Fakta
Om udbuddet
- Region Midtjylland sendte oprensnings-opgaven i udbud i december 2021. I februar 2022 blev tre virksomheder, Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger A/S, med deres respektive støttende enheder, prækvalificeret. I juni 2022 var der tilbudsfrist for indledende tilbud, og siden da har der været dialog og forhandling med tilbudsgiverne. 2. forhandlingstilbud blev afleveret 15. september 2022.
Om Høfde 42
- Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 50’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.
- Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
- Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder 7 tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der bl.a. har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.
Om generationsforureninger og oprensning
- I december 2020 besluttede partierne bag Finansloven 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kroner over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der bl.a. renses op på Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Desuden giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova), der er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond, et engangsbeløb på 125 mio. kroner til oprensning ved Høfde 42. I 2019 blev der desuden øremærket 50 mio. kroner på finansloven til forureningerne ved Harboøre Tange.
- Der kendes i dag 10 generationsforureninger i Danmark. Tre af dem ligger på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjylland og stammer fra kemikalieproduktion fra virksomheden, som dengang hed Cheminova. Se mere på generationsforurening.dk
- Læs mere på: harboøretange.rm.dk
Kontakt
- Regionsrådsformand, Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), kuhnau@rr.rm.dk
- Formand for Udvalg for Regional Udvikling, Bent Graversen (V), tlf. 2020 3059 / bent.graversen@rr.rm.dk
- Kontorchef, Region Midtjyllands jordforureningskontor, Morten Bondgaard, 2933 5564 / bondgaard@ru.rm.dk