Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 12. juni 2017 kl. 09:30
i Koldkærgård Konferencecenter, Agro Food Park 10, Aarhus N.

Mødedeltagere:

Bent Hansen, regionsrådsformand

Brian Bech Nielsen, rektor

Brian Busk, direktør

Claus Wistoft, borgmester

Erik Flyvholm, borgmester

H.C. Østerby, borgmester

Harald Mikkelsen, rektor

Henrik Gottlieb Hansen, medlem af regionsrådet

Kirsten Holmgaard, direktør

Lars Aagaard, koncerndirektør

Nicolai Hansen, chief executive officer

Niels Præstkær, murermester og skønsmand

Peer H. Kristensen, direktør

Thor Jensen, regionsrådsformand FTF

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland

Jakob Beck Wätjen, observatør, RAR Østjylland

 

Fra administrationen:

Jacob Steengaard Madsen, regionsdirektør

Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør

Henrik Lodberg, kontorchef

Gete Villefrance, specialkonsulent


Sagnr.: 1-30-76-29-14

1. Tema: Status på Scale-Up Denmark

Resume

Scale-Up Denmark er et tværregionalt eliteprogram for iværksættere og mindre virksomheder med et ekstraordinært vækstpotentiale. Der blev i august 2016 indgået kontrakter med de første 10 operatører, der skal tilbyde acceleratorforløb til landets mest lovende vækstvirksomheder. I Midtjylland er der faglige specialiseringer inden for smart industri, cleantech og fødevarer. De 10 acceleratormiljøer er alle kommet godt fra start og har nu det første hold af virksomheder igennem træningsforløb.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Som introduktion til dette punkt vil der være oplæg ved Henrik Lodberg, Regional Udvikling, Peter Torstensen, Symbion og Accelerace Management samt Joachim Kastberg fra Kastberg Is, som deltager i Scale-Up.

 

Vækstforum godkendte i december 2015 etableringen af det landsdækkende initiativ Scale-Up Denmark (tidligere Team Vækstdanmark). Scale-Up Denmark etableres af de 5 regioner som et fælles program for perioden 2016-2019. Initiativet er et såkaldt acceleratorprogram, som er en international kendt model til at udvikle de mest lovende vækstvirksomheder. Målgruppen for programmet er iværksættere og mindre virksomheder med et ekstraordinært vækstpotentiale.

 

Region Midtjylland er administrator af projektet og har ansvaret for den overordnede administration og styring af initiativet. Der er nedsat en administrativ følgegruppe for projektet med deltagelse af de regionale vækstforumsekretariater og repræsentanter for kommuner, erhvervsliv og Erhvervsstyrelsen.

 

Region Midtjylland gennemførte i foråret 2016 et EU-udbud med henblik på udvælgelse af operatører til projektet. Projektets hovedaktivitet består af etablering af regionale acceleratormiljøer, der skal tilbyde virksomheder et intensivt trænings- og sparringsforløb med henblik på at udvikle og skalere deres forretning. Træningsforløbet er bygget op over følgende elementer: individuel træning, tilførsel af eksterne ressourcer i form af rutinerede forretningsudviklere og eksterne eksperter, camps og workshops.

 

Der blev i august 2016 indgået kontrakt med 10 konsortier, der skal gennemføre acceleratorforløb til landets mest lovende vækstvirksomheder. Acceleratormiljøerne etableres indenfor de regionale styrkeområder og er i Midtjylland etableret indenfor smart industri, cleantech og fødevarer. Herudover er der indgået kontrakt med en operatør om at varetage opgaven vedrørende kvalitetssikring, videndeling og fælles branding af projektet - den såkaldte Fællesfunktion. De 10 acceleratormiljøer er følgende: Maritim Industri (Region Nordjylland), Smart Industri, Cleantech, Foodtech (Region Midtjylland), Energieffektive teknologier, Offshore, Welfaretech (Region Syddanmark), Bioøkonomi (Region Sjælland), Lifescience og IKT (Region Hovedstaden).

 

De 10 acceleratormiljøer er etableret af brede konsortier, hvor de enkelte operatører er kendetegnede ved at have solide kompetencer indenfor forretningsudvikling og skalering af virksomheder. Alle konsortier indgår desuden i et bredt samarbejde med det eksisterende erhvervsfremmesystem, herunder væksthusene. Derudover har centrene etableret samarbejde med eksisterende virksomheder, som er involverede i screening og udvælgelse af deltagervirksomhederne, og hos flere af centrene er de eksisterende virksomheder også involverede i forhold til mentoring, sparring og ekspertdialog som en del af den individuelle træning.

 

De 10 acceleratormiljøer er alle kommet godt fra start og har nu det første hold af virksomheder igennem træningsforløb. Samlet set har operatørerne screenet 938 virksomheder, og der er igangsat acceleratorforløb for i alt 60 virksomheder. 15 af disse kommer fra Midtjylland, og de fordeler sig inden for smart industri, fødevarer, energieffektive teknologier, offshore og it-området. Samlet set har centrene nået periodens mål for både antal screenede virksomheder og antal deltagervirksomheder. Dog ligger to af centrene under forventningerne - bioøkonomi i forhold til antal screenede virksomheder og velfærdsteknologi i forhold til antal deltagervirksomheder. Begge leverandører har haft bemandingsproblemer i det første halve år, men dette er nu løst, og det forventes derfor, at måltallene indhentes i den kommende periode.

