Vækstforum blev nedlagt pr. 1. januar 2019.

Vækstforum var nedsat af regionsrådet og bestod af 21 medlemmer fra kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner samt regionen.

Vækstforum havde til opgave at udarbejde bidrag til den regionale strategi for vækst og udvikling i forhold til de erhvervsrettede og vækstrettede dele, at udvikle og afgive indstillinger til regionsrådet og Erhvervsstyrelsen med medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsinitiativer, samt at overvåge de regionale og lokale vækstvilkår.

 

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Vækstforum
den 29. august 2018 kl. 12:00
i Konference 1, Regionshuset i Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg

Til stede:

 

Anders Kühnau, regionsrådet

Alette Algreen-Ussing, Dansk Industri

Bünyamin Simsek, Aarhus Kommune

Gert Ringgaard, LO

Hans Østergaard, Ringkøbing-Skjern Kommune

Harald Mikkelsen, VIA University College

Lars Aagaard, Dansk Industri

Nicolai Hansen, Landbrug & Fødevarer

Niels Præstkær Jørgensen, Dansk Byggeri

Peer H. Kristensen, Dansk Arbejdsgiverforening

Per Raaby, Finans Danmark

Jakob B. Wätjen, RAR Øst (observatør)

John Hermansen, RAR Vest (observatør)

Jacob Stengaard Madsen

Kim Kofod Hansen

 

Afbud:

Ann Østergaard, Uddannelsescenter Holstebro

Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet

Carsten Kissmeyer, regionsrådet

Erik Flyvholm, Lemvig Kommune

H.C. Østerby, Holstebro Kommune

Jørgen Gaarde, Skanderborg Kommune

Michael Tøttrup, FTF og AC

Morten Ballisager, Dansk Erhverv

Morten Flæng, regionsrådet

Uffe Jensen, Odder Kommune


Sagnr.: 1-33-87-1-17

1. Gensidig orientering

Den administrative styregruppe indstiller,

at medlemmerne af vækstforum orienterer hinanden gensidigt.

Beslutning

Anders Kühnau orienterede kort om den regionale udviklingsstrategi, som udarbejdes i stedet for den regionale vækst- og udviklingsstrategi, samt om omorganiseringen i Regional Udvikling som følge af lovforslaget om forenklet erhvervsfremmesystem.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-17

2. Indstilling - økonomi og status for vækstforums indsats pr. 29. august 2018

Resume

Til vækstforums møde den 29. august 2018 er der indstillinger om bevilling til 10 projekter for i alt 18,883 mio. kr. af de regionale midler til erhvervsudvikling.

Den administrative styregruppe indstiller,

at økonomistatus tages til orientering.

Sagsfremstilling

Region Midtjyllands budgetramme til erhvervsudvikling er i 2018 på i alt 110 mio. kr. Før mødet den 29. august 2018 er der bevilget for 66,1 mio. kr., og der er dermed 43,2 mio. til nye bevillinger i 2018.

 

Til dette møde indstilles til regionsrådet bevillinger for 18,883 mio. kr. til 10 projekter. I alt er der i 2018 disponeret for 84,968 mio. kr.

 

Der er indstillinger om bevilling til EU's Regionalfond for 3 mio. kr. til et projekt, som på seneste møde i vækstforums den 31. maj 2018 blev indstillet til annoncering.

 

Tilslutter vækstforum sig indstillingerne, er der 25 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til rest i 2018 til bevilling til nye projekter.

 

Nedenfor vises en kort oversigt over rammen for forbruget i 2018 vedr. de regionale erhvervsudviklingsmidler.

 

 

 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-76-1-17

3. Ansøgning - International FoodTech, Sundhedsinnovation og Globale Alliancer

Resume

Innovation Centre Denmark i Tel Aviv (Udenrigsministeriet) ønsker i et samarbejde med Danish Food Cluster og Aarhus Universitet at lancere et fælles to-årigt udviklingsprogram inden for FoodTech og sundhed/ernæring. Det overordnede formål er fremtidssikre den midtjyske fødevareklynge gennem innovationssamarbejder mellem førende virksomheder, investorer og forskningsinstitutioner i Israel og førende klynger, virksomheder og forskningsinstitutioner i Region Midtjylland.

Projektets samlede budget er på 3,53 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 2,85 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Udenrigsministeriets Innovation Centre Denmark i Tel Aviv, Israel, til projektet "International FoodTech, Sundhedsinnovation og Globale Alliancer" fordelt med 0,70 mio. kr. i 2018, 1,55 mio. kr. i 2019 og 0,6 mio. kr. i 2020,

 

at det præciseres over for ansøger, at regionale erhvervsudviklingsmidler ikke kan anvendes til at støtte enkeltvirksomheder og

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at den resterende finansiering opnås.

Sagsfremstilling

Innovation Centre Denmark i Tel Aviv ønsker med ansøgningen til vækstforum at følge op på et pilotprojekt, der blev gennemført i første halvdel af 2018 med en administrativ medfinansiering fra Region Midtjylland på 0,3 mio. kr. Det nye projekt skal videreudvikle det institutionelle samarbejde mellem kerneaktører i fødevareklyngerne i Danmark og Israel, styrke iværksætteri og skalering af virksomheder inden for fødevareteknologi, tiltrække udenlandsk kapital og nye fødevarepartnere til fødevareklyngen, samt etablere en global FoodTech-alliance blandt fire førende hubs inden for fødevareteknologi.

 

Aktiviteter og effekter

Projektet er opdelt i tre dele:

 

- Forskningsspor, som bygger videre på de nye samarbejder, der blev etableret mellem Aarhus Universitet, Hebrew University og Tel Hai College i forårets pilotprojekt. Formålet med sporet er at styrke udviklingen af forskning og innovation med fokus på sunde fødevarer og bæredygtig produktion gennem fælles forskningsansøgninger, udveksling af studerende og forskere, samt etablering af samarbejde mellem innovationsmiljøer i Israel, Danmark og globalt. Det skal bl.a. føre til minimum to fælles Horizon 2020-ansøgninger til EU-Kommissionen og to årlige FoodTech-sundheds-forskningssymposier i Danmark og Israel. Desuden skal forskningssamarbejderne formaliseres gennem indgåelse af hensigtserklæringer.

