Chancen for overlevelse mangedobles med hurtig brug af hjertestarter
Når der sker hjertestop uden for hospital i Danmark, træder vidner til med livreddende førstehjælp i 67,5 pct. af tilfældene.
Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der 3 pct. chance for at overleve. Yder en lægmand – eksempelvis en hjerteløber – livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 12 pct. Hvis der også stødes med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, kan op mod 50 pct. overleve.
Forskning
Forskning tilknyttet TrygFonden Hjerteløber skal dokumentere, hvilken betydning hjerteløberne har for overlevelsen. Det bliver også undersøgt, hvordan det er for hjerteløberne at blive kaldt på mission og medvirke til genoplivningsforsøg. Målet er at blive klogere på, hvordan vi i fremtiden bedst involverer danskerne i at redde liv.
Om TrygFonden Hjerteløber
- TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.
- Når man er tilmeldt som frivillig i TrygFonden Hjerteløber, vil man kunne blive kaldt ud, hvis man befinder sig nær et hjertestop i enten Region Midtjylland eller Region Hovedstaden.
- Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra regionernes Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden.
- Hjerteløberne alarmeres via appen og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
- Akutberedskabet alarmerer ca. 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringer fra Region Hovedstaden viser, at cirka halvdelen ser alarmen og reagerer på den.
- TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.
- I dag er der ca. 24.000 frivillige hjerteløbere tilmeldt TrygFonden Hjerteløber.
- Danmark er med i toppen internationalt, når det handler om at bruge moderne teknologi til at redde liv ved hjertestop. TrygFonden står bag TrygFonden Hjertestart og TrygFonden Hjerteløber, som begge er apps, der gør det muligt for danskerne at finde hjertestartere og melde sig frivilligt til at træde til ved hjertestop.
- Projektet gik i luften den 1. september 2017 i Region Hovedstaden og den 16. oktober 2018 i Region Midtjylland.
TrygFonden
TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger.
Bliv TrygFonden Hjerteløber
Hvis du er over 18 år, bor i Region Midtjylland eller Region Hovedstaden og har en smartphone, kan du blive TrygFonden hjerteløber. Du skal downloade appen ”TrygFonden Hjerteløber” og tilmelde dig. Når der bliver ringet 1-1-2 om et formodet hjertestop, kan regionens akutberedskab alarmere dig via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjertelungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop. Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som kan afvises eller accepteres. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med. Læs mere på www.hjertestarter.dk/saadanredderduliv/bliv-hjerteloeber
- Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland, tlf. 2360 2768, kuhnau@rr.rm.dk
- Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør i Præhospitalet, Region Midtjylland, tlf. 2134 9887, persi@rm.dk
- Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, tlf. 4177 9300, gt@trygfonden.dk
- Fredrik Folke, klinisk forskningslektor på Herlev-Gentofte Hospital og forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab, tlf. 2818 2978, fredrik.folke@regionh.dk
- Bo Nees Iversen, ledende overlæge for lægebiler og akutbiler i Præhospitalet, Region Midtjylland, tlf. 7841 4939, boiverse@rm.dk