 

Der er netop gennemført endnu et EU-udbud med henblik på at finde leverandører af accelerationsforløb inden for henholdsvis oplevelseserhverv og robotteknologi. De to nye acceleratormiljøer forventes at være i gang i juni 2017.

 

Effekter

For det samlede projekt er målet, at der skabes 1.200 nye job i Danmark og en meromsætning på 2 mia. kr. blandt deltagervirksomhederne.

For Region Midtjylland forventes det, at 20-30 virksomheder årligt deltager i træningsforløbene, og at disse virksomheder opnår en årlig vækst  på 20 % i beskæftigelse, omsætning og eksport. Det er endvidere målet, at mindst halvdelen af virksomhederne skal opnå ekstern finansiering til opskalering af virksomheden.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes med den beslutning, at der skal udarbejdes et særskilt notat på, hvor mange midtjyske virksomheder der deltager i hver af de igangsatte acceleratorforløb.

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

2. Godkendelse af referat

Resume

Vækstforums møde den 4. april 2017 blev holdt som en skriftlig høring. Der er ikke indkommet bemærkninger til referatet.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender referat af mødet den 4. april 2017.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

3. Gensidig orientering

Beslutning

Bent Hansen orienterede om den indgåede aftale mellem regionerne og regeringen om regionernes økonomi for 2018. Samt om status for vækstpartnerskabsaftalen.

Endelig blev der orienteret om iværksættelse forprojektet "Mobil- og bevægelsesbaseret gæste-insight", orienteringen blev taget til efterretning.

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

4. Indstillinger - økonomi og status for vækstforums indsats pr. 12. juni 2017

Resume

 

Til dette møde i vækstforum er der indstilling om bevilling til 3 projekter for et samlet beløb på 2,975 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at økonomistatus tages til orientering.

Sagsfremstilling

Region Midtjyllands budgetramme til erhvervsudvikling er i 2017 på 116 mio. kr. I 2018 forventes budgetrammen ligeledes at være på 116 mio. kr. I forbindelse med resutatkontraktopfølgningen pr. marts 2017 er økonomien gennemgået, hvilket har resulteret i et tilbageløb af erhvervsudviklingsmidler på i alt 9,361 mio. kr. I tilbageløbet er indregnet bevillinger til to Interreg-projekter, som der redegøres for i punktet om projektopfølgning.

 

Til dette møde er der indstillinger om bevillinger for  2,975 mio. kr. Tilslutter vækstforum sig indstillingerne, vil der herefter være 2,48 mio. kr. til bevilling til nye projekter i 2017.

 

Nedenfor vises en kort oversigt over rammen og forbruget i 2017 og 2018 vedr. erhvervsudviklingsmidlerne.

 

 

Tilbageløb fra to EU Interreg-projekter om blå biomasse

Vækstforum bevilgede i juni 2015 i alt 5 mio. kr. til medfinansiering af to Interreg-projekter til udvikling af det bioøkonomiske erhvervspotentiale inden for blå biomasse. Af finansieringstekniske årsager kan størsteparten af disse midler ikke finde anvendelse som ansøgt. Der er et tilbageløb på i alt 4,88 mio. kr.

 

Udviklingsarbejdet med de to Interreg-projekter har skabt nye nationale og internationale samarbejder mellem virksomheder og mellem virksomheder og vidensmiljøer. Disse samarbejder har medført nye ansøgninger uden behov for regional medfinansiering og medført, at den første forretningsmodel for raffinering af blåmuslinger til proteinfoder er på vej til at blive realiseret i Midtjylland med en international aftager. 

 

Regional Udvikling arbejder aktuelt på at undersøge, hvordan regionen fortsat understøtter realiseringen af erhvervspotentialet for blå biomasse med afsæt i de nu etablerede samarbejder. 

 

 

Rammen for EU strukturfonde (Regionalfonden og Socialfonden)

 

Den samlede ramme for EU Strukturfondsmidler i Region Midtjylland er på 399,9 mio. kr. for perioden 2014-2020. Hver fond har sin egen ramme, og herunder er rammen opdelt

på 6 prioritetsakser, hvor der er overdisponeret på 2 prioriteter. Det drejer sig om prioritetsakse 2 under Regionalfonden, hvor der er overdisponeret med 10,1 mio. kr. og prioritetsakse 1 under Socialfonden, hvor der overdisponeret med 30,9 mio. kr.

 

I forbindelse med udmøntningen af Vækstplan 2016-2020 og budgettet herfor, blev der overprioriteret i forventning om en omprioritering af midler fra EU's side, således at de to konkrete prioriteter ville blive tilgodeset. Det har imidlertid ikke været tilfældet.

 

Helt konkret betyder det, at der på nuværende tidspunkt ikke er mulighed for at gennemføre Virksomhedsudviklingsprogrammet og Iværksætteriprogrammet i fuldt omfang.

 

Formandskabet for vækstforum har i en skriftlig høring godkendt, at Virksomhedsprogrammet 2017-2019 reduceres med 10,1 mio. kr., og annonceringsrammen for Iværksætterprogrammet 2017-2020 reduceres med 30,9 mio. kr.

