Med udmøntningen af en pulje til indkøb af medicoteknisk udstyr har Regionsrådet i Region Midtjylland besluttet at indføre robotkirurgi i Hospitalsenheden Vest.


Med udmøntningen af en pulje til indkøb af medicoteknisk udstyr har Regionsrådet i Region Midtjylland i dag besluttet at indføre robotkirurgi i Hospitalsenheden Vest.

Beslutningen betyder, at patienter i løbet af 3-4 måneder kan blive tilbudt avanceret robotassisteret kirurgi på Regionshospitalet Holstebro. Det vil hovedsageligt være i forbindelse med operationer for kræft.

I første omgang bliver robotten taget i brug inden for urinvejskirurgi og tarmkirurgi. Senere er det planlagt, at robotten også skal virke inden for det gynækologiske område.

- Beslutningen er udtryk for en spændende faglig udvikling. Det vil uden tvivl gavne patienterne, at den type tilbud nu også findes uden for universitetshospitalet, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Nye muligheder
Robotkirurgi er indført på alle universitetshospitaler i Danmark. Erfaringerne herfra viser, at kirurgien bliver mere skånsom og præcis. Der er færre blødninger og komplikationer, og der er mindre behov for smertestillende medicin. Teknikken giver bedre komfort for kirurgen, der bliver mindre træt under operationen, siger cheflæge Jens Friis Bak.

Udover mere skånsomme og præcise indgreb, giver robotten mulighed for, at Hospitalsenheden Vest kan tiltrække og fastholde læger og forskningsressourcer.

- I tiden frem mod etableringen af det nye hospital i Gødstrup, intensiverer vi aktiviteterne på forskningsområdet. I den forbindelse er vi nødt til at kunne tilbyde den nyeste teknologi og de nyeste metoder. Med operationsrobotten får vi nye forskningsmuligheder, samtidig med at vi kommer helt i front med blandt andet avanceret kræftkirurgi, tilføjer Jens Friis Bak.

Stort potentiale
Overlæge Niels Mikkelsen fra Urinvejskirurgisk Afdeling på
Regionshospitalet Holstebro bliver en af nøglepersonerne, der skal stå for indførslen og brugen af operationsrobotten. Han har tidligere opereret med robot på hospitalet i Aalborg, og ser et stort potentiale i, at kunne bruge robotten til blandt andet behandlinger for kræft – eksempelvis i prostata og nyrerne.

- Fordelen ved robotkirurgi er, at man kan lave ellers komplicerede operationer uden at åbne bughulen, som det ellers er nødvendigt ved traditionel kirurgi. Ved robotkirurgi sker indgrebet gennem små huller i huden, hvilket reducerer blodtabet og leder til et bedre slutresultat sammenholdt med traditionel kirurgi, påpeger Niels Mikkelsen.

Der er afsat 19,6 mio.kr. til anskaffelse af robotten, og det anslås, at den vil blive anvendt til 270 operationer om året.

Yderligere oplysninger: 
Regionsrådsformand Bent Hansen, tlf. 4031 3707
Cheflæge Jens Friis Bak, tlf. 7843 8510 / 4093 7985
Overlæge Niels Mikkelsen, tlf. 7843 5433