Abonnér
Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Gødstrupklyngen
den 12. april 2023 kl. 09:30
i Rådhuset i Herning, Lokale A1.158 Broen

 


Sagnr.: 1-31-72-446-22

1. Mødedeltagere

Sagsfremstilling

Mødedeltagere:

Anders Kühnau, Regionsrådsformand (A) (regional formand)

Niels Viggo Lynghøj, regionsrådsmedlem (A)

Susanne Buch, regionsrådsmedlem (F)

Anne Marie Søe Nørgaard, regionsrådsmedlem (V)

Dorte West, borgmester Herning Kommune (V) (kommunal formand)

H.C. Østerby, borgmester Holstebro Kommune (A)

Ib Lauritsen, borgmester Ikast-Brande Kommune(V)

Erik Flyvholm, borgmester Lemvig Kommune (V)

Hans Østergaard, borgmester Ringkøbing-Skjern Kommune (V)

Mads Jakobsen, borgmester Struer Kommune (V)

Susanne Krogsgaard, PLO-Midtjylland, praktiserende læge i Ringkøbing-Skjern Kommune


Henning Voss, kost. hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup

Kristine Lindeneg Drejø, konst. kontorchef, Sundhedsplanlægning

Søren Liner Christensen, direktør, Herning Kommune

Pia Ulv Helleland, direktør, Lemvig Kommune

Lotte Junker Pedersen, direktør Struer Kommune

Yelva Bjørnholt Jensen, direktør Holstebro Kommune

Anette Ørbæk Andersen, direktør Ringkøbing-Skjern Kommune

Karin Locander, stabschef Herning Kommune (sekretariat)

Leanne Hejlskov, AC-fuldmægtig Sundhedsplanlægning (sekretariat)

Beslutning

Afbud fra:

  • Henrik Idriss Kise, PLO-Midtjylland, praktiserende læge i Silkeborg Kommune
  • Tina Ebler, hospitalsdirektør, Psykiatrien. I stedet deltog Claus Lassen Graversen, sygeplejefaglig direktør, Psykiatrien.
  • Louise Berg, direktør Ikast-Brande Kommune. I steder deltog Flemming Storgaard, kommunaldirektør, Ikast-Brande Kommune



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-74-14-23

2. Prioritering af fokusområder indenfor psykiatri

Det indstilles,

at forslag til fokusområder inden for psykiatrien i Gødstrupklyngen drøftes
at der prioriteres ét fokusområde indenfor voksenpsykiatrien samt ét fokusområde indenfor børne- og ungepsykiatrien


Sagsfremstilling

Punktet indledes med et oplæg ved Yelva Bjørnholdt Jensen og Tina Ebler, der vil præsentere prioriteringerne inden for hhv. voksenområdet samt børne- og ungeområdet.


Gødstrupklyngen blev på første møde i oktober 2022 præsenteret for det lokale udfordringsbillede. Det blev besluttet, at psykiatri bør prioriteres.
Der har været nedsat en task force for psykiatri, som er kommet med forslag til udfordringer/indsatsområder inden for både voksen- samt børne- og ungepsykiatri.


Helt overordnet er det en strukturel udfordring, at én region skal samarbejde om den enkelte borger med mange kommuner med forskellige tilbud og forskellige serviceniveauer. Det er task forcens anbefaling, at parterne i fællesskab forsøger at ramme den rette balance mellem ensartethed i kommunerne og muligheden for lokale løsninger.


Forslag til fokusområder er præsenteret nedenfor. Task forcens forslag til fokusområder er yderligere kvalificeret af de operative grupper for voksenpsykiatri samt for børn, unge og familien. Det anbefales, at der i første omgang prioriteres ét fokusområde inden for voksenpsykiatrien og ét fokusområde inden for børne- og ungepsykiatrien af hensyn til ressourcer. Den samlede afrapportering fra task forcen er desuden vedlagt, hvor nærmere uddybning af forslag til fokusområder fremgår.