 

Vækstforum har i Handlingsplan 2015 godkendt et iværksætterprogram. Dette program søges forlænget til at omfatte hele 2017 med udgangspunkt i et aktuelt lavere aktivitetsomfang.

 

Ved forlængelse af det nuværende iværksætterprogram sikres kontinuitet i tilbuddene til de midtjyske iværksættere.

 

 

Restrammen for strukturfondene ser efterfølgende således ud:

 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-36-16

5. Projektopfølgning pr. 1. marts 2017

Resume

Projektopfølgningens mål er at give et overblik over de initiativer, vækstforum og regionsrådet har igangsat på baggrund af handlingsplaner for perioden 2007-2014, Handlingsplan 2015 samt Vækstplan 2016-2020.

 

Opfølgningen er opdelt i 2 notater. Et notat for projekter igangsat med udgangspunkt i handlingsplaner for perioden 2007-2014. Her er der ganske få projekter. Alle på vej mod afslutning.

 

Et andet notat vedrører projekter igangsat med udgangspunkt i Handlingsplan 2015 og Vækstplan 2016-2020. Til støtte for overblikket i dette notat er udarbejdet trafiklys for de enkelte projektafrapporteringer.

 

Derudover suppleres opfølgningen denne gang med et notat, som vedrører tilbageløb af regional medfinansiering fra to EU Interreg-projekter om blå biomasse af finansieringstekniske årsager, og hvor erhvervspotentialet videreføres ad nye finansieringsveje.

  

Generelt gennemføres projekterne tilfredsstillende. I forhold til Handlingsplan 2015 har opstarten af en ny strukturfondsperiode betydet en forsinket projektstart. I forhold til Vækstplan 2016-2020 vurderes denne del at være afhjulpet, således at projekterne iværksættes som planlagt.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum tager den samlede projektopfølgning for perioden 2014-2020 til orientering.

Sagsfremstilling

Som nævnt, er der udarbejdet 'trafiklys' for de enkelte projekter. 'Grønt trafiklys' betyder, at projektet afvikles tilfredsstillende både i forhold til aktiviteter og økonomi. 'Gult trafiklys' betyder, at der er opmærksomhedspunkter i forhold til projektets afvikling, og 'rødt trafiklys' betyder, at projektet ikke afvikles tilfredsstillende. Ved gult og rødt trafiklys er der tilknyttet bemærkning om årsagen hertil samt, hvilke initiativer/ændringer der er iværksat med udgangspunkt i vurderingen. Disse projekter samt projekter, som er startet siden seneste opfølgning, som slutevalueres eller ønsker en forlængelse udover 6 måneder, uddybes i sagsfremstilling.

 

Projektperioden 2007-2014

For denne projektperiode resterer der alene projekter inden for indsatsområderne Energi og Klima/miljø og Turisme. Energi og Klima/miljø har tre uafsluttede: FjernvarmeVækst - erhvervsudvikling i fjernvarmesektoren, der forventes afsluttet ved udgangen af 2017, Biogas 2020 og Demonstrationsprojekt vedrørende affaldssortering hos NOMI4S. Sekretariatet vurderer, at alle tre projekter forløber tilfredsstillende.

 

Indenfor turismeområdet resterer alene projekt Business Relations + MARKET - vækst gennem øget erhvervsturisme i Midtjylland (Herning). Projektet er afsluttet og gennemført som forventet. Resultaterne i form af vækst i antal overnatninger, omsætning og beskæftigelse overstiger de mål, som var aftalt i resultatkontrakten med projektet. Der resterer på opgørelsestidspunktet alene slutafrapportering.

 

Handlingsplan 2015

Initiativerne igangsat under Handlingsplan 2015 er i stort omfang afsluttet eller tæt på afslutning, og slutafrapportering for de strukturfondsfinanseriede projekter behandles i øjeblikket af Erhvervsstyrelsen. Blandt disse projekter er fødevareprojektet Future Food Innovation, Program for internationalisering af midtjyske virksomheder, Virksomhedsudviklingsprogrammet 2015, Inkubatorprogram og KompetenceforsyningMidt. Generelt har projekternes fremdrift og resultater være tilfredsstillende. Dog har Future Food Innovation og KompetenceforsyningMidt forsinkelser i udbetalinger.

 

Iværksætterprogrammet 2015 har aktivitetsmæssigt ikke levet helt op til forventningerne i forhold til de individuelle forløb, hvorimod de er opfyldt på de kollektive forløb. Projektet indstilles til forlængelse og hermed sikres kontinuiteten i indsatsen frem til godkendelse af et nyt program.

 

Vækstplan 2016-2020.

Med udgangspunkt i Vækstplan 2016-2020 er der siden resultatkontraktopfølgning september 2016 igangsat adskillige initiativer.

 

I de tre projekter inden for den innovationsdrevne vækst i fødevarevirksomheder (Future Food Innovation) FFI POP, FFI Development og FFI Growth, der alle fik tilsagn om regionalfondsstøtte i sommeren/efteråret 2016, er aktiviteterne nu igangsat og forløber som forventet.

