Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Dagsorden
til
mødet i Udvalg vedrørende kræft
den 30. august 2017 kl. 13:00
i Regionshuset Viborg, mødelokale F1, stuen, Skottenborg 26, 8800 Viborg


Sagnr.: 1-00-11-15

1. Godkendelse af referat

Resume

Godkendelse af referat fra møde i det midlertidige udvalg vedrørende kræft den 18. maj 2017.

Administrationen indstiller,

at det midlertidige udvalg vedrørende kræft godkender referat fra mødet den 18. maj 2017.

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft afholdt møde den 18. maj 2017. Referatet vedlægges til godkendelse.

Beslutning

Referatet blev godkendt.

 

Hanne Roed og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-14-15

2. Oplæg om immunterapi

Sagsfremstilling

Oplæg ved overlæge Henrik Schmidt, Kræftafdelingen Aarhus Universitetshospital om immunterapi.

Beslutning

Oplæg ved overlæge Henrik Schmidt, kræftafdelingen Aarhus Universitetshospital.

 

Allerede i slutningen af 1880'erne behandlede man kræft med bakteriel immunterapi. Siden gik behandlingsmetoden i glemmebogen, men i 1980'erne begyndte man at behandle metasteret modermærkekræft (melanom) med immunterapi.

 

I 2010 kom et nyt præparat på markedet, og der kom for alvor gang i forskningen og udviklingen af immunterapi. I dag findes der tre former for immunterapi: CTLA-4, PD-1 og PD-L1.

 

PD-1 antistoffer er godkendt til behandling af metastatisk-melanom, lungekræft, nyrekræft, blærekræft og hoved-/halskræft. CTLA-4 er kun godkendt til metastatisk modermærkekræft.

 

Der har de sidste 20 år været en stor stigning i antal af melanom. Der er mellem 400-450 nyhenviste patienter med metastatisk sygdom årligt. I øjeblikket foregår behandling kun i Aarhus, Odense og Herlev. Der er et nationalt samarbejde om protokoller.

 

Overlæge Henrik Schmidts oplæg viste, at der er meget stor overlevelseschance ved behandling med immunterapi i forhold til behandling med kemoterapi. Han gennemgik flere patientforløb, hvor man tydeligt på scanningerne kunne se mindskning af tumorerne.

 

Der ses bivirkninger i grad 3-4 hos 15 % af patienterne, der behandles med Ipilimumab, 5 % af dem, som behandles med Pembrolizumab og hos 55 % af dem, der behandles med en kombinationsbehandling med både Ipilimumab og Nivolumab.

 

Bivirkningerne er immunrelaterede bivirkninger, som primært ses i hud, tarm, endokrine organer, lunger og lever. Som irritation af hud, svær diarre, noget der ligner leverbetændelse, noget der ligner lungebetændelse. Langt de fleste bivirkninger er forbigående. Ved bivirkninger genoptages behandlingen for det meste ikke, men den kan allerede have givet effekt.

 

Bivirkningerne kræver opfølgning på patienterne, når de bliver genindlagt på andre afdelinger. Der er derfor udviklet en app og en hjemmeside til at hjælpe andre afdelinger med at behandle bivirkningerne ved behandlingen.

 

Blivende bivirkninger ses især indenfor hormonsystemet. Det betyder, at patienten skal modtage hormontilskud. Bivirkninger har ikke ført til dødsfald i Danmark.

 

Da f.eks. svær diarre kræver en del modstandskraft hos patienten, gives behandlingen kun til relativt raske patienter.

 

Udvalget spurgte til, hvorfor behandlingen ikke bruges som første behandling, men kun bruges ved tilbagevenden af kræften. Overlæge Henrik Schmidt orienterede udvalget om, at operation altid er første valg, når det er muligt. Det ville være at skyde over målet at behandle alle med immunterapi. Der er forsøg med at give behandling til patienter, hvor sygdommen har spredt sig til lymfeknuder, som er opereret, inden der ses tilbagevenden af sygdommen, da der er stor risiko for tilbagefald for denne gruppe patienter.