Forslag til fokusområder indenfor voksenpsykiatrien

Følgende er task forcens forslag til fokusområder inden for voksenområdet:


  1. Akutte genindlæggelser – rette patient i rette tilbud – Det anbefales, at følge eksisterende tiltag

Regionspsykiatrien Gødstrup og de seks kommuner i Gødstrupklyngen har udarbejdet og godkendt en samarbejdsaftale om en tættere sammenhæng mellem parterne vedr. tvangsindlæggelser samt ikke planlagte genindlæggelser i psykiatrien. Det er desuden besluttet at følge data på tvangsindlæggelser og ikke planlagte genindlæggelser for at følge op på, om samarbejdsaftalen har en effekt.


Det anbefales, at der ikke sættes yderligere i gang vedr. akutte genindlæggelser på nuværende tidspunkt, men at det det igangværende arbejde følges.


  1. Behandlingskontinuitet (udeblivelser) - Anbefales igangsat

Der er et relativt stort antal udeblivelser i psykiatrien i Gødstrupklyngen (data fremgår af vedlagte notat). Dette er en udfordring, da udeblivelser har en negativ effekt på borgerens helbredstilstand samt er et spild af ressourcer i sekundærsektoren, hvilket kan have en afledt effekt i kommunen og/eller almen praksis.


Det anbefales, at der igangsættes en indsats, hvor problemstillingen afdækkes nærmere. Et forslag er, at kommunen følger borgeren mere rundt i systemet fx ved, at der i forbindelse med bevilget bostøtte til borgere inden for psykiatrien skal indlægges en funktion, der handler om at guide og ledsage borgeren. Det anbefales at tænke i prøvehandling og følge indsatsen med data. Målgruppen anbefales at være unge 18-30 år, der er tilknyttet bostøtte. En sådan indsats vil betyde en større kommunal opgave og vil derfor fordre ressourcetilførsel. Både indsats og økonomi skal nærmere afdækkes. Indsatsens kan eventuelt samtænkes med fokusområde 3 (nedenfor), da borgere der passer deres behandling i større omfang har mulighed for også at passe et arbejde eller uddannelse.


  1. Arbejdsmarked og uddannelse - Anbefales igangsat

Borgere med psykiske lidelser kan have svært ved at få fodfæste eller ved at fastholde deres plads på arbejdsmarkedet. En løsning på en del af udfordringen kan være metoden Individuelt Planlagt Job med Støtte (IPS), der er en afprøvet metode, som har vist gode erfaringer. Flere af kommunerne i Gødstrupklyngen anvender allerede metoden.


Det anbefales, at der igangsættes en indsats, hvor parterne i fællesskab undersøger IPS-metoden nærmere. Der skal være fokus på eksisterende erfaringer med et systematisk samarbejde om IPS-metoden i andre regioner. Hvis indsatsen prioriteres, skal det samtænkes med 10-årsplanen for psykiatri, hvor styrkelse af samarbejde omkring fastholdelse af job og uddannelse er beskrevet som en anbefaling.


  1. Dobbeltdiagnose - Anbefales at afvente

Borgere med dobbeltdiagnoser (psykiatrisk problemstilling og samtidigt misbrug) er ofte en kompleks borgergruppe, der kræver en intens tværsektoriel indsats. Der er indgået en national politisk aftale om, at regionerne fra 2024 skal overtage misbrugsbehandlingen for borgere med psykiatriske lidelser fra kommunerne. Forhandlingerne om udmøntningen af aftalen pågår stadig.


Med afsæt i dette anbefales det, at en fælles indsats ift. borgere med dobbeltdiagnose afventer udmøntningen af den nationale aftale i 2024, og derfor ikke prioriteres først.


Anbefalingen er således at igangsætte fokusområde 2 og/eller 3.


Forslag til fokusområder indenfor børne- og ungepsykiatrien

Følgende er forslag til fokusområder inden for børne- og ungeområdet:

  1. Tidligere fælles indsats for at øge trivslen hos børn & unge – Der anbefales en mere målrettet tilgang i regi af fokusområde 2 og 3

Både behandlingspsykiatrien, PPR i kommunerne og almen praksis oplever en stigning i antallet af henvendelser på børn og unge i mistrivsel, der samtidig har psykiske problemstillinger.