 

Vindprogrammet igangsat af Energi og Klima har i marts 2017 modtaget tilsagn om regionalfondsstøtte fra Erhvervsstyrelsen og er igangsat.

 

Flere projekter sagsbehandles i øjeblikket hos Erhvervsstyrelsen. Det drejer sig om regionalfondsprojekterne: Internationaliseringsprogram, Smart Industi, Virksomhedsprogrammet, Cirkulær Byinnovation og Grøn Biomasse samt socialfondsprojektet KompetenceforsyningMidt 2.0.

 

Projektet Innovativ brug af Big Data er igangsat delvist støttet af regionalfonden.

 

Gule lys

Fødevarer

  • Engage Food - Business Region MidtVest - her er projektet forsinket på grund af personaleudskiftning.

 

Kreative erhverv, IKT og turisme

  • Projektet More Creative, der er støttet af regionale erhvervsudviklingsmidler, har i perioden haft udfordringer i forhold til bevillingens rammer. Udfordringerne søges løst gennem dialog med operatør og partnere. Projektet følges fortsat tæt af sekretariatet.
  • Kulturturisme, her har det ikke været muligt at tilvejebringe den forventede medfinansiering fra museer, som er nedskrevet med 1 mio. kr., dog fastholdes resultatmålene. 
  • 'Turismebranchen - fra potentiale til vækst' og Danske Turismekompetencer - er kommet forsinket fra start, da tilsagnet har været forsinket.

 

Viden og kompetenceudvikling

  • Projektet Kompetenceforsyningen 2.0, der er søgt medfinansieret af to af socialfondens finansieringsakser har opnået tilsagn på den ene af finansieringsakserne, men afventer tilsagn fra den anden.
  • Kampagnen - Dit barns fremtid, afventer tilsagn fra de øvrige regioner og forventes iværksat i sensommeren.
  • KOBRA - projektet er forsinket, men er nu tilført flere ressourcer.

 

Rødt lys 

Energi og klima

  • Vækstforum bevilgede i juni 2015 i alt 5 mio. kr. til medfinansiering af to Interreg-projekter til udvikling af det bioøkonomiske erhvervspotentiale inden for blå biomasse. Af finansieringstekniske årsager kan størsteparten af disse midler ikke finde anvendelse som ansøgt. Udviklingsarbejdet med de to Interreg-projekter har skabt nye nationale og internationale samarbejder mellem virksomheder og mellem virksomheder og vidensmiljøer. Disse samarbejder har medført nye ansøgninger uden behov for regional medfinansiering og medført, at den første forretningsmodel for raffinering af blåmuslinger til proteinfoder er på vej til at blive realiseret i Midtjylland med en international aftager. Regional Udvikling arbejder aktuelt på at undersøge, hvordan regionen forsat understøtter realiseringen af erhvervspotentialet for blå biomasse med afsæt i de nu etablerede samarbejder.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-15-1-76-2-17

6. Ansøgning om forlængelse af brobyggerfunktion i Danish Food Cluster

Resume

Med ansøgningen om en 1-årig forlængelse af brobyggerfunktionen ønsker Danish Food Cluster at bidrage til den konsoliderings- og forenklingsdagsorden, som er en del af Region Midtjyllands strategi på fødevareområdet.

 

Ansøgningen adresserer delinitiativet ”Udvikling af den danske fødevareklynge” i Vækstplan 2016-2020 og skal først og fremmest bidrage til mobilisering og udviklingskraft i forhold til fødevareinitiativet under Det Vestdanske Erhvervssamarbejde gennem et styrket tværregionalt aktørsamarbejde.

 

Det samlede budget er på 1,7 mio. kr., hvoraf Region Midtjylland ansøges om en medfinansiering på 850.000 kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale midler til erhvervsudvikling gives et tilskud på i alt 850.000 kr. til videreførelse af brobyggerfunktionen i Danish Food Cluster fordelt på 450.000 kr. i andet halvår 2017 og 400.000 kr. i første halvår 2018.

Sagsfremstilling

Udviklingsfunktionen skal med inddragelse af centrale regionale og nationale erhvervsfremmeinitiativer medvirke til udviklingen af den danske fødevareklynge. Det skal bl.a. ske ved at bringe Danish Food Clusters (DFC) medlemskreds, partnerskaber og projektportefølje i spil i forhold til Det Vestdanske Erhvervssamarbejde på fødevareområdet.

 

Der er tale om en videreførelse af det to-årige projekt ”Øget sammenhæng og synergi mellem regionale og nationale initiativer inden for fødevareområdet”, som Region Midtjylland har medfinansieret med i alt 1,5 mio. kr. Projektet, som er afsluttet pr. 31. maj 2017, har tillige fået medfinansiering i det nationale innovationsnetværk Foodnetwork for at sikre sammenhæng og koordinering til øvrige regionale initiativer på fødevareområdet. Dette er ikke lykkedes i tilstrækkelig grad, selvom projektets faglige aktiviteter er gennemført fuldt ud tilfredsstillende. I forlængelsesperioden vil det tværregionale hensyn varetages ved en tæt kobling til fødevareinitiativet i Det Vestdanske Erhvervssamarbejde uden Foodnetworks medvirken.

