DNA som det kan tage sig ud i gele
Region Midtjylland i front i Danmark med molekylærmedicinsk forskning og behandling på ny Skejby-afdeling

I fremtiden vil lægerne kunne se, om en rask person har anlæg for en alvorlig sygdom, og om personen har stor sandsynlighed for at få sygdommen. Lægerne vil kunne målrette undersø-gelser og forebyggende behandlinger præcis til personer med høj risiko for sygdom.

Det er ny viden og nye teknologier til at følge en sygdoms udvikling på molekyleniveau, som åbner helt nye muligheder for undersøgelse, behandling og forskning i mange sygdomme. Det gælder bl.a. kræftsygdomme, hjerte-kar-sygdomme, og forskellige kroniske lidelser. Derfor har Region Midtjylland i dag besluttet at oprette en molekylær-medicinsk afdeling ved Århus Universitetshospital, Skejby. Molekylærmedicinsk Afdeling rykker til oktober ind i Århus Stift-stidendes tidligere lokaler på Olof Palmes Alle i Skejby, og planen er, at afdelingen skal flytte ind i Det Nye Universitetshospital i Århus, når det bliver bygget.

Med nye molekylærmedicinske teknikker kan lægerne følge ændringer i organerne hos perso-ner med anlæg for en sygdom og stille diagnosen, før der kommer symptomer. Det giver langt bedre behandlingsresultater for færre penge, og patienterne slipper for unødig sygdom, bivirkninger og lidelse. Det er nemlig også muligt at afgøre, hvilke patienter, der kan have gavn af nye dyre behandlinger og hvem, der ikke har gavn af dem, for nye behandlinger hjælper kun, hvis målet (et molekyle i cellerne) er til stede.

Den molekylære medicin bruges allerede på mange afdelinger og laboratorier i Region Midt-jylland, og området er i stor vækst, men analyserne kræver stor ekspertise og dyrt appara-tur. Derfor er det en god ide at samle ekspertisen og det dyreste udstyr på én afdeling i regionen, som til gengæld skal understøtte resten af regionens hospitaler med højt specialiserede analyser og rådgivning. Planen er således at etablere en række ”core-centre” for tunge teknikker som skal bidrage med ekspertise til udviklingsprojekter og forskning i Region Midt indenfor molekylær medicin. Molekylærmedicinsk Afdeling skal ligeledes være hjemsted for den biobank som kræftplanen financierer til opbevaring af vævsprøver fra kræftpatienter.

- Der er tale om en meget visionær satsning på et område, som i løbet af få år kommer til at forandre vores forståelse af sygdomme, forebyggelse og behandling. Vi vil kunne tage et stort skridt fremad i kampen mod sene diagnoser, ineffektiv medicin og langsom indførelse af nye behandlinger, siger professor Torben Falck Ørntoft, der er en af initiativtagerne til Molekylærmedicinsk Afdeling.

Molekylærmedicinsk Afdeling skal i første omgang samle og styrke det forskningsmiljø, der skal udvikle den molekylære medicin, og være et godt sted for placering af forskningsmidler fra både offentlige og private fonde.

Molekylærmedicinsk forskning i Århus har allerede markeret sig internationalt med opsigtsvækkende resultater indenfor bl.a. kræftforskning og tiltrukket så store bevillingerfra forskningsfonde, i alt mere end 40 millioner kroner, at afdelingens forskningsmæssige drift de næste fem år er betalt.

Flere oplysninger

  • Cheflæge Kristjar Skajaa, tlf. 8949 5002
  • Ledende overlæge, professor Torben Falck Ørntoft, tlf. 8949 5100 / 2819 2680

Læs mere på www.skejby.dk