 

Ved behandling med Ipilimumab bliver 1/5 raske. Ved behandling med Nivoolumab er der helbredelse hos 40 %, og med kombinationsmedicin ses der helbredelse af 50 % af patienterne.

 

Ved behandling med immunterapi kan der ses en pseudoprogression, hvilket vil sige, at det kan se ud til, at tumor vokser i starten af en behandling. Nogle patienter skal behandles i over seks måneder, før der ses bedring, og hos enkelte ses der aldrig bedring.

 

Fremtiden

Der forskes i øjeblikket i midler, der skal gøre, at patienten ikke nedbryder tryptofan. Dette vil give forbedring af virkningen af immunterapi og give mindre bivirkninger end ved kombinationsbehandling. Der mangler endnu fase 3 forsøg.

 

Udvalget spurgte til, hvor mange der forsker i immunterapi. Tidligere var der tre forskere på melanom området. I dag er der flere, der forsker i behandlingen, efter at behandlingen bruges på flere kræfttyper.

 

Udvalget ønsker svar på, hvad udvalget/regionsrådet kan gøre for at understøtte forskningen/behandlingen med immunterapi. Overlæge Henrik Schmidt fortalte, at firmaforskningen er væsentlig, for at der skal ske store fremskridt. Det er efter hans mening vigtigt, at der ikke politisk spændes ben for, at firmaer kan lave klinisk forskning sammen med hospitalerne. Sundhedsstyrelsen har indført nye gebyrer for at lave nye kliniske forsøg, og regionen ligger administrsationsbidrag på de kliniske forsøg.

 

Udvalget spurgte, om det er regler eller økonomi, som hindrer mere forskning. Efter Overlæge Henrik Schmidts mening er problemet at få de hænder der skal til. Det er svært atlæger i afdelingen til at få overskud til at deltage i forsøgene.

 

Oplægget er vedlagt som bilag.

 

Hanne Roed og Jørgen Nørby var forhindrede i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

3. Målopfyldelse på kræftpakkerne

Sagsfremstilling

Sundhedsdatastyrelsen offentliggør den 31. august 2017 resultater for målopfyldelsen for kræftpakker for 2. kvartal 2017. Der vil på mødet blive givet en orientering om udviklingen og opfølgningsinitiativer på hospitalerne.

Beslutning

Udvalget fik en fortrolig orientering om målopfyldelse på kræftpakkerne, som offentliggøres den 31. august 2017.

 

Jørgen Nørby var forhindret i at deltage i sagens behandling.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-72-147-17

4. Orientering om håndtering og opfølgning på sag vedr. mistanke om fejl i kliniske mammografier

Resume

Der orienteres om sagen om mistanke om fejl i kliniske mammografier udført på Regionshospitalet Viborg, herunder særligt om hvordan der arbejdes på at opsamle læring fra sagen.

Administrationen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Som regionsrådet er blevet orienteret om, opstod der før sommerferien en mistanke om fejl i kliniske mammografier udført på Regionshospitalet Viborg.

 

Der orienteres kort om sagen, herunder om tilvejebringelse af kapacitet til de tilbudte sikkerhedstjek og afledte kræftudredninger.

 

Sagen giver selvfølgelig anledning til overvejelser om, hvordan lignende sager kan undgås. Der orienteres om, hvordan der arbejdes på at opsamle erfaringer og læring fra sagen.

 

Specialkonsulent Mette Brænder Nørgaard deltager i punktet.

Beslutning

Orientering ved Specialkonsulent Mette Brænder Nørgaard, Sundhedsplanlægning, om mistanke om kvilitetsbrist ved kliniske mamografier.

 

Orienteringen blev taget til efterretning.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

5. Status for Kræftplan IV og drøftelse af kommende indsatser

Sagsfremstilling

Regionsrådet har på mødet den 23. august 2017 påbegyndt udmøntningen af de midler, der er afsat til Region Midtjylland i 2018.