 

Funktionen vil arbejde i to spor:

 

For det første skal der arbejdes for at styrke brobygningen mellem det stærke fødevaremiljø i Region Midtjylland og fødevareinitiativer i Region Syddanmark og Region Nordjylland. Det skal bl.a. ske ved at sikre en større inddragelse og deltagelse af regionernes aktører i fælles virksomhedsrettede initiativer og events i klyngen. Eksempler herpå er bl.a. en årligt tilbagevendende international innovationskonference, Innovatefood.dk, med deltagelse af fødevarevirksomheder og studerende fra hele verden og en e-baseret kompetenceplatform, Food Academy, hvor fødevarevirksomheder og uddannelsesinstitutioner kan blive matchet. Funktionen skal desuden yde et væsentligt bidrag til regionernes udviklingsarbejde omkring en mere enkel og sammenhængende fødevareindsats i regi af Det Vestdanske Erhvervssamarbejde.

 

Det andet spor tager udgangspunkt i EU-projektet InCluSilver (Horizon 2020), som vil levere en del af DFCs medfinansiering til funktionen. Projektet, som handler om sund aldring gennem innovation inden for fødevareområdet, skal sammen med Region Midtjyllands initiativer omkring fødevarer og sundhed bl.a. medvirke til at skabe en kobling og værdiskabelse mellem sundhedsområdet og erhvervsudviklingsområdet i regionen.

 

Centrale samarbejdspartnere vil udover de tre vestdanske regioner bl.a. være: Future Food Innovation, Nordjysk Fødevareerhverv, Syddansk Fødevareklynge, Engage Food Øst og Midt/Vest, Greater Copenhagen Food Innovation, Business Region Aarhus, Business Region MidtVest samt konsortierne bag InCluSilver og European Food Alliance.

 

Effekter

Efter den et-årige projektperiode vil funktionen have bidraget til: Et øget samarbejde mellem fødevareaktørerne i de vestdanske regioner målt på fælles aktiviteter og nye medlemmer i Danish Food Cluster; Øget innovation inden for sundhed-fødevarer målt på antal deltagende virksomheder i InCluSilverprojektet; Øget synliggørelse af regionen og Danmark som centrum for fødevareinnovation gennem udvikling og gennemførelse af den internationale konference Innovatefood.dk målt på virksomheders deltagelse og medfinansiering.

 

Efter sekretariatets vurdering vil funktionen i væsentligt grad kunne understøtte initiativet under Det Vestdanske Erhvervssamarbejde, der sigter mod et forenklet og sammenhængende tilbud til fødevarevirksomheder på tværs af de tre regioner.  

Initiativet falder efter sekretariatets vurdering fint inden for delinitiativet ”Udvikling af den danske fødevareklynge” i Vækstplan 2016-2020 med et samlet budget på i alt 3 mio. kr.

 

Sekretariatet vil på vækstforums kommende møde den 12. september 2017 præsentere et udkast til en strategi for, hvordan der kan ske en forenkling og konsolidering af erhvervsfremmeinitiativerne på fødevareområdet bl.a. på baggrund af det indledende analysearbejde i regi af Det Vestdanske Erhvervssamarbejde, som gennemføres i forsommeren 2017.

 

Økonomi

 

  

  * Herunder InCluSilver , Food Academy, InnovateFood.dk, International Food Week og implemtering af Retail Innovation.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes. 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-15-16

7. Bevilling til "Vestkystens turismevækstklynge"

Resume

Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme søger om tilskud på 1.125.000 kr. til projektet "Vestkystens turismevækstklynge" i Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner. Projektet er med til at udmønte Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan for 2016-2018. Under indsatsen "Masterplan for Destinationsudvikling" har Dansk Kyst- og Naturturisme i en første fase udvalgt fire områder til gennemførelse af større vækstprojekter - herunder projektet i Ringkøbing og Varde kommuner.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2017 bevilges i alt 1.125.000 kr. til Dansk Kyst- og Naturturisme til projektet "Vestkystens  turismevækstklynge". Bevillingen fordeles med 100.000 kr. i 2017, 910.000 kr. i 2018 og 115.000 kr. i 2019.

 

at vækstforum godkender effektkæden for projektet "Vestkystens turismevækstklynge" med tilhørende projektspecifikke effektmål.

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet falder på plads, og at projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningen.

 

Sagsfremstilling

Formål

Projektet har til formål at udvikle et stærkt og sammenhængende udvalg af oplevelser på tværs af de fire stærke feriesteder Blåvand, Henne Strand, Hvide Sande og Søndervig ud fra eksisterende styrkepositioner – set med gæstens øjne. I det langsigtede perspektiv er målet, at der skabes et komplet "Seaside Resort Vestkysten". Projektets indsatser skal øge antallet af overnatninger, omsætning og bedre oplevelser for turisterne gennem et tæt samarbejde.

 

Aktiviteter

Projektet er i hovedsagen bygget op over to indsatser. Kapacitetsudvikling, der handler om udvikling og etablering af nye overnatningsmuligheder, bedre udnyttelse af eksisterende feriehuse og udvikling af flere kortferier. Den anden indsats handler om at forbedre oplevelsesmulighederne som knytter sig til den klassiske kystferie, udvikling af oplevelser i naturen (f.eks. surfing, mountainbike osv.) samt oplevelser for livsnydere (f.eks. gastronomi/madoplevelser, kultur m.m.). Projektet skal gennem øget kapacitet og flere og bedre oplevelser skabe vækst.