Udfordringen er todelt, hvor der dels bør fokuseres på forebyggelse, tidlig opsporing og tilknytning til skole og ungdomsuddannelse og dels et fokus på den rette indsats på rette tidspunkt for børn og unge, der er i mistrivsel eller begyndende mistrivsel.


Dette fokusområde er meget bredt, og er desuden et nationalt fokus. Der anbefales derfor en mere målrettet indsats i regi af fokusområde 2 og 3 (fremgår nedenfor).


  1. Tværsektoriel fælles indsats for tidlig hjælp og 3. Et forebyggelsesperspektiv ift. skolevægring – tidligere gensidig involvering på tværs af sektorgrænser – Anbefales igangsat som en samlet indsats med sammenhæng til eksisterende tiltag

Det anbefales, at der igangsættes en indsats med henblik på udvikling af vidensdeling, en hurtigere respons og tidligere tværsektoriel indsats i Gødstrupklyngen. Med et fælles udgangspunkt i tidlig opsporing vil det være realistisk at kunne beskrive en systematik, som kan anvendes i alle seks kommuner i Gødstrupklyngen. I operationaliseringen af udfordringerne bør de eksisterende helhedsorienterede kommunale indsatser medtænkes. Det vil være relevant at inddrage både KUI (kommunal ungeindsats) og HOI (Helhedsorienteret indsats).


Indsatsen skal desuden ses i sammenhæng med Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel (til politisk behandling i regionsråd og byråd), udmøntningen af 10-årsplanen for psykiatri, specifikt med fokus på anbefalingen om opbygning af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel samt eventuelt inspirationskataloget om børn og unge i psykisk mistrivsel.


Det prioriterede fokusområde inden for børne- og ungeområdet vil desuden blive set i sammenhæng med inspirationskataloget for børn og unge i psykisk mistrivsel. Inspirationskataloget er vedlagt som bilag til punkt 3.


Vedr. økonomi

Det forventes, at de prioriterede indsatsområder vil kræve økonomiske ressourcer tilført. Økonomien i eventuelle indsatser skal derfor nærmere afdækkes, når konkrete fokusområder er prioriteret.


Beslutning

Med afsæt i det indledende oplæg fra Yelva og Claus blev fokusområderne inden for psykiatrien drøftet. Oplæggene er vedlagt som bilag.


Det blev besluttet, at der indenfor voksenpsykiatri arbejdes videre med fokusområderne Behandlingskontinuitet og Arbejdsmarked og uddannelse. Indenfor børne- og ungeområdet fokuseres der i første omgang på implementeringen af samarbejdsaftalen om børn og unge i psykisk mistrivsel. Derudover vil Gødstrupklyngen følge arbejdet med børn og unge i psykisk mistrivsel i de øvrige klynger.


Der skal udarbejdes et overblik over, hvilke udegående funktioner der i dag er indenfor psykiatrien, som sendes til orientering i klyngen.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

3. Inspirationskatalog om børn og unge i psykisk mistrivsel samt fælles indsatsområder

Det indstilles,

at Gødstrupklyngen tager inspirationskataloget til efterretning, og
at Gødstrupklyngen drøfter om der er fælles tværsektorielle indsatsområder indenfor mental sundhed hos børn og unge, som med fordel kan meldes tilbage til Sundhedssamarbejdsudvalget

Sagsfremstilling

Sundhedssamarbejdsudvalget besluttede på møde i august 2022, at der skulle udarbejdes en oversigt over, hvilke indsatser der findes til børn og unge i psykisk mistrivsel i de midtjyske kommuner. På den baggrund blev kommunerne bedt om at udvælge indsatser, der virker mht. at forebygge og eventuelt behandle psykisk mistrivsel hos børn og unge og beskrive dem til Sundhedssamarbejdsudvalget. Indsatserne er samlet i et inspirationskatalog.