 

- Innovationsspor, hvis formål er er at styrke rammevilkårene for udvikling af innovationshøjden i danske start-ups samt små og mellemstore virksomheder. Det skal ske gennem vejledning og samarbejde med israelske innovationsmiljøer, etablering af accelerationsforløb for virksomheder inden for fødevareteknologi og sundhedsinnovation samt adgang til risikovillig kapital. I alt 10 virksomheder vil blive tilbudt kollektive vejledningsforløb med israelske mentorer. Desuden vil en række danske fødevareteknologiske start-ups få mulighed for at deltage i kollektive vækstforløb. Endelig skal der ske en kortlægning af investorer i Israel, og der iværksættes dialog og matchmaking events med/mellem investorer og danske virksomheder. Aktiviteterne vil være åbne for alle danske start-ups samt små og mellemstore virksomheder inden for fødevareteknologi, og udvælgelse vil ske ud fra transparente kriterier.

 

- Global FoodTech Alliance, hvis formål er at etablere en global alliance, der skal give danske virksomheder og forskere direkte adgang til førende institutioner i udlandet bl.a. med henblik på at iværksætte tværnationale innovationsinitiativer. Initiativet skal først og fremmest etablere de strategiske, organisatoriske og formelle rammer for en ny Food Stars Alliance, der vil omfatte førende fødevarehubs fra Danmark (Midtjylland), Californien, Israel og Holland (Wageningen). Det forventes, at 10 midtjyske virksomheder i løbet af projektet vil indgå i strategiske innovationssamarbejder med partnere fra andre lande i alliancen.

 

Baggrund 

I første halvår af 2018 gennemførte Danish Food Cluster i samarbejde med Innovation Centre Denmark i Tel Aviv et pilotprojekt, der skulle afdække Israels særlige styrke inden for FoodTech-området, herunder stærke innovationsmiljøer, banebrydende teknologier og potentielle dygtige samarbejdspartnere til partnere og virksomheder i den danske fødevareklynge. Pilotprojektet førte til, at der blev etableret reelle erhvervsmæssige og forskningsmæssige partnerskaber, herunder et partnerskab mellem Danish Food Cluster og den israelske FoodTech-inkubator The Kitchen, samt samarbejder mellem Aarhus Universitet og israelske universiteter og innovationsmiljøer. Innovation Centre Denmark i Tel Aviv ønsker nu med en ansøgning til vækstforum at videreudvikle disse samarbejdsrelationer og de forskningsmæssige potentialer, som pilotprojektet afdækkede.

 

Region Midtjylland medfinansierede pilotprojektet med 0,3 mio. kr. fra Regional Udviklings konsulentpulje, og der blev i den forbindelse indgået en konsulentkontrakt med Danish Food Cluster for perioden 15/12-2017 til 31/5-2018.  

 

Administrationens anbefaling

Det er administrationens vurdering, at projektet understøtter vækstforums Vækstplan 2016-2020 og strategi for vækstforums fødevaresatsning, hvor udviklingen af den danske fødevareklynge med udgangspunkt i det stærke innovationsmiljø i Midtjylland er beskrevet som en central indsats. Administrationen anbefaler, at det i tilfælde af, at der gives en bevilling til projektet, præciseres over for ansøger, at regionale erhvervsudviklingsmidler ikke kan anvendes til at støtte enkeltvirksomheder.

 

Økonomi

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-2-18

4. Ansøgning vedr. Nutrition Box

Resume

Aarhus Universitet har sammen med en række partnere (kommuner, Region Midtjylland og private virksomheder) ansøgt Innovationsfonden om 19,3 mio. kr. til medfinansiering af initiativet 'Nutrition Box', som har til formål at udvikle individuelle måltider for ældre og netop udskrevne operationspatienter med henblik på at afkorte rehabiliteringsperioden.

 

Aarhus Universitet ansøger vækstforum om 0,6 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler til medfinansiering af 'Nutrition Box'.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der i 2018 bevilges 0,6 mio. kr. af de regionale erhvervsfremmemidler til Aarhus Universitet til initiativet "Nutrition box" og
at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige medfinansiering opnås.

Sagsfremstilling

Baggrund
Innovationsfonden har med sit program 'Grand solutions' (Løsninger med stort potentiale) sat fokus på investeringer i udviklingen af innovative løsninger, som skaber værdi for det danske samfund. Med afsæt i samfundets og virksomhedernes konkrete udfordringer og innovationsbehov ønsker fonden med programmet at give mulighed for tværgående investeringer i vidensinstitutioner og virksomheder - private såvel som offentlige.

 

Aarhus Universitet har i samarbejde med bl.a. Future Food Innovation og MedTech Innovation Consortium, begge regionale aktører inden for henholdsvis fødevarer og sundhedsinnovation, udarbejdet det koncept, som ligger til baggrund for ansøgningen til Innovationsfonden.

 

Tanken er, at der skal udvikles en intelligent 'madkasse' med mellemmåltider/snacks til indlagte ældre og netop udskrevne patienter, der er under rehabilitering efter operation. Indholdet i boksen er tilpasset den enkelte patient og skal bidrage til, at patienten får den rette ernæring og dermed hurtigere blive funktionsdygtige.

 

Ansøgningen adresserer den udfordring, at op til 50% af de ældre hospitalspatienter lider af fejlernæring og dermed har brug støtte under og efter deres hospitalsophold for at sikre en optimal rehabilitering. 19% af den danske befolkning på 5,7 mio. mennesker er i dag over 65 år. Det tal vil i 2040 være 25% af en befolkning på 6,3 mio. mennesker.

 

Aktiviteter

Projektet vil omfatte dels udvikling af fødevareprodukter og logistikløsninger, dels udvikling og demonstration af selve løsningen. Alt dette vil ske med udgangspunkt i patienter og borgeres behov og gennemføres af de 9-10 deltagende virksomheder sammen med vidensinstitutioner, hospitaler og kommuner. Demonstrationen vil involvere 200 personer.

