Selvvalgte indsatsområder
Foruden de obligatoriske indsatsområder arbejder enhederne også med en række selvvalgte indsatsområder.
Her kan du se, hvilke selvvalgte indsatsområder Psykiatrien i Region Midtjylland arbejder med.
Reducer forbruget af usterile medicinske engangshandsker
Region Midtjylland brugte 37 millioner usterile medicinske engangshandsker i 2023. Internationale, nationale og regionale undersøgelser samt observationer peger på, at vi kan spare mellem 30 og 50 % af dem ved at efterleve de infektionshygiejniske og de arbejdsmiljømæssige retningslinjer.
Det vil både spare en betydelig mængde CO2 og affald. Derudover vil det sikre bedre hygiejne.
Tiltag for enheden i 2025-2026
- Reducer forbruget af usterile medicinske engangshandsker med mindst 30 % ved at følge de regionale infektionshygiejniske retningslinjer.
Reduktion af medicinspild
Medicinrum skal designes til at støtte en arbejdsgang med rationel og patientsikker håndtering af vederlagsfri medicin i patientbehandlingsforløb med fokus på at reducere medicinspild.
Tiltag for enheden i 2025-2026
- Etablere medicinrum for vederlagsfri medicin på alle Psykiatriens fem matrikler.
Reduktion af madspild
Madspild på frokost- og aftensmåltider nedbringes ved at tilpasse madbestillinger efter patientgruppers ernæringsbehov og madpræferencer.
Tiltag for enheden 2025-2026
- Reducere madspild i alle sengeafsnit i Psykiatrien med 10 % målt i kilo ved tredages målinger før og efter implementering.
Reduktion af forbrug
Tiltag for enheden i 2025-2026
1: Støtte medarbejderengagement i bæredygtighedsarbejdet:
- Alle funktionsenheder, sengeafsnit og klinikker i Psykiatrien skal vælge og implementere to til tre initiativer fra Regionens Bæredygtighedskatalog eller udarbejde egne lokale bæredygtighedstiltag.
- Tiltaget har til formål at sikre et solidt organisatorisk fundament og aktivt ejerskab blandt medarbejderne i Psykiatrien. For at understøtte den kulturændring, som tiltaget kræver, er der udpeget bæredygtighedsnøglepersoner og -ambassadører i alle afdelinger.
2: Etablering af fælles lagre og ressourceoptimering:
- Reduktion af forbrug skal opnås ved at etablere fælles lagre for sjældent anvendte varer på alle fem matrikler og tilpasse vareudvalg og mængder i brik- og depotskabe. Samtidig skal lagerstyringen optimeres for at sikre bedre vareflow, færre varenumre og minimere spild, med særligt fokus på akutbordsartikler og værnemidler. Målet er en 10 % reduktion i forbruget på fællesdepoter.