Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 12. september 2017 kl. 10:00
i Konference 1, Regionshuset i Viborg

Mødedeltagere:

Alette Algreen-Ussing, adm. direktør

Bent Hansen, regionsrådsformand

Brian Bech Nielsen, rektor

Brian Busk, direktør

Claus Wistoft, borgmester (forlod mødet kl. 12.30)

Erik Flyvholm, borgmester (forlod mødet kl. 12.30)

H. C. Østerby, borgmester (forlod mødet kl. 13.00)

Harald Mikkelsen, rektor

Heine Bach, områdedirektør (forlod mødet kl. 11.45)

Henrik Gottlieb Hansen, medlem af regionsrådet

Iver Enevoldsen, borgmester (forlod mødet kl. 11.45)

Jørgen Gaarde, borgmester (forlod mødet kl. 11.45)

Kirsten Holmgaard, direktør

Lars Aagaard, koncerndirektør

Peer H. Kristensen, direktør

Ulla Diderichsen, medlem af regionsrådet

Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland (forlod mødet kl. 11.45)

Jakob Beck Wätjen, observatør, RAR Østjylland (forlod mødet kl. 12.30) 

Fra Administrationen deltog:

Kim Kofod Hansen, udviklingsdirektør

Henrik Lodberg, kontorchef

Pia Lange Christensen, kontorchef

Pia Fabrin, kontorchef

 

Temadrøftelsen påbegyndtes kl. 11.45


Sagnr.: 1-33-76-3-14

1. Ansøgning om tilskud til udvikling af bioraffineringsanlæg i stor skala

Resume

Center for Biorefinery Technologies (CBT) ved Aarhus Universitet ansøger vækstforum om i alt 3,5 mio. kr. til design, udvikling, og optimering af et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala.

 

Aktiviteterne er en forudsætning for at realisere det første storskala anlæg for raffinering af bæredygtigt dyrket grøn biomasse til protein og en række andre produkter.

 

Selve anlægget, der skal finansieres af statslige midler, fondsmidler og store danske industrivirksomheder, vil være fuldt operationelt i 2019. Det vil være placeret på Aarhus Universitet i Foulum.

 

Anlægget vil stå åbent til rådighed for nationale og internationale virksomheder i samarbejde med anvendt forskning.             

Sekretariatet for Regional Udvikling indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2018 bevilges 3,5 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Center for Biorefinery Technologies ved Aarhus Universitet til design, udvikling og optimering i forbindelse med etablering af et nationalt test- og demonstrationsanlæg for raffinering af biomasse. Bevillingen udmøntes med 1,1 mio. kr. i 2018, 1,1 mio. kr. i 2019, 1,1 mio. kr. i 2020 og 0,2 mio. kr. i 2021, og

 

at bevillingen gives under forudsætning af tilsagn om den fornødne anlægsfinansiering fra fonde og danske industrivirksomheder.       

Sagsfremstilling

Baggrund

Dansk bæredygtig produktion af protein rummer store muligheder for selvforsyning og eksport. Danmark og Region Midtjylland har forudsætningerne for at opnå en europæisk førerposition på dette område. Pga. ny EU-lovgivning forventes efterspørgslen af særligt økologisk foderprotein at stige allerede fra 2018.

 

Derfor har det Nationale Bioøkonomipanel og regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi anbefalet, at Danmark udnytter de store kommercielle og miljømæssige muligheder, der er i at dyrke grøn biomasse, f.eks. græs, og dernæst raffinere biomassen til protein og en række andre værdiprodukter.

 

Som offentligt medlem af det Nationale Bioøkonomipanel var Region Midtjylland allerede i 2015 med til at give anbefalingen vedrørende grøn protein. Vækstforum og regionsrådet godkendte i første del af 2017 "Udviklingsprogram for bioøkonomi i Region Midtjylland," I alt 6 mio. kr. af den regionale beviling er målrettet SMV'ers produktudvikling baseret på raffinering af grøn biomasse.

 

Vækstforum har med sit tilsagn om disse udviklingsmidler lagt pres på Miljø- og Fødevareministeriet for at få udbudt statslige midler til investering i et demonstrationsanlæg i stor skala. Presset har medvirket til, at 8 mio. kr. i statslige midler nu er udbudt til at medfinansiere anlægsinvesteringer.

 

Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla, Danish Crown, DLG og DLF har dannet et konsortium, som ansøger de statslige midler. I kraft af parternes egen medfinansiering vil anlægsomkostningerne til et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala kunne dækkes. Parterne søger, via Center for Biorefinery Technologies, Aarhus Universitet, vækstforum om at medfinansiere de udviklingsaktiviteter, som er forbundet med test- og demonstrationsanlægget.  

  

Formål

Formålet med projektet er at realisere et nationalt test- og demonstrationsanlæg i stor skala, hvor virksomheder kan udvikle og demonstrere bioraffineringsteknologier og nye produkter baseret på grøn biomasse.

 

Med et input af grøn biomasse på ca. 20 tons i timen vil anlægget fra 2019 producere 1) en proteinpasta, som kan benyttes til foder til kvæg, svin og fjerkræ, 2) en fiberrig foder til drøvtyggere og 3) en sukkerholdig restjuice, som kan videreraffineres til højværdiprodukter eller benyttes til biogasproduktion. Anlægget kan også benyttes til produktion af protein til human ernæring eller til produktion af helse- og medicinalprodukter.

 

Aktiviteter

Konsortieparterne sikrer selv finansiering af de anlægsaktiviteter, som ikke kan støttes med regionale midler - jf. erhvervsfremmeloven. Konsortieparterne sikrer samtidig finansiering af dokumentation for klima- og miljøeffekt af græs anvendt til bioraffinering.

 

Vækstforum ansøges dermed om støtte til:

  • teknisk planlægning, vurdering og design af anlægget
  • teknologitest, indkøring af anlægget og optimering
  • videre teknologiudvikling af procesudstyr og optimering af udbytte og kvalitet
  • analyse af forretningsmodeller for forskellige typer af virksomheder, herunder f.eks. også modeller for udnyttelse af anlægget uden for græssæsonen.
  • formidling til en bred kreds af teknologileverandører og slutbrugere af produkterne
  • projektadministration

 

 

Effekt

Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Arla, Danish Crown, DLG, DLF og Agro Business Park vurderer, at raffineringsanlægget kan fremskynde industriel bioraffinering betydeligt. Senest 2 år efter projektets afslutning vil der være etableret mindst ét fuldskala kommercielt bioraffineringsanlæg.

 

Et test- og demonstrationsanlæg i denne skala vurderes også at styrke interessen blandt regionens mange små og mellemstore virksomheder inden for maskin-, energi- og fødevareindustri for at deltage i innovationssamarbejder om produktudvikling. Der er dermed en gensidigt forstærkende effekt af etableringen af demonstrationsanlægget og "Udviklingsprogram for bioøkonomi i Region Midtjylland".

 

Økonomi

Tabel 1 viser den samlede økonomi i etableringen af et nationalt test- og demonstrationsanlæg. I budgettet er angivet, hvilke aktiviteter der ikke søges medfinansieret med regionale midler.

 

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Brian Bech Nielsen deltog ikke i mødet under behandlingen af dette punkt.

 

Jacob Bundsgaard, Nicolai Hansen, Niels Præstkær, Thor Jensen og John Hermansen (observatør) var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen