviklet under hovedaktivitet 1. De forventede resultater er, at minimum 30 virksomheder har været med til at gennemføre nye produkt- og procesinnovationer i samarbejde med en videninstitution.

 

3. Forretningsudvikling via rådgivning
Målet med hovedaktivitet 3 er, at flere små og mellemstore underleverandører til vindmølleindustrien udvikler nye, globale forretningsmodeller via ekstern rådgivning og med særlig fokus på systemleverandørsamarbejder, standardisering, digitalisering, automatisering og globale værdikædesamarbejder. Realiseringen heraf skal ske ved at gennemføre 50 afklaringsforløb og 30 rådgivningsforløb, der skal resultere i, at minimum 30 virksomheder udvikler nye, globale forretningsmodeller og vækstplaner primært inden for de prioriterede fokusområder

 

Økonomi

Rammen på 9 mio. kr. fra EU Regionalfond og 8 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler fordeles med 3,4 mio. kr. i 2016, 6,8 mio. kr. i 2017 og 6,8 mio. kr. i 2018.

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-14-15

6. Nedsættelse af forprojektgruppe - Smart industri - viden i produktion

Resume

I de seneste år er "smart industri" kommet på dagsordenen, og der er etableret en række landsdækkende ordninger til gavn for produktionsvirksomhederne.

 

Det foreslås, at vækstforum nedsætter en forprojektgruppe for at undersøge, hvilke ordninger produktionsvirksomhederne tilbydes, samt hvad deres behov er. Kortlægningen vil indgå i forarbejdet til udarbejdelse af et initiativ for de midtjyske produktionsvirksomheder.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum nedsætter en forprojektgruppe for at undersøge, hvilke ordninger produktionsvirksomhederne tilbydes, og hvad de har behov for,

 

at vækstforum godkender forslag til tidsplan for forprojektgruppens arbejde.

Sagsfremstilling

Der er behov for at få skabt et overblik over de nationale ordninger for produktionsvirksomheder med henblik på at gøre dem mere nærværende og synlige over for de midtjyske produktionsvirksomheder, således at de kan få tilført viden til gavn for deres udvikling og vækst.

 

Derfor foreslås, at vækstforum nedsætter en forprojektgruppe, som skal undersøge, hvilken indsats der allerede er igangsat overfor produktionsvirksomhederne, samt hvilket behov de midtjyske produktionsvirksomheder har for viden.

 

Det foreslås, at forprojektgruppen etableres med repræsentanter fra erhvervsorganisationer, uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører, kommuner, Erhvervsstyrelsen, og at Regional Udvikling sekretariatsbetjener gruppen.

 

Ved vækstforums godkendelse kan forprojektgruppen nedsættes i februar 2016 med henblik på at holde to møder i marts og april. Produktet af forprojektgruppens arbejde bliver en vurdering, som vil danne grundlag for udarbejdelse af et initiativ inden for vækstplanens fokusområde Smart industri, Viden og produktion. Vækstforum forventes at kunne behandle et forslag til initiativ samt materiale til annoncering efter en operatør på mødet den 15. juni 2016.

 

Baggrund

Både den nuværende og den foregående regering har sat produktion på dagsordenen for at styrke Danmark som produktionsland på længere sigt. Det skyldes, at produktionserhvervene er en markant drivkraft i den samlede danske økonomi. De udgør ifølge regeringens Produktionspanel i dag "kun knap 14 procent af den samlede økonomi, men står for over halvdelen af den private sektors produktivitetstilvækst, forskning og udvikling samt eksport". Industrien er en af de mest produktive sektorer i dansk økonomi og har været med til at trække den samlede produktivitetsvækst i positiv retning. Udviklingen i produktionserhvervene skaber nye muligheder inden for produktionsteknologi, avancerede materialer, automatisering og digitalisering, som medfører udvikling af nye produktionsformer og forretningsmodeller.

 

I regeringens udspil for "Vækst og udvikling i hele Danmark" fra november 2015 henvises til Produktionspanelets anbefalinger, og regeringen vil blandt andet indgå "et partnerskab med relevante erhvervs- og brancheorganisationer, der skal igangsætte initiativer, som fremmer automatisering og ny teknologi i små og mellemstore produktionsvirksomheder i hele landet". Der afsættes 40 mio. kr. i perioden 2016-2019.

 

I de seneste år er der også sat en række andre nationale initiativer i gang, som skal understøtte udviklingen af ny produktionsteknologi, materialer, automatisering og digitalisering. Det sker eksempelvis i regi af MADE, Danmarks Innovationsfond, GTS-institutter og Markedsmodningsfonden. Dertil kommer et landsdækkende vækstprogram for små og mellemstore produktionsvirksomheder og godkendelse af flere innovationsnetværk inden for produktionsområdet.

 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-14-14

7. Ansøgning Events - VM i Sejlads for olympiske bådklasser 2018

Resume

Vækstforum har som et led i sin vækstplan vedtaget at understøtte en indsats om udvikling og gennemførelse af store internationale events i regionen. Det specifikke formål er at udnytte erhvervspotentialet i denne sammenhæng. Vækstforum har på sit seneste møde godkendt de reviderede kriterier for medfinansiering af store internationale events.

 

Aarhus Kommune har indsendt en ansøgning til vækstforum om medfinansiering af det Internationale Sejlsportsforbunds Verdensmesterskab i 2018, (ISAF Worlds 2018). ISAF Worlds 2018 er et VM i sejlads for samtlige olympiske bådklasser, som afvikles hvert 4. år og er en af verdens største internationale sejlsportsevents. Det er lykkedes Aarhus Kommune at trække eventen til Aarhus i 2018. Ansøgningen er vurderet ud fra de nye kriterier og indstilles til drøftelse.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum drøfter ansøgningen fra Aarhus Kommune om 7,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler som medfinansiering til ISAF Worlds 2018. Der ansøges om 2,5 mio. kr. i 2016, 2,5 mio. kr. i 2017 og 2,5 mio. kr. i 2018.

 

Ansøgningen indstilles til drøftelse, da den skal finansieres via vækstforums råderum for 2016.

  

Sagsfremstilling

De nye kriterier danner udgangspunkt for gennemgangen af ansøgningen i nedenstående afsnit.

 

Budget og tilskud

Eventen har et samlet budget på 45 mio. kr. Aarhus Kommune medfinansierer eventen med 10 mio. kr. og ansøger vækstforum om en medfinansiering på 7,5 mio. kr.

 

Turismeøkonomiske effekter og international eksponering

Eventen afholdes over en periode på 2-3 uger i 2018 og derudover afholdes en testevent i 2017, som vil indgå i en naturlig sammenhæng til aktiviteterne i forbindelse med Kulturhovedstad Aarhus 2017. Baseret på tal og erfaringer fra tidligere afholdte events forventer arrangørerne en deltagelse af 1.100 sejlbåde, ca. 1.500 deltagere, 350 pressefolk, 1.500 officials, ledere og trænere, og op mod 800 frivillige. Endvidere forventes arrangementet at generere ca. 80.000 overnatninger, 500.000 gæster til regionen, hvoraf de 75.000 forventes at være udenlandske gæster og en turismeomsætning på 70-90 mio. kr.. Eventen vil desuden blive transmitteret til 46 lande og forventelig nå ud til over 180 mio. husstande. Der vil blive udarbejdet og gennemført effektmålinger af ISAF Worlds 2018.

 

Kompetent organisation

Aarhus Kommune, ISAF, Sailing Aarhus, Dansk Sejlunion og Sport Event Denmark har indgået en forpligtende samarbejdsaftale omkring planlægning, udvikling og gennemførelse af ISAF Worlds 2018. Der er derfor bygget en organisation op omkring eventen, som har stor erfaring med gennemførelse af store internationale begivenheder.

 

Risikostyring

Udover at arrangørerne har stor erfaring med at afvikle internationale sportsevents, hvilket i høj grad øger sandsynligheden for et succesfuldt arrangement, afvikles der desuden en testevent, netop med det formål at få begrænset risici. Der bliver desuden løbende fulgt op på projektets økonomi.

 

Regionale samarbejder og regional værdi

Ansøger vil sikre det erhvervs- og turismemæssige potentiale gennem en lang række af tiltag og aktiviteter. I relation til markedsføring planlægges der, udover den mediemæssige eksponering, etablering af et samarbejde mellem internationale mediepartnere, og uddannelsesinstitutioner, som f.eks. Journalisthøjskolen i Aarhus om udarbejdelse af et nyt koncept for promovering af eventen og sejlsporten.

 

Eventen skal udnytte et eksisterende potentiale inden for de maritime forretningsområder og blandt andet fremme iværksætteri på området. Der er allerede indgået et samarbejde mellem kommunen, Sailing Aarhus og Incuba Science Park omkring en samlet kortlægning af det maritime innovationsmiljø i regionen med fokus på, hvordan eventen kan bidrage til øget innovation, samarbejde og vækst i sektoren. Der vil desuden blive søgt etableret et samarbejde med fødevarevirksomheder og branchens forsknings- og udviklingsmiljø, vind-, vand- og miljøsektoren samt videninstitutioner. I relation til opkvalificering af frivillige foreninger, igangsættes der et kompetenceudviklingsforløb for både regionale og nationale sejlklubber.

 

Derudover er der i samarbejde med turisterhvervet og Sport Event Denmark taget initiativ til at tiltrække en af de store internationale konferencer inden for sejlsport til afholdelse i Aarhus i 2015 og 2017. I samarbejde med en række kulturarrangører vil der blive udviklet og programsat forskellige kulturbegivenheder i forbindelse med eventen, blandt andet afholdelse af en stor åbningsceremoni, en maritim folkefest på havnen m.v.

