13.06.2016

Koncerndirektør Ole Thomsen, Region Midtjylland har sammen med hospitalsdirektør Gert Sørensen og lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital, skrevet mindeord om sygeplejefaglig direktør Vibeke Krøll, som døde natten til 11. juni efter kort tids sygdom:

Vibeke Krøll var en dybt faglig og engageret leder, der med sin enorme arbejdsindsats, nytænkning og faglighed har sat dybe spor i hele sundhedsvæsenet. Vibeke er død efter kort tids sygdom. Hun blev 65 år.

Vibeke Krøll blev chefsygeplejerske på Skejby Sygehus i 2003, og siden dannelsen af Aarhus Universitetshospital 1. april 2011 ved en fusion af Skejby og Aarhus Sygehus var hun sygeplejefaglig direktør for hele Aarhus Universitetshospital.

Vibeke blev uddannet sygeplejerske fra Århus Kommunehospital i 1975, og hun blev leder for første gang allerede som 26-årig. I sin karriere var hun desuden sygeplejelærer i Holstebro, faglig sekretær i Dansk Sygeplejeråd, forskningsmedarbejder ved Den Medicinske Forskningsenhed i Ringkjøbing Amt og udviklingskonsulent på Herning Centralsygehus.

Hun var stolt af sin baggrund som sygeplejerske, men sammen med resten af hospitalsledelsen var hun først og fremmest optaget af, at behandlingen på hospitalet skulle give mening for patienten. Derfor kærede hun sig ikke kun om sygeplejen men også for helheden, kvaliteten og udviklingen af behandlingerne - både på hospitalet og i samarbejdet med Aarhus Kommune. Hun har hele tiden fokuseret på den kvalitet, sundhedsvæsenet leverer til patienterne og på det samspil, der skal være mellem de forskellige dele af sundhedsvæsenet.

Vibeke har i meget høj grad været med til at præge udviklingen i Region Midtjylland, og hendes indsats for sundhedsvæsenet i Danmark har over en lang årrække været helt enestående. Hendes ledetråde udtrykkes bedst i to sætninger fra hospitalets strategi, som Vibeke gjorde til sine egne, og som hun ofte gentog: 'Patientens behov kommer altid først' og 'Vi skaber resultater gennem samarbejde'.

Vibeke Krøll havde en dyb faglig indsigt, hun var myreflittig, og gennem årene blev hun ved med at udvikle sine kompetencer og sin ledelsesstil. Hun var forfatter til flere ¬bøger, skrev mange faglige artikler og holdt utallige foredrag om ledelse, kvalitetsudvikling og uddannelse. Hun udbyggede gennem årene sin uddannelse med en et-årig videreuddannelse på Danmarks Sygeplejehøjskole og hun blev Master of Public Health på Nordiska Högskolan för Folkhälsovetenskap (NHV) i Göteborg i 1995. I 1995 blev hun chefsygeplejerske på Herning Centralsygehus, og i godt et par år, inden hun kom til Skejby, var hun kvalitets- og udviklingschef i Ringkjøbing Amt.

I de senere år fokuserede Vibeke i særlig grad på sundhedsvæsenets evne til at inddrage patienterne i beslutningsprocesserne og i styringen af selve behandlingen. Senest stod hun i spidsen for Aarhus Universitetshospitals engagement i projektet 'Det Brugerinddragende Hospital', som er et samarbejdsprojekt mellem ViBIS, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Når hun var i stand til at engagere det meste af hospitalet i så stor en satsning, så illustrerer det, at hun var en strategisk topleder, der havde lange sigtelinjer for både sygeplejens rolle og hospitalets udvikling.

Vibekes engagement og energi i forbindelse med at skabe store forandringer er velkendt, og hendes evne til at tale overbevisende om behov for udvikling for patienternes skyld var uden sin lige i sundhedsvæsenet. Hendes indsats har været af uvurderlig betydning.

Æret være hendes minde.