Sundhedssamarbejdsudvalget besluttede på møde i februar, at inspirationskataloget skal sendes ud til sundhedsklyngerne med henblik på inspiration til lokale prioriteringer ift. indsatser målrettet mental sundhed hos børn og unge, da fokusområdet er prioriteret i alle sundhedsklyngerne. Samtidig besluttede Sundhedssamarbejdsudvalget, at de gerne vil have sundhedsklyngernes bud på fælles tværsektorielle indsatsområder i de respektive sundhedsklynger og på tværs af sundhedsklyngerne, inden udvalget drøfter området på næste møde 8. maj 2023 med henblik på at igangsætte et fælles arbejde på tværs.


Inspirationskatalog om mental sundhed hos børn og unge

13 kommuner har indmeldt samlet 16 forskellige indsatser. Nogle af indsatserne er de samme fra flere kommuner. Indmeldingerne fra kommunerne har været afgrænset til 1-2 indsatser pr. kommune, hvor hver kommune har haft mulighed for at indmelde de indsatser, de finder mest relevante, og som har vist den bedste effekt til målgruppen.


De indmeldte indsatser fra kommunerne er samlet i vedhæftede inspirationskatalog, hvor indsatsbeskrivelse, målgruppe og den dokumenterede effekt (opgjort internt i kommunen) fremgår. Inspirationskataloget er ikke en udtømmende liste over kommunale indsatser til børn og unge i psykisk mistrivsel, men det indeholder et udsnit af de indsatser, der findes til målgruppen, og som de pågældende kommuner har fundet mest virkningsfulde.


Indsatserne i inspirationskataloget er opdelt i forhold til forskellige udfordringer inden for psykisk mistrivsel hos børn og unge:

  • Trivsels- og adfærdsproblemer
  • Angst
  • Depression
  • Spiseforstyrrelser og selvskade
  • Psykisk sårbarhed
  • Misbrugsproblemer


Inspirationskataloget viser, at der findes et relativt bredt spektrum af forskellige indsatser, fra det tidligt forebyggende med fokus på mental sundhed hos børn og unge til lettere behandling rettet mod børn og unge i psykisk mistrivsel.


Igangværende indsatser

Der er indgået en national aftale om en 10-årsplan for psykiatrien. Derudover har den nuværende regering meldt ud, at aftalen vil blive udbygget, hvor der bl.a. er afsat flere midler til implementeringen af aftalen. Nogle af de første indsatsområder i 10-årsplanen er et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse, styrkede indsatser for mennesker med svære psykiske lidelser samt en her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri. Den konkrete udmøntning af aftalen afventes fortsat.


Der er derudover en række tiltag undervejs i det tværsektorielle samarbejde om psykiatrien i Midtjylland ift. børn og unge i psykisk mistrivsel:

  • Samarbejdsaftale om børn og unge i psykisk mistrivsel (til godkendelse i byråd og regionsråd primo 2023)
  • Fælles forpligtende forløb og handleplan mellem kommune, almen praksis og region (Børne- og Ungdomspsykiatrisk afdeling) (under udvikling i Syddjurs Kommune med forventet evaluering primo 2023)
  • Forebyggelse og behandling af selvskade (under udvikling i tre sundhedsklynger (Horsens, Gødstrup og Aarhus) med forventet status på arbejdet primo 2024).


Der ønskes en drøftelse af, om Gødstrupklyngen ser yderligere indsatsområder indenfor målgruppen, som Sundhedssamarbejdsudvalget bør prioritere i en fælles tværsektoriel indsats.

Beslutning

Inspirationskataloget blev taget til efterretning.


Gødstrupklyngen besluttede anbefale følgende til Sundhedssamarbejdsudvalget:

Gødstrupklyngen finder inspirationskataloget spændende og anbefaler, at der arbejdes videre med en udbredelse få tilbud med afsæt i, de tilbud hvor der er størst dokumenteret effekt. Med tilbud mener Gødstrupklyngen de tilbud i kommunerne, der indgår i behandlingen af psykisk mistrivsel og som kræver henvisning.