 

Det vurderes, at eventen med ovennævnte tiltag understøtter vækst- og udviklingsstrategien for Region Midtjylland. Det vurderes endvidere, at eventen opfylder kriterierne for støtte og vil medføre et stort antal overnatninger og omsætning i regionen inden for turismebranchen, også på sigt som resultat af den omfattende markedsføring. Endvidere vurderes, at der er et stort erhvervsmæssigt potentiale, som på sigt vil medføre øget beskæftigelse og udvikling af nye produkter, ved gennemførelse af de nævnte tiltag i ansøgningsmaterialet.

 

Der er tidligere bevilget midler til events som f.eks. VM i Ishockey og VM i Kvindehåndbold inden for en ramme af 2 - 5 mio. kr.

 

Økonomi

Der ansøges om 7,5 mio. kr. i medfinansiering fra vækstforum til gennemførelse af ISAF Worlds 2018.

 

 

Beslutning

Vækstforum drøftede ansøgningen fra Aarhus Kommune og indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler som medfinansiering til ISAF Worlds 2018.

 

Vækstforum ønsker en bredere inddragelse af de regionale fokusområder, således at potentialet i både fødevarer, energi og klima, de kreative erhverv (især design), ikt og turisme samt smart industri inddrages.

 

Vækstforum ønsker at drøfte opfølgningen på initiativet som baggrund for den fremtidige prioritering af midler til tiltrækning og gennemførelse af events. Sagen forelægges i forbindelse med opfølgning på resultatkontrakten.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-14-14

8. Ansøgning Events - EM i atletik for masters 2017

Resume

Vækstforum har som et led i sin vækstplan vedtaget at understøtte en indsats om udvikling og gennemførelse af store internationale events i regionen. Det specifikke formål er at udnytte erhvervspotentialet i denne sammenhæng. Vækstforum har på sit seneste møde godkendt de reviderede kriterier for medfinansiering af store internationale events.

 

Aarhus Kommune har indsendt en ansøgning til vækstforum om medfinansiering af Europamesterskabet i Atletik for Masters (EMACS 2017), som afholdes i 2017. I et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aarhus 1900 Atletik/Motion, Dansk Atletik Forbund og Sport Event Denmark er det lykkedes at trække eventen til Aarhus. Ansøgningen er vurderet ud fra de nye kriterier, og indstilles til drøftelse.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum drøfter ansøgning fra Aarhus Kommune om 1 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler som medfinansiering til EMACS 2017. Der ansøges om 500.000 kr. i 2016, og 500.000 kr. i 2017.

 

Ansøgningen indstilles til drøftelse, da den skal finansieres via vækstforums råderum for 2016.

Sagsfremstilling

Ansøgningen gennemgås i nedenstående afsnit med udgangspunkt i de nye kriterier for medfinansiering af store internationale events i regionen.

 

Budget og tilskud

Eventen har et samlet budget på ca. 5,8 mio. kr. Aarhus Kommune medfinansierer eventen med 1 mio. kr. og ansøger vækstforum om en medfinansiering på 1 mio. kr.

  

Turismeøkonomiske effekter og international eksponering

Eventen afholdes over 11 dage i perioden 27. juli – 6. august 2017 og forventes at indgå i det overordnede eventprogram for Kulturhovedstadsåret. Eventen har tidligere været afviklet i Aarhus i 2004, og der blev i forbindelse med denne event gennemført en omfattende effektanalyse. På baggrund af denne analyse forventer arrangørerne 4.000 deltagere og 2.500 tilrejsende ledsagere fra mere end 40 nationer og ca. 700 frivillige. Endvidere forventes arrangementet at generere 50.000 overnatninger i regionen og 5.000 overnatninger i det øvrige Danmark, samt 50-60 mio. kr. i afledt turismeomsætning og skabelse af mere end 75 årsværk. Aarhus Kommune vil i samarbejde med blandt andet Sport Event Denmark udarbejde en effektanalyse af EMACS 2017.

 

Eventen bliver markedsført internationalt gennem tilstedeværelse, opstilling af stand og uddeling af informationsmateriale under forskellige lignende mesterskaber i en række lande forud for begivenheden. Dette gøres i samarbejde med de relevante turismeorganisationer. Derudover vil markedsføringen have fokus på at få deltagerne til at forlænge deres ophold ud over arrangementets normerede dage. Desuden forventes etableret et samarbejde med Kulturhovedstadsårets sekretariat med henblik på at informere gæsterne til eventen omkring regionens kultur- og oplevelsestilbud. Den mediemæssige internationale eksponering af eventen vil være begrænset, men de sociale medier vil spille en stor rolle i markedsføringen.

 

Kompetent organisation

Aarhus Kommune og Aarhus 1900 har i 2004 med succes afviklet EM i Atletik for Masters og sammen med de tidligere nævnte partnere, Dansk Atletik Forbund og Sport Event Denmark, samt det forventede samarbejde med Kulturhovedstadsårets sekretariat, er der opbygget en organisation, som har stor erfaring med gennemførelse af store internationale events.

 

Risikostyring

Ansøger har redegjort for de potentielle risici ved gennemførelsen af eventen, som hovedsageligt består i et væsentligt lavere deltagerantal og et lavere antal solgte overnatninger end antaget i budgettet. Dette vil der i så fald blive taget højde for, blandt andet gennem en justering af serviceniveauet samt i tilpasningen af antal konkurrencedage.

 

Regionale samarbejder og regional værdi

Ansøger tager udgangspunkt i det sundhedsmæssige område og vil bruge eventen og den synlighed den fører med sig til at øge intensiteten i arbejdet med at generere flere motionsløbere, effekten af livslang/langvarig satsning på træning i samarbejde med videninstitutioner, og i den sammenhæng øge folkesundheden. Derudover forventer ansøger at sætte fokus på eventbaseret innovation, blandt andet gennem udvikling af nye teknologier og metoder i relation til måling og optimering af disciplinerne inden for atletikken. Endvidere vil ansøger indgå i erhvervsmæssige samarbejder omkring synliggørelse af regionens styrkeposition inden for fødevareområdet, blandt andet med udgangspunkt i, at Region Midtjylland er udpeget som Europæisk Region for Gastronomi i 2017. I relation til opkvalificering af frivillige foreninger har ansøger stor fokus på hvervning og uddannelse af de ca. 700 frivillige hjælpere, der skal deltage i gennemførelsen af begivenheden.

 

Det vurderes, at ansøgningen opfylder kriterierne, og at eventen vil medføre synliggørelse og branding af regionen samt tiltrække et stort antal gæster og overnatninger til regionen. På denne baggrund er den forventede jobskabelse og turismeomsætning realistisk. Erhvervs- og vækstpotentialet vil blive yderligere styrket ved gennemførelse af de nævnte tiltag vedrørende eventbaseret innovation og erhvervsmæssige samarbejder på fødevareområdet. I denne forbindelse bør de foreløbige positive resultater fra VM Kvindehåndbold 2015 i Herning også bringes i spil. Disse viser blandt andet, at der blev solgt 102.000 billetter og at ca. 530 virksomheder brugte eventen som redskab til at fremme business to business. Den endelige evaluering med læringspunkter i relation til at styrke den erhvervsmæssige effekt ved gennemførelse af store internationale events, forventes offentliggjort medio 2016.

 

Der er tidligere bevilget midler til events som f.eks. VM i Ishockey og VM i Kvindehåndbold inden for en ramme af 2 - 5 mio. kr.

 

Økonomi

Der ansøges om medfinansiering fra vækstforum på 1 mio. kr. til gennemførelse af EMACS 2017.

Beslutning

Vækstforum drøftede ansøgningen fra Aarhus Kommune og indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 500.000 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Aarhus Kommune til EM i atletik for masters 2017 inden for rammen af Vækstplan 2016-2020 og styrkepositionen Fødevarer. Bevillingen fordeles med 250.000 kr. i 2016 og 250.000 kr. i 2017.

 

Vækstforum betragter ikke sagen som en event, og ansøgningen indstilles finansieret inden for fokusområdet Fødevarer begrundet i det store antal overnatninger.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-6-14

9. Valg af operatør og bevilling til Cirkulær Økonomi: Fokuseret værdikædesamarbejde - design for optimal ressourceanvendelse

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde 15. december 2015 en økonomisk ramme og annoncering efter en operatør til cirkulær økonomi initiativet ”Fokuseret værdikædesamarbejde – design for optimal ressourceanvendelse”. Initiativet vil understøtte SMV’er i at skabe nye grønne forretningsmodeller med fokus på at udnytte ressourcer effektivt og undgå spild (cirkulær økonomi). Dette vil ske gennem målrettet indsats i virksomhederne og virksomhedssamarbejde for at fremme bæredygtig design af materialer, produkter og forretningsmodeller. Under initiativet gennemføres mindst 30 virksomhedsrettede indsatser, der resulterer i, at SMV’er får udarbejdet nye grønne forretningsmodeller.

 

Der er gennemført en annoncering efter en operatør og Development Centre UMT har ansøgt med Væksthus Midtjylland som samarbejdspartner. Det indstilles, at vækstforum godkender Development Centre UMT som operatør, og at der bevilges 3,75 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler under forudsætning af en tilsvarende medfinansiering fra EU’s Regionalfond til at gennemføre initiativet i 2016-2018.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Development Centre UMT som operatør for "Fokuseret værdikædesamarbejde - design for optimal ressourceanvendelse" i 2016-2018,
at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 3,75 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Development Centre UMT til at gennemføre initiativet, fordelt med 0,876 mio. kr. i 2016, 1,509 mio. kr. i 2017 og 1,365 mio. kr. i 2018, og
at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 bevilges 3,75 mio. kr. til Development Centre UMT til at gennemføre initiativet "Fokuseret værdikædesamarbejde - design for optimal ressourceudnyttelse, fordelt med 0,876 mio. kr. i 2016, 1,510 mio. kr. i 2017 og 1,364 mio. kr. i 2018.