 

Initiativet indeholder følgende elementer:

  • Udvikling af de rette og anvendelige fødevarer
  • Design og udvikling af bæredygtig emballage og beholdere
  • Udvikling og demonstration af it-støtte funktion
  • Udvikling af teleløsning til bestilling af 'nutrition box'
  • Udvikling og afprøvning af forløb - fra produktion til patient - med inddragelse af hospitaler, apoteker og plejepersonale

 

Potentiale

  • Borgere og patienter: For målgruppen af småt-spisende ældre og patienter på over 65 år tilbyder boksen løsninger, som understøtter bedre ernæring for at undgå utilsigtet vægttab og dermed hurtigere rekreation, hurtigere fysisk aktivitet, øget livskvalitet etc.
  • Aarhus Universitet: Målrettet og anvendelsesorienteret forskning til gavn for borgere og fødevareinnovation.
  • Erhverv: Mulighed for forskning og udvikling i samarbejde med Aarhus Universitet, infrastruktur til kliniske patienter, afprøvning af produkter, patenter og muligheden for skalering regionalt, nationalt og internationalt.
  • Kommune/Region: Ved at undgå uhensigtsmæssig under- og fejlernæring af borgerne undgås ekstra pleje og genindlæggelser.

 

Proces

Ansøgningsfristen er den 14. august, og der forventes svar på ansøgningen er 2-3 måneder.
Hvis ansøgningen får tilsagn, er der forventet projektopstart primo 2019 med afslutning i 2022.

 

Økonomi

Region Midtjylland ansøges om 0,6 mio. kr.

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-3-18

5. Valg af operatør og bevilling til Rethink Business: Cirkulær Forretningsudvikling

Resume

Vækstforum godkendte på sit møde den 31. maj 2018 en økonomisk ramme og annoncering efter en operatør til Rethink Business: "Cirkulær forretningsudvikling". Annonceringen efter en operatør har efterfølgende været gennemført, og Development Centre UMT (Udviklingscenter for Møbler og Træ) har ansøgt med Væksthus Midtjylland som samarbejdspartner.

 

Det indstilles, at vækstforum godkender Development Centre UMT som operatør, og at der bevilges 3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler samt 3 mio. kr. af midlerne fra EU's Regionalfond.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender Development Centre UMT som operatør for Rethink Business: "Cirkulær forretningsudvikling" i 2019-2021,

 

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der er i 2018 bevilges 3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Development Centre UMT til at gennemføre initiativet, fordelt med 0,4 mio. kr. i 2019, 1,4 mio. kr. i 2020 og 1,2 mio. kr. i 2021 og

 

at vækstforum indstiller til Erhvervsstyrelsen, at der af midlerne fra EU's Regionalfond 2014-2020 (prioritetsakse 3) bevilges 3 mio. kr. til Development Centre UMT til at gennemføre initiativet fordelt med 0,4 mio. kr. i 2019, 1,4 mio. kr. i 2020 og 1,2 mio. kr. i 2021.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte på sit møde den 31. maj 2018 en økonomisk ramme og annoncering efter en operatør til projektet Rethink Business: "Cirkulær forretningsudvikling". Initiativet har derfor været annonceret med formålet at optimere virksomhedernes materialeforbrug ved at lukke ressourcekredsløb gennem design og rene materialer med mulighed for gendannelse efter, at slutproduktet er forbrugt. Kredsløbet lukkes bedst i et samarbejde mellem en lang række partnere i virksomhedens forretningsmiljø og ved at forankre viden i og mellem virksomhederne i hele værdikæder. Målgruppen for projektet er alle små og mellemstore virksomheder og iværksættere, der vil arbejde med cirkulære forretningsmodeller.

 

Development Centre UMT (Udviklingscenter for Møbler og Træ) har ansøgt om operatørrollen med Væksthus Midtjylland som samarbejdspartner.

 

Effektkæde

Development Centre UMT har udarbejdet en effektkæde for aktiviteterne i initiativet, der beskriver hovedaktiviteter, forventet output og effekt.

 

Initiativet gennemføres med tre hovedaktiviteter: 1. Opsøgende arbejde og screening af virksomheder til forløbet. 2. Udvikling af cirkulære forretningsmodeller. 3. Formidling og kommunikation. De konkrete output vil være en ny cirkulær forretningsmodel for 30 virksomheder, der viser hvordan de kan optimere på energi og ressourcer ved at arbejde med bæredygtige produktdesign og rene genanvendelige materialer, og ved at samarbejde med andre partnere. De konkrete effekter vil være, at virksomhederne er parate til at gennemføre omstillingen og vedvarende afsøge mulighederne for nye cirkulære forretningsmodeller. Der forventes et årligt fald i drivhusgasemissioner på 1.632 tons CO2 ækvivalenter, i materialeforbruget på 1.005 tons og i energiforbruget på 1.680 gigajoule.

 

Organisering

Initiativet er forankret hos Development Centre UMT som operatør, der indgår i et samarbejde med Væksthus Midtjylland. De to enheder råder tilsammen over centrale kompetencer og har stor erfaring med og en bred kontakt til gruppen af små og mellemstore virksomheder, herunder kendskab til de mange andre støtteordninger, der er centrale for cirkulær forretningsudvikling i virksomhederne. I de centrale virksomhedsrettede ydelser inddrages eksterne rådgivere. Development Centre UMT har tidligere med god effekt været operatør på Rethink Business initiativer med fokus på cirkulær økonomi.

 

Økonomi

Der indstilles bevilget 3 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til at gennemføre initiativet i 2019, 2020 og 2021. Programmet gennemføres som øvrige virksomhedsrettede programmer uden krav om medfinansiering fra den enkelte virksomhed for at holde den administrative byrde for deltagerne på et minimum.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-13-14

6. Forlængelse af projekt "Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource"

Resume

Aarhus Universitetshospital ansøger om, at projektet "Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource" forlænges med et år, så afslutningsdato bliver 31. juli 2020. Der er ingen ændringer i budgetrammen. De aftalte resultater forventes opnået, men en forlængelse af projektperioden gør det muligt at opnå større effekt for de samme midler.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender, at initiativet "Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource" forlænges fra den 31. juli 2019 til den 31. juli 2020.

Sagsfremstilling

Vækstforum besluttede den 15. december 2015 at igangsætte projektet ”Udvikling og test af model for værdikædesamarbejde om affald som ressource” med Aarhus Universitetshospital som operatør. Projektet støtter op om vækst- og udviklingsstrategiens mål om at genanvende 70 % af det affald, der produceres i regionen i 2025. Projektet er en del vækstforums indsats på cirkulær økonomi, hvor virksomhederne støttes i at udnytte ressourcerne effektivt, undgå spild og opnå forretningsmæssige gevinster.