Kommunerne arbejder derudover med forebyggende tiltag med fokus på trivsel og dannelse. Det kan overvejes om inspirationskataloget primært skal have fokus på tilbud, som kræver henvisning og hvor en ensartethed på tværs af kommunerne giver mening.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

4. Godkendelse af model til økonomiopfølgning på klyngemidler

Det indstilles,

at Gødstrupsklyngens faglige strategiske niveaus forslag til model for økonomiopfølgning på fælles midler til klyngen godkendes.

Sagsfremstilling

Gødstrupklyngen er tildelt 3.797.912 kr. for 2023. Den regionale andel udgør 1.849.640 kr., mens den kommunale del udgør 1.948.272 kr. Den kommunale del er fordelt på kommunerne efter indbyggertal.


Der er af det faglige strategiske niveau i Gødstrupklyngen udarbejdet et forslag til en fælles model, der ved årets udgang kan bruges til at udarbejde en oversigt over anvendelsen af klyngemidlerne. Modellen til økonomiopfølgning er vedlagt som bilag.


Søren Liner Christensen vil præsentere modellen.



Beslutning

Modellen for økonomiopfølgning blev godkendt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

5. Mangel på praktiserende læger i Gødstrupklyngen

Det indstilles,

at Gødstrupklyngen drøfter om klyngen i fællesskab skal gøre noget i forhold til manglen på praktiserende læger i klyngen.

Sagsfremstilling

Praksisplanudvalget i Region Midtjylland godkendte i april 2022 de regionale lægedækningstruede områder i regionen. En stor del af Gødstrupklyngen er udpeget som et lægedækningstuet område, hvilket blandt andet hænger sammen med udfordringer med lægerekruttering. Manglen på praktiserende læger i Gødstrupklyngen drøftes, herunder om kommuner og region skal gøre noget i fællesskab for at sikre lægedækningen i området.


Vedlagt er bilag, som giver et overblik over de lægedækningstruede områder i Region Midtjylland samt lægedækningen i Gødstrupklyngen.

Beslutning

Gødstrupklyngen drøftede problematikken omkring lægemangel og besluttede, at der skal udarbejdes en beskrivelse af, hvilke initiativer og indsatsområder der allerede arbejdes med i forhold til lægerekruttering.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

6. Drøftelse af regeringens akutplan

Det indstilles,

at Gødstrupklyngen drøfter regeringens akutplan.

Sagsfremstilling

Regeringen har den 3. februar 2023 lanceret deres akutplan for sundhedsvæsenet, som skal bidrage til at løfte udfordringerne med lange ventetider til operationer, pressede akutmodtagelser og et stort produktionsfald på hospitalerne. Akutplanen indeholder i alt 11 initiativer, herunder udbredelse af Region Hovedstadens ordning med 72 timeres behandlingsansvar efter udskrivelse og samarbejde i sundhedsklyngerne om at forebygge sygehusophold.


Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet har den 23. februar 2023 indgået aftale om en akutplan for sygehusvæsenet. Der pågår forhandlinger om delelementer i akutplanen med Kommunernes Landsforening og Sundhed Danmark.


Anders Kühnau vil orientere om akutplanen, som efterfølgende drøftes.


Bilaget viser en oversigt over færdigbehandlingsdage for perioden 1. marts 2022 til 28. februar 2023 på Regionshospitalet Gødstrup og Regionspsykiatrien opgjort på de enkelte kommunerne i Gødstrupklyngen.

Beslutning

Orienteringen om regeringens akutplan, herunder arbejdet med indførelse af 72 timeres behandlingsansvar blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

7. Status på nærhospitaler

Det indstilles,

at orienteringen om status på nærhospitaler tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Gødstrupklyngen blev ved det seneste møde den 12. oktober 2022 orienteret om processen for nærhospitaler i Region Midtjylland, herunder at der arbejdes med placering af to ud af fem nærhospitaler i Gødstrupklyngen, et i henholdsvis den nordvestlige del af regionen og et i Ringkøbing-Skjern Kommune.


