Fakta om screening for tarmkræft
- På verdensplan tilskrives tarmkræft omkring 10 procent af alle kræfttilfælde og 10 procent af alle kræftrelaterede dødsfald. I Danmark får ca. 5000 stillet diagnosen hvert år – lidt flere mænd end kvinder. Knap 2000 danskere dør hvert år af sygdommen.
- I Danmark inviteres alle mellem 50-74 år til at deltage i det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft hvert andet år. Screeningen foregår ved, at borgeren indsender en afføringsprøve, der opsamles med et testsæt, der sendes hjem til borgeren sammen med invitationen. Hvis der findes blod i prøven, inviteres borgeren til en opfølgende kikkertundersøgelse. Ca. 5 procent om året inviteres til en opfølgende kikkertundersøgelse.
- I 2020 havde 55 procent af de inviterede mænd indsendt en afføringsprøve indenfor 4,5 måneder efter at have modtaget invitationen til screening. For kvinderne var tallet 65 procent.
- Det nationale screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft blev indført i Danmark i 2014. Herefter havde programmet en 4-årig indkøringsperiode, hvor alle i målgruppen blev inviteret til screening én gang. Målgruppens fødselsmåned afgjorde, hvornår de blev inviteret til den første screening.
Bag om forskningsresultatet
Studietype:
Nationalt, registerbaseret kohortestudie
Samarbejdspartnere:
Ingen
Ekstern finansiering:
Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond
Interessekonflikter:
Ingen
Læs den videnskabelige artikel:
Colorectal cancer mortality after randomized implementation of FIT-based screening - a nationwide cohort study: https://doi.org/10.1177/09691413221102212