 

Projektets formål er at udvikle og teste en model for, hvordan alle aktører langs en værdikæde kan skabe forretningsmæssig og anden værdi af affald. Emballageplast er udvalgt som affaldstype. Modellen bliver udviklet og testet i et samarbejde mellem indkøb til producenter, leverandører, Aarhus Universitetshospital, affald/logistik aktører, oparbejdnings- eller genvindingsvirksomheder, m.fl.

 

Nuværende og forventede resultater

Værdikædeprojektet har allerede nu affødt banebrydende resultater. Bl.a. har projektet sat tydelige aftryk på et fælles udbud i alle fem regioner, hvor man for første gang har indsat krav om genanvendelse. Produkterne, som typisk leveres af globale producenter, bliver dermed også vurderet på, om emballageplasten kan genanvendes. Når plasten på sigt kan genanvendes, giver det også nye forretningsmuligheder for de regionale virksomheder.

 

Den første version af model for værdikædesamarbejde skal testes og videreudvikles i den resterende del af projektperioden i et fortsat samarbejde med de globale leverandører og andre aktører i værdikæden. I udviklingen indgår også et stadigt tættere samarbejde med andre hospitaler fra Danmark, det øvrige Norden samt Holland og Belgien. Det er nødvendigt at forstærke samarbejdet med andre hospitaler for at kunne opbygge volumen på indkøbsområdet. Større volumen gør, at man som hospital bliver mere interessant som samarbejdspartner og som marked for de globale leverandører. På den måde kan der også skabes større mængder genanvendeligt plast, hvilket kan stimulere yderligere forretningsudvikling regionalt.  

 

Det forventes, at en forlængelse af projektperioden med et år vil give operatøren mulighed for at konsolidere samarbejdsrelationerne med alle aktører i værdikæden og dermed øge projektets værdi som modelprojekt for udvikling af nye og cirkulære forretningsmodeller i andre værdikæder. Samtidig vil både de stærkere samarbejdsrelationer og de konkret opnåede effekter være til gavn for den regionale udvikling, som også efter den 1. januar 2019 kan varetages af regionerne. Fremadrettet kan regionerne nemlig fortsat benytte det offentlige forbrug som motor for, at virksomhederne kan skabe forretning på den grønne omstilling og på at løfte FN's verdensmål.

 

Økonomi

"Udvikling og test af model for værdkædesamarbejder om affald som ressource" er finansieret med 6,75 mio. kr. af de regionale udviklingsmidler og med 1 mio. kr. i egenfinansiering fra Aarhus Universitetshospital. Der er ingen ændringer i budgetrammen.

 

 

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-23-5-17

7. Green Lab Skive - mulighed for projekt under Interreg ØKS

Resume

Vækstforum indstillede på dets møde 19. marts 2018, at der i 2018 bevilliges i alt 3 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Energifonden Skive til realisering af projektet "Center for Energiintegration og -Lagring".

 

Energifonden Skive ser muligheder for at søge yderligere midler fra Interreg Østersø-Kattegat-Skagerrak og på den måde geare de regionalt tildelte midler. Ud over en eventuelt gearing af midler vil der ikke ske ændringer i forhold til den ansøgning, som vækstforum behandlede i marts.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum godkender, at de 3 mio. kr. allerede bevilligede midler søges gearet med yderligere midler fra Interreg Østersø-Kattegat-Skagerrak.

Sagsfremstilling

Vækstforum indstillede på dets møde 19. marts 2018, at der i 2018 bevilliges i alt 3 mio. kr. af de regionale udviklingsmidler til Energifonden Skive til realisering af projektet "Center for Energi Integration og -Lagring".

 

Energifonden Skive har fået en opfordring fra Interreg Østersø-Kattegat-Skagerrak om at udvikle et fælles skandinavisk projekt med udgangspunkt i tankesættet omkring GreenLab Skive og herunder også "Center for Energiintegration og -Lagring". Energifonden Skive ser en række positive elementer i at videreudvikle projektet med skandinaviske partnere. Energifonden ønsker derfor vækstforums godkendelse af, at midlerne indgår som medfinansiering i ansøgningen til Interreg.

 

Der vil derudover ikke ske ændringer i forhold til den ansøgning, som vækstforum behandlede i marts. Samtlige mål og aktiviteter samt den lokale medfinansiering af ansøgningen vil være uændret. Derfor vil derfor blive tegnet resultatkontrakt med Region Midtjylland forud for en evt. medfinansiering fra Interreg Østersø-Kattegat-Skagerrak.

Beslutning

Indstillingen vedtoges.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-15-18

8. Ansøgning - Game Hub Scandinavia II

Resume

Viden Djurs søger som lead partner vækstforum om medfinansiering til de midtjyske partneres deltagelse i projektet "Game Hub Scandinavia II" 2019-2021, som er et nyt Interreg ØKS-projekt. Projektet bygger videre på gode resultater fra to tidligere projekter, som Region Midtjylland har støttet.

 

I alt søges der om 4,158 mio. kr. fordelt mellem de midtjyske partnere således, at Viden Djurs søger om 1,641 mio. kr., Erhvervsakademi Dania søger om 1,484 mio. kr. og The Animation Workshop ved VIA University College søger om 1,034 mio. kr. 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 4,158 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til medfinansiering af de midtjyske partneres deltagelse i Game Hub Scandinavia II, fordelt med 1,386 mio. kr. årligt i 2019, 2020 og 2021 og

 

at medfinansieringen  gives under forudsætning af, at projektet gennemføres som beskrevet i ansøgningen og at den øvrige finansiering tilvejebringes, så den regionale medfinansiering til de midtjyske partnere højst udgør 25% af deres respektive budgetter. 

Sagsfremstilling

Viden Djurs har som lead partner for en kommende ansøgning til Interreg ØKS-programmet ansøgt om  regional medfinansiering til de midtjyske partneres deltagelse i projektet "Game Hub Scandinavia II" fra 2019-2021. Projektet  bygger videre på gode resultater fra to tidligere projekter: Scandinavian Game Developers 2011-2014 og Game Hub Scandinavia 2015-2018, som Region Midtjylland har medfinansieret.