Regionsrådet har den 25. januar 2023 godkendt, at der arbejdes videre med en placering af et nærhospital i Center for Sundhed i Holstebro, og at Struer Kommune, Lemvig Kommune og Holstebro kommune inviteres til at blive en del af en samlet ansøgning om et nærhospital.


Der er indgået samarbejde med Danish Life Science Cluster omkring arbejdet med et nærhospital i Ringkøbing-Skjern Kommune med henblik på at afdække mulighederne for et samarbejde på innovations- og erhversfremmeområdet. Derudover arbejdes der på en fælles vision mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland om at udvikle 'det virtuelle nærhospital', som kan sikre et nært sundhedstilbud uanset bopæl. Der er ikke taget stilling til en placering af et fysisk nærhospital i Ringkøbing-Skjern Kommune endnu. Ringkøbing-Skjern Kommune kommer med deres indstilling om placering til regionen i april, hvorefter regionsrådet skal træffe beslutning om placering i maj 2023.


Regeringen har besluttet, at udmøntningen af de 3,5 mia. kr. i nærhospitalspuljen til etableringen af nærhospitaler afventer Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. De 0,5 mia. kr. fra nærhospitalspuljen til investeringer i teknologi og udstyr målrettet udbredelse af hjemmebehandling, digitale konsultationer i almen praksis, regioner og kommuner samt tværgående løsninger og it-infrastruktur, der forbedrer samarbejdet om behandling i eget hjem og det nære sundhedsvæsen forventer regeringen at indgå aftale med Danske Region og KL om senere i år.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

8. Orientering fra seneste møder i Sundhedssamarbejdsudvalget

Det indstilles,

at orienteringen fra de seneste møder i Sundhedssamarbejdsudvalget tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Siden sidste møde i Gødstrupsklyngen den 12. oktober 2022 har der været afholdt to møder i Sundhedssamarbejdsudvalget, henholdsvis den 19. december 2022 og 7. februar 2023.


Anders Kühnau orienterer om de to møder.


Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

9. Sundhedsdatastyrelsens datapakker og benchmarkanalyse af ældres indlæggelsesaktivitet

Det indstilles,

at orienteringen om Sundhedsdatastyrelsens datapakke og benchmarkanalysen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Gødstrupklyngen blev i oktober orienteret om Sundhedsdatastyrelsens datapakker for sundhedsklyngerne. Sundhedsdatastyrelsen kommer løbende med nye opdateringer af datapakkerne. De nyeste datapakker kan findes på følgende link: https://www.esundhed.dk/Emner/Sundhedsklynger/Datapakker


Sundhedsdatastyrelsen er desuden på vej med en platform, hvor forskellige data vil blive stillet til rådighed for sundhedsklyngerne.


Indenrigs- og Sundhedsministeriet Benchmarkingenhed har udarbejdet en analyse af ældres (65+ år) indlæggelsesaktivitet på de medicinske afdelinger. I analysen undersøges følgende:

  • Udviklingen og variationen i antallet af indlæggelsesdage på medicinske afdelinger pr. 1000 ældre på tværs af regioner, kommuner og sundhedsklynger.
  • Sammenhæng mellem antallet af indlæggelsesdage og kommunale og regionale forhold som kapacitet.
  • Kontaktmønstrene før og efter en akutindlæggelse er også i fokus i analysen.


I analysen ligger Gødstrupklyngen under landsgennemsnittet både i forhold til antal indlæggelsesdage og indlæggelser på medicinske afdelinger pr. 1000 ældre i år 2021. Den fulde rapport samt bilag med placering af region, kommuner og sundhedsklynger kan findes på følgende link: https://benchmark.dk/analyser/aeldre-og-sundhed/aeldres-indlaeggelser-paa-medicinske-afdelinger


Beslutning

Gødstrupklyngen blev opfordret til at orientere sig i materialet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-446-22

10. Eventuelt

Beslutning

Der var intet til eventuelt.

Tilbage til toppen