 

Der etableres en turismevækstklynge, hvor der i et tæt samarbejde med turisterhvervet, organisationer m.fl. arbejdes med indsamling af viden, udvikling af nye muligheder for overnatning og oplevelser bl.a. gennem workshop med erhvervet, efterfølgende test, udvikling af forretningsmodeller, formidling af resultater til erhvervet og generel synliggørelse af oplevelser. Hovedparten af disse aktiviteter, inklusiv facilitering af turismevækstklyngens opstart, løses af eksterne konsulenter, mens projektledelse varetages af en projektansat.

 

Effekt

Indenfor projektperioden forventes der skabt 25.000 nye overnatninger og en øget omsætning på cirka 16 mio. kr. som følge af flere og bedre muligheder for overnatninger og oplevelser. Der forventes i alt 212.000 nye overnatninger og en øget omsætning på 128 mio. kr. som følge af projektet målt to år efter projektets afslutning. Det forventes, at 27 nye oplevelser bliver udbudt som følge af projektet.

 

Økonomi

I den regionale turismehandlingsplan godkendt af vækstforum den 15. juni 2016 er der afsat en ramme på 8,2 mio. kr. til udvikling af kyst- og naturturisme.

 

*) De to kommuner leverer desuden en betydelig yderligere medfinansiering via medarbejdertimer, som ikke er opgjort.

 

Baggrund

I vækstforums handlingsplan 2016-2020 indgår udvikling af kyst- og naturturisme, og den peger på, at der skal udvikles stærke destinationer af international klasse, hvilket "Vestkystens turismevækstklynge" i høj grad medvirker til. Dansk Kyst- og Naturturismes basisfinansiering tilvejebringes af Erhvervs- og Vækstministeriet og de 5 regioner, mens Dansk Kyst- og Naturturismes projekter tilvejebringes gennem finansiering fra deltagende parter. Vækstforum i Region Syddanmark behandler ansøgningen på møde den 12. juni 2017. 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-3-17

8. Bevilling til "TOURISMX"

Resume

Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme søger om tilskud på 1 mio. kr. til projektet "TOURISMX". Der er tale om et landsdækkende projekt, som er med til at udmønte Dansk Kyst- og Naturturismes handlingsplan for 2016-2018, hvor destinationsudvikling er et centralt indsatsområde. Projektet har til formål gennem udviklingsforløb at skabe flere innovative virksomheder inden for turismebranchen og dermed vækst.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der af de regionale erhvervsudviklingsmidler i 2017 bevilges i alt 1 mio. kr. til Dansk Kyst- og Naturturisme til projektet "TOURISMX". Bevillingen fordeles med 84.000 kr. i 2017, 428.000 kr. i 2018 og 488.000 kr. i 2019,

 

at vækstforum godkender effektkæden for projektet "TOURISMX" med tilhørende projektspecifikke effektmål,

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås, og at projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningen. 

Sagsfremstilling

Dansk Kyst- og Naturturisme har fået bevilget støtte fra Erhvervsstyrelsens nationale program "Innovationssamarbejder mellem virksomheder og vidensinstitutioner" og søger nu om medfinansiering fra de 5 regioner til projektet TOURISMX. Projektet skal skabe ny vækst og nye job gennem en række regionale innovationsforløb med afprøvning af nye metoder til at udvikle nye produkter eller løsninger. Projektet indgår som et led i Dansk Kyst- og Naturturismes "Masterplan for destinationsudvikling", der er en del af Dansk Kyst- og Naturturismes Handlingsplan 2016-2018.

 

Formål

Projektet har til formål at styrke turismeerhvervets innovationskraft og dermed konkurrenceevne samt vækst. Dette skal ske ved at koble virksomheders vækstideer med nyeste forskning og viden for at udvikle produkter og services. Målet er at gennemføre 2 innovationsforløb med deltagelse af 8 virksomheder i Region Midtjylland.

 

Aktiviteter

På 5 åbne møder (et i hver region) præsenterer virksomheder 100 ideer for et dommerpanel, der udvælger 40 ideer til nye produkter, services m.m. De 40 ideer udvikles gennem et samarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner. Gennem udviklingsforløb, bl.a. innovationscamps, udvikles prototyper, der efterfølgende testes med brugerinddragelse for at sikre markedsrelevans. Efterfølgende inddrages potentielle investorer, hvor forretningsplaner præsenteres med henblik på finansiering. Gennem en evaluering etableres der en videnplatform for turismeinnovation bl.a. med best cases, der skal danne rammen om fortsat innovation, test af ideers markedsrelevans og kommercielle levedygtighed. Gennem projektet afprøves nye metoder til innovation gennem inddragelse af vidensinstitutioner i form af 3 universiteter og etablering af partnerskaber.

 

Der er ingen af de nuværende regionale innovationsprojekter, der retter sig mod turismevirksomheder.