 

Med Game Hub Scandinavia II ønsker partnerne at etablere og understøtte de succesrige inkubatormiljøer inden for spilbranchen samt at udnytte de skabte netværk i blandt andet Kina og Indien. Projektet ønsker også at medvirke til at finde finansiering til de nye spilvirksomheder gennem etablering af et investeringsnetværk, hvor ambitionen er, at understøtte det internationale mindset hos de kommende spilvirksomheder, hvilket kan starte allerede under uddannelsen gennem blandt andet internationale praktikophold. I forhold til uddannelse, ønsker projektet også at sikre en stabil tilgang af unge, så den fornødne arbejdskraft sikres. Her er  der også fokus på at rekruttere flere piger samt kulturelle og etniske minoriteter.

 

Projektet flugter godt med Region Midtjyllands indsatser inden for uddannelse, digitalisering, understøttelse af stærke kreative miljøer samt støtter op om de yderområde- og balancebetragtninger, som også er vigtige. Erhvervsudvikling og udsigten til at skabe flere spilvirksomheder er en bærende målsætning for projektet, men ambitionen er at etablere et økosystem, der starter med uddannelse og slutter med levedygtige virksomheder i inkubatormiljøer.

 

Aktiviteter

Projektet gennemføres ved at nedsætte en række arbejdsgrupper, der arbejder med de aktiviteter, som beskrives mere detaljeret i ansøgningen, men overordnet kan grupperes indenfor følgende aktiviteter: Inkubations- og vækstmiljøer, sikring af markedsandele på det indiske og kinesiske spilmarked samt øvrige globale markeder, sikring af den fornødne arbejdskraft til spilbranchen, entreprenørskab i spiluddannelser, forskning og implementering af forskningsresultater i inkubatormiljøer, sikring af investeringer til de nyetablerede virksomheder samt internationalisering af spilbranchen.

 

Partnere og organisering

Projektet består af ni partnere fra Danmark og Sverige. Foruden de midtjyske partnere deltager også  Aalborg Kommune (BrainsBusiness) og Aalborg Universitet (innovationsafdelingen) og de fire svenske partnere Högskolan i Skövde, Gothia Innovation, Katedralskolen Skara og Goodbye Kansas Game Invest.

 

Derudover etableres der en styregruppe samt en række arbejdsgrupper, som vil fungere under hele projektperioden. Region Midtjylland har mulighed for at deltage i styregruppen med henblik på at følge projektet tæt.

 

Økonomi

Der søges om i alt 4,158 mio. kr. til at medfinansiere de midtjyske partneres deltagelse med en fordeling, hvor Viden Djurs søger om 1,641 mio. kr., Erhvervsakademi Dania søger om 1,484 mio. kr. og The Animation Workshop ved VIA University College søger om 1,034 mio. kr.

 

Det samlede budget for projektet fremgår af ansøgningen og er på i alt 37,6 mio. kr. svarende til 5,047 mio. EURO. Heraf udgør det danske budget godt 22,25 mio. kr.

 

 

Ansøgningen vil blive vurderet i ØKS programmets ansøgningsrunde i efteråret med henblik på, at projektet kan starte 1. januar 2019, hvis projektet får tilsagn hos ØKS- programmet. 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Harald Mikkelsen var inhabil og deltog ikke i drøftelsen af sagen.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

9. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk for Fødevarer

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor Innovationsnetværket for Fødevarer - Danish Food Innovation ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 0,934 mio. kr.

 

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 0,934 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket for Fødevarer - Danish Food Innovation og

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

 

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og videninstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Et af resultaterne af det tværregionale samarbejde er, at aktørerne har konsolideret sig og er gået sammen om innovationsansøgninger, hvor der søges om regional medfinansiering.

 

Innovationsnetværket for Fødevarer

Innovationsnetværket for Fødevarer er et nationalt netværk med en vision om at udbygge og styrke Danmarks position som internationalt centrum for nye løsninger på hele verdens fødevareudfordringer og på FN's verdensmål. Innovationsnetværket har fokus på vækstlaget i den danske fødevareklynge - de små og mellemstore virksomheder, som skal klædes på til at udvikle fremtidens fødevarer gennem ny viden, nye partnerskaber og internationale alliancer.

 

Aktiviteter

Danish Food Innovation vil prioritere internationalisering højt i aktivitetsplanen. Positionen som et globalt ledende fødevare-klynge skal videreudvikles gennem nye produkter, ny viden og nye koncepter, der adresserer de globale udfordringer samt bidrage til opnåelse af FN's bæredygtighedsmål. I den sammenhæng er samarbejdsprojekter et centralt virkemiddel, som skal bruges til at binde virksomheder og vidensinstitutioner tættere sammen i konkrete udviklingsforløb.

 

Regional medfinansiering

Fødevareområdet er både en regional og national styrkeposition, og Region Midtjylland har de seneste 10 år arbejdet på at få skabt et velfungerende landsdækkende triple-helix klyngesamarbejde på fødevareområdet. Det vurderes, at innovationsnetværket Danish Food Innovation med deres aktiviteter og ambitionsniveau vil supplere dette ved at der bliver skabt yderligere koblinger mellem det nationale innovationsnetværk og centrale aktører i den danske fødevareklynge.

 

Regionerne vil i den videre dialog med ansøgerne lægge vægt på, at det innovationsnetværket reelt bliver landsdækkende og favner alle aktører og geografier, samt at der vil være fokus på små og mellemstore virksomheders behov og deltagelse.

 

Økonomi

Innovationsnetværket søger regionerne om medfinansiering på 2,8 mio. kr. Efter aftale med de øvrige regioner deles de ansøgte beløb ligeligt mellem de regioner, der ønsker at medfinansiere innovationsnetværket. Både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark indstiller til medfinansiering, hvorfor det for Region Midtjylland vil være et beløb på 0,934 mio. kr.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

10. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk Lifestyle & Design Cluster

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 0,6 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 0,6 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster og

 

at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og vidensinstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Et af resultaterne af det tværregionale samarbejde er, at aktørerne har konsolideret sig og er gået sammen om innovationsansøgninger, hvor der søges om regional medfinansiering.

 

Innovationsnetværket Lifestyle & Design Clusters

Innovationsnetværket Lifestyle & Design Clusters faglige fokusområde er bolig- og beklædningsbranchen samt de kreative industrier, der relaterer sig til livsstilsbranchen såsom mode- og designvirksomheder.

