22.09.2016

Forskning bekræfter, at hjernen kan være midlertidigt påvirket efter en hjerteoperation. Forskerne har fundet nogle faktorer, som ser ud til at øge risikoen for kognitiv påvirkning efter operationen, og som til en vis grad kan forebygges.

Nyere forskning har vist, at hukommelse og koncentrationsevne kan være nedsat efter hjertekirurgi. Tilstanden kan i sjældne tilfælde være langvarig eller blive permanent med alvorlige konsekvenser for patienternes livskvalitet.

Forskere på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har derfor undersøgt, om påvirkning af den kognitive funktion kan begrænses ved at bedøve patienterne med et hurtigtvirkende anæstesimiddel, remifentanil, fremfor med et længerevirkende anæstesimiddel, sufentanil.

60 patienter, som skulle have en bypass-operation og eventuelt en ny hjerteklap på Aarhus Universitetshospital indgik i studiet og blev bedøvet med et af de to anæstesimidler efter lodtrækning. Patienterne fik foretaget kognitiv test før operationen, samt 1, 4 og 30 dage efter operationen.

Dagen efter operationen havde 48,3 % af patienterne mere end 10 % forringelse af deres kognitive funktion, og det samme gjorde sig gældende for 28,6 % af patienterne fire dage efter operationen. 30 dage efter operationen var den kognitive funktion på samme niveau som før operationen. Der var på intet tidspunkt forskel mellem patienter, der fik hurtigt- og langsomt virkende medicin, men der var andre interessante fund.

Tre faktorer viste sig at have betydning for den kognitive funktion i dagene efter operationen:
1. Nedsat kognitiv funktion allerede inden operationen
2. Påvirket kredsløb under operationen
3. Respirator-behandling i mere end 6 timer efter operationen

- Resultaterne understreger vigtigheden af at opretholde stabilt kredsløb under operationen, og at fast-track patientforløb med kort respiratorbehandling kan være med til at forebygge forringelse af den kognitive funktion i forbindelse med hjertekirurgi, siger cand.scient.san. og ph.d.-studerende Linda Aagaard Rasmussen.

Andelen af patienter med påvirket kognitiv funktion var mindre end forventet og rapporteret i andre studier.


Resultaterne er offentliggjort i artiklen:
Rasmussen LA, Ryhammer PK, Greisen J, Bhavsar RR, Lorentzen AG, Jakobsen CJ.
Ultrashort acting remifentanil is not superior to long-acting sufentanil in preserving cognitive function-a randomized study. J Clin Anesth. 2016 Sep;33:127-34. doi: 10.1016/j.jclinane.2016.03.023. Epub 2016 Apr 29.

Yderligere information:
Cand.scient.san. og ph.d.-studerende Linda Aagaard Rasmussen på tlf. 8716 7921 eller mail linda.rasmussen@ph.au.dk