 

Effekt

Effekterne i ansøgningen er angivet samlet for alle 5 regioner. I alt 30 af de deltagende virksomheder (svarende til 75 %) skal enten kunne markedsintroducere udviklede koncepter eller have gennemført procesinnovation i virksomheden. Heraf 20 virksomheder i perioden 0-2 år efter endt projektperiode og 10 virksomheder 2-5 år efter projektperioden. Mindst otte af de deltagende virksomheder er fra Region Midtjylland. Det forventes, at de deltagende virksomheder samlet vil øge deres omsætning med 6 mio. kr. 0-2 år efter projektperioden og 8 mio. kr. 2-5 år efter projektperioden. Desuden forventes det, at innovation i virksomheder inden for turismebranchen generelt vil blive styrket gennem deling af erfaringer og udvikling af konkrete værktøjer på en vidensplatform, som er offentlig tilgængelig.

 

Økonomi

I den regionale turismehandlingsplan godkendt af vækstforum den 15. juni 2016 er der afsat en ramme på 8,2 mio. kr. til udvikling af kyst- og naturturisme.

 

 

 

Baggrund

Projektet er landsdækkende og søger medfinansiering fra de 5 regioner efter at have opnået støtte på 10 mio. kr. fra en national pulje af EU's Regionalfondsmidler. Dansk Kyst- og Naturturisme er ansvarlig for gennemførelsen af projektets aktiviteter i de tre vestdanske regioner, mens Wonderful Copenhagen er ansvarlig for gennemførelsen i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-19-17

9. Digitalt Vækstpanels anbefalinger

Resume

Digitalt Vækstpanel har netop offentliggjort rapporten "Danmark som digital frontløber: Anbefalinger til regeringen fra Digitalt Vækstpanel". Rapporten præsenterer 33 anbefalinger til, hvordan politikere og myndigheder gennem en vedholdende indsats kan skabe gode rammer for, at virksomhederne kan udnytte de digitale muligheder.

Den administrative styregruppe indstiller,

at orienteringen om Digitalt Vækstpanels anbefalinger tages til orientering, idet administrationen anbefales at indtænke anbefalingerne i det kommende arbejde med Vækst- og Udviklingsstrategien.

Sagsfremstilling

Regeringen nedsatte i juni 2016 et Digitalt Vækstpanel. Panelet skulle udarbejde anbefalinger til, hvordan regeringen skaber gode vilkår for, at dansk erhvervsliv kan udnytte potentialerne i digitaliseringen til gavn for Danmark. Panelet bestod primært af direktører fra private virksomheder, der på forskellige måder arbejder med digitalisering.

 

Visionen for panelets arbejde var, at Danmark skal være en digital frontløber. Panelet har identificeret tre overordnede målsætninger for, hvordan visionen skal realiseres. Disse er, at 1) alle borgere skal have del i gevinsterne ved digitalisering, 2) erhvervslivet skal frigøre vækstpotentialet og SMV'erne skal have et digitalt løft, 3) gode digitale rammer skal fremme den digitale omstilling.

 

Panelets anbefalinger

Panelet præsenterer 33 konkrete anbefalinger i rapporten "Danmark som digital frontløber: Anbefalinger til regeringen fra Digitalt Vækstpanel". Anbefalingerne er præsenteret under fire overordnede indsatsområder:

 

Digitale kompetencer til alle. Danskere skal have stærkere digitale kompetencer, så vi kan udnytte de nye muligheder og skabe nye gode job. De konkrete anbefalinger går på indsatser, der skal sikre, at digitale kompetencer skabes allerede i folkeskolen, og at digitalisering kommer til at fylde mere i ungdomsuddannelserne og på de videregående uddannelser. Herudover præsenteres konkrete indsatser til opkvalificering af arbejdsstyrkens digitale færdigheder og kompetencer.

 

Attraktivt digitalt vækstmiljø. Danmark skal have et attraktivt digitalt vækstmiljø, som giver grobund for nye og værdiskabende løsninger og tiltrækker investeringer og talenter. De konkrete anbefalinger går på indsatser, der skal bidrage til at skabe internationalt førende viden- og testmiljøer indenfor nogle af de digitale områder, der har de største forretningsmæssige vækstpotentialer. Herudover præsenteres konkrete indsatser, der i højere grad skal gøre det muligt for virksomhederne at tiltrække og rekruttere højkvalificeret udenlandsk arbejdskraft indenfor teknologi og digital forretningsudvikling. Endelig præsenteres to indsatser, der skal gøre det mere attraktivt og økonomisk overkommeligt for virksomhederne at foretage digitale investeringer.

 

Proaktive rammer for digitalisering. Danmark skal have proaktive rammer for digitalisering, som understøtter udviklingen af nye forretningsmodeller. De konkrete anbefalinger går på indsatser, der gennem mere smidig regulering og digitaliseringsparat lovgivning skal gøre det lettere for virksomhederne at afsætte nye innovative digitale produkter. Herudover præsenteres konkrete indsatser til udvikling og fremtidssikring af den digitale infrastruktur. Endelig præsenteres konkrete indsatser til at styrke IT-sikkerheden og forbedre virksomhedernes rammer for at anvende data og konkurrere på e-handel.