Sagsfremstilling

Vækstforums Vækstplan 2016-2020 har fokus på at udbygge Region Midtjyllands førerposition inden for cirkulær økonomi. Med "Fokuseret værdikædesamarbejde - design for optimal ressourceanvendelse" fra 2016-2018 gør vækstforum det håndterbart for virksomhederne at skabe forretningsmæssige gevinster ved cirkulære økonomiske forretningsmodeller. Initiativet sigter mod at optimere energi- og ressourceeffektivitet ved at gøre virksomhedernes ressourcekredsløb tydelige og effektive gennem bæredygtigt produktdesign og rene regenerative materialer og ved at skabe produktive samarbejdsarenaer for partnere i virksomhedens forretningsmiljø. I gennemførelsen trækkes på de gode erfaringer fra vækstforums tidligere cirkulære økonomiske initiativer.

 

Initiativet har været annonceret med fokus på at skabe nye forretningsmodeller, hvor ressourceeffektivitet og optimal ressourcekredsløb forsøges opnået gennem bæredygtigt design af materialer, produkter og forretningsmodeller og værdikædesamarbejder. Development Centre UMT har ansøgt om operatørrollen med Væksthus Midtjylland som samarbejdspartner.

 

Initiativet skal vise det virksomheds- og det samfundsrettede potentiale i bæredygtighed og optimal ressourceudnyttelse.

 

Effektkæde

Development Centre UMT har udarbejdet en effektkæde for aktiviteterne i initiativet, der beskriver hovedaktiviteter, forventet output og effekt.

 

Initiativet gennemføres i fire faser: 1. Screening af virksomheder til forløbet. 2. Virksomhedernes Ressourceprofil. 3. Udvikling af nye grønne forretningsmodeller og værdikædepartnerskaber. 4. Læringsopsamling og udbredelse af viden. De konkrete output vil være en ny grøn forretningsmodel for 30-40 virksomheder, der viser, hvordan de kan optimere energi- og ressourceeffektivitet ved at lukke virksomhedernes ressourcekredsløb gennem smartere og bæredygtige produktdesign og rene genanvendelige materialer og ved at skabe produktive samarbejder for partnere i virksomhedens forretningsmiljø. De konkrete effekter vil være, at 30-40 virksomheder er parate til at gennemføre omstillingen og vedvarende vil afsøge mulighederne for innovative nye grønne forretningsmodeller, der understøtter energi- og/eller ressourceeffektivitet. Der vil kunne forventes et årligt fald i drivhusgasemmissioner på 2.500 tons CO2 ækvivalenter, i materialeforbruget på 2.500 tons og i energiforbrug på 40.000 gigajoule.

 

På et overordnet niveau, gennem læringsopsamlingen, forventes det, at der skabes større klarhed om, hvordan virksomheder, deres forretningsmiljø og tilknyttede rådgivere skal spille sammen og udvikle sig for at gennemføre en grøn forretningsomlægning og vitalisering på det grønne og cirkulære økonomiske marked.

 

Organisering

Initiativet er forankret hos den erhvervsdrivende fond Development Centre UMT som operatør, der indgår i et samarbejde med Den erhvervsdrivende Fond Væksthus Midtjylland. De to enheder råder tilsammen over centrale kompetencer og har stor erfaring med og en bred kontakt til gruppen af SMV'er, herunder kendskab til de mange andre støtteordninger, der er centrale for virksomhedernes omstilling til nye cirkulære forretningsmodeller. I de centrale virksomhedsrettede ydelser og til de læringsopsamlende og formidlende aktiviteter inddrages eksterne rådgivere. Development Centre UMT har tidligere med god effekt været operatør på Rethink Business initiativer med fokus på cirkulær økonomi.

 

Økonomi

Der afsættes en ramme på 3,75 mio. kr. fra EU's Regionalfond og 3,75 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til at gennemføre initiativet i 2016, 2017 og 2018.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-23-15

10. Initiativforslag og annoncering efter operatør til "Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet"

Resume

Udvikling på sundheds- og velfærdsområdet er essentielt for samfundets udvikling, hvilket gør det attraktivt både erhvervs- og samfundsøkonomisk.  

I Region Midtjylland er der gode muligheder for at skabe innovative produkter og services til sundheds- og velfærdsområdet. Regionen rummer en række forskningsmæssige styrkepositioner, og der er et godt samarbejde mellem offentlige og private aktører. Desuden er der store potentialer i krydsfeltet mellem sundhed og andre højkompetente brancher, såsom it og fødevarer.

  

Initiativet "Innovationsdrevet vækst i virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet" er en udmøntning af Vækstplanen 2016-2020 og blevet til på baggrund af en længerevarende regional indsats inden for sundhedsinnovation, anbefalinger fra evalueringer af denne indsats og en dialog med kerneaktører.

 

Initiativet har et budget på 24 mio. kr. Der afsættes en ramme på 6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 12 mio. kr. af EU-regionalfondsmidler. Der forventes en medfinansiering på 6 mio. kr.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender forslaget til initiativet "Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet",
at vækstforum godkender tekst til annoncering efter en operatør til "Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet", og
at vækstforum afsætter en ramme på 6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler og 12 mio. kr. fra EU's Regionalfond til gennemførelse af indsatsen i 2016 - 2019.

 

Sagsfremstilling

Ifølge vækst- og udviklingsstrategien for Region Midtjylland vil man ved at forbinde markedets og kundernes behov for sundhedsinnovation med forskning gøre det nemmere for virksomheder at samarbejde med brugerne om udviklingen af løsninger og services, der kan nå det globale marked og effektivisere det danske sundhedsvæsen.

 

Markedet for sundheds- og velfærdsløsninger er stort. Alene regionerne brugte i 2013 56,2 mia. kr. på private leverandører (Danske Regioner), og i 2050 regner man med, at ca. 20 pct. af BNP i det fleste OECD lande vil gå til sundhed (Mandag Morgen).

I Region Midtjylland er der ca. 450 virksomheder og 5.700 ansatte inden for sundhed og velfærd, og med ca. 2.000 virksomheder inden for fødevarer, og en specialisering inden for ingredienser, og ca. 2.000 virksomheder i IKT klyngen, og et globalt førende niveau inden for sundheds it, er der et stort potentiale i et samarbejde mellem disse områder (Vækstteam analyser RM 2015).

Initiativet vil således, i overensstemmelse med vækstforums Vækstplan 2016-2020, adressere krydsfeltet mellem sundhed og de udpegede vækstområder.

 

For at skabe sammenhæng til øvrige erhvervsfremmetiltag skal initiativet fungere som en fødekæde til "Scale-up Denmark" (tidligere Team VækstDanmark) inden for sundhed og orientere sig mod de nationale innovationsnetværk og øvrige tiltag.

Ligeledes skal initiativet understøtte det samarbejde, der er etableret mellem offentlige og private aktører i Region Midtjylland.

 

Annoncering efter en operatør til initiativet

Der annonceres efter en operatør for initiativet i perioden medio 2016 til medio 2019.

Operatøren forventes at besidde stærke videns- og forretningsmæssige kompetencer. Operatøren forventes ligeledes at have et godt kendskab til innovations- og erhvervsfremmesystemet og dets aktører for at sikre, at relevante vidensaktører, samarbejdspartnere og støtteordninger bringes i spil i forhold til virksomhedernes specifikke behov.  

  

Aktiviteter under initiativet

Der skal under initiativet iværksættes og gennemføres innovationssamarbejder, hvor de deltagende virksomheder kan udvikle nye produkter og services til sundheds- og velfærdsområdet. Der sættes ikke krav om et specifikt antal samarbejder, men størstedelen af budgettet skal bruges på disse, og der ses gerne et miks af både større og mindre projekter, med både enkelt og flere virksomheder koblet til et samarbejde med minimum én vidensaktør. Der vil ligges stort vægt på forretningspotentialet i samarbejderne.

 

Opgaven for operatøren vil være at opspore og screene projekter, der indstilles til innovationssamarbejder; facilitere og støtte disse samarbejder; facilitere dialogen mellem virksomheder og potentielle kunder/brugere af det nye produkt/løsning; opsætte delmål for de deltagende virksomheder i forløbet; skabe synlighed omkring initiativet både regionalt og nationalt og skabe netværk mellem virksomheder, videninstitutioner og den offentlige sektor.

 

Effekter

Ansøger skal i forbindelse med ansøgningen udarbejde en effektkæde for aktiviteterne i projektet. Både regionen og EU har fokus på vækst i antallet af innovative små og mellemstore virksomheder og øget jobskabelse. Det er målet med initiativet at bidrage til disse effektmål.

 

Økonomi

 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges med bemærkning om, at uddannelsesområdet indtænkes i initiativet og iværksættelsen og gennemførelsen af de innovationssamarbejder, som er omdrejningspunktet for initiativet.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-18-14

11. Initiativforslag og annoncering Entreprenørskab i uddannelserne

Resume

Med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 igangsættes en indsats for at fremme entreprenørskab i uddannelserne. Uddannelsessektorens rolle i forhold til at fremme innovation og entreprenørskab ses som helt central for den fremtidige vækst og udvikling. Indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelsessystemet har til formål at styrke de studerendes innovative kompetencer og motivere og uddanne flere studerende til at starte egen virksomhed. Herved skal det sikres, at flere innovative ideer udvikles til bæredygtige virksomheder med stort vækstpotentiale.