 

Innovationsnetværket faciliterer samarbejde mellem virksomheder inden for møbler, interiør, mode, tekstil og design samt vidensinstitutioner i hele landet. Ud fra deres partnerskaber og netværk, fungerer innovationsnetværket som en national facilitator med indsigt i potentielle samarbejdspartnere.

 

Aktiviteter

Innovationsnetværket har tre hovedtemaer, som de fremadrettet vil fokusere deres aktiviteter inden for:

  • cirkulær økonomi,
  • digitalisering og nye teknologier samt
  • innovation, design og iværksætteri.

 

Innovationsnetværket vil hjælpe virksomhedsmålgruppen med at adressere, arbejde med og udvikle sig inden for disse tre temaer. Her vil partnerskaberne være fora for vidensbroer og en mulighed for fælles målsætning og samarbejde.

 

Regional medfinansiering

Innovationsnetværket arbejder med at opkvalificere virksomhederne i at tænke deres forretningsmodeller, produktion og materialeanvendelse anderledes og i baner, hvor FN's bæredygtige verdensmål respekteres samtidig med, at der sker en værdiforøgelse i produkter og services. Da innovationsnetværkets mål og aktiviteter de næste to år flugter med Region Midtjyllands strategi inden for bæredygtig udvikling, digitalisering og innovation, indstilles det, at Region Midtjylland medfinansierer innovationsnetværket.

 

Økonomi

Innovationsnetværket søger regionerne om medfinansiering på 1,2 mio. kr. Efter aftale med de øvrige regioner deles de ansøgte beløb ligeligt mellem de regioner, der ønsker at medfinansiere innovationsnetværket. Både Region Midtjylland og Region Syddanmark indstiller til medfinansiering, hvorfor det for Region Midtjylland vil være et beløb på 0,6 mio. kr.

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Harald Mikkelsen var inhabil og deltog ikke i drøftelsen af sagen.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

11. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk Smart Energy

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor Innovationsnetværket Smart Energy ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 1,34 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 1,34 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket Smart Energy og
at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og vidensinstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Et af resultaterne af det tværregionale samarbejde er, at aktørerne har konsolideret sig og er gået sammen om innovationsansøgninger, hvor der søges om regional medfinansiering.

 

Innovationsnetværket Smart Energy

Innovationsnetværket Smart Energy har eksisteret siden juli 2014 og er forankret hos klyngeorganisationen CLEAN. Netværket har som det overordnede formål at fremme innovation i den danske energiteknologiske sektor, med særligt fokus på små og mellemstore virksomheder ved at styrke fokus på energiteknologisk innovation hos medlemmer og myndigheder, styrke viden og indsigt i innovationsbehov og -barrierer, samt fremme samarbejde med henblik på udvikling af konkrete energi-teknologiske løsning med forretning- og eksportpotentiale.

 

Aktiviteter

Innovationsnetværket vil have fem fokusområder, som matcher virksomhedernes efterspørgsel på forskningsbaseret viden. Fokusområderne er:

  • Integrerede energisystemer og digitalisering
  • Intelligente bygningsapplikationer og energiadfærd
  • Effektelektronik
  • Energilagring
  • Varmepumpe og køleteknologi

  

Netværket vil gennem koordinering af aktiviteter sikre, at der opnås synergier med relevante projekter.

  

Regional medfinansiering

De energiteknologiske brancher (fraregnet vindsektoren) omsatte i 2013 for 75 mia. kr., heraf 34 mia. kr. til eksport. På landsplan beskæftiger brancherne 46.400 fuldtidsansatte. Region Midtjylland har en markant position på området, idet der er cirka 13.000 fuldtidsbeskæftigede og en omsætning på 25 mia. kr, hvilket udgør en tredjedel af den nationale omsætning.

 

Viden, kompetencer og samarbejder om energiteknologi og ikke mindst integrerede energisystemer og digitalisering er en forudsætning for at fastholde den midtjyske virksomhedsspecialiserings vækst og konkurrencedygtighed.

 

Økonomi

Innovationsnetværket søger regionerne om medfinansiering på 4,021 mio. kr. Efter aftale med de øvrige regioner deles de ansøgte beløb ligeligt mellem de regioner, der ønsker at medfinansiere innovationsnetværket. Både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark indstiller til medfinansiering, hvorfor det for Region Midtjylland vil være et beløb på 1,34 mio. kr.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

12. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk Energy Innovation Cluster

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor Innovationsnetværket Energy Innovation Cluster ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 1,667 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 1,667 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket Energy Innovation Cluster og
at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og vidensinstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Et af resultaterne af det tværregionale samarbejde er, at aktørerne har konsolideret sig og er gået sammen om innovationsansøgninger, hvor der søges om regional medfinansiering.

 

Innovationsnetværk Energy Innovation Cluster

Energy Innovation Cluster er resultatet af en dedikeret indsats fra virksomhederne Siemens, Gamesa, Vestas, MHI Vestas, Semco Maritime, Bladt Industries, Ørstad, TOTAL E&P Denmark A/S og Vattenfall, som sammen med de vestdanske regioner har ønsket at samle innovationsaktiviteter for små og mellemstore virksomheder, store virksomheder og vidensinstitutioner i én klyngeorganisation. Det nuværende innovationsnetværk Offshoreenergy.dk bliver det organisatoriske udgangspunkt, som forandres til det nye innovationsnetværk Energy Innovation Cluster. Netværkets faglige fokusområde vil som følge af konsolideringen udvides således, at netværket fremadrettet omfatter innovationsaktiviteter inden for både offshore og onshore energiproduktion, samt vindenergiens tilpasning i energisystemet. Det nye innovationsnetværk vil have fokus på fremtidens energiproduktion og skal bidrage til Danmarks målsætning om at blive uafhængig af fossile brændsler i 2050.

 

Aktiviteter

Netværket vil arbejde med følgende fire fagområder:

  • Onshore og Offshore vindenergi
  • Olie og gasudvinding
  • Integrationen af vedvarende energi i energisystemer og energilagring
  • Nye energiproduktionsteknologier

 

Netværket vil arbejde med videnbroaktiviteter, hvor viden og forskning overføres til industrien. Indtil nu har Offshoreenergy.dk 399 dedikerede virksomheder, hvoraf størstedelen er små og mellemstore virksomheder fra hele Danmark, som har deltaget i innovationsnetværksaktiviteterne. Med det nye netværk er det forventningen at engagere endnu flere.