 

Der vil på mødet blive givet en orientering om de kommende midler, der skal udmøntes.

Beslutning

Kontorchef Lone Düring, Sundhedsplanlægning, orienterede om status for Kræftplan IV og de kommende indsatser.

 

Regionsrådet har på mødet den 23. august 2017 fået en status på udmøntningen af kræftplan IV. Den nuværende status er ligeledes skrevet ind i udvalgets rapport.  

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

6. Tema om følgevirkninger

Resume

Opfølgning på livskvalitet for kræftpatienter - følgeskader ved behandling af kræft.

Administrationen indstiller,

at punktet udgår, og

 

at rapporten sendes til udvalget, når den foreligger fra Sundhedsstyrelsen.

Sagsfremstilling

Udvalget er på et tidligere møde blevet lovet en opfølgning på livskvalitet for kræftpatienter - følgeskader ved behandling af kræft. Grundlaget for opfølgningen er en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Rapporten, som skal udarbejdes i forlængelse af Kræftplan IV, foreligger endnu ikke. Sundhedsstyrelsen forventer, at den er klar medio september 2017.

 

Administrationen foreslår derfor, at punktet udgår, og udvalget får tilsendt rapporten, så snart Sundhedsstyrelsen har offentliggjort den.

Beslutning

Punktet udgår. Rapporten sendes til udvalget, når den er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen. 

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

7. Gensidig orientering

Sagsfremstilling

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Beslutning

Kræftens Bekæmpelse ønsker at overvære udvalgets fremlæggelse på temamødet den 25. september 2017. Efter fremlæggelse af rapporten den 25. september 2017 sendes rapporten endvidere til Kræftens Bekæmpelse.

 

Udvalget finder det bekymrende, at der bruges mange midler til at behandle bivirkninger efter HPV-vaccinen, når Danmark er det eneste land, der oplever bivirkninger efter vaccinen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-00-11-15

8. Godkendelse af udvalgets afrapportering og anbefalinger

Resume

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft skal fremlægge udvalgets arbejde og anbefalinger på et temamøde for regionsrådet den 25. september 2017. På mødet godkendes udvalgets afsluttende rapport og anbefalinger.

Administrationen indstiller,

at udvalget godkender den afsluttende rapport og anbefalinger til regionsrådet.

Sagsfremstilling

Det midlertidige udvalg vedrørende kræft skal fremlægge udvalgets arbejde og anbefalinger på et temamøde for regionsrådet den 25. september 2017.

 

På mødet drøftes og godkendes input til udvalgets afsluttende rapport og anbefalinger.

 

Udkast til rapporten er vedlagt.

Beslutning

Udvalget spurgte ind til de overhead udgifter, som lægges på klinisk forskning med henblik på, om man kunne lave en anbefaling, så klinikerne ikke oplever, at det er en hindring for at tiltrække firmaer til forsøg. Overhead udgifterne er pålagt på baggrund af undersøgelse fra Rigsrevisionen og kan derfor ikke fjernes.

 

Udvalget finder, at det er vigtigt, at firmaer køber forsøg hos klinikerne. De finder, at det er vigtigt at opretteholde og udbygge kontakten til virksomheder. Det skal selvfølgelig være på præmisser, som Region Midtjylland kan gå med til.

 

Udvalget anbefaler, at behandlingen med immunterapi følges nøje af regionsrådet. Udvalget finder, at det er vigtigt, at der er politisk opmærksomhed på områdets store potentiale.

 

Mette Valbjørn godkender rapporten på vegne af udvalget. Regionssekretariatet udarbejder et kort oplæg til Mette Valbjørn med plancher og udvalgets anbefalinger til temamødet den 25. september 2017.

 

Udvalgsformand Mette Valbjørn sagde tak for deltagelse og debat til udvalgets medlemmer.

Tilbage til toppen