 

Den samlede indsats udgøres af et regionalt initiativ og et Interreg-initiativ, som gennemføres i samarbejde mellem midtjyske, norske og svenske aktører. Vækstforum godkendte i februar 2015 rammerne for indsatsen og herunder deltagelsen i et Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak projekt. Dette projekt er nu godkendt; men med en lavere projektsum end forventet. For at gennemføre vækstforums initiativ i Vækstplan 2016-2020 foreslås derfor en øget regional finansiering af initiativet Entreprenørskab i uddannelserne 2016-2018.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelserne som et tre-årigt initiativ med det beskrevne indhold og den beskrevne økonomi,
at vækstforum forhøjer den afsatte ramme for EU Socialfondsmidler fra 11,25 mio. kr. til 20,5 mio. kr., fordelt med 6,875 mio. kr. årligt i årene 2016, 2017 og 2018,
at vækstforum fastholder sin indstilling fra 2015 til regionsrådet om medfinansiering af den regionale del af initiativet på 5,625 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, og
at vækstforums fastholder sin indstilling fra 2015 til regionsrådet om medfinansiering af Interreg-delen af initiativet på 1,015 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler, og
at vækstforum godkender, at der afholdes informationsmøde og indkaldes ansøgninger til godkendelse i Vækstforum.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 18. februar 2015, at der skulle igangsættes en indsats for at fremme entreprenørskab i uddannelser. Indsatsen skulle finansieres dels af Socialfondsmidler og regionale erhvervsudviklingsmidler og dels via deltagelse i et Interreg Øresund-Kattegat–Skagerrak projekt.

 

Interreg projektet ”Innomatch”, med Region Midtjylland som leadpartner, blev godkendt i december måned. Projektet har til formål at skabe stærke samarbejdsstrukturer mellem uddannelse og erhverv, og det primære mål er at styrke innovationskapaciteten i nye og små virksomheder gennem inddragelse af studerende fra de videregående uddannelser. De studerende skal arbejde med og bidrage til at løse de udfordringer, som de nye og små virksomheder står overfor og som de konkret byder ind med i innovationssamarbejderne.

 

På mødet i februar 2015 afsatte vækstforum endvidere 11,25 mio. kr. af EU’s Socialfondsmidler og 5,625 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til finansiering af den indsats, som ligger ud over den Interreg-finansierede indsats. Det indstilles dog nu, at socialfondsbevillingen forhøjes fra 11,25 mio. kr. til 20,5 mio. kr., idet bevillingen til Interreg projektet blev mindre end forventet.

  

Indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelserne igangsættes med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 og målet om at skabe gode rammer for iværksætteres etablering, udvikling og vækst. Iværksættere spiller en vigtig rolle i forhold til innovation, produktivitet og jobskabelse i økonomien. En fortsat positiv udvikling for innovation og vækst i nye og eksisterende virksomheder afhænger blandt andet af, at uddannelsessystemet formår at styrke de studerendes innovative kompetencer og at motivere og uddanne flere studerende til at starte egen virksomhed. Indsatsen skal herved sikre, at flere innovative ideer og forskningsresultater udvikles til bæredygtige virksomheder med stort vækstpotentiale. Initiativerne på området vil have fokus på de områder, der er udpeget af vækstforum: Fødevarer, Cleantech, Kreative erhverv og Avanceret Produktion.

 

Aktiviteter

Indsatsen har til formål at skabe et sammenhængende fokus på entreprenørskab i uddannelsessystemet, herunder at udbrede entreprenørskabsundervisning, opkvalificere underviseres kompetencer indenfor iværksætteri og styrke samarbejdet mellem uddannelse og erhverv. Det netop godkendte Interreg projekt indgår som en integreret del af indsatsen og har primært fokus på samarbejdet mellem uddannelse og erhverv..

 

Hovedelementerne i indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelserne vil være følgende:

 

Videreudvikling af studentervæksthuse. Studentervæksthuse skal tilbyde kontorpladser til studerende, der har en forretningsidé. Herudover skal de studerende have adgang til rådgivning og sparring, mentorforløb, netværk m.v. Der er brug for at styrke studentervæksthusenes ydelser indenfor de mere forretningskritiske områder, herunder skal der sættes mere fokus på at udvikle inkubatorforløb for studerende, der har en konkret forretningsidé.

 

Udvikling og gennemførelse af undervisningsforløb og entreprenørskabsfag, der målretter undervisningen mod etablering af egen virksomhed og opbygning af iværksætterkompetencer.

 

Kompetenceudvikling for lærere og undervisere indenfor entreprenørskabsundervisning. Muligheden for at udvikle et formelt undervisningsforløb i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab skal undersøges.

 

Innovationssamarbejder mellem studerende og virksomheder. Denne indsats gennemføres i regi af Interregprojektet Innomatch, som er et samarbejdsprojekt mellem midtjyske og svenske uddannelsesinstitutioner. Projektet har til formål at styrke innovationskapaciteten i små virksomheder ved at sætte de studerende i spil som innovationsressource. Der skal skabes konkrete værdiskabende samarbejder mellem studerende og små virksomheder med henblik på at øge innovationsniveauet, skabe vækst og bringe viden i anvendelse i virksomhederne.

 

Indsatsen retter sig mod de videregående uddannelser. Der kan under Socialfonden ikke ydes støtte til projekter, der retter sig mod grundskoleniveauet.  Det forventes, at der dannes et konsortium af uddannelsesinstitutioner, hvori indgår flere geografiske samarbejder, og at dette konsortium søger om at blive operatør på opgaven.

  

Effekter

Uddannelse i entreprenørskab skal styrke de unges entreprenørielle og innovative kompetencer, herunder styrke deres viden om at drive egen virksomhed og øge deres motivation til at etablere virksomhed. Målet med indsatsen er, at flere unge realiserer en forretningsidé, og at flere forskningsresultater kommercialiseres.

 

Der vil bl.a. blive opstillet følgende mål for indsatsen:

  • Antallet af studerende, der deltager i entreprenørskabsundervisning skal øges fra 20 % til 30 %
  • Antal entreprenørskabsfag skal øges med 20 % årligt
  • Min. 350 studerende starter virksomhed under og kort tid efter endt uddannelse
  • Min. 350 virksomheder får styrket deres innovationskapacitet via deltagelse i Interregprojektet

 

 

Baggrund

Vækstforum for Region Midtjylland har i perioden 2011-2014 gennemført en samlet indsats for at styrke uddannelse i entreprenørskab. Vækstforums indsats omfattede fire initiativer, der rettede sig mod samtlige uddannelsesniveauer.

 

De fire initiativer har opnået gode resultater. Evalueringerne viser, at der med initiativerne blev iværksat en omfattende og ambitiøs indsats, og at der er sket en pæn stigning i antallet af studerende, der møder entreprenørskab i løbet af deres studietid. Det vurderes dog, at der er behov for at fortsætte udviklingen af fag og aktiviteter i både bredden og dybden, dvs. fortsat kvalitetsudvikle de eksisterende tilbud og samtidig udvikle nye fag og aktiviteter.

  

Fra nationalt hold er der også fortsat fokus på at fremme entreprenørskab i uddannelserne. Fonden for Entreprenørskab har udarbejdet en ny strategi for indsatsen frem til 2020, og her er det fortsat udbredelse af entreprenørskabsundervisning, som er Fondens primære indsatsområde. Herudover fokuseres der også i den nye strategi på aktiviteter, der foregår i området mellem uddannelse og egentlig virksomhedsetablering og som ligger ved siden af uddannelserne, f.eks. inkubationsmiljøer, mentorordninger, talentprogrammer m.v.

 

Indsatsen for at fremme entreprenørskab i uddannelser er relativt ny, men der kommer løbende mere evidens for effekterne. Både nationale og internationale undersøgelser viser således, at uddannelse i entreprenørskab er centralt i forhold til at skabe vækstvirksomheder, og at der opnås yderligere positive effekter af entreprenørskabsundervisning: Entreprenørskabsundervisning øger lysten til at blive iværksætter hos elever og studerende, det påvirker elever og studerendes entreprenørielle adfærd, og det fører til højere indkomst senere i livet, både for selvstændige og for lønmodtagere.

 

Økonomi

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges med bemærkning om, at potentialet i at inddrage succesfulde iværksættere indtænkes i initiativet.

 

Administrationen oplyste, at der planlægges en indsats rettet mod ungdomsuddannelsesområdet i regi af regionsrådets uddannelsespolitík for 2015-2020. EU Sociafond kan ikke finansiere disse aktiviteter på ungdomsuddannelsesområdet.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-7-13

12. Valg af operatør og bevilling til indsatsen Flere unge i erhvervsuddannelse

Resume

Der er og vil også fremover være brug for flere faglærte i Region Midtjylland. Vækstforum har derfor gennemført en annoncering efter en operatør for en indsats, som kan understøtte erhvervsuddannelsesreformen og målsætningen om, at flere unge skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

 

Vækstforum har afsat en ramme på 10 mio. kr. af EU Socialfondsmidler, og regionsrådet har efter indstilling fra vækstforum bevilget 10 mio. kr. af de regionale udviklingsmidler til uddannelse til Regional Udvikling til gennemførelse af initiativet i 2016, 2017 og 2018.

 

Indsatsen sigter på at styrke samarbejde mellem aktørerne med det formål at sætte fokus på profession, karrieremuligheder og på behovet for praktikpladser.

 

Der er indkommet 1 ansøgning fra Mercantec.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Mercantec som operatør på initiativet Flere unge i erhvervsuddannelse, og
at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der i 2016 bevilges 10 mio. kr. fra EU Strukturfonde 2014-2020, Socialfonden, prioritet 4.1 til Mercantec til gennemførelse af initiativet Flere Unge i uddannelse i 2016-2019.

 

Sagsfremstilling

Vækstforum har den 17. juni 2015 besluttet at iværksætte en indsats, som skal adressere behovet for flere faglærte og i dette tilfælde gennem en indsats, som skal understøtte, at flere vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse. Efteruddannelse af ufaglærte sikres i et andet af vækstforums initiativer Kompetenceforsyning.

 

Indsatsen skal ses som et led i udmøntningen af erhvervsuddannelsesreformen og de fire overordnede formål:

 

  • Flere skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse – måltallet er 25 % i 2020 og 30 % i 2025.
  • Flere skal fuldføre en erhvervsuddannelse – i 2020 er måltallet 60 %, og i 2025 er måltallet 67 %.
  • Erhvervsskolerne skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige som de kan.
  • Tilliden til og trivslen på erhvervsskolerne skal styrkes.