 

Digital ansvarlighed og begejstring. Der skal bredt i samfundet skabes mere digital ansvarlighed og begejstring og højere ambitioner om at udnytte digitaliseringens muligheder. De konkrete anbefalinger går på indsatser, der skal sikre politisk fokus og fremdrift i Danmarks digitale udvikling. Herudover foreslås en konkret indsats til at udbrede kendskabet til de digitale muligheder samt en anbefaling om, at man via Det Etiske Råd skal sikre proaktiv stillingtagen til de samfundsudfordringer, der opstår i forbindelse med den øgede digitalisering.

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges. 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-1-17

10. Ny effektkæde for Program for SmartIndustri

Resume

I forbindelse med sagsbehandlingen af initiativet Smart Industri 2017-2019 i Erhvervsstyrelsen, er vi blevet gjort opmærksomme på, at ansøger (AU) har misforstået dele af output og effektdelen af effektkæden. Projektet og dermed også effektkæden blev godkendt af vækstforum i december 2016. Effektkæden er nu blevet tilrettet, så den stemmer overens med vejledningen. Der er justeret i antallet af virksomheder for hver indikator. Effekten af programmet efter 5 år er således nedjusteret fra 30 til 10 nye innovative virksomheder efter 5 år, hvilket vurderes mere realistisk af administrationen. Erhvervsstyrelsen vurderer, at den tilrettede effektkæde lever op til forventningerne. Administrationen indstiller derfor til vækstforum, at den nye, justerede effektkæde godkendes.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender justeret effektkæde for initiativet Smart Industri 2017-2019.

 

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte i december 2016 iværksættelsen af projektet Smart Industri 2017-2019 og i den forbindelse også effektkæden.

   

Erhvervsstyrelsen har meddelt, at ansøger (AU) delvist har misforstået output og effektdelen af effektkæden. Derfor er det nødvendigt at tilrette effektkæden i henhold til Erhvervsstyrelsens vejledning omkring brugen af indikatorer i programmet. Selve output og effektindikatorerne er korrekte, men det er antallet af virksomheder for hver indikator, som skal ændres ift. vejledningen.

 

Det er et krav, at vækstforum godkender effektkæden som led i bevillingen af EU's Strukturfondsmidler, og da det er nødvendigt at justere effektkæden i forlængelse af sagsbehandlingen i Erhvervsstyrelsen af Smart Industri 2017-2019, anmodes Vækstforum om at tage stilling i sagen.

 

Antallet af deltagervirksomheder

I den nye effektkæde er antallet af virksomheder, der modtager støtte til at introducere nye produkter på markedet, som enten er nye for virksomheden eller nye på markedet, ændret (nye på markedet forhøjet fra 9 til 15; nye for virksomheden forhøjet fra 9 til 25) i forhold til den første effektkæde. Samtidig er antallet af virksomheder, der udvikler koncepter til nye produkter eller løsninger ved slutningen af projektet ændret (forhøjet fra 12 til 20). Det skyldes, at ansøger havde misforstået effektkæden og havde fordelt de 30 virksomheder, der samarbejder med forskningsinstitutioner på de tre ovenfor nævnte outputindikatorer.

 

Effektindikatorer

I forhold til effektindikatorerne er der lavet to ændringer. Antallet af nye innovative virksomheder, der markedsintroducerer nye produkter, er ændret markant fra 30 i den oprindelige ansøgning til nu 6. Dette skyldes endnu en misforståelse af indikatoren samt den realisme der ligger i, at kun en delmængde af de virksomheder, der deltager i viden samarbejde rent faktisk ender op med et produkt. Samtidig har administrationen indført en ny, ikke programfastlagt indikator under effekter "nye procesinnovative virksomheder", som er virksomheder, der introducerer nye teknologier eller processer i virksomheden. Her er der tilføjet 4 virksomheder. Begrundelsen for at indsætte en ny effektindikator er, at en stor del af begrebet "smart industri" går på at gøre virksomhedernes interne processer mere effektive og indføre ny, smart teknologi til at opnå dette. Disse virksomheder vil være nye innovative virksomheder, men vil ikke nødvendigvis have et nyt produkt eller en ny service at markedsintroducere.

 

Således vil der i alt være en effekt af programmet på 10 nye innovative virksomheder efter 5 år i stedet for oprindeligt 30 virksomheder. Administrationen vurderer, at det er en mere realistisk vurdering af effekten af programmet.

 

Erhvervsstyrelsen har godkendt den nye, tilrettede effektkæde.

 

Formål med Smart Industri

Formålet med Smart Industri er at sprede viden om og fremme anvendelsen af Industri 4.0 i flest mulige små og mellemstore virksomheder (SMV'er). Rammeprogrammet skal medvirke til at øge antallet af innovative SMV'er for derigennem at øge produktivitet, vækst og jobskabelse. Projektet har et samlet budget på ca. 25 mio. kr. Heraf er ca. 6 mio. kr. finansieret af Region Midtjylland, 8 mio. kr. er privat medfinansiering fra deltagende SMV'er og de sidste knap 11 mio. kr. stammer fra EU's Regionalfond.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-16

11. Eventuelt

Beslutning

Der var ingen bemærkninger under dette punkt.

 

 

Alette Algreen-Ussing, Heine Bach, Iver Enevoldsen, Jacob Bundsgaard, Jørgen Gaarde og John Hermansen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen