Hospital, kommuner og praksislæger i Vestjylland finder løsninger, der skal minimere overbelægning.


Hospital, kommuner og praksislæger i Vestjylland finder løsninger, der skal minimere overbelægning.
 
Begyndelsen af 2013 har været præget af omtale af overbelægning rundt om på landets hospitaler. Herunder på de medicinske sengeafdelinger. I den sammenhæng har der været fokus på, hvordan vi her i Vest håndterer overbelægning og presset på vores sengekapacitet.

Vores udgangspunkt for at arbejde med disse udfordringer er, at vi sammen med kommunerne og almen praksis i området har en lang tradition og veldokumenterede positive resultater i forhold til at finde gode effektive løsninger til fordel for borgerne og patienterne.

Aktuelt har vi i Hospitalsenheden Vest særskilt taget følgende skridt for at imødegå presset her og nu. 
  • 1. januar 2013 er der åbnet yderligere 8 medicinske senge, sådan at den samlede kapacitet for medicinske senge er sat op fra 132 til 140 senge.
  • Det er indgået en aftale med egne læger om ekstra fremmøde i weekenden for at skabe mere flow i patientforløbene.
  • Der er iværksat åbne akutte ambulatorier, så vagtlæge eller egen læge om aftenen og natten kan visitere til umiddelbart fremmøde i et ambulatorium enten samme dag eller næste dag.
  • I en enkelt afdeling er behandlingskapacitet rettet mod planlagte ikke-akutte behandlinger konverteret til akut kapacitet.
  • I uge 6 har vi haft aflyst store dele af de samlede elektive behandlinger for at skaffe kapacitet til akutte patienter.

Nye tiltag
Desuden har vi nu sat turbo på et arbejde, der skal skabe mere flow i patientforløbene på hospitalet. Et arbejde der tillige involverer samarbejdet med kommunerne og praksislægerne og bygger videre på de gode erfaringer, vi har med opfølgende hjemmebesøg og andre tiltag der gør, at udskrivning af patienter fungerer rigtig godt i vores del af landet.

Men vi ved også af erfaring, at vi kan gøre det bedre, når vi gør det sammen i et godt partnerskab. Hvorfor er der på tværs af geografi forskelle i borgernes sygehusforbrug? Hvilke muligheder er der i forhold til akutpladser og lignende i kommunerne? Hvor godt kender
almen praksis, lægevagten og hospitalsvisitationen til de muligheder som allerede findes i kommunalt regi?

Det er spørgsmål, som vi er enige med kommunerne og praksislægerne om at søge svar på. Og der er alt mulig grund til at være optimistiske. For vi kan konstatere, at der er vilje til at ville finde andre og nye løsninger. Blandt andet har Lemvig kommune åbent et tryghedshotel, hvortil vagtlæger og sygeplejersker i den kommunale hjemmepleje og sygehuset kan visitere borgere døgnet rundt. Typisk ældre mennesker, der ikke kan klare sig uden pleje, men som ikke har behov for en speciallæge/højt specialiseret (og dyr) seng på hospitalet. Nogle kommuner, blandt andet Holstebro Kommune, har uddannet sygeplejersker med særlige kompetence, sådan at de kan give borgere med kroniske sygdomme som fx KOL, råd, vejledning og behandling i borgerens eget hjem.

Fælles eksperimenter
Der er igangsat en række perspektivrige tværsektorielle projekter. Herunder et samarbejde mellem sygehusets geriatriske funktion og Holstebro Kommune. Sygeplejersker fra kommunen er i dagtiden tilknyttet sygehusets geriatriske team og skaber et naturligt bindeled, ligesom der etableres et geriatrisk akut ambulatorium, hvor ældre borgere med funktionstab kan undersøges og behandles uden behov for indlæggelse. Der er netop bevilget 5 mio. kr. til projektet.
I et andet projekt bliver udvalgte patienter fulgt af hospitalet i 30 dage, hvor kommunens hjemmesygeplejersker kan bruge hospitalet som lægefaglig backup. Det er en kæmpe fordel for patienterne, fordi så mange af genindlæggelserne sker i de første dage, efter en patient er udskrevet, og ofte inden at patienten kan modtage opfølgende hjemmebesøg fra sin praktiserende læge.
 
Endeligt har vi her i 2013 fået 1,5 mio. kr. fra regionen til at gøre et forsøg i det vestjyske, hvor vi i et ligeværdigt og forpligtende fællesskab mellem region, Herning og Holstebro kommuner, laver en fælles bestyrelse. Projektet hedder ”slip sundheden fri” og handler i bund og grund om, hvordan vi sammen ville agere, hvis hospital, kommune og lægepraksis var en og samme virksomhed.
Målsætningen på kort og længere sigt er at få et endnu mere sammenhængende sundhedsvæsen og dermed bedre patientforløb.

Det ser vi som den langsigtede løsning på problemerne med overbelægning. Vi tror på, at et af de væsentlige midler er at sikre, at der ikke i sygehussengene ligger patienter, som kan klares tilstrækkeligt et andet sted. Det er godt for patienten, for skatteborgeren og for et hårdt presset personale.

Yderligere information
Hospitalsdirektør Henning Vestergaard, tlf. 2048 0683
Cheflæge Jens Friis Bak, Hospitalsenheden Vest, tlf. 4093 7985