 

I Region Midtjylland vælger 19,6 % eller 3.500 af de unge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, og 54 % gennemfører. Der har været et mindre fald i antallet af indgåede praktikaftaler, og antallet af unge i skolepraktik er således steget.

 

Initiativet er udarbejdet af en forprojektgruppe med deltagelse af repræsentanter for erhvervsskoler, kommuner, regionale beskæftigelsesråd, arbejdsmarkedets parter og erhvervsorganisationerne. Udgangspunktet har været en analyse af praktikpladssituationen i Region Midtjylland og en kortlægning af eksisterende initiativer og ønsker hos erhvervsuddannelsesinstitutioner, UU-vejledning, folkeskoler og jobcentre i de syv arbejdsmarkeds- og uddannelsesområder: Randers, Aarhus, Horsens, Silkeborg, Viborg, Holstebro og Herning. I disse områder arbejder og uddanner mellem 70 % og 80 % af beboerne sig, og forprojektgruppen vurderer, at sammenhængen til et "lokalt" arbejdsmarked er af betydning for projektets gennemførelse.

 

Ansøgning

Ansøger vil i samarbejde med relevante aktører i de syv arbejdsmarkeds- og uddannelsesområder gennemføre en indsats, som har til formål at understøtte erhvervsuddannelsesreformen, og primært fokusområderne "Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grunduddannelsen" og "Flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse", herunder etablering af flere praktikpladser. Ved at gennemføre indsatsen i de syv områder sikres sammenhængen mellem de unges behov for nærhed ved valg af uddannelse, det lokale behov for arbejdskraft og betydningen af et tæt samarbejde mellem aktørerne i de respektive områder.

 

Ansøger vurderer, at indsatsen i de syv områder vil betyde, at 24 % af en årgang i 2018 vil vælge en erhvervsuddannelse ved august-optaget i 2018. Ligeledes vil antallet af elever med ordinære praktikpladser/fleksible forløb øges med 8 %. 1.400 unge vil indgå i forløbet, og 750 flere unge vil vælge en erhvervsuddannelse umiddelbart efter grunduddannelse. Antallet af praktikpladser vil stige med 400 ordinære aftaler og 75 fleksible aftaler.

 

Indsatsen gennemføres i tre faser, som beskrevet i annonceringsmaterialet:

 

Fase 1. 1. august 2016 - 31. december 2016

Etablering af projekt-setup, herunder: Fastlæggelse af rammer for projektet, kontrakter mellem leadpartner og aktører, etablering af styregruppe, etablering af lokale arbejdsgrupper, etablering af lokale samarbejder / netværk og gennemførelse af proces omkring lokal udvikling af initiativer.

 

Afvikling af 1. fælles samling, herunder planlægning og koordinering af fælles, tværregionale indsatser, herunder bl.a. undervisningsmateriale til uddannelse og job, uddannelsesforløb for praktikpladsopsøgere, kendskabs-kampagne og synliggørelse af vækstforums initiativ "DrømStørre".

 

Fase 2. 1. januar 2017 - 31. december 2018

Igangsætning af lokale initiativer, som vedrører øget kendskab til erhvervsuddannelserne, flere unge vælger EUD fra 9. og 10. klasse og flere praktikpladser. Der vil ligeledes blive gennemført en midtvejsevaluering på baggrund af løbende opsamling og målinger. I samme periode vil der også blive gennemført relevante tværregionale indsatser og fælles arrangementer.

 

Fase 3. 1. januar 2019 - 30. juni 2019

Denne del af projektet indeholder en evaluering af det samlede projekt, af indsatsen i de syv områder, samt en opfølgning af aktiviteternes indarbejdelse i aktørernes fremtidige indsats. Indsatsen afsluttes med en konference.

 

Der vil blive gennemført aktiviteter med udgangspunkt i forprojektgruppens anbefalinger og rapporten fra 2015 fra Pluss. Aktiviteterne er her struktureret under tre overskrifter:

 

Flere praktikpladser: Oplysning om fleksible forløb, monitorering af virksomheder i fremgang og oplysning og støtte rettet mod de mindre virksomheder.

 

Valg af en erhvervsuddannelse: Systematisk opfølgning på brobygningsforløb, samarbejde mellem udskolingslærere og erhvervsskoler og samarbejde med virksomheder.

 

Kendskab til erhvervsuddannelserne: Udvikle vejledningen om erhvervsuddannelser, indsats rettet mod forældrene samt virksomheder og organisationer ind på grundskoler - og omvendt.

 

 

Økonomi

 

 

 

*De indirekte omkostninger dækker bl.a. kørsel i hele projektperioden, kontorhold, mødeafholdelse i alle tre faser af projektet, tryksager, markedsføring, uddannelse af administrative medarbejdere, telefon og afholdelsen af to konferencer.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes med bemærkning om, at operatøren skal sikre inddragelsen af og samarbejdet mellem alle relevante aktører i de syv arbejdsmarkeds- og uddannelsesområder samt sikre fokus på øget overgang fra folkeskole til erhvervsuddannelse med særligt fokus på et styrket kendskab til erhvervsuddannelser og karrieremuligheder.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Kirsten Holmgaard deltog ikke i behandlingen af denne sag.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-12-14

13. Valg af operatør og bevilling til delinitiativet ”Innovativ brug af Big Data”

Resume

Vækstforum godkendte på mødet den 25. oktober 2015 annoncering efter operatør til delinitiativet ”Innovativ brug af Big Data, for den treårige periode 2016 – 2019.

 

Formålet med initiativet ”Innovativ brug af Big Data” er at skabe en stigende opmærksomhed hos de midtjyske virksomheder ift. potentialerne i Big Data. Initiativet skal bl.a. understøtte, styrke og modne offentlige- og private virksomheders kompetencer inden for brugen af Big Data og på den baggrund få skabt konkurrencedygtige og innovative produkter og services, for herigennem at styrke virksomhedernes innovations- og konkurrencekraft og derved skabe øget omsætning, eksport, produktivitet og flere arbejdspladser.

 

Der er indkommet 2 operatøransøgninger, hvor henholdsvis Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet er hovedansøgere.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Alexandra Instituttet som operatør for initiativet – ”Innovativ brug af Big Data”, for perioden 1. marts 2016 – 28. februar 2019,
at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU’s Regionalfond 2014 - 2020 bevilges i alt 4,5 mio. kr. til Alexandra Instituttet til initiativet, fordelt med 1,5 mio. kr. i 2017, 1,833 mio. kr. i 2018 og 1,167 mio. kr. i 2019,
at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 4,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Alexandra Instituttet til initiativet, fordelt med 1,5 mio. kr. i 2017, 1,833 mio. kr. i 2018 og 1,167 mio. kr. i 2019, og
at vækstforum godkender vedhæftede effektkæde for ansøgningen.

Sagsfremstilling

Formålet med initiativet ”Innovativ brug af Big Data”, der efter vækstforums godkendelse den 25. oktober 2015 blev annonceret, er at skabe en stigende opmærksomhed hos de midtjyske virksomheder ift. potentialerne i Big Data. Initiativet skal bl.a. understøtte, styrke og modne offentlige- og private virksomheders kompetencer inden for brugen af Big Data og på den baggrund få skabt konkurrencedygtige og innovative produkter og services.

 

Målet er, at ved udgangen af projektet er flere af de midtjyske virksomheder blevet mere datadrevne og udvikler services og produkter baseret på Big Data og herigennem styrker deres globale konkurrencedygtighed.

 

Initiativet er en central del af den samlede digitaliserings-indsats og skal imødekomme, at virksomhederne i midtjylland bliver langt bedre til at sætte digitalisering på dagsordenen som vækst- og innovationsdriver. Initiativet skal gennemføres i perioden 31. marts 2016 – 28. februar 2019.

 

Jf. annonceringsmaterialet søger vækstforum en operatør, der er i stand til at løse de opgaver, der er beskrevet i annonceringen. Opgaven er at støtte de midtjyske virksomheders innovationskapacitet via digital udvikling for at skabe flere innovative virksomheder.

 

Indkomne ansøgninger

Der er indkommet 2 operatøransøgninger, hvor hovedansøgerne er henholdsvis Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet.

 

Alexandra Instituttet – Innovativ brug af Big Data

Alexandra Instituttet er hovedansøger og Aarhus Universitet og IT-forum er partnere i ansøgningen for perioden 31. marts 2016 – 28. februar 2019. Initiativet har et samlet beløb på 13,5 mio. kr., fordelt på følgende: Regionale erhvervsudviklingsmidler 4,5 mio. kr., EU's regionalfondsmidler 4,5 mio. kr., privat medfinansiering 4,5 mio. kr., i alt 13,5 mio. kr.

 

Projektets hovedaktiviteter består af:

 

  1. innovationssamarbejder
  2. dialog med potentielle brugere
  3. rekruttering af virksomheder og
  4. projektadministration.

 

Projektets aktiviteter skaber overordnet synergier, forbindelser og partnerskaber mellem virksomheder, forsknings- og udviklingscentre, sektoren for videregående uddannelse og andre relevante specialister inden for Big Data.

 

Effekter:

180 virksomheder involveres i 5 events mm.

27 virksomheder samarbejder med videninstitutioner

27 nye innovative virksomheder

18 virksomheder introducerer produkter, som er nye for markedet

27 virksomheder introducerer produkter, som er nye for virksomheden

27 virksomheder udvikler koncepter til nye produkter og løsninger

28 nye arbejdspladser

 

Ansøger har udarbejdet vedhæftede effektkædeskema for initiativets aktiviteter, med beskrivelse af hovedaktiviteterne, forventet output og effekt samt beskrivelse af de kritiske antagelser herfor. Ligeledes er der vedhæftet budget for projektet.