 

Regional medfinansiering

Danmark har gennem de seneste 30 år spillet en central rolle i udviklingen af den moderne vindenergiteknologi og i dag - med centrum i Region Midtjylland - hjemsted for verdens stærkeste vindenergiklynge. I 2016 tegnede de midtjyske vindvirksomheder sig for 61 % af landets samlede omsætning på vindområdet og 68 % af eksporten.

 

Ved at støtte innovationsnetværket kan vækstforum medvirke til at sikre grundlaget for fortsat at skabe vækst i og omkring en af de stærkeste midtjyske industrier gennem spredning af ny viden og teknologi til de danske industrivirksomheder.

 

Økonomi

Innovationsnetværket søger regionerne om medfinansiering på 5 mio. kr. Efter aftale med de øvrige regioner deles de ansøgte beløb ligeligt mellem de regioner, der ønsker at medfinansiere innovationsnetværket. Både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark indstiller til medfinansiering, hvorfor det for Region Midtjylland vil være et beløb på 1,667 mio. kr.

 

 

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

13. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk Danish Healthtech

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor Innovationsnetværket Danish Healthtech ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 0,934 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 0,934 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket Danish Healthtech og
at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og vidensinstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Et af resultaterne af det tværregionale samarbejde er, at aktørerne har konsolideret sig og er gået sammen om innovationsansøgninger, hvor der søges om regional medfinansiering.

 

Innovationsnetværket Danish Healthtech

Innovationsnetværket er en sammenlægning af de to nationale innovationsnetværk MedTech Innovation og Welfare Tech Innovationsnetværket for Sundhed og Velfærdsteknologi. Samtidig bygger det på tæt samarbejde mellem de fire regionale klynger for sundhedsteknologi; LifeScience Innovation i Region Nordjylland, Medtech Innovation Consortium i Region Midtjylland, Copenhagen Healthtech Cluster i Region Hovedstaden og Welfare Tech i Region Syddanmark.

 

Aktiviteter

Hovedformålet for innovationsnetværket er at skabe vidensbro mellem virksomhederne og videns- og forskningsinstitutionerne. Derfor vil der være aktiviteter inden for videnspredning og kompetenceudvikling, matchmaking, samarbejdsprojekter og internationaliseringsprojekter.

 

Målet er, at indsatserne skal føre til nye samarbejder mellem virksomheder og videns- og forskningsinstitutioner, samt kompetenceudvikling der øger innovationsgraden og internationaliseringen af de danske sundhedsteknologiske små og mellemstore virksomheder.

 

Regional medfinansiering

Innovationsnetværket kan blandt andet give de midtjyske virksomheder endnu bedre mulighed for adgang til kapital og rådgivning, som kan give grobund for udvikling og vækst for de midtjyske virksomheder. Derudover vil det også have en forventelig positiv afsmitning på regionens hospitaler, som i samarbejde med blandt andet videns- og forskningsinstitutioner kan lave nye løsninger til gavn for borgerne.

 

Økonomi

Innovationsnetværket søger regionerne om medfinansiering på 2,8 mio. kr. Efter aftale med de øvrige regioner deles de ansøgte beløb ligeligt mellem de regioner, der ønsker at medfinansiere innovationsnetværket. Både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Syddanmark indstiller til medfinansiering, hvorfor det for Region Midtjylland vil være et beløb på 0,934 mio. kr.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-76-9-18

14. Ansøgning - Nationalt innovationsnetværk for Bioressourcer

Resume

Der har været ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk, hvor INBIOM - Innovationsnetværket for Bioressourcer ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 2,8 mio. kr.

Den administrative styregruppe indstiller,

at vækstforum indstiller til regionsrådet, at der bevilges 2,8 mio. kr. af de regionale erhvervsudviklingsmidler til Innovationsnetværket for Bioressourcer - INBIOM og

  

at bevillingen gives under forudsætning af, at den øvrige finansiering af projektet opnås.

 

Sagsfremstilling

Innovationsnetværk er et nationalt program, som har til formål at skabe innovation og vækst, og deres kerneopgaver er

at styrke brobygning, matchmaking, samarbejde og videndeling mellem erhvervslivet og vidensinstitutioner. Innovationsnetværkene finansieres af Uddannelses- og Forskningsministeriet og har mindst 50 % medfinansiering fra private virksomheder, organisationer, fonde med videre. På nuværende tidspunkt er der 22 innovationsnetværk, som er finansieret til udgangen af 2018. Der har derfor været en ansøgningsrunde for bevillinger til innovationsnetværk for perioden 2019-2020 med ansøgningsfrist den 14. maj 2018.

 

Som led i et forenklet erhvervsfremmesystem er der igangsat en proces i forhold til de nationale innovationsnetværk. Regionerne har i fællesskab arbejdet for en konsolidering og forenkling af den danske klynge- og netværksindsats inden for områderne energi, sundhedsteknologi, fødevarer og design for at nedbringe antallet af innovationsnetværk. Under disse temaer har aktørerne samlet sig om deres innovationsansøgning, hvor der søges om medfinansiering hos flere regioner. Øvrige innovationsnetværk har ansøgt regionerne individuelt. For Region Midtjylland gælder det Innovationsnetværket for Bioressourcer.

 

Innovationsnetværket for Bioressourcer

INBIOM - Innovationsnetværket for Bioressourcer blev søsat i 2004 som et regionalt teknologicenter i Agro Business Park. I dag er INBIOM omdrejningspunkt for aktiviteter mellem viden og erhverv i relation til intelligent udnyttelse af biomasse og netværket tilbyder en lang række aktivitetstilbud til deres over 1500 aktive brugere. Den ansøgte medfinansiering skal bidrage til inddragelse og varetagelse af regionale interesser samt til gennemførelse af konkrete test og demonstrationer for områdets interessenter.

