10.11.2016

Region Midtjylland har for anden gang uddelt Initiativprisen og Smartprisen til afdelinger, der har opfundet eller genbrugt løsninger, der gavner borgerne eller regionens økonomi og helst begge dele.

Ingen skal komme hjem fra hospitalet til et tomt køleskab.

Regionshospitalet Randers tilbyder derfor alle patienter, som bliver udskrevet fra en af hospitalets sengeafdelinger, at de kan få en madpakke med sig hjem.

Madpakken består af smørrebrød, som patienterne selv kan vælge fra dagens menukort. Det pakkes i en plastikbakke, så det holder sig friskt på hjemturen. Omtrent 50 patienter tagerdagligt imod tilbuddet om at få en madpakke med hjem. 

Foto: Helle Brandstrup Larsen.

Akutafdelingen på Regionshospitalet Randers, som har udviklet madpakkekonceptet i samarbejde med Patientkøkkenet, er netop blevet belønnet for initiativet med Region Midtjyllands Initiativpris 2016.

- Initiativet viser, hvor lidt der faktisk skal til, for at gøre en stor forskel. Hvor vigtigt det er, at vi vender vores tankesæt på hovedet og arbejder med, hvordan vi kan få en merværdi ud af det, vi allerede har og samtidig udfordrer, hvad vores rolle er i relation til patienten. I vinderinitiativet bliver patienten taget i hånden i overgangen fra hospitalet til hjemmet på en ret enkel måde, sagde 2. næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland og medlem af priskomitéen Anne V. Kristensen (V) ved prisuddelingen om valget af madpakkekonceptet som modtager af Initiativprisen 2016.

I alt 40 innovative løsninger var indstillet til prisen.

Det er da smart!

Når patienter fra Medicinsk Afsnit på Regionshospitalet Herning er klar til at blive udskrevet og ikke længere har behov for at ligge i en seng, så bliver de flyttet til en særligt indrettet udslusningsstue, kaldet Slusen.

Slusen er indrettet med behagelige hvilestole og et spisebord, hvor der både kan spises eller læses avis. Og når patienterne opholder sig i Slusen kan de stadig få taget en blodprøve, en dosis medicin eller modtage de sidste informationer om, hvordan de skal forholde sig, når de kommer hjem. Men de optager ikke længere en seng og et skab på en sengestue, og det kommer nye patienter til gavn.

Foto: Charlotte Feldbæk Ranneris

Ideen til Slusen på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Herning er inspireret af et lignende udskrivelsesmiljø på en lungemedicinsk afdeling i Region Sjælland.

En god idé bliver ikke dårligere af, at den er udtænkt andre steder, og derfor er Slusen netop blevet belønnet med Region Midtjyllands Smartpris, som gives for genbrug af en god løsning opfundet andre steder. Slusen blev udvalgt mellem 21 indstillede genbrugsløsninger.

- Løsningen med Slusen stiller skarpt på, hvordan man kan hjælpe patienter gennem en overgang fra hospitalet til hjemmet – hvordan man kan inddrage dem i den rejse, en udskrivelse er. Det er en løsning, der adresserer og giver et svar på en af de store udfordringer, der er i sundhedsvæsnet, nemlig overgange mellem sektorer, og så har den haft en positiv effekt på afdelingens patientflow, hvilket gavner ikke blot afdelingen selv, men også nabo-afdelingerne, sagde regionsrådsmedlem og priskomitemedlem Lone Langballe (DF) om tildelingen af Smartprisen til Slusen.

Alle de indstillede løsninger til henholdsvis Smartprisen og Initiativprisen kan ses på Region Midtjyllands hjemmeside på
www.rm.dk/om-os/initiativpris

Flere oplysninger:

  • Anne V. Kristensen, 2. næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland og medlem af priskomiteen. Tlf. 2942 3304
  • Lone Langballe, regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og medlem af priskomiteen. Tlf. 2934 6662.
  • Om madpakkeordningen på Regionshospitalet Randers: Oversygeplejerske Bodil Clemensen, Akutafdelingen, Regionshospitalet Randers. Tlf. 7842 0302/2328 1654
  • Om Slusen på Medicinsk Afsnit på Regionshospitalet Herning: Afdelingssygeplejerske Helle Østergaard, Medicinsk Sengeafsnit, Regionshospitalet Herning. Tlf. 7843 6003/2025 9935

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/regionsradsmedlemmer/