 

Aarhus Universitet - MBIT

Aarhus Universitet er hovedansøger i ansøgningen for perioden 1. april 2016 – 31. marts 2019. Initiativet har et samlet beløb på 26,623 mio. kr., fordelt på følgende: Regionale erhvervsudviklingsmidler 4,5 mio. kr., EU's regionalfondsmidler 4,5 mio. kr., medfinansiering 12,748 mio. kr.

 

Projektet vil igennem udvikling og innovation af Big Data forretningsmodeller sikre høj produktivitet, nytænkning og udvikle regionens arbejdsstyrke.

 

Aktiviteter:

  1. udvikling af metoder, modeller, lærings- og kompetenceløft moduler til Big Data forretningsmodel innovation
  2. udvikling af Big Data Business Model og Teknologi, innovationsvidensinfrastruktur – knowledge og serviceportal
  3. opbygning af international Big Data business model, innovationsforsknings- og virksomhedsforankring
  4. udvikling af 7 industrinetværk i 5 år til Big Data business model innovation
  5. opbygning af internationalt Big Data innovationslaboratorium til udvikling, test og markeds fremtagning af nye Big Data forretningsmodeller
  6. formidling og analyse af potentialet for Big Data forretningsmodel innovation i Region Midtjyllands virksomheder
  7. projektledelse og projektstyring

 

Der søges primært støtte til aktiviteterne 4 og 7 og i mindre grad til aktiviteterne 1, 2, 6 og 7. Alle øvrige aktiviteter finansieres af andre kilder.

 

Effektkæde:

96 virksomheder samarbejder med videninstitutioner

50 virksomheder introducerer produkter, der er nye på markedet

50 virksomheder introducerer produkter, der er nye for virksomheden

80 virksomheder har udviklet koncepter til nye produkter og løsninger

12 nye innovative virksomheder

 

Ansøger har udarbejdet vedhæftede effektkæde for initiativets aktiviteter med beskrivelse af hovedaktiviteterne, forventet output og effekt samt beskrivelse af de kritiske antagelser herfor. Ligeledes er der vedhæftet budget for projektet.

 

Vurdering

Ansøgningerne er vurderet ud fra følgende kriterier: erfaring og faglige kompetencer; organisering der fremmer agilitet, kvalitet og træffeevne; hvordan indsatsen dækker hele Region Midtjylland, initiativets effektkæde, budget og priser samt en generel vurdering af ansøgningen.

 

Ud fra de opsatte kriterier samt annonceringsmaterialet vurderer administrationen, at ansøgningen med Alexandra Instituttet som hovedansøger imødekommer de kriterier, som annonceringsmaterialet beskriver.

 

De ansøgende parter samt den beskrevne inddragelse af andre relevante aktører, vurderes at opfylde kravet til de kompetencer, som skal være til stede for at facilitere innovationssamarbejder med fokus på Big Data. Ansøgningen opfylder krav til kvalitet af opgaveløsning, træffeevne ift. den relevante målgruppe samt agilitet ift, at projektet løbende kan tilpasses ift. det input og læring, man løbende vil opnå. Indsatsen vurderes ligeledes at være dækkende for hele Region Midtjylland, da partnerskabet allerede har etableret gode kontakter på tværs af relevante aktører i Midtjylland og Danmark generelt. Effektkæden vurderes at være dækkende for initiativet. Budgettet vurderes passende og realistisk for opgaveperioden. Generelt vurderes det, at ansøgningen beskriver løsning af opgaven på en forståelig måde og er dækkende for initiativet beskrevet i annonceringsmaterialet.

 

Det vurderes ligeledes, at Aarhus Universitet med fordel kan inddrage det store fokus på digitale forretningsmodeller fra MBIT ansøgningen i det godkendte projekt med Alexandra Instituttet som lead.

 

Økonomi

 

Beslutning

Vækstforum besluttede at udsætte behandlingen af denne sag til den 18. april 2016.

 

Vækstforum ønsker en uddybning af effekten af initiativet.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-9-15

14. Samfundspartnerskab Big Data

Resume

Den 30. april 2015 godkendte vækstforums formandskab, at Region Midtjylland indtrådte i et konsortium med Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet m.fl. om at sende en ansøgning til Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data. Ligeledes godkendte formandskabet at bevilge 5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering af partnerskabet. Begge godkendelser var betinget af, at ansøgningen til Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data vandt.

 

Konsortiet med deltagelse af Region Midtjylland har nu fået bekræftet, at ansøgningen har vundet Samfundspartnerskabet om Big Data, og det indstilles derfor til vækstforum, at formandskabets beslutning godkendes.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2017 bevilges 5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Aarhus Universitet som medfinansiering af Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data,
at Region Midtjylland fortsætter som partner i konsortiet under Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data.

Sagsfremstilling

Aarhus Universitet har sammen med Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Alexandra Instituttet, Systematic, Erhvervsstyrelsen, Region Midtjylland samt en lang række andre lokale og nationale virksomheder og styrelser dannet et konsortium, som sammen har indsendt en ansøgning til Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data med titlen Danish Center for Big Data Analytics Driven Innovation (DABAI). Ansøgningen er nu godkendt af Innovationsfonden.

 

Region Midtjyllands deltagelse i projektet blev den 30. april 2015 godkendt af vækstforums formandskab. Ligeledes godkendte formandskabet at bevilge 5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering af partnerskabet. Begge godkendelser var betinget af, at ansøgningen til Innovationsfonden Samfundspartnerskab om Big Data vandt.

 

Formål

Formålet med et samfundspartnerskab er, at universiteter, virksomheder og offentlige styrelser/myndigheder sammen adresserer en væsentlig samfundsmæssig udfordring og derigennem medvirker til øget vækst og velfærd i Danmark. Big Data er valgt som emne, fordi der generelt er enighed om, at en bedre udnyttelse af såvel offentlige som private data er en væsentlig kilde til f.eks. at forbedre og effektivisere den offentlige service og skabe nye forretningsmuligheder for danske virksomheder.

 

Projektet har til formål at styrke brugen af Big Data samt udnytte Big Data til at skabe vækst. Projektet fokuserer på anvendelse af Big Data i praksis, anvendelse af forskning inden for Big Data samt udløse potentialer ift. Big Data som vækstdriver. Indenfor Big Data disciplinerne vil der være et specifikt fokus på: Big Data Analysis Algorithms, Machine Learning as a Service og Visual Analytics as a Service. Disse discipliner m.fl. vil blive appliceret på en række domæner: Societal data (digital understøttelse af klimatilpasning, offentlig administration/open data og hospitaler), Food Supply Chain Data (digital understøttelse af fødevaresektoren) og Educational Data (digital understøttelse af uddannelse). Alle områder, som er en del af regionens fokus- og arbejdsområder.

 

Det samlede ansøgende konsortium er stærkt funderet og står endnu stærkere med Region Midtjyllands deltagelse. Ligeledes er Region Midtjyllands deltagelse i partnerskabet medvirkende til at løfte regionens styrke på IKT og Big Data området yderligere, både ift. virksomheder og videninstitutioner. Region Midtjylland deltager aktivt i Samfundspartnerskabet med cases fra organisationen om bl.a. klimatilpasning, open data og patient flow.

 

Regionens deltagelse og støtte af Samfundspartnerskabet om Big Data understøtter Region Midtjyllands Vækst og Udviklingsstrategi 2015-2025 og Vækstplan 2016-2020 både ift. IKT-fokusområdet/klyngen og Digitalisering som Vækstmotor. Ligeledes vil deltagelsen understøtte partnerskabsaftalen mellem Aarhus Universitet og Region Midtjylland ved at støtte op om Big Data området.

 

Aktiviteter

Projektets aktiviteter er organiseret i 8 arbejdspakker:

  1. Big Data Analysis Algorithms
  2. Machine Learning as a Service
  3. Interactive Visual Analytics as a Service
  4. Societal Data
  5. Food Supply Chain Data
  6. Educational Data
  7. Project Management and Business Development
  8. Knowledge Exchange

 

Region Midtjylland deltager aktivt i arbejdspakke 4, 6, 7 og 8, da dette er steder, hvor regionen i dag har fokus og aktiviteter.

 

Rollerne i projektet er fordelt på følgende måde:

Projektleder: Jesper Algren, Innovation og Forskning

Styregruppe: Hans Fredborg, Miljø

 

Økonomi

Det samlede budget for Samfundspartnerskabet er ca. 117 mio. kr., heraf er de 45 mio. kr. finansieret af Innovationsfonden som led i Samfundspartnerskabet om Big Data.

 

Region Midtjylland ansøges om 5 mio. kr. (bevilges i 2017) af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering af Innovationsfondens Samfundspartnerskab om Big Data.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

  

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-32-76-5-15

15. Valg af operatør og bevilling til Midtnet Kina

Resume

Vækstforum godkendte på mødet den 15. december 2015, at der med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 blev annonceret efter operatør til Midtnet Kina programmet.

 

Midtnet Kina skal styrke innovationskapaciteten blandt midtjyske virksomheder via samarbejde med videninstitutioner, for derigennem at udvikle nye produkter og løsninger tilpasset det kinesiske marked. Programmet skal på sigt bidrage til at realisere virksomhedernes uudnyttede eksportpotentiale til Kina.

 

Der er indkommet 1 operatøransøgning fra et konsortium med 4 partnere, hvor Agro Business Park A/S er hovedansøger.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Agro Business Park A/S og konsortiet som operatør for Midtnet Kina programmet,
at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 9,5 mio. kr. fra de regionale erhvervsudviklingsmidler til Agro Business Park A/S, til gennemførelse af programmet 2016-2018, fordelt på 2,0 mio. kr. i 2016; 3,75 mio. kr. i 2017 og 3,75 mio. kr. i 2018,
at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der i 2016 bevilges 5,5 mio. kr. fra EU’s Regionalfond til Agro Business Park A/S til gennemførelse af programmet 2016-2018, fordelt på 400.000 kr. i 2016; 2,55 mio. kr. i 2017 og 2,55 mio. kr. i 2018,
at vækstforum godkender vedlagte effektkæde for ansøgningen.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på mødet den 15. december 2015, at der med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 blev annonceret efter operatør til Midtnet Kina programmet.