 

Aktiviteter

Innovationsnetværket har planlagt aktiviteter inden for fem temaer:

  • videnspredning og kompetenceudvikling, hvor formålet er at bidrage til øget indsigt og interesse for videre dialog mellem virksomheder og vidensinstitutioner,
  • matchmaking, hvor formålet er at bidrage til at finde nærmere definerede kompetencer og ressourcer i form af potentielle samarbejdspartnere,
  • internationalisering, hvor formålet er at inspirere og kvalificere beslutningsgrundlag samt effektivisere markedspenetration,
  • samarbejdsprojekter, hvor formålet er identificering og udvikling af nye teknologier, produkter, forretningsområder og virksomheder, samt
  • ledelse og sekretariatsarbejde.

 

Regional medfinansiering

En væsentlig del af fremtidens bæredygtige hospitaler er biobaserede materialer og produkter samt nye typer fødevarer, der alt sammen dyrkes i klimasikrede produktionssystemer. De bæredygtige produkter kræver udvikling i samarbejde med aftagerne, herunder hospitalerne, og INBIOM er en central spiller i etablering af samarbejder mellem erhvervsliv og hospitalssektor. Medfinansiering af INBIOMs aktiviteter er således støtte til at muliggøre udvikling af fremtidens bæredygtige hospital samt en støtte til et erhverv i vækst. Bevillingen understøtter derfor Region Midtjyllands arbejde med Agenda 21 samt at leve op til FN's verdensmål. Ligeledes er INBIOMs arbejde i tråd med regionens indsats i Teknologipagten. Kompetenceudvikling i biomassesektoren og implementering af nye teknikker kræver veluddannet arbejdskraft fra et bredt spektrum af tekniske fag.

 

Økonomi

Innovationsnetværket ansøger Region Midtjylland om medfinansiering på 2,8 mio. kr.

 

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-76-21-1-17

15. Forlængelse af Program for Smart Industri

Resume

Aarhus Universitet, som er operatør på Program for Smart Industri, anmoder vækstforum om en forlængelse af projektet med 1 år således, at slutdato bliver den 31. december 2020.

Årsagen til ønske om forlængelse skyldes, at der har været forsinket opstart samt at det har vist sig at være mere tidskrævende at sammensætte innovationssamarbejder.

Der ændres ikke i bevillingen fra Region Midtjylland.

Den administrative styregruppe indstiller,

vækstforum godkender Aarhus Universitets anmodning om forlængelse af Program for Smart Industri, således at programmets slutdato er den 31. december 2020.

Sagsfremstilling

Vækstforum godkendte i december 2016 iværksættelsen af projektet Smart Industri 2017-2019. Projektet er sat til at løbe fra 1. januar 2017 til og med 31. december 2019. På grund af sagsbehandling af ansøgningen blev der først afholdt opstartsmøde med Erhvervsstyrelsen i juni 2017 og projektet startede først for alvor op i august 2017.

 

Aarhus Universitet, Insitut for Ingeniørvidenskab anmoder som operatør på projektet om at forlænge projektet med 1 år, såledse at den nye slutdato er den 31. december 2020 uden ændringer i de samlede støtteberettigede udgifter. Begrundelsen for anmodningen er, at projektet fra starten var forsinket med ca. 6 måneder, som beskrevet her ovenfor. Operatøren har nu erkendt, at det ikke er muligt at indhente denne forsinkelse i løbet af den tre-årige projektperiode. Samtidig har det vist sig vanskeligere end forventet at skabe innovationspartnerskaber med minimum tre små og mellemstore virksomheder og en videninstitution. Da denne proces har taget længere tid en forventet, ønskes forlængelsen med baggrund i, at de sidst kommende konsortier også får mulighed for at deltage i forløb på 1 - 1,5 år, da innovationspartnerskaberne er den helt centrale del af programmet.

 

Økonomi

Det nye forslag til budget og finansiering, hvis forlængelsen godkendes, fremgår af Tabel 1. Der er kun foretaget en enkelt ændring mellem de forskellige budgetposter. Denne budgetændring omhandler en opskrivning i budget til revision fra 60.000 kr. (oprindeligt budget) til nu 150.000 kr. Begrundelsen herfor er, at den oprindelige budgetpost var for lav og at der skal laves flere revisioner ved en evt. forlængelse. Opskrivningen på 90.000 kr. på revision er nedskrevet under budgetposten Ekstern bistand.  

Der er indlagt en post under Anden offentlig finansiering på 207.000 kr. i hhv. 2017 og 2018. Dette er udelukkende en budgetmæssig teknikalitet, der er aftalt med Erhvervsstyrelsen, idet man ikke kan aflægge regnskab ude at fordele på alle medfinansieringsposter. Da de første innovationssamarbejder først er etableret efter anden afrapportering, og der dermed ikke har været privat medfinansiering i 2017, er Anden offentlig finansiering brugt som en mellem finansieringskonto ved afrapportering af de to første perioder. Som det ses i Tabel 1 udlignes dette efter 2018.

 

 

Formål med Smart Industri

Formålet med Smart Industri er at sprede viden om og fremme anvendelse af industri 4.0 i flest mulige små og mellemstore virksomheder. Rammeprogrammet skal medvirke til at øge antallet af innovative små og mellemstore virksomheder for derigennem at øge produktivitet, vækst og jobskabelse. Projektet har et samlet budget på ca. 25 mio. kr. Heraf er ca. 6 mio. kr. finansieret af Region Midtjylland, 8 mio. kr. er privat medfinansiering fra deltagende små og mellemstore virksomheder og de sidste knap 11 mio. kr. stammer fra EU's Regionalfond.

Beslutning

Indstillingen tiltrådtes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-33-87-1-17

16. Eventuelt

Beslutning

Vækstforums kommende to møder blev drøftet. På mødet den 10. oktober ønskes der en orientering om overdragelsen af vækstforums projekter, herunder processen, hvem der overtager projekterne samt hvordan den fremadrettede opfølgning vil foregå. På mødet vil de kommende ansøgninger til vækstforum desuden være samlet således, at vækstforum kan prioritere de resterende regionale erhvervsudviklingsmidler. Ligeledes vil det på oktober-mødet blive besluttet, hvorvidt mødet den 10. december skal afholdes.

 

Ann Østergaard, Brian Bech Nielsen, Carsten Kissmeyer, Erik Flyvholm, H. C. Østerby, Jørgen Gaarde, Michael Tøttrup, Morten Ballisager, Morten Flæng og Uffe Jensen var forhindrede i at deltage i behandlingen af dette punkt.

Tilbage til toppen