Kort om Indsatsplan for jordforurening 2022
Overfladevand – en opgave i 2021/22
Region Midtjylland skal som noget nyt i 2021 og 2022 undersøge i alt ca. 80 forurenede grunde, der kan true vandløb, søer, fjorde og hav. Indsatsen skal være med til at danne grundlag for en landsdækkende plan for vandmiljøet. I 2021 undersøgte regionen 40 lokaliteter, og forventer et tilsvarende antal i 2022. I 2021 fandt man bl.a. en stor PFAS-forurening i en sø ved Thyborøn som led i undersøgelserne.
Indledende og videregående forureningsundersøgelser
Regionen forventer i 2022 at udføre ca. 190 indledende forureningsundersøgelser – det drejer sig om både grundvandsundersøgelser og undersøgelser af boliger. Det forventes derudover, at der i alt bliver udført videregående forureningsundersøgelser på 57 forurenede grunde. Hovedparten af grundene er udvalgt efter høring af de midtjyske kommuner. Det endelige antal af forureningsundersøgelser, som udføres i 2022, vil afhænge af undersøgelsernes omfang.
Afværge, drift og overvågning
Der arbejdes i 2022 med afværgeprojekter på ca. 14 grunde, hvor der oprenses eller afskærmes i forhold til jordforurening, der kan true menneskers sundhed eller true grundvandet. Regionen gennemfører endvidere en længerevarende drifts- og overvågningsindsats på 55 forurenede grunde, hvor der tidligere har været eller p.t. er aktive afværgeindsatser, eller steder hvor udviklingen af forureningstilstanden løbende moniteres.
PFAS-forureninger
Regionen vil i 2022 forsætte med at undersøge for PFAS-forurening på lokaliteter, hvor der kan være eller allerede er konstateret forurening med PFAS. Regionen forventer at gennemføre indledende undersøgelser på de brandøvelsespladser, som er omfattede af offentlig indsats og ikke er Forsvarets indsatsansvar. Foreløbig er der planlagt indledende undersøgelser på tidligere brandøvelsespladser i Randers og Thyborøn, og to steder i Holstebro fortsætter igangværende undersøgelser af PFAS-forurening.
Større indsats ved tidl. højttalerfabrik i Videbæk
I 2022 begynder oprensning af jord- og grundvandsforureningen ved en tidligere højttalerfabrik på Stationsvej i Videbæk. Forureningen udgør en risiko for grundvandet og drikkevandsforsyningen i området og periodevist også for naboboliger. Oprensningen skal foregå med opvarmning (termisk) og vurderes at ville koste i alt 10-14 mio. kroner. Læs mere på www.videbak.rm.dk
Generationsforureningerne
I 2022 er fokus på undersøgelser på Cheminovas gamle fabriksgrund for at få viden nok til at sende oprensning i udbud, og i 2022 skal udbuddet af opgaven med at oprense kemikaliedepotet ved Høfde 42 afgøres, så oprensning kan komme i gang.
I 2019 blev der afsat 50 mio. kr. i øremærkede midler fra staten til arbejdet med forureningerne på Harboøre Tange. På finansloven for 2021 er der frem til 2025 bevilget i alt 630 mio. kroner til gennemførelse af fase 1 i regionernes plan for generationsforureningerne. Fase 1 omfatter bl.a. de to lokaliteter Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund i Region Midtjylland, hvor en fuldskala oprensning forventes at kunne gennemføres for 250 mio. kr. per lokalitet. I forlængelse af finansloven kom Aarhus Universitets Forskningsfond via Auriga Industries med tilsagn på et bidrag på 125 mio. kroner øremærket til oprensningen af Høfde 42 depotet.
Følg med i generationsforureningerne på: www.harboøretange.rm.dk