 

Midtnet Kina skal styrke innovationskapaciteten blandt midtjyske virksomheder, der i samarbejde med videninstitutioner skal udvikle nye produkter og løsninger tilpasset det kinesiske marked. Programmets operatør skal jf. annonceringsmateriale facilitere disse innovationssamarbejder for at skabe flere innovative virksomheder, der på sigt kan realisere deres uudnyttede ekportpotentiale til Kina.

 

På baggrund af annonceringen er der ved ansøgningsfristen 22. januar 2016 indkommet 1 operatøransøgning fra et konsortium bestående af Agro Business Park A/S (med innovationsnetværket INBIOM og det regionale innovationsmiljø FFI repræsenteret); Væksthus Midtjylland; Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster (tidl. Innovationsnetværket Livsstil, Bolig og Beklædning), samt Inno-Pro, innovationsnetværket for produktion. 

 

Ansøgning

Den indkomne ansøgning har Agro Business Park A/S som hovedansøger og Væksthus Midtjylland; Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster, samt Inno-Pro som partnere. Programmet løber i perioden 1. august 2016 – 31. december 2018 og hovedaktiviteterne består af:

 

  1. Opsøgende arbejde og projektmodning
  2. Innovationssamarbejde
  3. Resultatformidling og kommunikation
  4. Projektledelse og organisation

 

Efter anvisning i annonceringsmaterialet er ansøgningen opdelt på to ansøgninger, én til aktiviteter søgt medfinansieret af de regionale erhvervsudviklingsmidler og én til EU’s Regionalfond til aktiviteter søgt medfinansieret herigennem. Begge er vedhæftet som bilag.

 

Ansøger har udarbejdet vedlagte effektkædeskema for programmet med beskrivelse af hovedaktiviteterne, samt forventet output og effekt:

 

36 virksomheder modtager støtte

36 virksomheder samarbejder med viden- og forskningsinstitutioner

4,3 mio. kr. i privat medfinansiering til forsknings- og udviklingsarbejde

12 virksomheder modtager støtte med henblik på at introducere produkter, der er nye på markedet

12 virksomheder modtager støtte med heblik på at introducere produkter, der er nye for virksomheden

12 virksomheder udvikler koncepter til nye produkter eller løsninger

12 nye innovative virksomheder

 

Vurdering

Efter en generel vurdering af ansøgningen, programmets aktiviteter, effektkæde og budget vurderes det, at ansøgningen møder de i annonceringsmaterialet fremstillede krav til operatøren:

 

  • Kompetencer indenfor innovation og forretningsudvikling
  • Erfaring med facilitering af innovations- og vidensamarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner
  • Kvalificeret viden om muligheder, efterspørgsel og udfordringer på det kinesiske marked
  • Kendskab til erhvervsfremmesystemet, både lokalt, regionalt og nationalt
  • En organisering der sikrer aktivt samspil med øvrige relevante initiativer og programmer
  • Etablering af en styregruppe bestående af centrale aktører i Region Midtjylland

 

Ansøgerkredsens faglige bredde, tilknytning til erhvervsfremmesystemet i Region Midtjylland, virksomhedsnetværk samt dokumenterede erfaring med innovationsprocesser, generel forretningsudvikling og internationalisering vægtes i vurderingen højt. Ansøgerkredsens fokus på bredt samarbejde igennem inddragelse af aktører i Kina og i Danmark; ejerskab på tværs af erhvervsfremmesystemet og sikring af sammenhæng med øvrige initiativer vurderes til at bidrage positivt til det enstrengede erhvervsfremmesystem. Det er desuden positivt, at erfaringer fra tidligere og nuværende programmer og initiativer bruges aktivt, og at fokus og aktiviteter i ansøgningen understøtter Region Midtjyllands vækst- og udviklingsstrategi.

 

Økonomi

Programmet har et samlet budget på 19,3 mio. kr., fordelt på følgende: Regionale Erhvervsudviklingsmidler 9,5 mio. kr., EU’s Regionalfondsmidler 5,5 mio. kr., privat medfinansiering 4,3 mio. kr.

 

 

 

Det bemærkes, at der i det tidligere godkendte annonceringsmateriale er en fejl i programperioden, dette er efterfølgende rettet således, at programmet løber fra august 2016 til december 2018 uden ændringer til det godkendte budget.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes med benærkning om, at indsatsen skal fokuseres på vækstforums prioriterede indsatsområder Fødevarer, Energi og klima, Smart industri samt Kreative erhverv, ikt og turisme.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

 

Bent Hansen deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-28-15

16. Godkendelse af Strategisk partnerskabsaftale med Eksportrådet

Resume

Den strategiske partnerskabsaftale mellem Udenrigsministeriet ved Eksportrådet, Region Midtjylland og Væksthus Midtjylland ønskes forlænget med 3 år fra 1. april 2016 til 31. marts 2019. Aftalen vedrører indstationering af en medarbejder fra Eksportrådet i Væksthus Midtjylland i hele perioden.

 

Formålet med partnerskabsaftalen er at give de midtjyske virksomheder en nem og direkte adgang til Eksportrådets ydelser og internationale netværk. Den første partnerskabsaftale blev indgået i 2008 og siden dengang har mange midtjyske virksomheder haft glæde af dette samarbejde i form af en bedre udvikling og udnyttelse af deres eksportpotentiale.

 

Der ansøges om 2.080.000 kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler i perioden fra 1. april 2016 til 31. marts. 2019.

Den administrative styregruppe indstiller,

at den strategiske partnerskabsaftale mellem Udenrigsministeriet ved Eksportrådet, Region Midtjylland og Væksthus Midtjylland forlænges til 31. marts 2019, og

 

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2016 bevilges 2.080.000 kr. til Væksthus Midtjylland til samarbejdet om indstationering af en medarbejder fra Eksportrådet, Udenrigsministeriet, i Væksthus Midtjylland, fordelt med 519.000 kr. i 2016, 694.000 kr. i 2017, 694.000 kr. i 2018 og 173.000 kr. i 2019.

 

Initiativet indarbejdes i vækstforums indsats vedr. internationalisering og gennemføres inden for budgettet for Vækstplan 2016-2020.

Sagsfremstilling

En fortsat direkte adgang til Eksportrådet via en indstationeret medarbejder i Væksthus Midtjylland forventes at give en stor værdi for de midtjyske virksomheder fremadrettet. Virksomhederne har værdsat denne direkte indgang til eksportrådets ekspertise og internationale netværk siden den første aftale blev indgået i 2008, og det forventes, at der fortsat vil være stor interesse fra virksomhederne i årene fremover.

 

I den nye Vækst- og Udviklingsstrategi for 2015-2025 er der et betydeligt fokus på at understøtte virksomhederne i at have en ambitiøs, international tilgang til vækstmuligheder. Som led i at understøtte virksomhederne i det arbejde foreslås en forlængelse af aftalen med Udenrigsministeriet ved Eksportrådet frem til og med marts 2019. Aftalen indgås på samme finansielle og administrative vilkår som i den nuværende aftale. Den nye strategiske partnerskabsaftale er vedhæftet som bilag.

 

Samarbejdet har allerede udmøntet sig i at 24 % flere midtjyske virksomheder benyttede sig af Eksportrådets tilbud i perioden fra 2007-2010 (tal fra Eksportrådet). I 2010 svarede det til, at midtjyske virksomheder tegnede sig som aftagere af lidt over 31 % af alle relevante tilbud fra Eksportrådet.

 

At samarbejdet med Eksportrådet har været en succes fremgår også af rapporten "Evaluering og effektmåling af væksthusenes internationale aktivitetet" udarbejdet af Pluss Leadership A/S og eStatestik i november 2014. Heraf fremgår bl.a., at 85 virksomheder, som i 2010 havde modtaget vejledning af den indstationerede medarbejder med henblik på eksportafklaring, havde skabt en vækst i beskæftigelsen på 13 % i 2013, svarende til 245 nye fuldtidsjobs. I samme periode steg omsætningen med 18 % svarende til 531 mio.kr., mens eksporten steg 28 % svarende til 288 mio. kr.

 

Det kan også nævnes, at Eksportrådet i perioden 4 gange har afholdt sin årlige Dansk Eksportdag i Midtjylland, hvilket har givet de midtjyske virksomheder større mulighed for at deltage.

 

Økonomi

De samlede udgifter for hele projektet i de 3 år ligger på 2.630.000 kr. Heraf finansierer Region Midtjylland 2.080.000 kr. og Udenrigsministeriet 550.000 kr. Dette er samme fordelingnøgle som i de tidligere år aftalen har løbet.

 

Der ansøges således om 2.080.000 kr. af de regionale udviklingsmidler i perioden fra 1. april 2016 til 31. marts 2019.

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-2-76-4-16

17. Nedsættelse af forprojektgruppe til styrkelse af eksportindsatsen i Tyskland

Resume

Temaet for vækstforums møde i oktober 2015 var eksportens DNA og potentialet på især det tyske marked for midtjyske virksomheder. På den baggrund besluttede vækstforum at afsøge mulighederne for at fokusere den fremtidige indsats mod virksomheder med vækst- og eksportpotentiale og gerne mod Tyskland og det sydtyske marked.

 

Det foreslås derfor, at der nedsættes en hurtigtarbejdende forprojektgruppe, som skal afdække mulighederne for en forstærkelse af igangværende initiativer og en målrettet indsats mod det tyske/sydtyske marked med opstart i efteråret 2016.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum nedsætter en forprojektgruppe, som skal afdække den eksisterende indsats i forhold til det tyske marked og undersøge behovet for nye initiativer for midtjyske virksomheder. Forprojektgruppen forelægger forslag for vækstforum i august 2016.

Sagsfremstilling

Vækstforums interesser understøttes af regionsrådets udvalg for regional udvikling, som har været på studietur til München i september 2016 for bl.a. at få øget viden om den tyske vækstmodel og det uudnyttede eksportpotentiale, som flere peger på.

 

Der har fra flere sider igennem nogle år været arbejdet på at styrke samarbejdet med Tyskland/Sydtyskland, og den forrige regering lancerede en særlig Tysklandsstrategi med 25 konkrete indsatsområder. Den nuværende regering har i begyndelsen af februar 2016 lanceret en opdateret version af strategien.

 

Tyskland aftager 17,8 % af den danske vareeksport og er det største danske eksportmarked. Sydtysklands andel af vareeksporten til Tyskland er 13,4 %, men andelen af den tyske befolkning er 28,6 % og andelen af det tyske BNP er 32,6 %. Det må heraf konkluderes, at der umiddelbart er et betydeligt potentiale for en øget eksport til Sydtyskland.

 

Det er udvalgets vurdering, at der kræves en fokuseret og engageret indsats på det meget konkurrenceprægede tyske marked . På baggrund af observationer og erfaringer fra studieturen har udvalget anbefalet vækstforum, at der bør udarbejdes et forslag til målrettet indsats for at styrke eksportindsatsen og samarbejdsmulighederne for midtjyske virksomheder i Tyskland med speciel fokus på Sydtyskland.

 

Vækstforum behandlede temaet på sit møde den 21. oktober 2015, hvor det blev besluttet at etablere et initiativ rettet mod potentialet i Tyskland under Vækstplan 2016-2020 og den tværgående vækstdriver internationalisering.

 

Forprojektgruppe

Der foreslås derfor nedsat en hurtigtarbejdende forprojektgruppe med deltagelse af bl.a. Danmarks Eksportråd, konsulatet og Innovationscentret i München, Dansk Eksportforening, DI/Dansk Erhverv, Dansk Tysk Handelskammer, Væksthus Midtjylland, Aarhus Universitet, 2-3 virksomheder og andre relevante aktører. Forprojektgruppen skal mødes tre gange - i marts, april/maj og juni måned og afdække de tiltag, som allerede er i gang eller påtænkes igangsat på nationalt og regionalt plan.

 

På baggrund af dette, som yderligere skal understøttes af konkrete vurderinger og resultatopgørelser af den igangværende eller afsluttede indsats, skal forprojektgruppen udarbejde et forslag til, hvorledes den igangværende indsats kan styrkes og sikre flere midtjyske virksomheders eksport- og udviklingsmuligheder.

 

Forprojektgruppen skal også vurdere, om der skal sættes nye og målrettede tiltag i gang. Forprojektgruppen vil specielt vurdere indsatsen i Tyskland ud fra de vedtagne fokusområder i Vækst og Udviklingsstrategien.

Forprojektgruppen skal endvidere vurdere, om der kan og bør igangsættes et pilotforsøg i løbet af efteråret 2016 for at sikre, at indsatsen er afstemt efter de konkrete forhold på markedet.

 

Forprojektgruppens  forslag  forelægges  vækstforum  på mødet den 31. august 2016.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-1-15

18. Godkendelse af opdateret national klyngestrategi

Resume

Vækstforum godkendte ultimo 2012 en fælles national klyngestrategi, som blev udarbejdet af et partnerskab mellem alle relevante ministerier og regionerne. Da der er sket ændringer i rammebetingelserne blandt andet i form af EU's nye klyngestrategi og regionernes nye vækst- og udviklingsstrategier, er klyngestrategien blevet opdateret.

 

Den opdaterede strategi indeholder foruden de tre tidligere indsatsområder to nye indsatsområder, som skal sikre, at Danmark også i de kommende år har en samlet, ambitiøs strategi for klyngeindsatsen til gavn for små og mellemstore virksomheder.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender, at der i arbejdet med at skabe vækst og udvikling i Region Midtjylland sikres sammenhæng til indholdet i den opdaterede nationale klyngestrategi.

Sagsfremstilling

I 2013 fremlagde Klyngeforum bestående af repræsentanter fra otte ministerier, regionerne og KL en samlet strategi for, hvordan Danmark styrker og professionaliserer de danske klynger og netværk til gavn for små og mellemstore virksomheder. Denne strategi er nu blevet opdateret og vil ved godkendelse komme til at gælde for perioden 2016-2018.

 

Uddannelses- og Forskningsministeriet har været tovholder på processen omkring opdateringen, som er sket i samarbejde med Danske Regioner, Udenrigsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Miljøministeriet, Københavns Kommune og regionerne.

 

I den nationale klyngestrategi fra 2013 var der fokus på tre indsatsområder. Det var:

  • Styrket sammenhæng og synergi mellem de nationale, regionale og lokale klyngeindsatser - gennem Klyngeforum
  • Øget professionalisering af de danske klyngeorganisationer
  • Øget internationalisering af klyngerne

 

Der er på alle tre områder gennemført væsentlige tiltag. Blandt andet er der skabt overblik over klyngelandskabet via et katalog over klynger og netværk,

skabt dokumentation for effekten af den nationale og regionale klyngeindsats, etableret kompetenceudvikling af klyngeorganisationerne via en fælles supportfunktion "Cluster Excellence Denmark", udbredt et fælles kvalitetssikringssystem af klyngeorganisationer og afholdt en årlig international matchmaking konference for klyngeorganisationer.

 

I den opdaterede strategi videreudvikles de tre ovennævnte indsatsområder, og der tilføjes yderligere to indsatsområder:

  • Klynger som brobygger til forskning og uddannelse
  • Klynger som drivere i det regionale økosystem

 

For hver af de fem indsatsområder er der i den opdaterede klyngestrategi udarbejdet fire initiativer, som vil blive beskrevet nøjere i en handlingsplan, som Klyngeforum udarbejder på baggrund af strategien.

 

Klyngestrategien skal understøtte stærke og professionelle klynger, således at den enkelte virksomhed udvikler sig, bliver mere innovativ, får tilført viden, styrker væksten, bliver mere internationalt orienteret og får lettere ved at tiltrække investeringer. Endvidere skal klyngernes samarbejde med andre aktører i erhvervs- og innovationsfremmesystemet styrkes, således at der skabes større sammenhæng og synergi mellem de forskellige aktører til gavn for virksomhederne.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-13-15

19. Regeringens vækstplan 2016 - forlig om udmøntning

Resume

Regeringen offentliggjorde den 23. november 2015 sin strategi for "Vækst og udvikling i hele Danmark". Strategien er regeringens samlede udspil og indeholder 100 forskellige initiativer, som har til formål at øge mulighederne for vækst og udvikling i hele landet og bidrage til at gøre det lettere at bo og arbejde i alle dele af Danmark.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Regeringens strategi tager udgangspunkt i fem udfordringer, som er afsættet for fem veje til vækst og udvikling. Målsætningen er Bedre muligheder for vækst og udvikling i hele Danmark.

 

Bedre rammer for landbrugs- og fødevareerhvervet indeholder initiativer som Fødevare- og landbrugspakke og Bedre adgang til finansiering.

 

Gode vilkår for produktion og investeringer udgøres af initiativer for Lavere skatter og afgifter, færre byrder samt styrket tiltrækning af investeringer, Attraktive uddannelser og mere kvalificeret arbejdskraft samt Bedre videnoverførsel og udnyttelse af lokale erhvervsmuligheder.

 

Liberalisering af planloven mv. med initiativer som Friere rammer for kommunernes planlægning og administrative lettelser, Nye udviklingsmuligheder i landdistrikter og for produktion,  Større kommunal frihed til planlægning langs kysterne, En national turismestrategi og forsøgsprojekter for kyst- og naturturisme, Bedre udviklingsmuligheder for detailhandlen og Planlægning i de større byer.

 

Gode muligheder for at bo og leve i hele Danmark udgøres af initiativerne God mobil- og bredbåndsdækning, Boliger og erhvervsejendomme i landdistrikterne, Bedre fremkommelighed i hele landet samt Bedre rammer for dagtilbud til børn og folkeskoler samt gode sundhedsydelser.

 

Bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser med initiativet Statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til landets øvrige fire regioner.

 

Den 9. februar 2016 indgik Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti en aftale, hvor der på finansloven for 2016 afsættes en ramme på i alt 150 mio. kr. årligt i 2016-2019 til initiativer, der kan skabe vækst og udvikling i hele Danmark. Herudover hentes der yderligere 200 mio. kr. fra eksisterende ordninger. Med aftalen er parterne enige om at udmønte midlerne ved at igangsætte en række konkrete initiativer.

 

Initiativerne og deres møntning uddybes i det vedhæftede notat, udarbejdet af Danske Regioner.

  1. Nedsættelse af færgetakster for passagerbefordring til og fra øer
  2. Bredbåndspulje
  3. Lempet elafgift for forlystelser
  4. Erhvervspartnerskab for avanceret produktion
  5. Målrettet erhvervsindsats i områder præget af stærk tilbagegang
  6. Oprettelse af grundforløbsafdelinger på erhvervsuddannelser
  7. Indkvartering på kostafdelinger under erhvervsuddannelsespraktik
  8. Dækning af boligudgifter mv. ved praktik i det tyske nærområde
  9. Forsøg med fjernundervisning i folkeskolen
  10. Landdistriktsvækstpiloter
  11. Succesfuldt iværksætteri via rådgivning
  12. Privat NemID til virksomheder og til erhverv i NemKonto
  13. Nordisk Folkecenter for Vindenergi i Thy
  14. Målrettede PSO-lettelser
  15. Ændring af restaurationsloven
  16. Arkæologiske udgravningers indvirkning på nybyggerier  

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-2-15

20. Eventuelt

Beslutning

Ingen bemærkninger.

 

Brian Bech Nielsen, Claus Wistoft, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jørgen Gaarde, Lars Aagaard, Nicolai Hansen, Peer H. Kristensen og Ulla Diderichsen var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen